За кого е земен рай милата ни Родина?

Забелязахте ли, че в ( почти) съседна Хърватия разкриха едно поръчково убийство? Само за една седмица убийците на журналиста Иво Пуканич бяха установени, доказателствата бяха намерени, а леговището им демонстрирано на обществото. Самите убийци са назовани поименно, но още не са заловени. Един от тях, казват, се бил скрил България. Не знам дали е вярно, но е логично. Тук поръчковите убийци щракат с пръсти по нощните клубове. Живот си живеят. България е вероятно идеалното място за още един такъв.
У нас не седмица, а 7 години, че и повече, няма разкрито нито едно поръчково убийство ( този фактически отказ от правораздаване е един от основните упреци на Брюксел към София). И колкото повече стават, толкова повече расте вероятността всички да знаем причината за полицейското безсилие. Защото не е нужно човек да е криминалист и автор на криминални романи, за да се досети каква може да бъде истината. Щом цялата огромна държавна машина толкова години дава абсолютен брак, трябва да има обяснение. Защо поне едно, ама наистина, само едно единствено такова престъпление не е разкрито? Отговорът се натрапва: защото и една нишка от кълбото, ако бъде дръпната, може да разплете целия чорап. Колкото и да не ни се иска да вярваме в конспиративни теории ще трябва да признаем, че в случая логиката говори за връзка между престъпленията, охранявана ревностно от…самата държава.
Не е вярно обаче, че законът не се прилагал. Прилага се и още как! Но предимно тогава, когато трябва да бъде обгрижена някоя VIP персона, т.е. голяма клечка. Прокуратурата ни демонстрира този факт с 6 месечното мъдруване по казуса с бившия вътрешен министър Румен Петков. Цяла България е свидетел по това дело и с лекота би се произнесла, ако можеше да бъде призована и като съд. Но онова, което е видно за всички, не е очевидно за пазителите на закона, защото те, оказва се, страшно стриктно го спазват в такива случай. Ще рече, внимават много в картинката! А тя е следната: най-напред, след дълги колебания дали изобщо да бъде обвинен, Петков се оказа укорим не заради факта, че си общува като вътрешен министър с т.н. „оперативно интересни лица”, а за обстоятелството, че в изблик на гняв издаде агента Алексей Петров. Това е публичен факт, разгласен пред агенция „Фокус” от самия Петков. Но на правосъдието му трябваха 6 месеца, за да стигне но дело. После обвинителите поискаха административна мярка, а не присъда (т.е. глоба). Сега ( според в. „Сега”), за капак, нямало нужда при дело от административен характер прокурор изобщо да се явява в съда. Работата върви май към награждаване на Петков с орден и с титла „негова светлост” за принос в осветяване на особено ценен агент.
Впрочем, какво да се чудим, когато пример за недосегаемост дава от най-високо място самият главнокомандващ. Да си припомним „само” неспазването на конституцията. Опозицията го порица, че я наруша, като не свиква Националния консултативен съвет повече от година, но той отмина факта с презрение. А когато все пак склони да изпълни задълженията си и свика този единствен извънпарламентарен форум за нещо като пряка размяна на мнения с опозицията, Г. Първанов и приближените му изолираха с процедурни хватки опозиционните лидери и практически не им дадоха думата, провокирайки ги да напуснат.
Ами притежателят на мандата за управление Ахмед Доган? Него не го лови ни сметна палата, ни нищо. Демонстрира си човекът разкош и никой не смее с пръст да го пипне. Че и на работа не ходи, за да избегне досадни контакти с разни досадни журналисти и опозиционери, може би.
Ех, мила Родино, ти наистина си земен рай за богопомазаните властници, а и за бегълци от закона- прииждат вече и от чужбина, както завистливо твърдят в Загреб!

21 мнения за “За кого е земен рай милата ни Родина?”

 1. А Сергей Станишев много обичал да рисува… Правел го по време на заседания на Министерския съвет…/това са негови думи при откриване на новата сграда на Художествената гимназия вчера…/. Народе????

 2. Според никаквия ни морален стандарт, България наистина се оказва земен Рай за престъпниците, за престъпността изобщо. Тук почтените хора живеят, като наказани, притиснати от страха, от бедността, от безразличието към тях във всички аспекти на живота; в същност обградени от стени от престъпност, нагло покровителствани от Съдебната система и Прокуратурата. За да бъдат докрай смазани хората и обезнадеждени, показно им се демонстрира как Те властимащите ще „наказват” по собствено усмотрение, подритвайки цинично и Конституцията и законността, като цяло. Аз не мисля, обаче, че някой трябва да призовава Обществото, самото отсъствие на уважение към спазването на Законността е вече знак за отстояване на правата. Трагичното е, че когато действието опре до конкретния човек, той започва да възприема себе си, като нещо абстроктно, считайки, че всеки друг, но не и той може да стори нещо. И така, хората, възприемайки себе си, като нещо, на което друг трябва да му свърши работата и отказа от каквато и да било лична ангажираност, оставя доброволно беззаконието в нечистите ръцете на властимащите. Това бездействие на Обществото е коз в ръцете на нарушителите. И те ще го използват докрай, каквото и да означава това.

