Ноемврийският октомври и юнският май

За сгромолясването на СССР има много обяснения. Нека добавя още едно: то е закодирано в абсурда на самата семантиката на „ октомврийската революция”, празнувана през…ноември.

Точно така, Великата октомврийска социалистическа (!) революция беше термин, обозначаван със съкращението ВОСР . Социалистическа? В началото на 20-ти век? Това покръстване на болшевишкия комплот като „социалистически” беше добавено доста по-късно за благозвучие, по простата причина, че иначе съкращението щеше да бъде ВОР. Което на руски език означава „ КРАДЕЦ”.

Октомврийската т.н „революция”, класически преврат на добре организирана конспиративна шайка авантюристи, мародерстващи върху разлагащия се труп на руската империя, беше национален празник на СССР. Октомврийското нещо беше обаче и ноемврийско събитие тук, в НРБ. Щом в Москва бяха решили октомври да бъде ноември, в София никой не се замисляше над абсурда ( мисленето над абсурдите в самия СССР отдавна беше прекършено с помощта на концлагери за милиони хора).

С телешки ( да не кажа „правешки”) възторг „ народните маси” в България биваха подръчквани да манифестират любовта си към СССР. Обратното, „антисъветизмът”, се смяташе в НРБ за най-тежко провинение.

Америка, която избра за президент представителя на афроамериканското малцинство Барак Обама за свой президент, преодоля най-големия си вътрешен конфликт, свързан с черното си минало. Червената история на България обаче продължава да е твърде съществена част от настоящето.

Както в много други отношения, така и по този повод, се разминаваме с американския пример. Ключът от Барак(ата) тук е в анонимни ръце. Заблудените (целенасочено заблуждаваните!) търсачи на ключа скоро ще бъдат призовани да търсят изход от батака на тази барака, но нищо подобно на Барак не тъмнее на хоризонта на евентуалното ни светло бъдеще.

Защото през юни май се задават ялови избори. Юнският май от близкото бъдеще може да се окаже нещо като ноемврийският октомври от недалечното минало. Освен ако не си сверим календара с народите, които не маршируват безропотно през ноември на октомврийски „празници”.

10 мнения за “Ноемврийският октомври и юнският май”

 1. Иво здравей,
  Един технически коментар за блога ти:

  В типографията и графичния дизайн има неписано правило, че редове с повече от 65 – 75 знака са трудно четивни. При теб в момента имаме по 120 – 130 знака на ред.
  Хубаво ще е ако скъсиш редовете, за да не се напрягат очите да следят текста при четене. Това може да стане или като увеличиш пункта, или като промениш темплейта в пиксели.

  Поздрави!
  нт

 2. Да припомня, че този “светъл” празник ВОСР е избран точно на един от големите Християнски празници- “Архангелов ден”- 8 ноември, когато трябва да си помирим душата със себе си? Както изглежда нещата като цяло са нелогични, но кой ли ти търси логиката днес? Обруленият народец се чуди как да си плати насъщните нужди. Да не подсещам неприятният факт, че в много селца на България хората живеят още във феодализма…И всичко това..мамка му, се случва в 21 век в една от страните на стария континент Европа- България. Въпроса ми към Иво е вижда ли някаква светлинка в мрачният тунел за бъдещето на нашата родина или е дошло време да я продадем на търг и…който даде повече. Аз вярвам, че ще се появят достойни Българи да поведат и измъкнат страната ни от това блато. Дано да стане по- скоро! Поздрав!

  ОТГОВОР:
  Честит имен ден!

 3. Едно уточнение : Октомврийската революция(или както там се нарича този преврат,макар,че и това определение не е най-точно)избухва на 25 октомври, или на 7 (а не на 8)ноември нов(във връзка с промяна в православния календар) стил. Иначе статията е безупречна и дано не бъде актуална и за в бъдеще….

 4. Това е проблема, който повтарям непрестанно! Ентусиазти за гласуване винаги ще се намерят.

  Къде е човека, за който да го направят?

  Няма го овчаря.
  Няма го учителя.
  А може би ученикът не е готов още.

 5. нт е прав! Чете се увлекателно, но е тудно за очите да проследяват дългите редове.
  Това би могло да се коригира с вкарване на още едно поле отляво, както е например при Кака Сийка или Humanus.
  Инак и аз мисля, че изборите налято ще са ялови.

  ОТГОВОР:
  По някаква причина полетата, които оставям в оригинал, при публикуването с сливат…Ще трябва да се дообуча…
  Иначе забелязвам, че същите текстове, публикувани в сайтове като “Kafene.net” ,са по-четивни именно заради визията, която все не успявам да усъвършенствам…

 6. Здравейте, във връзка тази и другите статии на г-н Инджев и също така във връзка с една моя публикация, именно Можем ли заедно да изработим проект за реформа на българската демокрация? си позволявам да приканя всички участващи в дискусиите в този блог да се включат в осмислянето на поставените в нея проблеми. Ще се радвам да си сътрудничим по-плодотворно в тази насока…

 7. Говоренето , писането, осъзнаването на реалността е наистина полезно нещо. Но това не е достатъбно за да променим живота си. Ангел е прав наистина, че трябва да се направи нещо. Да се започне от някъде. Не нужно да “изобретяваме” демокрацията.
  Моето вижда е, че управляващите, които сме поставили ние да ни управляват, трябва да бъдат непрекъснато притискани от работодателя си. Граждански комитети, статии, проекти, протести, стачки – всичко, което е необходимо, за да отвоюваме държавата от МАФИЯТА.

 8. Как да отвоюваме държавата от мафията? Мафията Е държавата. За да разбием тази симбиоза, трябва да се учим, да се ограмотяваме, да придобием гражданска съвест. За бога, у нас живеят хора, които харесват Борисов или Сидеров, Първанов или Станишев. И като ги сумираш и теглиш чертата, виждаш, че са преобладаващо мнозинство. Целият народ трябва да тръгнем на училище. Трябва да почнем от началото. Явно, нама друг начин.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.