Главнокомандващият стреля срещу “нихилизма”

Когато главнокомандващият ми каже загадъчно, че сега повече от всякога имаме нужда от съгласие, искам да знам защо именно сега и защо повече от всякога. А той го каза в новогодишната нощ, но не поясни какво му е изключителното на сегашния момент, който изисква съгласие повече от когато и да било преди.

Налага се сами да си отговаряме ( те и без това ни направиха сами да си говорим!). Там, където няма информация, се раждат догадките. И така: какви ли са извънредните обстоятелства, които изискват да изоставим основополагащия за една демокрация плурализъм и да се върнем към съгласието, тази парадигма на тоталитаризма, от която предшествениците на Първанов уж ни спасиха, сваляйки от власт Тодор Живков?

Седейки на върха на държавата Първанов сигурно вижда нещо в далечината, което го кара да прави тези съдбовни и тайнствени заключения. Може би от неговата камбанария се вижда ясно икономическа буря, чието наближаване беше загатнато от премиера Станишев като „онова, което става в света” и което започвало да се усеща и в България.

Има и друга, също толкова неприятна, колкото и вероятна хипотеза. Първанов знае, че предстоят големи нови неприятности по линия на европейските критики. Като един шаман, който има под ръка информацията на своите съгледвачи, той ни предсказва предстоящото бедствие чрез ключовата дума в новогодишното му слово: нихилизъм. Така ни подсказва, че, борейки се с нихилизма, ще имаме нужда от извънредна доза патриотизъм, за да преглътнем унижението от поредните санкции на ЕС.

Всичко останало в пожелателната част на текста спокойно може да се каже и по повод 8 март, 1 май или Великден. И сме го чували от устата на всякакви бюрократи, които обичат да се правят на мъдри и да отбелязват как сме имали някои успехи, но и някои проблеми. В това нищоговорене Първанов определено е герой на социалистическия труд. Но думата „нихилизъм”, извадена от него от патрондаша с обичайните халосни приказки, блясва като бракониерски изстрел. Явно държавният глава ни подготвя да се обединим около линията на партията-ръководителка, която вади от стогодишния си арсенал обичайното оръжие под формата на познатата борба срещу Запада.

Да припомня, че бившият му съветник и настоящ вицепремиер и външен министър Ивайло Калфин, с необичайно остър тон ( като за общо взето хрисим на вид политик) изпрати годината с обвинително насочен пръст към Брюксел, където се били отнесли с нас несправедливо.

И какво премерено стреляне в десетката само: Първанов подхвърли задачата за борбата с нихилизма насред най-високия градус на почерпения всенароден ентусиазъм, минути преди Дунавското хоро!

Явно предстои да изпием горчивата чаша до дъно и президентът бърза пръв да ни каже „наздраве”!

29 мнения за “Главнокомандващият стреля срещу “нихилизма””

 1. Chestita Nova Godina G-n Indjev i wsichki chitateli na foruma. Kato pyrwi komentar za nowata godina wi velaq da celite wse desetkata, kakto i s towi komentar. Nai-dobre bi bilo da ne wi se nalaga no towa e twyrde utopichno….

  Weche i men obzema chuwstwoto, che u nas neshtata se promenqt trudno, mnogo trudno. Wse oshte namiram dosta hora simpatiwirashti na Pyrvanov. Ne, che ne trqbwa da ima takiwa, no u hora, koito ne bih ochakwal i si go obqsnqwam, nai-weche mi se struwa zaradi lipsata na informaciq. Nqkoi ot tqh dori ne bqha chuli za polaganeto na cwetq pred pametnika na Turkmenbashi… . Horata shte se usetqt, no zashto im trqbwa tolkowa wreme. Nai-malkoto mediiniqt komfort na nashiq president e twyrde golqm i towa e pokazatelno, che neshto ne e nared.

