Кризата има почва у нас, но тя се клати

Роднинските петна на властта са като родилните: сигнализират, че има проблем по рождение. Примерът как един батко администратор възлага на брат си държавни поръчки за стотици милиони е заразителен: най-големият батко във властта, Станишев, вече е коментиран в британския печат като възложител на мегаломански строителни дейности по преместване на административния център на държавата извън сегашния център на столицата на обща стойност около милиард лева, с участието на друг Станишев-Станишев брат. Медиите на острова забелязаха това поради въвличането в проекта на прословут британски проектант и вече го съветват да се откаже на ранен етап от съмнителната слава и още по-съмнителните пари, които миришат на конфликт на интереси от хиляди километри..

И друг братски призив ( по линия на европейското ни семейство) вече се дочува от Лондон-възмущение от злоупотребите с европейски пари в България се превръщат във вътрешнополитическа тема там ( подробностите и по двата казуса съобщава лондонският сайт Kafene.net). Тъй че опитите на премиера Станишев да убеди шефа на ЕК Барозу в несправедливостта на санкциите срещу България са обречени на неуспех дори само поради факта, че въпросът за корупцията в България плъзва на национално ниво в отделните държави от съюза и това е достатъчно сериозна причина да сме сигурни, че никакво умилкване в Брюксел не може да промени фактите.

А фактите са такива: освен че София е наказана, тя няма как да бъде „помилвана”, само защото виновниците за наказанието демонстрират дейност в борбата с европейските процедури, вместо да покажат воля за битка по прилагането на българските законни срещу беззаконията в страната. Нещо повече, напълно е вероятно най-лошото да предстои и след пореден шамар, този път януарски, още една остра критика на проверяващите от ЕК да задейства процес по налагане на предпазни клаузи.

А как стои въпросът с предпазните колани в българския трамвай, който под вещото ръководство на Генералния ватман на ЦК на БСП и председател на Министерския съвет се носи към годината на очакваната в целия свят криза? Бюджетните релси, приети току-що, не напомнят по нищо, че са взети антикризисни мерки. Точно обратното.

В цял свят цените на горивата падат главоломно , а с тях надолу вървят и цените на много стоки от първа необходимост. У нас вече обещаха, че от януари парното ще поскъпне със 17 на сто.

В цял свят администрацията демонстрира загриженост и ограничава разходите. У нас министрите започнаха да отчитат успехи, да си пишат много добри оценки (като Емел Етем) и да подготвят почвата за самонаграждаване. В социалното министерство, което било съкратило разходите си, се канят да си разпределят парични награди.

Шефът на парламента Пирински направо забоде като хербарий на дъската на позора депутатския корпус в очите на гражданството ( и на селячеството) с едноличното си намерение да възнаграждава с „излишъци” от бюджета на законодателния храм отрудените народни представители.

Точно когато и в частния, и в държавния сектор врят и кипят опасения от съкращения и орязване на доходи, да говориш от върха на държавата на низините за излишъци, които се полагат обаче на най-високо платените чиновници, не е признак за излишък от здрав разсъдък.

Недостатъкът от елементарна разсъдливост се допълва и от друг симптом за силната възбуда, която е обзела държавното началство. В това състояние, доста неблагодарно, то започва да обижда на „журналисти”. Самият Пирински даде тон с призив към прокуратурата да погне волнодумството ( с което направи коледен подарък на визирания от него Слави Трифонов, който само това и чака, за да се обяви за автентичния лидер в борбата за справедливост). Червена депутатка веднага поде инициатива и даде принос с твърдение, че журналистите били виновни за скандала с простащината в комисията по здравеопазване, откъдето изтече информация за вулгарно поведение на депутат спрямо млада жена, потърсила съдействие и съчувствие за решаване на проблемите с изкуственото оплождане.

А щом властта не е доволна от журналистите, голяма част от които толкова дълго и доволно й служеше, значи не е вярно, че кризата щяла да подмине България. Тя вече е тук. И се нарича криза във властта, която губи почва под краката си.

Поради което управляващите си плюха на петите и избягаха от Парламента като ученици от час, когато ги е страх да не ги изпитат. По най-позорен начин мнозинството реши да прекрати работа след по-малко от час заседание под претекст, че трябвало да бъдат прецизирани текстове в подготвяния закон за политическите партии-нещо, което “забелязаха” удобно в последния си работен ден и час преди близо месечната почивка, която си дават!

Истината е, която е видна за всички, е че по този начин народните избраници от мнозинството в типичния си нагъл стил “финтират” протестите пред Народното събрание в този петъчен ден. Не им се стои там. Гузни са и си го признават с поредното си бягство от отговорност, оставяйки “ловко” демонстраните да си скандират на празен парламент или поне пред една сграда, пред която силата на гражданското общество за поред път няма да се съедини с важните началници, чиито своеволия са откровена подигравка на процедурно ниво с наболелите проблеми на обществото.

