БСП Е В НАС И БЕЗ ДА СМЕ В БСП

Навремето честването на 100 годишнината от раждането на обожавания в НРБ Ленин беше доведено до такива нива на абсурдната пропаганда, че в престараването си някоя кратуна беше изобретила лозунга „Ленин влезе в нашия дом”. И това е от малкото ( иначе многобройни идиотски лозунги), който буквално пресъздаваше действителността: Ленин наистина беше натикан с взлом във всяка а българска къща, в която имаше телевизия и радио.
Да видим какво е положението днес…Пускате си сутрин телевизорите и в три от четирите водещи български програми се води състезание за „колкото се може повече БСП”. БСП е в нас и без да сме в БСП!
Упражнението обаче се оказва полезно, защото научаваме интересни неща. Социалният министър Масларова обяснява колко е готино, че хиляди българи (например в Испания) вече стягат куфарите да се връщат в България заради икономическата криза там. Това било хубаво за българските работодатели. Иначе, признава вече тя, кризата нямало как да не ни засегне ( що ще дирят тук говорещите испански български безработни, не ни се обяснява?). И още: желаещите да напуснат България вече не били 60 на сто, както неотдавна, а вече само 35 процента ( ами че те не останаха хора във възраст, подходяща за „напускане”, а и, както се вижда, „заслугата” да не хукнат всички в чужбина е на чуждата криза, а не на нашето правителство).
Не по-малко полезна информация споделя с нас и шефът на столичните социалисти Румен Овчаров. Уязвен от вътрешнопартийни нападки срещу него, отпечатани във в. „Труд”, той ни съобщи, че от този вестник искат да сменят министър-председателя. Любопитно! Това е първият случай, когато толкова вътрешен човек на властта дефинира толкова еднозначно линията на официоза. Овчаров обявява, че това не е един безпристрастен вестник, който отразява различните гледни точки, а е инструмент за сменяне на премиера.
Илия Божинов ( също висш партиец, но смятан за ляв сред левите, а не десен ляв, за какъвто минава Овчаров) пледира за национализация на електроразпределителните дружества. Но не ни казва нещо друго, твърде съществено, което в това сутрешно социалистическо състезание чуваме чак в четвърта телевизия,  решила да заложи да изключението, на събеседник извън средите на БСП.
„Изключението” е Георги Касчиев, преподавател във Виенския университет. Пред ТВ 7 той отваря дума за факта, че от държавната НЕК прибират двойно по-голяма печалба ( от нашите пари) отколкото прословутите и многострадални топлофикации, върху които предимно е фиксирана ( не без основание , естествено) народната омраза. Но за това не се говори, защото далаверата в енергетиката е огромна и постъпленията са част от нея, включително под формата на разходи за безумни проекти като АЕЦ Белене, за която вече са похарчени 340 милиона евро. В резюме Касчиев всъщност формулира истинската тема, която би трябвало да интересува и тревожи българите: управляващите буквално крият какво става с проекта, от който току-що се отказа избрания за стратегически инвеститор, германският енергиен гигант RWE. А крият, защото са руски слуги и разчитат, щом не може с европейско финансиране, да стане с руски държавни пари, отбелязва той и добавя: „Ако си построите къща с пари от банка, тя ще бъде собственикът докато не се издължите-чия собственост ще е тогава АЕЦ Белене? Да не осъмнем някой ден с дивизии с грузинска закалка , с 500 000 руски специалисти, изпратени да си пазят тук собствеността!”.
И това наистина не звучи невъзможно. Защото, също като БСП, Русия е в нас и без сме в Русия.

11 мнения за “БСП Е В НАС И БЕЗ ДА СМЕ В БСП”

 1. Г-н Инджев, защо някои от материалите Ви не могат да се “отворят”? Предполагам,че проблемът не е в моя РС, тъй като това не важи за всички материали….

 2. Промяна, Иво – генерална промяна ни е нужна. Но не генералска промяна! А как ще оцелеем, доде наберем сили да я осъществим – не знам.

 3. Защо да се хабят да пращат дивизии, та ние винаги сме им били толкова лесни!!! Само щом дойде някой на власт, и мигом става братушка, даже да не е бил преди това.
  А в енергетиката вече и на първокласниците трябва да е ясно какво става – избутали напред поредния Буратино, за Ковачки ми е думата и уж частен бизнес, това онова. То си е партиен гювеч онвсякъде. И изобщо, кой е този по-крупен бизнес, който се намира в нечии истински частни, а не партийни ръце? Бих се радвала дори на един-единствен пример.

 4. Всички сме наясно, кой по-задълбочено, кой, по традиция, по повърхностно, за причините, стратегиите, методите и реализацията им, за падението на страната / най-ясни индикатори – намаляване на населението, ръста на болните и заболеваемостта, състоянието и грижите в болниците – което си е изтезание / и никой не прави опити за значимо противодействие. Явно ситуацията е безнадеждна. Но и пред времето.

 5. Наистина не е лошо администратора на сайта да провери, защо в определени случаи някои неща не функционират. Аз лично не мога да пиша от Firefox и съм на път да се откажа да коменнтирам.

  ОТГОВОР:
  Съжалявам за затрудненията с отварянето на сайта-говорих с администратора ( който е болен, но обеща да провери какво става…)!

 6. Читателите знаят ли колко малък процент от цялата енергийна индустрия са топлофикационните дружества? Но със сигурност разбраха какви суми са отбили корумпираните директори и повелителите им политици!

  А сега умножете тази далавера с пъти, за да получите някаква бегла представа къде потъват парите от ремонтите в енергетиката и други съмнителни проекти.

  И да не се чудим, защо по улиците на големите градове има толкова луксозни возила, на ударно забогатели политици и чиновници. Много от тях собственици на хотели и предприятия. Ако ви е случвало да се разподите в Будапеща или Прага опитайте са да преброите луксозните джипове и автомобили, които ще минат за 10 минути. Аз си направих труда. С пъти по-малко, отколкото в София.

  Ако не знаем подробностите за далаверата, то последствията са очевидни.

  Време да кажем БАСТА.

 7. Кажете как да се справя с проблема-четене материалите на Иво Инджев?

  ОТГОВОР:

  Както вече написах и до “боабаб”, обадих се на администратора да провери какво може да се направи.
  Съжалявам за затрудненията1
  Иво Инджев

 8. На всички е ясно кога и как се бърза в една страна, където всичко става изключително бавно. Хич даже не ми трябват доказателства да си мисля, че се предават не само пари, но и сувуринитет. Наскоро бях в едно курортно място, където само един руски бизнесмен беше получил концесийка от 30 години за чуднато минерална вода. Както ми обадиха ставало много лесно – трябвало само да намериш човека от Министерството по екология.

  Лошото е че ще го плащаме ние и децата ни пак. И не само с пари, но и с дух, достойнство, чувства и болки / виж най-вече АЕЦ Белене /

  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2008-11-11&article=255249

 9. Справяне с проблема “отваряне статиите на Иво Инджев”:
  Заредете Mozilla Firefox 3 Beta – изтеглете я свободно от интернет. С нея ще четете този блог без проблеми. Понякога Internet Explorer не “отваря” статиите на г-н Инджев.
  Успех!

 10. Всички знаем, че ПЕТАТА колона си е тук, по-силна от всякога!

  Vili, пробвайте с GOOGLE CHROME и няма дя имате проблем да четете Иво.

 11. Zdraveite,

  cheta s inyeres vashia blog. Naistina niakoi ot tekstovete ne se “otvariat”. Osven zaglavieto.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.