СНЕЖАНКА И СЕДЕМТЕ БЮДЖЕТА

Навсякъде по света правителствата отпускат средства за борба с кризата. Нашето го лишиха от 220 милиона, които бяха гласувани на България по програма ФАР, после замразени, а сега-окончателно блокирани. Защото, по мнение на Европейската комисия, излиза че сме твърде „богати”-на корупционни практики и ненаказани деяния на организираната престъпност.
Това е водеща световна новина, например за Би Би Си. Тя потвърждава оценката за управлението на нашата страна в ЕС.
Сред многото реакции, които заваляха след ледения брюкселски душ, най-язвителни са социалистическите. И понеже са такива, звучат издайнически- до такава степен на откровеност, че човек се пита дали да не му станат симпатични. Евродепутатът от БСП Евгени Кирилов, който е нещо като „европейското лице на партията”, изтърси следното : „ РЕШЕНИЕТО Е ВЗЕТО ПО ПОЛИТИЧЕСКА ЦЕЛЕСЪОБРАЗНОСТ”!
Доживяхме да чуем истината от страна на виновниците. Няма как да не се съгласим с подозренията на др. Кирилов-причините са политически, в политиката на управляващия триумвират. Макар че нищо подобно не се казва в официалното съобщение от Брюксел, в което се говори за липса на реални резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията, то се подразбира.
Онова, което също се подразбира, е че между аргументите на ЕС да наказва България и на претенциите за управленски успех тук зее голяма дупка. В нея на местна властова социалистическа почва е изпаднала думата „ КОРУПЦИЯ”. Тази отровна ябълка на раздора между европейските изисквания към София и Брюксел не присъстваше в доклада на току-що триумфално приключилия конгрес на БСП. Нямаше я. Нито веднъж не беше спомената в доклада на така трогателно единодушно и безалтернативно преизбрания лидер Станишев.
Пита се дали тази отровна ябълка ще „приспи” стогодишната ни Снежанка, която вижда себе си в огледалцето като най-красива и заслужаваща още един мандат начело на правителството, или тя ще ни трови живота и след юнските избори 2009-та?
След 7 поредни бюджета, все с излишък, предстои гласуването на 8-ми и там ще си проличи какви изводи си е направила нашата вековна красавица!

16 мнения за “СНЕЖАНКА И СЕДЕМТЕ БЮДЖЕТА”

 1. Извън темата на това, което сте написал в този пост г-н Инджев, много ще ми е интересно да коментирате мнението на г-н Кеворкян по отношение на г-н Коритаров. В момента гледам телевизия СКАТ и имам чувството,че г-н Кеворкян всячески защитава г-н Златев изцяло базирайки се само на писмото изпратено до Нова Телевизия от г-н Златев. Направо нямам думи по отношение на Кеворкян. Падна ми в очите.

 2. Извинявам се за втория пост. Аз не съм защитиник на Коритаров, но не може така арогантно (от някакъв пиедестал) да говори човек, който не ми ясно защо по дяволите се занимава толкова яростно със случая на Коритаров.

 3. Сигурен съм, че ще ме разберете правилно: не желая да влизам в тази “дядова ръкавичка”. Написах си мнението по темата за уволнението на Георги в статията “Против Коритаров и неговото уволнение” ( която вече препечатаха в чужбина и днес-във в. ” Дневник”).

 4. Позволявам си да перифразирам ЕМ Ремарк: Im Osten nichts Neues!
  А и защо му са на “нашето” правителство, някакви си 200-300 или повече милиони! ТЕ си имат излишък, пък и криза (да не споменаваме мръсните думи “идваща рецесия”), в България няма- пак според тях. Чак съм “горд”, като поданник на единственната страна в Европа, със “стабилна банкова система”.

  п.п. да се надяваме, че “Снежанка” ще заспи и няма да се пробуди, поне 117 години.

 5. Надали др. Кеворкян се намесва случайно в тази история. Той е като една тежка артилерия скрита далеч от окопите. Но доста се изложи. Май беше подпил – неговите господари няма да му простят скоро.

