Вместо банани, този път ни пуснаха клип

Когато видях на столичната улица „Архитект Миланов” в квартал Лозенец десанта на снимачна техника, като един лаик си помислих : „ Брей, американците от „Ню Имидж” ще направят световно известна най-романтичната софийска трамвайна спирка „Вишнева”-дали няма тук да се развихри някоя от холивудските звезди, като Жан-Клод ван Дам или Долф Лундгрен, които често ползват за своите екшъни България като декор с мирис на мухъл от времето на комунизма?
Колко съм бил прав и едновременно с това колко съм сбъркал! Не ми били американци и звезди, а партийци и петолъчки! Иначе от екшъна им се носи мирис на мухъл, но пък той е любим на носталгиците по времето, символизирано от филма „На всеки километър” и е гарниран не случайно с неговия саундтрак. Защото се оказа, както вече всички научиха, че става дума за предконгресна пропагандна на БСП. Модерните леви са заснели старомоден по форма видеоклип, който вече постигна целта си на принципа на рекламата, че основното е не съдържанието, не дори посланието, а самото привличане на вниманието ( по тази логика можеха да разголят на постери едни партийни функционерки, лични познати с др. Живков, пък каквото ще да става, ако може!).
Ясно е защо ролята на великия кормчия, пардон, на ватмана, е поверена на Сергей Станишев. Партията трябва да знае кой кара влака. Макар че този сюжет щеше да подхожда доста повече на НДСВ: и мотрисата е от царско време, и бащата на Симеон е карал влак, и самата спирка „Вишнева” беше обновена и поизлъскана в най-ново „царско време”.
Ясно е също защо в картинката е включен задължителният разбивач на пенсионерски сърца, които са основният електорален арсенал на партията. Нищо не може да измести от тази роля любимеца, покорителя на рейтинговите върхове, главния актьор на партията и министър на културата Стефан Данаилов ( показан преди дни във в. „ 168 часа” как културно си хвърля фаса на улицата покрай луксозното си министерско возило, с което си върши лична работа). Да беше опозиционен политик, конфузът (направо „ две в едно”) щеше да му струва скъпо, но за любимеца на „трудещите” се не се очакват последици в запазеното за него трето място сред постоянното му присъствие в класациите по политическа симпатичност.
Не е ясно само какво се цели с очевидното бягство от работническо-селската тематика. Къде са чугунените монументи, ръбатите физиономии от паметниците на соцреализма, лозунгите за мир на фона на страховити щикове и юнаци с каски, и най-вече- къде са комините, тези димящи далекобойни дула на социализма, които и днес бълват срещу нас отровните си залпове? Не трябваше ли авторекламата на партията, горда с миналото си, да бъде заснета насред гордостта на гордостите на строя в Кремиковци или поне от склоновете на Стара Планина, откъдето панорамно се вижда как над полето се стеле шарената димна завеса на приемствеността в престъпното унищожаване на природата и нейното възвишено творение, човека?
Навремето преди конгрес на партията в София пускаха банани по „скъпите магазини”, както неофициално наричахме тези няколко търговски обекта в милионния град. Сега ни пускат клип. Заснет при това в екологично чистата духовна среда край горичката под Духовната семинария, където няма и помен от социалистическата стилистика, освен ухилените физиономии на политиците-артисти.
С бананите ни правеха на маймуни. Сега най-високопоставените другари сами се правят на маймуни. Вероятно така схващат прогреса. Идеята им може и да е модерна, дори лява. Но посланието й от годините на сталинизма е демоде. Скроено е по мерките, по които Сталин скрои номер на западните демокрации, прилапвайки половин Европа, от който те и до днес не могат да се окопитят докрай ( просто защото бяха принудени компромисно да воюват заедно срещу неговия брат-близнак Хитлер ).
От какво ли искат да избягат тези другари с ретро сюжета, напомнящ навечерието на 9 септември 1944-та? Да го приемем ли като намек за повторение на историята, пък макар и като фарс!?
Щеше да е смешно, ако не беше толкова жалко това зрелище.

17 мнения за “Вместо банани, този път ни пуснаха клип”

 1. И в този дух….Бат Серго да раздава автоматите и та та таа….Докато има останал някой свестен в таз страна,така от тук до края на света.!!!?Не му се и псува на човек.!

