Бракониерският рецидив от рядък и твърде защитен вид

Когато реших да дам позитивен пример за това, че в медиите не всички са „маскари” и че не всичко е загубено, избрах като антипод на официозите относително малкия национален всекидневник „Експрес”. В един произволно взет брой на вестника от 20 септември имаше несравнимо повече адекватна на реалната ситуация в новинарския поток информация, в сравнение с флагманите на пропагандата в централния печат. Чрез сравнителния анализ стигнах до извода, обобщен в заглавието : „Свободното слово бере душа, но не берете грижа…”. И т.н.

„Експрес”, да припомня, беше и националният всекидневник, който поде от регионалния „Струма” темата за ловния гаф на президента Първанов от 1 март в гората край Симитли ( после със собствен принос се включи и „Сега”). Ето защо, казах си, сега ще видим продължение-всяка медия, която се е откроила с нещо свое, специфично, обикновено ревниво го доразвива, позовавайки се на собствената адекватност. Съответно, по тази логика, новият „ловен подвиг” на Г. Първанов в Узбекистан обещаваше да бъде на първа страница на „Експрес”.

Нищо подобно. В първия ден, след като „Експрес” премина де юре в ръцете на близката до управляващите Ирен Кръстева, вестникът се оказа крещящо глух за проявата на рецидивизъм от страна на бракониера Г. Първанов. Нито дума! И това при положение, че дори официозите не си позволиха да се направят на слепи. Вярно, в „Труд” съобщават за отстреляното от Първанов закриляно от закона животно в Узбекистан с равен и неутрален тон, сякаш това е най-нормалното нещо на света. А от в. „24 часа” направо се карат на руския сайт Fergana.ru , че си е позволил да напише истината : „ Руски сайт набърка президента в лов”, отбелязва в заглавие сърдито вестникът. Сърдито, но все пак отбелязва! Докато „Експрес”, вместо да доразвие собствената си инициатива от началото на март, с която тогава се открои от останалите медии, изведнъж онемя.

Възможно ли е това да е случайно в първия ден, откакто вестникът има нов собственик? Въпросът щеше да е незначителен, ако не беше симптоматичен и не обясняваше механизма за укротяване на опърничавите медии-който се опълчва на всесилния ни ( не по закон, а де факто) президент, или го изтикват , или направо го купуват.

Колкото до оправданието за бракониерската постъпка на държавния глава, измислено от неговите чиновници ( протакано така, че да не може да бъде отпечатано във вестниците, нито да бъде цитирано в централните новини на телевизиите-с което облекчава задачата на автоцензурата), то оправда моите скромни прогнози. Както и при предишни случаи, от високото, високомерното по-скоро място, буквално не отговориха конкретно на въпроса. Може ли да се нарече отговор следното подигравателно спрямо общественото мнение изречение, подхвърлено от президентските чиновници:

„ Президентът Първанов е следвал предложената от домакините му програма и по време на цялото си посещение е бил придружаван от премиера на Узбекистан”.

Това презрително подхвърляне по смисъл и стил е точно копие на увъртането, до което Първанов прибягна, когато трябваше да отговори, дали има подарък апартамент от оръжеен търговец. Вместо да каже ясно „не”, той ( гузно) се извъртя с препратка към официалните данни за имотното му състояние ( сякаш някой е малоумен да си мисли, че там ще пише нещо, което си е за прокуратурата). За ловуването край Симитли по време, когато трябваше да даде пример за съпричастност с драмата на загиналите край Кардам , се опита да се измъкне с твърдението, че е бил в гората, но не бил ловувал (въпреки сведенията за разхвърляни наоколо примамки за вълци и участието на солиден антураж от помагачи и охранители).

И какво излиза? Първанов е невинен за нарушаването на законите на Узбекистан, защото го е направил солидарно с узбекските си домакини-те да му мислят, така ли? Предложили му да стреля и стрелял по рядък вид козел. Интересно, ако отиде в Северна Корея и му предложат да посети концлагер за „превъзпитаване” на антикомунистически елементи, ще отиде ли да се ръкува с тях? Ами ако посети държава с канибалски традиции, ще си хапне ли човешко? Или пък-ще следва ли програмата на местните нрави, ако му предложат гостоприемно да сподели съпругата на домакина, каквато традиция има в някои части на света?

