Министерски яйца учудиха света

Понеже за металургичния комбинат „Кремиковци” не мога да кажа нищо добро, няма да кажа и нищо друго ( повече от написаното вече в статията „Фалическите символи на един фалит”). Доменните пещи на комбината може и да изстинат, но горещите новини по повод „гордостта” на социализма-едва ли.

Прословутият журналистически принцип, според който не е новина, когато куче ухапе човек, а обратното, беше претворен днес на дело от наши чиновници, които предоставиха материал за размисъл със своето новаторство в „овладяването” на протестни акции. Според очевидци по време на поредния протест на работници от „Кремиковци” срещу тях от прозорците на министерството на икономиката и енергетиката полетели сурови яйца!

Предполагам ще съгласите, че министерството на икономиката и енергетиката не е курник и самото наличие на яйца в арсенала на  опълченците от ведомството вече предполага специална подготовка за битката. Което прави акцията не толкова спонтанна, каквато на пръв поглед изглежда. Нечия глава е снесла тези яйца. Можем да сме спокойни, че икономиката и енергетиката ни са в сигурни ръце на новатори, истински стратези на мисълта, които са решили стария философски въпрос за яйцето и кокошката ( в ролята на кокошката, която уж трябваше да ражда златните яйца на икономиката, е подлежащия на заколение “Кремиковци”).

Навсякъде по света, където конституцията позволява сдруженията и гражданските протести, демонстранти дават израз на емоциите си. В Южна Корея например от десетилетия студентите , с извинение, се млатят с особена страст с полицията. Палестинците, възпроизвеждайки описан в библията древен обичай, превърнаха хвърлянето на камъни срещу израелски войници в своя запазена марка. Няма изненади: демонстрантите замерят обекта на своята омраза по всякакви начини и с какво ли не. Яйцата са сред „най-меките” , но и най-ефектни средства за нападение, поради което и са универсално популярни ( у нас напоследък си изпати столичния кмет Бойко Борисов, атакуван с яйце от разгневена възрастна софиянка по време на спор за един софийски строеж).

Ответният огън с яйца срещу претенциите на демонстранти , които с шумните си изяви дразнят чиновниците от едно министерство, обаче си е направо уникален принос в съкровищницата на световната демократична култура.

Кой казва, че няма с какво да учудим света?!

Впрочем навремето имаше една поредица от смешки, пародии на малоумни идеологически лозунги, много от които си бяха точен цитат на истински официални надписи. Помня много добре огромния транспарант на фасадата на цирка в София, на който пишеше „ 25 ГОДИНИ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ЦИРК” ( годината може и да бъркам, но за останалото гарантирам). В същия дух от уста на уста се цитираха и други подобни постижения на пропагандната мисъл, като селскостопанските „ВЪВ ВСЕКИ ДОМ-ГОВЕДО”, „ ВСЕКИ ИЗВАДЕН МОРКОВ-ТРЪН В ОЧИТЕ НА ИМПЕРИАЛИЗМА”, работническите хитове като „ НАЙ-ГОЛЯМОТО ПАВЕ- ЗА ПАРТИЯТА”, или пожарникарският девиз „ДА ДЪРЖИМ МАРКУЧИТЕ СИ В ИЗПРАВНОСТ”.

И разбира се, в чест на решенията на поредния конгрес на Партията-„,ГОЛЕМИ ЯЙЦА”!

16 мнения за “Министерски яйца учудиха света”

 1. Ха-ха-ха, статията откровено ме разсмя 😀

  Жалко, че не е смешно обаче, аман от абсурди 😐

 2. Мой приятел беше задигнал 95 година от едно село, от местната лекарска служба, следния надпис: “Жената може и трябва да ражда без болка!”

  Имаше надпис в детска градина “Не слагай чужди предмети в устата”

 3. Може би по същото време и по същия повод съм видял на улицата плакат с надпис “25 години българо-съветски цирк”. Това беше един цирков плакат, който представляваше клоун с класически нос, грим и обувки, който ходи по въже, а в ръцете си държи по едно знаменце – българско и съветско.
  Запомнил съм плакатът, защото тогава, когато го видях на улицата, през детският ми ум мина мисълта “Ега ти майтапа, как са го пуснали?!”.

