МУТАЦИЯТА НА НАЦИЯТА

Ето ви сюжет с няколко дъна като матрьошка, от който можете да си извадите изводите за дъното, което е ударила нашата манипулирана действителност. Да, вашата. Може и да не сте го забелязали. Което е още по-лошо…
Вторият по тираж български всекидневник „24 часа”, собственост на водещ германски европейски медиен концерн, излиза в петък вечерта на 14 ноември със сензационно голямо заглавие на първа страница, в което цитира президента Георги Първанов да се отказва от политиката след края на мандата си. За подробности читателят е препратен на страница „свят” , тъй като става дума за кореспонденция от Мексико, където Първанов е по това време на посещение. Така става известна следната подробност: в разговор с българи в Мексико сити Г. Първанов отрекъл да има амбиции като Путин и заявил, че ще се оттегли от политиката след края на мандата си, защото…съпругата му Зорка поискала това от него.
Вечерното издание на „24 часа” обаче „мистериозно” претърпява т.н. на вестникарски език „мутация” и се появява през деня в събота на 15 ноември без нито дума по въпроса. Преработена е изцяло първата страница на всекидневника, а от кореспонденцията от Мексико са останали само шегите и закачките, като странните аналогии на домакините между Александър Македонски и посещението на Първанов, за когото научаваме, че станал почетен гражданин на мексиканската столица и вече можел да пътува безплатно с градския транспорт там. Няма и следа от цензурирания текст. Дори самият факт, че Г.Първанов се е срещал с българи, предизвестен от програмата му за пътуването да Мексико, е отпаднал „за по-сигурно” от цензурираната версия.
Но това е само първата матрьошка от сюжета.
Информационните сайтове, които очевидно не са под контрола на дългата ръка на властта, публикуваха новината и се позоваха на „24 часа” . Преброих поне 5 такива електронни издания-в едно от тях се бяха навървили до вечерта в събота повече от 100 коментара на читатели. Нито БТА, нито пък „независимите” агенции „Фокус” и БГНЕС, „забелязаха” сензационното съобщение ( и не по-малко сензационното му цензуриране), макар че със сигурност са получили, както всички редакции, вечерното издание на втория по тираж всекидневник в страната. Да не говорим пък за т.н. „големи” електронни медии: нито една телевизия, нито едно радио не спомена по никакъв начин нещото, което в една свободна страна щеше да предизвика извънредни реакции и коментари-все пак държавният глава предопределя с изказването си един много важен елемент от политическата картина на България. Та нали около предположенията за президентските амбиции се въртят в публичното пространство какви ли не сценарии за служебни кабинети, бъдещи коалиции и нови политически формации, повече или по-малко свързани с намесата на държавния глава. И изведнъж: изявлението му ( окачествено в цензурирания по-късно брой на вестника като „неочаквано”-меката дума за „сензационно”), не представлява никакъв интерес за никоя медия, освен за 5 електронни издания!
Хайде, да кажем, че някои, от по-малките, са „проспали” събитието при намален журналистически състав в края на седмицата. Но агенциите, големите телевизии и радиостанции?
Всеки може да си направи изводите докъде стига дългата ръка на цензурата в България. Защото не става дума просто за мутацията на един вестникарски брой, а на самото ни общество, манипулирано от мутантите на една система, за която цензурата и лъжата бяха като слънцето и въздуха за всяко живо същество, т.е. като дружбата на СССР с НРБ.

10 мнения за “МУТАЦИЯТА НА НАЦИЯТА”

 1. Заради тази мутрала другарска шайка станахме за посмешище пред цял свят: http://netinfo.bg/?tid=40&oid=1252665
  до кога ли ще спи нашия юнак балкански – да видим…

 2. Проблемите ни са изключително дълбоки и по всички личи ще се задълбочават.

  Нужен ни е един всеобщ, дълбок и широк проект – “Смяна на манталитет – в труда, правилата и принципите на функциониране на обществото и индивидите”. Лошото в цялата работа е че не дори не се говори затова. Всичко останало, за което си говорим са само индикатори на тотална криза, а борбата, ако изобщо я има, срещу индикатори, ако не безполезна, то със сигурност е безрезултатна.

