Полицейските цигари са полезни за общественото здраве

Лулата на „войната” заплашиха да изпушат пазителите на реда в нашата червенокожа държава. Полицаи се канят да запалят колективно по цигара в градинката пред МВР в центъра на София като форма на протест. Оригинална, макар и антиевропейска символика ( насред цялата кампания за забраната на вредния навик ) са избрали инициаторите на идеята за полицейски протест. Но замисълът е разбираем за всички. Припалването е символичен жест на бойкота, на паузата, на нищонеправенето. По време на служба пушенето означава това. В превод, ако някой не е разбрал, искат да кажат: „ами ако спрем да ви пазим …”?

Изпуши ли допотопната машина МВР, или просто някой изпуска парата през свирката на едно от най-консервативните ( заедно с министерството на отбраната) по дефиниция ведомства?

Не вярвам в подозренията за някаква тарикатска конспирация, според която политически интриганти са подучили наивните полицаите да създадат неприятности на властта-подобно предположение подценява не само потенциала на полицаите да разсъждават самостоятелно, но и дълбочината на проблемите, породили ситуацията. По-скоро обяснението отново потвърждава принципа : за каквото и да говорим, винаги става дума за пари. Въпросът обаче е в това, кой провокира разговора за парите и как му се наложи да замълчи.

Факт е, че издънката идва от самохвалството на управляващите за т.н. бюджетен излишък, който е елементарно надписване на сметката за баланса между доходите и разходите на държавата при гласуването на мнозинството в парламента от миналата година, с цел да си осигури „излишък” за харчене в края на отчетния период (и в началото на предизборния). Но, както много често става при хитруването в кръчмата, сметката е била направена без кръчмаря. В световния ресторант затягат коланите и това е задължително за всяка власт, която не иска й паднат гащите насред мандата.

Служителите на МВР, зарибени с мечти за коледни надбавки, са разочаровани. И за пръв път в историята на България пазителите на реда ще го бойкотират не поединично, нито на групички, а колективно и явно-защото по закон нямат право на протестни действия срещу правителството! Колкото и безобидно да е на пръв поглед мирното пушене на полицаи пред сградата на министерството за здравето на напушените началници, всъщност става дума за акт на открито нарушаване на закона от пазителите на закона!

Бърз поглед назад и наоколо показва, че такива драми е имало наскоро и другаде. Холандски полицаи стачкуваха за заплати в навечерието на Коледа миналата година. Техни френски колеги от Кан избраха началото на филмовия фестивал през май 2006-та, за да протестират срещу условията на труд (сигурно е трудно да си униформен сред полуголите красавици , звездния блясък и крайморския лукс). А съвсем наскоро , през май , мексикански полицаи поискаха повишение на заплащането им в Монтерей в северната част на страната, където държавата въведе войската да се бори с армията от наркотрафиканти. Не че полицаите се почувстваха толкова пренебрегнати, но пък предложиха да получават повече пари, за да не бъдат наемани масово на служба от въпросните трафиканти.

В този смисъл цигареният протест на нашите полицаи няма да учуди света. Но понеже ние не сме много като света, ще бъде учудващо ако не разчетем символиката на местната специфика в тази случка. А тя е в самия факт, че гражданското общество проговаря с полицейски глас, но той, о, небеса(!), звучи демократично. Търсят си правата хората, пък ако ще и да не е „законно” да се проявяват като граждани. Което си е пример за подражание-пък макар и напълно в рамките на закона.

Ето по тази причина властта изглежда угрижена, а не заради вредата от полицейското изпушване…на някоя и друга цигара. Тютюнопушенето на част състава на МВР може и да се окаже полезно за общественото здраве, щом разболява самодоволството на властта, която и от европейски санкции не се стряска. А властта сигурно се пита изпотено: ако работата загрубее и полицаите решат да се направят на учители, медицински сестри или ( не дай си Боже!) фермери, кой ще ги налага с палки, че да се вразумят и подчинят-пухкавите чиновници с високите заплати ли?

