Дядо Николай-суперстар?

Един млад на години дядо, пловдивският митрополит Николай, отново привлече с неортодоксална изява вниманието на медиите. Служителят на ортодоксалната църква има дарба в това отношение. Не случайно стана нещо като лице на новините на водеща телевизия, когато през юни тази година един ( също така) водещ на предаване го „нтервюира” в централната информационна емисия на собствената си сватба и след това възкликна : „Да живее Българската православна църква” на фона на църковните камбани, ударени в цял Пловдив по нареждане на митрополита в чест на тази медийна сватбена коронация.

Апетитът за изява на младия дядо расте. Той громи от ортодоксални позиции семейния кодекс, който допуска съвместното съжителство без сключване на брак (макар този закон да следва реалността: повечето български двойки живеят на семейни начала и без да са се венчали, както и все повече европейски, впрочем).

От амвона в Кърджали, където го посрещат с огромни билбордове, заклеймява дискотеките и…да не изреждам още какви „свърталища”. По-важното е, че зад цялото това достойно за анатема, според него, разложение стои ни повече, ни по-малко…европейската интеграция. Поради което той, избирайки чувствителната територия на Кърджали, издига глас срещу самата светая светих на българската модерност: „стига с тази интеграция, дотук!”, заклеймява европеизацията на България той.

Не беше ли църквата отделена от държавата по конституция? Или митрополитът, който пропагандира ортодоксален евроскептицизъм , разбира по този начин отделянето от държавата- в смисъл, че намесата в политиката от църковни позиции си е негова лична, отделна работа?

Пред неговите филипики немеят и овластените модерни леви. Към тях отчето също има остри забележки, но главно и предимно поради факта, че води спор за собственост. „Църквата ще застане на своето място срещу някои фактори в държавата”, заплашва той от кърджалийския амвон по повод на препирнята с министерството на културата за манастирски притежания. На което министър Стефан Данаилов смирено се оправдава, че трябва юридическа санкция, за да се реши спорът.

Момент, откога отец Николай говори от името на Църквата? Че патриарх Максим е в твърде напреднала възраст и е нещо като икона, която БПЦ показва от Рождество на Възкресение, е известно. Но не е известно Църковен събор, или пък самият патриарх да са упълномощавали пловдивския митрополит да говори от името на Църквата.

Модерният дядо Николай ( модерен, защото обича джиповете и съвременните методи на политическата самореклама ) озарява с църковната си осанка свитата на олигарси от най-високо ниво, като близкия до президента Първанов пловдивски мултимилионер Георги Гергов. Все повече и все по-често той се изживява обаче като местен Джироламо Савонарола.

Доминиканският фанатик Савонарола е узурпирал Флоренция за 4 години в края на 15 век с претенцията да очисти артистичната столица на Ренесанса от „суетата”, организирайки заедно с бандите си погром над „упадъчни” произведения на изкуството.

Пловдив , при всички условности на несравнимите сравнения, може да бъде привидян като българската Флоренция. Но дядо Николай не става нито за Савонарола, нито пък за Томас Торквемада- Великия инквизитор на Испания ( по странно стечение на обстоятелствата двамата масови убийци умират в една и съща година, 1498-ма, само че Торквемада загива на кладата, низвергнат от папа Александър Шести, докато испанският му „колега” несправедливо спрямо паметта на хилядите си жертви, си отива без възмездие от този свят).

Митрополит Николай не става за Савонарола или Торквемада, защото е неубедителен в ролята на „божия меч”, който въздава справедливост чрез словото си. И не само заради издайническия му вкус към публичност и общуване със „звезди”-медийни и други, подвластни на „златния телец”. Ако беше автентичен в тази роля, нямаше да тича след събитията и да се произнася гневно срещу убийството на „деца от деца” доста след като в тази поза се изредиха управляващите, стреснати от също така закъснелия гняв на студентите по повод смъртта на техния колега Стоян Балтов.

