Фалическите символи на един фалит

Не е вярно, че щраусът си заравя главата в пясъка ( това е зрителна измама в маранята на пустинята). Също такава глупост са и „крокодилските сълзи”-крокодилите не плачат. Това обаче не ни пречи непрекъснато да си „заравяме главите в пясъка” пред проблемите и да леем „крокодилски сълзи” заради тях. Каквито ни метафорите, такъв ни е и подходът към действителността.

Става дума за металургичния комбинат „Кремиковци”, който бере душа от глад за още държавни подаръци, след като излапа несметни национални ресурси под формата на субсидии и след като е уморил незнайно колко невинни жители на София и околността.

Болната от бронхиална астма, растяща и старееща столица на България, трябваше отдавна да бъде освободена от ламята, която бълва отрови като безмилостен чужд завоевател, решил да умори врага със средствата на тоталната война до пълното унищожаване на мало и голямо-в моето детство разноцветните му прахоляци се сипеха върху главите на 350-400000 столичани, а днес вече върху повече от 2 милиона българи.

Няма как да не сте забелязали на слизане от прохода Витиня каква гледка се открива с появата на Софийското поле: след свежестта и красотата на Балкана изведнъж следва преизподнята. Стърчи „гордостта на социализма” и абсолютно безнаказано ( защото глобите за замърсяването са такива, че на практика са без значение) сипе тонове шарени отрови. Стърчат символите на един планов геноцид, огнедишащ паметник на плановата икономика, която вдигна този крематориум в покрайнините на най-големия български град върху предполагаемите залежи от въглища, оказали се боклучава субстанция, заменена, естествено, от съветска суровина. Стърчат като фалически символи, които в някои древни култури са били знак за мощ, а тук-за немощ на управленската мисъл. Фалически символи на фалиралия социализъм!

Но той си иска още виагра и се поддържа на изкуствено дишане, каквото никога не е било предложено на безбройните му жертви с респираторни заболявания. И за разлика от тези на чернобилския взрив, те са си умирали незабелязани с десетилетия.

Ако някой, мигом и без да иска, Ви изцапа на улицата, ще се разгневите. Може и на бой да налетите. Но за системното, вече 45 годишно отровителство на милиони хора, няма реакция, камо ли възмездие. Точно както в циничната максима на Сталин за насилствената смърт на един човек, смятана за престъпление и убийството на милиони, отчитани като статистика.

Разбира се, че съдбата на работещите в „Кремиковци” е важна и управляващите, които се перчат с отличните данъчни постъпления ( т.е. с нашата, на данъкоплатците дисциплинираност и съвестност), отдавна трябваше да вземат мерките , които сега, може би, ще им се наложи да предприемат под натиска на неизбежното. Само че си криха главата в сгурията и ронеха сълзи, които са толкова социални, колкото могат да бъдат крокодилски. Отлагайки това гайле се докараха до положението като в онази притча, в която прекаленият хитрец, поставен пред избор между тоягите, буците сол и плащането, накрая отнесъл и едното, и второто и третото. Лошото е, че плащането не го правят от своя джоб, а от нашия.

Би трябвало за виновниците ( поне) да играе солената тояга на глобите, но по-скоро щраусите наистина ще си заровят главите, а крокодилите ще ревнат със сълзи, отколкото по нашите земи да възтържествува справедливостта!

23 мнения за “Фалическите символи на един фалит”

 1. Ако преди десет години на 6000 работници бяха дали по 100 000 лева или 600 млн и тогавашни дългове от 400 загубата щеше да е досега 1 млрд. Плюс десет години чистота. Може би 100 млн от скрап.Сега 2 млрд загуби.
  Още един въпрос.Трябват им 24 млн за заплати за 2 месеца. Това прави средна заплата 2 000 лева.

 2. “по-скоро щраусите наистина ще си заровят главите, а крокодилите ще ревнат със сълзи, отколкото по нашите земи да възтържествува справедливостта!”

  В последните ви няколко статии, толкова точно нацелвате всичко, че просто не оставяте място за коментар.

