Ако и нашата мафия слушаше класическа музика…

Грешен съм. Не се възмутих също толкова публично срещу побоя над лекар в Ботевград, както ( напълно основателно) след зверската разправа с колегата Огнян Стефанов. А д-р Филип Филев също го биха с железа. И още по-демонстративно го наказваха: не в тъмна нощ пред ресторант ( както Огнян Стефанов), а в ясно утро под прозорците на болницата, на която е шеф. На показ!
Още по-голяма грях имам със самият факт, че пиша чак сега, провокиран от още един побой: този път пребили собственик на футболен клуб. Вкарали са с тежки контузии в болница Йордан Андреев, пребития собственик на футболния отбор от Дупница „Марек”( няма и дума да кажа на фона на тази трагедия за името „Марек”, наследено от времената , когато дейците на сталинския Коминтерн, като Станке Димитров-Марек, биваха увековечавани, независимо от факта, че и бяха унищожавани от самия Сталин) .
С извинение към пострадалия г-н Андреев, неговото нещастие трудно можеше да се класира като кой знае каква новина. У нас собствениците на футболни клубове обикновено ги разстрелват ( за този злощастен феномен на българския спорт писаха наскоро и в западни вестници). Така че побоят, без летален изход, си е направо закаляващ характера масаж, лека загрявка, нещо като шамар зад врата от страна на дебеловратите изпълнители на поръчки за „силово масажиране”.
Друго ми привлече вниманието-бинтованият, окървавеният, смазаният от бой Андреев не желае полицията да търси неговите ( почти) екзекутори. Не бил видял побойниците и поради тази причина нямало да бъде полезен на следствието. Което си е сюжет, достоен за Марио Пузо.
Гледали ли сте „ Кръстника”? Ако не сте, постарайте се. Не само заради факта, че този филм (с около четвърт вековна давност)  наскоро беше обявен, напълно основателно, според мен,  за най-непреходната ценност в бранша. А и поради интересните аналогии, които можете да разпознаете.
Настина е удивително, колко съвременно звучи „ Кръстника”. Сценарий, режисура, озвучаване ( вечният проблем на българското кино), операторско и актьорско майсторство. Няма да Ви натрапвам аналогии. Но ще задам само един въпрос:
КАК ЛИ ЩЕШЕ ДА ИЗГЛЕЖДА БЪЛГАРИЯ, АКО БЪЛГАРСКИТЕ МАФИОТИ СЪЩО СЛУШАХА КЛАСИЧЕСКА МУЗИКА?

25 мнения за “Ако и нашата мафия слушаше класическа музика…”

 1. Директно,както винаги!Сърдечни поздрави,г-н Инджев.

 2. Би ли могъл някой да ми обясни защо българските имитатори са по-жестоки от американските образци – в “Кръстника”убиваха с револвер или взрив, а тука наподобителите унижават, режат пръсти, осакатяват и убиват по мъчителен начин… И то – внимание – не само себеподобни както е класическите американски примери, а просто… всякакви.Може би трябва да наречем това …естетическа разлика?

 3. Бисери и непреходни ценности в българския двор,г-н Инджев,по всяко време на днонощието…
  И с приказки и с поведение държавници от най-високо място под-път и над път с “комсомолска” рафинираност не съумяват,да подскажат поне-за едната кумова срама-защо Боико Борисов,им е “заседнал” на пърлото!!
  Защо е най-добре, Соколът и “пилетата” му да кротнат и да се държат уважително и както подобава…в държавата
  Вместо,да уважи нечия памет…Вождът ако можел,щял да си купи и летяща чиния!
  Дума нема:”Бири бинер,бири инер”/Светът е малък един се качва,друг слиза”.
  И ако на слепия щъркел и бог прави гнездото,у нас любимата Партия “архитектурно” го изглажда,че дори десетилетия отглежда и “площадката” за “кацане на чинията!…
  Ми що като са будали,да не поемат и представителните,режйните и др. разходи…колко й е акъла на балканската рая !
  “ЛъщиЧ и “прелива” от мозък,та чак дрънка!!!за да не се чува тракането на зъбите…..

