Голям шлем или обикновено цукало?

Досега ви го казвах аз, един обикновен ( и „безобиден”, по думите на самия президент) журналист: Първанов играе двойна игра. Сега същото заключение прозвуча и от коментар на Асошиейтед прес. Което ( не че не го знаем) е новина заради факта, че го формулира една от трите най-влиятелни световни агенции.

Поводът е информацията, че Първанов ще посети Русия в началото на 2009-та, обявена за година на България в Русия. Скромно мога да добавя за статистиката, че през изминалите му години на президент той постави световен рекорд, срещайки се с Путин 9 пъти.

АП уличи българският президент като въжеиграч между проектите „Южен поток” и „Набуко”. А те, обявявани в София за еднакво важни, се изключват взаимно най-малкото понеже няма търговска логика в подобно дублиране. Разликата между тях е главно в това, че с активното лобиране на президента българското правителство подписа на 19 януари в София договор с Русия за „Южен поток” ( и за още два големи проекта, АЕЦ Белене и петролопровода „Бургас Александруполис”) и той стана реален, скрепен с подписи и печати доказан приоритет. Докато за „Набуко” руските гости, постигнали своето, говореха по същото време тук подигравателно и тържествуващо като за „друга опера” пред блесналите погледи на българските им другари.

Осъзнал автогола си, едва месец по-късно Първанов започна да лансира на думи западната алтернатива „Набуко” като „приоритет”. Повтори го и след завръщането на премиера Станишев през юни от САЩ. Но това празнословие само подсили усещането за лицемерие при свършения факт с „Южен поток”, подписан с фанфари през главата на западната стратегия в отношенията с Русия . Стана окончателно ясна твърде прозрачната двойна игра. Тя, въпреки клетвите на властта в София, че единият проект не пречел на другия и най-добре би било да се осъществят и двата, не може да заблуди Запада, който постави под карантина българския президент заради очевидното му съзаклятничене с путинова Русия. И оттогава той се скита по международни форуми къде ли не и на двустранни посещения навсякъде другаде, само не и в западните столици, където е нежелан събеседник.

Главнокомандващият си дава сметка за положението, в което е изпаднал пред западните съюзници, и води лична битка да ги умилостиви. Отиде в Узбекистан със заявката, че щял да осигури алтернативни количества газ ( нали именно допълнително задълбочената от януари насам безалтернативната енергийна зависимост на натовска и европейска България е провинението му). Безпардонният му домакин Ислам Каримов го „отстреля” публично, като декларира, че узбекският газ се изнася само за Русия и само руснаците решават на кого да го предоставят после.За утеха го заведе да отстреля рядък вид животно в нарушение на законите на собствената му страна.

Сега Първанов на пръв поглед има повече успех в Туркменистан. Съобщава ни за голяма сполука. Обещали му големи количества от ценната суровина. Ура!. Обаче…пак същото. По липса на друга възможност, туркменският газ минава през волята на Русия да го транспортира.

А може би това е тайната идея на Първанов-да отиде отново на поклонение в Москва, за да получи благоволение за туркменския газ? И защо Русия трябва да го направи-за да може товарищ Парванав да се хареса на омразния Запад като откривател на енергийна алтернатива спрямо руската зависимост?

Въобще „намирането” на големи количества газ не е никакъв подвиг-газ има по света, преносът му е същинската задача. А тя, в случая с България, която СССР и Русия бавно, но сигурно, година след година, десетилетие след десетилетие задушават като питон в енергийните си прегръдки, става все по-трудна за решаване.

Няма причина Кремъл да прави подаръци на западната политика, пък макар и заради руския Троянски кон в Европа, който явно е нужен на своя московски ездач за набезите му. Много по-вероятно е, в духа на традицията, Путин да привиква Първанов година по-късно да му се отчете за периода от подписването на трите проекта в София. Пък и ситуацията рязко се промени-руското гигантско финансово самочувствие от миналия януари се срина до тревожно озъртане в тъмната капиталистическа джунгла, от която досега печелеше лесни милиарди, където обаче също толкова лесно се загуби в непознатите дебри на глобалния свят, търпейки огромни загуби от многократното по-ниските цени на енергоносителите.

