Това го може всяко ( пораснало ) хлапе!

Само преди седмица споменах името на Бареков в статия, предизвикана от опитите на висшия милиционер Цвятко Цветков да ехидничи по повод моята лична съдба, която му се привижда като нерадостна ( репликирах го, че възвръщането на свободата за един журналист е повече от радостно събитие, но той едва ли може да оцени такава придобивка от позицията на казармения манталитет). Припомних случая с моето напускане на Би Ти Ви през октомври 2006-та, при което Николай Бареков демонстрира публично злорадство. Сега, за ( моя собствена и със сигурност-на мнозина от вас) изненада имам доста по-различен повод да спомена името бареково.
Абсолютно неочаквано водещият на сутрешният блок на Би Ти Ви, в пълна противоположност на проявеното преди две години от него злорадство по повод моя принудителен разрив с телевизията, вкара името ми в…положителна светлина в контекста на дискусията около обявените имена на служители на БНТ, свързани с ДС. Даде ме за пример с обратен знак като изключение от правилото на единодушно „гордите” с тази съпричастност.
Какво да си мисля? Дали да не си въобразя, че призивът, който отправих да не се ритат падналите ( колеги, например), дори и да са такива, които не харесваме, е чут, осмислен и дори-възприет и предизвикващ ехо? И може ли „добрата” дума барекова да се изтълкува като извинение за стореното от него, когато застана на страната на Първанов и работодателите ми, завършил както обикновено свършва сблъсъкът между „стомната и камъка” ( по израза на Радичков)-в смисъл, че се „чупих” от Би Ти Ви?
Не знам, но имам повод да спомена два случая, в които получих извинения. Единият-публично, а другият, лично,в кратка писмена форма. Тя принадлежеше на ръката на Иван Гарелов. Написа ми новогодишна картичка за новата 1990-та със следния многозначителен ( за мен) текст: „ЧНГ и извинявай!”.
Работата е там, че като шеф на Международна редакция на телевизията той беше имал непредпазливостта да се ангажира пред колеги на летучка със „спускането” на следното указание : „ На Иво Инджев повече да не му стъпва крака тук!”. Поводът беше мое изказване през пролетта на 1989-та на младежки форум в НДК, на който поисках оставката на държавния глава Тодор Живков на основание на собствените му думи, че „отсега нататък трябва да спазваме конституцията”, от което бях направил извода, че Живков прави самопризнание за вината си за неспазване на основния закон на страната ( в който, впрочем, на думи се гарантираше свободата на словото). Освен в телевизията, същият запор на моите журналистически изяви беше наложен и в радиото, но там шефът на „Хоризонт” Мартин Минков просто мълчаливо отхвърляше всяко предложение да бъда канен като коментатор, без да обяснява причините. С друг думи Гарелов беше „издал четата” с твърде директната си заповед и след като „се обърна палачинката” ми се извини за това. Извинение, което приех без излишни шумотевици, защото мразя да унижавам когото и да било.
Много по-прясна е историята с Румен Петков, който като вътрешен министър ми се извини, че името ми беше вкарано в един хипотетичен (доколкото се базираше на частни предположения) вестникарски списък с имена на журналисти, доносничили в угода на властта по линия на ДС. Работата обаче е там, че Петков по този начин ме вкара в друг списък-в редичката на онези, за които, по негово твърдение, не било вярно онова, което се твърдяло. Сега обаче, за част от тях, се доказа обратното.
Как да не се чувства странно човек, когато му се извиняват?
Най-хубавото от глупавата история с Румен Петков обаче предстоеше: в един момент, дали по партийна или ченгесарска линия, дали по лична или колективна воля, тогавашният вътрешен министър намери повод да уточни, че никой не може да го заподозре в симпатии към Иво Инджев! Ето това вече е комплимент, който искрено ме зарадва. Защото за мен беше притеснително хората да останат с впечатление, че Румен Петков ми прави някаква услуга с извинението си, че сме си нещо близки…
Припомнянето на тези три случки има някакъв смисъл единствено като част от разговора за диагнозата на болните ни обществени нрави. Без да я поставим, няма как да предпишем лечение. Ритането на падналия, злобата срещу поваления е не просто недостойно занимание ( още повече, когато се превръща в общностна черта на хората, обитаващи тази земя) – то е симптом за разрухата на самата имунна система на обществото. Не призовавам към грандиозни крачки като „национално помирение”-нямам такова месианско самочувствие, че да правя подобен род обръщения. Но си мисля,че и малките стъпки към повечко благородство спрямо грешниците би изгладило някои ръбове, заради които от елементарни търкания получаваме значими и трудно лечими рани. Признаването на греха ( не е мое откритие, разбира се) го прави половин грях.
А това го може всяко ( пораснало) хлапе!