 4. Грешни сме всички в това отношение, г-н Инджев, не сте грешен само вие. Имам предвид всички българи. Щото на голяма част от нас е закърняла самата способност да реагират и да се възмущават. Мнозина са станали нещо като емоционални инвилиди или като безчувствени вманиачени машинки…

  Наистина това, че даже се възмущаваме избирателно, сякаш по команда от невидима ръка – все едно някой дирижира кога и за кого да се възмущаваме: медиите са огромна власт! – е ужасно. На мен ми се струва, че при такова положение е напълно възможно изобщо да не реагираме ако някой скрие от нас (органите и олигархичните медии вероятно често действат в синхрон!) някои факти. И тогава някога и някъде пребиват най-жестоко някой, а пък общността единодушно мълчи, в друг случай всички колективно оплакват жертвата: това ми се вижда страшно лицемерно. И унизително за всички нас. Манипулацията – когато общността нехае за свободата си, а мнозинството смята убедено, че “нема такова нещо като свобода”! – става първи фактор на живота.

  А пък случая Чората и сега убийството на Г.Стоев – а писах още тогава за това – се прояви нещо още по-интересно: някои умно си замълчаха, понеже, както се разбра, убитият бил “лош човек”, следователно си го бил заслужавал, следователно бил си намерил майстора! Действа се избирателно: ако жертви на престъпността са нарочени за “лоши” хора, няма за какво изобщо да се възмущаваме или да страдаме. Виза Недялкова гласно изрази това нейно дълбоко убеждение по един канал.

  А всъщност човешките същества са равноценни и еднакво суверенни. Ако някъде пострада някакво човешко същество, всеки човек в някакъв смисъл в негово лице е пострадал. И всеки, имащ съвест и чувство, трябва да се усети като жертва, и да окаже съпротива. Ако си мълчим, не реагираме или действаме избирателно, ако претръпнем, злото от живота ни няма никога да бъде изгонено…

 5. Мога ли да Ви подхвърля идея за анализ? Нямам предства колко надълбоко достигат познанията Ви по икономика. Но мисля, че един сериозен анализ на предлаганите мерки срещу световната финансова криза е изключително наложителен. Аз лично не съм сериозен макроикономист, но на фона на обявените 25 милиарда помощ от Световна банка на Унгария, предлаганите от примиера 400 милиона лева ми звучат стряскащо, не смешно. Спроред него тези пари ще се използват за изграждане на инфраструктура и индустриални зони. Това звучи само похвално, но не се споменава една страна на въпроса – за коя инфраструктура говорим и за кои индустриални паркове. Защото голям част от инфраструктурата би трябвало да бъде платена с европейски пари по фондовете, същото се отнася и до индустриалните паркове – те отдавна са предвидени за строеж и пари за тях са предвидени от Европа, остава единствено да се напишат читави проекти за да се вземат тези пари.
  Имайки предвид горното, предлаганите 400 милиона лева не са ли вместо спасителна помощ срещу кризата (въпреки, че те със сигурност са това и при всеки възможен сценарии ще помогнат) опит да се прикрие некомпетентност и направо злоупотреби с усвояването на средствата от ЕС. Защото, отново без да съхм макроикономически корифей, единствения начин, според мен, България да се спаси от кризата, при изтеглянето на чуждестранни капитали, отлив от туристи, свиване на строителния бизнес и като капак затваряне на Кремиковци (още една доста сериозна и дълга тема – какви са икономическите последствия за цялата булгарска икономика от това, което се случва в Кремиковци в момента), та не е ли усвояването на фондовете единствената сламка за БГ икономиката в момента?
  И така г-н Инджев – ако имате възможност – моля коментирайте, защото побоищата, безнаказаността и т.н. на мафиотите в БГ е повече от ясна. Не е съвсем ясна на всички сериозната връзка между голямата политика и липсата на отговорност, връзката между ежедневните действия и ПР кампании и големите последствия за държавата.
  Благодаря.
  Ники

