Омертата около Първанов се пропука в…Узбекистан

Омертата около своеволията на президента Георги Първанов се пропука на много неочаквано място: Узбекистан, страната, в която дори държавният бюджет е държавна тайна, а диктатурата на Ислам Каримов е явна и еднолична, довела до масови бунтове в долината Фергана през пролетта на 2004-та и до кървавото смазване на въстанието в Адинджан година по-късно.

Информационният сайт Fergаna.ru, цитиран от базирания в Лондон български сайт Kafene.net, ни информира, че по време на официалното си посещение в Узбекистан ( 5-8 ноември 2008-ма) президентът на България Георги Първанов е извършил криминално престъпление по законите на страната домакин. На територията на Нуринския държавен резерват Г.Първанов е отстрелял защитен от закона рядък вид козел-архар. За това престъпление по наказателния закон на Узбекистан се полагат 2 години поправителен труд и глоба от 50 местни минимални работни заплати ( в Узбекистан, впрочем, те са най-ниски в региона, независимо от богатите залежи от природен газ).

Ловният подвиг на Г.Първанов не беше оповестен. На сайта на президента се твърди, че същият този ден, 7 ноември, президентът Първанов е присъствал в Самарканд на подписването на протокол за установяване на партньорски отношения между град Самарканд и град Пловдив.

Сайтът Fergana.ru описва подробно как дни наред е проправяна пътека за високия български гост, за да го улесни в очевидно планираното, но запазено в тайна намерение, да ловува в самия резерват ( забраната за отстрелването на тези животни важи и извън него). На около 100 души се оценява, според сайта, свитата, която е придружавала в това престъпно съзаклятие българския държавен глава.

Това са фактите, според опозиционното електронно издание. Те пораждат въпроси по аналогия. Например: колко голяма е била свитата на Г.Първанов при неговата аналогична разходка в гората край Симитли в ранната утрин на 1 март, когато трябваше да покаже загриженост и да обяви траур във връзка с трагедията с изгорелите български граждани в държавната железница на път към Кардам. Вместо това, на другия край на България Г.Първанов беше засечен от в. „Струма” да ходи на лов. Столичният в. „Експрес” ( който тези дни преминава в ръцете на растящата медийна империйка на г-жа Ирен Кръстева, известна с близостта си до властта и конкретно до Ахмед Доган-дали пък това не е отмъщението на дългата президентска ръка?), извади скандала на показ на централно ниво.

Президентът мълча 5 дни и накрая прибягна до присъщия му метод да увърта и да не отговаря конкретно ( например защо изобщо е бил там и не е обявил траур), твърдейки, че , да , бил е край Симитли, но не бил ловувал.

Така отговори той и на въпроса дали е получил подарък от оръжейния търговец Петър Манджуков под формата на апартамент в столицата, казвайки, без да отрича конкретно, че всичко около имотното му състояние било видно от официалната информация на съответния президентски сайт. Всичко, което пише там е видно, ами ако има и неща, които не са видни?

На официалния сайт на президента пише следното за неговото посещение в Узбекистан на конкретната дата 7 ноември 2008-ма:

„ През втория ден от визитата президентът Първанов и водената от него делегация посетиха град Самарканд.
На церемонията в резиденцията на губернатора на Самаркандската област в присъствието на президента Георги Първанов и на узбекския министър-председател Шавкат Мирзоев кметовете на двата града Славчо Атанасов и Зоир Мирзаев подписаха протокол за установяване на партньорски взаимоотношения между Пловдив и Самарканд”.

И нито дума за някакъв лов.

Очакванията от посещението на Първанов, създадени от самия него, бяха, че ще лобира за българския и западния интерес по линия на газопровода „Набуко”. „България разполага с политиката и личните контакти, които биха помогнали на ЕС в областта на енергетиката”, казва Г.Първанов на същият този 7 ноември, цитиран от агенция „Фокус”.

