Рушветът за медиите е държавен приоритет

Продължаващият протест на полицаи пред МВР в София, които правителството не успя да усмири с подаяние от 350 лева коледни надбавки, поставя въпроса за манталитета на корумпиращата държава, която се опитва да си напазарува евтино лоялност с нашите, на данъкоплатците пари.

С подозрителна лекота ( понеже не бърка в лично своя джоб ) държавното ръководство „потуши” протеста на земеделците в София, като в рамките на часове поля пожара на бунта с милиони левове. Опита се да направи същото и с протестиращите полицаи, като им предложи коледни премии в размер на около половин ( основна за ведомството) заплата. И получи в отговор още един половинчат, но все пак- протест. Този път полицаи пиха символично вода срещу опита да им кажат „пийте по една студена вода, от нас да мине”.

Какво излиза: държавата се опитва да подкупи полицаите. Това е очевидно. Да се чудим ли после, че борбата с корупцията е толкова ялова, след като самата държава дава пример за рушветчийството в особено големи мащаби ( а не размери, защото размерът на предлагания подкуп прилича на унизително подхвърлен бакшиш).

А сега, когато казвам, че медиите и тяхното послушание са абсолютен приоритет за тази власт, нека илюстрирам това твърдение с факти. Защото от тях ще стане ясно, че медийният комфорт е от първостепенно значение за управниците, ако за отправна точка вземем за сравнение какво се отпуска като подкупи от държавния бюджет за служителите в униформи и за послушниците, които бдят за униформеното мислене в угода на коалиционния уют.

Докато на полицаите пробутват около половин заплата, за да мълчат, за същото в държавните медии плащат три пъти повече. В БНР тихомълком ( защото никой не се хвали с постижението) раздават ДМС-Допълнително материално стимулиране в размер на заплата и половина.

Както веднъж ми напомни една госпожа: в царско време се бояха най-много от офицерите и ги държаха под око, а днес това се отнася до журналистите.

По финансови параметри запушването на журналистическата уста, както се вижда, е изчислено от щедрите раздавачи на бюджетни пари като в пъти по-важно от укротяването на опърничавите полицаи. Това не е импровизация: зад тази корумпираща практика застана лично премиерът Станишев, който защити пред камерите и микрофоните правото на армията от чиновници да получават допълнителни възнаграждения. Никой не го попита конкретно как стои въпросът с журналистите на държавна заплата- и те ли влизат в категорията на служителите, които са пестили през годината?

А че са пестили, пестили са. Но от истината. Което струва скъпо на бюджета и в широкия смисъл на думата- на България.

Не с чукове да бият журналист, а с трактори на победоносни земеделци да ги газят, пак няма да видим журналистическа солидарност. У нас с подкупи се постига дори и това.

Май в защитаването на демократичните ценности ще трябва да разчитаме повече на езика на полицейските протестни скечове, отколкото на свободата на словото в медиите.

5 мнения за “Рушветът за медиите е държавен приоритет”

 1. В триото “Атака”,”Герб” и “БСП” анализът на В.Сидеров относно трите възможности за избор на България като:
  1.ориенталска с джамииии..
  2.латиноамериканска със свръх богати и бидонвили на беднаци….
  3.колониална страна с хотелски капитализъм…е добавен и
  призива му за нужните на България нови ниждания ,а не игра с безпринципни коалиции!!!
  “Царицата на тръбите”,тръби всъщност за края на неолибералния експеримент и отиграването на регулиран икономически модел от кенсианскитип с истинско пройзводство,а не виртуални пари…които разкатаха фамилията на Америка….
  До тук добре!
  А още по-добро е и “сгушеното призивче”-уточнение-че държавата трябва да застава зад определени компании,като смени колониално-оилигархичния си модел с нтензивно икономическо развитие,доходи,
  стимули за собствено пройзводсно,износ и т.н.
  …………………..
  Аз бях до тук,защото имам какво да кажа след “троянски коне”,една тексаска тъпня,съпоставена с “Впряга от елитни коне” на Барак Обама-даже и след последните мнения на грешника Джордж Б.-но ще замълча…
  Каталясал съм от поредния “пленум”,а съм чел и нещо повече от Волен за “Генерал на кон” на когото са склоили кюляфа ДПС и БСП…с трите “не” та…..
  Ще кажа перефразирайки един знаменит Вазов…”Бедни,бедни В…,защо не “издъхна” при Галицин!!!”

 2. Добавено в 15.40
  “Били се появили изненадващи “пукнатини”сред шефовете на “Атака”…то си е море от любов и изненади…само ни трябва Иванчо за бика и неизненаданата крава.. този път…
  А и Наръчниш за държавно устройство с критериите: качества, и имуществен ценз…от Омир,Сократ и т.н.

 3. Край от мен в 16.05 когато Б.Борисов вбесен верятнжо от трите “не” та на тъбачите плаши с нови протести…
  Като “картинки”!!!
  La comedia e finita!

 4. Всяко комунистическо правителство е спестявало истината на народа за важни за страната събития и е ограничавало свободата на словото и печата чрез приближени и добре платени медии и журналисти. Видяхме ги най-после или една част от тях.Сега председателя на парламента на една демократична държава Пирински призова СЕМ и прокуратура да санкционирт , да цензурират медиите които показвали неуважение към депутати и др. политически субекти.По какъв начин да се отрази некадърността на самозабравилата се партийна върхушка и това ли е съвремието ни???

 5. Тъжна картинка. Въобразявах си, че свободата на словото е едно от малкото достижения на крехката демокрация у нас, а то какво излиза:
  – Управляващите подкупват журналистите от държавните медии с ДМС;
  – Други дават инструкции да се нахранят журналистите
  – Придружаващите визити журналисти винаги попадат във фамилиарна обстановка , което няма как да да не се отрази на обективността.
  – Журналистите от частните медии негласно се съгласяват с политиката на управляващите;
  – партийно ангажираните журналисти не признават нищо друго освен своята партия;
  До тук и политици и журналисти показват, че взаимно имат нужда едни от други и тази нужда изглежда се удовлетворява, Но за сметка на обективността.
  А аз като средно статистически гражданин имам нуждата от обективна информация за да взема решение за кого да гласувам.
  В противен случай отивам за гъби. То и гъби няма , поне на чист въздух да излезе човек

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.