Глас от арабската пустиня: Първанов чертае нов финансов ред

Толкова са отчаяни опитите на пропагандата да подпре килнатия (международен) авторитет на президента Г. Първанов, че чак са отчайващи със своето безсилие. И това е малко да се каже: искат да го похвалят, а направо се получава подигравка от престараването. Отново PRESSстараване!

„ПЪРВАНОВ ЧЕРТАЕ В КАТАР НОВ ФИНАНСОВ РЕД”.

Това е заглавието на в. „Труд” от 30 ноември 2008-ма, посветено на още една безсмислена разходка на нашия държавен глава и на поредното му изказване на международен форум в стил „ храната е най-доброто лекарство срещу глада”. На снимка, приложена надлежно, се вижда ораторът Първанов на трибунката, а текстът под нея пояснява, че „ зад него е шефът на ООН Бан Ки Мун”.

Проблемът е, че в действителност зад Първанов прозира Путин, нищо , че на тази снимка това не се вижда, а само се подразбира от хората, които знаят защо така неистово искат да ни внушат, че зад Първанов едва ли не стои „шефът на ООН”.

Първанов сам си надроби попарата с личната си международна изолация, която си докара от прекалено докарване пред Путин. Точката на пречупване на евроатлантическото отношение към него стана ролята, която изигра за антизападния триумф на Путин в София миналия януари с обслужването на кремълската стратегия за разбиване на западното единство по въпросите на енергетиката. Първанов си правеше сметката, че ще се скрие зад факта, че и други европейски страни, като Гърция и Италия, например, кокетничат на опашката за руски газ. Но се е надценил. Не само защото България не е Италия и София не може да си позволи много волности, които Рим има ресурс да допусне спрямо западната стратегия, без да пострада от ответни мерки.

Ответните мерки срещу слугинажа на Първанов пред Путин са невидимото за масовата публика, но очевидното за наблюдателите обстоятелство, че Първанов е нежелана персона в столиците на ЕС и НАТО. Не е стъпвал в нито една от тях по покана на приемащата страна оттогава, просто защото солидарно не го канят. И обикаля международни форуми, на които държи достойни за всяко селско читалище речи с призиви светът да стане по-добър, гладните да бъдат нахранени, а болните да бъдат излекувани.

В Катар Първанов разсъждава на международна конференция за „изпълнението на консенсуса от Монтерей „ , който не е онзи консенсус от т.н. „кръг Монтерей” по името на един софийски ресторант със славата на някакъв център на задкулисна генералска власт в БСП. Какво означава „ консенсуса от Монтерей от 2002-ра за финансиране на развитието” „Труд” не си прави труда да обяснява, но пък интерпретира ролята на президента на ( на, уви, най-бедната страна в ЕС) като на чертожник на нов световен финансов ред. „ На свинче, звънче”!

Както вече писах, в „магистрално” поръчково интервю за в. „Стандарт” от 15 октомври Първанов се опита да умилостиви съюзниците , като без видим повод посвети половин вестникарска страница да се оправдава, че бил набеден за някаква прекалена роля в подписването на енергийните проекти с Русия, а всъщност само ги бил подпомогнал. Но и това не му помага. Няма сигнали да е помилван. И за да прикрие тази все по-явна изолация, президентът се опитва да компенсира с пътешествия където и да било, само да е в чужбина и да изглежда престижно.

Според източници отМвНР посланикът в Токио Сендов се бори да се отблагодари за поста си на своя патрон като моли японските власти за аудиенция на Първанов. Вероятно е да успее-японците били склонни да откликнат. Ако се получи (макар Япония, при цялата й значимост на втората по големина икономика в света, не е член нито на НАТО, нито на ЕС и появата на Първанов в Токио няма да е край на евроатлантическия бойкот срещу неговата персона) очаквайте направо епохални суперлативи за „азиатски пробив” , за „личния принос на президента”, за „издигането на отношенията ни на невиждано досега равнище” и разбира се-за грижата на Първанов да помогне да българския бизнес да спечели от отношенията с Япония.
Президентът ни е искрено загрижен за интересите на бизнеса. Както е известно, той наистина прави каквото може да помага на „когото трябва”. И съответно този бизнес му е много, много благодарен. Чак в ЕС разбраха това и дори го написаха в своя доклад.
Въпросът е: кога и как ( при този , меко казано медиен комфорт), хората в България ще разберат смисъла и дълбочината на причините, поради които нежеланата в ЕС и НАТО персона на Г.Първанов не е „симпатягата”, толкова щедро и редовно коронован от заблудените за цар на класациите като „най-добрият” български политик.

