Ела, кризо, изяж ме!

Консенсусът е термин, с който обозначаваме пълното единодушия ( а не просто единодушието на мнозинството, както май повече публично говорещи глави в България си мислят). Едно от малкото неща, за което в България има консенсус, е убеждението, че тук няма правосъдие. И в Европа има такъв консенсус по отношение на липсата на правосъдие в РБ.

Какво излиза обаче: няма правосъдие, а има Министерство на правосъдието.

И по друг въпрос има такъв консенсус вътре в страната и сред наблюдателите отвън: в България ( за разлика от правосъдието) си имаме корупция. Голяма корупция.

Честно ли е да няма правосъдие ( и по този въпрос всички да са единодушни), но да има Министерство на правосъдието, докато корупцията също така категорично да я има, но да няма Министерство на корупцията?

Кажете ми, къде е логиката? Може би тя е близка до тази, която кара властта да твърди, че прави нещо за Младежта и спорта и издържа съответния щат за целта. Коя младеж-онази, която хвана пътя за Европа ли? И кой спорт-онзи, който се търкаля надолу в гигантски слалом посред лятна олимпиада и още преди нея поставя световни рекорди по злоупотреби с допинг?

А дали пък ведомството да не се прекръсти на Министерство на спирта? Като се има предвид статистиката за ръста на употребата на алкохол сред подрастващите, май ще бъде уместно. Пък и Иван Славков с пълно основание ще бъде реабилитиран по заслуги и някак по право ще го оглави като знаменит спиртен деятел.

Изглежда, че и в Министерството на правосъдието си дават сметка за националния и дори международния консенсус относно правосъдния вакуум, защото този „ресор” ( както обичат да се изразяват нашите учени бюрократи) е сред малкото, които не ни ощастливяват с отчитането големите си успехи на годината. Мълчи Меглена Тачева. В навалицата, при тази мегленизация на властта ( Меглена Кунева, преминала в европейското правителство, Меглена Плугчиева, завърнала се от Европа да оправя европейските бакии в София) една Меглена повече е някак си незабележима величина. И тя се държи подобаващо незабележимо.

Но повечето останали големи началници в държавата се похвалиха достатъчно-толкова предостатъчно, че с компенсират усещането за прекалената мълчаливост на правосъдното учреждение. При вътрешния министър Миков нещата се развиват толкова добре в борбата с престъпността, че той приключи годината с намеци за предстоящи съкращения на полицаи.

Министърът на регионалното строителство и благоустройството Гагаузов, чието управление ще се запомни с безпрецедентен в историята ЕС „принос” в даването на аргументи за икономически санкции срещу отделна страна от съюза ( именно България), не само не вижда нищо нередно около себе си, но дори войнствено поучава опозиционни дейци да се държат „сериозно” ( така де, все някой трябва да се държи сериозно в държавата, особено щом началникът на „братко и батко” , покровителят на най-ярко изобличената корупция в страната, го казва).

Всъщност министърът на културата Стефан Данаилов пръв се отчете още в началото на декември с големия културен успех, годината на Русия. Осведоми ни колко точно са били руските културни посетители през руската година, колко са били почитателите им. Отличната работа.

Не съвсем отлична, но все пак много добра работа отчете отговорникът за бедствията и авариите Емел Етем, която си писа петица и изрично подчерта, че го прави само от скромност. И трябва да се признае, че като отговорник за всякакви поражения тя наистина не допусна нито един ураган, цунами или градушка с големината на орехи. Дори наводненията, тези опозиционно настроени бедствия, бяха някак избегнати през отчетния период.

С уверения, че финансовото бедствие ще ни подмине, приключи годината и отговорникът по оптимистичните шеги в държавата, министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Той увери България, Европа и света, че няма по-подготвена държава от тази, за чията икономика се грижи той, която да е по-подготвена за световната криза. Направо „ела, кризо, изяж ме”!

Нещо подобно като призив, но съвсем конкретно към руската мечка, отправи вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин. Той буквално се скара на Брюксел ( за „несправедливото, според него отношение към София) и за контраст похвали Москва, за руската благосклонност към съвместни енергийни проекти на наша земя, за което го уверил руския му колега Сергей Лавров. Съответно Калфин начерта като приоритет отношенията ни с…Далечния изток ( и нито дума за Европа, да не говорим за близките ни като съюзнически ангажимент Съединени щати).

Като истински виртуоз на синтеза премиерът Сергей Станишев съумя да обобщи изключителността на повереното му управление с, на пръв поглед, непретенциозното умозаключение: „ Това, което се случва в света, се усеща вече и в България”. Уж нищо особено на каза, но всъщност с няколко думи успя да обособи България като икономически колос насред разбунения световен финансов мравуняк, като същевременно обърна истината с хастара нагоре. Защото тя, уви , е следната:

Онова, което вече се случи ( в особено тежка форма) на България през 1997-ма при управлението на станишевата партия, се случва като значително по-леко заболяване на световната икономика- без тотално изпразване на магазините, срив на всички банки, галопиращо обезценяване на парите и други такива гърчове, които породиха тогава термина „българизация” на икономиката-в смисъл, пълен, зашеметяващ провал.

