Ретроавангардно: по-добре трамваите да дойдат!

За четенето на книги се изисква дългогодишна подготовка-и цял живот не стига на човек да научи достатъчно, за да може да разбере посланието на всички книги (особено за специализираната литература, просто няма как ).
За посланието на изобразителното изкуство също се искат познания, формиране на вкус, култура. Така е и с театъра, балета, операта.
Най-малко усилие се иска от възприемащия посланието човек по отношение на киното. То е най-комплексното, най-универсалното, най-всепроникващо и най-удобното изкуство за…пропаганда. Именно към него прибегна за партийни цели управляващата БСП, която занимава цяла България с партийната си пропаганда- като едно време, когато Тато караше трамвая на партията и държавата.
И въпреки директността на избрания за партийния тормоз пропаганден инструмент ( да, за несъгласните, за противниците на БСП си е тормоз да ти натрапват у дома рекламата на политическия противник), на авторите на идеята за трамвайния клип се налага”да се обясняват”, както се казва в казармата, да разясняват какво са искали да кажат с артистичната изява на премиера и партиен шеф Станишев в ролята на ватман на допотопна трамвайна мотриса. Което, само по себе си, е косвено признание за творчески провал. Да не говорим, че перченето с „авангардността” на „ретро сюжета” е логически и творчески оксиморон. Това си е принос в съкровищницата на нашия Абсурдистан: ретроавангард! Нещо като стара младост, твърда мекота, суха мокрост.
Тръгнеш ли да обясняваш, какво си искал да кажеш, при това в жанра на толкова богато на възможности за изразни средства изкуство, като киното, значи има всички основания да се смята, че не си постигнал целта си. Ако целта е била съдържанието, а не…провокацията.
Целта явно е била точно такава. Искали са да привлекат вниманието, пък който иска да си се възмущава. Това вече откровено потвърди както „идейният подбудител”, висшият партиец Добрев, така и самият Станишев. Те били доволни, че толкова много се говорело за тяхното постижение, макар че дават заден ход поне по един „детайл”: за основанието да ни занимават със себе си. Важно им било всички( а уж ставало дума за симпатизантите само!) да разберат, заявява Добрев, че предстоял конгрес. Иначе адресатът били симпатизантите. Което си е някаква смесица от лицемерие и разкрачена логика-нима не е ясно, че телевизиите, на които е платено да излъчват самодоволството на властта от своята самодостатъчност не изпращат сигнал избирателно до някакви партийно подбрани зрители, а облъчват всички вкупом и сред тази маса хора „невинните жертви” на партийната агресия са със сигурност огромно мнозинство?
С партийната си инициатива ни показват в ролята на НАЦИОНАЛЕН ватман ПРЕМИЕРА Станишев, а не само неговото партийно превъплъщение. Една партия, един премиер, един ватман-да си го знаем. Което е доста нахално претворяване на лозунга от времето на 100 годишнината от раждането на Ленин, според който вождът на революцията, да припомня, „ влиза в нашия дом”.
А може би трябва да сме благодарни на относително миролюбивата еволюция в еднопартийната агресия: преди ни заплашваха с това, че танковете може да дойдат, а сега ни газят идеологически „само” с трамвай!

13 мнения за “Ретроавангардно: по-добре трамваите да дойдат!”

 1. Току що публикувано в блога на Иван Бедров:

  “Място за паника няма, ватманите от градския транспорт са квалифицирани, а трамваите имат маршрут и посока
  “Във връзка с получени сигнали от обезпокоени граждани , че неквалифицирани водачи управляват трамваи Столична община апелира софиянци да запазят спокойствие. Гарантираме, че в градския транспорт няма опасност пътниците да подпаднат в трамваи, управлявани от неподготвен водач като Сергей Станишев.”

  Официално съобщение на пресцентъра на Столична община.

  Повтарям – Официално.

  Аз излизам!”

  Циркът продължава!!!

 2. Основната мисъл и естетика на неосоциализма ратува и слугува на доста шаблони, които за жалост са и мисловни. В случая “пироните” на клипа са:

  1.Историческа приемственост, но на първо място не непременно българска. В края на крайщата трамвая е виенски.

  2.Меката шапка на главата на Данаилов си е пур маскарад, но и карнавално лицемерие.

