ЗА НОВИНИТЕ-ПО СТАРОМУ

Седмица след края на президентските избори, когато посланик Макълдауни даде работна закуска и отговори на въпроси ( включително и мой), днес имаше работен обяд с нея, посветен на икономически въпроси. Няма да преразказвам речта й-десетина телевизионни камери записваха.
Ще обобщя само какво ми отговори тя на въпроса за това какъв сигнал е решението на германския енергиен концерн RWE да НЕ бъде стратегически партньор в проекта АЕЦ Белене. Американският посланник Нанси Макълдауни въздъхна, погледна ме с разбиране, направи задължителната уговорка за необходимата дипломатичност, но все пак беше достатъчно ясна:
«БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА РАЗНООБРАЗИ ИЗТОЧНИЦИТЕ СИ», по отношение на енергетиката…
Толкова мога да цитирам от отговора й, подлежащ на разгласяване. За друго, което би нарушило правилата на етиката по отношение на информация, която не е предназначена за публикуване-друг път…
Може би най-интересното обаче, което се случи, беше реакцията на няколко известни българи, поканени на обяда ( гостите бяха предимно членове на Американската търговска камара в София). Най-малко трима души скочиха от местата си и с изненада ме попитаха, кога е станало това събитие ( решението на RWE ).
Какво излиза? Дори до най-информираните хора в България не е достигнала похлупената от българските медии новина за болезнения ( за София и Москва) бойкот (защото това е точната дума) на гиганта RWE на руския проект АЕЦ Белене.
А какво остава за „населението”, което и хабер си няма за истински важните новини, свързани с нашето бъдеще…

21 мнения за “ЗА НОВИНИТЕ-ПО СТАРОМУ”

 1. Това би трябвало да излезе на първа страница във всеки втори вестник и на последната в останалите

 2. И пак нищо ново. Не е първият “стратегически партньор”, който няма да строи у нас. Да не говорим за “осведомеността” на “известните българи”…

 3. Ами излиза, че това не се счита от медиите ни за новина заслужаваща внимание. Вероятно “България трябва да разнообрази източниците си”…

 4. А вие, г-н Инджев, откъде имате тази информация? Защото моята е, че още нищо не е решено окончателно.

 5. Г-н Инджев,с удоволствие следя публикациите във Вашия блог-това е мерило,(макар че,не съм в България),да съм достатъчно осведомен.
  Благодаря ви!
  Бих искал да ви попитам(макар че няма общо към темата),как Вие бихте коментирали това:http://www.kafene.net/uk.html?fb_1112145_anch=5062254
  След като изявления,че световната финансова криза няма да засегне България-сега вече има и доказателства,че даже ще има и ползи за България.
  Представете си го?!?!?
  Дето се вика-*Дай Боже -все такива кризи да има*.
  Вие как бихте коментирали това.
  Още веднъж се извинявам,че това не е по темата.

 6. Ами какво остава на населението? То е ясно: Чалга, Слави, Биг Брадър, “вестник” Труп, “24 часа” и всичката жълта “търговия”! Това, че се подиграват с народа е лошо, но това, че си вярват, че са безсмъртни е просто идиотщина. Дано само да дойде времето дето ще се живее нормално по- скоро, че не знам до кога ще издържи Българина? на времето един известен Старо загорски комуняга и партизанин “Чочолу” беше казал :” Като не ви харесва, вземайте пушката и в Балкана! Тъпо е явно, но какво ни остава?

 7. I joined anew November comments of the blog,because of other “interesting” reasons.
  But having in mind some words of Abraham Lincoln almost 150 years,remembered by the actual Chief of White House Staff,as good tactician and creative thinker-once- counting with the financial security,to reenter with combative style,as needed in not easy times when Americans put their trust in President and Vice-President elect,able and willing to rise with the occasion.
  So far he makes politics more civil and govern from the center…where soonest,sure might be needed combined efforts into the challenging economic issues proved successfully on large and complicated financial transactions.
  A.Lincoln emerged also from Illinois,as President-elect Barack Obama….therefore may repeat once again: “The dogmas of the quiet past are inadequate to the stormy present,the occasion is piled with difficulty,and we must rise with the occasion.As our case is new,so we must think anew and act anew.”
  Personally,I know,that it will be so,as events evolves…
  By the way,I mentioned in my last comment Angela Merkel,and meanwhile appeared also Silvio Berlusconi,who quoted by gazeta.ru might had have insisted for a need to be reestablish the level of cooperation reached in Italy 2002…between the USA,EU and Russia.
  One thing is a cited agreement then and another all the history later with Kosovo,Poland,the Czecks,Ukraine,Georgia etc.
  Why Gazeta.ru prefers to quote A.Merkel,S.Berluscon…certainly others tomorrow!!! is understandable,but the question is what will happen against if another “Team” in Cremlin,after Chrushchev,decides to test the nervs in Washington of the new President…with natural richness and population…
  Bulgaria is obliged in this century to be very clear and avoid confusions…

