Против Коритаров и неговото уволняване

Не ми харесваше, че, напускайки Би Ти Ви ( заради нещо, което никога не беше оповестено публично, свързано с договори и пари) Георги Коритаров на практика се разграничи от нас, останалите в телевизията, като журналисти…съгласни с цензурата.
Не ми харесваше, че Георги остави всички да си мислят, че е жертва на властта след (иначе наистина страхотното му интервю с Литвиненко, вбесило без съмнение „когото трябва”).
Не ми харесваше, че, както си мислех, Георги не събра смелост ( а после се оказа, че не имал и намерение, точно обратното дори) да лиши своите кукловоди от силата им , или поне да се изправи срещу внушението, че е зависим от миналото си, а изчака да бъде изобличен.
Не ми харесва неговата интерпретация на принадлежността му към ДС, като патриотично дело, с което се гордее.
Не ми харесваше най-вече, че дори окуражи всички като него да се гордеят и ги призова в статия във в. „ 24 часа”: „ Горе главата, другари!”, легитимирайки по този начин със задна дата самата същност на ДС.
Не ми харесваше, че отгоре на всичко морализаторстваше на тази тема, особено след като беше уличен в доносничество.
Не ми харесва, че с това агресивно поведение , иска или не, натоварва и други колеги, за които по примитивен начин се правят аналогии „а ла Коритаров” по формален принцип-именно заради всичко това и отказах на многократните му опити да си поговорим пред публиката на неговото предаване.
Не ми харесваше, че е отмъстителен и не търпеше да бъде пренебрегван-за наказание, че не желая да отида в студиото му, покани Карбовски да изрече лъжата, че съм се бил изплашил от своето „картонче” в ДС и затова сам съм решил да не отида в неговото предаване в радио „Дарик” ( доста тъпа лъжа, като се има предвид, че не се „изплаших” да отида в две други радиопредавания в национален ефир същата онази неделя 15 октомври 2006-та, седмица след като напуснах Би Ти Ви).
Не ми харесваше как се държа Георги с германския разследващ журналист Юрген Рот, който, каквито и неточности да е допуснал в книгата си „ Новите демони на България”, не заслужаваше да бъде инквизиран в следователски стил-изглеждаше така, сякаш Коритаров искаше да обърне демоните срещу госта в студиото, „виновен”, че се е захванал да нищи корените на българската престъпност без разрешението на Коритаров ( а всъщност, добре или не, колегата Рот свърши работата на българските журналисти). Почувствах се длъжен да се извиня лично на Юрген Рот от името на „мълчаливо малцинство” български журналисти и го направих на представянето на книгата му в София.
Не ми харесва изобщо, че егото, което иначе всички ние също си имаме, при Коритаров е хипертрофирано до абсурдни висоти и това не само му личеше, но беше направо пагубно за крайния резултат от интелектуалните му усилия.
НО НАЙ-МНОГО НЕ МИ ХАРЕСВА, ЧЕ ГЕОРГИ КОРИТАРОВ Е УВОЛНЕН!
Бих могъл да си замълча ( както Коритаров мълча, когато имах сблъсък с президента Г. Първанов и загубих работата си). Щеше да е по-удобната позиция-пък и след две години без работа сега, поне теоретично, пред мен се отваря един шанс ( бях първият, комуто предложиха да води този блок по „Нова”, но по същото време вече бях избрал Би Ти Ви) да се наместя в националната „Нова телевизия”, нали? Защо да не се поумилквам и да поздравя шефовете на Георги за правилното решение, евентуално? Нямаше да ми е трудно да намеря удобни оправдания за пред тях и пред себе си.
Случаят обаче, при цялата си комплексност ( защото не знам факти, които ръководството на телевизията знае, за да прогони Георги), е повод отново да кажа: трябва да сложим край на злорадството спрямо колегите ( колкото и да съм, смея да твърдя, различен от Георги по важните за мен и обществото въпроси, които споменавам по-горе). Когато пребиха Огнян Стефанов се намериха злобари, желаещи да „спорят” с качеството на неговата журналистика в момент, когато той се бореше за живота си в реанимацията…
Веднъж завинаги трябва да престанем с навика да ритаме падналия. Изпитал съм „колегиалните ботуши” върху главата си и не ги пожелавам другиму.
Включително и на Георги, в когото толкова много неща не харесвах и не харесвам.

Послеслов:И едно важно уточнение по отношение на критиката ми към Георги и евентуалните подозрения, че си я позволявам чак сега: подразнен от реакцията му по темата за ДС, в качеството си на член на Комисията по етика в електронните медии, предложих преди повече от година на ръководството на „Нова телевизия” да връчат „Златен скункс” на Коритаров.

50 мнения за “Против Коритаров и неговото уволняване”

 1. Да, със сигурност не трябва да се злорадства в този случай, защото започва да се превръща в прецедент за българската журналистика. Не е срамно да паднеш, препънат в гръб заради отстоявани принципи и позиця, но е срамно да се препънеш в собственото си его и чувство за непогрешимост, а последвалия хленч в опити за лично оправдание е направо жалък, особено когато вече е закъснял и безпредметен… И особено ако е за втори път. Пред “Дневник” Коритаров днес заяви: “Искам да се извиня на германския журналист Юрген Рот, защото заради формални грешки в съдържанието на книгата му “Новите български демони” изглеждаше доста компрометирано. След моето интервю със Светла Василева, която заяви, че е негов информатор, събитията се развиха изключително бързо и професионалната ми съдба, доказа правотата на изводите на Юрген Рот”.
  Така ли, господин Коритаров? Нима наистина не знаехте, че в изводите има правота? Не? Е, закъснелите извинения няма да променят професионалната ви съдба.