 2. Даа,напълно жалко,тези хора не могат нищо ново да измислят,то като погледне човек,за да измислиш нещо ново, трябва да имаш с какво да мислиш,а те нямаше да са комунисти ако можеха да мислят.При тях всичко е фарс и пародия.Някой да е видял нещо хубаво направено или замислено от комунист?Пародия ни е министър-председателя,пародия е правителството,а за ГОЦЕ какво да кажем,че стигна до пародия и цял свят ни се смее на избора.Поне да беше организирал под негова егида мероприятие за борба против венерическите заболявания,където напоследък чуваме,че е натрупал известен опит,а той харчи държавни средства до екзотични страни,от което за нас ефекта е равен точно на нула.

 3. Саундтракът(музикалният фон) наистина е от „На всеки километър“. Но сцената в клипчето, според моето скромно мнение, е заимствано от един друг „шедьовър“ на българското соц-киноизкуство – а именно – „Черните ангели“!
  Дори може да се направи асоциация с разпространявания SMS за ужасяващ сценарий за укрепването на БСП(БКП) на власт. Ами ето ви го сигнала за действие – клипчето с терористите от преди 9-ти септември 44-та.
  Следва опит за покушение срещу премиера, вероятно инсценирано от подопечната му Д(АН)С – неуспешен!
  Следват репресии срещу неудобни политици, партии и журналисти – авторът на този блог би бил един от първите измежду тях!
  Следва… един нов девети септември с произволно избрана дата!
  Невероятно и зловещо, нали! Само че в България – такава, каквато е в момента – ВСИЧКО е възможно!
  Дори едостранно прекратяване на членството ни в Евросъюза и НАТО! И „молба“ към „батюшката“(дядо Иван) пак да ни освободи и закриля!
  Невероятно ли ви се струва?
  С такъв президент, с такъв премиер, с такава коалиция и с такъв електорат(пардон – народ) – няма невъзможни неща!
  Ако и да е понеделник.

 4. Това, за което г-н Лефтеров предупреждава, може да звучи като невероятно, ала за жалост то, убеден съм, е в дълбините на сърцата и на Гоце, и на Дмитрич, и на Сергей, и на цялата плеада комуноиди, които ни управляват, и чиито бащи са били партизани-кашкавалджии, т.е. са възпитали децата си на кражби, мошеничества, кръвопролития и в беззаветна преданост на СССР. Така че гротескното предположение на Т.Лефтеров е мечта на таварищите, и при сгоден случай биха го направили без да им трепне окото…

 5. http://jivotmoi.blogspot.com/2008/11/47.html

  Апропо, един от основните лозунги на XIII конгрес на БКП отпреди двадесет години е бил “Дела, дела и пак дела!”. Тогава някои са го перефразирали на “Дела, дела и пак думи!” Днес комунистите говорят за идеи и мечти. Делата ги няма дори на думи…
  Идеите и мечтите са хубаво нещо, но когато хлябът и сиренцето липсват на масата, всичко увисва във въздуха… “Хляб или свинец” г-да Управляващи и на космически кораб да се качите…На къде ли ни води другаря Дмитриевич ?

 6. Тъжна картинка . Няма погнуса,няма свян,няма срам. двамата Сергеевци-едини от филма,другия от живота-не се посвениха да демонстрират гьонсуратлък.
  Китайската Комунистическа Партия има на какво да се научи и обогати с българския опит.Такава диверсия и Щирлиц не е постигал.Китай не се очертава да влезне скоро в Европейския Съюз-затова партийните другари от Пекин могат само да се поучат от опита на българските съпартийци-да вкараш един агент в вражеския лагер-добре…двама-много добре…ама цяла държава да вкараш във НАТО,барабар с министрите …това е висша форма на диверсия…. Всички ги знаем какви са-ама като ги попиташ те отговарят-Неее,ама моля ви се…нищо,че задника им гол…не само на Симеон-на цялата комуноидна клика

  пп.Иначе пиша-“Отличен” 6 на Иво и днес

 7. ПОТРЕС.