 6. Г-н Инджев, писах ви наскоро по повод на друга ваша публикация, затова няма да се представям отново. Искам да вмъкна към вашите размисли само един пример, за да илюстрирам въпроса, който вие задавате: “Ако и нашата мафия…”. В публичното пространство вече стана ясно, че съм била “масажистка на мафията” (каквото и да означава този термин, не съм го измислила аз), но искам да ви разкажа, че когато започнах да работя като такава, се опитах да накарам “моите клиенти” да релаксират по време на масаж – ако не не с класическа музика, поне с Бари Уайт, Браям Адамс и прочие “класика в масажите”. Няма да казвам колко пъти чух репликите: “Махни го това скрипало!”. Само ще кажа, че някъде след десетина дни от началото на моя експеримент един човек от категорията “мутра” ми купи касетофон с подходяща чалга музика и каза: “Аз като съм тук, това да работи!”.

 7. Az za razlika ot G-n Gran4arov ne se 4uvstvam gre6en.Ne se prepitavam s “deynosti” na granicata na zakonnoto i moralnoto.4esten 4ovek nqma rabota nito s prestapnicite nito s biznesa pokrai futbola.
  Na tozi posledniq bit. pone mu pravi 4est 4e ne plue tam kadeto e blizal.Sega 6te si oblije i ranite i 6te si plati(toi za tova i e ostaven jiv).
  A na zagrijeniq G-n Indjev 6te kaja, 4e v “Krastnika” vsi4ki bqha mafiozi,taka 4e ne vijdam za6to nie deto si vadim hlqba s trud, da se kaharim tolkova za tqh.
  Vnu6enieto 4e Ingjev ili podobni nemu 6te ni za6titqt ot mafiqta mi se vijda neumestno.Po skoro stava vapros za tova,4e te ne sa v igrata, i za tova tq sega e “dalavera”. A kato bqha sateliti na vlastnicite, nqmaha vreme da se sasredoto4at varhu podobni nezna4itelni incidenti.

 8. Сърдечни поздрави и от мен,г-н Инджев.Статията е прекрасна,както винаги.Сега искам да споделя нещо съвсем различно с Вас.Снощи гледах шоуто на Слави/случайно,не съм му фен/и видях интервюто със сина на Симеон Радев.Какъв парадокс,нашият скъп президент Гоце е историк,а не знае за съществуването на този човек.Тодор Батков получава орден “Стара планина”,а синът на автора на “Строителите…”живее с 90 лв пенсия!?Позор!

 9. Защо не мога да коментирам?

  ОТГОВОР:
  Не знам какъв е проблемът, ще попитам администратора…

 10. Не мога да отворя сапунените,да не са ги сапунисали от ХЕИ?

 11. Имам въпрос към всички, които четат блога на Иво: защо не се отваря последният му коментар “Сапунените интервюта подхлъзнаха Доган?” Какво става, пак ли някой се намесва срещу неудобните му истини?

 12. И аз не мога да ги отворя. има някакъв проблем.

 13. Господин Инджев, не се отваря последният Ви коментар за Доган!Опитайте се да коригирате нещата.

 14. Г-н Инджев,последният Ви коментар “Сапунените…” не се отваря от вчера следобяд!?

  ОТГОВОР:
  Предположението на администратора е, че напоследък, във връзка с увеличения трафик, е вероятно да има затруднения, когато има едновременно голям брой посещения в блога.
  Обеща да вземе мерки…