 2. Posdravi za vashata iskrennost i po4tennost . To4na harakteristika na li4nostta i posizijata vi kam sabitieto .

 3. Иво, не искам да се нахвърлям върху Коритаров. Интересува ме принципният въпрос: ако не чрез уволнение, по какъв начин една телевизия следва да прекрати отношенията си с човек, който не е на нужното ниво. Може би имаш предвид да се споразумеят той сам да се оттегли, за да запазят достойнството му?

 4. Макар че не съм очаквал друга освен тази достойна за възхищение нравствена позиция на г-н Инджев, искам да кажа, че приветствам неговото благородно поведение в този наистина комплициран случай. Интересното е, че два часа преди да прочета неговата позиция аз също записах своето разбиране и позиция в клипа, наречен Моят протест срещу уволнението на Георги Коритаров.

 5. P.S. Изглежда има някакви обстоятелства около уволнението, които не са ми известни, а са важни. Да си призная, бях погнусен от отношението на Коритаров към Юрген Рот и затова може би възприемам уволнението му като по-приемливо. Тука се развива една теза, че човек на име Валентин Златев има решаващо значение:
  http://kalin-manolov.blog.co.uk/2008/11/21/1050-1054-1056-1048-1058-1040-1056-1054-1042-1051-1040-1049-1060-1050-1054-1056-1048-1058-1040-1056-1054-1042-1044-1045-5074865

 6. Беше ми изключително интересно да прочета тази публикация (както и други публикации в този блог). Винаги е полезно да се покажат нещата и под повърхността. На мен поне ми е от изключителна важност да видя и тази страна на монетата! 🙂

 7. Радо, уважавам твоята прямота и признавам, че съм обезоръжен от нея. Знам , че си от хората, които са умни, защото са умни, а не защото са поумнели. Но не всички имат този шанс…
  Всичко, което искам да кажа по случая с уволняването на Коритаров, е че намирам за неприемливо да скачаш на нечий “гроб”, дори и да не си съгласен с позицията на “закопания”. Това е един от казусите, за които нямам “вълшебно” решение. Позицията ми е по-скоро опит да кажа, че не бива да се демонизират всички и всичко. Ако този подход беше надделял при т.н. преход, много хора, стотици хиляди, вероятно, щяха още да са в отбора на демократите, а не във вомитариума ( повръщалника) на тоталната апатия, от което черпят арматура именно бетонните глави.
  А простовати хитреци, като тези, които ни управляват, щяха да са в дълбока опозиция, където толкова дълго изпаднаха хората, изповядващи ( прагматично казано, поне, ако не и философски) правилото на битката с комунизма и неговите метастази със стерилните ( т.е. обречените) инструменти, като доста расисткото ( за да бъде полезно) ” бивш комунист и бивш негър няма”.
  Ако при т.н. преход антикомунистите бяха приласкали искрено стремящите се към ценностите на демокрацията “нечисти субекти”, България щеше да изглежда иначе.
  Е, това си отклонение от темата, но не съвсем.

 8. Ако действително Коритаров е предлагал сделка на Златев, то след това предаванията срещу Златев не са чиста работа. Преди малко пред Сашо Диков Коритаров започна да увърта историята със сделката въпреки че Сашо Диков настоятелно го питаше за това. При това се оказва, че Коритаров е бил посредник на Цветелин Кънчев. Това го заяви Диана Дамянова – пиар на Златев.

 9. ОТГОВОР:
  Нарушавам еднократно правилото да не отговарям на такива, знаейки, че това подклажда болестта им. Но човекът има проблем. В реална ситуация можеше и да бъде излекуван, но във виртуална: няма начин! Радва се на недосегаемост ( поради което безнаказано сипе лъжи, клевети и обиди ).
  И все пак, толкова е отчаян да се докаже ( на гърба на обожавания с обратен знак субект на неговата обсебеност), че във форума на ” Медиапул” наруга, скара се и обвини в какво ли не всеки, който не беше съгласен с него. И така, пълнейки поне една трета от въпросния форум със своите ругатни по мой адрес, стигна до момента, когато предложи опонентите да му звънят на т. +14156734875 , за да се уверят, че е автентичен ( а не някой, избягал от местата, където такива като него ги връзват, за да не вредят на себе си и околните).
  Впрочем, от дискусията в мрежата, в която обсебеният участва като обвинител, се изясни, че самият той е бил уреден с апартамент в номенклатурен апартамент край “Парка на свободата” лично от Живков, защото майка му била лекувала успешно Тато, а и е бил направен доцент в БАН пак по лична заповед на Живков, след което Тато го пуснал…в САЩ (откъдето, съдейки по телефонния номер и досега се обажда като един “истински” американец, неспособен да напише едно изречение на български без смехотворни правописни, граматически и смислови малоумия).

