МАТОВА ПРИВАТИЗАЦИЯ

Когато казвам, че в България има „матова приватизация” имам пред вид не толкова, че България и българите бяха матирани ( защото, все пак, има и читави бизнесмени, нали), колкото вездесъщата, всеобхватна непрозрачност. Ето и сега наблюдаваме ставащото през матовото медийно стъкло.
По едно и също време се случват следните неща:
Арестуват един от най-богатите българи Христо Ковачки по обвинение за данъчни престъпления ( най-после, си казват сигурно мнозина, но въпросът е: най-после какво, кого и защо, както и защо именно него, а не някое от подобията на Ковачки с далеч по-скандална репутация?).
Мнозинството в парламента демонстрира демократичност чрез създаване на механизъм за парламентарен контрол ( най-после, си казват мнозина, но въпросът е що за показна демократичност е това чрез потъпкване на основата на демокрацията чрез игнориране на опозицията в рамките на този контрол).
Германската телeвизия ZDF атакува с ново разследване т.н. „група Николов-Стойков” за източени милиони евро от европейски фондове чрез фалшифициран износ на китайски месо, с което припомнят на света за аферата с участието на президентския спонсор Людмил Стойков ( за финансовата подкрепа на самия Николов за БСП, в която членува, се разбра едва напоследък).
По същото време в София германският разследващ журналист Юрген Рот се отбранява срещу агресивните искания на български политици и журналисти да разкрива източниците си, на базата на които ( вършейки работата на нас, българите) е написал изобличаващата си книга за българската престъпност „Новите български демони”.
Най-четеният в света специализиран всекидневник за международна политика „Интернешенъл Хералд трибюн” отново обърна внимание на корупцията и престъпността в България, споменавайки, че само единици, включително отделни журналисти, водят опасна битка с това явление.
Статия на тази тема посвети и водещият консервативен вестник в Германия „Франкфуртер алгемайне цайтунг”.
За капак, в. „ 168 часа” вади официални данни, от които е видно, че президентът Първанов е бил спонсориран с големи суми и от други „оперативно интересни лица”(освен вече разследваният и станал международно известен Стойков) с интереси в…хазартния бизнес.
И ако в сигналите от чужди авторитети ( като споменатите медии) има желязна логика, всичко останало, което се случва тук, е обвито в пълна мъгла. В нея витаят призраците на догадките кой кого удрял сред лобитата на властта чрез арестуването на Ковачки. Както обикновено версиите се изключват взаимно. Например, чрез Ковачки удряли Първанов докато е в чужбина, както и засягали Доган, също близък до погнатия бизнесмен. Ковачки, обаче, току що си създаде партия с основното участие на ВМРО-как се връзва това с Доган? И още: Ковачки е сочен от дълго време за големия плащач зад публичността на нашумелия напоследък Стефан Гамизов, който пък е възможно най-яростният критик на същия Първанов и дори предизвика президента да му отговаря на тезите с поръчкови интервюта в официозите.
Цялата тази мътилка е не само възможна, но и задължителна вече в България, защото животът в блатото постепенно се превърна в норма. В една демокрация, лишена от основен инструмент за регулиране на отношенията между властта и обществото, какъвто би трябвало да са т.н. водещи медии, ще продължаваме да гледаме на събитията през матово стъкло. Каквато и да е жегата в сауната на властта отвъд него, тя произвежда само удобна мъгла, запотява екрана на вашия телевизор. За нас остава само да се взираме в контурите на голия цар, когото медийните теляци усърдно масажират. Това е приватизация на нашето право да ЗНАЕМ-матова приватизация!

9 мнения за “МАТОВА ПРИВАТИЗАЦИЯ”

 1. Преди да продължа,само на др. езици в т.ч. и на руски,ще добавя,че ако е въпрос за догадки,кой кого,чрез кого удря и как това се връзва за трети,не след дълго ще проговоря и аз… с десетилетия се измерва и моето “матиране”.
  Но ще спазя поетото обещание към Вас за ексклузивност,за да разчитате -преди всички останали-когато дойде Времето на Темида.
  Сега е мътилка,както казахте, чумно време..,и бабаитлкът се харчи бадева за да стори път, от злоба и отмъстителност, на една сянка….но платени медийни теляци са усърдни и там в изпълнение на задачи,дори ако това косвено вреди на държавата ни…