 3. Прикриването на истинските престъпници в България е факт. Известно е, че родината ни (вече все повече възприемана като мащеха) е най-удобният пристан за де що има килър (на български: убиец), наркопласьор, сутеньор и всякакъв калибър джамбазин, било то на жива плът или скъпа, лъскава тенекия.
  Споменавайки ДС и нейната “толерантност” визирам общите корени на ключовите фигури в която и да е от трите, ако щете и четирите (в последно време медиите вече абсолютно напомнят на метреса) власти с организирана и неорганизирана престъпност, мафия или каквото там се нарича. Естествено т.нар. “мафия” не е природно явление, характерно само за милата ни родина, а структура, обхванала целия балкански полуостров, че и повече. Както знаем, “Гарван гарвану око не вади”, та камо ли български мафиот да подлее вода на своего брата, бил той и от друга държава (братска структура). Естествено изключвам от коментара си кьор-фишеците и смехотворната показност при акциите по залавяне на този или онзи гърмян заек, барем Европа, от чиято чиния крадат поне веднъж реши, че и тук има морал.
  и докато привидната “слепота” на българските управници, съдии, полицай и какви ли още не деца на репресивния апарат, наречен Държавна Сигурност е лесно обяснима, то пренебрежението и наивно-хлапашките разбирания за всичко това от страна на българския гражданин наистина будят в мен недоумение!
  Плашешто е толерирането на всякаква проява на безпардонност, нахалство, скотщина и примитивизъм от голяма част на обществото и откровенното му издигане в култ и едва ли не канонизиране от масовата част на българския народ. Именно тук трябва да се търсят корените на всички несгоди, които търпи редовия гражданин, който се опитва да живее в приличие (до колкото е останало) и според някакви норми (ако са останали такива, неизкривиени до уродливост). Абсолютното подражание на “мутренският” стил, от поведение, до подстрижка и на престъпническият лайф-стайл – от заведение до автомобилна марка, освен че смачква всякаква надежда за поне някакво развитие на нашето общество, но и буди недоумение в погледите на чуждите граждани, пред които се опитваме да се изкараме “достоен народ с европейски възгледи и разбирания”. И къде се крие причината за всичко това? В беднотията на масовата част на българина и възхищението му пред “успелия”, пред героя на деня? Или просто следване примера на държавата, като майка закрилница именно на техните модели на подражание? Колко от махленските нафукани типове, шофиращи бясно 20 годишно БМВ, след обилно потене във фитнеса и шепа анаболни стероиди се притесняват от факта, че държавата в която живеят е “Мила родина” за най-големите престъпници? Напротив, именно този факт им показва начинът, по който трябва да се случва техния собствен живот! И всичко започва с подражание, още от ранна детска възраст – гради се характер, дава му се пример… Е, какво мислите че ще прави споменатия “характер” след 20-тата си година? Съмнявам се, че ще конструира адронов колайдер, защото произходът на вселената просто не го интересува. Интересът е само в догонването на стандарта, на който е подражавал. Да прибавим и пълната незайнтересованост на държавата към образованието и училищната среда, както и вкорененото от последните 50 години на миналия век идолопоклонничество и коктейлът е готов! Вече всеки се самообучава както може, а именно – попиване на уличната култура (скупи коли, тъпи физиономии в тях и изрусени китеници до тях) или чрез телевизията и медиите…
  Споменах медиите… Гледали ли сте Сутрешният блок на БТВ? Колко от вас биха попитали госп… извинете, подлогата Бареков и неговите шефове, до кога най-гледаното време на национална ефирна телевизия ще бъде трибунал на малоумните мутри в България? До кога типове като Роко, поканени под претекст, че ще бъдат питани, ще бъдат оставяни да се оправдават и заплашват със съд България? Малко ли са лъжите на министри, кандидат министри, кметове, съветници и всякаква друга паплач, докопала се до власт и забравила за любимия каскет и рубашката и намъкнала парвенюшки костюм?
  И след като гледаме , чуваме и четем само неистини, какви се очаква да бъдем? А децата ни?

 4. Колко тъжно е, че песента “Стани стани юнак балкански, от сън дълбок се пробуди…” отново е актуална.То пък и времето на Караджата минало, та остава – както някога – патриарха… Кой ли ще е той? Ами, наверно Негово светейшество Бойко…

 5. Какво нелогично има в студиото на Ники Дудука да се явяват роковци, пури,масури, очи, и пр. бизнес-мафиотска екзотика?

