Антинародните подбудители

Кой казва, че нямало будители днес? Зависи. Ако питате управляващите, будителите се знаят. Властта ( в комбина с дежурни за целта интелектуалци, винаги готови да издигнат „правилната кандидатура”) посочва по своя воля добрите българи. Лошите са международно известни, но тях управниците награждават косвено с обгрижване на интересите им чрез гарантиране на престъпната им безнаказаност.

В този смисъл на върха на държавата имаме антинародни подбудители.

Общонационалният празник на народните будители е замислен в драматичната със своите братоубийства 1923-та година и е имал за цел да отличи заслужилите българи. В Царство България най-високото отличие, преди и след указа на Цар Борис, за цели 37 години, е връчено само на 61 заслужили.

При царуването на Георги Първанов с днешния еквивалент на висшата държавна награда орден „Стара планина” са закичени рекорден брой нашенци ( „техненци”). С темповете, с които церемониал-майсторът на държавата раздава тези отличия ( в пълно съгласие с другарите си от правителството, което по закон прави предложенията след фарса с „инициативните комитети”), има всички основания да очакваме, че Първанов ще счупи и предишния си рекорд от първия мандат, когато успя да закичи 245 симпатични нему и на другарите му граждани-повече от достатъчно за един парламенент. Изборът на заслужилите показва що за Народно събрание би формирал държавният ни глава, ако зависеше само от него и от другарите му.

Сред повиканите на червения килим и пред телевизионните камери блестят бившият олимпийски бос Иван Славков, бившият олимпийски шампион по борба Боян Радев, бившият главен прокурор от живково време Васил Мръчков, бившият финансов министър от луканово време Белчо Белчев, бившият генерал от съветското военно разузнаване Петър Христозов, бившият министър на образованието от живково време Александър Фол, бившият соцтърговец с оръжие Петър Манджуков, бившият дългогодишен ( формално безпартиен) доайен на червената парламентарна фракция Гиньо Ганев, бившият „какво ли не” и несменяем шеф на НДК Христо Друмев, бившият адвокат на Майкъл Чорни и обявен от Станишев за „основател” на футболния отбор „Левски” Тодор Батков, бившият председател на съюза на художниците Светлин Русев и…настоящият мандатоносител Ахмед Доган.

И за да не остане упражнението по припомняне на тези известни факти само в графата „ разни”, да се върнем към епизода на сръднята, която Ахмед Доган разигра през 2004-та. Когато Първанов се засили да награди Васил Мръчков, бившия главен прокурор от времето на „възродителния процес”, Доган изобрази възмущение и заплаши да върне своята „ Стара планина” . Точно в духа на арабската поговорка, планината отиде при Мохамед-сторено беше необходимото темане и президентът преподписа нов указ за награждаване на „възродителя” „само” с орден „Св.св. Кирил и Методий”. И Доган сит, и мандатът цял!

Сега Първанов вече е скаран с Бойко Борисов и го атакува заради (наистина) непремерените му изявления за „възродителния процес”. Само че Първанов е сред учредителите и видните дейци на националистическата организация ОКЗНИ (създадена в началото на 90-те на вълната на подклажданите от БКП/БСП антитурски настроения).Той беше изпратен през 1994-та от БСП да превръща Кърджали, по собствените му думи, в „ Сталинград” ( уж срещу ДПС, но всъщност срещу българските турци, които местните избиратели с лекота разпознават като ДПС). Да, на всеки може и трябва да се признае правото да се променя, но искрено, доказано с действия и не …непрекъснато. Това право си поиска в едно от поръчковите си интервюта самият Първанов по повод незабравимата му дружба с Милошевич, за която като „натовец”, макар и бивш предводител на антинатовски митинги, май съжалявал. Но след като през 2004-та, 10 години след „сталинградската му битка” в Кърджали, отново се прояви като фен на „възрожденското” минало, чрез награждаването на Мръчков, някак си не му отива да прави забележки на Борисов. Защото е доказан рецидивист в тази област.

Както се вижда, разсъжденията по темата за народните будители и антинародните подбудители, не са самоцелни. Те „само” целят в десетката: обясняват уж необяснимия феномен на прословутото днешно българско недоверие, скептицизъм и непризнаване на авторитети, наричани от нашите деди будители.

