ПАРНОГРАФСКИ ИЛЮМИНАЦИИ

В рамките на няколко месеца властта обеща бащински на бащите и майките на мнозина от нас следните придобивки: да заведе на море 5000 пенсионери (но ги „прати на кино”, намалявайки бройката поне 10 пъти). После намигна на най-възрастните с уверението, че ще им удвои пенсиите, но…друг път, не по-рано от средата на другата година ( когато изборите вече ще са минало, употребено за пореден път за целите на „светлото бъдеще).

Въображението на лъжливите управници роди сега нова пропагандна стръв: парното ще поевтинява, заяви шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ( ДКЕВР) Константин Шушулов, цитиран от…всички. И никой , май, не зададе някои очевидни ( по скоро отговори, отколкото ) въпроси.

Не ми се говори за наведената глава, посърналия вид и измъченото изражение на приносителя на щастливата новина, поднесена на телевизионните екрани от г-н Шушулов. . Той би трябвало да скача от радост при нейното обявяване ( въпреки напредналата възраст и още по-напредналите килограми). Ако вярваше в нейната достоверност.

Притесненият вестоносец на рекламния морков, от когото се очаква да компенсира тоягата на европейските наказания, беше по-бърз и от иначе гъвкавата Емилия Масларова. Докато министър Масларова имаше нужда от някой друг ден да ревизира бомбастичното си обещание към хиляди пенсионери за безплатна морска ваканция, Шушулов се застрахова на минутата, че ако не през първото тримесечие, то… със сигурност от второто ( предизборно такова) воистина ще има намаление на цената на парното!

Понеже Шущулов отговаря за енергийното регулиране, би трябвало да поразсъждава върху други, не толкова фантастични и непредсказуеми величини, които наистина и за разлика от прогнозните фантазирания, подлежат на реално, днешно регулиране.. Като настоящата цена на горивата, която, спрямо реалностите в най-богатите страни на света ( като САЩ, където бензинът е поевтинял няколко пъти в момента), на практика тук не помръдват.

Господарят на пазара „Лукойл” ни баламосва с някоя и друга стотинка понижение, докато суровината, нефтът, вече струва близо 4 пъти по-малко на световния пазар от стойността му преди 5 месеца . А неподвластната на регулиране „Лукойл” получава бурни аплодисменти за тези подаяния от медиите , като държавната телевизия, която в най-гледаното време натърти как „Лукойл” ОТНОВО намалила цените ( за втори път, с едни стотинки).

Г-н Шушулов знае, че цените на петрола чупят на международния пазар рекорди по спадане. Откъде обаче е толкова сигурен, че тази тенденция ще се запази и ще определи цените на парното след повече от половин година? За всяко достоверно предсказание, стига да е меродавно, един ясновидец щеше да бъде позлатевен-както би казал г-н Златев, шеф на „Лукойл” ( макар и в случая предсказанието да е неблагоприятно за печалбите).

Истината, както при всички фокуси, е елементарна, стига човек да може да погледне от друг ъгъл как фокусникът вади картите от ръкава. В случая управляващите залагат на краткосрочната примамка. Важно им е да подмамят отново своите избиратели до урните.
Явно управляващите са на ръба на отчаянието, щом рискуват да вкарат в играта стратегическия си пропаганден коз. След като изхаби жокерите с морските бани за пенсионери, превръщайки ги в студен душ за тях и отложи „двойното забогатяване” на хората от третата възраст след края третата коалиция, властта гърми най-ценния си фишек на подстъпите на зимата: спекулацията с мечтата за поносими цени на масовото отопление в големите градове.

Какво би могло да стопли повече многобройните в постсоциалистическа България бедни електорални сърца, от обещанието за смекчаване на ценовото иго по отношение на скъпото парно! Този изблик е като контролирано изригване на надеждите и пожеланията, премерени с оглед на миналото и на носталгията по него. Маневрата изглежда като вкарване на последните резерви от пропагандни фойерверки в битката за запазване на властта.

Предстои да видим, дали тези илюминации няма да подпалят чергата на прекомерните очаквания, захранени с горивото на предизборните обещания.

12 мнения за “ПАРНОГРАФСКИ ИЛЮМИНАЦИИ”

 1. Всъщност,след като загатна за намаляване на цената на парното през второто тримесечие, Шушулката направи пауза и каза…”и третото”,което направо си беше вицът на петилетката.

 2. Др. Шушулов е типичен представител на старата гвардия (въпреки, че по Костово време беше шеф на НЕК) предани комунисти с бликаща от тях просташко-шопска наглост и надменност! Предвид напредналата му възраст отдавна трябваше да е пенсионер, защото възрастта си казва думата вече!

 3. Информация от място. На остров “Фуертевентура” един от Канарските острови губерния на Испания цената на дизеловото гориво в момента е 0,64 цента за литър( Европейски разбирайте)0,64х 1,95 Евро си го сметнете сами. Тук горивото се доставя с танкери и няма “Нефтохим” и там каквото се сетите за да го преработва.

