Автогаф и червендалщина

Тъкмо бях решил да пренебрегна премира Станишев, когато лидерът на БСП ми се обади по телевизора като на средностатистически зрител. С това, което демонстрира от екрана, на практика ми забрани да мълча.

Станишев написал за 5 дни книжлето „Защото сме социалисти” и понеже 5 пари не дава за петимните да чуят някаква самокритична оценка българи, се разположи като „ 5 пари в кесия” на удобния пропаганден телевизионен диван. И от него ни съобщи на практика, че „ 5 пари не дава” за критики, съмнения и други несъгласия. Той си се харесва.

Щастлив е, че е счупил рекордите по бързо писане като за другари и другарки, които четат бавно, но за сметка на това-рядко ( или никога, ако се съди по илюстрациите на корицата на книжлето, които разчитат на политическата и историческа неграмотност на желаещите да получат автограф от автора на тази подигравка с фактологията) !

В централния новинарски блок на държавната телевизия, освен Станишев и неговата безцеремонност, се рекламираше едновременно и друг сюжет, който също не ми позволява да се направя на сляп. Това е сценката с др. Велислава Дърева. Тя прегръщаше, целуваше и потупваше с щастливо изражение пред телевизионните камери Сергей за партийния подвиг да опише кратко (но пък бездарно) в една брошура дългата история на левичарството, надарено в конкретния случай с… кражба на чужди авторитети-от поддръжника на републиканската партия в САЩ Мартин Лутър Кинг, обратно до баба Тонка, Райна Княгия и Христо Ботев. Че и палаво текстче беше оставена Дърева да прочете в най-гледаното време, от което зрителят научи нейното безценно мнение за Станишев, като за най-отрудения и изобщо-велик другар на чело на българската розова демокрация!

Покрай скандала с уволнението на водещия от „Нова телевизия” Коритаров, си мислехме, че най-лошото нещо на света за един журналист е да фамилиарничи със силните на деня. Пак сме се лъгали-отнасяло се е за Коритаров.Но за Дърева това не важи. Пък и тя не подлежи на уволнение-все едно да уволниш самата власт. Мандатът й е непоклатим-в прегръдките я на Сергей, я на Георги. Колчем сгафят, Велислава се пльосва на медийната амбразура да осмива с най-отровните си мазила критиците на властта.

На пръв поглед се разделихме със символите на комунизма. Премахнахме сърповете и чуковете от фасадите на подарената ни демокрация. Луканов ( кумирът на Дърева) нареди да демонтират дори рубинената звезда над партийния дом. А се оказва, че партийната емблема Дърева не просто демонстративно целува и прегръща по всякакви седенки Сергей и Георги, не само е висш социалист с претенции да защитава интересите на низините ( но е вечен антураж по върховете на властта), не само вдига истерични скандали на критиците на тази власт ( като германския колега Юрген Рот, когото посъветва да чете повечко, понеже се има за по-начетена от него) , но и минава за… независим журналист. Първа е на пропагандната амбразура, когато трябва да се подиграе на критиците на червените властелини. Прави го непрекъснато, злобно и напоително от страниците на в. „ 24 часа”, в сайта „ Всеки ден”-всеки ден и час, по радиостанции и телевизии, навсякъде, където й позволяват да бъде вездесъщ неофициален говорител на властовия интерес , но от уж „независими” журналистически позиции.

Само за пристрастия ли говорим? По-лошото е друго: Дърева поне играе ролята на „обикновения човек” ( макар и необикновено близък, направо уста в уста с управляващите), но нейният свят е населен с гъвкави елементи като Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и други замогнали се от пледоарии в полза на бедните хитреци. Те, също като нея, са едновременно театрално възмутени от очевидните безобразия, като престъпността и корупцията, но и са оглушително гласовити в подкрепа на властта. А това е същата власт, която се е сраснала с корупцията и престъпността. Този номер-да гълчиш лошотията, но да браниш нейните покровители, си е корумпираща партийна защита на организираната престъпност и на не толкова организираната, колкото на хаотично повсеместната корупция, толерирана от същата тази власт.