10 мнения за “Антинародните подбудители”

 1. “Уважавам изключително неговата (на Доган) възможност и начин да се изважда от ситуациите, в които попада. Доган се надсмива на политиците и играе с по два-три хода напред.”
  Изказване на Борисов в сутрешния блок на БТВ, 06.04.2006 г.

  “Не мога да не призная, че Ахмед Доган е играч, след като той е накарал чрез малцинството цялото мнозинство да върви след него.”
  Бойко пред в-к “Експрес”, 19.10.2008г.,

  Аз нямам какво да добавя, но Б.Борисов вероятно едва се сдържа да си довърши изречението :….”де да можех и аз като него…”

 2. Мисля, че някой образован и запознат човек – творец трябва да направи дисекция на българския манталитет и масова душевност през призмата на историята до наши дни. Така да се опита да обясни средата, в която се намира в момента България. Аз лично съм се опитвал да правя подобно нещо, но явно не съм достатъчно добър творец и задушен от емоциите с които се изпълвам не стигам до никъде…

 3. Иво за сетен път е в десетката. Това показва, колко много му сече пипето и, че е един от най- добрите политически анализатори на България.Ех…тия пари!? Заради тях ли политиците забравят, че имат народ, история, достойнство? Абе целият сват ни се смее и ни е взел на подбив. Няма ли някаква срама? Както в Бг казваме “Циганска работа” така в Европа казват “Българска работа”. Абе вие политиците нямате ли деца, не се ли страхувате, че утре тези ваши деца ще ги е срам от вас и ще се притесняват от това, което сте вършили и вършите? Явно сте коне с капаци! Ех що не е жив дякона Лъвскии? Поне си имаме Иво да ни отваря очите и да прави перфектни анализи. Благодарим ти всички Българи в чужбина!

 4. Забравили сте, че и таварищ Тренчев беше награден от таварищ Гоце с орден “Стара планина”. И таварищ Богомил Райнов, заради чекистките му романи и заради стиховете му в прослава на Сталин. И още други “списуватели” от комунистическата ера, примерно таварищ Любомир Левчев, който вероятно сега пък повтаря: “Другарю Гоце, никой не може да ми забрани да ви обичам!”. Не се сещам в момента, но има още такива одиози, наградени от Цвика от Сирищник. Капак на всичко обаче е награждаването на Тодор Батков! Да се готви самият Майкъл Чьорни: как смятате, дали няма да го награди до край на мандата си? Като едното нищо ще го награди, ако искате, можем да се обзаложим. Той и Милошевич би наградил ако можеше, а за любимия му Саддам Хюсеин да не говорим: ама за всичко са виновни тия пусти американци, дето объркаха света и по тази причина на Гоцето му се наложи да играе ролята на “натовец”! И на “некомунист”. Поне обаче има доблестта да каже, че е личен приятел не само на Джордж, ами и на Володя, нали се сещате, когато изтърси това пред Буш? Селската простотия трудно може да се скрие, тя е като крастата или поне като кашлицата…

 5. Аз пък мисля,че истински образованите хора (имам предвид не тия, многото ,плтили си в нароилте се вузове и взели квитанция във вид на диплома)са намалели значитело.Средата сега е абсурдна.Българинът с нищо не е по-добър, или по-лош от един западноевропеец например. Не може да ти крия сапуна, да ти спирам топлата вода и ред още номера и в същото време да те хокам, че ядеш с мръсни ръце и изобщо нямаш хигиенни навици.Не виждш ли ,че у нас средния и дребен бизнес е мачкан ,и то законово, с цел предотвратяване създаването на средна класа, коректив на обществените отношения ,тъй ,като е основен враг на олигархията,за която държавата е средство за обогатяване?
  И още ,дори и най-добрият лекар ти постави най точната диагноза и ти изпише най-подходящите за теб лекарства, ако ги няма в аптеката,или нямаш пари да ги купиш, или нямаш волята да ги пиеш редовно,каква е ползата?
  Освен това, като че ли по правило, най-добрите сексолози, не са най-добри в леглото…Да не се окаже,че ни трябва български де Гол, или Доган..?

