Министерски ФАР получи просветление: нямало санкции на ЕК

Вие на кого бихте повярвали: на журналистите от бившата българска секция на Би Би Си в Лондон, или на бившия кмет на БСП в Сливен Асен Гагаузов?

Преценете сами и евентуално-проверете сами, ако сте склони да се
заблуждавате, че има начин Гагаузов да е прав..

Защото колегите от базирания в Лондон сайт Каfene.net хванаха в явна лъжа министъра на Регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. Заинтригувани от негово изявление, цитирано от агенция БГНЕС от Шумен, колегите направили справка. И установили с лекота това, което при желание всеки сам може да докаже ( и без да ходи до Брюксел, ако се свърже с офиса на ЕС в София, например), че:
ПОЗИЦИЯТА НА ВСЯКА ДИРЕКЦИЯ В ЕК Е ПОЗИЦИЯ НА САМАТА ЕК!

Докато Гагаузов смело излъгал в Шумен, че решението за спирането на средствата по програма ФАР за България било позиция на (някаква си ) дирекция, а не на ЕК. За по-убедително, незнайно защо, Гагаузов натъртва, призовава журналистите да обърнат внимание на този тъй важен според него детайл, че дирекцията се казвала „Присъединяване” ( сигурно иска да каже, че вече сме се присъедили и няма какво да се тревожим, ще ни търпят безобразията). Обърнах и аз.

Не че се заяждам, но като обърнах внимание, забелязах, че дирекцията, всъщност се казва „Разширяване”. Но това са подробности, с които не би трябвало да занимаваме един толкова високо поставен български началник, който презира ниските нива на йерахичност ( и компетентност, явно, по негово мнение) на ЕК. Гагаузов изглежда смята, че това е достатъчно, за да не ги зачита.

Пита се дали става въпрос за управленска неграмотност на министъра или за пореден негов опит да преметне гражданите на държавата, на които уж е слуга ( нали министър означава горе долу това-слуга, служител на народа). И в двата случая би трябвало да направи точно това, което той предизвикателно и явно лицемерно заявил също, че бил готов за минутка да направи-да си подаде оставката, която носел в джоба си.
Няма нужда човек да е тънък познавач на европейската бюрократична йерархия, за да разбере, че работата е дебела. Особено ако е забелязал, че Гагаузов всъщност отстоява с тази лъжа линията на правителството. Самият Станишев вече открито се опита да неглижира публично авторитетността на решението на ЕК.

Авторитетният като за България в. „Труд” обаче допуска, че : „след удара с ФАР нови 220 млн. евро, замразени по програма САПАРД, е възможно да не получи България заради конфликт на интереси и грешки в управлението на предприсъединителната програма ( словоредът си е на вестника!).

А сега се пита: какво е възможно да не получи министър Гагаузов, чието ведомство беше уличено в злоупотреби и от български журналисти в София ( като колегата Иван Михалев от „Капитал”, който с разследването си изобличи далаверите на „батко и братко” под крилото на министъра), както и на български журналисти от Лондон. „Новината” на Гагаузов пред български журналисти от Шумен, според когото всъщност нямало решение на ЕК за спиране на спрените пари, би трябвало да е част от отговора на въпроса: чувството му на недосегаемост предопределя с голяма сигурност предположението, че той няма да получи заповед за уволнение. И понеже го знае, се подиграва с приказки, как си носел оставката и можел да я подаде за минутка…

34 мнения за “Министерски ФАР получи просветление: нямало санкции на ЕК”

 1. Наглост и безпардонно отношение към простосмъртните цари и в цялата Изпълнителна Агенция на ФАР към МРРБ! Явно организационната култура следва поведението на министъра. Опитайте се да попитате например отговорните служители защо само в тази агенция нищо не се чу за одобрените проекти в обявения срок – до 30 ноември трябваше да бъдат сключени договорите по ФАР 2006 например по Трансгранично сътрудничество с Румъния, а до днес няма никаква информация! Сигурно изобщо не са ги разглеждали, защото са знаели, че няма да сключват договори! Другата агенциq с отнета акредитация уведоми подалите проектни предложения на 25 и беше насрочила и дати за подписване – 27 и 28. МТСП също сключиха договорите си по ФАР 2006 до края на ноември. А ИА в МРРБ затварят телефона,ако се опиташ да поискаш информация!