Ама перото й било остро на Дърева, ще скочат да я защитят! Но ще се набодат на елементарната логика. Тъпо е да се правиш на „остро перо” , когато всъщност си партиен бодигард и като куче пазач браниш от критики любимата червена власт.

Това е като да си мутра с нежно лице и охранител на охранените властници, претендиращ да си Махатма Ганди, когато със съучастническата си демонстративна близост с управляващите поощряваш насилието и най-вече неговата безнаказаност-проблеми, които са станали общоевропейска болка с български адрес.

Това е все едно да претендираш да си политически вегетарианец, но и да си самоотвержен медиен закрилник на тлъстите хрантутници начело на държавата, които не пасат трева.

Ако имаше справедливост в България, Дърева щеше да бъде призната за съучастник и подстрекател в кампаниите на управляващите по налагане на тази червендалщина. А станишевият подпис под неадекватните исторически аналогии щеше да е автогаф с фатални политически последици за автора.

37 мнения за “Автогаф и червендалщина”

 1. Мисля, че всичко си е намясто: начеващ автор на книжка положително писана от сътрудници,в малка книжарничка на името на Нисим Меворах, баща на Валери Петров,гъста тълпичка от пенсионери, с участието на акционера на книжарничката и нежен лирик Валери Петров, много популярното с външността си, но така незначително с публикациите си момиче Велислава Дърева и накрая националната телевизия в изпълнение на партийна повеля Съгласете се, че това е доста жалък провинциален хепънинг на група аматьори за да ни обезпокои.А това нещастно момче Сергей наверно си мисли, че съчинението му има по-голямо въздействие върху избирателя от изгубването на 230 милиона евро! Горкото.

 2. Дърева е най-отявленият журналистически парцал в последните 20години.
  За съжаление не е единствен.
  Тя и подобните ней са по- вредни даже от Станишев и Гоцетата.

  Маша в ръцете на ДС и БСП, на които служи вярно, съзнавайки или не с “писаниците” и “инициативите”.

  Пълен пасквил беше снощното предаване по БНТ, но техните ДАЛАВЕРИ продължават, благодарение

  именно на такива жалки
  “интелектуални” подлоги като
  Антон Дончев, Светлин Русев,Нешка Робева,Иван Гранитски, Драгомир Драганов/списъкт е дълъг/ и без Дърева- на къде?

  Съществото може да е безполово, ама не е безпартийно.Както се казва фронтмен на Партията.

  Заради неуреденото семейно положение на премиера, Параламента прие поправка в Семейният кодекс- съжителство без брак.Уреждане на отговорностите на безотговорните.

  Звезди посред бял ден.
  Журналистката Елена чупи стойки в “денсинг старс”,в чекнене и падания.

  Половинката СерГей я въздига с чупене на журналистическо перо, трошейки рекордите на Гинес.

  Дърева,прегръща, целува, пощипва лижейки. Възсторжено възпява целият този жалък пасквил, в който ни впримчват в ролята на зрители.

  Така е днес, но винаги идва Утре.
  И винаги има един Видовден.

 3. Е, нямам думи,много си точен. Картинно точен.

 4. Дърева е най-злобния и злостен червендалест хермафродит от деветосептемврийския преврат насам. В отсъствие на кумира и Продев…

  Дебелоокият и дебело-червенокож „автор“ на тънката книжчица си е направил тънката сметчица…ама без кръчмаря!

  Пилците ще ги броим…налято!

 5. Vsichko e kazano ot IVO i nyama kakvo da se dobavi.Stanishev ni ima za bezpametni ili ludi, a emoziite na Dareva sa obyasnimi.

 6. Пореден точен удар, който не наранява никого, показва същността и укрепва имунната система на всички нормални хора. Иво, благодаря ти !