  3.Засилката с качването в движение на иначе вече разплут соц. тулуп / не че и ББ не върви натам 😉 / буди само носталгия по халтура, стил на целия клип.

 3. Мен ме изкефи бесилката до главата на гърбузанов

 4. Всичко си идва на мястото, ако приемем, че именно провокацията е била целта на мероприятието. Тогава целият този фарс, който впрочем ние охотно продължаваме да раздухваме отново и отново, се разкрива просто като традиционна вирусна маркетингова кампания, в резултат на което хората обсъждат активно иначе дълбоко противната им партия…

  Кажете ми: по какъв друг начин биха ни убедили така охотно да предоставяме място на блоговете си за (дори и негативна) реклама на политическа сила, особено ако не сме й симпатизанти?

 5. Да, този епизод от нашата реалност действително е въздействащ! На премиера явно му избиват някакви нео манийки да демонстрира ‘кой кара влака’… А пък за бат Бойко -колкото и да полагам усилия да го харесам, щото няма как, той все измисля начини да ме изуми…

 6. За мене ще остане необяснимо, че това филмово доказателство за лекомислие, простащина и наглост няма да намали броя на бе-се-пе феновете с нито един.Изобщо никакъв аргумент не е в състояние да повлияе на тази хорица, в това число и млади не с червени рози в ръцата, а с червени фанелки на гърдите.Те са за изследване от специалисти в бели престилки.

 7. Не съм го гледал клипа и няма а го гледам,не само защото съм извън Б-я.Но ето и моето мнение-не мисля,че създателите му са стреляли в празното,те са знаели кого целят и каде е той.Ето това е страшното,че целта я има и целия интелектуален гений на България неможе да я изтрие.Да бяха полетели и “червените ескадрон”,погледите им пак щяха да са устремени,ако в парализата има устрем.Та за това,ако можете,г-н Инжев и всички които го правите,показваите уродливия образ на стрелците,но го покажете и на мишените,тези които чета този блог не са тяхната цел.

 8. има новаторство, има провокация, има типичната комунистическа наглост и явна пропаганда на объркани ценности.

  със сигурнуст клипът е по-интересен от конгреса, който рекламира

 9. Джордж Оруел казва,че утопичната цел е като за държава-кошер,която е застрашително несправедлива към пчелите,нещо -приблизително- като свят от зайци,който е управляван от белки….
  В такъв свят, всеки комунист е с фашистка бръчка между веждите,а всеки фашист с комунистическа усмивка….защото на фанатиците им се услажда пиенето,но се опитват усърдно да останат трезви….

 10. Г-н Инджев, много жалко. Темата вече я разнищихте в този блог. Видно е обаче че клипа постига целите си. Куцо, кьораво и сакато коментира (оплюва) и с това рекламира клипа, вместо да се запита защо са в опозиция, и защо не само че не могат да карат влака, ами даже не могат да съберат 4стотинки за да се качат на него.
  Разочароващо е, че се повтаряте. Това за Ленин във всеки дом и за говедото във всеки дом го запомниха всичките Ви читатели. Моля не ни подценявайте. Друго разочароващо е, че очаквах поредното коментарче срещу президента Първанов и неговото посещение в Сърбия и оттам вината му за загубата с 6 на 1. Изоставате от събитията г-н Инджев

 11. Васко, остови шегата, но фактът че манталитета, характера на народа, стила на живот у нас, продължават да се сриват, беше индикиран с това 6 на 1. Разбира се, ти лично, като нито куц, нито сакат, не си направил нищо срещу това, а напротив, продължаваш уж небрежно да пропагандираш факта, че Президента нито е ял лук, нито го е мирисал…Моето обоняние, като куц и сакат обаче, не ме лъже и за теб:)

 12. Boababъ, първо искам да се извиня за некоректното си писане на всеки който е или е бил или се чувства в някаква степен куц, кьорав или сакат. Иначе аз нищо не пропагандирам. Сами си го избрахме – ще трябва да го търпим. А тези които не са съгласни с него – разбира се имат правото да го критикуват. Дано помогне… В гражданско общество – каквото се стремим да станем – би следвало поне да се чуват критиките и да помагат. Но съгласете се чи както творческия оксиморон, така и самоцелното наплювайство са сами по себе си абсурдни.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.