Фолк, но не точно поп

Какво си представяте, когато чуете „фолк” и „Първанов”? Не познахте този път! Става дума за Фолклендските острови, наобиколени тези дни от Първанов.
Разкритието за връзката е заслуга на Милена Бояджиева, пратеник на ЕКСПРЕС.БГ. Тя ни съобщава на практика, че нашият ( с нашите пари) пратеник в Латинска Америка Георги Първанов е опитал да изтъргува по негови си мотиви европейската позиция за статута на Фолклендските острови като „територия, подчинена ( макар и частично) на законите на ЕС”. В цитирания от Бояджиева аржентински сайт Infobae, президентът на европейска България Първанов е уличен, че е приел изразената лично към него на 11 ноември в Буенос Айрес благодарност на своя домакин, г-жа Кристина Фернандес де Кирхнер за:
„ПОДКРЕПАТА НА БЪЛГАРИЯ ПО ВЪПРОСА ЗА ФОЛКЛЕНДСКИТЕ ОСТРОВИ” .
Според Бояджиева е било очевидно, че Първанов е получил тези адмирации ( за тихото предателство на евроатлантическата позиция) като разменна монета срещу очакваната от него съответна подкрепа на Аржентина за кандидатурата на българския посланик в Париж Ирина Бокова за следващ генерален секретар на ЮНЕСКО.
Наш Първанов май не е бил информиран, че самата Аржентина си има свой фаворит за престижния пост…
Случката можеше да мине в графата „неадекватност”. Той я прояви при единствения си ( и последен до ден днешен!) публичен коментар на геополитическата криза на другия край на нашия черноморски бряг. Заварен неподготвен по време на събор с ловци, ден след взривяването на конфликта в Южна Осетия на 8 август 2008-ма, главнокомандващият Първанов определи Грузия като театър на бойните действия (което си беше и е вярно, но е в абсолютна противоположност на официалната позиция на Кремъл за намесата на руски освободители в Южна Осетия, особено в онези първи дни на кризата). Така че, прецеденти за некомпетентността на Г. Първанов не липсват-какво по-голямо прегрешение за него от това да сбърка във вреда на Путин!
Нищо чудно, че след този фалстарт, в комплект с държавата (на всички нива),коментирането на казуса си остава табу- правило, потвърдено чрез изключението под формата на продиктувано от евроатлантическите ангажименти лаконично изявление на МвНР на 26 август срещу фактическото анексиране на Южна Осетия и Абхазия от Русия.
Историята на „престъплението” си има продължение. И не къде да е , а във в. „Труд”. Емилия Караабова, изпратена да отразява как Г.Първанов открива Америка, описва един, на пръв поглед клюкарски елемент от следващата спирка на нашия Колумб. На среща в кметството на Мексико сити ( град с население от 12 милиона, столица на държава от „третия свят” с двойно по-висок стандарт от българския ), имало пререкание около това къде да седне заместник-министърът на външните работи на България Милен Керемедчиев . Местният протокол го тикал да мине на втори план. Г-н Керемдчиев проявил характер, обидил се, напуснал, заявил, че може и да чака в колата и демонстративно си тръгнал (после се върнал).
Стана ли ви интересно? Не? Дреболия?
Първо, за тази „дреболия” ни уведомява най-официозният от официозите.
Второ ( едва ли съгласувано с кореспонденцията на конкуренцията от ЕКСПРЕС.БГ) , тук се появява пресечна точка. Пратеникът на „Труд”, досущ като свидетелят на ЕКСПРЕС за премълчаванията на Първанов в Аржентина, ни осведомява, че причината за разправията е била желанието на домакините да угодят на госта Г.Първанов да бъде показана на видно място същата Ирина Бокова, която, освен всичко останало, долетяла в последния момент на представлението и в угода на големия бос трябвало да е на първа линия пред камерите.
Щеше да бъде добре един от нас-ако не по статут „един от нас”, поне етнически, като г-жа Бокова, да оглави ЮНЕСКО, ако не беше чер…пардон, червеният контрапродуктивен пиар на нашия държавен глава. Той постига обратното-представя ни пред света ( и не на последно място, пред съюзниците) , като губерния на посредствеността, олицетворявана от един човек, за когото спецификата на тежкия международен спор за Фолклендските острови, наричани в Аржентина Малвински, е като трудно забележимата за него разлика между някои „царици” на фолка и куклата Малвина, която мига на парцали пред трогателните опити на лъжливото дървено човече Пинокио да я впечатли.
Простичката съюзническа истина е , че в ЕС и в НАТО наричат островите Фолклендски. Нашият специален откривател на Америка се обкръжава с обръч от свои хора, като Бокова, сякаш става дума за раздаването на държавни отличия, монополизирано от него по партийно-държавно линия.
Тези номера не минават в Америка. Дори и в Латинска. Но, съдейки по данните на социолозите за популярността на нашия пътешественик, минават тук.
Минават и си заминават, да се надяваме.

