Гафологична експертиза

По „Нова телевизия” Бойко Борисов присъедини Кипър към НАТО . Предупреждавайки, че етническият мир е в опасност в България, той даде за пример разделения Кипър и каза, че там е така, въпреки, че страната е член на НАТО! Да, Гърция и Турция са в НАТО и въпреки това са скарани заради Кипър. Но Кипър никога не е членувал в НАТО. Водещият Георги Коритаров, който иначе не пропусна да изпита г-н Борисов за историята на кипърската криза, не реагира на гафа и също стана част от него.
Първата ми мисъл беше : „ Малее, сега Бойко Борисов ще го попилеят за този гаф”. После обаче се замислих за преходността на думите в българската публичност.
Царят обеща да ни оправи за 800 дни и това се видя много блага вест на запленения електорат, независимо от очевидната абсурдност на този „бизнес план”. После, с царска щедрост, пак той обяви, че Пенчо и Петко Славейкови били братя. Карай да върви! Дреболия, ако я сравним с друго разминаване с истината-с обещанието му пред камерите на държавната телевизия да няма материални претенции при завръщане в България, след което…знаете какво се случи.
От този виден потомък на „монархо-фашизма” ( както казват едни другари и другарки) обаче се учи най-видният потомък на родовообщинния комунизъм Сергей Станишев. На конгреса на НДСВ той заяви, че се учи от царя и че не се срамува да си го каже. Сигурно се е учил и на български език от него. Благодарение на което скова чудната фраза „ един ясен симбиоз”. Бъркайки мъжкото с женското в изказване от парламентарната трибуна Станишев опонираше на практика не толкова на очевидно немощната да го свали от власт опозиция, колкото на самия ЕС, констатирал в специален доклад неспособността ( или нежеланието) на властта в София да се справи с „ясния симбиоз” между престъпността и корупцията.
Но нашият премиер се изяви не само като политически гамен, наричайки несъгласните с него хора в държавата „цикраджии”, но и като „графолог”-с един поглед определи сходства и разминавания в почерци на участници в подписката срещу неговотоуправление. С което, комай, оглави класацията по „гафология”.
Бащата на тройния коалиционен странен „симбиоз” между цар, червен другар и самодържец ( Доган се държи като самодържец в ДПС, казва вече за него историкът Антонина Желязкова) Георги Първанов не си играе на дребно. Той е по голямата политика и съответните гафове. Мери ръст с най-големите. Изправи се до президента на САЩ Джордж Буш и го обяви за свой приятел, еднакво добър френд, както и товаришч Владимир. Така, с лъчезарна усмивка, за миг пренареди договорните приоритети на България, поставяйки я в координатни система, която не е упълномощен да прекроява еднолично. Да не говорим, че появяването на Владимир ( Путин) в тази пиеса няма как да бъде част от сценария на , все пак, двустранните българско-американски преговори, освен ако не е резултат от специална договорка ( каквато, поради видимата липса на американска подкрепа за гафа на Първанов, очевидно не е имало).
Радостен, че е услужил на Владимир в торпилирането на западната стратегия, Георги Първанов изтупа набързо овчарската си торбичка с метафори и от нея изпадна нещо като хазартно-спортен термин. По принцип Първанов борави предимно със спортна тематика, но в случая „вкара” и интелектуален елемент, наричайки подписването на три енергийни проекта с Русия „голям шлем” за България. Нерде бридж, нерде тенис! Карай да върви!
Вървя, вървя, обаче нещо взе да спира. Ентусиазмът му от „големия шлем”, имам предвид. В „един ясен симбиоз” със сриването на цената на петрола, което обърква сметките на Москва да си „напазарува на едро България ( както се изрази през януари руската преса), Първанов взе да дава заден ход и да скромничи за своите заслуги за „големия шлем”. Поръча си интервю в един от официозите за да намекне, че се преувеличавала ролята му, той само подпомогнал, с каквото могъл. Няколко дни по-късно награди с орден „Стара планина” собственика на вестника.
Междувременно, с риск да прозвучи като злорадство заради световното финансово нещастие, добре запознат с процесите в България презокеански експерт ми каза тези дни, че вече се наблюдава ясно, как руската пералня за пари в България намалява оборотите. Нашите началници, които толкова наперено предричаха, че кризата ще ни подмине, съответно вече започнаха да се въртят неспокойно в креслата си като обрани магазинери. Ами ако гръмне отново нещо подобно на Виденовата зима?! В сравнение с всичко друго, това би бил вече такъв гаф, че дори и заспалото гражданство може да се размърда отново.
Дано, все пак, възкресяването на кошмарния спомен не е единствената причина, която може да прекъсне гражданската летаргия.