 10. Искреното умение за приласкаване е природно заложена даденост и сила на духа необременен от суета…а и в двете епохи след септември 1944 г. и зимата на 1989 г.т.н. “метастази и стерилни” биваха “кръщавани като свои и чужди” и в мътилката-нещо по-лошо “нечисти субекти”прегърнали ценностите на демокрацията далеч преди съответните “революционни” дати…
  Шатобриан разказва за гнева на Наполеон,който бясно ругал Талейран за политическите му “изневери” продиктувани от по-висши исторически интереси за целостта на Франция…естествено с примери с времевите разлики и,на др. “неверници”…при което Беневентският княз само рекъл: “Въпрос на дати,Господарю!”
  И с кройката и с тесто за хора,каквито имате предвид г-н Инджев,не бяха дадени от Бога на България,а това е и най-тъжното….

 11. Поздравления. Не се нареждам сред почитателите Ви, дори може би сме на полярни позиции по много въпроси, но тук сте го написал точно, позволих си да линкна мнението Ви в моя блог. Донякъде е в стилистиката на Волтер – Аз не съм съгласен с вас, но бих дал живота си, за да изразявате свободно своето мнение – та така и по отношение на Коритаров.

 12. Аз съм Против Коритаров и съм ЗА неговото уволняване! От където и да е!
  Той доказа, че е лицемер и противречива двуличност. Досущ като многоликия бог Янус!
  Да, личност е, изключително начетен и с изключително услужлива памет…но… лъжец и тарикат!
  И тази вечер Сашо Диков го призова да каже истината, вместо да я чуе утре от други хора, но той пак изшикалкави и ни хвърли в бъзака = т.е. пак избяга по тъча!
  Ами – хак му е на Алберт-чо!
  Да си сърба що си е надробил!

 13. Статията е съвсем точна, но наистина какъв друг начин една ТВ да се освободи от компрометирал я журналист освен уволнението. А и до кога ще се продължава толерантността към бивши агенти и доносници. Но всъщност, сега като се запознавам с подробностите около това уволнение, каква е истината и причината – Интервюто с Юрген Рот, опита на Коритаров за бизнес с неподходящ „бизнесмен„, прекалената му популярност като Алберт…Къде е истината? Съгласен съм че не е достойно да риташ падналия, но не е задължително да го съжаляваме или превръщаме в мъченик.

 14. Разбира се, както винаги сте го написали блестящо. Малко хора, биха се наели, да вземат “под заклрила” даже и противници- хора с които не са съгласни. За тази “дейност” се изисква да бъдеш поне малко над масите. Поздравявам Ви (без да Ви лаская), за позицията, която заемате.
  Признавам си, без да се колябая, че Коритаров бе (и е) отблъскваща личност за мене. Не зная на какво се дължи уволнението му, и откровенно нежелая да го знам, но… Колко наистина гледани предавания по “ефира”, са със стойност? Колко от тях “възбуждат” масите, подклаждат дискусии?
  Изключая личната ми неприязаност към Коритаров, предаването му (може би и неволно) караше един или друг да се замисли.
  Дотук с мисленето, сега всички хоп на трамвая и да ядат идеи в оръфани ватенки.

 15. @г-ну Йов-у: Monsieur, votre analyses philosophique-historique ont place uniquement dans le blog de Monsieur A. Grantcharov.
  He is the man to understеnd you well and to discuss with you in your way.
  Болшинството от посетителите в блога на г-н Инджев са „право куме в Очи“, каквито са и статиите на автора.
  Тъй че – запазете витиевите си слова за по-тесен и специализиран кръг и го дайте малко по-простичко, по=разбирано за по-широката публика!
  Като не забравяте, че и ний сме дали нещо на света!

 16. Г-н Инджев, позволявам си да Ви изразя искрено уважение за благородното Ви отношение към Вашия колега. Споделям мнението Ви, че не е нужно да се рита падналия. Но смятам, че в такива случаи не е нужно да се обръща особено внимание на потърпевшите. Помня на времето как слушах радио “Свободна Европа” и се възхищавах на коментарите на Георги Коритаров. Оказва се, че ме е подвеждал. Безкрайно съм разочарован също и от неговата позиция към миналото му в ДС. Чувствам се измамен от някой, на когото съм имал доверие. Но дълбоко съм уверен, че действията на всеки един от нас водят рано или късно до развръзка, която е следствие на точно тези действия. Така се случва и с Георги Коритаров. Не мисля, че е нужно да му се отделя особено внимание – нито да се рита, нито пък да се коментира. А що се отнася до неговите изказвания, за уволнението му или каквото друго и да е, то ще цитирам древните римляни: Nemo mendaci homini credit, a именно: никой не вярва на лъжец.

 17. мисля че трябва да уважаваме ченгетата които след 10.11. се опитаха да са по-независими от останалите, които си останаха НАПЪЛНО ЗАВИСИМИ!!
  мислех че коритаров е от първите, но не изключвам възможността да е агент за влияние, когото активират при важни случаи, като този с Рот!!!!

 18. Г-н Инджев,в няколко форума написах,че след вашето и на Коритаров уволнение,губим ние,гражданите-зрители!Нито на Вас намериха заместник,нито на Коритаров ще намерят.За мен не е важно какво лошо си направил,когато си бил на 18-19г./освен ако не си убил човек/.Важно е какво хубаво си направил.В България никога журналистите не са се подкрепяли колегиално в тежки моменти.Има някои изключения…За това цензурата продължава да вилнее!