 2. Като коментар, ще си позволя да цитирам един приятел:

  “Народ, който има мизерно настояще и чието бъдеще е – меко казано – неясно, живее с миналото си. От време на време глашатаите на «българщината», проповедниците на националното достойнство (така, както те го разбират) заемат подходящата поза, глътват коремчетата (или – кой каквото си има – надуват перки), покашлят се изтежко и с пискливи гласчета каканижат в самозабрава тривиалните си словеса. Колко му е да бръкнат във вехтозаветните дисаги и да извадят, както винаги, все едно и също – я славната 1300-годишна история, я Крум Страшни, я Симеон Велики, я Златния век, я напъните да се превземе Константинопол, я България на три морета, абе изобщо «гордото» минало на България…
  Колко гордо е било това минало, само то си знае. Факт е обаче, че за «родоотстъпник», «изменник на Родината» или най-малкото «нихилист» мигновено се набеждава онзи, който се опита да потърси причинно-следствена връзка между славната 1300-годишна история на България и окаяната българска действителност днес…”
  Има и продължение, но ще стане много дълго.
  Весела и щастлива новата 2009г.

 3. По традиция миллета чака политически прогрес да му бъде сервиран на тепсия. Прикрива своя политическа и национална недостатъчност зад красиви каузи като русофилство.Национално предателство прикрито зад благовидния израз-русофилство.Единствената страна в целия Свят която се отказва от национална идентинчност в полза на Рускята Империя.Ама миллета си плаща ка,чалгосано и корумпирано блато ,от което се гнусят европейците……Да дойде Долен Сидеров да ни изправи отново срещу целия свят-особено срещу Европа и Турция,Гърция и …целия свят-традицията в България-след Балканската,Първата и Втората Световна война-все да ни нареждат на страната на лузърите

 4. ЧНГ г-н Инджев и за много години! Благодаря за интересните и точни коментари!

 5. Много точно забелязано и съвсем уместно казано, просто нищо повече не може да се добави. Горко ни с този и с такива управници, живеещи с представите на комунистическата парадигма: който не е като нас, е “нихилист”, дайте да се обединяваме, “врагът дебне” и пр., Първанката си живее в схемата на представи, характерни за 30-те години на ХХ век. И друго не знае, той е изкопаемо от съвсем друга епоха, на това се дължи крещящата му неадекватност спрямо реалностите на съвременния свят.

  По тази причина от нас като народ – ако искаме да не загубим и последните основания за известно самоуважение – се иска да направим нужното и да бутнем не само вредното за България антиевропейско и антибългарско, т.е. проруско правителство, а също и да вземем оставката на този, който е основен виновник тези и такива управници да ни възседнат и да ни управляват така калпаво вече 3 години и половина. Първанов трябва да си иде заедно с чудовощното творение на неговите ръце – мафиотското проруско, антибългарско и антиевропейско парвителство на тристранната коалиция.

  Това ни е задачата за 2009 година, дано Бог ни даде сила и воля за да я изпълним, та да си възвърнем самоуважението! Честита Нова година на всички!

 6. ЧНГ г-н Инджев и на всички които ви четем и от време на време коментираме. Кризата си е криза ще мине и отмине но хората в тази държава ще си останат същите. Вярно, че хванахме последния влак за ЕС но дълги години ще се возим в товарния вагон за съжаление.

 7. Много им се иска на гоцетата да не ги критикуват.

 8. ЧНГ на всички честни българи.
  Като чуя за съгласиеи се сещам веднага за онзи стар виц за Иванчо и Марийка. Досега управлявящите ни оправяха и оправиха до известна степен. За да ни оправят съвсем,те се нуждаят все пак и от нашето съгласие. Нека да ни е як …гърбът.

 9. Георги Първанов каза: “Повече от всякога – пред лицето на световната икономическа криза, имаме нужда от съгласие; да работим заедно – един с друг, а не в безмислено противопоставяне.”