8 мнения за “Това го може всяко ( пораснало ) хлапе!”

 1. За първи път, от както списвате личен блог, не разбрах изцяло посланието Ви. (Най-вероятно, грешката е в мен.)
  Вярно, ритането на падналия е недостойно занятие. Ама, следва ли от това да се възхитим от Петков, Бареков и Гарелов? Само защото двама от тях са Ви се извинили, а третият бил казал някоя добра дума (май, когато някой плещи само гнусотии, трябва да му се радваме, че е казал поне веднъж една добра дума)

 2. … a i nacionalno pomirenie ne moje da ima s ekzempliarite, koito w momenta deribeistwat iz BG…
  Kato chetoh statiata Vi prosto se izpulnih s radost, che weche ne gledam i ne slusham postoianoto oblucvane na BG medii proizwedeno ot degeneraciata koiato wlastwa tam, radosten sym, che moga da izbiram kakwo da cheta i w tazi wruzka da kaja: radwam, se che go ima tozi Blog….

 3. Г-н Инджев,
  много се радвам, че поне по две Ваши публикации на ден мога да чета. Дали пък бареков не намирисва обръщане на палачинката? Май й е време.

 4. По принцип всеки, дори и най-пропадналия и подъл мръсник, е човешко същество и все някога може да изживее поврат към доброто. Никой не е обречен да е вечно и завинаги подлец, доброто (съвестта) съществува винаги в някакви тъмни ъгълчета на душата и току-виж, в един момент може да проговори. Никой няма право да съди с безапелационни морализаторски квалификации друга личност – в смисъл че едикой си бил изверг, непоправим злодей и пр. Както именно беше най-грозно обруган от ченгесарите Иван Йорданов Костов.

  Водоразделът обаче съществува: едни въпреки всичко са запазили, са съхранили своята човечност, докато други са култивирали в себе си душевна и нравствена мизерия, поради което са станали зли, завистливи, вредни за ближните. Изборът винаги е налице: да бъдем човеци, да насърчаваме човечността у себе си – или пък да погубваме човека в себе си.

  Никой обаче, повтарям, не е обречен вечно да е зъл, подъл, лош, вреден; във всеки миг всеки може да изживее поврат към доброто. А като има покаяние, има и прошка. Трябва да бъдем християни, тази е религията на нашия народ…

 5. Г-н Инджев,
  не се заблуждавайте.Не се е обърнала палачинката.И Цв.Цветков и Бареков непрекъснато напомнят,че сте били част от това.Така Ви отмъщават.Аз съм достатъчно възрастна и мъдра и знам как стояха нещата с това да те заврът в ъгъла,когато имаш какво да губиш.За съжаление достойните хора,които публично си го признаха бяха много малко/приемам,че аз не знам за друг/,а това кара горните господа да бъдат просто злобни и отмъстителни.Но Бареков е просто една пионка,като Коритаров.Той също се нагъчка с пари и внимание ,’но май е типичния нашенец,който си гледа келепира.А съм в САЩ и всеки ден следя това,което става и много Ви се радвам-на Вас и други Ваши колеги,чиито публикации и мнения очаквам и чета.
  Пожелавам Ви щастливи празници,здраве и късмет на цялото Ви семейство!

 6. Да, Бареков вероятно намирисва нещо.Но… той все пак е “бареков”…
  Поздрави!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.