Отвличане ( на вниманието) от сарая

„Отвличане ( на вниманието ) от сарая” е операта, която гастролира в момента на българската медийна сцена. В оригиналния вариант на операта на Моцарт „Отвличане от Сарая” има неочакван край: заловеният в сарая от тайните служби на султана главен герой ( проникнал с помощта на един камериер),  е пощаден и освободен от Селим паша, който го пуска да си върви заедно с любимата му.
Нищо подобно не се очертава в „Отвличане ( на вниманието) от сарая в Бояна”. Камериерът е намерен убит в самия сарай в Бояна и е опозорен от пашата Доган с посмъртното прозвище „ мъжка секретарка”. Тайните служби търсят обяснение за събитието, както и дали няма проникване в покоите на пашата. Вероятно резултатът ще бъде, както и при издирването на убийците и поръчителите на онези несметни на брой неразкрити поръчкови убийства, по които България е абсолютен рекордьор в ЕС.
Надявахме се, че поне отвличанията- в най-буквалния смисъл отвличанията на хора срещу откуп, да затруднят по-малко съответните органи. Нищо подобно. Отвличанията процъфтяват като все по-успешен бизнес. С всеки нов свой успех похитителите вдъхновяват нови последователи на почина да се печелят лесни пари.
В най-пресния скандал се говори за 1,5 милиона евро за живота на бившия митничар Георги Георгиев-Пурата. Нищо не можа да го завлече в прокуратурата-нито публикациите за него в пресата, нито документалния филм, който му посвети Би Ти Ви-работеше си човекът като митничар и демонстрираше необезпокояван собственост на умопомрачителни по своят блясък и цена автомобили. Внимание му обърнаха други. И вече две седмици живеем с медийните догадки каква е съдбата на богатия доскорошен държавен служител.

Превръщайки операта в оперета, във водевил с елементи на цирк като за пред станишевите “циркаджии”, оперативно безинтересният Гошо Пурата…цъфна в цял ръст, цял и невредим, в този драматичен момент на първа страница на един от официозите. Оркестърът акомпанира бурно алегро виваче, хорът пее Ода на радостта! Смей се палачо, ти пак победи!

Точно като за вестник, който май не трябва да се чете, Пурата обяснил, че не бил чел вестници и не знаел, че е бил търсен. Бил на почивка! Кой е пил, кой е платил, колко ( евентуално) и какво означава това за следващите обекти на този бизнес с високо ликвидни стоки, като Пурата, едва ли ще узнаем.
Има ли някой, който да си мисли, че в службите работят дотолкова неадекватни хора, че не могат да разкрият нито едно, ама просто н и т о   е д н о  от тези престъпления? И че там не знаят нищо?
Едва ли. Безсилието на силовите органи на държавата говори за слабостта на силните на деня към покровителстването на престъпността. Службите, както най-сетне беше потвърдено днес от министъра на вътрешните работи Михаил Миков, наистина са разработвали нещо и някого в задния двор на пашата в операция, наречена „Лиана” ( в единствено число, уточни Миков, сякаш това има някакво значение). Значи все пак службите са правили и правят някакви опити да си вършат работата?
Защо тази операция е започнала веднъж през 2006-та, после е прекратена и отново е подновена тази година, това не знаем. Можем само да се досещаме, че пускането и спирането на подобна разработка няма как да е каприз на самите изпълнители-заповедите в тези служби се дават от горна инстанция.
От същите горни инстанции ни разиграват сега операта „Отвличане ( на вниманието) от Сарая”. Каквото и да направи пашата обаче, щастлива развръзка не се предвижда.

10 мнения за “Отвличане ( на вниманието) от сарая”

 1. “Отвлеченият ” се появи!!!Не знаел,
  че го търсят!

 2. Ами така правят отвлечените, даже и да са заснети с камера, как им набутват в устата парцал и ги вкарват в автомобил с тъмни стъкла. Това е интересен сценарии за следващата ви почивка. Наемате( плащате) на хора, които да направят с вас така ако сте някакви отявлени мазохисти страхотно се кефите и заминавате на дългоочакваната почивка. Не е уточнено купона заедно с тези хора ли си го правите или те ви напускат след, като ви набутват в автомобила? Явно има мнооого будали в България. До кога ще чакате? И вас ли трябва да ви придружат на такава почивка? Цяла Европа ни гледа и недоумява поради, каква причина туй се случва в 21 век нейде из Европейската общност? Поздрав!

 3. За “омитане” на шмекерите от властта,за коментарите на Й.Лечков и за правото му на развитие в процеса на “атакизиране”Генералът може и да се окаже прав…
  Само “ударна” комсомолска простотия за повече точки-в самото начало- е могла да опорочи един дълъг въпрос във времето и пространството,какъвто е етническият!
  А сега да предизвика и “злокачествени метастази” които не са по мярката на днешните “адвокати” на ДПС…
  Тъй като тези дни ще настъпи и ерата “Барак Обама”, г-н Инджев,с Ваше разрешение и разбиране,ще засиля,живот и здраве-призовавам и другите-коментариите си на други езици!
  Андонов е прав,наистина ни гледа цяла Европа..