Да, убийството на деца от деца е наистина ужасно нещо. Но какво да кажем за убийството на духовник от духовни ( лишени и от капка духовност, впрочем) лица, какъвто беше случаят със зверски убития от свещеници отец Стоян Камбарев от Банско на 22 юли 2002-ра? Старецът беше смазан от бой, поруган от служители в расо заради църковна крамола, а не просто поради пиянско зверство пред дискотека ( не че може да има степенуване на животинското при това сравнение).

Истинският поборник за справедливост, облечен в църковна власт, който претендира да запълни очевидния вакуум в сферата на духовността, трябва да завоюва уважението на обществото най-напред с критика на състоянието и ролята на прекалено ортодоксалната църква, която пребивава в доброволно, но твърде охолно интровертно състояние, далеч от обществените проблеми. Вместо това младият дядо се е заел да громи европейската интеграция на измъчената ни нация.

Не е нужно много. Никой не очаква крайности като някакво отричане от греховете, известно като „Ауто да фе” ( акт на вярата), при което през средновековието жертвите са били заставяни от инквизиторите да се разкайват за мними престъпления срещу вярата. Но поне малко адекватност в напъните за спечелване на обществените симпатии, няма да навреди никому.

Пренасочването на „праведния гняв” срещу „европейската интеграция” и уж произтичащите от нея злини е криворазбрана клинична пътека за отклоняване на лечението от болната глава върху здравата и звучи подозрително политизирано в полза на управляващите, с които пловдивският митрополит Николай спори за имоти, но на практика подкрепя в модерната им лява партийна линия на разпалване на евроскептицизъм.

39 мнения за “Дядо Николай-суперстар?”

 1. Недърти дедо митрополит не е много в час. Крайно типично за представител на БПЦ от последните десетилетия. Защо тези ‘божи’ служители не покажат пример за християнско поведение и живот на заблуденото ‘паство’, ами са тръгнали и те политолози да го дават? ‘Политолози’ имаме много повече отколкото са ни нужни. Не ни достигат хората с истинско достойнство, което се получава само от Бога.

 2. Абсолютно точно!В Пловдив вървят слухове(които ми звучат достоверни,макар и да не съм виждал доказателства),че “отецът” има афинитед към момчетата?!?

 3. По понятни причини не съм знаел,
  за подвизите на Негово Преосвещенство!
  Но Съдбата си знае работата и още коментирайки “червения” хумор и “хич.ь” обърнах внимание на и на хилядолетната мярка за стиковане с миналото-в този слуачай- 1:1000 от времето на спора “за превъплащението” на папа Евгени , в т.ч. и с българското царство…
  Ватикана/католицизма/и Православието!
  Преди,да се пренесе,/поради чумата от Флоренция във Ферара/, по покана към Мануил ІІ,”приятел и на Мехмед І” от времената на Вселенските събори,нарасналата османска сила принуждава Палеолозите,да приемат поканата на Рим.
  Тогава,Платоновата академия блести от невероятни умове,а източните патриарси запълват каноническите си и езикови “празноти” с божето вдъхновенине”,
  настрана от мъчностите с латинския-според тях-..които обаче,решава Йосиф неказокородния
  син на български княз и знатна ромейка ..
  За да подобри делегатското ниво на източните патриарси с бележити философи, императорът въздига в епископи трима митрополити от Трапезунд,Киев и цяла Русия,наред със Схоларий и стария Плейтон…за когото Косимо Медичи основава и самата Платонова академия…
  Естествено,антиуниатското движение е преследвано и спасено само от намесата на императиица Елена,но разлика между “враждебните учени латинци” и “осенените от Божия прмисъл”,през вековете,се е просмукала до наши дни …
  От онова време има и куриози за по-кротка дипмация с русите и примирение “с феса и тюрбана”,но не и с кардналската митра….
  Да сте чули някога Гърция,Румъния и Сърбия /хептен!!!/,да не са били внимателни???
  Ь тогава и поради военното првъзходство на неверниците,се запазва Елада но е посечен от зет си Иван Шишман ….
  Това е причината,да наблягам постоянно на държавността,защото ако беше само до “Божия промисъл” що ще Папската анатема за Фердиннад І,когато кръщават бащата на Симеон ІІ?
  Да не говорим за същината на самия спор дали синът е “на Бащата” или на “Светия дух”….. Р Е Ш Е Н от назаконородното за ужас на Рим!!!!
  В този смисъл тъй като със същото “пловдивско чудо”,се е сблъсквал и Стамболов….хъшът му с хъш неблагодарен ….просто ги качва по файтоните… и по епархиите Ваши Преосвещества!!!,а е имал дрещу себе си един /Климент/ Васил Друмев…. и един Александър ІІІ,който парафира донесението на външния министър с думите:”Какъв ехранимайко!!!”
  Само уважението и професионализма ще ми пречат винаги,да не задълбочаваме по тази тема,тъй като ПОПЩИНАТА ни държи в “свиващите се пръстени на боата”,както се изразява един знаменит журналист….
  И чакам да му дадат заслужено и дължимата трибуна….
  Ако се сети за мен,тогава и ще говорим!
  Но “натискане” от суета-повтарям-няма да има никога!

