Европейският ни провал през годината на Русия

Кой министър пръв се отчете в края на годината за успехите на своето ведомство?

Пламен Орешарски, отговорен както всички министри на финансите по света за събирането на държавните плащания, но превърнал се в раздавач на т.н. бюджетен излишък заради излишъците от управленски безобразия, лишили България от европейската финансова подкрепа?

Вицепремиерът Меглена Плугчиева-за нечуваните постижения на една отделно взета страна от ЕС по отношение на санкциите, които е привлякла от Брюксел за една отделно взета година?

Или може би Емилия Масларова- за това как прати на кино пенсионерите вместо да ги заведе на море, като им беше обещала?

Хайде да не продължавам. Няма да познаете. Трябва ви малко актуална информация. Доставя я агенция „Фокус”. Тя ни осведомява за отчета на министъра на културата Стефан Данаилов за постиженията на годината на Русия в България.

Данаилов докладва, че цели 873 творци от Русия са посетили България през отчетния период, а тяхна публика са били впечатляващите 280 000 зрители. Няма да издребняваме с въпрос дали част от тях не са едни и същи хора, което би означавало съвсем друга бройка. Факт е , че желаещите са много. В партийните организации на БСП например имаше близко до бунт брожение на пренебрегнатите, останали без покани за концерта на руските творци в НДК, предвождани от Путин и Йосиф Кобзон през януари. Вестник „Дума” публикува тогава гневни упреци на другари и другарки, за които ценните покани не стигнали.

И още: 10 изложби в 10 града и 38 срещи със „знакови фигури” на руската култура е имало през годината, рапортува първият български министър, който отчита изпреварващо дейността си за годината-същата, през която България постави „знакови”рекорди по изпадане на европейското дъно от гледна точка на здравеопазването, доходите, заплатите, борбата с корупцията, с престъпността и според статистиката се настани трайно в най-ниските слоеве на европейския скептицизъм, недоверие в управляващите и по усещане за собствения си живот като едно нещастие.

Но, да не изпадаме в униние и нихилизъм. Все пак по един показател сме номер едно без конкуренция: българските граждани обичат повече от всяка друга страна именно Русия. Тази висока температура на харесване, от която министър Данаилов го тресе законна гордост, беше измерена от Евробарометър. Най-бедната, най-изостаналата и най-наказваната в рамките на ЕС страна е населена с хора, които най-много си падат не по някакъв си европейски модел ( и съответното му изражение-да речем Франция, Холандия, Италия…), а по Русия. Което си е логично, нали! Министър Данаилов има с какво да се гордее, може и да не е негова заслугата, но основание да тържествува има.

В края на краищата руските освободители може да са ни освободите еднократно, но май завинаги: от чувство за европейска съпричастност, от стремеж към високите стандарти на европейски забогателите ( не от продажба на природни богатства, а от принадената стойност на труда на свободния гражданин).

Докато Брюксел от какво ни освобождава, освен от правото да крадем парите на европейските данъкоплатци? От нищо- упорито не иска да ни освободи от отговорност при изпълнение на поетите задължения. А и от самите ни корумпирани управници не може да ни освободи, както се вижда напоследък от модерното ляво нахакано репчене на Първанов, Станишев, Калфин и Плугчиева срещу санкциите на ЕК, наложени на София.

Само едно ме безпокои: на 5 февруари щяла да започне годината на България в Русия. Малееее! Ако тя приключи за Русия така, както тук приключваме годината на Русия в България, не им завиждам на руснаците. Още повече че и техният най-важен ресорен господ, този, комуто се кланят за цените на петрола и газа, нещо ги загърбва. Шаманите на икономическото прогнозиране вещаят ужасии. Да не богохулствам, но ако се вярва на едни експертни предвиждания по Си Ен Ен сгромолясването на тези цени щяло да продължава и да достигне нива от 20-25 долара за барел, т.е. поне 7-8 пъти по-ниски стойностите от онези, на които се базираха плановете на Путин да си напазарува световно влияние, разчитащи на поне 150, ако не и на 200 долара за барел.