 2. След 220-те млн. евро,замразени на ФАР,”чукат” и други 220 млн.по линия на САПАРД,но испанският премиер Х.Л.Сапатеро…нито “вижда”,нито “чува”!Кралят и той хептен!!!
  Нещо повече приказват си те с българския му колега Сергей /и по партийна и по служебна линия -/б.м/ в Мадрид,недалеч от Монклоа-пример за необходимия исторически преход и на България-но техният “обущар” -от Сапатеро-(исп. ез.-б.м.)хем ни хвали за “високите достижения” в усвояването!!!!,хем предлага консултации…
  Нема грешка!
  Както би казал “Кметът на Саламеа”-едноименна драма на Калдерон де ла Барка:”Lо dicho, dicho esta y lo hecho, hecho esta!!!”Казаното,казано и Стореното-сторено!”
  Кой на кого!
  Ако преди речта си в Габрово,Сергей Станишев,се беше поогледал за епохален исторически пример от испанските комунисти, изпреварили исторически и един Фелипе Гонсалес /баш-колега на нашия премиер,днес!!!/,много щеше да бъде спестено и на България и на народа й.
  Но нали трябва, да се подвизават и недосегаеми далавераджии на “батко и братко”…което е достойно за сравнение с вица за заведеното дело на Вуте срещу Пена,че била импотентна…
  След размяната на познатите диалози спорът завършил приблизително така:”Добре съм си я “п….нтна”, ми он не е “х…ентен” гусин судия!!!”

 3. Хората вече не им вярват на тези. Иво, хвърли едно око в блога ми или директно на сайта на mediapool.bg – анкетата за ФАР показва смазващ резултат.
  (Абе кой умник измисли у нас програмата да се пише ФАР, а не Фар? Това не е съкращение, а си е просто думата за морски фар на френски – phare.)

 4. http://minfin.bg/tdocs/1228143544.pdf
  На сайта на министерство на финансите има интересна заповед – Ананиев отменя процедура за подбор на проектопредложения поради констатирани нередности и установени корупционни схеми в ИА ФАР към Министерство на финансите! МНОГО ИНТЕРЕСНО КАКВО Е ИМАЛ ПРЕДВИД!

 5. Изворът на този безграничен гьонсуратлък е партията им-столетна.Няма, просто няма други като тях!

 6. Ох,пак ли? До кога ще ни стряскат с отвратителни гафове? Може би е искал да каже,че утре Меглена Плугчиева ще отиде в ЕК,ще насоли носа на тази дирекция – да си му прави сметката… те ще ни спират парите,които така искаме да си сложим в джоба,хайде де!!!
  Дали си дават сметка какви ги вършат? Не разбират ли колко абсурдно е това,което говорят? Аз…просто нямам думи!

 7. “… дали става въпрос за управленска неграмотност на министъра или за пореден негов опит да преметне…” – и за двете и във времето и в пространството става въпрос, а що се отнася до оставки – обзалагам се, че тия хора нито веднъж през живота си не са писали оставка.

 8. Моля разследващите журналисти да помогнат на честните българи в търсене на отговора на въпроса – защо има разминаване между официалната позиция на управляващите и оперативните решения на заместник-министри като Ананиев от Министерство на финансите! Според Орешарски агенцията е подобрила работата си след юли, а според Ананиев са установени корупционни схеми в агенцията! Кое е вярното?
  Ананиев признава позицията на ЕК, а Орешарски не????? Объркан съм!

 9. Е какво точно не се разбира? И той (Гагаузов) и останалата паплач, са недосегаеми – или поне се смятат за такива. Във феодална България (щото друго яче в момента неможе да се определи), затваряща всекидневно черупката, подлатена с наглост, парвенющина и недосегаемост, за външни “пречещи фактори”, ако недоволният, унизеният ако щете и омаскареният българин, не се събуди, и гръмогласно поиска правилно управление, правова държава, политици мислещи за народа а не за “кръгове” и “обръчи”, нищо няма да се промени. Понапържваме си, начешем си езиците (на маса), па на другия светъл ден (изпълнен с мечти и идеали), пак същата.
  Лошото, ама много лошото е, че освен новоилюпеният “демократ” (ББ), нищо свестно не се задава на хоризонта.

 10. Разминаването по оношение на корупционните схееми във финансовото министерство, не е неграмотност,а наглост,нахалство и подигравка още от край време…
  Измежду най-големите бенефиценти на евофондове са Франция/13.5 млрд./ и Испания/12.9 млрд./,чийто премиер хвали нашия за “европейските ни стандарти”…
  Какво е истинското им измерение?
  Да оставим настрана въпроса,че на Иберийския полуостров,винаги са били изобретателни още при католическите крале-чие и какво е вложението на капитали за флотата на Колумб?-Да не би от “илишъка на кралската хазна при Изабел и Фернандо?Или Филип ІІ?
  Боже?
  Още помня,как преди няколко десетилетия Тато бе “насолил като кисела краставица” шефа на испанските комунисти при бащата на Сергей!
  За какво!
  Заради “еврокомунизма” на тяхната партия,а и на самата Долорес Ибарури!”Грях!!!” и то какъв!
  Акъл е трябвало,а не докарване пред Москва,за да се оползотвори време…
  Защо да бързат,защо да не карат яваш-яваш и както казва Г.Първанов…защо да бягат пред вятъра!
  Дори и след злощастни войни за обединение,Борис ІІІ и Кьосейванов дават пример,как се догонва една Финландия…а 60-70 години по-късно,синът на Д.Станишев,ще “открива топлата вода”,за да сме “активни и инициативни…..”

