Носталгия и МОР ( Министерство на оптимистичните работи)

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров отново спечели неофициалното състезание между началниците в държавата по оригинален принос в съкровищницата от словесни управленски бисери. „ Едва ли има по-подготвена държава в ЕС, която би могла да поеме кризата, като България”, казал той на ведомствен празник.

Това самохвалство е достоен финал на годината, която започна през януари с друг подобен мисловен подвиг на министъра. В желанието си да разведри публиката, която наблюдаваше поклоните към Путин при посещението му в София и в пристъп на свръхпатриотично усилие П.Димитров оприличи преговорите с руската делегация за проекта „Южен поток” на „Сталинградска битка”. Искаше да каже, че българските другари здраво са се борили да защитят националния интерес срещу руските другари и са спечелили сражението, принуждавайки гостите да отстъпят пред искането на София цял един процент участие в проекта. Но руският му колега Христенко моментално го опроверга пред руските медии с позиция, която може да бъде обобщена с друга съветска военна метафора: „ ни шагу назад”! Христенко беше цитиран да казва същият ден в Москва, че абсолютно нищо не е отстъпено на българите.

През годината П.Димитров ту се караше на румънските туристи, че прекалено много пазаруват у нас, ту на китайците, че подяждат човечеството. И ето че в същия стил обяви, как най-бедната страна в ЕС е най-подготвена за ударите на световна финансова криза.

В продължение на неговото откритие можем да добавим също, че няма друга страна в ЕС, която да е по-подготвена от България да посрещне демографската криза, както и кризата в здравеопазването, в борбата с корупцията и престъпността, и разбира се, както обобщение на всички кризи-кризата на доверието към управлението, както от страна на българите, така и на европейските институции.

Но и това не е всичко. С присъщия му талант П.Димитров е успял да сътвори още един хибрид от несъвместими величини. Обединил е носталгията по комунистическото минало с мегаоптимизма за настоящето капиталистическо състояние на страната. По повод 60 годишнината от създаването на Министерството на външната търговия ( което вече не съществува) П.Димитров се отдал на спомени за възхода на социалистическата търговия в периода 1956-та ( когато Т.Живков се утвърждава начело на властта на т.н. априлски пленум) до 1989-та ( когато Т.Живков беше свален от върха).

Това е същият период, приключил с доклада на новия ген.сек. на партията Петър Младенов от ноември 1989-та, в който наследството на социализма беше определено като „апокалиптично”.

В помощ на министъра в същия носталгичен дух се е изявил председателят на Народното събрание Георги Пирински. Като бивш зам. министър на външната търговия от живково време Пирински ( известен по онова време като най-младият човек на толкова висок пост в НРБ) е припомнил славния принос на своя тогавашен началник Христо Христов и на самия Андрей Луканов.

Раздавайки награди на заслужили служители П.Димитров ни е наградил с още едно прозрение: че нямало избягали инвестиции от България през годината, през която никоя друга фондова борса в ЕС не се срина толкова драстично ( именно заради изтеглянето на чуждите капитали) както софийската.

Изобщо, няма друга страна в ЕС, която да си има такъв министър.

16 мнения за “Носталгия и МОР ( Министерство на оптимистичните работи)”

 1. А аз бих добавил: няма друга страна в света, която да си има толкова смешен министър! Бълва бисер след бисер, простотия след простотия, май у нас управниците са си устроили социалистическо съревнование за това кой по-тъпо ще се изкаже. Гоце засега води във всички класации, щото е постигнал съвършенство даже в мълчанието: никой не може да мълчи така тъпо като него. За говоренето му да не говорим: той е жив паметник на социалистическото нищонеказване, само малкият Дмитрич му съперници по папагалското говорене…

  Абе смешна държава сме станали, в която невероятни лъжльовци сме турили за министри, премиери и президенти, ама този смях скоро ще ни избие през сълзи… щом ги търпим още!

