ЧЕР(В)ЕН ХУМОР

Един от бисерите на черния хумор е вицът за възкръсналия Хитлер, който се поотупал от пред огледалото и просъскал с леден глас: „Край с шегичките”!

Нов образец на червения хумор в подобен стил ни поднесе Путин: „Край с евтиния газ”, закани се той на форум на държавите, ощастливени от всевишния с тази суровина. Нямало вече да има евтин газ, защото ставало все по-скъпо той да бъде добиван.

Евтин газ? Кога за последно се е случвало това, че сега да му идва краят на евтинията? Отгоре на всичко самият Путин натъртва на факта, че за разлика от петрола, чиято цена падна главоломно, природният газ държи относително високи ценови нива на международния пазар.

При управлението на Путин Русия стана абсолютен световен шампион по темпове на нарастване на разходите за военни нужди. Съобщенията за нови и нови милиарди, отпуснати за нови и нови оръжия до скоро гордо красяха руските средства за пропаганда. Чрез тях, по стар имперско-съветски образец Кремъл се опитваше да впечатли света. Това е прилаганият още от Иван Грозни ( и станал след това основополагащ за руската държавност ) принцип: „бий, за да те уважават”.

Петър Първи, известен още като Велики, е публикувал наредба за йерархията на побоя, който един по-висш ранг в държавната администрация чиновник имал право да прилага срещу по-низшия „чин”( именно на чинове, по казармен образец, е било разграфено руското общество от ръката на самодържеца).

Побоят над Грузия обаче, предизвикан или не, бе осъден от ЕС точно като такъв. На извънредната среща на съюза в Брюксел на 1 септември 2008-ма страните не можаха да се споразумеят за санкции срещу Русия, но единодушно осъдиха „непропорционално голямата сила”, употребена от Русия срещу миниатюрната православна съседка. Иначе казано европейците казаха, че на грузинския шамар в Южна Осетия беше отговорено от страна на Кремъл с предварително подготвени железни юмруци, с ритници, със скачане с подковани ботуши върху падналата Грузия и с окончателна ампутация на част от нейното тяло, които така неблагоразумно Тбилиси се опита да си поиска обратно от големия православен брат.

След което се започна онова, заради което сега Путин е толкова изнервен: тотален срив на цените на петрола, довел до рязък спад на постъпленията в руската хазна. В една демократична държава обществото, медиите, опозицията щяха да поискат сметка на каква база са заложени космически суми за въоръжаване, вместо тези паднали от капиталистическото небе лесни пари да бъдат вложени в инфраструктура и производство.

В Русия липсват такива коригиращи инструменти в защита на обществения интерес, които режимът на Путин се постара да отстрани от пътя си. От септември 2000-та година, вбесен от вътрешните критики след трагедията с подводницата „Курск”( когато два дни се криеше от обществото , но накрая беше принуден от медиите да прояви съпричастност-след което си направи изводи), Путин обяви стратегия за настъпление срещу инакомислието и я до доведе почти до съветски нива на успех.

И понеже няма кой да му се озъби, зъби се той. Това е начинът му да се оправдае за неадекватните приоритети, които наложи на страната заради едното честолюбиво имперско величие. Така Русия прахоса още 10 години, но този път не заради бедност и хаос, както предишните 2 петилетки, а поради разхищаване на баснословен национален ресурс, който беше вложен за въоръжаване или потъна в джобовете на послушните на властта олигарси, но не се превърна в пътища, магистрали, компютъризация и изобщо-в мащабна модернизация, включително ( но не на последно място) по отношение на инвестирането в технологии за добив и пренос на енергоносителите, които хранят държавата.

И сега, изведнъж, Путин „открива”, че нещо такова тепърва предстои и предупреждава купувачите, да платят за тези пропуснати от неговото управление ползи.

А в същото време една от малкото все още уважавани руски медии, като радиостанцията „Ехото на Москва” , разгласи секретна (!) информация ( представяте ли си как това „изтичане” става случайно!?), според която през февруари щял да бъде публикуван документ, от който ставало ясно, че Русия нямала намерение да се състезава ( със САЩ) във въоръжаването.

На Путин му омръзнало да се въоръжава? Брей, какво му става на този човек! Да не се майтапи нещо? Защото този червен хумор ни е известен…

Путин всъщност подготвя самите руснаци за онова, което предстои. Може би чак когато осъзнаят, че ще плащат сметката за перченето, самите руснаци ще му я потърсят.

13 мнения за “ЧЕР(В)ЕН ХУМОР”

 1. След разпадането на старата
  Империя и създаването на
  империята на цар Путин , които
  беше възтронен и въздигнат
  и които както знаем все още си е
  на власт и дърпа конците
  на Русия в старо – новата
  “демократична” администрация .