Същността на президентския отговор на въпроса за бракониерството му обаче отива по-далеч от обикновената неадекватност: тя има стойността на самопризнание, че
се води по ума на други, без да се замисли за последиците. И се крие зад техния узбекски гръб след това, което пък показва липса на достойнство да поеме отговорност за делата си.

И накрая, но не и по важност, бракониерската случка край Симитли можеше да мине за грешка. Ловувало му се на човека, макар и в забранен сезон, не си е давал сметка, че прави нещо кой знае колко нередно в момент, когато трябваше да обяви национален траур. А и подмазвачите му свирят на тънката му струна, подвели са го (горе-долу в този смисъл бяха окарикатурени критиките срещу Първанов, например от Велислава Дърева, която, защитавайки Първанов, ги опакова в агресивен сарказъм) .

Сега ситуацията с бракониерството се повтаря: отново е бил изкушен, отново е бракониер и отново не си признава. Този човек няма задръжки и разчита единствено на това, че няма да го хванат.

Отново ли е подведен, или подведените са неговите избиратели? Как, ако не рецидивист, се нарича човек, който повтаря престъпленията си?

37 мнения за “Бракониерският рецидив от рядък и твърде защитен вид”

 1. Нарича се:

  Рушветчия
  Екскурзиант
  Цървул
  Имбецил
  Дембел
  Ибрикчия
  Въшлю
  Измекярин
  Серсемин
  Тепигьоз

 2. Президент-бракониер-престъпник-рецидивист.Думи нямам направо.Срам ме е от този човек.

 3. Стига вече! ПОДВЕДЕН Е човеко. НЕВИНЕН Е.
  Майтапбе Уили.
  Когато го избраха за лидер на тяхната партия, той не знаеще – къркаше с едно маце в кръчамта на Петко Трамвая. Пълно нещастие за родените в този Булгаистан. ИСКАМ ДА НЕ СЪМ РОДЕН ТУК. СРАМ МЕ Е!

 4. Гьонсурат според мен се нарича оня, който лъже и увърта без да му мигне окото; горко ни, че такова морално нищожество е президент на България; защото държавният глава на една страна символизира народното единство и народния дух; нима ние, българите, щом сме символизирани от такъв невероятен гьонсурат, също сме гьонсурати?!

  За съжаление, щом сме допуснали гьонсурат да ни е президент, значи и ние сме такива; ще престанем да сме такива когато лъжеца и дребния шмекер Гоце вече няма да е български президент.

 5. Де юре Гоце не е рецидивист, защото няма влязла в сила присъда за вече извършено престъпление. За сега просто осъществява реална съвкупност от престъпления.
  Що се касае до електората му, бих искала да се окаже, че е подведен, т.е. че има някакви разминавания в очкванията към него. Опасявам се обаче, че този електорат изобщо не е критичен и взискателен към президента си (това не е моят президент). Страхувам се, че за избирателите му бракониерството на президента-рецензент е точно толкова укоримо (т.е. никак), колкото и това, че е Гоце от ДС, че може би е получил скъп недвижим дар от един бизнесмен, че е нелоялен партньор на ЕС и вярно куче на Путин.

 6. Иво, защо се заяждаш с човека. Той е държавен глава и е на официално посещение, има си протокол и той е длъжен да го спазва. А ако и протокола да включва “make love” с 18 годишни момета, той е длъжен да го спазва. Тежка е царската корона – както е казал някой

 7. “Или пък-ще следва ли програмата на местните нрави, ако му предложат гостоприемно да сподели съпругата на домакина, каквато традиция има в някои части на света?”
  Ухааа, и аз ще се възползвам от гостоприемството, ама барем преди това ще искам медицинско. Да знаете колко е кофти да си триперлия? С електората ще се оправя, ама с жената си е бая зор. Пая и тея по блоговете не се търпят, да ви кажа…

 8. Варна, морето, сините вълни,
  Я Гоцето с чифтето
  пак се изложй!

 9. Ще добавя нещо, което някои вече са прочели в Кафенето.
  Подвеждането на Първанов явно е било добре планирано, тъй като подготовката за лова е била засечена от узбекски журналисти още преди да пристигне. Краткото съобщение е в цензурирания в Узбекистан сайт http://www.uzmetronom.com Заглавието е пророческо Българският президент няма да отговаря за козела.
  Наличието на тази информация поставя в много деликатна позиция защитниците на Първанов.