  С което се обръщам към хората, които имат някакъв авторитет всред гражданското общество да поемат инициативата.

 3. Много е лесно да се манипулира обществото. Официалните медии по цял свят от десетилетия ежедневно го правят. ББС също участва в зомбиране на обществото, като например цензурирането на интервюто на Беназир Бхуто един месец преди да бъде убита, като изтриха изявлението й пред Ал Джазира, че Осама бин Ладен е мъртъв- http://www.youtube.com/watch?v=UnychOXj9Tg
  Тези хора, които убиха баща й, миналата година убиха и нея- ИСИ – пакистанското подразделение на ЦРУ.
  Да, ние сме мутанти, целия свят е мутирал на послушни овце и коне с капаци, като който се отлъчи от стадото бива заклеймяван и публично порицаван.
  И вестник 24 часа не са независима медия. Зависимостта му обаче не е от изток, както се мъчат да ни убедят последните думи на статията, защото доколкото знам ВАЦ е немски концерн. Затова предлагам в последното изречение СССР и НРБ да се заменят с ЕС и РБългария. Някак си по-съвременно звучи.
  Всички си спомняме как сънародничката ни Мартина Балева и изследователския екип от Свободния университет в Берлин преди година обявиха за мит баташкото клане именно по вац-овите вестници Труд и 24 часа, та се наложи управителя на ВАЦ Бодо Хомбах да разговаря с Първанов за съответните “истерии” в България.
  И това постоянно охулване на всичко българско и чуждопоклонничеството ни някак си не е много здравословно. Това си е чист национален нихилизъм и садо-мазохизъм.
  В САЩ преди години забраниха прожекцията на филма “Сибирския бръснар” на Никита Михалков само защото в него главната героиня нямала типичните за американците високоморални и патриотични принципи. А ние изпитваме оргазъм от критиките към президента ни и към всичко българско и родно.
  Ами че Първанов е пръв защитник на евроинтеграцията ни и с нея ляга и става, като дори и на сайта си е сложил четири петолъчки от знамето на Европа, а ние сме едни от първите, които ратифицираха Лисабонския договор. А щом поддържаме същите идеи защо трябва да го критикуваме? ( Друг е въпроса, че Първанов първо действа, а после мисли и това споразумение със страна членка на най-големия търговски блок – НАФТА, който е и най-големия конкурент на ЕС едва ли ще получи одобрението на Брюксел.) Но дайте да критикуваме чешкия президент Вацлав Клаус, който заяви, че докато е президент няма да позволи ратифициране на измисления според него Лисабонски договор и няма да сложи байрака на ЕС пред президентството си на 1-ви януари, въпреки че е ред Чехия да председателствува. А това си е куриоз- да председателстваш ЕС без да си приел конституцията й !