 19. Иво, поздравления за написаното.
  Страхотно е.
  Коритаров не заслужава внимание, заслужава порицание нахалната мутренска постъпка на шефовете му.
  Всъщност той малко се различава от тях. Виж му гадните доноси.
  Добре поне че се извивини на Юрген Рот.
  Да си жив и здрав.

 20. Писмото на Златев е след разговора с жената информатор на Ю.Рот…Аз обаче не се интересувам толкова за технологиите на “сплетните”, нито за вечноразсейващите ни “обстоятелства и подробности”, а за постепенното натирване на свободата на словото, както и за неспособността българското общество да се противопоставя срещу отнемането на свободата на словото / например / заради “обстоятелства и подробности”.

 21. Аз като симпатизант на ДСБ искам да кажа,че когато започна атаката срещу Иван Костов от Чорни и неговите лакеи-именно Георги Коритаров се свърза с руския дисидент Александър Литвиненко – с който в ефир първи разобличиха Чорни като руски агент и нечистоплътен мафиот.

 22. Ако закона за Лустрацията беше приложен след отварянето на досието Коритарово, пардон агент Алберт обществото щеше да го приеме нормално, защото целта на този Закон е именно такава.Да се съблюдава. Да, ама Не.

  Ако досиетата не бяха отваряни избирателно и винаги предизборно, и винаги не с цел прочистване на службите, а само и единствено с цел- компрометиране на неудобни личности…защото знаем как и защо бяха вербувани, пардон- изнудвани.

  Ако Коритаров беше проявил мъжество и журналистическа доблест сега нямаше да поднася извинения на колегата си Юрген Рот, а можеше да разчита на неговата солидарност.

  Ако Коритаров не беше страхливец и подлец, а истински човек и журналист нямаше да осигурява медиен комфорт на похитителите си.

  Твърде много Ако, за което народа казва :”Ако баба беше с мустаци щяха да й казват Дядо”.

  Не съм с Коритаров, заради миналото му, и заради настоящето му не съм, което свързавам най- вече с огромната манипулация на българското общество във връзка с ДАЛАВЕРАТА НА ДС И БСП по т.нар.
  “Дело на медиците” и ред други издънки, и въпреки това казвам: Не, на уволненията по този начин!Не, на манипулациите!

  Толкова смешно и жалко е, някаква си жена, шеф на ПР агенция да казва: “Понеже той/Коритаров/ вече няма служебно положение, ние няма да подадем данни на
  прокуратурата”.!? Що бе?

  Току виж се оказало, че няма доказателства за нейното твърдение,
  че в национален ефир пред милионна публика се провеждала сделка за частен имот и това било използване на служебно положение” и то на кого? На Цветелин Кънчев!?

  Удариха ДСП,между другото и Евророма и “така до края на света”

  Ей, това най- много го могат и комай то е единственото, което всъщност могат. “Разделяй и владей”

  Искам си “В ДЕСЯТКАТА”
  Искам си “Коритаров лайв”
  Искам ред, законност и справедливост не като партия,
  а като начин на Живот.

 23. г-н Инджев коментирайте и мълчанието по този “руски случай” и факта че частна медия се рекетира по руски.Има ли въобще пазар на рекламата и ако няма за каква свободна журналистика говорим?Май само сашо диков работи истински а останалите “маат гъши дроб”.

 24. Прекрасен пост.Поздравления.Вие сте един достоен българин.

 25. “Падналият няма приятели-падни да видиш”,обичаше да казва баща ми.За съжаление и в този блог има доказателства за това.
  И на мен “най много не ми харесва,че Коритаров беше уволнен”
  И смятам,че около това трябва да се обединим.

 26. Обичам да гледам сутрешните блокове на Нова и Бтв. Нещо като сутрешна разгрявка за решаване на ребус “Познай откъде идват парите”. Когато разбереш, кой е поръчал музиката, може и да отсееш някаква истина. Имало е и случаи, когато водещите са се проявявали като истински арбитри в различни спорове, но нещо в последно време това не се случва.
  Коритаров направи гаф – в единия случай застана срещу Рот и се опита да омаловажи написаното, в следващия момент – реши да даде дума на информаторите му и да засегне точно определено лице. Определения за такова поведение има много: “измята се като чамова дъска”, “Слънчоглед – партия”, “Фурнаджийска лопата” – но все следи посоката на парите.
  Но да се стигне до уволнение… Ако Нова телевизия беше предоставила доказателства от типа – В. Златев ни заплаши със съдебен иск и това ще ни струва толкова и толкова пари, но можем да избегнем иска ако уволним Коритаров, и т.н. – щеше да е разбираемо – това е бизнес. И също би означавало, че вероятно представената за В. Златев информация е невярна.

  Пак ще препрочитаме Оруел и ще се “радваме” на съвпаденията.

 27. И аз мисля, че сценарият за уволнението е повод за обедидение, не повод за “обстоятелства”. Фактите говорят, че Коритаров 2 пъти е уволняван за най-смели атаки срещу руски “интереси”.