  Кое не ти е ясно, Иво? И защо трябва да преиначаваш думите на хората…

 10. Владо, Владо, ти не си слязъл още от Бузлуджа….
  Защото, когато твоята партия говори за съгласие, трябва всички ние да се съгласяваме с нея, а когато дори и от Брюксел й казват, че сме блато с алигатори, като перспективата е пустиня със скорпиони, агентът на държавна сигурност и виден международен бракониер “Гоце” нарича това безмислено противопоставяне….
  Владо, Владо, време е да слезеш от Бузлуджа.., ако не заради тебе, поне заради децата ти..

 11. Владо,
  “комунист да ти каже нещо, значи си мисли за нещо съвсем различно. На комунисти не вярвам дори за времето навън.”
  Прости житейски истини…

 12. Противопоставянето за което говори Владо не е безмислено.То е породено от завоевателното поведение на управляващите. Какво ти съгласие, бе господине президенте, като потъваме заедно с тази тройна коалиция?! Ами просто не ви вярваме вече за да се съгласим. Искаме да опитаме с други, белким не са такива негодяи като вас.Пак искате да ни изплашите по познат начин – съгласявайте се, защото инак лошо…

 13. Повече от всякога – пред лицето на световната икономическа криза, имаме нужда от съгласие; да работим заедно – един с друг, а не в безмислено противопоставяне. (Гоце Първанов, Президент на Республика България, страна-член на Европейския съюз и на общността от демократични и свободолюбиви нации на съвременния свят.)

  Даа-а, туй бил казал нашият любим президент навръх Нова година! Аз не съм го чул, щото изключвам телевизора си когато туй лице се покаже на екрана в минутите преди 12 в новогодишната нощ.

  “Противопоставянето” обаче не е “безмислено”, то не е и толкова ужасно нещо, както се струва на “мислители” като Г.Първанов, Володя Путин, Лукашенко, Т.Живков, Ким Чен Ир, Тюркменбаши, Саддам Хюсеин, Сталин, Хитлер и други такива все най-дълбоки “мислители”. (Прочети докрай)

 14. Ne vijdam nishto losho v ideiata da ima nacionalno syglasie po prioritetite na stranata , a imenno: NATO , EU , Borbata s mafiata…

 15. Да, Еди, но как го виждаш това “национално съгласие” в приоритетите на нацията ни – НАТО, ЕС, борбата с мафията – след като президентът ни е антинатовец, поклонник на авторитариста Путин, антидемократ, след като сме довели нещата дотам, че у нас тъкмо мафията е на власт, как тогава да сме “национално съгласни” относно борбата с мафията, след като такава борба срещу мафията, ясно е, няма как да бъде поведена от самата мафия и пр. Първанов иска да сме “национално съгласни” около съвсем други неща, именно с неговата политика на обвързването на България с Русия, със саботажа срещу ЕС и НАТО, което провежда неговото правителство, с провала на европейското ни членство и пр. – аз специално с това няма да бъда съгласен (нито “национално съгласен”, нито никак иначе!) никога, а пък за теб не знам…

 16. Честита 2009-та г.г-н Инджев и на всички,които посещават Вашия блог.Нека Бог Ви дава сила за Истината с която Ви е предопределил.Да Ви пази Бог от зли очи,от хора с лоши помисли Вас и близките около Вас!Имам честта-Георги Димчев.

 17. През последните години посрещаме Нова година с приятели в един и същ ресторант и всяка година на голям екран показват словото на президента,докато ние стоим чинно с чаши в ръце.Но не и тази година, нито бяха поставили голямия екран, нито пуснаха речта на президента. Което,според мен, показа колко ниско е паднал рейтинга на Гоце и колко малко хора вече му обръщат внимание.И такива като Владо са все по-малко, за обща радост. Така че празните приказки на Гоце Авджиев вече не вълнуват никого!