  Учудвам се на липсата на професионализъм дори у сериозни медии като Дневник, които пишат за рускоезичния сайт Агенция Фергана като за някакъв съмнителен руски източник. Едно елементарно търсене в Гугъл показва, че Фергана е сериозен източник, цитиран от много по-сериозни агенции като Ройтерс и много по-несериозни като нашата Фокус Нюз. А Сергей Наумов е талантлив и много деен разследващ журналист, който със сигурност е проверил източниците си.

  Също така никой не се сеща да попита свитата на Първанов, сред която са много журналисти от водещи медии къде е бил президентът на 7-ми сутринта. Ако е вярно, че е отсъствал половин ден за да ходи на лов, то какво официално обяснение е било дадено на придружаващите го? Кметът на Пловдив също е бил в дружинката, но не видях някой да го е питал.

  Изобщо, журналистика като слънце. Добре, че има няколко български журналисти в чужбина и Юрген Рот. Нали, Иво?

 10. Проблемът е, че бракониерството му е най-малкия кусур.

  Като шпионин преминал под разпореждането на КГБ, Гоце върши далеч по-зловещи поразии.

  Някои вече се видяха, други още не са.

 11. “Електорато, електоратоооооо”,
  а не президентът е проблема ни….
  Та те са си лика прилика….

 12. Много се излага напоследък, когато трябва да покаже някаква реакция, мълчи като комунист на разпит. Когато пък реши да се изяви става ясно, че първата стратегия (на мълчанието) е много по-добра.. То не бяха гафове с Фолклендските острови, не бяха горди хвалби от рода на “от бенефициенти на чуждестранната помощ се превърнахме в донори”, пък за капак и редки и защитени козли трепа.
  Аз друго се чудя (може да съм пропуснал) – в цялата му обиколка, която е предприел на последък (Аржентина, Мексико, Катар, Узбекистан, Албания) има ли и някоя страна от евросъюза, заслугата за чието членство неговата партия почти си приписваше в началото? Или там не му се ходи (не го пускат?), след като почнаха да се държат лошо с нас и да ни викат, че сме корумпирани и няма да ни дават повече парички…

 13. Колкото и да е тъжно,знаеме добре, че за масовия български избирател гръмването на каквото и да е животно не е убийство. В най-добрия случай избирателят може да се запита дали ловецът Гоце ще варакоса рогата, преди да ги окачи на стената на трофеите и дали дружинката е изяла месото на шиш в гората или е осолено и донесено на Зорка да го сготви в Бояна, когато достове му дойдат на гости. Но в замена на това злорадо очаквам да гръмнат подигравките в европейската преса и да се разбеснеят таласъмите на тамошните природозащитници.Съжалявам, но пак “без любов към България”.

 14. Брилятно казано…
  ” че
  се води по ума на други, без да се замисли за последиците.”
  Това ли са юнаците дето водят държавата??????
  Удряйки шамара от неполучаването на тия 220 мил.евро-Европа ни показа.
  Жалко е другото-загубихме всякакъв авторитет в Европа.
  -но пък за сметка на това имаме президент-авджия…;
  премиер-ватман,рокер,писател…мулти функционален таковата…

  и за donmury:протокола се спазва и е нещо като светая светих-не може да се наруши…
  това,че нашенеца(Гоце)го е нарушил-не трябва да ни прави горди…
  Всеки човек си има някакви хобита-но не може хобито ти да бъде да посетиш неизвести страни и да кажеш,че си способствал да се направи по-добра връзка(дипломатична)-и да пуцаш безотговорно…при положение,че ти плаща цялата държава това малко посещение,тази малка визита.
  и,президента на Република България …просто не е президент.
  няма ли кой да каже-Царят е Гол?!??!?!
  е колко пъти трябва да го повтаряме,да го казваме?
  Трябва ли,както казва Г-н Грънчаров:да се хванем и да изметем
  комунистическата помия?
  А,какво ще дойде после?
  …освен Господ-кой знае????
  Благодаря,Г-н Инджев-вашите коментари предизвикват размисли и дискусия.
  а това е добро-в спора се ражда истината-ако има с кого да се поспори.