 7. Образа,който описваш Иво,напомня злощастното сравнение на един тъжно-известен и зополучен президентски съветник- “икономически великан”-който все току я изпращаше,да се изкъпе и му даде повод да й честити една баня…
  Другата находка,наред с останалите от върволицата на “всеки метър”…е една като лоената топка на Мопасан,на която “масрафа за обувки и джунджурийки”бяха вбесили самия премиер…
  Сравнението е и тъжно и мрачно,но за него давам думата на покойния писател и приятел бай Й.Върлчев: …с.6 “От нулата нагоре”: Добре е да се запомни историята на майка България как бяхме облечени всички…:куртката закопчана плътно,коланът ще те прескунди,високата яка държи главата с поглед силно устпремен на 20 крачки,панталонът ждам,фуражката свирепо наглупена,изпод козирката сваткат и стпелкат очшите…дошъл си сда учишлатинкки истарогръцики и да се мъчим с философи еи мъченииц яактохХегел,Фихте,Ортега,бЕЛГСОН

 8. Образа,който описваш Иво,напомня печалното сравнение на един тъжно-известен и зополучен президентски съветник- “икономически великан”-който все току я изпращаше в НС,да се изкъпе и му даде повод “да й честити една баня…”
  Другата находка,наред с останалите от върволицата на “всеки метър”…е една като лоената топка на Мопасан,на която “масрафа за обувки и джунджурийки”бяха вбесили самия премиер К.Станишев…
  Сравнението е и тъжно и мрачно,но за него давам думата на покойния писател и приятел бай Й.Вълчев: …с.6 “От нулата нагоре”/почти дословно/:
  Добре е да се запомни историята на майка България как бяхме облечени всички…:куртката закопчана плътно,коланът ще те прескунди,високата яка държи главата с поглед силно устремен на 20 крачки,панталонът джам,фуражката свирепо нахлупена,изпод козирката святкат и стрелкат очите…дошъл си да учиш латински и старогръцки и да се мъчиш с философи,интелекти като Хегел,Фихте,Ортега,Бергсон,Монтен,Ян Хус,Джордано Бруно..,хайде холан, къде си ти другарю кадровик!…
  защото следва: Зааа… молитва…шапки долууу,Нааа колене….

 9. Незнам защо, но усещам , че живея в някакъв гротестен свят. Нещо като тъмен комис, страната на Батман.Объркан съм, съзнанието ми неможе да приеме абсурда на ставащото около мен. От всякъде се чуват гласове “Царят е гол”,но абсурда продължава.

 10. Западно-Европейската цивилизация ще трябва да осъзнае,че с България си е “инжектирала” силна доза перестроечен комунизъм. На карата е поставено не само достойнството на евопейците поставени пред перспективата да финансират обърчите на Олигархията в България. Българските комунисти и техните просизводни /резервни варианти/ са непълноценни европейци. Те са с би-политически ориентация /не става въпрос точно за някой серГей/. На българските комунисти-социалисти опората е някъде встрани от Европа. За тях еврочленството е някакъв спектакъл,нереално,поза.Те не мислят за се цивилизоват. Гордостта им е Маркс,Димитров-гордеят се че са социалисти /комунисти/. И всичко това върху голия задник на българина.

 11. Само др. Дърева да беше медийното влечуго…в клетка да я сложиш да се учат студентите по журналистика какво е по-по-най поръчкова червена драскачка.
  Ако греша, поправете ме, но има ли свободен, независим вестник или телевизия, които не са получавали пари да огласят, премълчат, излъжат, подведат, заблудят, преиначат? “Каквото им напишем/кажем – това ще мислят” …това е положението – жалко, унизително и гадно, в което е поставен целия народ

 12. Браво!Точно в десятката!С всеки изминал ден се убеждавам,че наистина за простака почивен ден няма!Самозабравили се лумпени управляват България!И боже…колко си вярват!?

 13. Чудя и се мая,какво е това самочувствие и тая наглост,че е сътворил нещо “значимо” …Напънала се планината и…родила мишка! Точно това е книжлето на Станишев.
  Добре,че не съм гледала БНТ,за да не се ядосвам на противните им физиономии.Прав си,Иво, до болка във всичко си прав. Как успяваш да намериш точните думи,да изразиш точните чувства,които вълнуват всички участници в блога ти.