Дали пък няма да се сбъднат кошмарите от сънищата на Първанов, който в крайна сметка ще се събуди облян в студена пот и с ръка в бленувания „голям шлем” , оказал се най-обикновено нощно руско цукало?

32 мнения за “Голям шлем или обикновено цукало?”

 1. Вашите публикации, г-н Инджев трябва да бъдат чути на живо от екран!!!

 2. Присъединявам се към горния.
  Г-н Инджев, всяка Ваша дума е удър в лицето на комунчовската некадърност, ако мога да перифразирам смешните им лозунги.

 3. Моето мнение е, че г-н Инджев е много по-полезен със своя блог, предвид моментната ситуация на тотален медиен властови комфорт. Така или иначе интелигентните хора с активна гражданска позиция имат достъп до Интернет, останалите трудно биха разбрали тук публикуваните послания.

 4. Голям шлем или руско цукало?Невероятен въпрос,г-н Инджев.Мисля,че убиеца на редки животни не е в състояние да постигне голям шлем.

 5. I tova shte prejivee Bylgaria, no dano poveche hora si napraviat pravilni izvodi… Vashite komentari g-n Indjev, triabva da stigat do poveche Bylgari… Blagodaria Vi !!!
  Pyrvanov, otivai si !!!

 6. Нощно руско цукало – трудно е да се намери по-колоритно сравнение.
  Но ако разрешите да добавя – СПУКАНО НОЩНО РУСКО ЦУКАЛО.
  И ралъка(цепката) ще се разтваря все повече.Особено ако цената на петрола продължи да пада. И колко време ще се задържи ниска. И какво става с руските валутни резерви през това време ??
  Ако продължи така до догодина лятото, когато се очаква да е “окото на кризата”, руснаците ще свирят на кавал – казва един приятел.
  И какво цукало само ще държи Първанов тогава в ръцете си ???…

 7. [quote=”Boabab”]http://kafene.info/analysis/5843-2008-12-19-08-45-05

  И аз съм за Мартин, но наистина онзи широк поглед, онази космополитна, мисловно-човечна и демократична широта му липсват. Както и на бач Костов. Но най им липсва представата. За да намерят връзка с такива.[/quote]

 8. Г-н Инджев,

  първо бих искал да изкажа съжалението си че предаването ви ‘В Десетката’ беше свалено от ефир. То беше едно от двете ми любими предавания които гледах по БТВ. Една на скоро открих блога ви. Второ бих искал да подчертая че дълбоко съжалявам че г-н Първанов е президент на Р. България.

  По основната тема, не съм специалист по геополитика и енергетика, но чисто логически не мога да свържа няколко факта относно проекта ‘Южен Поток’. Първо и основно доколкото ми е известно целта на проекта ‘Южен Поток’ е пренасянето на гас от Русия за Италия. Следователно основното споразумение е между Русия и Италия и съответните компании. Доколкото ми е известно ‘Южен Поток’ трябва да мине (1) под Черно море, (2) през България, където ще се раздели на две, (3) южната дъга през Гърция за южна Италия, (4) северната през Сърбия и други страни за северна Италия. Основният потребител на газта ще бъде Италия. България, Гърция, Сърбия и останалите страни са чисто транзитни държави и според мен със много по-малко значение от Италия. Мисля че първото споразумение което подписаха Руснаците беше със Италия и едва след това със България, Сърбия и т.н. (транзитни държави). Но тези факти противоречат на заключението че ролята на (за съжаление) президента Първанов в подписването специално на договора за ‘Южен Поток’ е причина за неговата евроатлантическа изолация.

