СЕНЗАЦИЯ, МУТАЦИЯ ИЛИ ИЗЛАГАЦИЯ?

Поглеждам календара-не е Първи април! И после поглеждам отново съобщението на сайта Dir.bg, според което президентът Първанов щял да се оттегли от политиката след края на мандата си. Щял да го направи по настояване на съпругата му Зорка! Казал го в отговор на въпрос от българин, който много искал Първанов да останел в политиката. Пишело го в днешния ( от 15 ноември 2008-ма) брой на в. „ 24 часа”, който цитирал изказване в този дух на президента Първанов на среща с българи в Мексико, на която също обещал да съдейства за гостуването на тракийско злато от български музеи в Мексико.
Да, за тракийското злато пише. Пише и други любопитни неща-как Първанов получавал право на безплатно пътуване в градския транспорт на Мексико сити, понеже станал почетен гражданин. Пише дори и за връзка между Александър Македонски и посещението на Първанов, направена някак си от любезния домакин , президента на Мексико Фелипе Калдерон. Изобщо пише весели неща ( тайно се надявам- с добре маскирано чувство за хумор от страна на пратеника на вестника Георги Милков),като съждението, че това посещение на Първанов било очаквано в Мексико от 30 години!Но за оттегляне на Първанов от политиката няма и дума в цитирания от сайта брой на вестника.
Първата ми реакция след наистина сензационно звучащото твърдение на Dir.bg беше, че това е ефектът от публикациите на в. „Уикенд” за прелюбодеянията на президента Първанов, които предизвикаха след това серия от демонстрации пред публиката на един хрисим и любящ Георги, плътно следван от съпругата си Зорка къде ли не ( за разлика от преди). Може би наистина положението е толкова разклатено, че Първанов е осъзнал, че е по-добре да се откаже от политиката с такъв „съпружески аргумент” и то да ни го съобщи от другия край на света някак между другото? Честно казано, не ми прозвуча невъзможно-изобличаването на един президент в явни лъжи е напълно легитимен повод за него да се оттегли , преди да бъде сринат много по-болезнено от фактите за „истинския му облик”. Ако въпросният президент е поне малко адекватен…
Обаче… Нищо подобно не пише във в „ 24 часа”. Възможно ли е от Dir.bg да си измислят такава сензация? Или пък са чели вечерно издание на вестника ( с каквото не разполагам), редактирано после спешно заради така наречената на вестникарски език „мутация” на броя, от който евентуалната изцепка на президента да е свалена?
Като знам за какви мутации в обществото, в политиката и в медиите става дума тук напоследък, нищо не може да ме изненада.

3 мнения за “СЕНЗАЦИЯ, МУТАЦИЯ ИЛИ ИЗЛАГАЦИЯ?”

 1. Аз пък си помислих че Гоце, под действието на някакви индиански опиати изведнъж е влязъл в съзнание, появила се е у него (временно, естествено!) известна съвест, покаял се е за гнусотиите, които е правил в живота си, за предателствата, лъжите, за подлостите и пр., и в прилив не неподозирано у него съзнание за чест, е изненадал световното обществено мнение с изявлението, че веднага, мигновено подава оставка от заемания пост поради туй че е разбрал най-после, че е позор за България и българския народ!!!

  И тъкмо да помоля жената да ме ощипе та ако сънувям да се събудя, оказа се, че съвсем не било така, т.е. че наш Гоце си остава какъвто си е, все същия, без капчица морал и пр.

  Ох, успокоих се, щото ако точно той вземе да се промени и тъкмо у него се появи морал, тази аномалия нищо чудно да се предизвика някакъв вселенски катаклизъм, Вселената с рев да се разцепи и цялото мироздание за миг да отиде по дяволите…

 2. Ами май е истина…
  Работя в телевизия и получаваме основните теми от печата за следващия ден и не съм сигурен, но мисля, че “СЕГА” бяха пратили новината…
  Така че май Dir.bg не са единствените.

 3. Ако е за сензации и не е около Първи април 1963г.,тогава кубинци и мексиканци за първи път бяха “смазани” от гласа на българския баритон Ст.Попов-театър “Амадео Ролдан” с прочутата ария в “Княз Игор”.
  По-късно/1976/недалеч от Тлателолко отново бяха смайващи той, в образа на барон Скарпия,заедно с Г.Димитрова в “Тоска”/във величествения “Театър на изящните изкуства” близо до Цокало.
  Там-както личи-още помнят изложбите на тракийските съровища и тази на българските икони в Анторопологическия музей-все върхове на световното изкуство,дори за 20 и кусур милионната столица на Мексико….
  Или трябва да напомням какъв хор и какви танцьори,как и къде ги посрещаше целият елит на съвременните “ацтеки” в президентската резидениця “Лос Пинос” или в киносалона “Диана”…/Катя Паскалева,е покойница ,но диригента на хора на БРТ е жив и помни,защото повече от 100 деца се наложи да бъдат закарани до Хавана и върнати,за обратния полет с Ер Франс от Мексико до София…а помни вероятно и Т.Дончева,която сега е малко по-големичка…
  Е,кино”Диана” до брата на Еечевариря и къде ли не сипеха “максистко-ленински” възгласи,но хората прощаваха тъпите изцепки,защото техните президенти в близост до своята гостенка Л.Живкова,издигаха възгласи “Вива Булгария”!,обичаха и се възхищаваха на изкуството на нейните чада …или чуда!!!
  “Кози рог” дълги месеци на слезе от екрана в милионни градове,а по повод арията на Риголето в едноименната опера,журналистите пишеха за Стоян в Хавана,че ако този булгаро я кара така,ще ни вдигне във въздуха коньооо!!!,а също така ласкаво за С.Марков в Сантяго де Чили,но господа президентите,в т.ч. и този,не спират,да си преооткриват Америка столетия след Колумб…стъкмявайки от тук от там “съчките за едно загаснало огнище” в което само могат да се “поизцапат” от черни въглени…
  Преди “Кози рог” се почна много по-рано с “Крадецът на праскови” и В.Петров разсмиваше със своя “невъзожна творба” за онези години:”И се скитала.. /българска емигрантка от соц.времето-б.м./ между тез или онез,т.е.между Плас Питал и Пер ла Шез,докато накрая а спасили,френските прогресивни сили!”.
  Така че дерзайте другари,приемствеността в държавността е злостна и злонамерена измислица,а личната саможертва,уменията и талантът-все противници на партийното правило за могъществото на другарския колектив…
  Не мутация,просто “простация” на “броя” г-н Инжев…повече от три петилетки,сякаш “застинала България се е вкаменила и други са за бесене с хващане за топките,както поучава един премиер….по франчушки!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.