Под този вол няма теле ( визор)

„ Докато управляващите умуват как да СВИЯТ бюджета за 2009-та…” е точен цитат от новините на БНТ в централната информационна емисия на 27 ноември 2008-ма. Гласът зад кадър, обявил умуването на управляващите как да СВИЯТ бюджета, е точно толкова невинен, колкото и двусмислен.

Под този вол няма теле(визор). Случайно е. В централните новини на държавната телевизия няма как да признаят чистосърдечно, че управляващите умуват как да „ свият” ( краднат) политическо влияние. Но пък е някак фройдистко това словесно двусмислие- поради връзката на пропагандния орган с властта. Това е малко като да се изпуснеш за истинските си помисли.

Стават такива работи. Като ( споменавал съм го и преди) във в. „Дума” , когато в навечерието на големия соцпровал на управлението на Виденов органът публикува конфузно заглавие за „месните избори”. На подсъзнателно ниво- „гладна кокошка месо сънува”.

След рокерските, циркаджийските, трамвайните шегички на веселяците, яхнали държавата, идва часът на истината. Няма майтап. „Бюджет ще се прокарва тука…” както би казало каменарчето от пролетарската класика, която ни набиваха в детството с пропагандните чукове на тогавашната образователна система.

В средите на управляващите цари паника. Бюджетът, това рутинно, но най-важно упражнение на държавното домакинство за годината, изправя косите на столетницата, която обича да се разхожда пред народа по розов пропаганден пеньоар с ролки на главата, прелъстителна за любителите на къдрави обещания.

Паниката се изразява в признанието, че се налага спешно да се пренапише проектът на властта за новия бюджет.

Разтичаха се. Но не толкова заради световната финансовата криза ( срещу която се очаква да сме горди да бъдем ваксинирани със серума на изостаналостта от световните пазари), колкото заради европейския финансов камшик .

Перчат се със „стабилност” нашите управляващи-перчат се като перачки на руски капитали с мирис на нефт, газ и геополитика, след като поставиха световен рекорд по мазохизъм. Бият ги с камшика на финансовите санкции, а те стенат сладострастно: „ ох, кеф, вие сте виновни, пляскайте ни и колкото повече ни наказвате, толкова повече ще ви се репчим, за да се харесаме на нашенците! ” .

В путинска Русия става дума за „наши”- едни организирани от държавата млади наследници на старата руска традиция на масовата подкрепа за великодържавната политика. Това-между другото…

Ако казаното дотук все още не звучи достатъчно ясно, нека добавя: намерението на властите да свият бюджета, който им е любима играчка за заиграване с избирателите, се появи изненадващо след също толкова ( уж) внезапния европейски шамар с окончателното блокиране на 220 евро милиона европейски субсидии за България . И не защото тези пари са в количествено отношение „препъни камък”, а поради факта, че са камъчето, което заплашва да обърне каруцата на управленското им самодоволство, набъбнало нездравословно за тях, а още повече и за нас, в условията на опозиционна и медийна недостатъчност на месна, вегетираща, вегетарианска…пардон, местна почва.

11 мнения за “Под този вол няма теле ( визор)”

 1. Като Европа не дава да крадем от нейните пари, ще крадем тогава от нашите пари!” – дали това признание на мандатоносителя Доган не стои в основата на поривите да “спасяват” и да “свиват” бюджета?

  Да го “свият”, т.е. да го окрадат – май точно за това става дума, нали правилно съм разбрал?

  Те са мошеници от класа, така че да не се притесняваме, ще “свият” бюджета, нема страшно, ще ни окрадат!

  Ако им позволим де…

 2. На “другарката от ЕС”,освен “надянала” кисала физиономия, й хрумна,да ни отпери и един звучен шамар за назидание,тъй като сме или,-неадекватно гневни премиери или по-прилични вицета,когато се връщаме от Брюксел..
  А пак,не само, се репчим , без присъди и без контрол над евромилионите,но и “опозиционният ни Везувий”е с оскъдна цикличност от симулационни напъни….
  Били ни заподозрели,че ставаме само за назидание,когато-отгоре на всичко-“шумим” и в клас,че се прилага двоен стандарт като удобно “плашило” за другите непослушковци в бъдеще…
  Има народи с велики лидери,които,дори и в непоносимите национални страдания-сещам се за Чърчил-намират величава сила,въпреки своите собствени и десетилетени,за да…”не обещават друго,освен пот,кръв и сълзи”…
  Хайде сега,да си дойдем на думата….щом “не се харесват философски изляния”,а било за “Право куме,та в очи…!”
  Познавам лично и “родословно -вече-десетилетия” злоядата перфидност и ехидност на някои от днешните “герои на миманса” и питам: Има ли сред тях гладни,жадни,прегърбени от студ,изпитания и житейски неволи (от партийните котила с институционни одежди),за да се изправят с целия си Ръст и да заговорят, и гневно и …по човешки!!!
  Оли Рен ли да ни ги имплантира?