  Станишев бе категоричен:

  „В клипа има и идея, и емоция, и закачка ако щете.”

  Другарю, закачката и емоцията се виждат от Космоса, но къде е идеята?

 8. В страни по-напреднали като обществено развитие , този филмов “римейк” би наврял изпълнителите в Музея на мадам Тисо. Но ние сме в страната на политическото безсмъртие – ако например бесепето включи в програмата си въстановяването на мавзолея – избирателите му значително ще се увеличат.А ако включи и проект за летуване на трудещите се с карти по 18 лв. за 14 дена с осигурена закуска от чай и хамбургски салам, обед с първо, второ и трето и вечеря с първо и второ – това ще увеличи още повече броя на привържениците. Т.е. очаквайте да видим още ретропрояви в пропагандата на тази партия насочени към възбуждане на рудиментирани страсти.

 9. Веско пита къде е идеята. Ами дядото нали показа? Идеите и мечтите били в пазвата му. Щом така твърди човекът, сигурно е прав.

 10. Просто е невероятно, колко плиткоумни са настоящите представители, на управленческата партия в България. С този клип си вкарват абсолютен автогол, и дано всички са виждащи а не само зяпащи. Никоя опозицийонна партия (доколкото ги има у нас), не би успяла, по такъв начин да уличи БСП и сателитите и.
  В принуденият си опит, да изглежда съвременна, БГП (БКП) би трябвало да е убила и последните надежди, че баш те са партия на прогреса. Дуетът на съвременният и “изкопаемият” Сергей, допълнен от предполагам, бивш “борец против капитализъма и фашизъма“, може само да отврати.
  Символиката с трамвая (точно този вид)- другаде биха го направили поне с кораб, с кормчия- тоест точно това возило, което се числи към най-остарелите у нас, няма как да не ни наведе на мисли, какво точно ни очаква, при преизбиране на тази партия.
  Това че “пътешествието” протича в гора, също е определено показателно. Може би, “Серговците” искат да стават пак “шумкари”- да се надяваме.
  Не разбирам този народ нашият. Още след всеизвестното “Здравейте ЦИРКАДЖИИ”, отправено към опозицията, трябваше да бъде свалено това правителство. В нито една “бяла” държава, подобно държане би било простено- ама ние сме си ние…

  p.p. забравих: “Костов е виниовен”.

 11. С любопитство очаквам отговорът на ГЕРБ. Или пък на Атака. 🙂

 12. От няколко дни, във всякакви форуми, всякакви хора оплюват клипчето. Представете си, че в него няма никакъв скрит подтекст, че е снимано на спирка “Журналист”, “В ГОРАТА” само и само да не затварят централна улица или важна линия!!! Трамвая е стар, защото са искали новите да са на разположение на господин Борисов, за да не мрънка, че управляващите се възползват от общината и нейните “граждани”.
  От друга гледна точка в момента на рекламния пазар в условията на криза е нормално да се напомня на хората за хубавите времена, когато трамваите не бяха претъпкани, а човек спокойно можеше да се разхожда из нощна София без да се страхува от някого и без да се налага да гледа поредният надрусан младеж или пиян чича в трамвая!!!
  Ако изходим от гледната точка на последните 19 години. Кои са най успешните и най-отговорните управляващи ако не се сещате това са точно правителствата на Симеон и Сергей!!! Истина е, че Костов даде началото но реалните стъпки не започнаха при него!!!
  Думите “Здравейте ЦИРКАДЖИИ” ами те са си на място!!! Опозицията разигра един цирк, който целеше да привлекат вниманието на медиите!!! Чудя се защо тогава господин Борисов не излезе да глътне 2-3 саби и да счупи десетина тухли, та циркът да е пълен!!!
  Благодаря на всички които прочетоха моите словоизлияния, а на господин Инджев: По-сериозно не поднасяйте непроверена информация на зрителите 🙂

 13. Та кога са снимали? В работно време ли? За това ли получават заплати? А горкия дядо Гого го оставили без хонорар.

 14. Специално до Eneya:

  Заради такива като теб целия народ се обезвери и страда. Наистина съжалявам такива като теб, които освен че са се пообъркали, ще останат объркани за цял живот.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.