Що за животно е българският лъв?

Годната си отива. Идва равносметката. Що за животно се оказахме-ние и фермата, в която живеем ( както би се изразил Оруел)? Казано в едно изречение, ето как изглеждаме:

Троянски кон, оказал се черна овца в блато с алигатори, на път да стане пустиня със скорпиони, но всъщност сме мишка под килимче и хитра лисица, която може да изгуби три пъти. Шантаво ли ви се вижда? Пояснявам.

Като троянски кон на Русия в ЕС бяхме титуловани два пъти от руския посланик в ЕС Владимир Чижов-малко преди да ни приемат в съюза и скоро след това още веднъж ни го напомни ( наложи се дори София да поиска разяснение и щом получи съответната удобна за двете страни дипломатическа лъжа, веднага обяви случая за приключен) .

Имаше и трети път. България беше наречена отново троянски кон, но с обратен знак. Написа го в. „Правда” на 19 септември, твърдейки този път, че България е троянски кон на Запада, защото продала оръжие на Грузия. С други думи, за Русия сме троянски кон с абсолютна сигурност, без значение дали тя ни язди, или смята, че ни яхат за атака срещу нея.

В същата статия на „Правда” България, по споменатите причини, беше определена също като „мишка”, която се спотайва „под килима” и заплашително беше добавено, че тази ( всъщност не мишка, а) „хитра лисица” може да „ изгуби три пъти”(т.е. да се провали като жонгльор между Русия, Запада и ролята на безогледен продавач на оръжие).

На нашата клетка , както във всяка зоологическа градина, би трябвало да има някакво предупреждение от рода на : „ не дразни българите и те са хора” . Но не се налага. Българите не се обиждат. Това прави предупредителните табели ненужни, защото поведението на обитателите на клетката е определящо за отношението към тях.

Цветист принос в това отношение има и британският евродепутат, бивш докладчик за България в Европейския парламент Джефри ван Орден. Загрижен за нас повече от самите нас той предупреди през май в София ,че престъпно-корупционната действителност тук му прилича на блато с алигатори. Сега, след последвалия доклад на ЕК и произтеклите от него санкции, г-н Орден вече предвижда, че престъпното блато може да се превърне в пустиня със скорпиони, ако властите продължават да се правят на незаслужено обидени от мерките на ЕС.

Сред цялото това зоологическо многообразие определението за България като черната овца на Европа направи премиерът Станишев. Направо разгони фамилията на българския лъв! Предстои да видим как ще му се отрази и на българския лев. Прилича ми на делъвизация, която предшества възможна девалвация (вече я има в областта на ценностите, принципите, доверието към България).

И тъкмо да се съглася, че „такова животно нема”, просто защото е прекалено черногледо да се съгласим доброволно, че сме едновременно черна овца, троянски кон, мишка, лисица, блато с алигатори и потенциална пустиня със скорпиони, когато се сетих, че има и по-лошо. Защото най-лошият на света, злият гений, отиващият си като омразен президент Буш направи кошмарно прелестен комплимент на Станишев като „господин чист”. Закичен с този орден ( въпреки предупрежденията на ван Орден ) Станишев се утвърди начело на сочената като най-корумпираната страна в ЕС.

А над цялата тази картинка греят рогата на бракониерски простреляния в Узбекистан защитен рядък козел архар , които ни сложи самият държавен глава Първанов.

Да се чудим ли, че при всички тези изневери ( на принципи, съюзници, избиратели) един руски циник, медийният любимец на Путин от държавния руски телевизионен Канал едно Михаил Леонтиев, нарече тук на 16 януари България „невярна съпруга” ? Като приближен до бащицата Путин е знаел какво го чака българския дивеч и беше достатъчно откровен да ни каже, че колкото и да сме шавливи, сме на мушката.

Тичаме на зигзаг с нахлупен до ушите руски енергиен „голям шлем” и светът се чуди: що за животно е този дървен кон с овчи нрав, мелез между мишка и чист насред блатото алигатор с бъдеще на скорпион?!

21 мнения за “Що за животно е българският лъв?”

 1. Чижов каза А, “Правда” каза Б: Б е обратното на А. Двамата се еквивалетни с Русия, защото са … ами идат от там. Т.е. ако в-к Монитор каже “Това е черно”, а уважавания Иво Инджев каже “Това е бяло”, то *България* твърди, че това е и бяло и черно. Желязна логика.