 28. Не харесвам Коритаров, отдавна не го харесвам и не му вярвам. Отдавна си мислех, че е време да го свалят от ефир и не виждам каква трагедия е станала. Той не е от хората, които изразяваха някаква позиция за да си мисля, че уволнението му е политическо. В Dnes.bg (http://www.dnes.bg/article.php?id=61313) отново виждам как се опитва да извлече дивиденти от станалото и да лепне към други силни на деня. Дали да се прави герой от такъв човек. Като служиш на много господари, възможността да понесеш много ритници е напълно реална. Между другото в тази телевизия повечето от журналистите са такива. Застават зад байрака “да покажем и другата гледна точка” и своя нямат /напр. “На 4 очи”/, но водещата е друга тема, сега не говорим за невежите. Ако е вярно, че се опитват да осребрят другата гледна точка – нямам нищо против да ги уволняват и журналистическата гилдия би трябвало ясно да се разграничи от такива търгаши.Затова й уважавам автора на статията – има си позиция – казва си я в блога. Не вярвам обаче и в чистите подбуди на Нова телевизия, че иска да осигури неманипулирана информация на зрителите си. В този смисъл не ми харесва това уволнение. Не може да водиш предаването и след него да се окаже, че си уволнен. Ако се спазват законите в страната и Нова TV не е харесвала Коритаров и е искала да го отстрани – би трябвало да му е връчила предизвестие с причини и тогава той не би трябвало да е толкова изненадан. А може и да са го уволнили внезапно, което поради ниската култура на българските работодатели и тотално неспазване на законите(а чуждестранните точно по тази причина са тук) е често явление у нас. Много хора в края на работния ден научават, че от другата сутрин са без работа, но журналистите се разтревожиха сега. Защо? Защото разбраха, че може да се случи и на тях и никак няма да им е хубаво.
  Остава варианта – дисциплинарно уволнение, което той се опитва да представи за политическо. Понеже не му вярвам – май става дума за пари. Иначе от където и да го погледнеш да те уволнят е кофти. Въпроса е какво точно е това уволнение. Ако е дисципинарно, по причините, които се тиражират в медиите – НоваТВ би трябвало да е завела дело вече, но не чух такова нещо.
  Ако някой знае да каже.

 29. Лефтеров,ако е за месо/с ударение на “е” и рикия /на второто “и”,възможно е и да не се наддумаме,но близо 30 коментара с малко разнопосочен разбор /само по този случай/,а не “правото на кумеца в очите”,ако се понапънете малко,нема как да не стигнете до извода за следното:
  Ако водещият в самата статия подсказва за “цялостна комплексност на случая”, от друга страна то е в известен смисъл и “калесване”-като израз който Ви допада-и към по-задълбочен исторически анализ ,я и като поука…относно датите.
  Иначе нали разбирате,като как ще да е,ако се съобразяваме само периодите отнасяще се до управлението на поредния,а сега и до коалиционните му партньори…
  И питам за по-кратко,както препоръчвате: до коя круша ще стигнем и не е ли точно това,което им е…ва мамата на нас българите,за да сме още повече в тон с Вас,но не филусуфски…
  И ке требе да сме у браздата,като воло ту с бай Вълко,ту с бай Тошо,ту с Жабата,та с Царо,ту с Гоце или Сергейчо и т.н.
  Що ми е тогава А.Грънчаров,на мен Иво, по ми аресва…

 30. без да съм привърженик на конспирационни теории ,само два факта.точно сега преди конгреса на геронтофилската партия отстраняват Коритаров,комисиятя по досиетата забавя със седмица отварянето на досиетата на журналистите-доносници.явно нещата в страната са се плъзнали здраво надолу,за да се опитват другарите да запушват трескаво всички инфомационни дупки.някои от участниците във форума призовават за обединение и пр.,аз бих допълнил повече да мислим,това е първата ,за съжаление все още малко популярна стъпка между нас българите.поздравление за острото перо на г-н Инджев

 31. Браво,г-н Инджев! Преди да прочета чудесната ви статия изразих мнение в същата посока в Медиапул!
  Само че поведението на Коритаров за мен е ХЪШЛАШКО! Поведение на затаряващ доносник, правещ се на демократ и удобно манипулиращ гостите си!

 32. @Йов – Днес май не ти е ден…
  Или не и си взел хапчетата…

 33. RoujkaBG,взеха ни не за канарчета,а за олигофрени!Нима си мислят,че някой вярва как един журналист “изнудва”един от най-богатите българи.Още на другия ден щеше да го сполети най-малкото един хубав бой.Истината е,че никой,никога досега не беше си позволил да рови в кирливите ризи на МВР,ДПС,частните градове Дупница и Правец.А идват избори и нека не си мислим,че няма да има и други затворени усти!

 34. еЩе продължавам да уважавам Коритаров въпреки мнението на г-н Инджев. Несъмнено и той като мнозина има своите грехове, нито съм склонен да се съмнявам в твърденията, че има отрицателни черти в характер му – особено самочувствие, комплекси и т.н. Но това може би има обяснени.
  Не знаем със сигурност при какви обстоятелства, етапи и преживявания е преминала вербовката му от ДС. Бил ли е подлаган на унижения, заплахи, предразполагане, вменяване на усещането че е специален човек, вменяване на вина и периодична смяна на различните подходи.
  По време на журналистическата му кариера нерядко ми е правило впечатление неговото поведение и маниери като на оперативен служител в някое следствено звено. Сякаш подражава на някого, от когото е бил “респектиран” по доста неприятен начин в далечното минало. Известно е как вербуваха едно време от ДС. Ако има комплекси, нищо чудно те да са дошли именно оттогава.
  Но доколкото съм следял журналистическите изяви на Коритаров, смятам че в него има запазени ценни морални качества.