 6. Господин Инджев,
  Позволете ми да допълня списъка Ви, като ще се обоснова защо тези хора не заслужават най-високия български орден.
  Генерал Джоузеф Ралстън, върховен главнокомандващ на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа заради факта, че е член на трилатералната комисия, която е частна организация, а диктува политиката на много международни, държавни и обществени организации. Именно членовете на тази организация настояваха за преждевременното затваряне блоковете на Козлодуй, за да си пълнят гушите големите петролни компании, чиито интереси те защитават.
  Д-р Исак Паси, заради факта, че е потомствен масон, комунистически цензор на академична литература и съветник на Тодор Живков.
  Ото Шили, Романо Проди, Колин Пауел, Джо Уилсън, Франко Фратини, Франк-Валтер Щайнмайер, Пааво Липонен, Ангела Меркел, Тони Блеър, Жозе Мануел Барозо, Кондолиза Райс, Торао Токуда- всичките чужденци, но носители на най-високия български орден. Но не в това е проблема, а във факта, че всичките са участници в тайните сбирки на билдербергите. Организацията, която с трилатералната комисия и съвета за чуждестранни връзки от десетилетия наред защитава интересите на шепа хора, обявили се за богове и стремящи се да превърнат целия свят в световен затвор, а заедно с Римския клуб провеждат на практика малтусовата теория, стремяща се да редуцира населението на земята до “златния” милиард.
  Да посочим и един “българин”- Джон ( Димитър, Дими, Димитрий-Иван или не знам още какъв ) Паница, също член на трилатералната комисия. Този човек, получил през 2000г. най-високия български орден, през август 1982 г. в списанието “Риидърс Дайджест”, където беше шеф на европейското бюро публикува дезинформациите на платения човек на ЦРУ Клеър Стърлинг за “българската следа” в атентата срещу папата и лепнал най-голямото петно на своята родина, което десетилетия наред не можем да измием. Месеци след публикациите на Стърлинг в “Рийдърс Дайджест турският журналист Угур Мумджу, експерт по международен тероризъм публикува факти, които доказват, че Стърлинг лъже за българската връзка и че лъжите й са осигурени от ЦРУ. За тези разкрития Мумджу заплаща със живота си.
  Днес “Рийдърс Дайджест” извършва огромна незаконна търговия чрез българските пощи, без да издават касови бележки, фактури или преводи по банкови сметки, а фондацията на Паница “Свободна и демократична България” е освободена от данъци.

 7. Стояне, добре че ни просветли, та да почнем да разсъждаваме в “правилна насока”, един вид “класово-партийно”. Разбира се, че Тодор Батков повече заслужава орден “Стара Планина” от такива империалистически знаменосци като някакви си там, цитирам те, Ото Шили, Романо Проди, Колин Пауел, Джо Уилсън, Франко Фратини, Франк-Валтер Щайнмайер, Пааво Липонен, Ангела Меркел, Тони Блеър, Жозе Мануел Барозо, Кондолиза Райс, Торао Токуда…

  Естествено, че Иван Славков е по-заслужил пред България от някакъв си там народен враг като Д.Паница, който е окалял родината ни в най-славните байтодорови времена, като й е лепнал съвсем “измислената” (от ЦРУ!) българска следа в опита за убийство на антикомунистическия папа, който, предполагам, КГБ и ДС много са обичали тогава – както го обикна Гоце впоследствие. Добре че има, Стояне, толкова будни българи като теб, който не се оставят на империалистическо-буржуазната пропаганда, и винаги могат да ни подтикнат да почнем да мислим правилно! 🙂

 8. до непушач, с други думи казваш, че просто няма смисъл да се прави тази дисекциа и да се полага интелектуално усилите затова – не си струва…хммм да ти кажа и аз съм мислил за това и стигам все повече до извода, че е самата истина…

 9. Не,защо,дисекцията си е дисекция, изследванията също имат място,но ,Бог да прости дядо ми, казваше: “Когато се съберат много умни и намислят КАКВО умно да се направи ,трябва и някой ,по-прост да каже КАК да се направи…..

 10. Иво,много ценя твоите статии,но ме смущава една публикация,за съществуването на досие на твое име като сътрудник на ДС.Моля те да дадеш отговор по този въпрос и ако е спекулация с твоето име,да я опровергаеш.Ако искаш може и на моя e-mail.
  Иван-Барселона

  ОТГОВОР:
  Съобщил съм по своя нициатива истината по този въпрос много отдавна и от различни медийни трибуни. А в блога можеш да прочетеш текста ми “Предизвиквам ги” , който, впрочем съществува и в архивите на доста от популярнте сайтове. Например, ако не греша, стои вече повече от месец на видно място в “Афера.бг”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.