 2. Може и Станишев да е пред труден избор по отношение на своите заместници избрани в понеделник,но П.Димитров,пък не по-различен от елита на Запад,който се побърка и не закъсня,да се обърка от демократичния взрив пез 1989 г.
  “Коронният” блян там бе,че културата на отделните нации,не ги обрича на “животец” в географската сфера на пост-комунизма,поради изобретателствата на увековечен управленски огбор,сред които са и нашите еврокалпаазни.
  Тонът,кото се задава,не е относно документните измами на 50 фирми по Сапард,а акивността на извън регулирания пазар,подаръците и стоките,акциите,активността
  от потребитерските кредити..”изкуството без наем”,”раждането” на по 180 нови фирми на ден и т.н.
  Изобщо “борд до дупка” и “държавата срещу кризата” след провала на неолибералния колониарно-олигархичен модел и експеримент при световна криза…и въртене на виртуални пари…
  Затова и три “не”та на Кмета!от Болен!!!
  А,че бюджета бил прекалено оптимистичен което са съзряли зорките очи на М.Капон (или внушили М.Димитров,И.Костов и С.Софиянски)…нема нужда..
  Не били розови прогнозите,другари,
  ето на и др.Пламен Орешарски подсказва..умерено оптимистичен…
  Какво “свиване” !!!на разходите,сега нрябва,да се спасим !!!

 3. Една идея и инициатива, особено полезна според мен, стига да се вземе предвид историческия момент, в който като народ и държава се намираме: Предложение за създаване на граждански блогърски вестник Особено ще ми е интересно отношението на г-н Инджев, който го каня официално за главен редактор на този вестник (имам му пълно доверие!), а също и отношението на мислещите приятели на неговия блог, т.е. отношението на мислещата компания, която възниква около неговия блог.

  Приятна седмица на всички!

 4. Spored men problema e dosta po mashtaben, i toi e che politicheskata ni klasa e na mnogo nisko nivo. Tova vaji ne samo za upravliavashtite, no i za opoziciata. Syjaliavam, no az ne moga da priema che lidera na nai goliamata opoziciona partia v BG e bil bodigard na Todor Jivkov. Ne moga da priema prezidenta da e bil agent Goce. Ne moga da priema bivsh zam. ministyr pri komunisticheskoto upravlenie da e sega predsedatel na Narodnoto Sybranie. Ne moga da priema edin biznesmen, taka narechenia bivsh tzar Sakskoburgotski da pravi biznesa si na gyrba na edin narod. Ne moga da priema edna dyrjava da e v plen na edna etnicheska partia s lider bivsh agent na dyrjavna sigurnost prez vsichkite tezi godini na prehoda.
  20 godini sled nachaloto na promenite Bylgaria vse oshte ne e izgradila grajdansko obshtestvo.
  20 godini sled nachaloto na prehoda nie vse oshte se lutame niakyde mejdu demokratichna Evropa, oligarhichna Rusia i Aziatskia mantalitet.
  Mnogo mladi hora napusnaha Bylgaria s ednoposochen bilet i ako neshto ot goreposochenoto ne se promeni te edva li shte se vyrnat.
  Iskam da vi blagodaria g-n Indjev za tova koeto pravite… Imate podkrepata na mnogo hora v Bylgaria i izvyn neia…
  Idvat Kolednite i Novogodishni praznici i iskam da vi pojelaia nai iskreno mnogo zdrave, shtastie i vse taka silno pero !

 5. И на фона на всичко толкова розово, другарите побързаха и си раздадоха още един милиард български лева – събрани от данъкоплатците разбира се. Куриоза е че на същата тази страница – Станишев обещава прозрачност при разпределението на средствата виж линк-а http://dnes.dir.bg/news1.php
  Не мога да повярвам, че може да има още по-големи изцепки, но всеки следващ ден другарите показват че може. Крайно време е тези хора да бъдат осъдени (ама не на другарски съд) и да влезат в затвора за престъпления срещу държавата.