 14. Съпоставете този отговор на Станишев на журналистически въпрос /коментарите в скоби са мои/ и си помислете може ли това премиерче с този стил на изложение да напише въпросното книжле.http://www.mitev.eu/2006/03/15/stanishevinterw/.
  Една от най-големите глупости, изречена от Станишев, е че работа на държавата е да подменя номерата на автомобилите,но медиите я подминаха без подходящото внимание.

 15. Нито жена нити журналист.Дърева е пародия на човек,още като я погледне човек се жижда,че не е жена от сой.Напражена е от сбъркани и нахвърляни гени.

 16. Ей, какви хора сте! Ами, иска жената да я назначат за крупен бизнесмен, ама като не я назначават, какво да прави. Прави, каквото може.Изглежда, че не го прави пред когото трябва, а може пък и да не е човекът, който трябва да е.

 17. На 1 декември 2008 г.в Мадрид, Партията на Европейските социарлисти/ПЕС/ изслуша призива на лидера на БСП,С.Станишев мечтаната Европа,да стане справедлива,свободна и силна икономически.
  Примерът и на ПЕС, и на съседка Румъния е озадачаващ,а завихрената вчера, интрига от Командира и монтираната прогноза на астролозите от “неясно – или по-скоро ясно – с чий поръчки”, подсказва само две противостоящи си сили:ГЕРБ и БСП.
  Около така замислената продължаваща хранилка за образи,като въпросната …била тя и “дърлеста и одиозна”,остава само тъжния извод,че някои обикалят земното кълбо и ни се смеят на “….точни думи,чувства и терзания….”
  Вярно е и за яда и за противните им физономии…!!
  Но,нашата ярост за тях си е чист оргазъм….и вината за т.н. заложени,пак от тях “активни мероприятия с вождове и командири,след 1989 г….е другаде…..но не на последно място и у нас самите….
  Те го знаят и само чудо трябва да стане,за да бъде България истинска!

 18. Гледах унизителната сценка с автографа. И участието на Велислава Дърева. Прочетох талантливия памфлет на Иво Инджев с удоволствие. От коментарите разбрах, че това, историческо по своя идиотизъм събитие, се е състояло в наследствената /или нещо подобно/ книжарничка на Валери Петров.

  И от този факт направо ми се доповръща.

  Каква е тази сатанинска комунистическа и неокомунистическа страст и донякъде способност, да се присламчват да оскверняват! Така постъпваха и с Йордан Радичков, бог да го прости. Спомнете си ВНС. Да се присламчват до големите и да ги оскверняват.

  Докато Велислава Дърева си е точно на мястото. Те си “отиват” двамата, допълват се и понеже всъщност си отиват в буквалния смисъл, имат нужда един от друг.

 19. Не гледам отдавна националната ТВ, но се питам каква е тази наглост да си се рекламират на наш гръб, та нали тя се издържа с нашите данъци? А тази дърева отдавна е ясна и с един и същ пуловер. И на жельо беше голяма дружка, когато беше влязла в една друга роля-на перестройчик.Абсурди…

 20. Прав си,Йов! Май на тях им доставя удоволствие да се гаврят с нас. Не им ли гледаш ухилените,ехидни физиономии, особен на Станишев , а останалите -с толкова фалшиво-сериозни мутри /те се отъждествяват точно с тях/. Дано успеем след няколко месеца да ги натирим в дъното на историята и никога,ама никога да не ги вадим от там,дори и за да ги наръсим нафталин!!!

 21. Ана,преди няколко столетия било удоволствие за турчина,славянските князе,да се дърлят пред стените на Константинопол,а да ги побъркват Генуа и Венеция…които няма как да не са запомнили Калоян и уроците от Латинската империя /1204 г./
  Сега мястото се заема от други по повод деликатната позиция на Грузия и Украйна,за НАТО,които според Ф.В.Щайнмайер /Германия/… н е б и л и г о т о в и,а според К.Райс/САЩ/,”никой не би искал да види последствията за тях,ако бъдат изоставени…”
  Но тъй като-одеве- стана въпрос за Цриград,преди анадолската армия да нахлуе/с помоща на италиански флотилии /1444 г./ в Европа /Варна/…,за белязах,че в големия спор за унията,превъплащението, и /Великата схизма/ на Палеолозите с Ватикана-папа Евгений ІV-Ферара 1438 г., важна роля играел и един източен петриарх-незаконен син на знатна ромейка от български княз!!!!
  Те ти булка,Спасовден,къде ли не никнем!
  До 1400 г.когато крал ІV Английски посреща в Лондон Мануел ІІ,след приема на Шарл VІ Французки в Париж,от децата на Иван Александър….дет.. се вика ни вест ни кост!
  Кой ще да е този щастливец след Платоновата академия -съумял да ощастливи ромейката – и обедини враждуващи папи като формулира лингвистично и упешно най-сложни доктрини от теологията?
  (За справка труда на Стивън Рънсиман,изд. на ОФ,1984 г.)