 35. Не г-н Инджев, уволнението на Коритаров е вътрешна работа на фирмата “Нова ТВ”. У ас днес шефът е Господ, като реши ще те уволни, без да те пита въобще дали имаш или нямаш нещо против. Коритаров си е един наемник и като такъв би следвало да знае какво е възможно даму се случи. А работодателите днес, особено големите, уволняват без оглед на правните последици – просто ги поемат. Не, това не е ритане на падналия, а реалността днес в България. Кой профсъюз, коя НПО, кой въобще би застанал зад обикновения бачкатор пък бил той и Коритаров? Отговорът е никой и Вие го знаете. Аз също не бих застанал, но не защото Коритаров е обикновен бачкатор, а защото е миризлив.

 36. Достойна позиция на г-н Инджев, за да я има човек се изискват доста повече качества отколкото има според средно-статистическото ниво. Основното в случващите се екшъни в т.н. публично пространство е, че те са бумерангови ходове. Да насочат вниманието в една друга посока, докато играчите “Тука има-тука нема” мърдат инструментариума си.
  Истината не е една и не е притежание на един човек. Каквато и да е тя в този случай, по-важното е друго: – че раздразнените владетели на куклите не си правят и труда да правят добра физиономия на лошата игра.
  – Нешо което и не е за чуден.

 37. УВАЖАЕМИ,нека все пак да си зададем въпроса:”Що ще Коритаров в бърлогата на Златев-Правец”?Да не би да е организирал участие на все могъщия олигарх в своето предаване?
  Да не би…..много още въпроси.Щом сам се е поставил в положение да бъ де ИЗНУДВАН -Коритаров,не Златев
  да бъде записван и “филмиран”,ЩОМ ХОДИ ПРИ НАЙ БЛИЗКИЯ ПРИЯТЕЛ НА ПРЕЗИДЕНТА ПЪРВАНОВ И ПРИ ПРЕДСТАВИТЕЛЯ НА НАЙ ТЕЖКИТЕ РУСКИ ИМПЕРСИ ИНТЕРЕСИ И ПР.Е нека да си носи последствията!!!Ако беше увол нен за пристрастни журналистически посления ,ДО ДА ПРОТЕСТИРАМЕ,НО ЗА ТОВА,ЧЕ Е ОБЪРКАЛ БИЗНЕС С ЖУРНАЛИ СТИЧЕСКИТЕ СИ ИНТЕРЕИ…..

 38. браво, браво, браво! много достойно. прави Ви чест.

 39. Браво, Вие сте не само отличен журналист, Вие сте достоен българин.Искам повече хора като вас.Ако познавате такива посочете ги -Аз Ви вярвам!

 40. Напълно споделям аргументите и позицията Ви!