 6. I pak li vsichko taka shte si otmine.?
  Ivo Indjev shte napishe neshto sarkastichno. Takiva kato men shte izrakopliaskat ili otsviriat napisanoto. A utre, nova tema novi rakopliaskania ili svirki.
  Moje da sme malko tezi koito polzuvame interent v sravnenie s Gotzeta, Kiril Dobrevtzi, Diado Gogovtzi i raznite pensioneri s mechti, no vmesto samo da praznoslovim sled statiite na Indjev, vseki ot nas da e-mail/va svoiat kometar sled statiata na Indjev na Parvanov, Stanishev, Gagauzov, Oresharski, Maslarova, Plugchieva i t.n.
  Inache samio si gubim vremeto, a goreupomenatite drugari ne podozirat za nasheto sashtestvuvane. Zashto ne im se pokajem i im kajem kakvo mislim I kakvo pitame dnes i shte pitame vseki den: Kade sa 220-te miliona evro v tozi period na svetovna ikonomicheska criza za balgarskata ikonomika drugari i drugarki?
  Az izpratih moiat e-mail do adresite ot poi-dolu

  Prezident – G Parvanov: press@president.bg
  Министър-председател – СТАНИШЕВ: primeminister@government.bg & GIS@GOVERNMENT.BG
  Външни работи -КАЛФИН iprd@mfa.government.bg
  Образование и наука – ВЪЛЧЕВ press_mon@minedu.government.bg
  извънредни ситуации – ЕМЕЛ ЕТЕM /Ne namerih e-mail?/ GIS@government.bg
  управление на европейските фондове – ПЛУГЧИЕВА B.Stoeva@government.bg

  Финанси – ОРЕШАРСКИ – feedback@minfin.bg
  Икономика и енергетика – ДИМИТРОВ PUBLIC@mi.government.bg
  Вътрешни работи – МИКОВ GIS@government.bg
  Отбрана – ЦОНЕВ presscntr@mod.bg
  Правосъдие – ТАЧЕВА pr@justice.government.bg

  Транспорт – МУТАФЧИЕВ press@mt.government.bg

  Регионално развитие – ГАГАУЗОВ press@mrrb.government.bg

  Земеделие и Храни – Цветанов press@mrrb.government.bg
  Околна среда и води – ЧАКЪРОВ feedback@moew.government.bg

  Труд и социална политика – МАСЛАРОВА mlsp@mlsp.government.bg

  Здравеопазване -ЖЕЛЕВ press@mh.government.bg
  Култура – ДАНАИЛОВ press@mc.government.bg

  Европейска интеграция -Грънчарова ggrancharova@mfa.government.bg
  Държавна агенция за младежта и спорта – Лечева info@youthsport.bg

  Държавната агенция по туризъм – КРУШКОВА info@bulgariatravel.org

  Държавна агенция за информационни технологии и съобщения -Вачков

  press_mon@minedu.government.bg

 7. Съжалявам,че не коментирам по темата,но и аз не мога да се въздържа.Щом от дупката изпълзя Кеворкян,значи състезанието навлиза във финалната права.Имам предвид изборите.Очаквам да се провикне и Андрей,Райчев де.

 8. О,Ремарк!
  Като талантлив говорител на тежко раненото поколение европейци, изпращано на заколение по време на Първата световна война в невъобразими когато и да било преди мащаби,този майстор на модерната драма би могъл да бъде перефразиран по много актуален начин и днес. В началото на 90-те на миналия век би могъл да напише ” Триумфалната марка” по отношение на съотношението на техния, западния триумф и нашето, източно икономическо падение ( по аналогия с ” Триумалната арка”). За разпадането на СССР можеше да напише ” Червения обелиск” ( вместо “Черния обелиск”, в който описваше декадентска Германия , уязвена, разпасана, артистична, отчаяна и ..бременна с големи събития). И още: Ремарк би могъл да посвети своите ” Трима другари” на трима управляващи у нас, които изобщо не са другари помежду си, но са коалиционни господари на…всички нас.

 9. Простете,г-н Инджев,но може още да се добави в този дух:”На източния фронт нищо ново” по повод спирането на парите по ФАР,”Време да се живее и време да се краде”,”Сенки в сарая” по повод убийството на Ахмед Емин,”Обладавана земя” по повод омерзителната действителност в България и т.н.Ех,Ремарк!

 10. Винаги съм смятал, че и в редиците на едновременните комунисти и дори на сегашните е имало и има истински хора и идеалисти. Божинов / не мога да се сетя първото име / е един от тях. Има и много други. Фактът обаче, че тази партия е изградила толкова перфидни блокировки, технологии за налагането на лицемерието и прикритата под лакомия и русофилство некадърност, а в същото време държи свестни хора при себе си, които гласуват пак за нея, е израз или на вътрешна простотия или, което е по-вероятно, на пълната и внедрена “хуманност” на нас противниците й. Каква реакция има наистина след изявленията на това хитреещо и научило перфекто да не подминава простата истината министър председателче / което е най-доброто възможно – а какво ли щеше да е при средно лошо 😉 /.