 15. КАК да се справим с Футболната мафия
  Ех, роден футбол, ти си малък по резултати, но голям по обороти …
  Мафията във футбола е 100% !! Уговорени срещи, продадени играчи, скрити обороти, измами в залаганията, натиск и заплахи върху съдии … Имаме и нов принос в уговорените мачове (мачът Ботев-Беласица 5:0 /3:0/) и свързаните с това мафиотски печалби !! ПАК сме на “Европейско ниво” !!
  Съдийският скандал изригна за дни – след разкрития от двама съдии последваха изявления, опровержения, контра-обвинения, инсинуации на различни нива и от различни лица и …. НИЩО !! Всичко затихна като след прокурорска проверка. По нашенски безрезултатно.
  След внушителна поредица от убийства, отвличания и нанесени побои над футболни босове и деятели, преди дни падна поредната жертва – треньорът Василев от Дупница бе бит от конкуренти. И странностите продължават. Дори битият не пожелал да се оплаче в МВР, та го посетили двама прокурори (защо двама ??) и същият решил да сътрудничи. Но пък щял да си прави собствено разследване. Проведоха се дори остри дискусии по БНТ, но в средите на БФС и правителството отново има тишина ….
  Флагмани на корупцията във футбола са мафиотите, собственици на лидерските отбори, организаторите на залагания, както и перачницата на пари ЕВРОфутбол. Не трябва да се забравят и търговците-посредници на футболисти. НИКОЙ не ги проверява – нито финансова полиция, нито МВР, нито прокуратура, нито прословутата ДАНС. Дори не ги респектират … Другите “вмирисани” родни спортове са: щангите, борбъта, бокса …, а успехите – почти нулеви.
  Народът разпознава спортната мафия по джиповете, вилите, апартаментите, хотелите, яхтите, бодигардовете и фирмите …. Милионери от измами.
  РЕШЕНИЕТО :
  1. Разпускане на елитната А футболна група;
  2. Сформиране на две НОВИ „Б” футболни групи /например 2х20/, в които да влязат отбори от окръжните градове и такива с доказани резултати;
  3. Забрана на сегашните ръководители на футболните отбори от А и Б група да заемат ръководни постове за ТРИ години;
  4. Подмяна на всички в ръководството на БФС. В новия съюз да има неплатено частие на журналисти, футболни деятели и представители на фен-клубове;
  5. Следващата година първите 8 отбора от двете Б групи да сформират ДВЕ елитни /смесени/ групи, като отборите играят по два мача при разменено гостуване. Първите два отбора от двете групи образуват финална четворка, от която се излъчва шампиона на България;
  5. Закриване на ЕВРОфутбол и възстановяване на ТОТО 1 като държавно !!

  НУЖНИ са решителни и комплексни мерки !! Всичко друго ще бъде палиативно „лечение” на тежко болния роден футбол.

 16. Току що прочетох коментара в “Актуално”,прекрасен портрет на уродливото политическо чучело,в което се превърна шефа н ДПС.Време е наистина да се събудим и видим истината.А тя е ,че политиците ни са готови на всичко,за да запазят властта си,включително и да убиват.”Какво тук значи някакава си личност?”.Само че няколко милиона личности могат,ако се събудят от летаргията,да им вгорчат безметежното съществуване.

 17. Доста глупаво е формулирано предположението на админа,пък и това е от снощи,сега е 11,30-все същото положение,пък и отговорът е обидно банален,особено накрая-като че ли чета ведомствен пресцентър.ДАЛИ ИЗОБЩО ИВО ИНДЖЕВ ПИШЕ ТАКА …че,напоследък,във връзка…е вероятно…когато…Обеща да вземе мерки. Сега да вземе да обещае кога ще вземе обещаните мерки.

 18. Господин Инджев, възхищавам Ви се и ежедневно следя статиите Ви. Продължавайте да ни радвате. Свобода на словото! Последната Ви статия наистина не се отваря и не мисля, че е от натоварване на сървъра, тъй като се показва заглавието, но не и текста. За наша радост текстовете Ви се публикуват и в други сайтове, така че за желаещите да я прочетат:
  http://analysis.actualno.com/news_192891.html

 19. Неможем да четем,
  помогнете!”Сапунените…” не се отваря от вчера !!!

 20. Г-н Инджев, проблемът със “сапунените интервюта” си остава все същия – материалът ви не се отваря и естествено чете.Имате ли повече информация за причината? Предположението за увеличениния трафик не ми се вижда твърде състоятелно.

 21. Хайде, този админ не можа ли да го отвори за 24 часа? Или някой не иска да прочетем този коментар? Толкова ли е страшен?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.