Пък нека после нека някой посмее да каже, че нашата полиция не е храбра-недоволства, та пушек се вдига. Да ни е жива и здрава полицията, светъл пример ни е тя в тъмната част на денонощието, огласяно от примиреното хъркане на гражданското общество.

23 мнения за “Полицейските цигари са полезни за общественото здраве”

 1. Де го чукаш, де се пука!?
  Превъзходно!
  Повече не смея да коментирам, защото някои другари ще ме погнат като на открито партийно събрание. Помня ги тези събрания. За разлика от “справедливите искания на трудовите колективи” за разправа с “предателите”, за които само съм чел.

 2. Наистина интересен въпрос г-н Инджев, ако полицаите излязат на протест…. кой ще го налага с палки ? 🙂

 3. Мисля, че доста мутри ще свършат и без пари тази работа-тъкмо нещата ще си дойдат на мястото, ще се затвори кръгът власт-престъпност-“борба” срещу нея с помощта на свързаните с нея престъпници…

 4. Те, мутрите, си имаха определена задача: да ликвидират евентуалната конкуренция на назначените бизнесмени. Сега, последните като се стабилизираха, мутрите спокойно могат да си застанат в позиция:защита на законността.

 5. Ще е добре и някой друг гражданин да се позавърти покрай полицаите, да изрази подкрепа и солидарност… някой учител например, някой медик или просто бачкатор. За да не пише после във вестника на някой орденоносец как полицейското припалване разгневило обществото.

 6. харесва ми стилът Ви на писане (едновременно разхвърлян и структуриран). Предполагам,че това е смесица от натрупан опит, яко бачкане и моменти състояния(понякога есетата Ви напомнят стихотворения…). Предполагам, че зад всичко това се крият и много прочетени книги. Бихте ли ми препоръчали някоя книга, която Ви е направила впечатление.

 7. Ченгетата ще си получат увеличението, по – страшното е, че хората в образованието и здравеопазването нещата ще се забатачат хептен! Искам да разбера, в качеството си на гражданин и данъкоплатец, какво ще се подобри за мен ако полицаите получат по – високи заплати? Едва ли ще е сигурността ми, разкриваемоста на престъпленията или опазването на частната собственост от посегателство…
  Не мисля, че хората в МВР са подобрили качеството на услугите, които предлагат, не са подобрили и начина си на комуникация с гражданите, не са станали по – компетентни и по – отговорни…
  ЗА КАКВО ДА ИМ СЕ УВЕЛИЧАВА ЗАПЛАТАТ ИЛИ ДА ПОЛУЧАВАТ КОЛЕДНИ БОНУСИ?!

 8. И ОЩЕ НЕЩО – МИСЛЯ, ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО И ПРЕЗИДЕНТА ТРЯБВА ДА СИ ПОДАДАТ ОСТАВКИТЕ!
  ПИСНА МИ ОТ ГЛУПОСТИ, ПИСНА МИ И ДА СЕ ЧЕРВЯ КАТО КАЖА, ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН!

 9. Няма да ме учуди ако прибегнат и до това. Въпроса е законово имат ли някакви норми за осуетяване на протести на протестиращи полицаи ?

 10. Учители,мед.сестри,фермери – кой от тези протести беше доведен до смислен край,зад кой от тях застана цялото,или поне по-голямата част от обществото,към кой от тях беше проявена съпричастност, та сега да получат такава полицаите, или поне някакво разбиране. В Гърция стачкуват студенти, ученици и преподаватели, които нашите медии поголовно се надпреварват на наричат анархисти и държат обществото в неведение за истинските причини за протеста, а в България стачкуват полицаи.Няма да го коментирам, достатъчно контрастно е.Не виждам и Вие да сте написал нещо по въпроса, вероятно не се вълнувате от ставащото в Гърция, но пък и няма да подкрепя тази Ваша статия – “гражданското общество проговаря с полицейски глас, но той, о, небеса(!), звучи демократично” – протестите на учителите какви бяха,на фермерите,на мед.сестрите, те не бяха ли проговаряне на гражданското общество? От снощи спрях да гледам единствените що-годе свестни новини по тв7, защото вече и те не са такива, а сега ще спра да чета и Вас.Това е моят начин да протестирам срещу манипулацията.