26 мнения за “Глас от арабската пустиня: Първанов чертае нов финансов ред”

 1. Бeз особого прeувeличeния можно точно сказать, что пост тeму раскрыл на всe 100 процeнтов.

 2. Иво, трябва да те поздравя за тази публикация. Такава стегната аргументация и с толкова добре дозиран хумор: хем убедително изобличителна, хем забавна и увлекателна статия за четене на един дъх.
  Има какво да науча от теб, макар че писането не ми е професия. 😉

 3. Беше време някъде да се обърне внимание на смущаващата изолация в която са “силните на деня” у нас в средата на Нормалния свят.
  Така стоят нещата и с по детски “невинният” и очевидно инфантилно наивният Серьожа Дмитриевич – само протоколни аудиенции (не разбрах – при неотдавнашната разходка до Германия прие ли го въобще някой от значимите фактори там).
  Поздрав за находката на автора!
  Сещам се, че и Жан успяваше да се срещне само с “ръководители” от Виетнам и Китай.
  Темата не е само за един специален коментар. Г-н Инджев, очаквам/е и по-детайлни такива, защото няма шанс те да се появят в други медии – сещате се защо.

 4. Благодаря, стараем се за Родината, пък и някоя “Стара планина” може да ме споходи за награда-нали знаеш,”Мохамед като не ходи при планината…”

 5. Прочетох чудесната ви статия и се запитах дали президента е наредил на сътрудници да следят вашия блог и съответно дали чете материали, които се занимават с него.Подскажете ако имате информация за това- ще се радвам да знам, че чете редовете на Иво Инджев и скърца съ зъби (такива като него не плачат защото са не човек, а желязо съгласно определението за комуниста на поета В. Ханчев). Но позволете ми да кажа, че той има и други алтернативи за президентски посещения – Венецуела, Никарагуа, Куба, Северна Корея, Беларус, Зимбабве…Да очакваме още туристически атракции!

 6. Отново „Браво“ и отново в десятката!
  Вие, господине, сте измежду най-добрите български публицисти – от преди Освобождението и до днес.
  Ако не и най-добрият!

 7. Настоятелно Ви моля, поставете в блога си Google Translate – вашите шедьоври заслужават да бъдат четени и в странство!

 8. Пропуснал съм статиите на 28 и 29 по причини на “безсънна нощна трудова заетост”!
  Във връзка с нея, президентската институция от името на г-н Г.Първанов, баговоли единствено,да ме “удостои с височайше мълчание”, близо три петилетки.
  Единствено старшата съветничка в неговата канцелария препоръча да “споделя мисли” измежду които има и такива,които отнесе в гроба един вътрешен министър,истински пичага….
  И на това ще му дойде времето,а на него просто не му прави чест,защото освен 54 години трудов стаж-(започнах на 14),съм дал нещо на нашата държава,без да съм принадлежал към т.н. “Органи на сигурността”
  Но искане бях депозирал и го отклониха,което ме натъжи тогава,но и не знам,дали и как са ме водили в “техните режими”…
  Като по-малък съм късал сигурно нервите на майка,защо татко не е АБПРФК…/бяха времената на идеалистите в БКП и бедния ми произход се оказа решаващ за приемане като кандидат-член на 19 г. по тогавашния партиен устав.
  В казармата -за беля- вече баш “интелектуалец”,а то си бе и достатъчен повод за “спирачка” по повод на цитат на Г.Димитров от нам..кой си конгрес!!!!
  Останалото са познатите простотии с вечните спорове с “верните и по-лоялни другари” по утопията във всички области на живота и изкуството!
  Казвам това и като изповед,защото живота е многолик и многопластов!!!
  А за уменията срещу перфидността на БКП,по мое дълбоко убеждение-тепърва в личен план и в блога ще се отдаде дължимото и на г-н И.Инджев!!!
  И той го знае!
  Единствено стоицизмът на Царя е този,който ги плаши,обърква и побърква…независимо от това,дали и защо не съм съпричастен с някой негови тези и действия в практиката.
  Аз Радо,дъщо много съм научил от Иво Инджев и се моля,когато дойде часът,да съм верен на България,така както съм бил и в отхвърлянето на примамливи легенди за изгодни “фиктивни бракове” и др. измишльотини с тъпа пролетарска дързост в стил “Тимур и неговата команда!….