 8. ОТГОВОР:
  За раСтежа ( може би, когато пишете раЗтеж, искате да кажете, че икономическият “успех” на сталинската икономика , базирана на робски труд е “раЗтегливо” понятие?) очевидно отговарят хора, които не са забелязали, че непрекъснатият възход на СССР го изстреля направо в небето-в небитието.
  А за въпросите, които задавам, не берете грижа. Когато Ви поканят, питайте за проблемите на капитализма, аз съм оставил на други да се тревожат за тяхната изостаналост и да се радват на напредъка на Сталин със задна дата.
  Впрочем, хубаво е комунистическите идеологически клишета да бъдат подкрепяни с цитати от комунистически издания, а не от капиталистически такива ( като “Дневник”), защото в капиталистическите вестници пише още много други нещица, но те няма как да са основа за комунистически заключения.
  Колкото до информацията за решението на RWE да не става стратегически партньор, която тихомълком беше смачкана от медиите тук ( и не преди седмица, а преди 10 дни), тя е стратегически шамар за плановете на едни голееееми крадци да строят ядрена централа на всяка цена, за да заделят едни милиони в крадливите си офшорни сметки, както и за плановете на Москва да си купува влияние в една евроатлантическа държава-все нещо, които, ако медиите ни бяха адекватни, а не ( в голямата си част) продажни, трябваше да акцентират на видно място.

 9. Е жалко за RWE, щеше да е хубаво закривайки КРЕМИКОВЦИ да си построим едно БЕЛЕНЕ, просто така да си го имаме и да си го дундуркаме с братушките.

 10. Нищо ново!Да налагат информационно затъмнение е стар трик на управляващите…Спомням си как сладко и безгрижно похапнахме зелена салата само няколко дни след аварията в Чернобил..

 11. Цената на енергийната „независимост”

  Анализ на атентатът срещу родната икономика и едно-две предложения за спасяването й (написано на ноември 2006 г.)
  —-
  Закопаването на една малка, но прогресираща, икономика под тежестта на непоносим външен дълг е известен и широко прилаган метод за „укротяване” и вкарването й под контрол на … „когото трябва”.

  Механизмът е жесток и безотказен. Илюстрирам го тук доколкото ми позволяват времето и мястото, в момент, в който в България се разиграват 4 млд. евро за строителството на втората ни атомна електроцентрала. (За нуждата от нея ще стане въпрос към края.) –> http://probujdane.com/statii/oktopod.htm

 12. Създава се впечатление, че за авторът е много важно мнението на американката, която е посланик у нас. Така ли е ? Нима тя е последна инстанция на истината ? В крайна сметка тази дама защитава американските интереси и точно затова си получава заплатата от американските данъкоплатци.
  Припомням, че ЕК даде зелена светлина на проекта АЕЦ БЕЛЕНЕ – това стана през декември миналата година.
  Ще добавя, че този германски енергиен концерн дори не е най-големия германски енергиен концерн. В крайна сметка това е една структура, която се занимава с бизнес и в определен момент е решила нещо – да се оттегли от един проект. Е, и ? Те си имат някакви съображения, но от това следва ли да се правят генерални изводи ?
  Ако е толкова лош проекта, тогава защо ЕК даде зелена светлина ?
  А за американските интереси може и да е лош този проект, но аз съм българин и техните интереси не ме интересуват.