 4. Някой учудва ли се още на това;което е казал т.н. митрополит?!
  Това е само част от руската психотроника,която ни се разиграва вьв всяка област от 20 год.

 5. Май сме писали едновременно тази сутрин по една и съща тема, което е знаменателно: Руският митрополит на Пловдив Николай разкри изцяло ченгесарската си антиевропейска душица .

  Вчера бях в един нов храм, който наскоро Николай откри в Пловдив. Вътре цялото обзавеждане – икони, полилеи и всичко останало – беше руско производство, и беше богато обзаведено с двуглавия руски орел или ястреб, дето е в герба на Русия. Сякаш човек не е в български, ами в руски Храм. Това не е подразнило Николай, напротив, радвало го е. Такъв като него фанатик по презумпция си е национален предател. Той и с християнството няма нищо общо: вгледайте се в лицето му. Виждате ли адския огън, който гори в злобните му очички? Анатема на тоя безсрамен Сатана, дето се подвизава във владишки дрехи и с владишка корона!

 6. Този “дядо” направи впечатление когато бе избран за Пловдивски митрополит. Лично аз не съм го следял достатъчно, но от направения преглед се досещам, че тук там съм “засичал” в новините подобни съобщения.
  Вчера пък ми направи впечатление, че хора от парламентарната група на Атака (ако не и цялата) ще предоставят т.нар. коледни премии на парламентаристите на отец Съръев.
  Е ли това попарламентарчване (по аналогия от покръстване) на духовните лица?
  Да очакваме ли, че след като соц. политиците (включая крайно левите – Атака) ни се бореха срещу интеграция ни в НАТО и ЕС, но намериха самоизвинение пред себе си да подпишат документите за това, сега народът ни ще бъде “облъчван” по линия на православието за същото?
  Всъщност патриарсите на Русия, България са си лика прилика с президентите, премиерите и някак си изглеждат като колеги. Защо ли ми се иска да кажа – ами, да!

 7. Яна,със симпатии!….н е 20, а повече от 30 х 20 …
  При завръщането си в Костантинпол прокараната във Ферара,уния е гневно отречена от руснаците…и много преди кръстоносните походи, трактатите на Палеолозите в Сорбоната или превода на Тома Аквински от Диимтър Кидон…
  Тогава е изтърбушено обединенито на християнска свят и цивилизацията…
  Останалото за “попщината до Распутин” е жалка работа,дори след закъснялото обединение на враждуващи папи при Видин през 1396 г.
  Последният премиер на Византия,
  колега на Сергей,ще каже:
  “По-добре султански тюрбан,откоркото кардиналско кепе,но да се запази”целостта на Елада при мохамеданско управление!
  А колегата на Сергей се е казвал Л у к а с Н о т а р а с!
  Тази и хиляди други,са причините,да соча постянно управленци-мързеливи ученици по история..
  Сред тях не на посредно място,е и въпросът за завръщането на Иво Инджев.
  Моралната ми сила е,че и той не знае и не го е очаквал/Бог ми е свидетел!!!/ к а т о п о д к р е п а…
  Сега вече поради Коледа предагам всеки бъдещ коментар,да започва с искане за неговото завръщане!!!
  След това пак ще си поговорим,но вече ще са отворени очите на милиони!
  А така ще се впише и в Коледата на господин президента!
  Happy Holly days,Mr.President…!