 3. Всички “рожби на българо-съветската дружба” по нашите земи са такива…

 4. Към отровите от Кремиковци може би е редно да добавим и последиците за целите Балкани от бомбардировките на НАТО в бивша Югославия с обеднен уран. През последните пет години онкоболните у нас достигнаха над 250 000 души!!! Повтарям цифрата- 250 хиляди души ! Това е истинска епидемия, много по-страшна от грипа, срещу който ни рекламират ваксините.
  Ето и малко повече информация:
  Extreme birth deformities- http://www.xs4all.nl/~stgvisie/VISIE/extremedeformities.html
  Balkan Syndrome –
  http://www.balkansyndrome.com/index.html
  Depleted uranium alert- http://www.apfn.org/apfn/DU.htm
  И защо вече 10 години не се регистрира лекарството против рак на д-р Продан Христов- антималигноцит? Защо във всички пасти за зъби се поставя една от най-силните и канцерогени отрови- флуор? Защо и питейната вода не се обеззаразява с озон, а отново със силно отровния хлор?
  Всичко това се нарича геноцид.

 5. Dokato balgarina izbira tezi dushevadtzi koito ni upravliavat v momenta, i sabi da ni podadat i tiah shte galtame.
  Ta nashenetza duma ne obeli za poveche ot polovin miliard evro spreni subsidii.
  Za prezident koito sipe laji kato “Dobar den”.
  Za kuki na nai-visoko nivo, koito rabotiat za mafiite, cherveni i vsiakakvi i samoubivat ili razmazvat vsiaka neposlushna glava ili usta.
  Sega tozi “rabotliv” i “umen” narod se e prigotvil da ni izbere Ba’t ni Boiko, da ni upravliava.
  Taka shte dostignem savarshenstvoto, chengesarnitzata i chalgasarnitzata – v edno, kato karatistki jumruk, Shte zajiveem, kato v chalga parche, kalbeta raznotzveten kremikovski dim i DJ, Ba’t Boiko.
  Let’s rock’n roll people.

 6. С риск,да остана неразбран ще кажа,че методите а не целта на възродителния процес у нас бяха погрешни…
  ДПС щяло да алармира Европарламента,че изказванията на Генерала били на етническа основа…
  Айде бакалъм…
  То аджеба при такава немощ на управленската мисъл,какво ли друго може,да се очаква!!!
  We need urgently Bulgarian names for every Bulgarian baby born here and “off” and “eff” for it,s Family,like in the United States of America…
  The Turkish Party must shut up,once for ever and it,s “Bulgarian” lowers look for a new Fatherland if not for a cell in the prison….
  Necesitamos nombres bulgaros para cada nino nacido aqui y apellidos terminados en “off” y “eff”.
  Wir brauchen bulgarishe Namen fur jedes Kind geboren hier und Familiennamen,die in :”off” oder “eff” enden.
  (You are kindly requested to open comments in each other understandable language,called to support our idea before Europe and USA).
  If the Turkish “Party” is contrary to the only possible choice ,then the obliged way is to look for another country,but not to extend harmful activity because of ruling,s class stupidity and naivety of the people …
  I am fed up!It is enough!
  Stand up Mr.Indzhev,you will be not alone and will feel it soonest!!!

 7. stotici milioni levove sa iztocheni chrez Kremikovci, na stotici hiliadi Balgari e skysen jivota zaradi tozi kombinat, stotici dekari zemi sa otroveni…samo partiata stoletnica e v dobro zdrave, zashto li ???

 8. Авгиеви обори се чистят трудно. В България обичаме да ги чистим със Сизифов труд. И докато деситилетия се “чудим”, как да се оправим с Кремиковци, някои доста добре лапат на входа и на изхода.
  Ще изчистим Кремиковци, щото няма никаква логика той да е там – нито икономическа, нито социалистическа.
  Но вече чиновниците сътвориха други обори – черноморските и планински курорти. Разплакват природата надлъж и нашир!Сигурно се сещате и за други примери, нали?
  Пчеличките ще продължават да пълнят бюджета, докато в кошера, без респект от закона, търтеите лапат ли лапат.
  ВРЕМЕ Е да се появи някой читав пчелар да постави всичко в ред.