Разбира се над цялата тази „мила Родина”, която е земен рай, виси милата родна картинка с отстрелването на рядък козел ( или овен-казва ли ти някой?) в Узбекистан, нарисувана от главния ловец на републиката Георги Първанов.

Той не се отчита. За него говорят делата му.

Кой знае, ако някой ден проработи правосъдието, или пък Министерството на (борбата с) корупцията, може би най-после ще видим осъществен девиза на неговия предшественик Тодор Живков: „дела, дела и пак дела”!

13 мнения за “Ела, кризо, изяж ме!”

 1. Здравейте Г-н Инджев, както обикновенно Вие прострелвате десетката. Много сте прав че има министерство на какво ли не. Но за всеобщо съжаление, нито едно адекватно функциониращо, а нашата основна европейска болка си е министерството на правосъдието. Не мога да разбера едно нещо. Мислят ли си господата които ни управляват, че след като ЕК точно и ясно им казва, че има определени 20 дела под наблюдение, те ще успеят да им замажат очите и да мине номера им за пореден път. На фона на невепоятната световна криза, аз лично мисля че нямат никакъя шанс. В медийното пространство пише, че прокуратура и следсвие работи ударно в момента. Да, вярно е. Но по какво работи? По кого? По най незначителните дела. Някой си Таки, който при една силна държава и името му нямаше да знаем. Сменил 100 фалшиви долара и 10 години го разследват.Смях и сълзи. Работи се на килограм с надеждата, че ще минат метър. А тези хора в Европа не се досещат. И много ясно е че тези наши лумпени го знаят това. Знаят, че няма как да излъжат, и опита им е обречен на провал. Тогава според Вас, каква им е крайната цел? Какво се надяват да постигнат? Протакане до новите избори и т.н. ли? А после какво? Не мога да повярвам, че на този сваят, в една толкова малка България може да има такива нагли идиоти. Като се замисля колко е малка нашата Родина, и колко малко и трябва за да процъфти, а как шепа хора я провалят, незнам защо започвам да се сещам за Че Гевара. Но от друга страна не е луд който яде баницата, а народа който му я дава. Много сте точен и прав в една от предните си публикаций, относно протестите срещу посегателствата срещу журналисти, с което засегнахте и един мой предишен въпрос относно моралния пример към младите Ви последователи. Народа спи. Дълбоко. Кой ще го събуди? Не си предтавям бъдещето на прекрасната ни България. Не и със тези душмани и погубници, мислещи само за собственото си благо. Може ли да имаш милиони, а тоят съсед да умира в агония? Може ли да получаваш Коледна премия, а хората да чакат с последни надежди и вкопчили се в живота за лъчетерапия? Старите да гинат във мизерия. Младите да гледат безпомощно и с празен поглед във черния тунел. Не може. Ще спра дотук защото ме обзема нещо страшно. Просто главата не ми побира този ужас. Тази голяма настояща заблуда, и продължението на грозния сценарий. Каква е алтернативата на този окаян народ според Вас? Интересува ме мнението Ви и то доста живо, защото сте от малкото които пишат и знаят какво казват. Как да се обърне в положителна посока щастието на древния Българси народ? Как да се вдъхне самочувствие и увереност във утрешният ден?

 2. П.С. Прощавайте, малко се поувлякох и пропуснах, не е от лошо възпитание. Весело изкарване на Нова Година, и много късмет и убедителни успехи през Новата 2009.

 3. В нищо несте се поувлакал,даже напротив…!!!
  Не съм само аз,който няма думи в неравна битка с правосъдието,
  което е оплетено в и затънало в в
  омразно ченгейскао котило,за каквото човешкото въображение е бедно….
  Знае го Европа,знае го и началникът на министърката,знае го и самата тя и се сети,че ако до юни няма резултати,просто глауза…чисто и ясно като бял ден..
  Ние сме просто едно болно общество сбъркано от царе на утопията!
  Олекващата Левица,като поредно изобретателство, се изсулва като мокра връв,защото носи историческа вина разпарчетосвана и разпарчетосваща се постоянно,защото няма кой да поправи простащината от 1919 г.
  И двете й фракции,да се дойдат на място,но да управляват и носят отговорност…..
  Постоянно са зли,объркани,негодни и тъпи като галоши,но завистта им у тах самите разяжда тъканта на цялото общество….
  Не е трагедия от вчера и днес…
  Преди малко например,в отговор на организаторите на инаугурацията на Барак Обама,подготвях текст,подчертавайки колко са отровени и болни посткомунистическите общества и колко негодни като такива в качеството на потенциални съъюзници..
  ..познайте “кой слухтеше!!,дори спря текста”…като че ли не е ясно,не се вижда и знае!
  В едно сте прав,кормилото трябва,да се обърне иначе няма спасение!!!

 4. iskam da popitam kolko pari vze Pyrvanov pod masata ot Rusia zaradi golemia shlem… spored men sa milioini i tozi chovek triabva da byde syden za nacionalno predatelstvo

 5. Gospodin Indzhev,

  Visoko oceniavam godishnite vi otcheti i lipsata na prestorenite “Mnogo Dobur Pet” koito horata s ostavki v djobovete si pishat bez sram. Tezi ostavki na salfetki li gi pishat, ili djobovete im sa bezdunni, ne znam, no tova e druga tema.