  В допълнение Русия работи и по проекта ‘Северен Поток’ за пренос на руски газ под Балтийско море за Германия. За целта беше създадена компания в борда на директорите на която е бившият германски канцлер Герхард Шродер, може бе дори неин директор, не съм сигурен ! Поляците дори се оплакаха че факта че този газопровод не минава през Полша а под Балтийско море е равностойно на ново разделяне на Полша подобно на договора Рибентроп-Молотов от Втората Световна Война. (Не знам как точно може да е равностойно на това но определено поляците не са доволни от това че газопровода ги заобикаля и при това губят от транзитни такси.) Тези факти отново са в проворечие с тезата че г-н Първанов е изолиран заради ролята му в това България да подпише за ‘Южен Поток’.

  За да допълним картината, доколкото ми е известно руснаците са имали друг вариат – да увеличат капацитета на газопровода ‘Син Поток’, който транспортира газ от Русия за Турция. Подобен проект би бил много по-евтин в частта си за Черно море, зашото маршрута е с пъти по-кратък от този под Черно море за България. Не знам дали по-геополитически причини или защото трябва да транспортират газ до северна Италия но Руснаците са избрали варианта през България.

  Всички тези факти ме навеждат на мисълта че България е маргинален играч в тези енергийни проекти и е просто една от много транзитни страни. Следователно някак си не ми се струва вероятно г-х Първанов да е изолиран от ‘Запада’ поради тази причина. Все пак всяка страна си има разузнавателни служби и вероятно аналитични служби и може би причините за изолацията на г-н Първанов са други. Не е като да е президент с безупречно поведение. На мен лично ми изглежда като човек който прави гаф след гаф.

  Не е ли възможно да е изолиран евентуално поради връзки със съмнителни биснесмени в България, например групата ‘Людмилов – Стойков’, заради ‘подаръци’ които е получавал от съмнителни бизнесмени и евентуална ‘политически намеси в разпределянето на еврофондовете’, и политически протекции на съмнителни бизнесмени. Г-н Първанов може и да има влияние над казионните български медии и да заглуши разпространението на подобна информация в България но едва ли подобна информация може да остае скрита за специализирани служби. В крайна сметка ако ОЛАФ засече нередности и заподозре политическа намеса по опредлени проекти винаги могат да се обърнат за помощ към Интерпол или съответни служби в САЩ и ЕС. Като следствие е много вероятно в САЩ и ЕС да имат много добра представа кои са тези хора източник на корупция по високите етажи. При подобно ситуация кой уважаващ себе си държавник би искал да се срещне с президент на малка държава който в кръвта си (по-принцип) е про-Руски настроен и който продава интересите на собствената си държава например за един апартамент.

  Извинявам се че този коментар стана малко дълъг но се надявам да му обърнете внимание.

  Желая ви скоро да се върнете в национален ефир. България има нужда от повече журналисти като вас. Весели Празници.

 9. Вашите публикации г-н Инджев,трябва да бъдат чути,на живо,от екрана….
  Досега се опитвах,да привлека интереса на наши съотечественици и др. симпатизанти на България към интелекта Ви,но след писмото ми от 20 реда,вчера до г-н Барозо….нема нужда да се “хабя” повече!!!
  Неговят политически ръст е от задължаваща величина
  во въпроси и на време и географско пространство…
  А е и културен човек…ако меже и трябва,ще отговори!
  Ако не, това не е вълнуващо нито от значение….
  Тук става въпроса за три ключови фрази в т.ч. и спрямо Европа:
  1/троянски кон;
  2/труден избори три проекта;
  3/и бавно и десетилетно задушаване…
  Нека,дори да е прав,г-н президента на България,но народа да го чуе,така както чу и г-н С.Станишев отговори и от Брюксел…
  Защото България е повече или по-малко, 13 века над своите знатни короновани владетели и още по-малко от некороновани популистки партийни деятели….
  В такъв случай какъв е проблемът за се даде трибуна на журналиста Иво Инджев !!!