 8. Дали с думите против Евро-пороците на днешна България-/сякаш всичко извън Европа е богоугодно място/-дали с тези думи е говорил Бога ,или тези думи са продиктувани от някакво земно,бесовско налонение. Негово Високостоене Митрополит Николай вижда евро-треските,а не вижда цял архонт от дясната си страна . Аз мисля,че по-близо до Бога се отива с искренни милитви,а не със скъпи автомобили подарени на дядо Николай от адвокат Батков.Но едно е сигурно-днес в храма има търговци,в Българската Православна Църква има владици-бизнесмени-то се усеща от миряните. Дядо Николай е добре да се изповяда и да се причисти ако е говорил подтикван от земни страсти-да угоди на някой политик а не на Бога.Защото със своите действия или бездействия тези владици помагат индиректно на сектите,американските църкви/Адвентисти,Евангелистки/,или на прозаичния комунистически атеизъм-като вместо да привличат душите на българите към Църквата-демонтрират търпимост и дори съпричастност към Греха.

 9. Г-н Грънчаров, от онзи ден се мъча да направя коментар по двете последни статии /последната всъщност е от днес/ и не мога. Опитвам се да си направя профил в Google,следвам точно инструкциите и когато натискам “продължи”,всичко се повтаря и така до безкрай. Явно нещо бъркам,но какво е незнам. Извинявам се,че ползвам блога на Иво,но незнам по какъв начин да направя коментара си на Вашия блог.Извинявам се и на Вас,но ако имате възможност помогнете ми със съвет./В този блог всичко е много лесно,нямам проблем,но във Вашия…/

 10. А относно дядо Николай – никога не съм го харесвала,цялата му физиономия излъчва невероятна агресия – винаги го гледам с чувство на страх. Не е чудно защо децата ни опознават Бог чрез различните секти,наводнили държавата ни.Такава е нашата БПЦ – продажна!

 11. Владиката определено ме подразни.Всяка жаба да си знае гьола и мястото в гьола. А че Православната църква е загазила с него е ясно. НЕ МОЖЕ ДА СИ БЪЛГАРСКИ ДУХОВНИК И ДА ОМАЖЕШ НАЙ ПОЧИТАНИЯ ПЛОВДИВСКИ ХРАМ – СВ. МАРИНА С БЯЛА БОЯ, КАТО СЪСИПЕШ СТЕНОПИСИТЕ И ЗА КАПАК НА ВСИЧКО ГО НАПЛЕСКАШ С ОТВРАТИТЕЛНИ И КИЧОЗНИ РУСКИ ФИНТИФЛЮШКИ,ЧУЖДИ НА НАШАТА ИКОНОГРАФСКА ТРАДИЦИЯ. Прободе ме сърцето като видях какви ги е свършил. Направо не ми се стъпва в тази църква.Защо след като има сигнали до НИПК за тази вандалщина, все още той е на свобода. Добре да не се подмине това безобразие.Та това е църква, която е част от историята ни , а не е собственост на владиката Николай.

 12. Царе са,boro, да мажат,когато не се досетят,но нещо ги загложди като чалнати…
  Познавам наш ъотечесвеник,дарявал за кампанията на Барак Обама, по 5,10 или 15 щ.д. повече от година и половина,като портиер,общо малко над 150 щ.д.
  Най-напред “часови и др. вестници,го разпънаха отмъстително”,а сега без свян и срам-защото е неудобно-веждяйки накъде отиват работите-“пръкнаха и спретнаха” на бърза ръка друго име на вероятно уважаван човек….
  Аз съм превеждал на “безбожници” с ментора на този епископ и преди много десетилетия,светиня му,се “чукна” за здравето на тяхната революция…та щяха дори те да се “задавят”, но дипломатично замълчаха….Все пак всяка власт е от Бога!!