  поздрави от
  Корнуол,Англия

 15. Звънях упорито на пловдивския кмет докато пишех статията си “Омертата около Първанов се пропука…в Узбекистан”, но той явно не отговаря на позвънявания от телефони, които не познава. Имаше смисъл да му задам няколко въпроса с елемнт на изненада ( струва ми се, че след Kafene. net бях сред първите, реагирали с позиция в Интернет).
  Отказах се, защото не исках да бавя публикацията заради неуспеха да стигна до Славчо Атанасов. Но всяка медия, която пожелае,все още може да опита да го попита дали и какво знае за височайшия президентски лов в деня, в който, по данни на сайта на Първанов, президентът е ПРИСЪСТАВАЛ на подписването на договора между кметовете на Самарканд и Пловдив в Самарканд-което е възможно, но е интересно да се знае, дали останалите членове на делегацията, като Атанасов, са били осведомени от триумфиращия ловец за бракониерския му успех!

 16. http://svejo.net/home/link_summary/113281-Kafeneto-smenq-fasadata-si-no-ne-i-nrava

  От днес на адрес http://www.kafene.info можете да видите новия дизайн на Кафенето, сайт създаден и поддържан от журналисти от бившата българска редакция на ББС. Новата версия ще съществува паралелно със старата, като съдържанието е идентично. Освен новия дизайн, редовните читатели на Кафене ще оценят новата система за търсене, по-удобната навигация и системата за оценяване и коментиране на статиите.

 17. ИВО ИВО….!
  Меньше надо пить!

  Те това ли е най-важното в момента, та за него си пишете. Ама блога си е ваш. А както виждам имате и много привърженици.

  Или може би това е най-доброто доказателство, че не всички са маскари.
  Да – ама : жудналист немаскара не е по дефиниция и добър журналист. Много от посетитилите на блога Ви смятат за добър журналист – защо не покажете, че наистина е така най-после. Разбрахме всички че сте добър антипървановец, добър демократ-костовист и добре пишете.

 18. Сред класификациите на Лефтеров (коментар 1) липсва
  най-съществената, а именно, национален предател.
  Що се отнася до бракониерството, предполагам, че това го издига в очите на обожателите му, както слабостта на Саркози към хубавите жени.

 19. Г-н Инджев,има кметове,които са слаба ракия,а има ловци,с елитно хоби,но работата не е в скъпия подарък,палавото пощипване ва мома,в отстрелването на глигана,да не говорим за рядко и забранено животно!
  Хайде холан,не сме деца и нищо човешко не ни е чуждо-дай боже всекиму-но политическият елит за това е длъжен да полага грижи и да не излага на показ /очевадни и неприемливи в “чумни времена”/земни страсти и пристрастия…
  Историкът Първанов е длъжен,да знае,че още фараоните са съумявали,да боравят с чувствителнстта,дори на простолюдието в робски времена…
  То и сега не е ясно,как ще завърши този нескончаем подвиг,но за следващия “евентуално!!!”-или трябва да скълца топките на Протокола или ако не…за предпочитане собствените ,защото с уменията си да борави и с огън и с вода,много добре знае,че изтормозени от немотия и най-вече от неправди …хората,както казва С.Станишев са лишени от щастие,а аз ще прибавя,те са и зли и отмъстителни …

 20. Представяте ли си Гоце като отиде в Африка(на друго място не го искат)колко “НО СЪР”чета ще отстреля?Помните ли стария виц..?

 21. Тоз нашия, ако ще и за президент на галактиката да го изберат, пак няма да надскочи селския си манталитет.

 22. @ Васко

  Демократи-костовисти няма… Има само демократи. Или ще създавате отново СДС-Движение??? Има ги гнилите ябълки сред нас, така си е, но провалът едно време на активно мероприятие ‘СДС-Движение’ ни окуражи, че и вашите пипала не са толкова всемогъщи (не лично Вашите, разбира се)! Както наскоро А. Грънчаров спомена, още сме тук и ако се налага – пак ще спасим родината си!!!