  Света не се чуди нищо, г-н Инджев. 95% от света не може да ни намери на картата всъшност. И в това няма нищо лошо и стига от бити карти-журналсти които втълпяват на Българите как света им се смее, че били сбъркани.

  Не говорете от името на Българите, моля Ви.

  С уважение,

  Стоян В

 2. Статията е превъзходна във всяко едно отношение: и като идеи, тези, и като стил, като форма! Едновременно интелигентна, остроумна, духовита, иронична, но и правдива в пълна степен! С една дума: шедьовър! Защо ли в-к ТРУД не излезе с нея на първа страница тия дни?! За него би било голяма чест да публикува такъв великолепен тест! Или е крайно неудобна тази статия за приятелите на вестника, на приятелите на главния му редактор, именно Г.Първанов, Дмитрич и цялата кремълско-московска свита сред българския управляващ елит?! Как Г.Първанов (Гоце) ще вози Тошо Тошев-Бор на аванта с президентския самолет по воайажите си в чужбина ако публикува такава статия?!

  Но ми се струва, че има малък шанс да публикуват статията, знаете ли в какво се състои той? Гоце вече не го канят от страни, където е интересно и приятно да се пътува, канят го само в Патагония, Узбекистан, Таджикистан и пр. На Тошо Тошев май много-много не му се ходи из пустините на Средна Азия. По тази причина нищо чудно да посне някой ден статията на г-н Инджев. Да се надяваме де… ама не е много сигурно…

 3. Според Economist,призраци бродят на Балканите и ако за размириците в Гърция,се търси нов Перикъл,в какъв амок след Париж-2005 г. и Будапеща-2006 г.,би могла,да изпадне София,ако ДПС и БСП продължат,да превземат СДС,отвътре….
  Имаме си от всичко: и вреден несаморазпускащ се парламент, и овчи нрав във висшия политически и геопорлитически пилотаж,нови и най-нови етнически изцепки на антураж от преяждане с власт,които са на път, да станат икономически и антиевопейски!
  44-ят държавен глава на САЩ Барак Хюсеин Обама,ще встъпи в длъжност на 20 януари 2009 г.,а на “Бълканския лъв” ще му трябва не по-малко смелост,за да се заеме с изключително дълбоките, столетни и перманетни проблеми,като нов български Перикъл…

 4. Нещо грешите, от името на България говори Чижов, който се опита “дипломатично” да внуши как България трябва да защити руския интерес при гласуване на обща европейска позиция и да я торпилира, тържествувайки, че ( за разлика от Русия, където е немислимо някакъв неупълномощен от царя, ген. секретар или президента да попречи на което и да било решение на началството в Кремъл) в ЕС им демократични механизми, които дават огромни права на същите тези незабележими на картата държави, като нашата. Чижов, в типичния разпасан стил на руските императорски слуги се радва на европейската демокрация като възможност да бъде използвана от мракобесната му страна срещу самите европйци. А пък вие се радвате на Чижов.
  Само че за хора, за които “размерът” ( на територията, като основание за възхищение) има основно значение и се кефят от това колко сме незначителни, за разлика от “големите”, истината явно няма значение.
  Освен това нищо не ви втълпявам-вие сам се натискате без покана за подобни , явно непосилни за вас разсъждения, без дори да имате базовата за тази цел информация кой именно говори от името на България. А за да ми вменявате “говорене от името на България” в личния ми блог-пространство, до немай къде лично и отдалечено от официалността, е чиста проба лична злоба и елементарно неразбиране на също толкова елементарни неща-като фактът, че се излагате да наричате “бита журналистическа карта” автора, чиито статии толкова настоятелно кълвете ( или ви е служебно задължение?).
  Като е “бита ” тази карта, защо биете “падналия”?
  Защо ли питам, то е ясно-биенето на падналите ( друг е въпросът кой точно е паднал и кой е за завиждане на проветривите “върхове”, които явно защитавате със своята позиция) е любимо занимание на такива като вас у нас…

 5. Г-н Инджев,
  Вие имате ясна представа колко българи от България посещават Вашия блог. Лично аз се опитвам да го популяризирам сред моите приятели. Много от тях наистина Ви смятаха за “бита карта” – това беше официално разпространено, но вече за тях сте нещо като десидент – какви времена! Предполагам и много други, които влизат във Вашето лично пространство Ви препоръчват на свои приятели. И ако има “служби”, които са заети със слухтенето в нет-а вече са леко притеснени от това четене. Въпреки анонимността в мрежата, всички си имаме адреси (IP) и сме и физически разпознаваеми. И това също го знаем.
  Благодаря за отделеното време и за написаното от Вас.

