Загряваме бавно, но пък рядко

Загряваме бавно, но затова пък рядко. И обикновено-под натиск.

Такъв е изводът, който всеки външен наблюдател може да си направи за българските управляващи и дори за подвластното им общество. Примерите са безброй. Но да посочим само онези, свързани със забавените реакции на очевидни предизвикателства, който претоплят температурата на гнева-не чак до точката кипене, но поне до фазата на размразяване.

Най-масовият пример е доста закъснялата реакция на студентите, а заедно с тях на политици, администратори, медии и на самия главнокомандващ във връзка с убийството на 20 годишния Стоян Балтов от други студенти. Близо седмица скръбта по младежа беше дело на покрусените близки. Докато в близката Гърция не пламнаха огнени протести заради едно друго убийство и подпалиха чувството за съпричастност с убития студент в столичния т.н. студентски град.

А щом студентите са на улицата, властите загряха, че може да им припари под краката. Просветният министър Вълчев стопли, че има нещо общо и набързо кипна по прегаряне манджата, като реши да се извини за убийството пред дискотека „Амнезия”.

Не остана назад и президентът Първанов. С размаха на главнокомандващ щедро предложи да се намеси жандармерията. Да охранява един от друг студентите, може би? Защото, колкото и да е неприятно да се каже, Стоян беше убит от ( поне по формален признак) себеподобни: връстници, обитатели на същия прекомерно весел свят, замислен уж като академична общност. Това е факт, който подсказва дълбочината на заболяването. То едва ли може да бъде преборено с една акция в стил „по-добре жандармерията да дойде”.

Управляващите, които изведнъж започнаха да скърбят за вече погребаната жертва на насилието, бяха последвани в това” откривателство” и от медиите. И те се присетиха що за странно и вредно за място учащите бил Студентският град. Добро утро-че то там утрото е време за лягане от поне едно поколение време! Но трябваше студенти да убият зверски студента Стоян, за да се „освети” проблемът с осветения денонощно увеселителен парк в подножието на Витоша.

Подобен е и случаят с нарастващия гняв по друг не съвсем пресен случай. Той беше описан в отделни медии още преди седмица поне, когато се появи съобщението за простащината на незнаен (!?) депутат от комисията по здравеопазването, предложил на всеослушание да оплоди млада жена, дошла да обсъжда в комисията проблемите на изкуственото оплождане.

Тази гавра с човешкото достойнство стана тема на „Шоуто на Слави”, а на следващия ден най-после достигна до съзнанието на народните избраници. И както обикновено става с гузното морализиране, в парламента вече звучат кръвожадни призиви за разправа с колегата депутат, който не само се крие като мишка, но и солидарно бива прикриван от очевидците на постъпката му. Още малко и ще се оформи квалифицирано мнозинство за промяна на конституцията, която да задължи свидетелите да посочат виновника.

Ако това твърдение ви се вижда хипербола, обърнете внимание: именно планирането на парите за зачеване ин витро застрашиха in vivo коалиционната каруца на 16 декември. Това се случи в спор, при който НДСВ напусна пленарната зала като опозиционна сила ( и коалицията?!) заради отхвърленото им настояване да бъдат отпуснати 20 милиона лева от бюджета за финанасиране на изкуственото оплождане .

Това е първи по рода си случай в парламентарната история от 1990-та насам при най-важното гласуване-приемането на бюджета, когато коалиционен партньор постъпва по такъв демонстративен опозиционен начин.

Проблемът със забавените реакции у нас не е в това, че говори за някакво умствено изоставане. Сърцевината му е във факта, че отложената справедливост заплашва да се изроди в нещо различно от трезвата преценка. С цел да изкупят вината си, гузните са склонни към ексцесии, от които в крайна сметка никой няма полза.

Но така е: приспаните сетива на социалната чувствителност, за което поработиха солидарно доста години политици и медии, доведоха до отдръпване на обществената енергия в тихия пацифик на пасивността и никой не знае, дали този феномен не е предвестник на ефекта на цунамито, когато голямата вълна връхлита върху оголения бряг.

15 мнения за “Загряваме бавно, но пък рядко”

 1. Напълно се съгласявам с изводите ви, г-н Инджев.

  Старателно унищожаваната връзка между граждани и представлящите ги уж институции води до забуксуването на политическия процес у нас като цяло. А лошото управление на собственост и корупцията са само симптомите на “българската болест”, чиято причина е липсата на граждански контрол.

  Болшевишките глави, които изградиха и прилагат стратегията на откъсване на общество от правителство не разбират, че това не прави управляването по-лесно, а напротив.