8 мнения за “Гафологична експертиза”

 1. Гражданската летаргия не би могла да бъде прекъсната, защото гражданството в лицето на тези, които под Голям шлем в случая са рабрали, че руския шлем е здрав, висок, закален и непробиваем, са голямото болшинство, които не само поначало не биха се противоподтавили на такъв един руски шлем, но и поначало се боят от шлемове…Иначе руските капитали, с участието на доста подставени лица, са си поизкупили, къде тук, къде там, а може и тук и там, доста собственост и няма да са радостни ако тази собственост се обезцени много. Шнсове за Бълтгари относно този факт са двуяки..А може и да са параяки;)

 2. http://www.lubamanolova.info/271008-a.html

  Люба Манолова започна да отброява нокдаун, който ми се иска да приема за верен, но познавам страната…

  Както го казах и доказателствата се натрупаха:

  http://express.bg/story/27949

  [quote]посочи Миков. Според него се прави спекулация с една такава трагедия. “Самоубийството на този човек не може да не бъде и политически коментирано, макар че много често истината се губеше по трасето в жертва на политическите внушения”, заяви министърът.[/quote]

  Щели да го “коментират”…

  [quote]МВР не разполага с данни за престъпни схеми, свързани с финансирането на ДПС, каза още министър Миков. По повод информацията за разработки за финансирането на ДПС, Михаил Миков каза, че МВР не води такива разработки срещу политически партии и няма никакво основание да иска служителите на министерството да работят по финансирането на една или друга партия.[/quote]

  Забележете на кога само са взели натривки:
  [quote]Взети са също така и обтривки от двете ръце на лицето от персонала, намерило тялото на Ахмед Емин, които не са показали наличие на следи от изстрел.[/quote]

  В същото време Сергей Станишев е готов:
  [quote]http://express.bg/category/politics

  “Готов съм да дам ясната си подкрепа – политическа, логистична и организационна, за подхода през последните месеци на Прокуратурата, ДАНС, МВР и всички ангажирани в борбата с организираната престъпност институции по отношение на натиска върху знакови за обществото престъпни фигури.”

  [/quote]

  С което ме успокои. Досега си мислех, че не е готов, но вече мога да си отдъхна.

 3. Поздравления за изобретяването на израза “гафологична експертиза” и за чудесния анализ: изброените гафове наистина са най-показателните, но нищо не пречи да организираме конкурс, свеждащ се до това да си спомним и да опишем на най-големите гафове на политиците, та да съставим техен възможно най-пълен компедиум. Щото за тия години те станаха толкова много, че ако загубим това “национално богатство”, ще бъдем справедливо ругани от бъдните поколения! 🙂

  ОТГОВОР:
  УВАЖАЕМИ ФОРУМЦИ: това е страхотна идея!
  Никой не помни всичко, но колективната памет е направила от приматите човеци ( особено чрез писменото слово-наистина е така, както напоително е обяснил Джаред Даймънд в книгата си ” Пушки, вируси, стомана”-това наблюдение не е негово откритие, но той го е обяснил по страхотен начин).
  Така че, предлагам да подкрепим идеята на Ангел Грънчаров, което няма да ни направи по-малко “аз”, заради подкрепата за идеята на някой друг, който също има своето “аз”!

