На 4 очи с предизвестения провал

Помните ли с какво българските официозни медии ( по широкия демократичен свят официозът, когато изобщо го има, е един, а у нас медиите-официози вече са мнозинство) се опитаха да прикрият позора от клеченето на премиера Станишев цели три часа в предверието на „колегата” му Путин в Сочи на 18-ти септември? Не? Ще ви припомня: смокиновият лист беше внушението, че ( унижението) си заслужавало, защото нашият човек лобирал за участието на български фирми в проекти, свързани с очакванията зимната олимпиада през 2014 година да се състои в този руски курорт . Самият Путин бил инициатор за евентуалното българско участие, възкликнаха тогава раболепно официозите ( злепоставяйки, без да искат, Станишев, защото така в престараването си направиха за посмешище самата логика на Станишев да бие път и да чака с часове да бъде приет за нещо, което Путин и сам бил решил без него).

Ето че официозите, в плен на собствените клишета, отново без да искат, изобличават яловите напъни на властта, като се опитват да извадят пред скоби познатите „ползи”. В желанието си да оправдаят безплодното пътешествие на президента Първанов до Узбекистан, където той е получил очакван отказ от местния диктатор Ислам Каримов страната му да доставя природен газ, официозът на официозите ( познайте кой) пише следната индулгенция за похарчените от държавния ни глава и неговите сътрапезници командировъчни:

„ БЪЛГАРСКИ ФИРМИ ЩЕ СТРОЯТ В УЗБЕКИСТАН”

Истината е, че Първанов се прави на западен пратеник по пътя на коприната, защото отчаяно се опитва да умилостиви съюзниците, след като ги вбеси с ролята си по торпилирането на западната енергийна стратегия в угода на Путин, когато в София на 18 януари България капитулира под натиска на Москва и подписа три енергийни споразумения с Русия в пълно противоречие със статута на София като член на НАТО и ЕС ( да, други, като Италия, Гърция, Унгария, също се съблазниха от руските енергийни „дарове”, но никой не се отличи с такова комплексно слагачество, както нашата власт). В поръчково интервю за официоза „ Стандарт” от 15 октомври 2008-ма Първанов се опита да отрече личната си отговорност за сговора с Путин. Само бил подпомогнал „Южен поток”, какво толкова…

Още преди това, веднага след посещението на Станишев във Вашингтон през юни, Първанов доста изненадващо за широката публика и без никакъв видим повод обяви публично, че всъщност ( не путиновият „Южен поток” ,а) западният проект „Набуко” за пренос на природен газ през българска територия бил „наш” приоритет. Но и този поклон не му помогна. Остана си низвегнат. Не го канят вече никъде и е принуден да митарства по международни форуми, където е част от миманса, забелязван и преразказван единствено от пратениците на българските официози.

В „Стандарт” обаче той ни беше обещал, че предстои да пътува в Узбекистан (след като напоследък бил в Азербайджан). И ей го, на: отиде. За да получи як узбекски шамар от един от най-изявените представители на старата съветска школа Ислам Каримов, бивш първи секретар на ЦК на тамошната компартия и несменяем диктатор на републиката- същият, който изкара кратък флирт със САЩ и дори беше позволил неговата земя да бъде употребявана от НАТО като база за войната срещу тероризма в Афганистан ( Каримов си купуваше до известно време мълчанието на Запада за репресиите срещу опозицията, представяни като борба срещу опозиционерите като „ислямски екстремисти терористи”, някои от които наистина са станали такива от отчаяние от  тоталното подтисничество). После, когато неговите узбекски поданици си „въобразиха”, че във връзка с това им се полага нещо като свобода, протестиращите срещу режима му в град Андинжан оставиха по улиците поне 500 трупа, а заподозрените като подстрекатели американци бяха прогонени.

За да дойде кой? Г. Първанов, който си бил говорил на четири очи с Каримов цели два часа. От което произтекла информацията, че узбекски газ за „Набуко” няма да има, защото, рекъл откровено Каримов, синьото гориво отива за Русия и тя решава какво да прави с него. Иначе, добавил той, цитирам в.”Труд” , „ български фирми могат да участват в инфраструктурни проекти в Узбекистан”.

Могат ли? Уха, да целуват ръка, пък ще видим. А могат и да не участват, зависи от Русия, май ( както със синьото гориво). Това може и да не е сигурно, но с кристална яснота Каримов пояснил, че Узбекистан не се интересува от „Набуко”. Толкоз.

И всичко това Първанов е разбрал чак там в Ташкент? Или пък, като един създател на тройни коалиции, етнически помирител, бащица на (европейска) България е имал самочувствието, че може да промени нещата в разговор на руски език на 4 очи с др. Каримов?