 6. Стойността на “Набуко” от Шах Дениз, Средна Азия до Европа с 2 млн. тона стомана,200,000 тръби и над 30 компресора,пада правопоропцаионално на “еженето”,което висшият ни ешелон не предвиди,за да предотврати и излагация пред съюзниците от евроатлатическата група до 2013 г.
  Когато Азербайджан започне да помпа…8-10 ,за да достигне по-късно 31 млрд. куб.м.,възниква и простичкия въпрос,кой не е бил на необходимото равнище по отношение на дългосрочно планиране,за да пропусне и недовиди международна кооперация от ЕИБ,ЕБВБ,и Япония,като предотврати съответно и изолация,преди всичко на Нова България?
  Конкурентите сега са “Набуко”,
  “Газпром”,Иран и Израел,а подвключване възможно за Русия,Ирак,Иран,Туркменистан и Египет….
  А как изглеждаше или се “притопляше”,за консумация манджата или пилафа,за да сме в унисон с най-последните мюсюлмански ловни подвизи?

 7. “Защото най-лошият на света, злият гений, отиващият си като омразен президент Буш направи кошмарно прелестен комплимент на Станишев като „господин чист”. Закичен с този орден ( въпреки предупрежденията на ван Орден ) Станишев се утвърди начело на сочената като най-корумпираната страна в ЕС.”

  Да допълним зооменажерията: този орден му седи като на свинче звънче!

 8. “Тичаме на зигзаг с нахлупен до ушите руски енергиен „голям шлем” и светът се чуди: що за животно е този дървен кон с овчи нрав, мелез между мишка и чист насред блатото алигатор с бъдеще на скорпион?!”

  Разсмях се от сърце! Не само от това, въпреки че е през сълзи. Жалко че небитите карти, дори и на ниво държава, разбират само от бридж-белот и че възприемат обществото тъкмо с хоризонтите на такъв “играч”.

 9. блестящо!

  малка вметка: онзи сладур, нарекъл България “невярна съпруга”, има доста показателни изявления.
  Ето едно:
  …………..
  Михаил Леонтьев, журналист

  Отсутствие факультета теологии в МГУ это не достоинство университета, это мракобесие – хватит уже гордиться мракобесием. Борьба с введением Основ Православной Культуры в школах это дикость, это требование оградить детей от знаний. Если Гинзбурга и Алферова устраивает их коммунистическая идентичность, при том, что работают они в основном на Западе, то нас это не устраивает.
  …………. http://grani.ru/blog/govnomer/d.806.html?limit=500

  не за нови технологии, не за друго, а за теология му домиляло на човека… що ще рече това – Русия взема за образец Иран?
  А нашите управляващи – Русия за образец?

  Вярно, строго погледнато, в света почти няма единен “добър” (а под добър може да се разбират различни неща, нали?) образец за държава, на която да подражаваме.
  Но все ми се струва, че би било по-добре да подражаваме на САЩ по отношение на организацията им на местно равнище, на Швейцария, на Финландия за самочувствието (с нея сме съизмерими по територия, а по население я превъзхождаме), на Швеция, на Германия, на Австрия, на Канада и Австралия, на Чехия дори… да не изреждам нататък.
  По-добре, отколкото да се равняваме на Узбекистан, Иран (въпреки етническия си исторически произход от онзи регион) или Русия в сегашната й версия на Путинландия.
  (Русия все някога ще се оправи. Да не я чакаме. Всеки русофил би трябвало да поиска да даде положителен пример – след нас, братушки! Ама не в септичната яма…)

  Да си върнем лъвското, другите зооценности не знам дали са уместни за запазване.

  Господин Инджев, благодаря ви за чудесната статия!

 10. Благодарение на управляващите престъпници, днешните българи въстановиха характеристиката си от епохата преди Левски: понасящи и мънкащи негодници.Мислите ли, че това ще се промени? Аз – не!