 9. Абсолютно точна констатация.Сега Гоце ще посети и Татаристан и други подобни “републики”, ще разглежда джамии,а услужливите медии ще го превъзнасят до небесата.Но фактът,че никой не го приема,а бих казал и не го признава за партньор вече в ЕС, си остава.И зализаният перчемлия ловец си остава все повече за вътрешна консумация.

 10. Който си го може, може си го…
  Как ли му се ще и на Гоце да
  може да извърти едно такова есе за Иво Иджев:)

  Представям си го тоя с хищнически завъртяните зъбки как скърца с тях…ха,ха,ха…Чудя се Зорка като му се ядоса дали му казва,
  че е тиквеник?

  Тия дни ще ни се яви в ролята на Главен просяк на Републиката.

  Новогидшно към Гоце

  “Не дърпай гений за сакото
  да не му се боднеш на перото” 🙂

 11. Аз, солидаризирайки се с оценките на коментаторите и на автора искам да поставя един друг акцент, който според мен е доста важен – и ако го игнорираме, значи нещо не е наред.

  Гоце Първанов е игнориран от съюзниците на България по линия на НАТО и ЕС, това е точно така. Но това е един знак на прословутия “дипломатически език”, който и ние, гражданите на републиката, трябва да разчетем вярно. Западът, игнорирайки Г.Първанов по ред причини, но най-вече заради слугинажа му спрямо Путин и Русия, в прав текст ни казва на нас, гражданите не България ето това:

  “Драги ни българи, вашият Президент предава българския национален интерес, заради което ние сме възмутени! В знак на това ние го игнорираме, и с това искаме да ви подсетим и вий да направите нещо, щото позорът пада не толкова върху него, ами повече върху вас: все пак Г.Първанов е български президент! Ако беше кмет на Сирищник, да му мислеха тогава сирищинлиите, но той е държавен глава на България! направете нещо за да измиете позора от лицето си! Дръпнете шалтера и вие на уж “вашия” президент! Не считате ли, че е време Г.Първанов да бъде изгонет позорно от поста, който заема, и да иде на служба, вече официално, при Газпром и при кремълския си господар?!”

  Ето това ни казва Западът, ала ний сякаш се правим на ударени. Щото сякаш сме станали мазохисти и търпим униженията докато ножът не опре о кокала. Ето това исках да ви кажа, за да поразмишлявате…

 12. Разбира се, спрените пари по еврофондовете, не са наказания по конкретни случаи, а една обща оценка за работата на правителството, но и на Президента. Те са както подкана за подаване на оставка на правителството / защото оттам все още таят някаква надежда за нещо цивилизовано – и то би било най-нормалната реакция /, но и подкана към Първанов да смени стратегията и тактиката си…Повече обаче аз лично очаквам едно по-явно демонстриране на иначе прикритите му предпочитания.

  Иначе по отношение на заглавията по вестниците смятам, че тези които ги четат и изобщо стигат до “предоставеното” там нямат контакт с информация като предоставената тук…Така и се поддържа популярност над 50%…Проблем, който трябва да се реши ОКОНЧАТЕЛНО от следващото правителство. И се надявам тогава г-н Инджев да има също думата.