 13. Ана Грег, и в моя блог коментарите са свободни, но явно системата изисква регистрация и там се е появил проблем за Вас. Искам да ви посъветвам да заобиколите временно този проблем, като натиснете опцията “Анонимен”, а пък след самия коментар си напишете името, именно Ана Грег. По този начин коментарите Ви ще излизат засега веднага, а пък проблема с регистрацията по-нататък ще го решите. Очаквам с интерес Вашите коментари и в моя блог.

 14. Не вярвам внашите попове още от дете, когато разбрах, че някои от тях имат нездрав интерес към деца, а някои от днешните са като тук обсъждания. Вярвам в Доброто, в силата и креативността на човешкия дух и, че “ако до всяко добро същество застане още едно, ех, ще настане такъв живот, че само си викам:Дано…”.

 15. Много моля, не гоизкарвайте пловдивчанин тоя поп със змийския поглед. Имаме си достатъчно други срамотии (Виденови, примерно), за да си слагаме още на кантара…

 16. Мразя граматическите грешки, и чужди, и свои, затова си посипвам главата с пепел и се поправям – “не го изкарвайте”, а “не гоизкарвайте”…

 17. “Дядо” Николай беше известен още като протосингел на софийска митрополия, когато се изживяваше като заместник-патриарх (защото патриархът е и софийски митрополит, т.е., заместникът на софийския митрополит е и заместник на патриарха) и тормозеше софийските свещеници. Някои от тях черпеха, когато го пратиха в Пловдив.
  Както и да е, не е само той, който в проповедите си вини евроинтеграцията за всичко, по-скоро, такива като него са болшинство или поне по-гласовити. Зад коварната евроинтеграция се крие, всъщност, световният еврейски заговор, който не е насочен против америка или арабите (въпреки че такъв няма дори и против тях), но против православието и лично против такива съвестни пастири като м. Николай. В Русия е същото и въпреки че съм православен и руснак, като космополит трябва да призная, че има много протестанти, мюсюлмани, будисти, шинтоисти и дори невярващи, които, поне като морал, са по-близко до Истината от нас, православните.
  А м. Николай, както го е подкарал, няма да свърши добре; това, обаче, не значи, че трябва да си траем; за тези неща трябва да се говори открито.

  Честито Рождество на всички! На автора на блога – здраве и по-голяма аудитория през 2009 г.!

 18. БКП- ХОЛДОНГ.
  Чудя ви се на всички, какво сбъркано виждате в холдинга? Че той затова си е създаден.
  Честита Рождество Христово на собственика на блога и на всички участници в него!

 19. БКП-ХОЛДИНГ.
  И какво толкова не му харесвате на холдинга? Върши си това, за което е създаден.
  Честита Коледа на всички!

 20. Добре е да си спомним и как въпросният владика (тогава все още в София, близо до Максим) се държа позорно при посещението на папа Йоан Павел в България. Закриваше с тялото си олтара на Александър Невски (доколкото си спомням), за да не бъде осквернен от папата и прочие театрални жестове. Изпитах срам, страшен срам, че подобен изрод изобщо може да бъде в един контекст с изключителнатата личност на покойния папа.
  А иначе и аз виждам Сатаната в очите му. Но в края на крайщата каквато страната, такава и Църквата й. Ако е осквернил св.Марина, както го описват форумците, какво правят Патриаршията и държавата?

 21. Г-н Инджев, това е един от случаите, в които се радвам, че поради нещастни събития от миналото, днес гласът на БПЦ се чува доста слабо от обществото ни. 🙂

  Но отец Николай е само едно лошо проявление от настоящето. А знаете ли какво ни готви бъдещето? Богословски факултет на СУ в последните две десетилетия се превърна в спасителен пристан за всички кандидат-студенти, които не са ги приели в никоя друга специалност и ако не се запопеха, ги чакаше грозната за тях алтернатива на казармата. В резултат този факултет се напълни с много на брой, да го кажем, не съвсем подходящи за там хора.