 4. Кума сила, интелигентен човек си, доколкото разбирам от написаното. Харесва ми как пишете, но няма начин да се съглася с това, което пишете.
  Не на първо място, а някъде в текста си пишете, че не е здравословно охулването на българското и чуждопоклонничеството, обстоятелството че “изпитваме оргазъм от критиките към президента ни и към всичко българско и родно”.
  Та , мила Лисо, иска ми се да знам кое е “българско и родно”?
  Дали това че политик, който, след като неговата партия и призована да признае вината си, той отговаря, че вината могат да поемат, но /не си спомням дали каза с мезе или без мезе/. Това, мила госпожо, е българско и родно. За десетина години имаме над 150 показни убийства, носещи мафиотски и криминален характер- нито един в затвора, не, нито един обвинен, нито едно разкрито от тези убийства- българско и родно ли е това? Определено е българско и родно. Самоубива се секретаря на политическия кабинет на виден български политик, вписал се категорично в новата българска история. Неговия коментар, че самоубилият се е “мъжка секретарка”. Това българско и родно ли е? Да, българско и родно е /нищо че е е казано от етнически небългарин. Но затова пък е рОден.
  Имаше някакъв материал, за някакъв учител, някъде в Шуменско, математик, който има система за обучение на децата, подготвя ги по математика по начин, че петокласници се състезават и печелят математически състезания с единадесет и дванадесетокласници. Да сте чули нещо за този учител? Не. Няма и да чуете. Това е българско и родно.
  Вдигнаха се лекарите на стачка, да ги подкрепи някой? Неее, приказките бяха кой какви рушвети мземал… , учителската стачка?- същата работа- и това им е много. Това също е българско и родно. Когато онази откачената майка уби детето си, таксиметровите шофьори революция щяха да направят- това също е българско и родно.
  Боже господи, къде са българите, които жалеят за “българското и родното”?!!! Първанов, “нашето момче”? Не го познавам, не съм гласувал за него и няма да гласувам. Не ме интересува дали е хванал трипер или не. Човек е, човешко е да се греши, но да обвърже цялата ни енергетика за Русия, това не го разбирам. Не само това, тъпо е да се свързва зависимостта ни само с една държава, с един източник, независимо дали е Русия и Америка. Трябва, дявол да го вземе, да имаме право на избор.
  Вие, госпожо, имате ли право на избор?
  Не ме интересува Първанов, не ме интересува и Станишев, не ме интересува Доган. Интересувате ме Вие, Госпожо. Искам Вие да можете да плащате тока и парното си, да можете да изпратите детето си на почивка в която ви хареса част на света, искам Вие, като се пенсионирате, с пенсията си да може да ходите на почивка в която си искате точка на света? Вие не искате ли Госпожо? Или искате да се любювате на нашия Първанов и сие? Ами любювайте се. Но не искам моите деца, да се любюват на неговите и на Станишев деца, точно така, както ние се любювахме на на бащите им. Дайте ни Госпожо, възможност за избор, МОЛЯ ВИ!Дайте ни възможност да преценим дали Рот казва истината, или не, не ни оплювайте само за това, че се опитваме да чуем и “другото мнение”, и да отправяте към нас упреци, че сме нихилисти. Опитайте се Госпожо, да се отделите от стадото, моля Ви! А и самата Вие казвате, че тези , които се отделят от стадото са заклеймявани и “публично порицавани” . Аз, Госпожо, Ви обещавам, ако се отделите от стадото, няма да бъдете заклеймена и порицана публично, няма да ви има в нито една проституираща с влестта медия.
  Моля Ви Госпожо, правете каквото искате, но ни дайте възможност за избор!!! Не ни принуждавайте, да си извоюваме тази възможност!!!

 5. Г-н Инджев, трудно ми е да се съглася с тезите Ви. В България има достатъчно на брой национални медии, които с удоволствие критикуват президента, споменавам само групата “Икономедия”. В нашата държава няма абсолютно никаква цензура, по-скоро всеки олигарх, олигархче, мутра и кретен си има вестник, агенция, сайт и/или телевизия, чрез които допринася за информационния хаос. Отделен въпрос е дали има структуриран граждански рефлекс за подбор на тази информация. Да използвате думи като “манипулирана действителност” и др. по-скоро прилича на някакъв вид странен фетишизъм към президента, подобно на Ангел Грънчаров. Не знам как успяват такива тези да Ви хрумват от дописки в Труп и 24 Гафа, та те четат ли се въобще?

 6. ОТГОВОР:Както много пъти съм писал, мненията на човеците се различават и няма нужда да има единодушие. Не бих искал да взимам страна.
  Но си признавам, че коментарът в този постинг е впечатляващ за мен!
  Иво Инджев

 7. Да си при помним Уолтър Липман

  “Новините и истината не са едно и също нещо”
  и
  “Когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно” и още много други негови мисли.

 8. До Кума Лиса – поздравления за написаното ! Действително “24 часа” е собственост на немци.
  А що се отнася до Балева – тя просто беше написала една глупост изпълнена с фактически грешки и искаше да представи тази нейна историческа чалга в БАН. БАН все пак е национална институция, която догодина ще навърши 140 години. Впрочем същата Балева дори демонстрира недобро познаване на българския език. Напр. говореше за инсценировка на снимка:)))) Всеки който добре знае български език съответно знае, че се инсценират събития, а не снимки. Та мисълта ми, че босовете на ВАЦ изпаднаха в смешното положение да защитават един посредствен човек, който стана известен само заради нелепата реакция на някои високопоставени хора у нас.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.