13 мнения за “Фолк, но не точно поп”

 1. Англйският пореплавател Дж.Дейвис открива този архипелаг със силно разчленени фиордообразни брегове през 1592 г.,(наречен през 1699 г. на името на лорд Фалклънд),за да стане последователно испанско владение през 1770 г., и аржентинско през 1820 г.
  Състои се от 2 големи и 200 малки острови с обща територия от 11,960 хил.кв.км.,населявани главно от китоловци, овцевъди метиси и шотландци.
  Живеят близо до къси реки,много езера,ливади,горички от бор и бук в условията на умерен континентален климат.
  Владението е на Великобритания от 1833 г. и се оспорва от Аржентина след обявяването на нейната незавимост в периода (1810-1826) и преди войната,която води с Бразилия за присъединяването на Уругвай.
  Яржентина обявява война на Германия и Япония през март 1945 г.
  Вярно е,че наблизо е фолкл..А.. ндското течение /данни по БАН към 1969 г./ като клон на Западно в е т р о в и т о т о течение.
  Но в тежък международен спор,спецификата заради която една Желязна Лейди,не се поколеба, да изпрати на война дори сина на кралицата,боец каквито са били прадедите му по същия въпрос,не ще да е било основание за липсата на витиеви доводи на дипломатически език.
  А и те не са нещо ново,освен ако не са надделяли други с рехави “аргументи” за илюзорна реколта.
  А при това,имаш железни съюзнически основания….
  За другата специфика….от зам.министър до популярен пътешественик,башка антураж и “делови среди”.
  Които са разбрали удобно са мълчали,а който не е схванал (ако въобще е в състояние за подобно изпитание)ще излезе,че май “показателната протоколна сръдня”(прав е бил човекът!!) ще да е било единственото и “екзотично” явление в личния диалог…на “четири” очи!!!
  Прав защо?Не е ли видно,не е ли знайно,кое и защо е редно,когато иде реч за държавата и кой трабва да е след Калфин?
  Колко хора изгоряха от българския Протокол на нашето Външно,защото някой не бил поставен,където му се искало,а друг не разбрал и си объркал мястото….да не говорим за трети,примиращ от вълнение да го чуят какви ги реди или какво схваща от чутото…
  Все едно сме в “развитото социалистическо общество”,а не член на ЕС и съюзник в НАТО през 2008 г.

 2. Някой писа по форумите преди време “Гоце да си ходи”. Прочетох статията с приятното усещане, че у нас не всички са кьорави и за поредн път си рекох – Гоце да си ходи!
  П.С. Да си вземе и тройната коалиция обаче!