 11. Да, отива си още една, пълна със скандали и издънки на управляващите година. То не бяха горящи вагони, невинни жертви по пътищата на пустинята, бомбардиране на околностите на София, самоубили се мъжки секретарки, самообесени професори, неуспешни учителски и пенсионерски стачки, пушене и пушилки и т.н. , всеки може да продължи, може би с изключение на Стоян-горния.

 12. Изпълненият с тъжно покорство коментар на Стоян В. ми напомни на нещо много познато: Стефчов от “Под игото”. С тази разлика, че падишахът днес не е в Цариград, а в Москва.И с още една – Европа вече доста настойчиво гледа към нашите управляващи.И то не с бинокъл, а с просто око.На един шамар разстояние.

 13. Иво Инджев ⋅ декември 15, 2008 ⋅ Коментирайте

  Годната си отива. Идва равносметката. Що за животно се оказахме-ние и фермата, в която живеем ( както би се изразил Оруел)? Казано в едно изречение, ето как изглеждаме:…

  Е кой говори от името на Б-я? Кой се гаври с коритаров? Едно мамино синченце, изпратено от мама в МИМО да се учи със стипендия на ДС. Маминото синченце изпратено от мама да помага на един педофил, терорист да убива невинни деца, майки граждани…Приятно е да четеш претенциозно написани глупости….лъжи и да препоричиташ чужди статий подписани от журналстчето на мама…

 14. Публикувам свинеподобните брътвежи, за да им отговорите, ако не сте гнусливи-може пък между вас да се намери и някой, който да даде психиатричен съвет на болния човек ( когото предупреждавам, да не се окуражава от големия си успех да получи гласност тук, няма да се повтори…).
  Най-добрe, за да не занимаваме нормалните хора, пишете на пациента рецептите си пряко на посочения от него мейл : todorov.andrey@gmail.com

 15. Г-н Инджев, разбирам Ви, когато допускате болни мозъци да се изхождат тук-там във форума, за да открехнете малко завесата каква гадост Ви залива от българска злоба и глупост.
  “Големият шлем”, с който тичат нашите ченгета-дипломати насам-натам, за наш срам и пример пред света за подлизурство, си го заслужаваме докато търпим боклуците, накичорени по върховете на властта.
  За съжаление, ще грабнем камъните едва когато въпросът опре до хляба.
  Но иде скоро и това.

 16. Голяма грешка правим, че обръщаме внимание на Андрешковци с произход от непреминали дори и през Възраждане области на България. Те си и личат. Крайно време е да посочим ясно кои са хората, от горенамекнатия ареал, които исторически не бива да бъдат приемани насериозно, най-вече начело на държавата, още повече че виждаме резултатите от повече от 50 годишното им управление. Което и днес е на линия…Нека всеки българин осъзнане, че гражданската война в България не е между ляво и дясно, а между цивилизация и наследственост, срещу егоизма на късогледата простотия.

 17. За хора, за които интелигентност, цивилизованост и демократичност е “мамино детенце” мястото е, независимо от възраст, да участват в спонсорираните от ЕС образователни програми за малцинствата. Съжалявам, че го казвам, но няма да забравя, когато един бесарабски българин ми каза, че доста от българите днес са на емоционалното и обществено ниво на ромите.

 18. Иво, що си губиш времето и нервите да отговаряш на такива дебили. Знам, че си демократичен човек и така би трябвало да постъпва всеки здраво мислещ. Не може някой да те нарича “бита карта” и в същото време да имаш 10 000 посещения на ден в твоя БЛОГ. Просто не им се връзвай! А това, че България я направиха зоопарк си е наша грешка. Все още ги търпим…защо ли? Дядо ми навремето казваше:” От хубавото сине, никой не бяга!” Много мъдрост има в старите хора. Това е отговора защо младите бягат от България. Дано с твоите мъдри слова върнеш поне един Българин от чужбина и дано “недоклепаниците” в правителството един ден отидат не зад решетките на зоопарка, а зад затворническите такива. Тогава Европа може и да ни повярва и да градим заедно един нормален свят. Статията ти отново е в десетката! Поклон!

 19. Браво г-н Инджев. За сведение на вашите критици “професори” ще кажа, че нямаше да дослужат и до асистенти, ако не бяха удобни на БКП/ДС.
  Толкоз!

 20. Кати Ви чета Господин Инджев и се сещам за онази реплика на агата в Шибил – Машалла ( не съм само сигурен в правописа на последното)

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.