 13. От няколко месеца чета с удоволствие материалите в блога Ви. И днес още от заглавието – убийствено! Благодаря Ви! А колкото до “Стара планина” – не съм сигурен, че за порядъчният човек е израз на признание и оказана чест да е в една редица с Т. Батков и А. Доган. Това също го направи “Гоце”.
  Бъдете здрав и успех!

 14. А.Грънчаров засяга абсолютно точна тема,до която не бях стигнал,защото исках “първо да изясним кой, кой е?” и след това по същество:
  1/За Г.Първанов казах,каквото ме засегна и лично и служебно,но до “исканата” среща има време е той работи упорито и “старателно” за нея!!!
  2/Сега за другото:Не съм учил в СССР,но езиково съм подготвен човек и няма да забравя съветски професор,който по повод гнeва /за който говори, Ангел/ но във връзка с наши студенти двойкаджий… казваше:знаменития лаф:
  “Они же все таки Ваши больгарские студенти,дольжны их обучать….и эсли вы послали бы… обьезянь,мы их тоже будем обучать!!!
  Ако човек облечен във върховна власт,не е в състояние,да се освободи от оковите на сутетата като комсомолски активист на околийско равнище и не изключи и своето и присъщото за мястото царедворско нагаждане….въпросът е просто неспасяем…
  Имам и конкретни основания от миналото:
  По едно време,когато се беше юрнал първия път из континента на юг от Рио Гранде,преди да го прати за зелен хайвер едно хайванче,за малко да не забие наш байряк на Антарктида,ми дожаля заради България и понечих това онова…витиево и с трен тигел!!!
  Боже!
  Ам,че той тръгна отново за да го духа прочутия патагонски вятър,както казваше Иван Аржентински….
  За миг само е достатъчно да притаите дъх-и дори, да напсувате юнашки Симеон ІІ,но да сравните с ръка на сърцето,кой как представя България и кой е тук истинският Горски….

 15. Тази статия ме остави с изключително раздвоени чувства.
  Тя залепва перфектно в двуизмерно пространство за плоскодънният тил на Гоце. Блазе му.
  Но, мисълта, че това e президентa на България, представящ мен и всички нас, че някой разбирайки, че сам българин, ще се заварти около мен, за да ме погледне в профил, че несправедливостта започнала на 9.9.1944 продалжава и днес.
  Кой ще намери думата изразяваща едновременно много, противоположни по своята емоционалност чувства: гняв, обида, агресия, тъга, презрение, отврасчтение от морална нечистоплатност, ……
  Иво, защто не опиташ?
  На мен не ми идва нисчто друго на ум освен: гоце!
  Г. Седефчев П. – Гоце, партията му БКП=БСП, Путин и Сие, предизвикват в мен, гоце!
  Какво предизвиква в някой от вас Румен Петков например?

 16. “Запъдът” ни го навира в очите- ваш си е (Гоце), оправяйте си се вие- свалете го. Ама междувременнно и “Изтокът”, започва да не го иска, освен тук- таме някоя “братска” страна. Толкова ненормално положение, каквото е в България, няма никъде. И президента ни, и царя и пъдаря, вичкото “там горе” доказано уж “бившо”. Как е възможно, след близо 20 години демокрация (уж де), безразличието, така да е натиснало един народ, който се смята за горд?
  В почти всяка страна, та дори и в диктатурите, измъчен ли е народа- демонстрира, изисква, изказва недоволството си…
  Н е м о г а да го проумея.

 17. Каждый дeнь провeряю написал ли ты что-нибудь новоe. Классный блог. Жду с нeтeрпeниeм возвращeния. Успeхов и новой волны.