  Kato emigrant mnogo riadko pisha i mislia na bulgarski i otdavna sum zagubil chuvstvoto za tochen izkaz i punktuacia po bulgarskite knizhovni pravila.

  Ot skoro se useshtam che s pomoshta na vashia blog si vuzvrushtam chuvstvitelnostta za rituma na rodnia ezik i se radvam iskreno na niakoi elektronni izrechenia koito pisha na priateli s pravilna punktuacia, pri vse na latinica.

  Bi bilo mnogo v stil “Pazi Bozhe, Sliapo da Progleda” da predlozha neshto po obraz i podobie na Economist Style Guide. No iskam da vi nasocha kum misulta che tekstovete koito pishete sega, shte mi pomognat mnogo kogato edin den, dai bozhe, imam deca i se opitvam da gi naucha na pravopis i pravogovor. Zapetaiata vinagi mi e bila slabo miasto v poveche ot edin smisul, a zagubata na intimnostta s bulgarskia ezik edin goliam moi griah.

  Zhiv i zdrav da ste.

  Vash,

  Valio

 6. Здравейте, г-н Николов,
  пазя се от сантименталности, особено по адрес на самия ме, но признавам, че ме трогнахте със споделното откровение. Дори само това да съм “постигнал” ( а , повярвайте, не гоня никакви цели, просто пиша, правейки това, което смятам за необходимо и възможно), като да съм предизвикал в един единствен човек такава реакция, се чувствам удовлетворен и направо щастлив.
  Бъдете здрав-това е най-баналното, но най-важно пожелание, защото здравето е предпоставка за всичко хубаво в живота-не случайно Иван Хаджийски отделя цяла глава на пожеланията за здраве в “Бит и душевност на българския народ”!

 7. Mr.Nikolov,don,t worry about mistakes…
  Some days ago appeared another from our countrymen abroad and it was so beautiful, to feel,how how people is waking slowly,but firm…
  My son is abroad too and is trying out to find the exact words,being accustomed to speak and dream even in English…
  I wish you Happy Holly Days and waked children like their father..
  For that times Mr.Indzhev,must had have been ,long appointed to what and where to his skills concern…..

 8. А какво ли ни чака с това управление и догодина?!?! Предпазна клауза, вероятно. А иначе може още отсега да се предвиди “артелерийската подготовка”, която ще започне още през януари, в посока на обработването на общественото мнение за това как лошите резултати у нас са следствие от внесената криза на лошия международен капитализъм. А добрите “батковци и братковци” в това време ще “лапкат”, че малко време им остана – готвят се да идват други на тяхно място…
  Все пак да се изпълним с надежда, че Новата ще ни донесе наистина нещо ново, например тайничко си пожелавам това да бъде зачатието на ново, същинско, гражданско поведение.
  И да бъдем здрави да съ-участваме в него.
  Весело посрещане на празника, г-н Инджев!

 9. На най-добрият журналист които
  България има ..то те вие двамата
  сте – Вие и Иван Бедров ! Засега
  :))Благодарим ви , че ви има ,
  Продължаваите в същият ДуХ !

  Правдата е странно нещо има
  особеното качество рано или късно
  да Възтържествува и неправи
  разлика между обикновени хора и
  Президенти ; ) Писалката винаги е
  била по-могъща от бомбата , макар
  бомбата да е по разрушителна ,
  истинска сила винаги е била силата
  на Словото защото тя е променяла и
  ще променя и занапред човешките
  съдбини ! Хората винаги ще се
  вдъхновяват и следват Словото , а
  не оловото !

  Пожелавам ви Новата Година да
  донесе само Добрини на вас , на
  сем. ви и въобще на всички хора
  които обичате и чуствате близки до
  Сърцето си !

  Весело Изкарване , Хубаво
  Посрещане ! Честита да ви е Новата
  Година ! До Година , До амина : ))

  Keep Fighting !!!

 10. Г-н Инджев от цялото си сърце Ви пожелавам весело посрещане на Новата година! Бъдете жив и здрав,Вие и семейството Ви и нови успехи,в които не се съмнявам, през новата 2009 година.

 11. УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ИНДЖЕВ,
  Има ли кой да създаде представа на нашия народ за държавно устройство, за морал, за управа на държавата?
  Според мен Има! Със сигурност го може този, който вече го е правил. Той е съвсем различен от хленчещото правителство. И в такъв момент, когато хората са в открита война – на много фронтове, за своето оцеляване, е длъжен да поеме отново кормилото.
  А 2009 година е решаваща за България, за целия народ, за всеки от нас, за мен, за моето семейство за моите приятели, за Вас, за всички Нас ….
  Ако всички ние искаме България да е що-годе бяла държава, днес нормално мислещите хора, вече не само десните трябва да работят за това следващият премиер на България да бъде отново г-н Иван Костов. Вече трябва българският народ да се почувства добре в родината си !

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.