За такъв предизвестен провал, като „мисията” на Първанов в Ташкент, всеки един от вас, уважаеми трудещи се ( дипломати, търговци, мениджъри и т.н.) щеше да бъде уволнен. Не и упълномощеният да ни представя пред света Г.Първанов.

Нещо повече, в споменатото интервю в „Стандарт” той ни уведоми, че му готвят визита и в  Туркменистан , страната на Сапармурат Ниязов, „бащата на всички туркмени” Туркменбаши, световен шампион по отливане на монументални негови златни копия под формата на статуи, платени с парите от нефта и газа, с които страната му е богата ( Ниязов, също бивш и несменяем началник на компартията в републиката, който се прочу и с уволняването на 15000 ! здравни служители, заменяйки ги с…военни). Бащицата почина през 2006та, но режимът му си е жив и здрав…

Очаквайте и от туркменската столица Ашхабад подобаващи заглавия от рода на „ Български фирми могат да строят златни статуи на Туркменбаши”.

12 мнения за “На 4 очи с предизвестения провал”

 1. Явно, както в Ташкент стана за “ташак”, така и в Туркменистан ще стане на “туршия”. Има една народна приказка: “Като си посран не се обаждай” ама на… наш Гоце за сетен път се “огуци” пред света. Добре, че другите държави вече не му обръщат внимание и така по някакъв начин помагат на България за този срам. Пази боже!

 2. Е, след тази статия г-н Инджев го чака ново уволнение – този път от интернет! Поне това може да се опита да направи вярната на Първанов(и Станишев) Д(АН)С!

 3. Иво, Туркменбаши не почина ли срванително скоро, нещо такова ми се върти, има-няма година вече?

  ОТГОВОР:
  Да, почина…Поколебах за това уточнение…Благодаря за репликата!

 4. От моя страна едно скромно конспектиране:

  Става дума за манталитет, който постепенно, но напълно последователно беше изграден и днес се проявава с целия си блясък. Манталитет практикуван от официозите, Президента и Премиера. Манталитет на манкиране, разкрачване, подгъзуване с намигване и хитра физиономийка или с обезценена напълно премереност. Манталитет, който Сергей Станишев определи горе доли така – достойнството било вътрешно състояние.

 5. Господин Инджев,
  След вашите статии и анализи всичко си идва на мястото – “официозите” пожълтяват от поръчковите си лъжи, смешниците са отново смешни, а истината за изключителната им некадърност – на показ.
  Благодаря.

 6. Относно уволнението на Първанов … то е неизбежно. Идват избори.

 7. Както съм споменавал и преди, добре че БТВ ви направиха услуга с уволнението, защото никога нямаше да видим такива текстове.Поздравления.

 8. Надявам се поне след изборите гоце да започне да спазва конституцията и да не си вре кривата гага там, дето не му е работа.

 9. И все пак, въпреки че Сергей иска да се извини, реакцията на Путин, сочи неудоволетворението на последния, че е успял да се изложи дотам, че е наречен от Буш Мистър Клийн.

 10. Коментар не по темата или точно по нея:
  днес е Архангелов ден!
  Днес е Архангелов ден и според както пише в светите писания – Свети Архангел Михаил е покровител на мъртвите, а денят му е свързан с почитта към тях. Освен това днес е и професионален празник на българската полиция.
  Това, последното го чух в новинарската емисия и доста силно ме замисли и прозрението ме осени. Съвсем си е логично, че точно днес трябва да празнуват. Имаме ли полиция – нямаме, щом мафиотите си щъкат необезпокоявани. Умряла ли е – ами да, щом крадците са си на свобода, умряла ще да е.
  В този ред на мисли днес е празник и на Здравното министерство, защото и здравеопазването ни е едно такова умряло;
  Празник е и на Социалното министерство, щото пенсиите на пенсионерите български посмърно не могат да достигнат обявения праг на бедност от 194лв.;
  Празник е и на съдебната система – защото, нали се сещате – ако имаше живи там щяха да осъдят поне един престъпник, поне един мафиот щеше да е в затвора, поне един източвал САПАРД или другите европейски фондове щеше да гледа небето на карета.
  Празник е и на прокуратурата – ако имаше един жив там, щеше да се самосезира за безобразията в тая държава, ама явно няма.
  И Омбудсмана да почетем днес, че толкова противоконституционни закони и противозаконни наредби се приеха и ако беше жив – щеше да ги оспори.
  Боже, какви всенародни тържества. Така като гледам на днешния ден да отслужим една тържествена Света Литургия за неродената ни Демокрация.
  Между другото – а ние живи ли сме!!!???

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.