 41. КОМЕНТАР ПО ПОВОД ТАЗИ ТЕМА ОТНОСНО ЦЯЛОСТНОТО ПОВЕДЕНИЕ НА ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ПРЕПИТАВАЩИТЕ СЕ С ЖУРНАЛИСТИКА:
  Дълго, ама много дълго време чета, слушам и за себе си анализирам с какво се занимават повечето от журналистическата гилдия в България. Стигам до извода, че повечето журналисти и техните шефове се занимават основно с подкупна или същото е предплатена журналистика. И това можеше да се възприеме като тяхна си работа или техен си бизнес. Всеки си вади печалбите или “хляба” така както може по принцип. Да ама не, както казваше Петко Бочаров. Защото особено в днешно време при това огромно разнобразие, масовост, бързина и лесна достъпност до публикациите и излъчванията, “журналистите” се проявяват съзнателно /платено/ или не като МЕНТОРИ на общественото съзнание. Поради тази специална и особена причине в днешно време трябнва да се приеме и наложи специален ЗАКОН за верността на материалите излизащи по всички медии. Не говорим за ЦЕНЗУРА. Имам предвид, че много често в различни медии /електронни и печатни/ , журналистите си позволяват да публикуват “информации” за отделни събития или лица за които в последствие се оказва че не са точно предадени или са си чиста ЛЪЖА. нО КОНКРЕТНИЯ ЧОВЕК ВЕЧЕ Е “ОМАСКАРЕН”, А ТОЙ МОЖЕ И ВЪОБЩЕ НИКОГА ДЕ НЕ Е ИМАЛ СЕСТРА, както се казва във вица. На второ място важно е да имиме пред вид и това, че притежавайки откъс от време в средства за масова информация, съответните “журналисти” може и да изпълнят конкретна дълговременна поръчка и да манипулират мнението и мисленето на масовата публика в полза на своите поръчители и то в политически смисъл. Хората, които четат или слушат не са виновни, че ще им повярват, защото многократното и подадено по “фин” начин “информиране” води до Гьобелсовия похват: Една лъжа повторена многократно се възприема като истина от хората.
  Написаното по-горе аз отправям преди всичко към хората, които ясно си дават сметка за огромното значение на това да не се допуска вече безотговорни и БЕЗНАКАЗАНИ журналистически “информации” да тровят и съсипват живото на отделни хора. Т. е. журналистика в честния и класически вид ДА, но платена и “слугинска журналистика НЕ. аЗ СЪМ ГОТОВ ДА ИЗЛЕЗА В ЕФИР ПО КОЯТО И ДА Е НАЧИОНАЛНА МЕДИЯ И СЪС СЪБЕСЕДНИЦИ ДАЖЕ И ОТ “НАЙ-МАСТИТИТЕ” наши журналисти и с много факти да им докажа колко пъти са “омаскарявани” незаслужено отделни лица, подавана е грешна информация /често и по поръчка/ и ОСОБЕНО В КОЛКО МНОГОБРОЙНИ СЛУЧАИ ЖУРНАЛИСТИТЕ СА НАРУШАВАЛИ УЖ ЗАЩИТЕНОТО ПО ЗАКОН ЛИЧНО ПРОСТРАНСТВО НА ГРАЖДАНИТЕ.
  Много грешна е тезата, че вмедиите може или са “четвъртата” власт. Това не е така и не може да продължава да е така. Само един кратък логически анализ на смисъла, съдържанието, а и повода да се мисли или възприема журналистиката, като “четвърта” власт ще доведе до извода, че се явява една дейност или занаят с цел печелене на пари /нали никой журналист не работи не за пари/ може да има и властови въздействия.
  Това трябва да се намери начин ЗАКОНОВ и не в смисъла на ЦЕНЗУРАТА да се прекрати.
  А що се отнася за господина Г. Коритаров: Единственото положително нещо от всичките му прояви в публичното простронство, което може да се каже е че има добре развит интелект, но с такъв и много по-висок интелект е преоладаващата част от образованите хора в България. Неговия интелект изпъкваше в сравнение на една негова колежка с още развиваща се фаза на интелектуално израстване, а защо и на току що започващо се житейско самообразоване. На мен лично, въпреки немалкото добри предавания и материали от същия /Г. Коритаров/ ужасяващо и “гадно” впечатление са ми правили неговите следователски в комунистически вариант похвати за водене на “разпит” пред ефира на неговите събеседници. Този човек дава ли си сметка, че при всяко подобно проявление на “разпитващ” по милиционерски следовател предизвиква много неприятни спомени за преживявания в миналото /преди 20-тина години/на много обикновени и невиновни хора. Знае ли, че някои от нас искат да “забравят” о да оставят в миналото преживяванията си от времето на милиционерския социализъм – време през което нас ни “притесняваха” и унижаваха достойнството ни на свободни човеци, а той е писал ТЪПИТЕ доноси и клевети за това, че някой е разказвал вицове или недолюбва съществуващия политически и властови режим. Как те те е срам пред децата си БЕ Г. Коритаров. Може да го написах малко по-емоционално, но това е така защото аз също установих, че когато сме сядали след работа “на чашка” с мои колеги и то все уж от произход като потенциални врагове на “народната власт”, то един или двама са ни описвали какво сме говорили, какво не сме одобрявали. И всичко това е било /става въпрос за шпионирането ни/ пълна глупост и без смисъл, защото ние при онази власт или по-точно режим можехме само да си говори, не сме си и помисляли даже и да си мечтаем, че комунистическия режим някога докато сме живи ще падне. А такива като Г. Коритаров са се правили, че са едни от нас, а след това са доносничели и то какво – глупости и напълно ненужни и безопасни за властта наши разговори. НО вероятно поради гузността че режима не е справедлив или поради инерцията от станилисткото време, властта /МВР/ ни трупаше хартиени досиета затвърждаваше стаха си, че все още има “опасни врагове на народната власт”. Не съм искал никога да се представям като специално притесняван или подтискан от комунистическата власт, защото то целия ни народ беше подтискан. Е, ако не беше дошъл на власт съветския комунизъм в милата ни България, аз сигурно щях да съм завършил по-престижни университети по света, щях да управлявам може би голяма компания, част от родовата ни собственост, която властта е отнела през 1946-7 година, но в края на краищата целия народ беше РЕПРЕСИРАН. И то често допълнително чрез ТЪПИТЕ доноси на такива хора като Г. Коритаров. Ето защо “излях” тази нечистотия по-горе за този човек. Бил си доносник или сътрудник. Добре, мислил си че работиш за България /макар, че едва ли при твоя видно интелект не е било възможно да направиш разлика между истинското занимание на един разузнавач с заниманието доносничество на битово ниво. Но сега след тези 10, 15 или 20 години, Ти г-н Г. Коритаров не си ли даваш сметка, че тези твои занимания не са били разизнавачиски за защита на Родината, а са били чиста проба мръсни доноси за обикновени и неопасни хора. Ами като е така седни си на трите букви и не се прави на велик ментор на общественото съзнание. Ако беше си седял кротко и да си изкарваш хляба с нещо другто най-малко лошото ти минало нямаше да стане публично известно и най-малко нямаше да доведе вероятно и до нудобството на децата ти от това минало, защото те наистина не заслужават да се чувстват притеснени от твоите грешки. И СЕГА ПО ТЕМАТА ПОВОД ЗА ТОЗИ МИ МАЛКО НЕВЪЗДЪРЖАН ИЗБЛИК НА ГРАЖДАНСКО ПОВЕДЕНИЕ: Ти /нарочно не Вие/ г-н Г. Коритаров, така или иначе си нарушил определени правила според собствениците на медията, в която работеше. И какво сега? Искаш да занимаваш целия народ със себе си. А-а, имало било опасност от това някои “сили” да диктуват какво да се казва и какво да не се казва на публиката. А бе господине. Ние отдавна знаем, че медиите са общо взето дирижирани и в случая разбираме, че не става толкова въпрос за независимата журналистика, а ти искаш да прескочиш сянката си. Това никой не го е направил и няма да стане. Скрий се некъде и повече не ни занимавай със себе си. А що се отнася за експонираните задявки с г-н К.Кеворкян- ее… ти г.коритаров, като журналист и доказала се личност си мноого на зад и не можеш да се сравняваш с Кеворкян, последния е голям професионалист. Още нещо Ти г-н г. коритаров по едно време използваше националния ефир и да се опитваш да омаскаряваш президента Петър Стоянов. Ти господине аз не знам колко време си провеждал лични беседи с П. Стоянов, но да знаеш, че със сигурност г- Стоянов стои в интелектуално отношение, а и в професионално много по-високо от теб. Последното го твърдя, защото лично го познавам и все още ми са живи спомените, когато П. Стоянов в компания пееше “солени за режима” стихове ала Висоцки и слава богу всред нас в тези случаи не е имало доносници ала Г. Коритаров. При това искам да кажа, че всред присъстващите е имало и хора за онова време ортодоксални поддръжници на комунизма, но са били хора, човеци, а бе нормални хора и не са ни донасяли на милицията.
  А сега към всички занимаващи се с журналистика:
  1. Бъдете по-човечни и заради един хонорар внимавайте да не съсипвате живота на определени хора. Пък били те и според Вас престъпници. Нека това да се постанови от законовите органи за чиито заплати ние плащаме данъци.
  2. Не приемам от ваша страна “заниманието разследваща журналистика”.Колкото и да се представя това занимание, като форма за корекция на евентуално корумпираната власт и неизвършващи се задълженията органите на властта, в края на краищата Вие нарушавате законовите норми и се занимавате с дейности над правата ви като обикновени граждани. Защото вие журналистите нямате и не може да имате по закон повече права от обикновени граждани.
  3. Трябва вече да спрете да взимате пари за платени публикации или така наречени ваши разследвания, защото ако си мислите, че ние не се усещаме, то дълбоко се лъжете. Освен това сега има и ИНТЕРНЕТ и в скоро време ще се създаде възможност за още по бързо взаимно информиране и за най-щекотливите и продаваеми според вас новини или информации, ние ще се информираме много по точно и верно.
  4. Тези от вас, които са официални органи на определени политически формации е нормално да провеждат целева в рамките на закона информационна политика, но тези които се афишират, като независими, крайно време е да спрат да правят скъпо платени PR-акции, защото никой вече не им вярва и много лесно ви усещаме.
  Моля да бъда извинен за по-пространния ми коментар.