 13. Господин ЕЕ,
  Четете внимателно и следете и малкото информация по нашата преса! Проектът се определя като “лош” не от американска страна, а от немска. Протестите на зелени организации, общественият натиск върху RWE се осъществи от германските организации и данъкоплатци, не от американци. Мнението на американския посланник би трябвало да се разгледа като по-скоро безпристрастно, от колкото обвързано с икономически интерес. Мен лично ме интересува мнението на посланник Нанси Макълдауни, защото е мнение, непродиктувано от икономически интерес поне в тази сфера и бих казал доста обективно, имайки предвид руската политика и непрестанен стремеж към икономическо изнудване, особено на страна като България. А след като американското “мнение” по въпроса не ви интересува, чие бихте приели за достоверно тогава? Като Българин, какъвто гордо декларирате че сте…

 14. ПРЕКРАСЕН СИЛОГИЗЪМ, ще го запомня, направо е шедьовър:

  Хубаво е комунистическите идеологически клишета да бъдат подкрепяни с цитати от комунистически издания, а не от капиталистически такива (като “Дневник”), защото в капиталистическите вестници пише още много други нещица, но те няма как да са основа за комунистически заключения.

  Върхът! Като ценител на сполучливите сентенции искрено изказвам своите поздравления на автора за духовитостта и остроумието му!

 15. До ЕЕ.

  Казваш, че си българин, но като такъв не изискваш проектът за нова атомна ец да се проведе с прозрачен конкурс, а си за решен на тъмно и при всяко положение с покупки проект.

 16. Обърнах внимание на един адрес даден от г-н Павел Лазаров:

  Тук пък малко разчети за лихвите по АЕЦ Белене. Преставяте ли си мои фирми са и изпълнител на проекта и кредитодател. Имам интерес да не го изпълня, защото неустойките, които ще плащам са много по-малки от това, което ще получавам като лихва. Обърнете внимание на тази схема. Перфектна е. Използва се масово у нас.

  http://probujdane.com/statii/oktopod.htm

 17. Силиците на българина са неравностойни на великоруската империалистическа пропаганда.Срещу канонада от ТВ,вестници,медии,”социолози”,антрополози /каквото и да означава това/…имаме едничката “къде си вярна ти Любов народна”.

 18. Германия има правителство и то не се е обявило срещу АЕЦ “бЕЛЕНЕ”. А, това че разни организации са против е нещо нормално в едно демократично общество. И аз съм против такава диващината (според мен) каквато е коридата, но дали испанците ще се трогнат от това ? Да убиваш животно и публиката да ръкопляска…..
  Позицията на Германия е позицията на правителството на тази страна и на нейния парламент. Другото са позиции на отделни хора. Повтарям – ЕК даде зелена светлина на АЕЦ Белене. Хайде да не превръщаме блога в лекция по институции….
  А що се отнася да американския посланик – интересно е, че стана традиция хората заемащи този пост да се изказват по вътрешните работи на България. Защо пък са толкова загрижени ? Може би въобще САЩ въобще не се интересуват от България и тези хора ей-така само на своя глава си правят изказванията ? Америка може да няма икономически интереси тук, но има политически – нека не забравяме, че няколко бази ще бъдат предоставени на САЩ. Дори безплатно ! Ще дойдат около 5000 американски войници. Интересно е защо някои толкова много се безпокоят за руските действия, а не се трогват от американските ? Защо нищо не казват за това, че американците и един долар наем за ползване на базите няма да платят ?
  Що се отнася до българските интереси – лично аз нямам мнение за централата. Но ме дразни непрекъснатата гружа на американския посланик (без значение кой е той) за ставащато у нас ? Нека американския посланик ни обясни как така български мафиоти заживяха в тяхната страна, че и къщи издигнаха. Напр. Иван Миронов, който ограби Балканбанк. Ами Илийката Павлов ? И той Бог да го прости си издигна къща там.
  Апропо – ЕС вдигна врява до небесата за затварянето на 3 4 блок на АЕЦ. И преди няколко месеца какво мислите, че стана – ЕК даде зелена светлина за изграждане на блокове от същия тип в Словакия ! Всеки да си направи изводите относно принципи и морал…
  Който не вярва относно случая Словакия нека види тук:
  http://www.novinar.net/?act=news&act1=det&stat=center&mater=MjY5Njs2Mg==&sql=MjY5NjszOA==

 19. Защо постингът-отговор на написаното от Вергинов е изтрит ? Да, вярно там писах, че къщите на БГ мафиотите в САЩ, но това ли е основанието постингът да се изтрие ?

 20. Извинявам се на Иво Инджев. Не видях, че отговорът е публикуван. Още веднъж се извинявам.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.