 3. Ползата от цялото упражнение е че сега БСП може да проведе една “национално достойна” и демонстрираща самочувствие кампания като заприказва за отварянето на 3 и 4 блок на Белене с “оправданието” – щом вие ни наказвате несправедливо и ние можем да сме не докрай коректни. Което от една страна може да накара Путин да не оставя Станишев да чака в предверието, при срещи, от друга някак не се вписва със строежа на новата атомна електроцентрала…Освен ако не е само “умен” ход.

  Така или инак, както намекнах преди ден-два, засега Доган мълчи странно.

 4. Драги Боабаб,не съм учуден,че сте го забелязъл-вероятно и това ,че Костов “се скъса” тази сутрин от разлики с “Герб”и “Атака”,а изповедта на Камов си беше “признание” за отдавнашните контакти с “Напред”!??…
  Тъй като се прокрадват и услужливи “смазочни материали”колко много от Брюксел не ни искали “сензационни” новини…неволно с с горчива ирония и сарказъм,напомням един “текезесарски ” виц -от село съм..
  Майка бе набожна ,татко “кулак с 24 дк. оземлен от Народната власт 1945 г. и отгледал като добър майстор три деца учителка,инженер и моя милост също вишист…-та за престарелия виц:
  Агрономката направила бележка на дядо Петко,да не си служи с нецензурни думи спрямо труженици кооператори,а да ги нарича членове на ТКЗС…та от там и прочутия му гняв …санким:”Вие мен за х…ме имате тогава в Те Ке Зето…!!!
  Репликата ми е по отношение на миманса г-н Инжев…те и нас и онези в Брюксел за балъци ли ни смятат…
  На ще извинявате молим,за израза!

 5. Ето още един бисер от снощи:
  Водещият на новините по нова тв, след като завърши блока /актулните събития е известно колко са тревожни/, приключи с думите /прибл./: “И след всичко това, ето, че ни предстои и нещо приятно, нещо хубаво – среща с едикойси от БИГБАДАР”…
  Представяте ли си!

 6. Драги г-н Йов, изобщо не им пука за какви ни имат. Заповедите за случващото се идват от изток. Много голяма част от “населението ни” има не само в подсъзнанието, като манталитет, но и като вътрешно убеждение мотото – дай да я отръшкаме тази държава…Все пак те стигнаха до границата – или трябва да се обявят за руски сподвижници или за българи.

 7. @Любака от Перник: Всъщност, съвсем “логично” – “хляб и зрелища”.

 8. Впрочем ето още една опашата лъжа. Вижте какво казва Плугчиева:

  21-05-2008
  МЕГЛЕНА ПЛУГЧИЕВА: ОПОЗИЦИЯТА ЩЕ СЕ ВКЛЮЧИ В КОНТРОЛА ПО УСВОЯВАНЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПАРИ

  http://www.europe.bg/htmls/page.php?category=5&id=14482

  Как не съм един адвокат да заведа дело.

 9. Няма да коментирам поредното великолепно есе на г-н Инджев – просто защото е твърде изчерпателно. И убийствено точно!
  Думата ми е за графичното подреждане на творбата – паузата между всеки 3-4 реда улеснява значително четенето на и без друго все още дългите (над 130 знака) редове.
  Следващо добро решение би могло да бъде вкарването на симетрично поле от ляво – така редовете ще се скъсят до 70-90 знака и четенето ще е просто песен.
  Разбира се, моето мнение не задължава с нищо автора. И по 1300 знака да са на ред, пак ще чета този блог с голямо удоволствие.

 10. Който в течение на години в тоталитарния режим е учил специалностите “келепирджийство” и “шменти-капели” сега е изненадан и огорчен от това, че Брюксел бил строг!Но хубавото днес е това, което сондажите показват – доверие на Брюксел и почти никакво на руската тройка, която управлява. Излиза, че българския народ не бил така тъп, както с болка си мислим понякога.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.