 18. Супер як е първият спам, веднага след публикацията! Ха-Ха :-))))

 19. И правильно, и продольжайте проверят,поськолько и благодаря Вашего участьия обнаружил что то-не новое,но совершенно интересно для всех нас:
  1/Не знаю,прав ли я,но эсли да-туть уже в какой та степени речь идеть о
  ту Россию,которую мы сейчасъ забываем-как временное явление…видите какие идиоты беруть на себе иссконную между нашими народами п р и я т е л ъ с т в о,но оно живо,будеть – и без брежневскими поцелуями- чуть, чуть напоминает, про себе….
  2/Искренно надеюсь,что это так….иначе было бы жалько,грустно и темно:”… к чему спускать на окнах щторы день….(где то) то догорел в душе давно!”
  3/ Многим ….Вашим хотелосъ сказать то же самое,которое живеть сотни леть в русской душе:”
  Были люди….богатиры, не вы….!!!”
  /И конечьно не Вам лично!!!!Самара

 20. I bag-to all- your pardon!
  Mr.Barekov, personally this morning , initiated – some how – a dialogue with Assen Agov and a young representative of the new generation,which might stay in the first line of the long needed process of purification of the mass-medias!
  Therefore!!!
  I repeat once again:It did not work with me-never!
  But am fully convinced about our soonest readiness to affront successfully THE PROCESS IN THE WHOLE COUNTRY,BECAUSE SAME SLOW POISON was and is toxicating MANY OTHER FIELDS OF LIFE,until this moment.
  Now,we are obliged to anticipate events,as they evolves!!!!
  Personally will repeat all the time:Now is the moment!

 21. Отново: Браво!
  Класовият враг си е затова класов враг – да гоима и да те вдъхновява творчески. Насън да те бутнат трябва да можеш да го оплюеш в една статийка.
  Да е жив и здрав – иначе за какво ще пишете, като останете без вдъхновение.
  Не че не сте прав, ама защо само Вие ги виждате тези простотии.

 22. PRESSстъпното PRESSстараване на PRESSидента Гоце пред Путин явно е зле PRESSметнато.PRESSъединяването на БГ към ЕС за Гоце е поредната PRESSструвка на PRESSстъпната му БКП-БСП.Затова и PRESSтижа му в ЕС е равен на нула,въпреки PRESSните усилия на PRESSата-PRESSлужница.PRESSкачането на общи за ЕС интереси и PRESSледването на частнопартийни такива е срам за PRESSидента на БГ.

 23. г-н Инджев,

  май наистина е наложително да поставите бутон Google Translate, заради коментарите на Йов, който се срами да пише на майчиният си език.

  Добре, че на Вас не Ви е хрумнало да списвате блога си на арабски език.

 24. СТАТИЯТА Е ДОБРА…….
  това ме невява на мисълта, защо вие господа не застанета на мястото на “Гоце”
  Много е лесно от страни да се коментира.
  А относно спрените евро пари ние сме си виновни – пример – превеждат парите на агропроизводителите, за да посеят единственото изискване е да се видят подготвени местата за посев: това е лесно изораваме колкото нивя имаме, хората ни пускат мангизите и какаво става – ми как какво – ние забравяме да засеем. Има и други примери – маркираме по няколко пъти добитака понеже собсидия се отпеска на глава. А забравих да кажа – тези дето го правят са “мръсни комунисти”, които работят заедно с правителството, което пък от своя страна е слуга на Русия или по скоро на СССР.
  Осъзнайте се бе хора: никой не го е грижа за вас било то Русия или ЕС-то или пък НАТО. Всеки гледа да налапа повече.
  Не защитавам нашия президент, но пък замисляли ли сте се Вие с какво помагате на нашата страна, работите ли повече, изхвърляте ли си боклука на определените за това места.
  Говоря с чужденци, просто имам тази възможност – те харесват нашата страна, защо ли е така. На тях Първанов не им пречи, защо наще управляващи пречат само на нас.
  Помислете по този въпрас Господа убидени на сегашната, предишната и бъдещата власт – КАКВО ПРАВИМ ЗА СТРАНАТА СИ.

 25. Йов,удивлен что появился хотя бы уже давно не пишу, как Йов,но видимо кому -то не только мой ник понравилЬс,но и
  совпадали мысли за великая РусЬ и государстЬвенностЬ
  Продалжай обозночая себе как №2 напримерЬ

 26. Заявявам след случая с Йов,че е аз и Талейран мълчим пред наглостта!Но ако не хресват сeбе си,да продължат с битието си:овчар,свинар,говедар и с по една знатkа титла за късмет!!!!
  Go ahead and imediatelly!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.