 11. Той народа си е казал. “Много приказки на пазара!” С приказки явно нещата не се оправят. Трябва тояга! И това е тоягата на народа. Те крадат защото ние им позволяваме да лапат и да правят това. Значи ние не сме в състояние да предотвратим тази ситуация? Защо!

 12. Колко призиви сме получавали от съзнателни граждани да се съберем нейде и да изразим не съгласноста си с управляващите? Колко още трябва да страдаме за да се сетим, че 100 000 души в центъра на София могат да свалят това некадърно правителство? Защо не го правите? Чакате някой друг да го направи за вас, вашите семейства,деца, майки и бащи? Кой ще го направи? Марсианците, извън земните или чакате негово величество ББ да ви направи по- щастливи. Кмета си плете неговата кошница и май- много не му пука дали имате какво да ядете и с какво да си платите ток, вода, парно, телефона…Мизерия!!! Светът живее по друг начин! Острото перо на най- добрият поне за мен независим журналист И. Инджев ви подсказва непрекъснато какво трябва да направите, но ние по някакъв необясним за мен начин седим пред телевизора, ходим за прословутите гъби по време на гласуване и чакаме Господ да ни оправи бакиите. Блажени са вярващите! Стойте си в къщи и си чешете клавиатурите и продължавайте да си броите стотинките. Българин- стотинкоброец!Поздрав!

 13. Директорът на ОЛАФ Франц-Херман Брюнер предупреди неотдавна, че “влиятелни сили в българското правителство нямат интерес да бъдат наказвани виновниците”.Простичко казано-няма да пуснат кокала без тояга.

 14. Конституционният съд на Тайланд постановил разпускане на управляващата партия.
  Висшите магистрати забранили на лидера на управляващата партия,да участвува в политиката за период от 5 години…
  Казаното от Франц-Херман Брюнер е достойно за горчив хумор:
  Завърналият се внезапно от командировка,заварва жена си гола в леглото и… познатото отваряне със замах на гардероба,където се пули голият любовник…
  – Какъв си ти?
  – Дезинфектор,когото жена ти повика,за да изтровя молците…
  – А защо се гол….?
  – Огледал се оня изненадано и възкликнал…
  – Ебати и молците,когао успяха бе!!!

 15. Г-н Инджев, не твърдя, че съм познавач на Юго-Източна Азия, но следя събитията в Тайланд. След бурните протести, продължили 192 дни, премиера беше свален.. включително и с блокада на летището в Банкок. Тъжно ми е дори да направя сравнение с приспаното “гражданско общество” в България (Европейска!). Възможно ли е това, да сме една от най-пасивните нации в Света?!

 16. Браво Иво – абсолютно точен коментар. Толкова се оплитат в приказки управляващите, че не се чуват какво говорят. От кратко интервю на същия министър в централните новини по bTV могат да се направят много ясни изводи. Какво чухме и как аз го интерпретирам за себе си:
  – “Агенцията по програмата ФАР никога не е била в по-добро състояние от сега”. Ами например същото може да се каже и за Автомагистрала Люлин – тя никога не е била в по-добро състояние от сега, но това не значи, че може ДА СЕ ИЗПОЗЛВА И ДА ВЪРШИ НЯКАКВА РАБОТА.
  – “Оставката ми е в джоба и ако министър-председателят ми я поиска, веднага ще я дам”. т.е може да съм направил и най-голямата магария, но няма да си подам оставката, ако не ми я поискат. И обратното. Видимо огромна липса на личност и характер, запълнена с преданост и лоялност към партията/лидера у човека Асен Гагаузов.

 17. Очень интересно, но все в будущем хотелось бы еще побольше узнать об этом. Очень понравилась ваша статья!

 18. Портал отличный, однако заметно, что необходимо что-то изменить.

 19. Неплохой сайтец, однако вам стоит больше добавлять статей

 20. Отличный материал. Спасибо и пишите еще, только картнок маловато!

 21. Добрый день!
  Раздел этот здесь очень кстати. Надеюсь, что это сообщение здесь к месту.

  http://www.tripstory.ru – это новый проект – тут будет выкладываться самая интересная музыка для вечернего и утреннего прослушивания.
  Я собираюсь ориентироваться при выборе лишь на свой вкус. Никаких других критериев для выкладываемой на этом ресурсе музыки не будет. Что-то по-моему мнению больше подходит для утреннего прослушивания. Что-то – для вечернего.
  Всем пока!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.