 10. Здравейте,
  според мен вие просто допълвате анализа с аргументи, които съм споменавал многократно в други статии, но за краткост не “наливам” отново в този текст. Истината е, че Първанов вбеси Запада с куп неща, но “Южен поток” дойде в повече в комбинация с още два други големи проекта и с поведението му на възторжен поклоник на Путин, който просто се къпеше в радостна възбуда от гостуванто на господаря от Кремъл.
  Проблемът на България е, че като основателно заподозрян “троянски кон” даде доказателства за тази своя роля. Това, което Берлускони може да си позволи, без да бъде санкциониран от съюзниците, не е позволено на новопокръстения натовец Първанов, който се надцени като жабата, която видяла да подковава коня…

 11. Аз бих допълнил, че когато руснаците се опитаха да набъркат и Румъния в съмнителното начинание наречено “Южен поток”, то съседите успяха дипломатично да откажат. Но в този случай всъщност не става въпрос за бизнес, а за политика и това е видно за всички.

 12. Така е! Нямам друго какво,а и не съм искал,да го добавям или повтарям,но едно стана ясно:
  1.Дори и пишещите окачествявайки себе си-кой знае защо като чужди на глобалните стратегичеки въпроси-са ОК и дай Боже,всекиму по толкоз- като потенциални участници в един “дебат на живо по екрана” на Иво Инджев …
  2. Ако посочих Барозо в частта “възпитан човек и стратег от световна велиична” е защото Европа може и да си затваря очите пред германци и италианци,но едва ли ще е толкова благосклонна към “новодомците”….
  3. До дебата !!!!

 13. Господин Инджев, защо се активизирахте така мощно срещу комунистите. Аз се опитвам да бъда дясномислещ. Не съм привърженик на БСП. Но ми е интересно защо мълчахте от тв екрана. Е, да верно, махнаха ви заради Първанов, и сега му отмъщавате. Господин Инджев аз лично се съмнявам да говорите така от екрана. Добре знаете, че едно е да го напишеш, а съвсем друго е да го кажеш. Изчервяваш се или пожълтяваш. Проличават ти дали си искрен, или просто отмъстителен!

 14. Истината е следната: Първанов е напълно отсвирен, защото по всички линии подкрепя руската енергийна политика на “зарибяване” и натиск, в противиречие със стратегията на ЕС. Много важен момент-петролопровода Б-с/Ал-с бе заличен от списъка с проекти, приоритетни за ЕС. Причината е, че той ще облагодетелства само гръцките корабни компании и 2-те гръцки петролни фирми, които ще построят поне 2 завода в Ал-с(единият е рафинерия). Реално Русия няма икономически интерес-тя си взима износните мита за петрола, а къде отива след износа и натоварването на корабите няма никакво значение. Полза има и за Новошип, която ще превозва нефта до Бургас или Царево. Българския интерес е напълно смачкан и е никакъв. “Тънкия” момент е, че в тристранния договор няма цени за пристанищни такси и транзит! Те ще се “договарят” и то така, че проектът да бъдел изгоден! Това означава практически безплатно, има точно такъв прецедент в Грузия! Всъщност това си е колониален договор-чуждата компания казва колко ще плаща на България. Нещата са пробити отвсякъде.

 15. Безспорно- добър обзор на външно политическия шизофренизъм, и безпомощността на напъните на администрацията ни да бъде “необходимия” посредник между големите сили! Но обществото ни е погнусено от вътрешно политическата “деятелност” на въпросната персона- там е заровено кучето… Именно там- ние редовите българи търпим унижението да сме “олицетворени в своето единство” от една двулична, първенюшко ненаситна фигура! Там някъде трябва да се копае… а къде точо е мястото- ще познаете по миризмата!

 16. Здравейте г-н Инджев! Бихте ли изяснили кое е демократичното в учудващото ме изразено Ваше убеждение – “…това, което Берлускони може да си позволи, без да бъде санкциониран от съюзниците, не е позволено…”??? Ако Вие действително защитавате такава теза, независимо за ръководител на коя от юридически РАВНОПРАВНИТЕ ДЪРЖАВИ в ЕС и НАТО става дума, жалко за хората, които изглежда Ви вярват. Не смятам, че манипулациите въобще, са за мислещи хора. Допускам, че това в един момент може да ги обиди, не смятате ли?