 42. “започва да се превръща в прецедент”….

  забелязвам някаква мода публични днес фигури от някогашната ДС да се гордеят с делото си тогава.. което не знам хубаво или лошо, но, за мен, демонстрира някаква арогантност. сякаш да кажеш “да, аз бях част от холокоста, но го направих за родината си!” и да се удариш по гърдите, омаловажавайки самото явление..

  (току-що доказах закона на Годуин, за да не го доказвате вие: )

  мисля че би помогнало, преди да очакваме от властоимащите да са по-отговорни, журналистите от всички медии да им дадат пример, като станат една идея по-етични, акуратни, проверени, дръзки, но най-вече по-малко тенденциозни!

  за мен, след последния скандал, вече няма по-люти журналисти от останалите, а всички обслужват нечии цели. досадно, не е ли?

 43. Съгласен съм с Eisblock, но моя мил колега другаря Инджов пак се прави на ощипана мома. Имаш ли доказателства, че заради сблъсък с Първанов си изгубил работата си, че си бил поканен някога от Коритаров или това са сугубо лични, никому неизвестни версии? Относно картончето ти в ДС, не ме карай да разказвам как напираше…!
  Злобарче си по природа, не знаеш кога да спреш и най-вече да осъзнаеш, че е крайно време да престанеш да избиваш комплекси!!!

 44. 1. Не съм ти другар
  2. Пише се “мояТ” и “другаряТ”. Не си си научил урока още в 6-ти клас, но имаш наглостта да поучаваш…
  3. Такава дума като “сугубо” няма в българския език-има в руския.
  4. Не съм ИнджОв
  5. Вече ти написах веднъж, че ако си такъв доктор, какъвто си “разбирач” на темите, която напираш да коментираш, намирисваш на убиец, а не на лекар..
  6. Явно си много тъп – държиш да демонстрираш примитивизма си и ти благодаря, че именно такъв като теб се опитва да ме уязви-щеше да бъде срамно да съм ти симпатичен..
  7. Не се обаждай повече тук.

 45. Слушах коментарите на Г. Коритаров още по “Свободна Европа”. Когато стана известно, че е сътрудник на ДС, пак бях готова да му простя, защото смятах, че е професиналист, ерудиран и познаващ материята човек. Но, все по-често, разговорите му с гостите в “Коритаров лайф” заприличваха на разпити. А, когато се разбра, че е използвал служебното си положение, за да се облажи и той от властта, вече бях наясно със себе си, че няма да ми липсва.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.