 11. O, Gospodi! I s kakvo shte se okajat polezni tezi policeiski cigari? Ta migar chengetata sa zaslujili s neshto tezi nadbavki?!

 12. Предполагам, че “няма да пушат” само корумпираните полицаи, защото те са добре именно в настоящата схема. Но как тези “непушачи” да бъдат открити след като “непушачите” от високите равнища – вж. Доган, Велчев,Масларова – които се неразкриваеми? Иначе, дано всеки който запалва цигара в уречения час получи някаква промена в заплащането.

 13. Ваше право, не четете, но да ви кажа все пак, щом сте “четяща”, би трябвало да разбирате какво е това ирония, каквато съм вложил в цитираното от вас изречение. Защото, уважаема “четяща” ( но не и между редовете) иронията обикновено означава ОБРАТНОТО на онова, което е написано в прав текст..

 14. Би трябвало,след случая в Студентски град, полицаите да се позасрямат.Къде бяха,когато са били зверски това момче? А ще протестират за увеличение на заплатите.Да не би случайно да започнат да си гледат по-съвестно задълженията? Защо не им вярвам? И още нещо,къде се дяна будната съвест на обществото да извика отново: “БЪЛГАРИЯ УБИ ДЕТЕ!”,та да свали това правителство,както стана преди 8 години?

 15. Все пак, не бива да се изключва вероятността кризата да продължи повече и по-чувствително, отколкото предполагаме. И колкото и обществото ни да недоразвито и невротизирано тези, които ще са готови за нещо по-съществено / имам предвид наистина градивно / ще са повече. Най-важното за нас ще бъде консолидацията въз основа на положителното, избягването да изпадаме в догадки за “дребни” мотиви на личностите по отношение на действията им.

 16. Спокойно, 30-40 полицайчета ще изпушат по 3-4 цигарки–може и без бандерол- и ще си тръгнат. Страхливи са и те…Пак до заглавието на вчерашната Ви статия трябва да се върнем, г-н Инджев…та може истински полицаи от чужбина да дойдат и да работят така, че да застанем в тяхна защита и ние.

 17. Някъде из коментари под статия имаше адрес на полицейски форум.
  Намерих го и из страницИТЕ с въпроси към сегашния им министър има и следното:
  http://policebg.free.bg/cgi-php/phpbb2/viewtopic.php?p=7342#7342

  “В нашия форум, доколкоте се сещам имаше мнение и на журналсти. Поради факта, че ние не можем да контактуваме директно с тях, не можем и да им зазем списък на въпросите към министъра. Но, нищо не можем да направим, ако същите тези журналисти вземат списъка с въпроси, след като ги формулираме, от форума и по тяхна инициатива му го представят.”

  Има и други интересни изказвания. Вярвам, че човек с Вашия усет ще бъде по-добър читател, а и не само.

  Безобразието на сегашната власт май няма дъно…

  Г-н Инджев, в иронията Ви има много истина.