 2. Наистина съвсем матовата приватизация на публичността (медиите) от една немногочислена олигархична клика доведе до пълна непрозрачност за масовия човек на случващото се у нас изобщо, което е обвито в парата, от зловонните изпарения на една тотална манипулация в добрите традиции на комунистическото промиване на мозъци. По този начин едно нищожно олигархично малцинство получи възможността да спекулира с най-пошлите чувства на масата, поради което си осигури безнаказаност, а пък демокрацията ни беше обезкръвена и блокирана, тя просто стана фасадна, опозицията е безсилна да промени нещо, понеже е поставена в ситуацията да разбива бетонни стени с глава: поради коет комфортът на бандитските кръгове, намиращи се в симбиоза с управляващите, стигнаха до безнаказаност. Ето че сега отвън ситуацията у нас се оценява като отклоняваща се от всякакви норми даже на елементарното приличие, а пък у нас е пълно мъртвило, понеже липсва на хората се подхвърлят трохи и най-безобразно биват баламосвани. Матовата приватизация на медиите от олигархичния октопод доведе до абсурдна патова ситуация в българския политически живот. Но не се плашете: губещите сме ние, но само до момента, в който на масовия българин не му писне и обезумялата тълпа не тръгне да щурмува парламента. До такъв край ще доведат безобразията на безотговорни и безсрамно-арогантни наши управници… очаквам ексцесии ако не бъдат отпуснати клапаните и не се почне някакво движение, разсейващо мъртвилото…

 3. За мен приватизацията не е матова, т.е. непрозрачна, а си е кристално чиста и ясна – криминална! И когато се говори за приватизатори следва да се почне с Костов ( с имоти по южна Италия и българското черноморие), с Милен Велчев ( според някои по-богат и от Васил Божков ), с Лидия Шулева ( според сметната палата с над 1 милиард лева и редица имоти по морето), царя и др. А Людмил Стойков винаги е бил с управляващите. Първата му голяма сделка беше още през 1999г. при управлението на Костов, когато купи курортното селище “Дюни” за 2.7 милиона лева, 34% от “Радомир – леяро-ковашки комплекс” ЕАД и “Стомана”- Перник. Следва да се спомене и милионера и собственика на Столичната общинска банка- Христо Ковачки, също тясно свързан с Командира и в момента обвиняем за данъчни престъпления.
  Що се отнася до “разследващия журналист” и автор на 8-те бестселъра през последните 8 години- Юрген Рот, мисля че не е той човека, който може обективно да опише това, което се случва тук. Той просто разпространява слухове, които са без никакви доказателства и без да посочва своите източници. Единствения, който с риск на живота си се опита да го направи беше Георги Стоев.

 4. V BG vri i kipi a nash
  Pyrvancho e v Mexico,
  Sergeicho ne e v chas,
  Dogancho si broi broenicata v saraia,
  a za Simeoncho e rano da se kaje

 5. ДО СТОЯН СТОЯНОВ.
  Кои имоти на Костов визирате в Италия и по черноморието.Да не са тези за които постоянно пишеше и Тошо Тошев в “Труп”и понеже беше много обективен,затова тиража му падна десетина пъти.Костов си остана ,но вестник Труд се скапа от пожълтяване.
  Що се касае до Ковачки и Стойков,цял свят знае,че са хора и спонсори на ГОЦЕ,а не на Костов.

 6. Все си мислех,че лекета не четат и коментират поне тук.Уви,един тиквеник,ни разясни за минута туй що учеши ни “Партията народна”,цели седем години.Жалко ще е ако и тук се излее бозата от “Сега” и “Новинар”А за г-н Инджев,отиово в десятката.

 7. Моля, обяснете ми защо за всичко, което става днес в политическия живот е виновен Коспов? Това твърдение се явява вече стотици пъти в медиите, или в речите на левите политици, винаги изхвърляно внезапно, но като постулат, който няма нужда от доказателства. Осем години вече Костов е без власт, но за всичко лошо което в тези осем години се случва е виновен само Костов!Да не би това да е отдавна опроверганата фраза на Гьобелс, че когато една лъжа се повтори сто пъти, тя става истина? Е, добре, не става истина,отдавна се е превърнала в доказателство за повреда. Ще ми повярвате ли, ако повторя 100 пъти: “Гьобелс беше умна глава”? Не, просто ще си кажете “Този е луд!” Нека, ако някой знае нещо по-доказано за пагубната роля на Костов за нашия днешен жалък живот да го съобщи.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.