Ние поне си знаем за какво ни наказва нашият Господ Брюксел, а тяхното наказание за какво е, Господи?! Те ли не се молиха достатъчно ревностно, като принесоха по стара руска традиция в жертва свободата на медиите, на гражданското общество, на бизнеса, ( опитаха се и на Грузия, но постигнаха временен успех)? Или пък гадните американци нарочно си съсипаха финансовия сектор, за да няма с какво да харчат на световния пазар по обичайния си разюздан капиталистически маниер, само и само да повлекат след себе си Матушка Рус със срива в търсенето на нейните природни богатства и така да я принуждават да продава на безценица газ и нефт?

Отговорът на този въпрос очакваме догодина по това време от отчета на руския министър на културата за това как е протекла годината на България в Русия.

36 мнения за “Европейският ни провал през годината на Русия”

 1. По повод 873-мата творци от Русия и впечатлените от тях 280 000 зрители,

  На адреЗа на Стефан Даниилов припомням следния лаф-виц от времето на ком-соц-СССР-ския фолклор:

  На годишно отчетно събрание писателската организация в Ясна поляна отбелязала изключителен следреволюционен прираст – вече в селището се появили над 40 творци-писатели, докато преди революцията имало само един.

  И този отчет е бил верен, само, че единствения дореволюционен бил Лев
  Толстой.

 2. Мен не ме е страх от министъра на културата…
  Мен ме е страх от културата на министъра на културата!
  За който не е осведомен – бат Серго написа в памет на актрисата Марияна Димитрова(вечна ѝ памет!): „Збогом, Мария“
  Збогом, майор Деянов; Збогом, Серго – Данаилов(СтаниШеф), Збогом, другари комунисти – моля ви- приберете си се в матушка Рус(Путиновая) и будьте счастливь1е с всичките 38 знакови или знатни хора на руската култура.
  Да те е.а в българския министър! Абе, похвали се с нашата родна култура, бе, серсем! Ама не с мошенника Антон Дончев, не с ортака му Иван Гранитски и т.н. и т.н. Похвали се с артистите от „Иван Вазов“, „Армията“, „Сълза-“та, с онова момче(не му знам името) дето беше номинирано за Оскар ли, за Сезар ли??
  Кажи нещо за родното кино – Дзифт ли беше, що ли.
  Кажи за Ибряма и наградата на BBC(ако и да беше за миналата година).
  Кажи нещо за БЪЛГАРИЯ, да ти таковам ма..та, Станишофилска!
  И аз съм русофил, и аз обичам руската култура(Достоевски, Окуджава, Висоцки, Солженицин, Н.Михалковски), и аз все още съм благодарен на руския народ за НАШЕТО освобождение от ТУРЦИТЕ!
  А ти, мекере комунистическо, в коалиция с ТУРСКАТА партия лижеш задника на руския си премиер! В годината на Путин! Не годината на Русия!
  Пфу, гади ми се от таквиз…идиоти!
  Ама ний…ний сме май идиоти!

 3. От вълнение – Никита Михалков!
  И може би от неосъзнатата асоциация с брат му – Кончаловски.

 4. Статията е точна, но от “Сергей” какъв друг отчет искате?! Интересно, ако статията е и пророческа, в отчета на руския му колега “товарищ Пырванов” в кой резерват ще е стрелял по защитени видове и тов. Путин дали ще бъде с него.

 5. Боже, колко сме го закъсали вече с тези наши гьонсурати. Няма ли да има край на простотиите им, все в угода на бай иван. Докога ще търпим гадните им изяви, които ни карат да се срамуваме..всичките им управленски действия са насочени единствено срещу националния ни интерес-надяват се, че на Европа ще й писне–вижте как се репчи за едностранно въвеждане на еврото петър димитров- и тогава ще са щастливи да ни направят задунайска губерния, при това са милионерчета, а за народа-им пука, колкото на путин-за неговия. Кога най-сетне гласуващите им ще разберат собственото си нещастие….

 6. Предпоследното изречение на статията е нещо, което съм си мислел – дали това не е новата версия на Рейгъновите “Звездни войни”, които разпиляха и
  Се Се Се Ре, и Варшавския договор.
  Още една причина да обичам Америка!

 7. Не си прав. Стефан Данаилов хич не е прост човек. Начетен и талантлив актьор. Явно като се набъркаш в политиката трябва да си плюеш на суратя и да следваш линията на партията. Защо му трябваше да прецака цялата народна любов към него с този пост? Явно парите са били над всичко. Аз познавам много негови студенти от НАТВИЗ и всички го боготворят. Абе както е казал народа, никога не е късно да се усереш!
  Иначе Иво като винаги е в десетката!