 11. Поздравления Иво Инджев. Всеки ден посещавам твоя пост.

 12. Кой както може…защото и ади, и И.Инджев,Т.Узунов,Боабаб и останалите-вероятно сами не долавят отстрани собствената си проницателност-а тя е
  впечатляваща и тъжно “работеща” при “изгребан” бюджет..
  При пропаднали фондове с безпрецедентни мерки от страна на ЕС по разни програми…
  Но е и самият край на тунела….
  За да съм в тон по повод Е.М.Ремарк,ще добавя “Сто години самота” на Г.Г.Маркес и “Тръстика и кал” на Бласко Ибаньес…
  Света проглушиха,колко много са кадърни,и ако са това с най-доброто възможно-като премиер-какво би било с друго усреднено…/по Боабаб/
  Не ми върви и се въздържах от неприсъщи персонифицирани квалификации,но историческата вина на селската хитрина облечена във върховна власт,ще поведе неудържимо България към пропаст…
  От Щаба на един цветнокож,тази сутрин съобщават,че е мобилизирал най-добрите умове на Америка,за да се изправи срещу най-великата депресия /след тази от 1929 г./-за да използва и таланта на умните -малкото 5%/формиращи 60% от държавния бюджет/-и на бедните -многото,но да предотврати “модела западно-еворопейски социализъм” на “голямото преразпределение” в т.ч. и българското му пост-комунистическо издание с “излишъка”…
  Не е изкючено отвъд океана,някога,да се върнат и към ценностите на талант и знания,както при каубойския капитализъм на един артист…
  А нашите съскат обидено,за да не признаят,че са си били винаги тъпи и не толкова исторически противната им “креатура” с честните и трудолюбиви турци,а собствения им следконгресен и пореден миманс,трябва да бъде отречен…та дори и да са на всеки километър!

 13. Г-н Инджев, поздравления за ясните тези и последователните Ви позиции!

  Мнението ми е, че спрените 220 млн. не са фатални като сума (само прословутия излишък в бюджета е 10 пъти по голям). Те са интересни по няколко други далеч по-важни причини:
  1. Те са оценката на Европа за едно управление, чиято единствена грижа е да прави минимално възможните телодвижения, единствено за да гарантира собственото си оцеляване. В момента, когато ЕС обявява мерки за подпомагане на икономиките на страните членки, отнемането на 220 млн. от една от тях е абсолютно недвусмислено послание.
  2. Те са поредния (последния?) пирон в ковчега на репутацията ни като държава способна да се справи с корупцията и престъпността. Дано не съм прав, но се боя, че след 25.11. и най-добронамерения западен инвеститор (а те ще са така необходими през 2009) ще зачеркне трайно България от плановете си.
  3. С тях шансовете България да получи останалите 340 млн. Евро по ФАР се стопяват драматично, очевидно и милиардите по структурните фондове са поставени под въпрос. Това издига на друго ниво обикновената родна корупция, съчетана с традиционно дебелоочие: загубата на гарантирано европейско финансиране на прага на безпрецедентна световна криза, заради шуробаджанашките рефлекси на управляващите е равносилно на национално предателство.

 14. Инджев,ако паметта не ме лъже,баща на бюджетите с излишък е патронът ти Костов.Може да ти е изгодно да броиш до седем и да ти се вързва на идеята!
  Но и ти през моравите си очила навярно си забелязал как във всеки решаващ момент, когато нещо долу при масите закъкри (да не казваме заклокочи) и въпросния Костов изскача за да поведе “борбата”,след което естественно терена много бързо се опразва,защото на никой не му се стои около скункс.Освен на подобни нему миризливци.
  Комунягите сами никога не могат да го свършат толкова добре. Московската школа си личи…
  А,и Вие май бяхте от нея,ако се не лъжа…?

 15. Ех, обикновено не обяснявам на неразбралите, които не спорят по същество, а по стар сталинистки обичай плюят автора, но да припомня: става дума за това, че от 7 години ( по календара на гласуваните бюджети) на власт са политически оженените (омъжени?) едни и същи управляващи с техния си бюджетен “излишък”. А това, че Костов бил “измислил” нещо такова, е твърдение, което по-скоро го прави непоносим за враговете му финансов Колумб, какъвто не е,но пък издава тяхната ограниченост и мания да се борят с призраци ( нали врагът Костов отдавна е сразен, няма го, а партията му е за посмешище-какъв ви е проблемът?). Което, щом споменавате миризливците, прилича на нещо, което трябва да помиришете в тясното помещение на собствените разсъждения-стига да имате сетивата да го усетите.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.