 4. Ах ти неразумний Иво !
  Как може да разбунваш духовете срещу тези свещени сараи ??? И те всъщност не са на султан Доган даже , а на неговото конярче / провери собствеността / Как може да има съмнение в този толкова човечен миротворец , че може да е убил мъжката си секретарка ??? Той само му е показал начина, по който да се избави от непоносимото главоболие , породено от бързото и подмолно течение на ДПС париte ! И Емин / RIP/ набързо нахвърлил пост- смъртно писмо даже в неговото тефтерче , разбирайки , какви огорчения е предизвикал на султан Доган , когато е използвал лявата си ръка за това. Колко са такива предани души , които след смъртта се материализират за кратко , за да оставят най- удобните убедителни Пост-смъртни доказателства за невинността на свещените анти-етнически укротители ??
  Осъзнай се Иво и пророни няколко весникарски сълзи и ти в съзвучие на платения хор на т.нар . свободни медии
  Оттегляки се с темане :Angelexaouglu

 5. нали майка ти ти е казала да не се гордееше като те хвалят, Иво

  ОТГОВОР:

  Имам друг лаф ( като ще си говорим за ирония и самоирония): “Мама ми е казвала да не прекъсвам хората, когато ми говорят комплименти, че не е вежливо…”!
  А иначе сериозно: способността на човека да гледа на себе си с хумор е мерило за …много неща. Няма да кажа какви, защото това вече ще си бъде чисто самохвалство-понеже имам претенцията да мога да се надсмивам над себе си.

 6. Бажено влизам Ви в тон и с темане на Ангелахоглу ….
  “Той да го благослови Аллах и да го поздрави,най-често от всички се усмихваше,най-рядко се гневеше,по-бързо от всички влизаше в съгласие,винаги избираше от всеки две неща,ако това не влечеше след себе си грях,а ако беше свързано с грях се държеше на настрани от всичко такова,и той да го благослови Аллах и да го поздрави,никога не отмъщаваше лично за себе си,но наказваше,тези които нарушаваха забраните на Аллах….”
  Въобще: Адъ биюк,кендиси уфак….Името му голямо сам той малък -/тур.поговорка/

 7. Разликата между България и другите страни в Европейския съюз е вече равна на разликата между Бронкс и Манхатън в Ню Йорк.Възможното спасение е вече само едно: безсрочно запечатване на държавата от Санитарно-епидемиологична станция. С разрешена евакуация на малцината оостанали здрави към Европа.Цитирам един осъвременен Вапцаров за да бъде ясно на всички: “Тази страна не е моя страна… Тази страна е на дядо ми Кобург,на чичо ми Доган, на бате ми Станишев, леля ми Първанова и всички около тях.

 8. ааааааах колко грубо Дончо Аврамов ! Как така не си чул за летящата чиния, която е мерака на султан Доган!! Не знаеш ли , че качи ли се веднъж нашия султан Сава Доган на нея с абсолютна сигурност ще измете от тук и цялата кавалкада от мултиентическото предателско меле на така нареченото руско-турско-испано-мафиотско правителство .
  И защо ние да се изметем от тук след като обикновено когато има боклук в къщата домакините го измитат ,дезенфикцират с произведено в ЕС продукти , и се стараят переодически да поддържат чистота в къщата си …
  Но всъщност има ли наистина желаещи тази къща , наречена България да се почисти или принципа е я по-добре да си има боклук , защото и ние като правим боклук няма да се вижда . Така де … Пък и както ни напомни султана ‘ един живот живеем … и слава богу ….
  ***
  А ти ,Йов ефенди, си мъдър човек ! Учи повече поговорки , че като настане едно етническо напрежение не се знае на какъв език ще дава обяснения и ще се пеняви султан Сава Доган – защото поне до тук той като говори аз проверявам къде съм – България или провинцията Булгаристан.

 9. Eй яху,дур азаджък,-мой човек спри за малко-“Лейлек курбая-иле дост олмаз” – щъркелът с жабата прятел не става.
  Християнин съм бе холан,какъвто е бил брата на Хатидже,съпругата на Пророка….
  Аз поговорките си ги “заемам” от “Тътени” на Цончо Родев,издание на Христо Г.Данов,1980 г.,а за “мъдростта” благодаря,но за нея не прибягвам до този умен писател от Сливен,а до един “друг университет”,макар че и тапиите ми не са малко,но предпочитам опита близо до земята и хората.
  Така става ли,щото като заговорим за “комсомолски” простотии най-ми са отръки сръбския.. и турския.
  А комшиите могат много,да се поучат от Цончо
  Родев…
  И да бяха само неговите поуки като елей за душата Angelaxa ефенди…
  Пак проверявай,но да знаеш,че тяхната е изтънчена източна игра,а тя не става само с емоции…

 10. Йов ефенди,
  наистина източните игри не стават само с емоции , а с много пари, гарнирани и подпечатани с предателство и кръв . И само най- аморалните дебили , които нямат никакво чувство за принадлежност стават много богати като пари , но всъщност много жалки за такива като нас -малките с родина и родова принадлежност и за другите , на които слугинства или им целува пръстена , за да бъдат забелязани сред другите влечуги …
  А ние през това време ще си приказваме и ще ги търпиме … нищо лично , просто нищо не се променя , когато избираме другите …. сега дадохме шанса на всичките да грабят / не да крадат/ …е … какво пък ново … Ние сме българи ! И товеа звучи подигравателно вече …

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.