 8. Това на Лефтеров е на-силното и най-впечатляващо…
  И аз помня удачно сравнение,като това на Р.Ралин,но за министерското кресло на “…Вазов,когато там седна Начо Папазов….”
  За “майор Деянов” какво да кажа…”сите все от един калъп…сякаш са правени у д….е…
  И как поне един не се “извъди да е и “куман и с т ъ и да умее къъъссскет да сваля в храма небесен…
  Повече от 35 години съм слугувал на най-добрите в изкуството и това ме е изпълвало и с голяма радост и умиление заради България…
  Когато на едни мутри за обикновени “репродукции” на картини на болното ни дете,очите им се отвориха,все едно че виждат Рембранд или Репин/ако въобще ги разбират!!!/ наш Серго вместо да впрегне държавната машина -и “хвърли як бой”-им се хвана и ме посъветва “за експертиза от Вационания институт на паметниците ни изкуството…
  Добре,че имаше и умен полцай,майор от МВР,за да предотврати неописуемата разправия,та се се наложи тяхното озаптяване,както и на веротяно подкупена съдия изпълнтел…
  Болшинството,като някакави изоди са отворили лаком “г.. и затова са възможни случай като този на покойните бедни деца от Пазарджик….

 9. До Т. Лефтеров – “Збогом, Мария” “бат’ Серго” написа на поклонението пред тленните останки на певицата (и композитор) Мария Нейкова.(Не че това е от съществено значение за културата на министъра.) И дано операторът “хванал” и показал този гаф да е все още на работа.

 10. Г-н Инджев, завиждам Ви!
  Как успявате от абсурдната “действителност” в която ни потопиха пак червените да откроите бездънните простори на недостижимо-абсурдното?

 11. @Йов- „Там где седеше Дядо Вазов
  сега се мъдри някой-си Начо Папазов“ – Радой Ралин
  И още – „Кой сложи на поста таз другарка проста?
  Сложи я вожда – за да я спохожа!“
  А в конкретния случай(да ми прости бай Радой от небето, че го перефразирам):
  Европа ни даде култура
  да хванем Путина за …шнура!

 12. Ще ме извини г-н Инджев, но ще внеса няколко уточнения. Както се казва истината, едната истина и само истината.
  1.Всяка година на 1 януари Бг плаща като членски внос в ЕС 650 милиона лева суха пара.
  2. За “мисиите”, участието ни във войните и миротворчествата в Босна, Ирак и Авганистан харчим стотици милиони. За заплати, по 100долара на български войник наемник на ден. Отделно за дрехи, оборудване, прехрана, оръжие, амуниции, техника, гориво и тн.
  В НС от депутати се изнесоха цифри.
  Че за тези мисии сме похарчили досега над 1.5 милиарда. Никой не се опита да опровергае тези цифри, а там беше и м-р предедателя Станишев.
  3.За да се спасяват икономиката и банките на ЕС от кризата-рецесия. искат от нас да участвуваме със 700милиона в Резервен фонд за тази цел. Не се разбра дали и кога са внесени от Бг тези пари.
  4. Почти Всички държави в ЕС са били колонниални държави. Англия, Франция, Испания, Португалия, италия, Белгия, Холандия, Германия,Австрия и тн.,с малки изключения като Полша, Бг, Румъния и още някой. На грабежа устроен от тях над колонизираните страни, държави и континенти, се гради и се е създало, и почива днешното им материално благополучие и просперитет. Това твърдят редица европейски и американски учени и икономисти. Това дъказва в едно солидно научно изследване и един наш д-р професор в книгата си
  “НАСИЛИЕТО В МОДЕРНАТА ЕПОХА.” Издадена миналата година.
  А за Русия да не берем грижи. С нейния огромен потенциал, тя ще се оправи от всяко положение. Сега, когато световната икономика е свита и ще се свива още, употребата на петрол пада, от там падат и цените. Идва възход след рецеията, дано стане скоро, употребата на петрол и газ нараства, нарастват и цените. Не бива да растът прекомерно и спекулативно, както беше до вчера, като резултат от спекулациите на Уол-стриит. Да достигнат и подържат едни нормални нива, поносими за всички и всеки.
  На това да се надяваме в бъдеще, нали?
  ЕС не прави подаръци. Колкото по-навреме разберем това, толкова ще е по-добре за нас. Те знаят много добре цената на всеко нещо и умеят да пестят за сметка на по-бедния и слабия. Стига да им се даде или намерят реален, или измислен повод за това. Морала и истината не са решаващите за преценките. А сметките и политическите пристрастия.
  НА ТОВА МУ ВИКАТ “ГОЛЯМА ПОЛИТИКА”…