 22. Чета и се учудвам на какво кълбо от змии се натъквам. От словата му бълва безсилна злоба и гадна завист на хора с увредена мозъчна дейност. Инжев си е изпял прилично дежурния рефрен, а постояннния хор от епигонни чурулика рефрен, зареден само с черен туш и отрова. Сякаш слушам хора от мъжки тарантули. Смешна и жалка картинка. Нито следа от мозъчна активност и опит за обективен анализ на нещо видяно. Не сам гледал преставянето на творението на С. Станишев, не гледам бълг.телевизия отдавна, но в “коментариите” се усеща такава животинска злоба. Трябва да я видя. Може да има нещо в нея. Така са посрещани от гадните посредствености винаги досега и навсякъде, големите явления публицистиката е литературата. В което се съмнявам, защото не ми се вярва никак С. Станишев да е написал епохално съчинени. Знаем се кои сме и що сме.
  А тази по монашески черна и породиста ТАРАНТУЛА ЙОВ, с отровата, с която осмърдява и отравя всичко е уникален случай. Прилича ми на кастриран монах от орден НА езути и инквизицията. Само там съм усещал такава неподправена и кална злоба и яростно посредствена мозъчна дейност
  ПОЧАКАЙТЕ БЕ. НАЛИ СМЕ ЧОВЕЦИ ВСЕ ПАК И…бЪЛГАРЕ МААМУ СТАРА.
  И требе да се уважаваме поне на думи…

 23. Иванов, без претенция да отразявам общото мнение на общо оплютите от вас в този форум, ще припомня един виц.
  Той е за един човечец, който решил да обиколи света с кораб и попитал кое е най-важното, което трябва да си вземе. Хапчета против повръщане и презервативи в неограничено количество ( нали разбирате, въздържание, после пристанища, публични домове…). Отишъл човечецът в аптеката и поискал сто блистера хапчета против повръщане и още толкова презерватива. Аптекарката го обслужила, но не издържала и попитала: абе, господине, като ви става лошо, що правите секс?
  Та и аз да попитам: като ви става лошо, що четете такива неща? Или това е някакъв особен вид мазохизъм, за да се почувствате извисен при вида на низшите ( според вас) същества, които пълзят наколо ви? Защото точно този мазохизъм издава човекомразие-четете, за да мразите.
  И още нещо: сам казвате, че не гледате българската телевизия, т.е. не сте запознат с оригинала на обсъждания предмет, обаче искате да забраните на хората, които гледат, да имам мнение ( различно от вашето, каквото не можете да имате, без да познавате оригинала)?
  Пиша ви, защото знам, че и други четат. Иначе, повярвайте, нямаше да ви тревожа будната съвест на самопровъзгласил се коректив на несгълсните с него.

 24. Прекрасно е че Иванов си е казал мнението. Просто той дава повод да се обяснят / на така мислещите /, че болка от дълбок и широк срив не е кална злоба. Хуморът и сатирата са последни убежища на иначе лишени, умишлено, от право на глас граждани.

  / М.Плугчиева тези дни каза, че канела опозицията да контролира разпределянето на еврофондовете – ето това е за критика, не “злобата” на Йов, за критика е разликата между вербалност и фактическо /

  Тъкмо защото сме човеци и българи
  в ситуацията на все по тотално-национална поквара на морала и ситуацията да мълчиш и виждаш позитивното е “отровата която осмърдява”. / намерете подходяща за този език характеристика на ситуацията на обществото ни /

 25. Отличная статья, кстати автору хочу посовeтовать установить от яндeкс.дeнeг фишку на сайт “Дай рубль”. Ты этого заслужил.