  В Русия на Путин има само разруха
  и смърт..и мизерия ширеща
  се из иначе тази необятна и
  красива страна .

  Демокрацията е процес и можеби
  съдбините на Русия един ден
  ще я докарат и до така мечтаната
  от много руснаци – Демокрация.

  Можеби това е бил естествения ход
  на събитията при разпадането
  на държава от такъв ранг ,Русия
  плаче със всяка сълза и страда
  със всички,които страдат.А можеше
  ли да мине всичко по-леко?
  Съмнявам се.Защо – не знам,но все
  пак усещам,че такъв е пътят.

  Демокрацията е Живот,Свобода
  ,любов към самия живот.А защо не
  братство и приятелство?Спомняте ли
  си Екзюпери,който в “Малкият
  принц” казва :

  “малкият принц търсеше
  приятел…за тези,които разбират
  живота,това ще им се стори
  прекалено истинско”

  Това е нещото което Путин
  неразбира и смачква жестоко онези
  които дръзват да застанат на
  позиция различна от неговата ,
  била тя за каквото и да било от
  наи – малкото до газово -имп
  му амбиции да граби , изнудва и
  убива ..

  Ще се възправят умни и хубави хора
  начело и на тази страна , а
  Путин като всеки тиранин рано или
  късно ще последва съдбата на
  всички негови колеги – Хитлер ,
  Садам и прочие други ..

  Но само ако руснаците се борят,
  вярват и не се предават ,
  само ако си вземат страната
  отново в свои ръце , не чрез
  силата на оръжието , а чрез силата на словото и доброто което
  е в тях самите . Дано : ))

 2. Честито Рождество Хростово!
  Браво! Въпреки молбата Ви продължавам да съм Ваш чИтател.
  Нямам собствен блог, не съм журналист, разбирам колко е трудно да се пише.
  Не ме радва, че австриците са маскари, а това че българските вестници не информират българите(било то леви или десни – каквото и да означава това)
  Желея Ви здраве и успехи!

 3. Ако руснаците се вдигнат срещу Путин,значи светът се обръща на опъки и идва друго време…много се съмнявам,”братушките” да се откажат от Господаря си…ще се изгубят!!!

 4. Доста интересна статия бих казал…, но Ние българите винаги забравяме, че си приличаме повече с руснаците отколкото предполага човек.
  Това за Грузия беше любопитно…. ами да! Аз ще превъзхождам един или друг и по чисто рицарски начин, ще го покана да седнем на кръглата маса и ще почнем да си говорим за дипломация – докато той зад гърба ми ще си прави каквото си иска (…или другите искат от него), колкото и да ми е неприятно да го напиша никой в този бял свят няма да седне на масата при такова полежение. Всеки с превилегиите си – Сащ може да си ходи където поиска с танкове (като този виц за руснаците…), Русия може да вдига цените… и всички си намират оправдание. Българите какво правим? Ние също си имаме оправдание…сега сме с ЕС – “к`вото сакат т`ва ше правим”.
  Чичо Иво, каквото каже батко това правим-ще си плащам толкова колкото каже Путин (Медведев), защото нямам находище с газ или батальон янки в задния двор…хммм…чакай, ами Ново Село?….

  кофти, но факт…

 5. “Каквото сакат – това ще правим…”Странно е как някои слагат знак на равенство между днешната ни принадлежност ни към Европа и някогашната към Съветския съюз.Що за хора са те – това изглежда не е въпрос на възглед, а на липса на почтенност. Или на ниско ниво на интелигентност. Освен ако не признак на неизлечимо боледуване.

 6. Да, драги ми, да, слабо интелигентните неизличимо болни хора виждат защо цената на газта се вдига, само те, за съжаление…

 7. Дончо, аз бих го нарекъл “ценностна непълноценност” – просто ценностите на такъв човек са толкова слаби и объркани, че, примерно, му се струва, че ЕС е същото като СССР. Или че СССР и САЩ са абсолютно еднакви: същинска трагедия е това тотално неразбиране, това безсмислие, в което такива хора пребивават.

  Затова нека признаем: не им е леко на такива хора да живеят с изцяло негодни представи в един изцяло променен свят.

  Затуй – да проявим християнско милосърдие и да им състрадаваме. Не да ги корим, а да им съчувстваме: хич не им е леко…

  Честито Рождество Христово на всички!