А ето до какви резултати довеждат политиката и личните му контакти, използвани, както разбираме, за бракониерски цели. Агенция Франс прес цитира домакина Ислам Каримов най-безцеремонно да зашлевява българския президент със следното категорично заявление:

„ Ние експортираме природния си газ единствено в Русия, а след това Русия го изнася за където пожелае, тъй като ние имаме само един газопровод”.

И за да няма съмнение за провала на официално обявената мисия на Г.Първанов като едва ли не европейски пратеник, каквито внушения имаше в навечерието на неговото престъпно сафари в Узбекистан, Ислам Каримов добави с типичния за гравитиращите в орбитата на Кремъл самодоволни диктатори тон:

„ Що се отнася до енергийната сигурност на Европа и износа на газ от централна Азия за Европа, този въпрос не фигурира в плановете на Узбекистан”.

В превод от руски на чист български език, този е „вървете на …”. Което обаче, оказва се, също не е повод да бъдем информирани от българска страна по темата. Защото по въпроса също не се казва нищо на официалния сайт на българския президент. Там дори отсъства думичката „Набуко”. Говорител е диктатора Каримов. А демократът Първанов е мълчател. Което той прави винаги, когато не му изнася да говори.

Най-тъжното в цялата история е фактът, че в демократична европейска България не се намери нито един свидетел на ловните подвизи на Първанов, който да потвърди публикациите на тази тема-а придружителите му край Симитли ще да са били , ако не стотина, то десетки. Както не се намери нито един съсед, нито един строител, охранител, шофьор от многобройните очевидци на факта, че г-жа Зорка Първанова многократно е посещавала адреса, с цел да напътства довършителните работи, на който според анонимно твърдение в интернет президентското семейство има подарен от оръжеен търговец апартамент.

У нас, оказва се, свидетелите са по-изплашени от дългата ръка на демократичния ни президент, отколкото опозиционерите в Узбекистан, които иначе диктаторът Ислам Каримов мачка с железен юмрук.

45 мнения за “Омертата около Първанов се пропука в…Узбекистан”

 1. Какво искат да кажат с “БОЛГАРСКИЙ ЛИДЕР – ТАКОЙ ПОКА ОДИН
  Подобный «государственный» визит в заповедные места Узбекистана – пока первый и единственный.” – че освен всичко друго нашия президент е единствения, свършил такава простотия!?(http://www.ferghana.ru/article.php?id=5978) Омръзна ми да ме е срам от него.

 2. Хе-хе, две години! Ами ако го запрат там за две години, то ще му изтече мандата 🙂

 3. Дааа, ето и коментара от Узбекисстан във връзка със материала в сайта, посочен от “Оппа”

  Дневальный, 03.12.2008
  Что позволено Юпитеру, то не позволено быку, если расшифровать, то это иносказательно о необоснованных претензиях. Другими словами скромнее нужно быть в таких вопросах, а то невольно приходят на память последние дни Николае Чеушеску в декабре 89 года. Тот тоже, ну очень любил пострелять в черных косуль. Аналогии каждый волен проводить сам…

  Mark, 03.12.2008
  Полный бред. Ну отстрелял пару особей, велика беда. Местные вообще все отстреляли. Президент прав – он же не для себя разрешал. Пользы ради государству можно было разрешить еще и не то. Что тут ему упреки выписывать. Но есть одна закавыка. Закон. Закон нарушать нельзя. Но в Узбекистане столько законов которые нарушаются, не исполняются или игнорируются, что впору не о животных – о людях подумать. Если не работает Декларация прав человека, то почему должны работать другие обязательства, взятые на себя государством.Здесь разрешено все, что запрещено и запрещено то что разрешено. Вот он, универсальный принцип государственного механизма. И стыдуха еще какая – место отхожего промысла, предмет заботы государственных мужей.

  неважно, 03.12.2008
  Пользы ради государству можно было разрешить еще и не то. Какая польза? Кому? Парванов приезжал просить узбекский газ. После того как по телевизору показали, как Каримов ответил, что не может отказать гостю, миллионы местных жителей у экранов позеленели от злости – и так зимой газа практически нет, а теперь и эти остатки будут продавать Болгарии. Миллионы жителей проклинали Парванова, сотни тысяч в одном Самарканде, перекрытом на 2 дня пока этот гость охотился. Более резкой реакции на приезд иностранного гостя я не видел за всю свою жизнь. А это, между прочим, очень гостеприимный народ!