  Така че “отци Николаевци” тепърва ще заемат мястото си в черквите и оттам в новинарските репортажи. Още нищо не сме видяли ние. Имайте търпение 😉

  А като казах търпение — все така нямам търпение да видя мнението ви по въпросите, които ви зададох в “Рикошетът на популизма” 😉

 22. “Вчера бях в един нов храм, който наскоро Николай откри в Пловдив. Вътре цялото обзавеждане – икони, полилеи и всичко останало – беше руско производство, и беше богато обзаведено с двуглавия руски орел или ястреб, дето е в герба на Русия. Сякаш човек не е в български, ами в руски Храм.”

  Смешни ставате – с американския орел ли искаш да е? Или може би нещо англииско ви се ще?

  Стига, стига, разбирам че Русия _и всичко Руско_ го ненавиждате. За съжаление нито англичаните, нито американците са православни, и няма да видите техни символи в нашите църкви.

 23. (моля този пост да бъде обединен с горния) За българското производство.. не знам и конкретно за орела, но просто звучи комично вече.

  А и минаваш всички границата тотално:

  “Той и с християнството няма нищо общо: вгледайте се в лицето му. Виждате ли адския огън, който гори в злобните му очички? Анатема на тоя безсрамен Сатана, дето се подвизава във владишки дрехи и с владишка корона!”

  Злобните му очички?
  Безсрамен САТАНА !?

  Не забравяй, че каквото и да е, говориш за митрополит от БПЦ.

  Междудругото, сега също искам да споделя едно неприятно впечатление което ми прави непрекъснатия ти напън да рекламираш собствения си блог с всеки коментар под статиите на Иво Инджев – като на едно паразитиране.

  Ужасно е.

 24. Господа, колкото по малко ставате толкова по злъчни сте, Нищто!,Абсолютно нищто (кръгла 0) не предлагате на България, само злоба и омраза и нищто положително. Излъгахте мен и няколко милиона през 1997г., видяхме Ви? (Най голямата кражба с РВД-тата в България). Какво, неуспяхте да откраднете имотите на БПЦ с вашия Пименов Синод(близко бяхте по едно време), това ли Ви е проблема? -Сега чакате самодоволно 500 мл. евро да ни осъди Страсбург!
  Бивши ДС служители = ДСБ, ДПС и БСП. Писна ми от Вас да, сеете лъжите си.

 25. Уважаеми господине,
  не знам кого визирате, но понеже цели три пъти пишете че нищТо, ама нищТо, ама нищТо не ви се предлага, предлагам Ви да не се лъжете повече така лесно и да започнете от някои основни неща в живота: най-напред научете АЗБУЧНИТЕ истини, после поучавайте останалите, които с ниЩо, ама с ниЩо не ви се натрапват, за да бъдат заклеймявани от Вас като виновници за това, че така лесно се лъжете…

 26. Дали някой мисли сериозно, че българската православна църква ще въстанови погубения от тоталитарния режим морал на българите? Става ми гнусно до повръщане , когато видя тарикати с патрахили на рамената и с кръстове в ръцете в публични, дори държавни прояви.И пеят на всичко отгоре. А другите тарикати, цивилните атеисти като президента или първия министър стоят със запалени свещи в ръцете.Боже, каква отблъскваща гледка!Между впрочем, първите вярват в Господ колкото вторите. А този юнак Николай наверно подготвя пътеката си към Патриаршията, естествено с руска помощ.Но аз мисля, че много скоро тези политици ще са извън играта, а черквите ще се изпразнят както е навсякъде в напредналия християнски свят.

 27. БПЦ няколко пъти е предавала народа, който я храни – последното й е по времето на комунстическия режим.
  БПЦ не се стреми да предприема действия за изкупление на тези предателства.
  Но БПЦ страстно желае да влезне в училищата (държавните), където да отнема от часовете по математика, физика, химия, биология, език, история, география… а заедно с това да влезе в категорията “държавни служители” (понеже я мързи и й се свиди да направи неделни училища, а също така приюти и болници).
  На какво ли ми прилича?…
  Ами да. На руската православна църква.