 26. Иванов,ти в България ли живееш? Познаваш ли нашата действителност? Явно не,защото,ако беше запознат,нямаше да бъдат изненада за теб чувствата,коит ни вълнуват и които ти наричаш “безсилна злба и гадна завист на хора с увредена мозъчна дейност” Да! Такива сме за тези,които ни управляват,за такива като тебе,които,незнам къде и как живеят,за да си мислят че в България е рай.До сега ни правеха на маймуни,а ето,че вече сме и насекоми… Жал ми е за теб.Наистина.Бих могла да пиша още,но не бих желала да ме бвинят в злобарство!

 27. леле, а аз един разкъз от три стандартни страници мъча вече половин година…
  потъвам вдън земя от срам пред гения на любимия бат Серго…
  Само една година е по-възрастен от мен – но вижте колко е напреднал, еволюирал, изкласил!…
  думи не идват на устата и сърцето се гърчи от белоснежна завист…
  леле, леле…

  (за Дърева – какво да се коментира. Дърева! Само по себе си е коментар)

 28. Ана Грег, лошото иде не от Иванов и подобни нему, а от факта, че ПОЗВОЛЯВАМЕ ДА БЪДЕМ УПРАВЛЯВАНИ.
  Няма значение от кого.
  Все си мисля, че доста хора са доста кадърни доста сносно сами да се управляват. Защото нали държавата все това приказва: била слуга на народа, моля ви се…
  (кажи-речи ВСЯКА държава твърди това; не всяка обаче лъже с това си изявление НАПЪЛНО)
  Но, когато слугата не си върши работата, а върти свои игрички, и то не инцидентно, а СИСТЕМНТО… какво се прави в случая?

  моите уважения

 29. Вижте какво, нагледахме ви се. Беше Беров, беше Виденов, беше Костов,беше Симо Кобурготски, сега е Станишев и коо. Кражбите бяха много по-големи, далаверите още повече(да не ги изброявам, защото виждам и участтвували в тях, и те ги знаят по-добпе от мен) траехте си, защото крадеха наши и ваши хора. Вашия КОМАНДИР ПАК МЪНКА НЕЩО. Окрадоха се много милиарди. Разрушихте тотално икономиката на БГ.20год. само се приватизира и краде.Поникнаха 2-3 хиляди милионера и няколко милиардера. При мизерна икоономика и гладен и обосял народ. Как стана тази работа. От национално богатство от 50 милиарда през 1989г., при този ограбизация, както писа покойния Д.Дамянов,в хазната влязоха 4-5 милиарда. Кой окраде остоналите. Вашите хора. Да,да, не само те, но главно и най-много вашите. И това се знае и от последния загубеняк в Бг. Затова реитинга ви е около нулата, и ще видите власт, когато овена загуби оная робота, дето се клати между краката му.
  Не съм и никога не съм бил социалист, а обикновен българин, на който му се гади, когото чете нечии словоизвержения. Като чели не се борави със словото на Писий и Вазов, а пишещия свещенодествува над домашното клекало.
  Неприятен е тона. Животно злобен, мръснишки кален и непристоен.
  Има много начина да се каже една истина, а тук масово се използува най-непригодния.
  До култура ли е, психика ли, или на недостиг и на двете…

 30. Няма, това е положението! И ТИЯ СА КАТО ОНИЯ! Браво Иванов, постингите ти предизвикват гордост и чувство за добре свършена работа у всеки ОРОН!

 31. Цитат от Иванов: “Не съм и никога не съм бил социалист”…

  Мда… Е, аз ти вярвам 🙂

 32. На тази гъсеница не и пука. Тя е просто физически, психически и морално зацапана, мрази почистването и затова замърсява всичко около себе си. Четчица има само за ункрайинския газоприносител Сергей Станишев, докато е на власт. Какво ли си мисли гъсенницата за бившия си бог – Виденов, а?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.