  Важно, 03.12.2008
  Сотрудники заповедника с ужасом ждут визита какого-нибудь очередного стратегического партнера Узбекистана. Страсть как любят охоту король Испании Хуан Карлос I, премьер-министр России Путин… Посмотрите на http://www.ecoethics.ru/projects/black_list.html

 4. Май наближи момента тотално дискредитирания ни президент, недостоен за поста си, да го принудим да даде оставка. Все пак националното самочувствие на българина стои по-високо от материалното благополучие или от тъпи страсти на ловджията-президент-лъжец…

 5. Според мен това ловно съобщение на Fergаna.ru е жертва на предизборните боричканията в Европейския парламент между леви и десни.

 6. Също и затова е изключително важно да се разбере “кой каза”. Така ще е ясно кой е виновен..Така без персонална отговорност и доказателства съобщението не струва.;=

 7. Г-н Инджев,
  относно посещението на Първанов в Узбекистан трябва да се наблегне на два факта. Първо, той се преструва на европейски пратеник (което и Вие правилно отбелязвате). В действителност, обаче, той е пратеник на Путин. И второ, именно затова целта му не е да изпроси газ, а точно обратното – да не получи, при това официално.

  Така хем Европа ще види, че Първанов уж работи за алтернативни източници, хем обаче нищо не може да се направи, следователно Южен поток е единствената алтернатива.

  Още преди заминаването си Първанов знаеше, че ще получи отказ, цялото посещение беше режисирано.

  За съжаление, изолацията на Първанов от ЕС (която и Вие отбелязвате), както и антиевропейските настроения в правителството водят единствено до засилване на руското влияние в България и увеличаване на съмнителните руски капитали (аз други освен съмнителни руски капитали не съм видял не само в България, но и в цлия свят). Те ще имат изключително силно влияние и върху следващото правителство, независимо кой ще е начело.

 8. Възможно ли е да се официално прави посещение с цел “газ към Европа” без предварително да е проучено от съветниците на президента, дали има газапровод в неруска посока? Т.е. че оповестената цел е непостижима, по-точно “мижи да те лажем”. Т.е. че се отива само за ловуване и за създаване на мита за ценен по света български президент. Но мисля, че е било само за ловуване, защото Гоце не може да не съзнава, че българския народ е толкова прост, че не се нуждае от подобни туристически доказателства за да поддържа комунистите и съюзниците им. Питам се как природозащитните организации в България не са организирали още петиция, която да поиска от държавния глава да спре да “отстрелва” докато е на този пост.Това значи и че ще намали тези ловни пътешествия, които са за сметка на данокоплатеца.

 9. Това съобщение не е направено с любов към България. Очевидно то е една част, един щрих от анти-българската кампания.

 10. С риск да прозвуча невъзпитано,ще цитирам една поговорка:”Видял Манго еди какво си и си намазал..”Много ми е любопитно кога селянинът /от Сирищник ли беше или Косача /стана такъв запален ловец.Мога да му предложа по-достойни занимания,на него и на Зорка,като например да посещават по-често домове с изоставени деца,да се разходят до някой старчески дом или пък да посетят някоя болница в забутан провинциален град.Социалният президент прави това,не ходи на лов.Апропо,къде ще си сложи трофеите?В новия апартамент ли или ще ги завещае на Природонаучния музей?

 11. Срам ме е, че имаме такъв президент.
  Междудругото това не му е за първи път.
  В края на април 2008 той отстреля без разрешение дива коза в една от родопските Държавни дивечовъдни станции (сега ДЛС).
  Това съгласно българското законодателство (чл. 278в, ал. 4 от НК) се наказва с до 5 години затвор.
  Но за всичко си идва времето и искрено се надявам, че след половин година при ново правителство тези неща ще бъдат разплетени и всеки ще си получи заслуженото…

 12. Те левите и десните в Европа със сигурност ползват услугите на Fergana.ru.Спри да бръщолевиш глупости.