 3. Изнесените тук факти потвърждават тезата, че Гоце Първанов съществува в една друга, нямаща нищо общо с действителността и съвсем абсурдистка реалност, в представите на която НАТО са “агресорите”, а таварищ Путин е нещо като “генерален секретар на ЦК на целия свят”. Този човек живее в друг век, така че бъдете състрадателни спрямо безпомощността му да се ориентира и да бъде в крак с автентичните реалности на света. За Гоце няма разлика между желано и действително и по тази причина прави ужасни гафове, издаващи именно пълната му неадекватност. Такива като него обаче са най-опасни, ако примерно съществуващият ред по някакви причини се разклати до определена степен, очаквам Гоце да даде израз на истинската си същност на комунист-динозавър, едностранно да прекрати членството ни в НАТО и ЕС и сам да ни присъедини към “вечния съюз на татаро-казашко-руско-средноазитските демокрации”. Тогава ще се наложи да го вържат и да го закарат на лечение в некоя психиатрия; изглежда екипа от неговите съветници едва-едва го удържа от подобни буйства, симптом за което са именно проявите му в братска Аржентина и братско Мексико. Дали пък в болното съзнание на Гоце Първанов не е по-добре за България да се присъедини към… “венецуело-руската ос”?

  Надявам се, всички вече разбират колко опасен за националната сигурност може да е този тарикат от Сирищник, след като още го държим на поста Президент на европейска България, което само по себе си е резил, пък и е вредно за имиджа на страната. За което е свидетелство това, че го канят на посещения вече само в Средна Азия и в Патагония, но не и в нормалните държави…

 4. ОТГОВОР:
  Разбира се, че сте прав за Малвинските острови, название, което ми подсказа каламбура за куклата Малвина по-нататък в текста, но Ви благодаря много за навременнта реплика…Явно писането в късните часове на нощта (и то след земетресение, което доста ни изнерви в къщи покрай спящите деца), не се отразява добре на концентрацията ми…
  Иначе историята на войната за островите ми” близка до сърцето” от времето, когата бях репортер в международна редакция на БТА и “лягахме и ставахме” с този конфликт, от който т.н. Източен блок се надяваше да види Тачър сломена, а вместо това се получи обратното…

 5. Трябва да го разкараме Гоцето, щото май сам няма да се сети да се махне!

 6. Превод от испански(от гугъл) “At the luncheon, the president said that he expressed his gratitude to Parvanov for “the support of Bulgaria in the Malvinas question of which is national and irrevocable and congratulations on the re-election that achieved with more than 65 percent of the votes.”

  Със сигурност и домакините му не са очаквали нещо подобно да бъде изречено от държавен глава на ЕС. Нашият Гоце е много горд, че бил пре-избран със 65% и си мисли, че това му дава право да говори глупости и небивалици пък било и в Латинска Америка.
  От друга страна като чуя името Бокови тръпки ме побиват. Не само от миналото на семейството им, а и на отроците им. Да не забравяме и Боковата крилата фраза, изпънена с наглост, безпардонност и дебелажко високомерие към раята: Вината ги приемаме само с мезета!!!
  Гоце трябва да се въдвори и въпросът е как!

  П.С. А пък за тази Бокова, кой и внуши че трябва да се кандидатира за тази длъжност! Кой и плаща масрафа за агитация? Отг. ние

 7. Имам чувството, че държавническата подготовка на този нещастник се състои в изчитането на някаква книжка със заглавие “Президент ли? Че то е толкова лесно”. Какво ниско не държавническо, а интелектуално равнище: Първанов допуска, че представителка на най-корумпираната държава в Европа може да застане начело на ЮНЕСКО?!И се надява,глупака, че някои държави като Аржентина и Мексико ще поемат риска да пропаднат в очите на останалия свят като застанат зад тази кандидатура? И освен това е сигурен, че ние, българите сме съгласни да ни представлява този спарушен продукт на престъпни времена?!Какъв жалък човечец – сравнен с него покойният простак Тодор Живков е исполин!Но ще ви призная нещо: подобни прояви на сегашните български държавници вече не ме карат да се срамувам – обвзема ме някакво странно тържество, че мнението ми непрекъснато, безспирно се потвърждава.Мисла, че вече сме в изречението “Колкото по-зле – толкова по-добре”.