 4. Лъжата е неотменна спътница на лявото, тя е условие, без което не може да има ляво. Левите лъжци за да осигуряват далаверите си – далаверата, кражбата също е модус вивенди на левицата! – трябва постоянно да лъжат и увъртат, да сипят измамни обещания, да шикалкавят, да се подмазват измамнически и пр., и пр. Гнусни са, у нормалния човек с неизвратени реакции предизвикват само гнус, погнуса, пориви към повръщане, отврат.

  Впрочем, някой ми каза нещо, случило се на опашката за автографи от чудото-премиер заради неговата “книга”. Някаква жена попитала колко струва книгата, а пък един зяпач и отвърнал:

  – 220 милиона евро струва книжката, ни повече, ни по-малко!

  Съвсем прав е бил зяпача.

  Та в тази връзка искам да предложа нещо: левите шмекери, лъжци и крадци, дето сме допуснали да ни управляват, не е ли време, уважаеми дами и господа, да ги катурнем от властта?! Докога ще търпим лъжите и наглостта им, не считате ли, че вече не се търпят, толкова са се разгащили?! И не трябва ли не само да ги катурнем, ами да ги принудим след това да връщат всички ония явни загуби, които тяхното крадливо и калпаво управление нанесе на страната?!

  Ето, Дмитрич, дето няма нито един ден положен обществено полезен труд, нека да връща тия 220 милиона евро. Партията му да върне милиарда, дето загубихме в началото на лятото. Нека се разделят с всичките си богатства тия разбойници, та да компенсират поне част от колосалните загуби, които нанесоха на страната!

  Ако сме народ на място, трябва да направим това! Трябва да не мирясваме, докато тази напаст не само си отиде, не само бъде принудена да връща заграбеното, ами и да бъде натикана по затворите, защото са го заслужили, защото иначе никога няма да се оправим!

  Сега чаткате ли защо полагат толкова големи грижи за това в България да няма правосъдие?! Зацепихте ли къде ги стяга чепикът нашите родни комуноидни бандити, дето ни управляват? Разбрахте ли сега защо ЕС натиска толкова силно да се въведе ред тъкмо в тази сфера?! И загрявате ли защо съвсем скоро по отношение на “правосъдието” ще ни наложена предпазна клауза?!

  Кога, драги ми господа, ще почнем да рушим нашия роден Картаген?! Време е, не усещате ли го още?!

 5. @А.Грънчаров – „…да ги катурнем от властта…не само да ги катурнем, ами да ги принудим след това да връщат…докато тази напаст бъде натикана по затворите…Нека се разделят с всичките си богатства тия разбойници“

  Грънчаров, хубави пожелания, но не казваш КАК да стане всичко това!
  Ако имаш конкретни предложения, изложи ги, без да вдигаш лозунги!

 6. Г-н Инджев, искрено се възхищавам на мисълта и перото Ви. Няма ли телевизия, която да Ви отдели време, защото това, което пишете трябва да стигне до целия наш народ. Време е да се осъзнаем.

 7. И аз,като Троян, съм бесен по въпроса,да Ви се даде трибуна,защото е време,да се осъзнае това което става, от целия народ…
  И ЕК и Иван Костов са прави относно некомпетентносттта на БСП в управлението,корупцията с обръчите и злоупотребата с НДСВ…
  Г-н Инджев,тъй като ще съм точен с Вас-и нека кой както иска да псува Царя-знайте,че Симеон ІІ няма,да се подаде на изобретателността с разноцветна тоналност…
  Дори Серегй Станишев да внесе предложение за втори орден Стара планина и г-н президента да му го връчи….
  Вие поне знаете,че за мен трона и титлта са одежди на една и съща държавност,пред която са се кланяли дядо му,баща му и той няма да предпочете никога друга…
  За да влеза в тон на останалите,ще добавя,че Гоце трябва,да си посипе главата с пепел,а Н.Бареков-ако му стиска-да Ви покани,или тои или Лора Крумова…
  Когато свърша с Темида и вече сте в Телевизията,която Ви заслужава…като блог ще Ви спретнем една “мексиканска серенада” в стил “Ту соло ту….”

 8. Г-н Лефтеров, начинът да ги принудим отдавна е изобретен в човешката история, не се налага отново да откриваме топлата вода или велосипеда: иска се разпространение на демократичното съзнание и ценности, гражданска активност, уличен натиск, демонстрации, съвместни действия с опозицията, обединение на политическите сили, които са против мафията и пр.

  Явно – щом сте останали с впечатлението, че вдигам “лозунги”! – не сте чели нищо от моите статии по тия проблеми…

 9. Т.н социалисти–комунисти трябва да бъдат забранени на наша територия поне за 20г. Надявам се, че в това начинание ние, гражданите вече ще бъдем подкрепени и от всеки европейски гражданин, до когото е стигнала навината, че НАРУШЕНИЯТА, СВЪРЗАНИ С УСВОЯВАНЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФОНДОВЕ са резултат от срастването на мафията с държавата България.

 10. До Ангел Грънчаров

  Язък ти за философското учене. Трябваше поне да си научил,че българския народ, няма нищо общо с френския

 11. поведението на Лукойл е нормално за монополист. докато вносът от Румъния и Гърция е още малък – ще си гушкат коледните печалби. после може и да понамалят

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.