 4. Bravo G-n Indjev,
  naposleduk vzeh da se striaskam , informiraiki se razni gafove sluchvaiki se iz milata ni tatkovina. I dokato se informirah, gorpodata, chiito deistvia Vie taka dobre ste opisali, me razplakvaha ot smiah…ama ot toz chernia smiah deto chovek zapochva da se smee ne niakkavi nebivalici i kato se useti zasto se smee, zapochva da plache, zastoto nebivalicata se okazva istina, izrechena ot istinski hora v istinka durjava (puk taz durjava za, kusmet moiata)!!!
  Radvam se che vse oste ima zdravomislesti hora v Rodna Bulgaria, zastot bednia narodec prispan ot zaemchetata i usiliata si za oceliavane, ne obrusta vnimanie na nesyotvetstviata mejdu dumite na TEZ VELIKI BULGARI NACHELO NA RODNA BULGARIA, toi narodeca gi priema za viarno, bez sumnenia , bez vyprosi! Viarno e i tochka!
  Blagodaria Vi! Radvam se 4e pak se nameri edin glas naroden da poraztyrsi naroda. Dai poveche narodni glasove, kato vashia!
  Moia milost

 5. Мина ми през ума, дали кмета на Ню Йорк, примерно знае,че ние сме член на НАТО?Хайде той и да не знае му е простено, той е много далеч, пък и НАТО не е вече ония елитен клуб,като едно време, сега в него се шляят най-различни политически джамбази, ама Бойко да не знае за Кипър, дето му е под носа….?Като кмет,както и да е, ами утре като стане министър председател..?

 6. Той имаше предвид “Шлемник байкалски”.

 7. Зимният сън на гражданството ще свърщи когато пукне интелектуалната пролет – туй е ясно.
  Но аз съм загрижен повече за селячеството – ония хора по безбройни селца и паланки, знаещи твърде малко, виждащи твърде наблизо, живеещи предимно с първа програма и радио Хоризонт (или радиоточката). Интелектуалецът има склонност да пренебрегва тия хора (намирайки ги навярно за твърде незначителни) и да се държи сякаш те не съществуват, като по тоя начин ги оставя изцяло на ласките на “другарите” неспиращи да обикалят страната – на горещите им ръкостискания, на добродушните им усмивки, на простите топли думи, на сладките им обещания.
  Ето една илюстрация (http://bsp.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0030&n=002035&g=).
  Докато интелектулаецът от високо сърдито кори тия хорица за невежеството и слепотата им, “другарите” се оказват единствените които ги обграждат с някакво внимание. Така на туй простодушно множество не остава друго освен да се довери на единствените които проявяват някакъв интерес към него – “другарите”.

  За тия хора аз съм загрижен, защото гражданството рано или късно ще се пробуди, но тия хора без чужда помощ немогат да го направят, а техният глас тежи наравно с тоя на гражданството. И всичко е въпрос на количествено съотношение, а то е ясно изобразено в изборните резултати на “столетницата”.

 8. Напълно съгласен съм с Шебек. Към “селячеството” включвам така и помаците, турците и циганите. Което показва както “потентността” на интелектуалеца / разширявам тази група, тъй като тя е относително много малка у нас, с тези, които имат някакво еврпопейско разбиране за цивилизованост и обществена дисциплина на основата на общ интерес /, така и бъдещето пред страната.

  Иначе относно идеята на А.Грънчаров относно най-големите гафове на политиците нямам никакъв проблем с “аза” си, за да участват. Направо съм зажаднял и петимен за нещо общо направено…Проблемите в случая са че тези парадокси са безкрайно много, като се започне от повлияната от БСП и “агентите” Конституция, мине се през решението на Конституционния съд, пак с достатъчно ДС агенти в състава му, че ДПС не е етническа партия, та до 600-те дни и решението за стратегическото партньорство ДПС – БСП.

  Проблем е и фактът, че почти изключително “островчетата” на гражданската активност у нас се занимават с критика, което, независимо, че е обяснимо, си е деструктивно.

  На мен ми липсват идеи и желания за съвместни, хайде да не кажем действия, но поне проекти, които да се занимават с организацията на общо движение срещу политическото и обществено, дори и на елементарно ниво, функциониране на обществото и страната.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.