 17. Не се грижете за хората, които изглежда ми вярват, те сами ще преценят-а на хората, които искат обяснение от автора за онова, което той смята , че вече е казал, няма какво да обяснявам .

 18. Извън темата:

  Г-н Инджев, моля кажете какво мислите за кандидатурата на Ирина Бокова за председател на ЮНЕСКО? Мисля, че трябва българите да подкрепим някой друг кандидат, за да покажем, че не сме съгласни.

 19. А вие защо се активизирахме да ме питате за неща, които не са верни ( като моето “мълчание” от екрана-само за безумните награждавания на близки другари с ордени съм призовавал лично Първанов 3 пъти да прекрати с тази подигравка). Незнанието на фактите, г-н Ognian, не е извинение за нападките ви- и в правото е така, законът не предвижда незнанието на закона да служи за оправдание…Иначе съмненията ви са ваше право, както мое право е да пиша в личния си блог, където не ви карам да идвате насила, собственото си мнение.
  А и защо , като се опитвате да бъдете дясномислещ, не се опитате да си помислите, че има и други, които имат това право? Или не позволявате?

 20. Г-н Инджев,взе да се мержелее в т.н. здрач,когато и с у б е к т и и я в л е н и я,са трудно разпознаваеми …на Ви се отваря работа преди Коледа,Нова година и т.н. …!!!
  Субектите са:(БКП-БСП)с пройзводни
  деривати като:
  /СДС,ДСБ,Герб,НДСВ,ЕНП и др.”бръмбъзъци” като панаирни балончета в различна тоналност….
  Разбира се,че подобна победа в исторически план вероятнао,ще се окаже “пирова”,някой ден за “напукване”,но каква полза о това…то се очаква…
  Геополитическият замисъл в частта му “Троянски кон” за практическо изпълнение на наша почва, е предугаден относно степен на възможно изпълнение,активиран и изпълняван..
  Може и да не е най-любимо или предпочитано занимание,но и ръста на т.н. политици,като еманация от тази на избирателите,каквито ги знаем по етноси и т.н. не е по-различен….
  От какъ зор,да се превръщат в “будители”…
  Има,разбира се народи!!!,но има и такива с не весело,а тъжно известно определение…

 21. г-н Ognianе, коментираната персона мисля, че заслужава всенародно презрение, малко й е “отмъщение”, написано в личен блог, не мислите ли? Всеки ден гафят невъобразимо за наша сметка, а ние да си мълчим, та даже и да не пишем ли?

 22. Извън темата:

  Г-н Инджев,
  Няма ли да има ефект ако хората пишат до UNESCO, че кандидатурата на г-жа Бокова е нежелана в България?

 23. Пиша за първи път.Избирам този блог,защото харесвам материалите на Иво Инджев и нивото на коментаторите.
  Нещо извън темата:
  Снощи, живо заинтересуван от протестите,загледах новините по bTV,телевизия,която недолюбвам особено.Репортажите им бяха добри и обективни.Какво беше изненадата ми,когато в 19.15 включих Нова и установих че за тях протестите са новина поставена на шесто или седмо място,в кратки иронични към протестиращите репортажи….
  КАКВО СТАВА?

 24. Боковата Ирина няма никакви шансове за Юнеско и затова се опитвам да прогледна в усилията на Първанов – дали са доказателства за непоправима провинциална глупост или за също така напоправима плебейска наглост? Представяте ли си – троянския кон става Председател на Юнеско?Но мисля, че за нея ще гласуват Северна Корея,Куба, Венецуела, Никарагуа, Зимбабве, стига да имат представителства в тази организация.Няма какво да я мислим, Бокова – ще изживеем и този пореден срам.