 13. Г-н Инджев защо се връзвате на мръсните инсинуации на ЕС с/у България и нейния президент.Ако това беше истина мислите ли че стожерите на пресата в БГ труд и 24 часа и стандарт нямаше да го сложат на първа страница.Аз съм сигурен че ако г-н Иван Костов убие муха в парламента ще го има в новините.А пък за цял козел да мълчат.НЕ ВЯРВАМ.

 14. Преди 65 години едноимената област с център Самарканд наброява 233,000 ж./1965 г.БАН-изд.1967 г./ и насърчава, металообработваща,машиностроителна и др. промишленост,университета,
  театри и музей.
  Почетният консул г-н Георги Гергов от Пловдив,-измежду дружинката от стотина – ще трябва да е подсказал-освен ловни-така и др. забележителности като например:
  -архитектурния ансъмбъл Регистан,
  -мавзолея Гур Емир/ XVв./;
  -ансамбълът Шахи Заида /XIV-XV в./;
  -и особено джамията Биби Ханъм /1399-1404г/;
  По това време,държавата България е заличена вече от картата на Европа!.
  Разбира се,че между козел-архар,природен газ и убедителна консулска реколта от
  “протокол за дружба и сътрудничество” на самаркандци с пловдивчани,и поднесена с “впечатляваща гарнитура под формата на взаимно-изгодни партньорски отношения”…няма как не го огрее и ЕС…
  Той горкият,нали на това разчита,та белким,с трофей от рог, лов , и риболов,сколасаме да им напомним и с какъв мерник сме…и що за шарани….отглеждаме….

 15. Пенчо Кубадински, Тодор Живков, Гоце Сирищншк-Първанов – все отбор “и ловец съм, и рибар съм”, на народа майката … съм. Отврат!

 16. Гоце ловувал на някакъв дунавски остров при местен велможа от времето на ембаргото,с който ги свързва известната у нас и разпространена разбойническа дружба!

 17. Към 19.00 ч. узбекският ловен успех излезе и в “първия преглед”…значи утре ще е на първа страница,за което ще се “погрижат”!!! часовите и др.вестници…така че ползата е налице..а сигурно ще се отрази и по новините…

 18. Не видях да цитират най-интересния, според мене, коментар:

  prostoy, 03.12.2008

  Я не понял, а кто вообще этот болгар и нафига ему такие почести? Есть более могущественные лидеры которым можно и подлизнуть… И этот болгар, если он уважал бы Узбекский народ, Узбекские законы, он сам должен был отказаться от такой “роскоши” …Удивительно! Европейские лидеры тоже становятся “гнилыми”

  Също така във статията се споменава “А высокопоставленным первопроходцем с Запада(…)”. Та така, хората там ни вземат за европейци и западняци, смех! 😀

 19. Всъщност от едно просто момче не може да се очаква повече…Виж, от една европейска страна се очаква да не допуска прости момчета напред…Изводите???

 20. Както се беше изразил духовит форумец в сайта на в. Сега, соца пуца и цоца.

 21. Президент- мафиот,лъжец, престъпник с патологични наклонности към секс със малолетни деца и за капак най-долен бракониер – ето това е гордоста на комуноидното гето наречено България.

  Мръсен комунистически кръволок-бих очистил това мекере при първа възможност!!!

 22. @ катя михайлова: по стила на израза много ми напомняш на катя от “знание”. ако си същата, пиши ми на venkovvk@yahoo.com. ако не си – sorry.
  @ иво инджев: лошото е, че малко хора ви четат, а “трамвая” (с непълните им членове) си върви. трудно е да си пророк в собствената си родина, но не е невъзможно. keep on!

 23. “Соца пуца и цоца” е много хубав девиз на БСП и гоцевистите, ще го взаимствам за заглавие за да напиша нещичко по темата; благодаря на анонимния народен автор!