 8. Ето това е текста, за който става дума. Ще се опитам да го преведа на български дословно.
  En el almuerzo, la mandatario dijo que le expresó su agradecimiento a Parvanov por “el apoyo de Bulgaria en la cuestión de Malvinas que es nacional e irrenunciable y la felicitación por la reelección que logró con más del 65 por ciento de los votos”. На обеда, президентката каза, че му изразява своята благодарност за “подкрепата на България в Малвинския въпрос, който е национален и неотменим – и го поздрави с преизбирането му, при което е получил повече от 65% от гласовете. (Думата irrenunciable се затруднявам да я преведа точно на български. Renunciar се използува когато някой си подава оставката. Irrenunciable в този случай означава, че правителството на Аржентина няма право да се откаже от настояването за Малвинските/Фолклъндските острови)

 9. По време на обяда президента заяви,че изразила своята благодарност на Първанов за “подкрепата на България по въпроса за Малвините,като национален и неотменим,както и е поздравление за преизбирането му,което той е постигнал с повече от 65% от гласовете”.
  …………………………
  На времето имаше “врънкане” и от Буенос Айрес и от Лондон,(без повече уточнения).
  Г-н Инджев,и Вие си спомняте,че П.Младенов не помръдна,докото не се убеди,че и на йота не сме по-различни от съюзниците във Варшавския договор…..
  Дори Ваш колега/?!/ привнесе соломоновския термин “Фолклендски-Малвински”… за,който както ще забележите по-горе в речта на Маdame и речь быть не можеть..!”
  Помните каква !!! …..стана докато британската Армада прекоси Атлантика и от какво естество беше постоянната й позиционираща рекогнисцировка при следенето!!!! до торпилирането на…
  Под изпитания попаднаха десетилетия утвърждавани дипломации а и на американците не им беше лесно….кого да предпочетат!
  При това става дума за несметни морски богатства наоколо!
  В такъв смисъл и от такива съображения,ако “не можем да кротнем”,поне да е наблизо а не във всяко гърне и т.н. ….

 10. Сега когато зад министър Цветанов стои и фонадция “Конрад Аденауер” случайно се намери документ от 02/05/1996 г. показващ “доброволни” деяния за “обезкостявания” от палави герои с прословути досиета.
  Призивът към него е да покаже на МВР,МВнР и пред Марк Ард от Дортмунд,че ще превърне думите от Гранд хотел София в дела,без каквото и да е колебние.

 11. Г-н Инджев,благодаря Ви за голямото търпение и доверие считано от 2007-2008,когато не бе възмогно,да се предполага че кубинския президент ще обсъжда с Джими Картър,в самата Хавана,подобряване на отношенията,
  както съобщават световните агенцци.
  Съжаалявам само,че не е жива Людмила Живкоаа, с която Розалин Каяртър ,без колебание изрази веднага готовност за среща,но плиткоумните ченгета я изплашиха и се наложи ,дори американската дипломация, да ни се чуди на акъла,а медийте ,да заблуждават в София,че “поздрава на коктейл във Вьшингтон” по-късно,бил прием,
  моля ви се!
  Ако съм действал уверено тогава,
  когато “я дра и Брежнев”,предайте на премиера Борисов,че трябва да чуе тедеума,защото кардинал не се става лесно.Синът на Д.Петков знаеа как да отсрами баща си!

 12. На вниманието на министъра на правосъдието госпожа Попова
  _____________________________

  Госпожо министър,точно на Вас,
  която е призвана да убеди ЕС,че ще свалите превръзката на Темида,
  бих желал да привлека вниманието,
  че след отменено прокурорсоко определение и разпоредено друго /1999/ от Ваша адашка и колежка магистрат,най-подобава,истинско
  предотвратяване на нови бакии,по които се забърква и Камарата на частните изпълнители,след удобно сготвена и поднесена им манджа от времената,преди,по време и след Тройната коалиция.
  За тяхна част,може и да са смутени!!!,както и държавните им колеги,но това не им попречи да превръщат законно порочни решения в съдебни изпълнения като гирлянди на коледно дърво, до “пълното ни отнасяне от вихъра!”.
  И какво ще стане,ако г-н Алексий Петров,разясни кой още от елита има причини да се страхува от него?
  Това е третото и последно писмо от този блог,до върхушката на ГЕРБ.На колегите в този форум не е необходимо,да се обяснява още,кой кога и как гледа на избора в своя живот срещу все още незабранената утопия и вредата от нея за България.Важното е Вие какво ще направите!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.