 9. Завършила съм металургична специалност в старото ХТИ. Още тогава, по време на социализма, се знаеше че Кремиковци е една голяяяяма загуба.Поне да имахме руда, или въглища. Но беше ясно още нещо – в Кремиковци куче влачи – диря няма. Такава огромна, гигантска далавера за много хора, не се губи толкова лесно. Сериозен отпор ще има и сега. Я, ако може някой, да преброи консултантите на Кремиковци или на Министерството на ИЕ за Кремиковци…. Консултантите ще препоръчат да не се спира Кремиковци, щото едно кранче ще се затвори. Няма да се учудя ако според техните доклади замърсяването е повече от автомобилите, и хората които се отопляват с въглища, отколкото от металургичния комбинат.И моля ви се, кой мисли за здравето на хората в тази държава? НЗОК? или пък корумпираните инспектори на РИОКОЗ. Или пък Министерството на земеделието и храните – пример за това е далаверата с екирисажите – екирисажи няма (или поне законните са само 2. Джевдетовото министерство може би? Хилядите сметища в страната без ОВОС, че дори и това в Цалапица което взе част от софийския боклук. Управлението на хвостохранилищата? А безбройните хранилища за забранение за използване пестициди на територията на страната – в тях има достатъчно ДДТ да се затрие населението на България няколко пъти.
  Тук за бетонирането на природата може би няма смисъл да отваряме дума. Това не е геноцид а растеж.
  Живеем в една държава чието управление е абдикирало от основните си задължения вменени от конституцията в името на собствената далавера. Но в същата тази конституция в чл.1 е записано Цялата държавна власт произтича от народа.

 10. Съгласен съм с Веселин Петрунов. Страхотни коментари и анализи.Изключително добра информираност и перо. Чета с удоволствие написаното от Иво Инджев.

 11. Уважаеми г-н Инджев, понеже Ви считам за един съвременен будител, Ви поздравявам с Деня на народните будители. Бъдете жив и здрав и все така твърд привърженик на истината и свободата! А за неизвестните и непочитани народни будители написах ето това есе: Честит празник и поклон вам, съвременни будители на непризнателното племе!

  ОТГОВОР:
  Благодаря за щедростта да кажете подобно нещо и..изобщо.Ако трябва да вложа (задължителната в такъв случай, според мен, самоирония), бих добавил: кукуригам си, а дали от това демокрацията снася повече яйца-не знам!
  Честит и на Вас!
  Чета в момента книгата Ви ” Страстите и бесовете български” . Макар да съм още в началото, мога в аванс да Ви поздравя за самата страст, с която сте се хванали да разсъждавате над толкова “отвлечени” от делничното проблеми в страната на безнаказано отвличаните, убиваните, тровените, цензурираните…Списъкът е отворен, всеки може да си го допълни.

 12. Да си призная дълго време бях скептичен по отношение на И. Инджев. Оставям с впечатление, че вероятно съм грешал. И това е поредното доказателство.

 13. Благодаря и аз: по-ангажираните хора, които държат открито да кажат какво мислят за нашите неуредици, по неволя даже играят ролята на будители, понеже немислещото мнозинство сякаш е приспано в една ужасна инертност и дезангажираност.

  Аз пък сега откъсите от досието на Ахмед Доган, побликувани във в-к Гласове. И сравнявам преживяното от мен с начина, по който агент Сава се е уреждал към днешния си просперитет и към властта си: чрез низ предателства, подлости, гадости. Други пък живяхме живота си скромно, но достойно. Оказа се, че когато в 1979 г. съм първокурсник по специалността философия в СУ, Доган по същото време е второкурсник. И има вече доста дълъг стаж по доноси: донасял е без скрупули за всички, които “Партията” и ДС му наредят. За свои съселяни, за приятелите си, за всички, които познава. Ей така е донасял, без да му трепне окото…

  И точно такъв днес олигархичната преса смята за “най-добрия и най-умния политик на прехода”. Агент Гоце за заслуги го награди с най-големия орден. Гнус, пълна отврат…

 14. Проблема с Кремиковци според мен много по-дълбок от уволнението на 1500 човека работещи в него. Че рано или късно този завод трябва да си заминие съм повече от убеден. Само че, защо никой не прави ясна сметка какво би загубила икономиката, в какви срокове и съответно да се намерят начини това да се компенсира.
  Затворят ли Кремиковци, ще пострада изключително сериозно и БДЖ, която така и така издържаме с наши си пари и която послед спокойно ще приватизират за без пари. Ще пострада и пристанището в Бургас, където се копаят въглищата в БГ.
  Но за всичко това никой не споменава, не се мисли за каквито и да било общи програми, с които да се решат всички тези проблеми, а не само да се платят заплатите на 1500 софиянци.

 15. Честит празник на Народните будители, на патерица!