  Едно време български мисионери ги покръстиха (не гърци, защото сега щяха да пишат с алфа, бета, гама, делта, а не аз, буки, веди, глаголе), а сега българското духовенство въздиша и си мечтае и БПЦ да бъде така обласкана от държавата на Станишев, както РПЦ – от държавата на Путин (Медведев ли е президент? Бре, не забелязах! И продължавам да не забелязвам).
  Но дали БПЦ е самостоятелен играч и възжелател вниманието и благосклонността на държавата?
  Тц. Слугинажът на православната византийска църква е от време оно.
  Извод: БПЦ чувства окуражаване от държавата (по-добре да легализират наркотиците – да се продават с контрол на качеството и ограничения за непълнолетни, отколкото да пълнят главите на децата с религиозни щуротии).

  Въпрос: а защо ли държавата окуражава поповете? (или защо поне не им възразява, а се движи с тях по кухони и медийни изяви)
  Само заради “русофилията” (= на КГБ-филия в конкретния случай) на управляващите? Само защото в Русия РПЦ я дундуркат?
  Кой знае.
  Мен поне не ме интересува защо.
  Важното е това да СПРЕ!

  Впрочем, весели празници, нека и религиозни 😉

 28. Драги Веско, мисля, че този блог е собственост на Иво Инджев, не твоя. Когато той ми каже, че не бива да информирам неговите читатели за своите мнения, поместени в блога ми, тогава аз ще престава с тази практика.

  Само едно не можах да разбера: защо ти се вижда “ужасно” това, което правя? Може би за теб е ужасен и интернетът като цяло, понеже той не е нищо друго освен “паяжина” от линкове, благодарение на която хората съвсем свободно обменят идеи и позиции?!

 29. Ангеле, вижда ми се ужасно, защото както казах, прилича на паразитиране върху чужда аудитория.

  Моля да направиш разликата между обменяне на мнения и “спама” – това което правиш си е чист спам.

  Сега.. не знам дали си чувал за netiquette – етикет за поведение в Интернет. Може да те очудва, но има такова нещо, и принципно спамвайки чужд блог нарушаваш добрия етикет за поведение.

  Прав си, че не ми е работа да те спирам, имаш свободата да правиш каквото си искаш, включително да се секнеш шумно на улицата, просто казвам, че на мен ми се струва грозно.

 30. Вържи поп-а за да ти е мирно селото.

  В Европа отдавна са разбрали колко пагубна е намесата на църквата в управлението на
  държавата. Затова папата е ограден в Рим и на него се гледа като на музеен експонат , а не като на меродавен с съдник.

  Ако мнозинството българи знаеха историята и развитието на християнството , едва ли някой щеше да ходи на църква.

  Поповете постоянно си противоречат, нима гейовете и лесбийките не са ни ближни?
  Тази религия е използвана като инструмент, наложена от Константин и майка му със сила, която не смята роба за ближен, в която няма ясна заповед „не лъжи”, която е подкрепяла феодалният строй. Примерите за простотията на църквата нямат край.
  Когато патриарх, поп, папа или който и да е от клира се изказва е най – добре на това да се гледа с насмешка и пренебрежение.

 31. Веско, да се разпореждаш в чужд дом все едно че е твой също е доста грозно; човек с толкова чувствителна душа като теб би трябвало да го знае…

 32. Митрополит Николай ме ужасява. Непонятно е за мене как в главата на един млад човек, пък било то и духовник, въпреки че е имало време когато духовниците са били истинските водачи на нацията, могат да се раждат такива назадничави мисли. Този човек е деградирал в морално и интелектуално отношение. Горко на църквата ни, която, както всичко останало, плаче за реформиране и от която ние всички имаме нужда, стига тази институция да си върши работата, за която е призвана, а не само да размахва кандила в присъствието на съмнителни политически и икономически субекти.

 33. Виждам, че този Веско, както и Луд Костовист /по негов адрес Иво Инджев написа по-горе възхитителна бележка относно АЗБУЧНИТЕ ИСТИНИ/, трябва засега да акцентират своите занимания върху писмения български език, за да може поне с известна грамотност да се изразяват и да не ни напомнят непрекъснато за позатихналия напоследък милиционерски стил. В езиков и морален аспект.
  Така е г-н Веско, не се Очудвай.