 13. @Диан Иванов – Прав сте, г-н Иванов!
  Сгрешил съм, защото съвсем наскоро гледах „Дами канят“ с Мариана Димитрова, Невена Коканова(и на нея вечна памет), Цветана Манева, Мария Статулова, Доротея Тончева…
  За тях да бе говорил Стефчо(в)
  …Или за Мария Нейкова, Емил Димитров…Или за Леон Даниел.
  Че с много от тия хора умира (а с министър като другаря Данаилов – и замира) българската култура!

 14. Това за колониалния произход на западния просперитет е едно от последните убежища на вярващите в комунистическата религия, според които враговете нарочно си живеят добре, защото са гадове и го правят с цел да ни дразнят-все трябва да има някакво обяснение за техния напредък и е най-добре да бъдат обвинени за него-например, като грабители .
  Към “изключенията”, изброени по-горе от вас, ще трябва, освен Полша и Румъния, да добавите Люксембург, Унгария, Чехия, Словакия, Словения, Финландия, Швеция, Малта, Кипър-все сравними по размери с нас държави от ЕС, които са на светлини години от нас по какви ли не положителни показатели без да са били “колониални грабители” . Не са ли малко множко тези “изключения” и доста смущаващи като примери, когато се сравняваме с тях?
  На това му викат, г-н Иванов, ГОЛЯМОТО НЕРАЗБИРАНЕ политиката…
  Само че на нас ни изнася да мразим успелите и да ги попържаме, че грабили други народи, като така прикриваме собствената си неадекватност, вместо да се възпозваме като тях от основната производителна сила в съвременния свят: свободния труд и творчество на свободните хора. Харесваме авторитарната Русия, защото тя не изисква от нас да се напрягаме, а само да сме й благодарни троянски коне…
  Истинското изключение от европейското правило за просперитет на народите, които разчитат на себе си, сме ние, вечно разчитащите на милостта на дядо Иван-я да ни освободи, я да ни продаде съветски петрол по “братски цени”, че да си изхраним държавата от препродажба по “втория начин”, я да ни приласкае Путин с неговите лесно спечелени от природни суровини ( на гадния капиталистически пазар) милиарди.

 15. ами руската държава си го каза отдавна: България е Троянският кон на братушките в ЕС…
  (само не стана ясно, кой е Братът на Пит, ох, Ахил исках да кажа, в тая история)
  🙂

  Обаче, искам да споделя едно лично впечатление: повечето русофили у нас са ИДЕОЛОГОфили, без да имат сериозна представа за руската култура, те обичат не руското, а кремълското. Очевиден васален рефлекс. Парадоксално: в бита си такива хора предпочитат немски, италиански, френски и американски марки.
  (е, напоследък почти всичко е китайско)
  А от руската техника уважават само АК и ПМ. Даже ловните им пушки са Мозберг и Уинчестър, вместо иначе добрите ТОЗ.

  ***
  Лефтеров, недейте така с Михалков. Въросният културен деец нееднократно е заявявал, че обича Путин.
  Достоевски също трудно ми се вписва в някаква неимперска парадигма (за разлика от Лев Толстой, да речем). Хайде, сменете Никитка с Элдар Рязанов поне, а Достоевски със Сергий Булгаков – и да си стиснем ръцете!
  🙂

 16. Само да допълня ( днес наршавам всичките си принципи да не съм “на всяка манджа мерудия”, пардон…): най-смелият филм за същността на разпада на руското общество е дело на Говорухин, който показа документално в сгъстен вид руската история с масовите зверства на комунизма и озверелите физиономии на пияните тълпи в самата съвременна Москва, правейки извода за деградация на самата нация…Този потресаващ документален филм беше показан 2 пъти в късните часове на Ефир 2 в зората на нашата пробудена демокрация, след което тя, както е известно, си легна да дреме отново и на никой не му дреме за истината и за корените на българската специфика: прекалено много Русия в България и твърде малко Европа за баланс, което ни прави уникални в рамките на самия ЕС.т

 17. Да, колкото и да се напъват да спрат влака с червените си задници, нищо няма да стане. Жалко само, че и този път историята ще се случи без българско участие.