 24. “и ловец съм, и рибар съм”
  Рада, прегръщам те виртуално

  Коментирания субект перфектно отговаря на стихчето…

 25. В момента блокираха достъпа до “DIR.BG”- заради коментарите там по повод ловните успехи на “Президента”! В условията на родна демокрация- цензурата е изчезващ вид…

 26. Това е много яко и типично в стила на Гоце:

  “На въпрос на в. “Дневник” ходил ли е президентът на лов по време на визитата си в Узбекистан и убил ли е екземпляр от местната порода козел-архар от администрацията му отговориха: “По време на посещението си в Узбекистан президентът Георги Първанов е следвал предложената от домакините му програма и по време на цялото си посещение е бил придружен от министър-председателя на Узбекистан.”

  Хахахахахахаха!

 27. Какво да кажем, освен че президента ни е асоциален.

 28. Аз,като един обикновен човек,да не кажа “прост”, ей кво си мисля за ловджилъка изобщо-има ловджии,от селата например,организирани както си му е закона в дружинки,маат пеш из полята и по пущинаците, гръмнат някой фазан,заю-баю,чат-пат някой глиган, натръшка се после половин село от салмонела, другия път отнесат едно кило карантия в ХЕИ-то да го проверят и затварят бурканите спокойни…демек, хората трепят за храна, и си е баш така, на село в ловджийска къща не мое да нема барем 2(два)фризера “Сименс” втора употреба фрашкани със замразени дивечови мръвки, а в мазето по някой прът с луканки,пред които “Карловската” от супера е като “кучешка радост”…
  има обаче и други едни “ловджии”, дето стигат до резерватите с 8-цилиндрови джипове, а оборудването им е по-скъпо от това на американски рейнджър(да не говорим за български), които отстрелват подбрани екземпляри,режат глави и дерат кожи на място, а месото оставят на услужливите си т.нар. бодигардове-безмозъчни,безидейни,безсъвестни лумпени,които безнаказано бият и стрелят със законното си оръжие в дискотеки,барове и от балкони.
  Тези юнаци с джиповете,банките,партийните постове,демек нашия “елит” не отстрелват за храна,те са добре нахранени.Тогава за кво? Остава една смислена причина да натиснеш спусъка срещу беззащитната сърна,елен или квото там са му завардили,напр.рядък козел-архар,и тя е: за кеф! Дали кефа ще дойде по-късно,когато се фукаш сред себеподобните си на маса с рога,кожи и снимки, или в момента на отката на мощното оръжие с опияняващото чувство,че си “ОНЗИ,който ако реши може да отнеме живот ей така,с едно дръпване на спусъка”…и в двата случая това е кефа на убиеца.
  И питам аз,простия човек,къв е този президент,на който му е кеф да застреля сърна?
  Виждали сме всички по телевизора как “онези” хора по един час се борят с течението и с рибата,накрая я извадя,целунат я и я пуснат обратно във водата…Е,те някакви балами ли са,лигльовци ли… или просто са ЧОВЕЦИ?
  Не го разбирам този тарикат от Сирищник-уж много му сече пипето,от гуреливото момче от затънтената маала превзе най-високия пост в държавата, а не може да вдене,че с тоя “авджилък” направо се осра!!!
  Не, не го разбирам Гоце.Но мога да му дам един съвет,напълно безплатен:да седне на любимия си фотьойл,да си събуе чорапа на десния крак,да зареди една от любимите си карабини,да лапне дулото и с палеца на босия си десен крак да натисне спусъка.Голям хаир ще направи на своя народ,голям кеф.Аз лично ,като част от народа(по-простата му част) по тоя повод три деня ше пия.