 34. Г-н Инджев,
  По стечение на обстоятелствата бях пред храма “Св. Георги” в Кърджали точно когато посрещаха Пловдивският Митрополит, изслушах кратките речи на кмета и на дядо Николай, след което проследих влизането му в църквата, през шпалир от ученици-гвардейци, червен килим, друг шпалир от деца в народни носии, които хвърляха карамфили под краката му…Не съм запознат с етикета на БПЦ по посрещането на духовник с подобен сан, но като редови гражданин и среднокултурен човек, не мога да не се възмутя от подобна показност и едва ли не опит за издигане в култ на една личност с доста спорни качества…
  И все пак, на Вас и на хилядите Ви читатели и съмишленици – весели празници и нека през 2009 да имаме повече поводи за усмивки и радост!

 35. много пъти съм питал православни как точно смятат, че благодатта Божия пребъдвала в църквата, когато глава на тази църква е сужител на ДС!? нека е само той, а другите да са ангели неопетнени, как точно се пита тези ангели неопетнени търпят и пазят един служител на ДС (СЛУЖИТЕЛ НА ДС!!??!) да им е шеф (и така да е шеф на всички православни българи) !?
  колко е жалко само – управляват ни комунисти, а начело на православието все още стои агент на комунистическата, човекомразка ДС. една загубена нация, компас нямаме – в политическо отношение комунистите-материалисти (не ми било диалектически материализъм, най ми било яхтен, мерцедесен такъв) се стремят и постигат материалното си благополучие, както винаги са правили на гърба на гражданите. в духовно отношение, укротената от ДС православна църква играе ролята на плацебо. тя НЕ е църква, и тя НЕ е духовен отговор. подобно на плацебо тя се представя на българите в опаковка и вид подобни на истинското лекарство – вярата в Истината, но като във всяко плацебо и в нея ги няма активните съставки. тъй като болестта на обществото ни е сериозна, дори и у някои да се проявява плацебо ефект и да чувстват временно просветление като идат да ги опушат с тамян по празниците или като цункат някоя икона, православната църква няма и не може да роди онзи дискурс, който да накара нормалните хора поне да я чуват, както на Запад хората слушат Католическата църква, най-малкото защото лидерите й са титани в интелектуално отношение (а може би и защото, както спомена някой по-горе, Католическата църква строи и поддържа болници, хосписи, старчески домове, сиропиталища, а православието само смуче, без да дава, понеже е право-славно, както и комунистическата партия е права, дори когато бърка).
  такава е геостратегическата ни съдба. за българския интелектуалец остава шизофреничното раздвоение между богатия на култура католически Запад (двуседмичен престой в Италия например ще изцели всеки от желанието да се сравняват шепата световноизвестни руски автори с ренесансовия и католически пир за сетивата, ума и духа на Запад) и принадлежността към една неспособна на реформация, самомнителна, претенциозна имперска вяра.
  слава Богу, моят личен избор ми позволява да гледам това представление без да участвам в него – аз съм евангелист.

 36. Г-н Бояджиев, позволих си да публикувам Вашия великолепен и правдив текст в блога си, надявам се, не възразявате? Разбира се, позовах се на Вас и на Вашето име, и дадох линк към мястото, откъдето го копирах…

 37. Чудя се дали горният Веско не е същият Веско, който с християнско смирение ми предложи да си го начукам във връзка с един мой материал в блога ми по повод на същите маймунджилъци на дядо Николай. “Не забравяй, че каквото и да е, говориш за митрополит от БПЦ.” – пише той по-горе. Аха, ето го фанатизмът, ето го тесногръдието, ето я абдалщината: каквото и да става, и на Сатаната ортак да си, щом си митрополит – нищо лошо да не се споменава, само смирение, целуване на ръка и съзерцаване с влажен поглед. А тези хитри и тлъсти църковници само такива шарани чакат!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.