 18. Определено има логика в повдигането на въпроса за българските мисии (без кавички). Смисълът им, така както аз съм го виждал, когато съм бил ‘за’, е да изпратим следното послание към нашите съюзници: Може да не сме все още развити като вас, но понеже вече сме СВОБОДНИ, искаме да покажем, че сме солидарни с останалите свободни народи и щом трябва да се воюва в името на тази свобода – ние сме тук и сме готови!
  В ‘замяна’ очакваме тази ни позиция и свидните жертви, които даваме, да се трансформират в равноправно отношение от ваша страна към нас. И то ОЩЕ СЕГА, преди да сме доказали на сто процента, че сме готови да носим отговорностите на свободата. В този смисъл наистина стават излишни тези жертви, при положение, че сега президентът ни е в международна изолация, а изълнителната власт се чуди как да се скара с Брюксел. Просто двата сюжета не се връзват. Нашите мисии трябваше да са израз на солидарност със съюзниците ни, а ние се държим тъкмо като троянски коне и в такъв случай сами се поставяме в ролята на използвани. Евентуалните позитиви от тези операции бяха изтрити с лека ръка от пируетите на Гоце и Дмитриевич във външната политика! Така че прав е Иванов в това отношение – изхарчените пари за мисии зад граница са всъщност загуба за България, поредната такава произтичаща от некадърността на настоящата власт!

 19. До др. Иванов: другарю, всяка страна, член на ЕС плаща вноски, или както го наричате “членски внос”, вероятно по асоциация с ОФ и тем подобни, като има страни, които внасят повече, отколкото получават. В случая с България не е така. България плаща по-малко отколкото получава, или по-право, отколкото би получила, ако имаше политически ръководители, които да знаят как да стопанисват в угода народу, т.е. и в своя. Понеже обаче България в момента я управляват не държавници, а вождове, нещата изглеждат по съответния начин.
  А Русия нека се оправи, както и пожелавате. Аз нямам нищо против. Точно така желая и на Буркина Фасо да се оправи. Само да остави (Русия, не Буркина Фасо) България на мира. А такива като Вас, загрижени за матушката бих посъветвал да поемат път на североизток и да окажат ефективна и братска помощ в оправянето на Русия. На добър път, другарю.

 20. Знам, че е без особен ефект, но не мога да се въздържа…

  Та, още веднъж до др. Иванов: понеже обичате явно цифрите и аритметиката, вземете хвърлете един поглед на тази страница и връзките, излизащи от нея: http://ec.europa.eu/budget/other_main/site_map_en.htm

  Търсех да я намеря на руски, но нямаше. Има само на западно-колониални езици. На източно-имперски са пропуснали да преведат. Ще трябва да потърсите съдействието на някой кулак (не успяхте да ги изтребите всички на времето), за да Ви преведе… ако не сте тръгнали вече за Русия да й помагате да се оправи де…

 21. Da ..kogato Bulgarina zapo4ne da plashta po 32-42 % danak varhu prihoda si moze i da se izravni sas Finlandia i Swecia i Malta po standart……zashto mrazite Rusia e jasno..Balgarina e bil vinago zavistliv zlobar…. Tormozi go mnogo misalta 4e Rusnaka za 10-15 godini dostigna evropeiski standart na zaolati i zivot…a Bai Ganjo ne v EU.. ami i na USA 4len da stane pak shte si e sas niski Afrikanski zaplati i standart na zivot

 22. Софиянци вземат двойно по-високи заплати точно за това – да мълчат и да не пречат на политиците и мошенниците, а иначе вирят носовете като столичани и говорят за провинция.Столичани, направете нещо с което да покажете че има за какво да си вирите носовете!!!