 29. Ето и репортаж от кризисното заседание на Дондуков,2 по повод разчуването на ловния излет на Първанов в Узбекистан:

 30. Здравейте колеги,
  направихме подписка с искане Първанов да си върне трофея обратно в Узбекистан.
  Можете да я подкрепите на http://forthenature.org/petitions/9
  Президентът не носи наказателна отговорност по време на мандата си, така че единственото, което може да искаме от него е да се извини на Българския и Узбекския народ…

 31. Поздравявам г-н Инджев! Че ме е срам от президента, ама много ме е срам, но най съм притеснена от липсата на отразяване от страна на ефирно излъчващите тв канали. Много хора в БГ все още нямат достъп до Интернет и няма как да убедя такива бсп последователи като дядо ми, че човека, за който гласуваха и агитираха да подкрепим е всъщност престъпник. Питам се, какво ще им сторят например на БТВ ако го бяха отразили? Не вярвам, че не искаха да споделят такава пикантност и те да бяха изнесли “новината” първи.Вие сте работил там, а ние сме просто млади граждани на страната си и не проумяваме, защо президентът ни говори за антикорупция и българска коледа, а всички го отразяват само положително. Искам всичко това да стигне и до “червения” пенсионерски жилищен блок на дядо ми и до бедните стари хора, които чистосърдечно лепяха лика на този човек по вратите и ел таблата си! Но как????

 32. Инджев, преди да избълваш поредната жлъч против президента, би трябвало да имаш ДОСТОВЕРНА ИНФОРМАЦИЯ. Именно за лъжлива такава те уволниха и вината не е на Георги Първанов, а лично твоя. Що се отнася до лова, всеки има право според конституцията да почива и се възстановява както му харесва и не е длъжен да дава обяснение на Иво Инджев и целия български народ.

 33. Към aqua:

  Макар да нямам информация какво криеш зад тайното си име ( и от какво точно се срамуваш в себе си, но явно има защо), реакцията ти е гола вода…Достоверната информация дойде от руски сайт, който с доста големи подробности описа бракониерския “подвиг” на твоя кумир, който така се “оправда” ( след дълго гузно мълчание), че стана ясно и на най-тъпите как е ловувал в резерват, където са го завели домакините му ( същите “демократи” като него)- това било извинението, те го били завели…. Освен това не си разбрал и друго- Първанов изобщо не е бил на почивка и да се възстановява, а на официално посещение , където е представял държавата България, но се е представил като най-обикновен престъпник от тодорживковски тип – за което някой ден наистина може и да дава обяснения.
  Ще бде също интересно да обясни някога как така трепе животинки с пушки на стойност няколоко годишни президентски заплати едната- за това пък с още по-големи подробности писа в. “168 часа”, а президентът ти се направи че няма нищо ( защо не ги даде под съд за клевта, например?).

 34. aqua: dlyven e da dawa ako strelq po zashtiteni viwotni. Dyrvawata ne plashta hilqdi, za da hodi na nezakonen low!

  Da wi napomnq li, che na prostiq wypros dali e bil na low, otgoworyt ne beshe otricatelen, a : Presidentyt sledwa programata predlovena ot domakinite?!

  Shto za otgowor!!! Sled takyw otgowor kak da ne si pomislish, che e strelql………

  To i za mezoneta informaciqta ne e lyvliwa, ama shtom wi hareswa taka…

 35. Надявам се ако прочете коментариите може би ще разбере колко е желан от народа,но товаможе да стане само ако той има съвест

 36. А той няма съвест! Няма и лице. Президентът няма и добро име, може би, защото има две имена. Или три.
  Обичат го само абитуриентите и то само за една нощ, която е като брачната – “в лъскавата обстановка за една вечер децата трябва да забравят, че идват от спартански домове за сираци, а на следващата сутрин ще навлязат в дебрите на жестоката родна действителност”…

  Първанов, срам ни е от теб!
  Първанов, срам ни е за теб!
  Първанов, срам ни е зад теб!

 37. “От графиките на „Стената” на Доган става видно, че през четвъртото тримесечие на 2008 г. фискалният резерв е достигнал своя максимум – цели 12 милиарда лева, докато през първото тримесечие на 2009 г. се е стопил на 6,4 милиарда. Няма отговор на въпроса къде са отишли липсващите 5,6 милиарда – една наистина грамадна сума.” Е.Сугарев

  Ето за това трябва да се пише!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.