МУТАЦИЯТА НА НАЦИЯТА

Ето ви сюжет с няколко дъна като матрьошка, от който можете да си извадите изводите за дъното, което е ударила нашата манипулирана действителност. Да, вашата. Може и да не сте го забелязали. Което е още по-лошо…
Вторият по тираж български всекидневник „24 часа”, собственост на водещ германски европейски медиен концерн, излиза в петък вечерта на 14 ноември със сензационно голямо заглавие на първа страница, в което цитира президента Георги Първанов да се отказва от политиката след края на мандата си. За подробности читателят е препратен на страница „свят” , тъй като става дума за кореспонденция от Мексико, където Първанов е по това време на посещение. Така става известна следната подробност: в разговор с българи в Мексико сити Г. Първанов отрекъл да има амбиции като Путин и заявил, че ще се оттегли от политиката след края на мандата си, защото…съпругата му Зорка поискала това от него.
Вечерното издание на „24 часа” обаче „мистериозно” претърпява т.н. на вестникарски език „мутация” и се появява през деня в събота на 15 ноември без нито дума по въпроса. Преработена е изцяло първата страница на всекидневника, а от кореспонденцията от Мексико са останали само шегите и закачките, като странните аналогии на домакините между Александър Македонски и посещението на Първанов, за когото научаваме, че станал почетен гражданин на мексиканската столица и вече можел да пътува безплатно с градския транспорт там. Няма и следа от цензурирания текст. Дори самият факт, че Г.Първанов се е срещал с българи, предизвестен от програмата му за пътуването да Мексико, е отпаднал „за по-сигурно” от цензурираната версия.
Но това е само първата матрьошка от сюжета.
Информационните сайтове, които очевидно не са под контрола на дългата ръка на властта, публикуваха новината и се позоваха на „24 часа” . Преброих поне 5 такива електронни издания-в едно от тях се бяха навървили до вечерта в събота повече от 100 коментара на читатели. Нито БТА, нито пък „независимите” агенции „Фокус” и БГНЕС, „забелязаха” сензационното съобщение ( и не по-малко сензационното му цензуриране), макар че със сигурност са получили, както всички редакции, вечерното издание на втория по тираж всекидневник в страната. Да не говорим пък за т.н. „големи” електронни медии: нито една телевизия, нито едно радио не спомена по никакъв начин нещото, което в една свободна страна щеше да предизвика извънредни реакции и коментари-все пак държавният глава предопределя с изказването си един много важен елемент от политическата картина на България. Та нали около предположенията за президентските амбиции се въртят в публичното пространство какви ли не сценарии за служебни кабинети, бъдещи коалиции и нови политически формации, повече или по-малко свързани с намесата на държавния глава. И изведнъж: изявлението му ( окачествено в цензурирания по-късно брой на вестника като „неочаквано”-меката дума за „сензационно”), не представлява никакъв интерес за никоя медия, освен за 5 електронни издания!
Хайде, да кажем, че някои, от по-малките, са „проспали” събитието при намален журналистически състав в края на седмицата. Но агенциите, големите телевизии и радиостанции?
Всеки може да си направи изводите докъде стига дългата ръка на цензурата в България. Защото не става дума просто за мутацията на един вестникарски брой, а на самото ни общество, манипулирано от мутантите на една система, за която цензурата и лъжата бяха като слънцето и въздуха за всяко живо същество, т.е. като дружбата на СССР с НРБ.

4 мнения за “МУТАЦИЯТА НА НАЦИЯТА”

  1. Когато през лятото бях в Балчик си бях дал ваканция от интернет и реших че ще се информирам чрез вестници…само дето избора навсякъде беше 24,труд или някой от жълтите. Не много богатите ми впечатления от страната показват че в другите малки градове е същото. В момента гледам новините на бТВ и в първите 15 минути се говори за земетресението (изкарах 6 месеца в Патра и на мен не ми направи впечатление – може би нямам правилно отношение), и няма и дума за Гоце и разходката му из Америките.
    Излиза че огромната част от обществото изобщо няма да разбере за великото изказване – за съжаление цензурата се справя твърде добре.
    П.П. Сърдечни поздрави за твърдата позиция и интересния блог

  2. Хм, интересно, че само от въпросния вестник са съобщили, все пак едва ли само техният пратеник го е чул въпросното обявление.

  3. Нашата телевизия пусна новината на кролче “Преглед на печата” (знаеш логото на вестника + заглавието на новината на първа страница) да си тече… заедно с курса на долара и т.н. 🙂

  4. г-н Инджев, дългата ръка напоследък е много дълга. Скриха интервюто с Керим Караали също. Дори Дневник не го отрази подобаващо за такъв скандал (поредния). Предполагам, че вече окончателно завършва мутацията на нацията. Другата възможност е това да е затишие преди цунами, но май е малко вероятно.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.