 23. Честит празник на всички, които са били, са или ще бъдат студенти!
  До 4о4о – аз не мразя Русия или руснаците по принцип. Но не приемам имперския начин на мислене и/или действие, независимо откъде идва. Разбирам, че всяка държава има свои национални интереси. Разбирам, че не винаги националните интереси на другите държави съвпадат с българските национални интереси. Но аз съм българин и предпочитам да защитавам БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ, а не нечии други, пък били те руски, американски и т.н. Затова не мога и не искам да ръкопляскам на български политици, които не се грижат на първо място за българските национални интереси. Това не го правя от омраза към Русия (или която и да било друга държава), а от любов към България. Затова и не съм поддържник на идеята за панславянството и интернационализма на всяка цена. А Вие като говорите за това, “…4e Rusnaka za 10-15 godini dostigna evropeiski standart na zaolati i zivot…” освен в Москва и Санкт Петербург ходили ли сте на друго място в Русия. В т.нар. “глубь России” – поне на 200-300 км от горепосочените два огромни града, където жизненият стандарт действително е по-висок. Видяното там едва ли ще Ви зарадва толкова.

 24. Лесно е да пеещ, като не знаеш какво. “Понеже обаче” научи български и тогава поучавай хората господин мечтател. От далеч си личат кулашките потомци, с големи претенции и мижаво покритие.
  Не се ограмотявам от нета. Предостатъчно съм ограмотен, за розлика от някои недорасляци.
  Има книга, солиден том, написан от професор д-р на нуките казва се “Ролята на насилието в модерната епоха”. Там са цитирани съчиненията на стотина заподни английски, американски, френски, немски и тн.,учени изследователи от най висока класа. Там са посочени доказателства за ролята на колонизаторите и съвременните неоколонизатори за развитието на човешката цивилизация.
  Като и ако я прочетете, и поне част от цитиранат л-ра за сверка и проверка, много неща ще ви станат ясни.

 25. (изчервявам се)
  забравих за филма на Станислав Говорухин “Россия, которую мы потеряли”.
  (срам)
  Всъщност, аз слушах четене на сценария на филма по Радио Свободна Европа доста преди той да бъде заснет и бях втрещен от изнесените факти. Също както изпаднах в шок след книгите на Виктор Суворов.
  (Сценарият предполагаше повече части от заснетото впоследствие)

  благодаря, г-н Инджев, че ме подсетихте! Великолепен филм!

  (парадоксално, но след разпадането на СССР, Говорухин остана в КПРФ, което ме смая)

  до Иванов: ограмотяването никога не е излишно. Ако все пак опитате, наистина много неща ще ви станат ясни. И ще ви причинят морални страдания.
  Дали заради това предпочитате да се ограмотявате ИЗБИРАТЕЛНО? Пренебрегвайки онова, което противоречи на възгледите ви?
  Това не се нарича ограмотяване, ще прощавате. Вика му се “Повышение квалификации пропагандиста” – имаше едни такива брошурки с такова мото…
  Между другото – правителството си спести смешна сума за членство в Европейската космическа агенция и сега нямаме достъп до базите данни на ЕКА. Но и Роскосмос не ни дава информация.
  Наистина държавата ни остава троянски кон – дървен, кух, след употреба се разглобява на цепеници за горене и построяване на полеви нужници.