  Затова и Иво ще продължава да бъде антигоцевец, както го нарекохте… Защото сме демократи :-))))))))))

 23. Иво, нямаш грешка. Точно за пожара във влака София-Кардам на 28.02.2008 г. става дума.
  А иначе президентските чиновници не могат да не знаят предварително каква ще е програмата. Все пак е съгласувана с тях. Лошото е, че ние си пишем, а “керванът” …

 24. Благодаря, Иво, че написа за пореднвата гоцева свинщина –> огласяьването остана единствената ни сила…

 25. Чиновниците отлично са знаели какво ще върши президента, подготвили багажа с пушките и са го пратили в Узбекистан още преди визитата. Това го пише тук:

  http://www.uzmetronom.com/2008/11/04/bolgarskijj_prezident_za_kozla_ne_otvetit.html

  Кафене също го съобщи, но никой не обръща внимание и някои български журналисти продължават да дуднат: да, ама само един източник има. Е не е един, два са.

 26. Абсолютно вярно! Да не говорим, че снощи в re:tv Иван Бедров удари в десетката с интервю с руския журналист, автор на публикацията в руския сайт, който отново застана зад своята публикация. Самият факт, че , както научихме покрай разнищването на работата, Първанов е уникат сред изключително редките чужди политици, посещаващи Узбекистан, е достатъчно показателен за приоритетите на нашия президент- опозиционерите в Узбекистан направо го подозират, че истинската цел на неговата разходка е именно бракониерстването, защото в София са знаели много добре, че диктаторът Ислам Каримов няма никакво намерение да продава газ другиму, освен на Русия, така че приказките за “мисия” на Първанов като “говорител” на проекта “Набуко” са прикритие за удовлетворяване на прищевките му.
  Един участник в този форум, който явно има информация от първа ръка, описа колко са били вбесени самите узбеки от мерките за сигурност, наложени заради Първанов, които са озлобили населението-режимът, възхитен , че му се обръща внимание от “западен политик” ( комай единственият!), се е презастраховал и престарал в демонстрцията на гостоприемство от…диктаторски тип.
  Само че се въздържам да пиша на тази тема отново само защото вече й посветих няколко статии. Давам си сметка, че звуча като “лично засегнат”, който си го връща на Първанов и че няма как , а и няма нужда, да се оправдавам, да доказвам, че не е така-просто президентът е толкова неадекватен и толкова “охраняван” от медиите тук, че този абсурд от съчетанието между двата фактора отваря голяма ниша за такива като мен, на които не им пука кой какво ще си каже и пишат по ” забранената” тема именно защото тя е табу в официозите-електронни и печатни.
  Въобще тази пропагандна хватка, да те обвиняват в необективност, защото не крещиш, че всички са маскари, е много удобно оръжие за манипулиране на обществото. В смисъл, че се практикува “балансирането” на критиката от уж обективни критерии, а всъщност под ударите й попадат главно противниците на властта-Първанов минава за най-влиятелния политик, но му се посвещават най-малко упреци, докато най-малко влиятелните( според социолозите, а и според избирателите на предишните избори), са обект на дългогодишно, систематично медийно остракиране. Така че, като не се оставям да бъда въвлечен в този хор, не се притеснявам от злобните забележки, че съм се бил занимавал само с Първанов и подобните му-да, така е, на който не му харесва, да си чете официозите, там такова нещо няма. Няма го в големи тиражи.

 27. Жалко, че повечето медии в България са купени. Блоговете станаха сериозна част от независимата журналистика. И няма смисъл да си купуваме от вестниците на Батков, защото са много твърди и не стават за тоалетна…

  Присъединете се към фейсбук групата “Срам ме е, че имам Президент Бракониер” на http://www.facebook.com/group.php?gid=37615240826

 28. Здравейте колеги,
  направихме подписка с искане Първанов да си върне трофея обратно в Узбекистан.
  Можете да я подкрепите на http://forthenature.org/petitions/9
  Президентът не носи наказателна отговорност по време на мандата си, така че единственото, което може да искаме от него е да се извини на Българския и Узбекския народ…

 29. жОРЕ , пЪРВАНОВ-срам ме е …
  но да знаеш-ИДЕ ДЕН!

 30. Амааа, моля ви се – оставете го човека на мира!
  Той овена сигурно е бил болен , или пък мноого стар…Бас ловя , че е и пооскубан,абе точно като БСП-то !

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.