Защото такова “съединение прави безсилието” им да откликнат адекватно на надигащага се протестна вълна все по-видимо. И, без да се притесняват от очевидното,  правят това, което най-добре умеят: крият се!

Какво ли предстои, ако насам намине и самата Световна финансова криза?

21 мнения за “Кризата има почва у нас, но тя се клати”

  1. En todo caso,podria utilizar-si Dios me permiiera – el Plusquamperfecto,
    el Preterito y/o el Imperfecto de Gongora o Lope de Vega…quizas para acertada promocion al articulo que vierte Ivo Indzhev el 19/12/08,
    porque ya me veo corto de adjetivos,
    para apreciar adecuadamente los aconticimientos,que se adelantan…
    ……………………..
    Във всеки случай бих могъл с помоща на изброените по-горе времена и употреба на вече пипсващи ми прилагателни,да насърча промоция на статията на Ива Инджев от 20/12/08 спрямо приближаващите се събития,но и те са вече кът…!(Free translation from Spanish!!!)

  2. В на Иво блога ти влезни и инстинските новини чети! 😉

  3. Обърнете внимание, че 17-те на сто увеличение на топлото са ексклузивни за София, при равни други условия.

  4. Предпазните клаузи са близо и всички българи би трябвало да са доволни, че някой ни защитава от тези управляващи, като европейски граждани. Ако и това не помогне, не ни остава друго, освен да се помолим на германците да ни приемат за техни граждани и да живеем по техните закони.Тези дни литовците или латвийците, поискаха да станат шведски граждани. Няма нужда световната криза да идва, нашата е достатъчна и ще я усетим всички. За всеки е ясно, че тези не знаят как да поставят фундамент в икономиката. То не става със знания за съветската униформа, та ако ще тези знания да обхващат как тя се е усъвършенствала през вековете!!!

  5. Ех, простете ми г-н Инджев, че пропуснах в началото да Ви благодаря за статията.

  6. преди малко ги гледах депутатите по телевизията – колко гордо заявяват, че са си заслужили премиалните… Пфу!
    Преди няколко дни и шефката на министерството на предупрежденията (официално се води “на бедствия и аварии” или нещо такова) ни предупреди, че ще има ураганни ветрове. Да, ама у наше село (аз живея НАД селото, на баира) нямахме бури и урагани. Само дето за около час спряха тока. Предупредително. Ама защо не ме предупреди тая Карамел Карамелка днес, докато мъкнах нагоре цяла торба със суха котешка храна, че ще вали дъжд – пфу!
    (сега ги суша до печката, а котето се побърква наоколо)
    Пирински. С вейдърския си глас отново заяви нещо сензационно: ТВ-медиите се нуждаели от повече хигиена. Водели медийна война против любимото Народно събрание. Нещо не чатнах – хигиена или примире иска тоя… тоя… тоя де!? Или “ответ агрессору”? Май това иска, да. Нямало да сезира СЕМ, но явно намекна, че СЕМ сами трябва да се усетят и да се направят на сини каски (за да обуздаят войнолюбците с телевизионни камери), като се въоръжат с перилни препарати (за да хигиенизират медиите).
    Леле… и като си помисля, че тоя човек с тая уста яде… пфу!!!
    За Станишев… направо не ми се коментира. А си мислех, че ще имам да се гордея с връстниците си “като порасна”, пък то… пфу!
    Друго. Извинения за “ин витро” и “ин виво” имаше, ама изрично подчертаха, че нищо лошо не били казали, така че няма за какво да се извиняват. За какво се извиняваха тогава?
    Пфу!
    Кого днес не видях по телевизията?
    А, да. Маргаринова ли беше, Масларова ли, абе, оная, мазничката. Министърката на министерството на съчувствието.
    И по-добре. Ако и тя беше тръгнала да се изявява, вече нямаше да плюя, а направо щях да повърна…

    Знаете ли какво правя? Шия знаме. Тук, в западналата вилна зона в Искърското дефиле, ще развея байрака и ще обявя независимост.
    Може пък да ми олекне.

  7. Г-н Инджев, съществува ли някакъв електронен адрес на който мога да изпратя благодарността си към г-н Барозу, че така категорично е защитил интересите на моята страна България пред опитите на Ватмана да уреди себе си и своята шайка за оставане във властта?

  8. Г-н Инджев, моля да ме извините,че ще се обърна към г-н Дончо Аврамов!Факта,че съм прочел неговия коментар показва,че съм прочел и статията.Да,аз съм тих,но редовен Ваш читател!
    Г-н Аврамов,проявявам интерес (а вероятно мнозина други биха)и бих сложил името си под подобен текст.Бихте ли желал, да предоствите копие (връзка към такова)някъде в интернет пространството?!

  9. Много ясно, че вдигат парното най-много в София. Целенасочено и години наред концентрираха всички бизнеси и съответно огромно население в столицата за да могат здраво да ги таксуват за каквото и да е.. за сметка на това децентрализацията остана мит.