 26. За втoри път влизам в блога на г-н Инджев,бях го позабравил като политически коментатор, като се има предвид подлото му изгонване от BTV…Очаквах стила му определено да е по-висок ,не очаквах и такава откровенна русофобiя, козметично леко прикрита под “стремежа за достигане на лелеяните западноевропейски демокрации”.
  Не ми се пишат излияния,защото е късно тук и сам изморен…Западноевропейската развита Демокрация и Цивилизация,дълбоко се е изчерпала и е прогнила отвътре,даже и луксозната и “обвивка” на места се прокъсва осезателно.
  Аз лично живея във Великобритания,/все още/ и сам се нагледал на доста скрити свинщини и уродливи метаморфози на това”развито’ цивилизационно общество.Определено, са в началото на тотален морален и духовен упадък,които ще им се отрази във всичко.Естествено, не го признават но притока на свежа кръв от новите членове на EU може да ги спаси частично или поне да забави за няколко поколения тоталната им девалвация.Няма по унижени и смачкани от Българите тук,даже не и Румънците.Без право да работим свободно,минаващи през какви ли не фокуси,само и само да свържем двата края и да спестим някои измъчен лев.Легален негър от Африка,довчерашен дивак се ползва с много повече неписани привилегии и права от нас.Англичаните,/не говоря за Келтските Британци/,ни презират, считат ни за някаква ратайска пасмина,необходимо зло,която трябва да експлоатират максимално и след това да захвърят когато не им трябва вече.
  Медицинските ни сестри идват да се мъчат тук 1-2 години като санитарки по старческите домове и да чистят лайняните задници на дъртаци изоставени от собствените им синове и дъщери.Нямат право да се узаконят и да работят като мед. сестри, докато не минат през този ад.Ако ще да са завършили и английска филология и медицински колеж.А в същото време мед. сестри от Африка веднага ги пускат на изпити,а даже за някои Африкански държави им признават всичко и направо ги взимат за такива,това беше просто един пример.Аз работя като готвач,от нямай къде,защото на моят статут като “Едноличен Търговец” това мога да намеря само.
  Относно Русия…Тя почна да възкрсъва като птицата Феникс,независимо какви са цените на петрола,ще става по-силна и по-силна,по-сплотена и по-православна.Руският народ е със силен,див и непокорен дух.Нищо не можа да го сломи,нито 20 милионата жертви от Втората световна Война,нито Комунизъм,нито Сталинизъм,нито Олигархичен пост-Комунизъм.
  Мега-крадеца Ходорковски е в затвора,Березовски трепери от страх зад 150-ната си бодигарда в Лондон,идва ред и на Абрамович.Русия вече не е гладната и обезверена мечка.Напротив бавно, но сигурно набира все по-голяма мощ и може би ще бъде страната в Европа която най-малко да е засегната от Кризата.Единственото реално спасение за България,като славянско-православна държава е да бъде достоен партниор на Русия.Иначе ако не е,какво я чака?
  Обезличаване и обезлюдяване от към изконното Славяно-Българско.С Американска помощ разцепване на страната на две или три автномии,даже и да в EU.Циганска и евентуално турска,колкото и БГ турците да са честни и работливи.Римският принцип използван от САЩ,”разделяй и владей” важи и за нас в пълна сила.От циганската автономия могат да си правят каквото искат- база за утрешни военни действия срещу Иран, защо не и разполагане на ядрени ракети.Докато на Българите това няма да им се нрави и Руското влияние все ще бъде в главите им.Излизане от НАТО и EU, равноправно военно партньорство и икономическа интеграция с Русия,това е спасението ни.Иначе…..прсънати по чужбините,почти без родина и тотално смачкани и обезличени.
  Благодаря за вниманието!

 27. Вие се смятате за по-висше същество от “довчерашните диваци” от Африка и от, разбира се, презрените от вас цигани. Защо се учудвате, че и спрямо вас прилагат високомерни критерии, че можете да бъдете “дивак” и “циганин”” за някои англичани? Щом допускате такава възможност спрямо други, трябва да я приемете и за себе си…
  Освен расистките недоразумения във вашата представа за доброо и лошото, явно страдате и от известно изоставане в критериите за съвременния свят, който е отишъл твърде далеч от разбирамия за България възторг от православното, руското, славянското, датиращ от 19 век. Макар че и тогава “русофоби” като Левски ( предупреждаващ ни , че “който ни освободи, ще ни зароби”), Ботев, Каравелов, Раковски, Стамболов, та чак и заклетият преди русофил Вазов, вбесен от нахлуването на руски войски в Добруджа през 1916 г., заедно с още много такива “русофоби” са били наясно: Русия е образец за мракобесие. И преди всичко спрямо собствения народ, да не говорим за колониалните, като превърнатата в съветска губерния България.
  Възторгът ви от оцеляването на “дивия” по ваше определение руски народ, въпреки жертвите от войната, е направо обиден за руснаците, който едва ли биха искали да гинат по такъв жизнеутвърждаващ начин заради вашето възхищение( апропо, въпросната война е вина колкото на Хитлер, толкова и на подстрекателя Сталин, но това е твърде голяма тема…). Да не говорим, че Сталин е избил комай не по-малко руснаци от Хитлер, но мнозина и днес си го харесват, което пък не се връзва с вашето определние за непокорен народ. Той не е такъв, уви и днес, когато покорно гласува за оногова, когото му посочи авторитарният Путин. А пък Путин си го харесаха, защото им напомня на Сталин и защото прегази по сталински Чечня, бомбардирайки безогледно Грозни, където половината от населението на половинмилионния град беше Руско-но карай да върви, кой ти брой няави си хиляди руски жетви, щом трябва да се възстановява руското “величие”!
  Разбра се това не ви пречи да отидете да живеете именно там и да получите всичкото удоволствие от православното, славянското, руското, което така ви липсва в омразния Запад, където иначе доброволно живеете.