  Уважаеми господин Инджев,

  За съжаление “будителите” имат все по-ограничена възможност за радио-изява.
  След 1989 г. имах възможност да се формирам от Радио станции като BBC, които излъчваха и на български, имаха и образователни и езикови програми, Радио Свободна Европа и програма “Христо Ботев” на БНР, радио “Витоша” и др.
  За съжаление, от тях остана само Програма “Христо Ботев”, които продължават да правят блокови програми, с образователна и културна насоченост.

 16. Rozanka е права,че “будителите” са с по-ограничени възможности въобще за всякаква изява…
  Но тъй като наскоро се бях “заял” с Ал.Лилов,виждам,че днес пак ми е “на мушката” и съм напълно съгласен с него относно вината му/естествено не само негова!/за формирането на сегашния елит…
  Едно време беше на мода фразата:”..да си го кажем като комунист на комунист!”…та да си дойдем на думата г-н Лилов!!!
  Вие чак сега ли разбрахте какви лилипути отглеждахте…
  Ще цитирам Силвио Берлускони с най-точната политическа оценка за Желязната лейди:”Яка п…/ч/….ка,за да го запитам:
  Къде е гледал тогава,за да подцени будния и жилав български Северозапад-ковачница на “фронтоваци от окопите”,и докарваше поредната тъпня,от “Българска лаврова лига” ?
  Ако Комунистическата партия не изтрезнее в опозиция,Историята ще я помете!
  Така само ще измъчи и себе си и своя народ ,иначе ще се съхрани като необходима сила за политическия живот,и няма да прекалява като “тексаска гювендия”….
  А той като види на конгреса такива “яки” устати комсомолки,да ги подкрепи с езика на онзи знаменит поп…а да не офлянква…

 17. Държавниците ни са на толкова „високо ниво”, и с толкова болно въображение, че превърнаха цялата държава България в музей на фалическите символи: Освен металургичния комбинат „Кремикомци”, това са и Министерски съвет, Президентството, Народното събрание…Това, което би трябвало да предствлява основните устои на една държава, е превърнато в меки пишки…
  Обаче, още по-жестокия въпрос е; къде тогава е т.нар. Общество? Опитайте се да подхванете каквото и да било благородно дело и да съберете съмишленици, ще видите в миг как всички ще се разбягат, най-гласовитите от тях, които уж са ви подкрепяли, най-ниско ще се снишат, ще се превърнат в гнусна сива и лепкава сплав от „брънки”, крепящи целият този гнусен синджир за тоалетна. Вие, в същност, г-н Инджев, добре знаете това. Убедена съм, колко често сте се сблъсквал и с тази „стена”- „Общество”- без значение дали то е малко, „елитно” или цялото…И тогава си мисля, какво още трябва да се случи с това „Общество”, за да бъде изтръгнат рефлекс на нормално функциониращ организъм? Колко помия трябва да излеят върху него/върху всички/, колко лъжи, колко престъпления, за да започне да действа това Общество? Ако се знаеше колко, някой да го е провокирал, но този организъм вече е превърнат в труп, нелепо отпуснат на фона на телевизионния и реалния „Survivor”. Като тендинция, очертаваща бъдещето ни, за да разберем, че никога няма имаме друго освен „Survivor”и никога няма да живеем нормално /като в т.нар. Бял свят/,красиво и достойно.

 18. Нямате представа leila колко сте права и колко скоро ще се убедите в това,както и аз за жалост…./19 думи/

 19. Г-н Лилов,осъмнахме с цветнокож президент-символ на решимостта на сьюзниците ни, да не следват повече крайно дясна политика,да възприемат по-дипоматичен курс,като приберат платната на огромния и трудно повратлив кораб “Америка”,да се поеме “глътка свеж въздух и сложи край на властта на лобитата е интересите им”,като това се усети най-вече в Белия дом.
  Като оставим рецесията, екологиата,вредните емисии,климатичните промени и вечния американски идеал,позавехнал през последните години,Ви предизвиквам:
  Да скъсате и хвърлите в коша,проекта Ви за реч на Конгреса по българската мечта и изготвите друг с истинско упование на земляк от Северозападния край,за да се усети и тук вятърът на промяната….
  Хората са заприличали на психясали и блуждаещи сенки от негоден елит,цитирайки точно Вашата готовност да допринесете за смяната му!

 20. При встрече с достойным человеком думай о том, как сравняться с ним. Встречаясь с низким человеком, присматривайся к самому себе и сам себя суди.

 21. Учитель сказал: “Я передаю, а не сочиняю. Я верю в древность и люблю ее”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.