 6. И колко смешно е , че България е в Европейският съюз, а Хърватите не са? Ако това не гавра! Преди две години бях в Хърватия…светлинни години пред България, но всичко е политика и мафия за съжаление. Иво за сетен път е в десетката. Благодаря ти Иво от мен и от още десетина Българи живеещи извън родината си. Добре , че те има и ни просветляваш по днешните проблеми. Нищо, че сме далеч от България , нас ни интересува как живеят сънародниците ни. Благодарим ти! Ще гласуваме за теб

 7. Да, наистина земен рай стана България за мутрите и ченгетата, за комунисто-бароните и за олигарсите, за крадците и убийците, за лъжльовците в политиката и за политическите тарикати. Съгласен съм, че е така. Но се питам следното:

  ЗАЩО ДОПУСНАХМЕ НИЕ, ОБИКНОВЕНИТЕ ГРАЖДАНИТЕ, ТОЧНО ТИЯ ДА НИ ОТКРАДНАТ БЪЛГАРИЯ И ДА СИ Я НАПРАВЯТ СВОЙ ЗЕМЕН РАЙ?!

  Ето по този въпрос по мое мнение следва да се замислим всички ние и също така по един още по-важен въпрос:

  А КАК ДА СИ ВЪРНЕМ ОБРАТНО НАШАТА БЪЛГАРИЯ, КАК ДА Я ОТВОЮВАМЕ ОТ МУТРИТЕ, ОТ КОМУНИСТО-БАРОНИТЕ И ОЛИГАРСИТЕ, ОТ ЧЕНГЕТАТА, ОТ КРАДЦИТЕ И ОТ УБИЙЦИТЕ – И КАК ПОСЛЕ ДА Я НАПРАВИМ СВОЙ, ОБЩ ЗЕМЕН РАЙ?!

  Мисля, че е крайно време добре да осмислим тия въпроси, зад които стоят най-съдбовните български проблеми – и да намерим отговора. А пък след това да го приведем в действие. Защото ако не го направим, ще се покрием като нация с карта на неизмиваемия позор…

 8. Поздравления за поредната точна статия.
  Ангеле, много точен въпрос чиито отговор търся и аз, защото ако разберем как допуснахме ще разберем и как да променим нещата в полза на България.
  Как стана така че след онзи грандиозен митинг на Орлов мост се стигна до днешния абсурд.
  Ангеле, най- тъжното е че в навечерието на поредните парламентарни избори дясното пространство няма нито обединяващата платформа нито лидерите които да застанат зад нея.
  Нещо повече смея да твърдя че в дясното пространство няма субект способен да произведе такива. платформа и да излъчи съответните лидери.

 9. Подкрепям Ви г-н Грънчаров. И аз, редовия гражданин, си задавам същите въпроси. Опитвам се да ги коментирам с мои колеги и приятели, но се отчайвам. Установявам, че много малко хора могат да мислят (поне около мен) и могат да спорят. Но и само с говорене и писане нищо няма да се промени, трябват и действия.

 10. обръщам се и към г-н Грънчаров икъм вас г-н Инджев,
  Историята, отново ни я пишат сатрапите и поборниците ,тя многократно се повтаря
  Ето ви ,един нов филм за българия вижте го, той е направен от българин живеещ в Германия

  http://dokumentation.zdf.de/ZDFde/inhalt/17/0,1872,7133425,00.html

 11. Вие сте журналист Инджев,
  аз съм човек на точните науки !!
  Може ли да се каже днес :кой ,кой е в България или е невъзможно !!
  СМЯТАМ ,ЧЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ!!!

 12. Любака от Перник:
  Защо допуснахме България да стане земен рай за мутрите и бандитите.? Защото умните, талантливите и честните не се напъват , поначало са по-скромни, имат си професии /където са най-добрите/ и факт, който е особено гаден – те са много малко, а още по-малко от тях, за съжаление, се наемат с тежкия будителски кръст. По мое скромно мнение такъв избор са направили Ангел Грънчаров, Иво Инджев и още не много други, да кажа с известна доза приблизителност – стотина български интеликтуалци. Затова тези от първото изречение откраднаха нашата България. И разбира се, с помощта на ширещата се простотия, включително и в Интернет-форумите.
  Страхувам се, че този процес е закономерен, като се има предвид драматичното съотношение.

  Как да си върнем нашата България?
  Сещам се за едно стихотворение на Валери Петров – „Японският филм” /Куросава!/: седи класика в киносалона и се вълнува от трагичната съдба на една старица, която със сетни сили ПОЛИВА СВОЯТА НИВИЦА „ЧЕРПАК ПОДИР ЧЕРПАК” За да поникне нещо. Около класика – пълно с младоци – кикот смях, викове и подигравки… Свършва филма, светват лампите…

  Стихотворението завършва с обръщение към „Младоците”:

  Сега вървете към вратите,
  Шумете, смейте се на глас.
  Докрай, дордето разцъфтите
  Ще мъкнем влагата към вас.
  08-11-5 19:15

 13. Abe хора, осъзнайте се. За какъв Обама плачете. Я се сетете какво става в държавите дето на власт е малцинството. Освен, че е черен – какво друго е показал? На американците им трябва нов мит и си го създадоха. Иначе е вярно, че станахме държавата на ограничените възможности, но това е друга тема, различна и много по-важна.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.