  Едно общество което не може да те достигне като управляващ е общество, което и ти не можеш да достигнеш, когато трябва да му кажеш нещо. А после от павета болшевишките главите болят…

 2. Дали не настана време добрите хора в тая страна пак да се размърдат?

  Призив към всеки буден български гражданин, без значение от възраст, пол и занятие, да се присъедини към протеста на студентите!

  Всички да отидем на протестите! Дойде моментът да покажем, че сме народ, че сме европейци! Да защитим достойнството си на свободни хора!

  Да живей европейска, демократична и свободна България!

 3. Между другото ми хрумва нещо, когато чета за това прословуто ин витро… Почвам да подозирам, малко така по български маниер (в лошия смислъл на думата, едва ли някой ще ме разбере погрешно, ама да уточня:-), че в тази учудващо твърда позиция на НДСВ се крият съвсем конкретни, ‘извънпарламентарни’, т.е частни интереси. Информираните знаят за ин витро бизнес моделите в България, там парите които се звъртат никак не са малко и от това дали държавата ще ги дотира или не пряко зависи благосъстоянието на съвсем ясна и конкретна група хора, да кажем 100 или 200 човека. И ето, тук и сега, точно ин витрото и тези конкретни 20 милиона стават повод НДСВ публично да разклати коалиционната лодка?!?!? Не си избраха за повод безмислостния доклад на ОЛАФ с посочени имена, нито абсурдите случващи се в сферата на сигурността, не! Те си избраха именно инвитрото, това е нещо, което не могат да преглътнат!

  Значи, отново, точно затова говоря… Политиците, които чакаме и се надяваме да се появят някога от някъде, по това ще ги познаем! Те ще спрат да облаготелстват нечестно много такива конкретни групи от по 100-200 човека и тези конкретни групи ще отвърнат на удара… това е естествена реакция, неизбежно е. И тогава, когато видя това да се случва, АЗ ЩЕ ЗНАМ, ЧЕ ТОЗИ ЧОВЕК, ПОЛИТИК ИЛИ ПАРТИЯ Е МОЯТ ЧОВЕК, ПОЛИТИК ИЛИ ПАРТИЯ. Защото той е с мен, от мое име СРЕЩУ ТЯХ и техните нечистоплътни интереси!
  Само да поясня накрая: не ме бъркайте с враг на ин витрото или раждаемостта и т.н… Моята логика води към съвсем друго, ако някой ме атакува по тази линия – няма да го репликирам!

 4. Здравейте господин Инджев! Вчера 15 декеври- като гледах ” Шоуто на Слави” се сетих/а и едвали само аз/ за зимата на 96-97г.и народния бунт от това време. Народния бунт подкаждан и от самия Слави и екипът му, както и от тяхната музика/дори и спорна/. С нетърпение очаквах днешното му предаване, като предполагах че то ще е малък катализатор на народното недоволство. Признавам си, по голямо разочарование едва ли съм преживявал! Единственна цел на екипа и самия Слави бе да яхнат масовото недоволство от властта и да накарат недоволните ДА НЕ ГЛАСУВАТ на предсоящите избори/дано са предсрочни/!!! Изпаднах в потрес ,когато открих че “БУНТАРЯ” се е продал на идеята на БСП- да запази минимален парламентарен баланс като превърне недоволството срещу себе си в основен коз за бламиране на негативния вот… И с просто око зад този ход прозира дългата ръка на Първанов, който по подобен начин лансираше “засилен мажоритарен вот”- пак с цел да се подмени избирателния вот. Но аз трудно бих могъл да вникна в механизмите и да ги опиша по начина които заслужават да бъдат изнесени пред общественоста. За това ви моля, ако можете по -добре да разгледате този евтин трик да се използва недоволството като бъде прилъган българинът да пасува при избори! Горещо се надявам да съзрете-кой е кукловодът зад тази “идея на Слави Трифонов”. С надежда и очакване-предварително благодаря.

 5. Както винаги – точно и във всяко отношение издържано есе.