 8. В Ъ П Р О С И Т Е ,които тревожно загатва

  г-н Инджев се измерват с:
  а/хилядолетия;
  б столетия;
  б/десетилетия:
  -“-

  а/Всъщност Европа е спасена от хан Тервел,византийски кесар,прекършил източния клон на арабското нашествие,а Борис и Калоян са тръгнали добре,но дипломатическите им заслуги са частично уязавми с такъв мерник…!!!За осенените ханове с източна мъдрост, ми се спори,но не и за Симеон Велики, Иван Асен ІІ,или Иван Александър…
  б/Схизмата,прозорливоста на Византия и простотията на балканските князе,осуетява и отдалечава Изтока от Ватикана,за удовлетворение на руското имперско влияние…Там сме били прецакани от продажния български крир…не му е достигнало мното от ума на един Ришельо или Бисмарк за държавност…
  с/А след тях насетне в т.ч. след Раковски,Възраждането,Незавсимостта, злощастните воини,въстания и преврати (все през септември 1923,1944),както и сменящите се правителства при Княза,царете:дядо,баща син и внук, са само безвъзвратно пропуснати исторически възможнсти…
  И дано Историята ме опровергае….
  Ако ви е утеха,ще добавя,че преводачът на преговорите на Полеолозите с Ватикана е направил невъзможното по “непреводимите” телогически въпроси “за превъплащението във Ферара /1338/…наше момче,син на български княз със знатна ромейка…!!!???
  По това време момчетата на Ивн Александър,ще се избият,поради противодържавната отрова на онази гювендия Сара,а баща им не е отицание на поговорката:”Да не дава Господ,стар боклук,да се запали…!”
  Помагайте на г-н Инджев,защото той има морално право на трибуна!
  От мен ако щете, и вярвате “също ги е страх”,дори когато съм събрал “исторически златни зрънца” и са като пиленца,
  като едни живи папагалчета
  каквито си чувам у дома…

 9. Притеснявам се от една страна на прочетеното, за страданията на руските хора.От друга- мой племенник от 12 години живее и работи в Русия, Взе и съпругата си българка, имат дете. Казва, че животът в Русия е три пъти по добър от този у нас,че хората обичат Путин, защото прави много за хората. Той работи строител в бригада. Устрои с апартамент, кола в тези години, докато ние тук оцеляваме. Колко хубаво би било да имаме газ,но той се източва.Само умът е неизчерпаем. Богати сме , а не си ползваме богатствата Търсят се нови източници на енергия. В това отношения, ако “копаем” нашата нива, няма ли да е по добре за България. Да се критикува. Да се коригират управляващите. А къде са ви проучванията, как другите успяват. Ние като малка държава трябва да сме така прецизни и дипломатични, добронамерени към всички. Не трябва да се прикланяме пред Русия, а равнопоставено не може ли България да сътрудничи така, че и тя да е наш пазар. Вие цветът на българска журналистика, трябва да отваряте пътищата, по които да тръгват стоките, парите, за да преодолеем рецесията. Затова се безпокоя. Имам чувството, че се пренебрегва българския интерес за сметка на тяснопартиен интерес “Русия да коленичи пред синия елит на България” Плача, като разбирам, че стана точно обратното?!
  Българдката журналистика сякъш е блокирана, не предприема водещи функции по информиране хората с цел коригиране състоянието на икономиката за да се получи повишаване производителността на труда; липсата на инвестиции в техника, прекаленото инвестиране в скъпоструващи автомобили, яхти, а не в оборудване за производство. Хора, които са били “информатори” по линия на техническия прогрес”
  заклеймявате. Нали президента е защитил труда на един български емигрант, като “ГОЦЕ А Вие имате ли представа още колко такива заклеймявате и как ще се съревноваваме и търсим абсолютната световна новост?! Сляп и глух ли е българския интелигент най вече журналист, за нуждите на българската нация, та не може да направи нещо хубаво, да продължи традицията на интелигента, от времето на 19 и 20 век на неговата саможертва. Изглежда най големия бабаитлък е да се подиграем управници- на Русия или … на българия. С това не печелите по голям авторитет нито полза народу.
  Да се мобилизираме за да живеем, както в Европа, не може да бъде задача на министър председателя и президента. А на всеки един от нас и най на първо място- на Вас.да не се отклонява вниманието на хората. Да се плашат. В период сме, когато приключва сезонната работа. Те се изваждат като безработни да се вадят сега като плашила- вижте расте безработицата.Това не е информация, щом се придружава с толкова коментар. Едно две изречения информация- 100 коментара от пусто в празно. На кого да разчита държавата, на пенсионери, на деца или на Вас.
  Боже, пази България. Злоба завист, нерви, претенции , нищонеправене на всички нива не е на добро. Обикновените хора се осъзнаха, започнаха да си създават деца, да се завръщат емигранти и постепенно нещата ще си дойдат по местата- да заеме България подобаващо място в елита на света. И в него няма да има мърморковци и мързеливи умове. Няма да оцелеят.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.