    А иначе от новините в последните дни се убеждавам, че ситуацията ще премине извън контрол след Нова Година. В момента има много индикации за това. Другарите очевидно изпускат юздите щом и слугинската бТВ атакуват. Полицията няма да се хване на номера с Коледната надбавка и другарите много добре го знаят. Според мен просто вече се подготвят за “събитията” и изобщо не им пука.

  10. V Chicago cenata na 1 galon benzin, koeto e 3.78 litra padna ot 4.30$ ( kogato barela surov petrol beshe okolo 150$ ) na 1.8$ … V BG znaem koi e monopolist na pazara na goriva i rezultata ocheviden.

  11. “Г-н Инджев, съществува ли някакъв електронен адрес на който мога да изпратя благодарността си към г-н Барозу, че така категорично е защитил интересите на моята страна България..”
    И аз ще го направя – много хубава идея!
    А какви писма да пратим до министър-председателя?….
    Благодаря, г-н Инджев!

  12. Идеята е страхотна!!! Открийте, г-н Инджев, този адрес и ни го дайте!!! Нека Европа чуе истината от нас!!!

  13. Относно “хигиенизирането” на ефира, мен много ме учуди? Отдавна не гледам Трифонов, но изказването на Пирински, което звучеше като призив на недосегаем диктатор. Ме накара да седна пред “светещата лампа” в 22:30. Което показва, че рекламният трик работи. Та там Трифонов и компания много ясно се подмазваше на “БТВ”, че “Тя” винаги е държала на свободата на словото и стояла като независим стожер и крепител на истината и зад всеки който я изрича. Добре ако наистина е така, защо всеки изкарващ се честен и доблестен служител с известна аудитория напуска тази телиевзия? Хубаво са се сетили господата, но много късно и кой и вярва… Звучат строго, критично, а навсякъде се веят плакати “Да живеят мутрите” – Варна, “Полицията бди” – над фермерите. “Корупция няма” – и деца. Барозо гледа Станишев в очите и му казва “–Корупцията е във високите етажи на властта”, а премиера гледа тавана и … Всичко звучи отвсякъде толкова блудкаво, банално, обезверително и смешно в тази ЧЕРНА КАРТИНА с тези цветни хорица и сиво-розови души.

  14. Абе,въжеиграч,при команда пожар слугите викат най-силно.Това едно.Друго.Май нещо си изплашен-също като твоите господари.Путин размаха ядрената сопа,китайците вече си правят новите ракети-ДФ31А-ако не знаеш(всъщност добре знаеш).Има защо да се тревожиш.Твоите господари също.

  15. Абе, ATANAS, има ли нормален човек, който да не се плаши от вдебилени комунисти с ядрено оръжие с ниско (руско) качество в ръка? Има ли такъв, който при вида на ненормалник, играещ си с кибрит, седнал върху буре с барут да не помисли да му отнеме кибрита? Ти замислял ли си се какво може да направи кремълската мумия? Никак няма да е весело, повярвай. И до колкото разбирам от коментара ти, нещо си напълнил памперса от радост при звука от дрънкане на оръжие, а? Писна ми от про-руска слагаческа сган! Защо не вземете каскетите и да задуете по Сибир – така поне малкото останали нормални хора ще могат да направят нещо смислено, без някой да им пречи с малоумието си.

    П.П.
    Извинявам се за резкия тон и съдържанието на коментара си, но има категория “хора” с които не може по друг начин.

  16. Вергинов,и тона и другото си е в ред,но изтребиха – в с я ч е с к и нормалните и вървим,ако сме изобщо в крачка-близо две столетия и повече след Американската декларация за независимост,в която е казано пределно ясно какво му трябва на човека като Божие създание…само наказваш себе си с малоумници….
    За крачката..да не говорим !!!
    Едно време заварих недалеч от земетръсно Чили селянин,…”комуто Те Ке Зето му зело воловете и Съдбата гу запратила,ча у Чиле”..та той повтаряше Вашите думи: …”нема вече нурмални ора и они тиа жении/диалект*/… ни пречат с малоумието си”…
    От тогава Вергинов 40 и кусур години….

  17. Abe Atanase, Atanase, koi, chiito gospodar e USA, shte ima shans samo da se izqwqwa w Internet. Az ne moga w detaili da komentiram wivdaniqta na G-n Indjev, no bili i te proamerikanski si e negow lichen izbor.

    Kak move da se radwate, kogato nqkoi maha s adrena sopa i stroi raketi ? Che wie ste se rodili pone s 50 godini zakysnenie.

    Zashto trqbwa da idwate specialno w tozi forum, za da obivdate, a ne da komentirate i da izlagate mnenie. Da kavem, che towa e nacionalna tribuna i wie nqmate shans za izqwa… shte wi razbera, no towa e blog. Naprawete si i wie i pishete washite mneniq.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.