  Няма да се отдалеча много от темата, ако насоча вниманието на четящите този блог към статия в Медиапул озаглавена “България 2009 – страната на благоденствието” (http://mediapool.bg/show/?storyid=147138&srcpos=7#msgs). Оставям на всеки поотделно да направи своята преценка. Аз лично съм на мнение, че вече не е никак смешно. Непременно трябва да се настоява дмитриевич да бъде прегледан от консилиум, съставен от видни български и международни психиатри. Това момче без съмнение е много, много болно… Горкото…

 6. Вече и не ми се говори….отначало вървяха пленумите….
  А сега вече… нуспешни ,охулвани програми,екозащитници,заплати, изгубени пари в Брюксел,субсидии за мляко,прецакани фермери,пазарлъци по балкански и мюсюлмански,газ,”Топлото” и осуетени изгъзици” на най-левите срещу “Дуела” in vitro,безредици,спорт бизнес и поръчкова журналистика…
  студентски вълнения и прегряване от всякакви нашенски неволи….
  България е като психясала,сбъркана и столетни блудници я “оправят наред” от ….десетилетия,защото не разкрепостява свободата и не дава път на природните ценности като заложби на Твореца,което е записано още преди Раковски в Американската декларация за независимост…за да не се връщам по-рано към Елада…
  Но ние,както казва стопанският и финансов гений А.Буров,нали си имаме Митко Даскалчето, с формирана заплата,в т.ч. и от партиен членски внос и къде отиваме тогава!

 7. Добавям,че,според мен,се завръща
  сезона на протестите,а той няма как да не доведе,до предпочитания
  към ГЕРБ и “Атака”!!
  Последната е по-автентична от БСП като опозиция,дори във време на финансово консерватизъм!!!
  Има необходимост от промяна на облика на ДПС и Волен Сидеров ще е на по-различни позиции-от охулването-при потенциални преговори за бъдещо управление на България…
  Ето,кое би могло,да е интересно за перото на г-н И.Инджев,наред с всичко останало….и както дойде!!!

 8. Властващите и т. нар. “парламентарно мнозинство” отдавна си плачат “мълчаливото мнозинство” на населяващата BG популация да извади сурвакниците и in vivo, in vivo … “за здраве”, докато се приберат по родните си паланки и разбира се, някои от тях – в Москва (… ти пак пламтиш, ти пак си огнено сърце …).
  :)))

 9. Гледах “Шоуто на Слави” и се радвах на позицията на сценаристите. Дори на моменти си мислех, че ще ни призоват към революция. И в следващия момент – “не гласувайте”. Това ми се струва много добре подготвено и полезно за някой…ама за кой????

 10. Препоръчвам на всеки който е пропуснал тази сутрин БТВ между 08.30 и 09.00 да намери начин да гледа предаването на запис.Благодарности на г-н Харалан Александров затова,че каза неща,които можеш да прочетеш само в интернет.Предполагам,че водещата ще бъде уволнена.

 11. Начинът за гледане на сутрешната програма на bTV е следният:
  Даниел Вълчев по проблема – http://btv.bg/videos/?video_id=9180&section_id=1
  Интервюто с Харалан Александров и студентите – http://btv.bg/videos/?video_id=9181&section_id=1

  Това, което г-н Александров казва е много точно. И затова е толкова фрапантна статистиката, че Първанов е вторият по привлекателност политик у нас след Борисов – с 50 % одобрение.

  Това пък, което Георги Дойчинов изказва в коментара си – че причина за внезапната твърда консолидация на НДСВ е пряк финансов интерес, има висока степен на вероятност да е вярно. Ако проследите мимикрията на Атанас Щерев, който играе ключова роля, ще разберете защо това иначе благородно отношение към изкуственото оплождане е толкова гнило. Наблюдавайте внимателно Щерев, докато гледате този материал:
  http://btv.bg/videos/?video_id=9178&section_id=1

  Безспорно най-добрият начин да се точат средства от обществото е като се облече това в благородни мотиви.

 12. В шоуто на Слави всичко е пари. Нищо лошо – човека прави бизнес. И не вярвам на “гражданската му позиция” спрямо отказа от гласуване и отсвирване на сегашната система . Според мен това беше сигнал за старт. Старт за наддаване за предизборната кампания. Ха да видим след шест месеца на същата позиция ли ще бъде?

 13. От ГЕРБ призоваха правителството да подаде оставка-не конюнктурн разбра се-но така да улесни и времево и процедурно избори едновременно и за ЕП и за НС през 2009т.
  При сегашната изборна апатия,близостта между двата вота,би оттегчила и разколебала още повече…..
  Било време и за съответна конституционна поправка….с цел насрочването да е един месец преди края на мандата и така да има съвпадане….

 14. Бардакът в Студентски Град загатва тоталния упадък, в който ще изпаднем още утре. Е така се възпитава то елитът на нацията. Представете си сега не-елита. А анти-елита? Бедна ви е фантазията.
  .
  Честно казано, ставам дългосрочен песимист за България.
  .
  България 2030: 20% полу-неуки лумпени, 50% напълно неуки, и 30% цигани без ден на работа. И повечето от тях пенсионери (без циганите разбира се).

  :[

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.