 4. Спомням си още и това:
  – Съветските болни – най-здравите болни !!
  – Съветското късо съединение – най-дългото късо съединение !!
  – До един да си оберем крушите !!
  – При партийния секретар – само при голяма нужда !!

 5. Имаше много акива шедьоври-От веки кооператор по 3000 яйца.
  Ако министерските хрантутци снесят яйца то имаме някакъв шанс

 6. Предлагам на г-н Инджев да помисли и да напише разбирането си по някои от проблемите, поставени в статията Можем ли заедно да изработим проект за реформа на българската демокрация?.

  Предлагам и на неговите читатели заедно да потърсим в една дискусия да потърсим отговорите на 21-те формулирани там въпроси, а също и на всички други, които възникнат в хода на дискусията. Смятам, че една такава дискусия може да бъде изключително плодотворна…

 7. Според мен България трябва да се преименува в Абсурдистан и тогава нещата, ще изглеждат не абсурдни. Жалко за нашата родина. Жалко!

 8. А, може просто в Министерството да са спорили-Кое е първо, яйцето или кокошката?В разгара на спора най-вероятно са полетели доводи в подкрепата на едната теза.

 9. Всяко яйце – бомба, всяка кокошка – летяща крепост в сърцето на империализма! 🙂

 10. Да живее международното положение!
  Стар лозунг ( на една сграда преди с. Ковачевица) особено подходящ днес, ей на, американците избраха Обама! Урааааа, сякаш нищо друго не се случва. Какво са зейнали, та не спират? ПоживЕм , увидем какви ще ги надроби. Нас какво ни засяга? Нас световната икономическа криза не ни засяга, та той ли? А не ни засяга, защото нямаме икономика.
  Колкото до яйцата, тръгвам да си търся някое щраусово, защото на следващия пърформънс на Б.Б трябва да съм готова!!! Скъпи са обаче, да им се не види, не знам как ще свържа двата края така…
  Колкото до предложението на А. Грънчаров, приемам с ентусиазъм. Хайде, дайте да дадем, както се казваше пак едно време – или по-точно да им дадем да разберат. Ама наистина да сме сериозни, не само да си “дискутираме”, ами да сторим нещо.

 11. ето ни с нов принос в международно отношение. обикновенно с яйца и подобни артикули замерят тези срещу, които се протестират. абе ние винаги сме си били новатори. учудихме света с нашия преход, показахме как мафията може да управлява една държава, доказахме как корупцията е фактор в държавното управление и едва ли не е с ресор, според управляващите сме единствената страна, в коята криза няма и не може да има. ами стига толкова съм изброявал. критикуват ни от всякъде. във всички класации сме на последно место но бодряческото поведение на управляващите не се променя. лидери на водещи партии си говорят на мутри и гейове.
  а относно предложенито за изработване на проект за нова демокрация не знам какво да кажа. може да е пораженчество от моя страна но ми се струва, че у нас процесите са необратими УВИ. я ми кажете уважаеми форумци как виждате предстоящите парламентарни избори. нима има за кого да се гласува а определено трябва. НО ЗА КОГО?

 12. Коментар от: Колев | ноември 11, 2008, 10:49

  ‘Всяко яйце – бомба, всяка кокошка – летяща крепост в сърцето на империализма!’

  Заклевам се, че дори и аз като малък си спомням това да се е изричало на глас, на сериозно, от възрастен човек… И направо се пръскам по шевовете и до днес, просто не е истина какво е било…

 13. малко късно се включвам във форума-просто доста пътувам и за съжаление не мога да следя статиите, когато са “пресни” /което не намалява стойността им!/. Баща ми е зъботехник и в лабораторията на негови колеги в София висеше лозунг “Да озъбим хората качествено и в срок!” Честна дума!!! 🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.