 25. Г-н Инджев, благодаря за отлично списаната статия. Обичам да чета вашия блог, той ми е нещо като ежедневния десерт. По отношение на българската зависимост от руските енергийни доставки бих искал да отбележа, че България може много лесно да се откъсне от смазващата енергийна прегръдка на Москва, стига да прояви малко политическа воля. Президента Първанов също е наясно с тази възможност и затова бърза да подписва всякакви неизгодни енергийни договори с Кремъл само и само България да бъде максимално зависима от Русия. Достатъчно е да се огледаме е ще видим, че държави като Япония, Тайван, Южна Корея, Испания и други без да са производители на газ и без да имат тръби за доставки, употребяват газ в количества надвишаващи в пъти консумацията на България на глава от населението. Една островна Япония например, няма собствено производство на газ, и нито една тръба която да достига до нейна територия, а в същото време ежегодно внася и консумира газ, която количествено се измерва с три Южни потока. Всичко това е възможно благодарение на LNG технологията за пренос на втечнен метан с кораби цистерни. Япония внася газ от Индонезия, Катар, Аляска и благодарение на това газа там е на цената на световните газови борси, а не на някакви измислени от Газпром и Р.Овч и компания цени. Ако българските политици проявят малко мъжество могат за 1-2 години да ни разкачат от руската енергийна колесница, освен това Русия би била притисната да продава на цени конкурентни с цените на световния газов пазар. Разбирам че всичко това е възможно да се направи, но не и от сегашния управляващ елит.

 26. Вашето допълнение е поредното доказателство за силата на общността от свободни хора, сред които има незнаен за широката публика потенциал ( като вашия) да обясни “нобяснимото” и да посочи правилните решения.
  В такива моменти си мисля, че усилията този блог да го има не отиват напразно!
  Между другото си мисля също, че ако някой с достатъчно свободно време, редакторски опит и организационно-технически познания се разрови в хилядите коментари в блога ( за краткото време от април насам, когато съществува) и ги обедини в подходяща форма, може да се получи сборник с идеи, наблюдения и обобщения от много високо интелектуално качество…( оставете моите статии, те така или иначе се четат и нямам тях предвид).

 27. Ще опитам да направя нещо по въпроса…

 28. Конкурс для блоггеров от DRUGREVENUE с призовым фондом в 3000 долларов, спешите

 29. ДОРИ В ЦЕНТРАЛНОАЗИАТСКИТЕ МЕДИИ СЕ ЧУВА ИРОНИЧНИЯ ТОН КЪМ НАПРАЗНИТЕ УСУКВАНИЯ НА ТЪРГОВСКИЯ ПЪТНИК НА ГАЗПРОМ, МАСКИРАН КАТО ПРЕЗИДЕНТ НА ДЪРЖАВА ОТ НАТО И ЕС.И ОТ ГУРБАНГУЛИ Е ПОЛУЧИЛ СЪЩОТО, КАКВОТО ОТ КАРИМОВ, НО МАЛКО ПО-ДИПЛОМАТИЧНО КАЗАНО. ЧЕТЕТЕ ТОВА:
  По мнению аналитика Института стратегических исследований Аждара Куртова, согласие Туркменистана реализовать Болгарии газ очень похоже на обещание, данное Бердымухамедовым комиссару Евросоюза по внешним связям Бените Ферреро-Вальднер во время ее апрельского визита в Ашхабад.

  «Дело в том, что транспортная инфраструктура проходит через российскую территорию, и как минимум до 2010 года оператором этой транспортной инфраструктуры является соответствующее подразделение Газпрома. Поэтому, я думаю, это очень похоже на обещание господина Бердымухаммедова, которое он давал во время последнего визита в Ашхабад госпожи Ферреро-Вальднер, зарезервировать для будущего газопровода Nabucco или чего-то в этом духе десять миллиардов кубометров газа. Ясно, что это для Европы слишком мало, – отметил А.Куртов, отвечая на вопрос «Ферганы.Ру». – Георгий Пырванов, скорее всего, говорит о том, что Болгария будет получать туркменский газ через российские системы в соответствии с договоренностями с Газпромом».

 30. Не виждам нищо лошо да се поотмъщава на Първанов и не само на него.Тези мизерни страхливци на 14.01.09г.не трябва да бъдат допускани до сградата на парламента.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.