 28. Точно това щях да предложа и аз на колегата… Да отиде да живее в Русия, защо се е забил в загниващата Британия??? Направо не го разбирам :-)))))

  Успехи, г-н Драгнев, пожелавам и на Вас най-искрено – повече успехи! Те лекуват подобни настроения безотказно…

 29. Благодаря за добре обоснованият отговор г-н Инджев,личи си рафинираната школовка.Интересно,защо през така омразният ни социализъм /както и на мен/,не поехте риска да емигрирате към Западна държава и от там да се борите срещу съветската окyпация,ами си кротувахте до 10.10.1990?! Или се бъркам?
  Но с едно нещо от това което написахте по повод моя коментар,съм абсолютно съгласен,време е да напусна станалата ми непоносима за две години Англия и да отида да поживея във Братска Русия. Благодаря,за вниманието,не очаквах такъв задълбочен отговор от известен политически анализатор като Вас, към писанията на един блогър,готвач в Англия.Прави ви чест!
  Успехи!

 30. Не съм искал да ви засегна лично, освен това не деля хората нито по етнически признак, нито пък на “обикновени” и други.А бележката ми не е никакъв задълбочен анализ-просто факти…
  Колкото до пропуските , които съм направил в живота си- имам много такива и не си прося снизхождение за тях. Но колкото и да иронизирате “съветската окупация” , тя е факт, но два пъти повече е унизително, че тя се крепеше на телешкия възторг от всичко руско и съветско-за едни доброволен избир, за други-като моето поколение, това беше насадено от люлката блеене против волята им.
  Успех и на вас в Русия, където винаги е имало страхотни борци за правда ( за завиждане от скромната в това отношение българска история), но уви, те са толкова малко, че ги знаем поименно…

 31. Г-н Драгнев, всеки има право на свои виждания и пристрастия. Уважавам всеки, който си изкарва хляба с честен труд и съм склонен да съчувствам на всеки, принуден от нуждата да търси екстремални решения, за да просъществува. Но аз имам, както казват в парламента, някои уточняващи въпроси. Вие легално ли пребивавате във Великобритания? Имате ли официално разрешение за работа? Какво имате предвид под “легален негър”? Считате ли, че някой от т.нар. от Вас “легални негри” има вина за това, че например страната му е член на Британската общност и поради тази причина той се ползва с правата на британски гражданин? Може да се зададат и други въпроси, но…
  Ако отговорът на първите два въпроса е отрицателен, не виждам на кого се сърдите. Нима мислите, че ако успеете по същия начин “да се уредите” в Русия (в което лично аз не вярвам, тъй като смятам, че добре познавам системата им за граничен и вътрешен контрол), си мислите, че отношението към Вас ще е по-добро?!

 32. Hiljadi blagodarnosti na G-n Indzhev za vsichki napisani statii
  Zhalko che gi chetat mnogo malko hora

  Pochti vsichki komentarii prekaleno emocionalni. Shte si pozvolja da napravja njakolko zabelezhki. Vjarno e che Mihail Bulgakov, Pasternak i mnogo drugi za nas dnes imat mnogo po-goljamo znachenie ot Lev Tolstoi. No nie b’lgarite pochti nishto ne znaem za mnogo zabraneni ruski i s’vetski pisateli, istorici, rezhisjori, koito bjaha zabraneni v USSR. Ako b’lgarite biha procheli Kljuchevski, shtja da znajat, che Rusija ne e osvoboditel na B4lgarija. A po v’prosa za kolonialnite d’rzhavi USSR beshe, a sega Rusija prod’lzhava da e kolonialna d’rzhava. Kogato goljamite kolonialni d’rzhavi napusnaha koloniite si, poglednete kakvo stana s tija neshtastni hora tam.
  Samo dve dumi za Nikita Mihalkov, dostoen naslednik na bashta si, koito vinagi e bil sluga na vsichki rezhimi. Ne razbiram admiraciite na moite s’otechestvinici k’m nego.V USSR vinagi e imalo mnogo po talantlivi rezhishori ot nego.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.