 18. Нов съм!Убеден съм,че ченгетата имат основание да искат по-високи заплати.С тези заплати те”не били мотивирани да си вършат работата”/изказване на някакъв депутат/.На магистратите/съдийте/ заплатите са около 2500лв.от около 2-3 години.Да започнаха да се мотивират и да има правосъдие в милата ни родина/.Над 90% от българите смятат,че правосъдната ни система е едно добре функциониращо ООД и че правосъдие има,но само ако можеш да си платиш на когото трябва,за да те изкарат чист като сълза.
  Полицая започва работа като се подписва под заповед,където пише какво ще получава като възнаграждение за труда си.Ако не ти харесва-искай увеличение или,ако не ти го дадат,напусни.Да,ама не.Министър Михов се хвали,че кандидати има-защо ли.Ако аз,във фирмата ,в която работя не харесвам заплащането или условията на труд реша да саботирам като работя пасивно/не правя нищо,за просперитета на фирмата/моментално ми обесняват условията, при които съм приет на работа и ако кажа,че ми се пуши/пасивно протестирам/ми показват вратата.Полицаите съгласно Кодекса на труда са служащи/работници/и спазването на законите произтича от договора им за назначаване на работа. Дори при тези условия има достатъчно кандидати за ченгета.Някои са неосъществени Рамбовци,неуспели да се класират в редиците на ударните бригади на борческите групировки,други влизат,защото са чули,че като магистрални ченгета могат да правят/и правят/много пари.Малкото нормални,морални и възпитани момчета са смачкани от колегите и началниците си и имат само един избор-да си траят.Ако в едно семейство бащата пие,пуши,бие майката,има за приятели утрепки и разбойници,познайте кого ще имитират децата му.При”баща”Р.Петков служителите могат да приличат само на”баща си”.Тъжна държава е тази,в която ватманите взимат по-големи заплати от полицаите,но още по-тъжна е държава , в която полицаите имат по-големи заплати от учителите.На 58 год.съм,но мисля,че ще доживея времето,когато полицай няма да е срамна професия.Само,че трябва да се намерят хора,които да формулират правата и задълженията на Българския полицай,за да е ясно какво възнаграждение е достойно за труда им.

 19. Съгласен съм с всички коментари. Опитвам се да си задам въпроса ако аз бях полицаи или някои от вас тук пишещите и трябва да се срещнете очи в очи с въоръжен престъпник. Или с група въоръжени, които са взели заложници и имат наистина стрелящи пушкала, а не като в Холивудски екшън. Колко от нас ще тръгнат да се справят с проблема и в името на какво? Ами кой от нас ще се втурне да преследва нарушите с автомобил и скорости над 140 км/ч в населено място с риска да нарани невинни граждани и най- вече себе си? И нима всички тези полицаи не искат да се приберат в къщите си здрави и читави и да се радват на семействата си? Съвсем не защитавам полицаите, ял съм им попарата много пъти ( на корумпираните разбира се). Но се опитвам да ги разбера защо протестират за заплатите си , а не за законова, конституционна промяна в начина за реализиране на техният труд. Някой написа по- горе , че е срамота българският учител да взема по- малка заплата от полицая. Че е срамота учителите да бъдат третирани, като камериерки е срамота. Но ако няма стабилна държава може да няма даже и учители. За това е и полицията за да създава условия за нормален живот в държавата. Така поне прави полицията в ЕС. За съжаление винаги рибата се вмирисва от към главата. Некадърни управници, некадърно управляват! Горко на Българският народ. Горко! Защо допуснахме и продължаваме да допускаме всичко това да се случва с нас. В Гърция убиха едно невръстно момче и цялата държава стана бойно поле. На 8 декември пребиха и убиха също невръстно българско момче и не само, че нямаше никаква реакция от страна на гражданството, та даже и министъра поздрави студентите с най – веселият си израз(нали е артист). Поне можеше да каже 1 минута мълчание в памет на това дете. Такива сме си и няма от , кой да искаме помощ докато не ни уври мозъка и да мислим , като европейци, а не като анадолци!

 20. Прав си Realist, наистина свестните,почтените и некорумпирани полицаи са мачкани и от колегите си и от началниците си…тях просто ги отстраняват от работа. Познавам един точно такъв полицай,изключително ерудиран,с висше /Висшето морско училище във Варна/образование,знаещ перфектно английски език и говоримо, и писмено. Е, просто не пасна на фона на ширещата се и в полицията мафия – уволниха го под претекст,че е в пенсионна възраст. Тъй,че няма какво да говорим.Обръщам се и към Luna – къде наистина е будната съвест на продажните ни медии да извикат:”БЪЛГАРИЯ УБИ ДЕТЕ!”Е,това е,повече нямам какво да кажа – казали са го другите участници.

 21. И министър Миков щял да изпуши с тях по цигарка така че това не било протест а колективно мероприятие, може да се сметне за протест срещу забраната за тютюнопушене :(((((((

 22. Присъединявам се към коментара на “четяща” що се отнася до манипулацията. Пресолена е чорбата май , а?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.