 6. Ако Мартин Димитров има какво друго да казва,нека ,да не се бави повече “на кафе” с Юруков, след “наивността” на д-р Дертлиев и рехавата реколта на Ф.Димитров,П.Стоянов,И.Костов,
  Н.Михайлова и др.-да го направи сега,когато /случайно или!!/
  дългосрочната му визия за внимание към средната класа,малкия и среден бизнес,в т.ч. –ж у р н а л и с т и–, лекари,учители и др. свободни професии,съвпада точно с призива на Джо Байдън и се вписва в дългосрочната програма на САЩ…за непредък и благоданствие в мрачни времена…оценка и от “Тайм” за Барак Обама…..

 7. Права е репликата на министъра Димитров “„ Едва ли има по-подготвена държава в ЕС, която би могла да поеме кризата, като България”. И населението и управляващите са подготвени.И опит имаме. Кажете ми има ли друга държава, в която пенсиите да са толкова ниски, а да има все още живи пенсионери; има ли друга държава, в която газта да е по-скъпа и никой да не протестира; Има ли друга държава, която да си има енергиен регулатор, работещ за монополистите; има ли друга държава, в която да няма субсидии за земеделие и животновъдство и нивите да са изорани и животните живи, . . . Survivor in vivo.
  А управляващите и законодателите – и те се подготвиха и никой не разбра как изхарчиха бюджетния излишък. Парламентаристчетата даже си устроиха и пир по време на какво беше не си спомням.
  Така, че всички сме подготвени. Западняците бая зор ще видят докато се подготвят като нас и се докарат до положение на имунизирани срещу кризи, а и надали ще успеят.
  Защо злословите за човека не разбирам! 😉

 8. Абсолютно си прав,NG – ние си живеем перманетно в криза от доста години насам,тъй че, така погледнато, министър Димитров е прав. Само където доста цинично звучи от неговата уста.То пък и какво ли умно е казал до този момент,та само той ли? Срам ме и ме яд да ги слушам…
  Виждам някаква надежда в десницата,че ще се изправи на крака и да поеме управлението,в което силно се надявам.
  На всички пожелавам весело посрещане на празниците,много здраве и Светлина по Пътя.

 9. Имаме си интересни министерства.
  Например, министерството на обещанията и съчувствията. Шефката му редовно нещо обещава, след което изразява своето съчувствие към повярвалите й хора, задето не е в състояние да си изпълни обещанията.
  По находчивото определение на журналиста Иво Инджев, имаме си и министерство на оптимистичните работи (МОР). От главата на това ведомство току излизат оптимистични изказвания – за кризата, за електрокарите, за защитените национални интереси в областта на енергетиката и икономиката… След което парното и токът поскъпват. Изненада!…
  Сещате ли се за приказката за лъжливото овчарче?
  (нататък – в http://sharkannht.blogspot.com/ )

 10. Все пак, не можем да отречем, че няма по-подготвени за кризата от управлявалите ни през последните 8 години:))

 11. Или министърът, като истински продукт на метафоричното мислене на съидейниците си, мисли кризата като едно друго нещо, което често се подмята като аргумент при спорове по гари, светофари и очевидно партийни събрания.
  И замествайки кризата с онова, нещата се наместват, поне в неговото съзнание… Защото той и съпартийците му са ни го намърдали, спор няма.

 12. Един пенсионер говореше в тролея, че сме в криза от 9 септември 1944. Много правилно!

 13. От доста време като гледам въпросния министър на икономиката в главата ми се върти един-единствен подходящ прякор за него: Пешо Главоча. Мисля, че много му отива. Но ако се огледа човек, не е единствен “титан” в това правителство, по-скоро е неразделна част от екипа Дмитриевич

 14. Г-н Инджев, исках да ви кажа с какво огромно удоволствие чета вашите публикации. Съзнавам на какъв хал сме в моята мила, родна страна и всичките нелепи глупости, които ежедневно се случват, но въпреки това много ми допада маниера, с който поднасяте анализите си. Продължавайте все така с добрата си работа, а ние ще ви четем 🙂 и ще ви ‘разпространяваме’ в интернет.
  Много е хубаво, че има все още хора като вас, които не ще спрат да анализират и пишат! Много ви се радвам и приемете сърдечните ми поздрави. Весели празници!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.