 18. С това съгласие и с този мирен преход виждаме докъде я докарахме.Няма да кажа новина,но всичко в България е с гъза нагоре,без извинение.Парите се управляват от най-простите хора с най-нисък интелект,затова и културата ни е на такова ниво.Ами кого да спонсорира една мутра.Да не би да спонсорира някой театър или опера.Естествено ще спонсорира чалгата във всичките и форми.
  Та да се върнем на Първанов,пардон ГОЦЕ.Как мога аз примерно, да съм с него в съгласие,като знаем кой е виновен за липсата на свобода на словото у нас,живата връзка с Москва и т.н.
  Желая на Иво Инджев честина Нова Година,много здраве най-вече и късмет.Той е кадърен човек и останалите неща може и сам да си ги спечели.
  На себе си и на всички съмишленици пожелавам една Нова Година която да ни донесе най-вече едно правителство без комунисти и ДПС,както и Да виждаме Иво от медиа ,която се гледа от цяла България.Мисля,че го заслужаваме.

 19. Разбира се, от Първанов е трудно да се очаква нещо друго. Нито светогледа му, нито историята предполагат нещо повече.

  Да ви е здрава годината! И да е поносима икономически! И да се захванем, най-сетне, с “организацията” на интелигенцията с цел възпитание на народа / разбирай и такива като Първанов / – задача, която не успяхме дори да си поставим от Освобождението та и до днес.

 20. Edi, spored men syglasie move da ima po konkretna politika predlovenie. Kakwo oznachawa syglasie w borba s mafiqta? Che tq borbata po dumi i sega e vestoka, no realno kakwi resultati ima? Da ne goworim, che razlichni eksperti biha imali razlichno mnenie zatowa kak trqbwa da se wodi takawa borba. Che dori po temi za EU i NATO bi bilo smehotworno da ima 100% edinomislie?

 21. Ако за нещо ТРЯБВА да намерим СЪГЛАСИЕ в условията на кризата, то е за измитането от властта на тези, които ни лишиха от така нужните ни европейски фондове! Трябва да си даваме сметка, че имаме доста възможности по линия на членството, само че заради крадливите-не можем да се възползваме! Това е нещо, което не бива да им простим! И те го знаят, затова облъчват хората от медиите си с евроскептицизъм.

 22. Честита Нова Година.Много здраве и късмет на всички.А иначе Гоце ми напомня за един правешки селянин.И онзи ги разправяше такива.

 23. Докато се усети намесата на външните фактори и активира процесът за повторение на 1996 т.части от ДПС и от НДСВ не е изкючено,да “повлекат крак” по пътя към експертен кабинет,който хептен ще ни завлече в дъното,тъй като 2009 г. е ключова в отношенията между САЩ и Русия! Американците ще излязат от рецесията едва в началото на 2010 г.,докато руснаците,
  продължат да шарят междувременно из “задния двор на Америка”.
  Нобеловият лауреат Йозеф Щиглиц вещдае мрачни прогнози и за Запада и за Балканите,а г-н Буш, който “се безпокоял много за новака Обама”,очевидно ще да е дал дал зелена улица за учения по национална отбрана на 13 и 14 януари т.г….”
  Руският професор Игор Панарин “на свой ред” вещае нова гражданска война и разпадане на Америка на 6 части…
  За близо 100 години,Радославов и Фердинанд І не у ц е л и х а, както не у ц е л и х а Б.Филов и Борис ІІІ!
  Ако някои “манаф”подвежда С.Станишев и Г.Първанов,че “Пирамидата” Америка с нейния външен дълг нараснал от три трилиона долара през 1998 т. на 13 трилиона през 2008т.,жестоко се заблуждава,когато подвежа елита,да играе “курвенска игра”!
  Само, ако не ни пометат неописуеми събития”,ще трябва до средата на този век,с т и г а д а н и и м а,внуците ни,да се занимават с Четвърта национална катастрофа!!!
  В началото м.юни 2001 г. по случай 200-годишнината на “Уест Пойнт” американският президент ясно постави въпроса,к о й к ъ д е е и к а к е !
  Трябва ли някой,да се заблуждава,че у този народ няма да проработи чувството за самосъхранение и се събуди като страховит гигант,какъвто го е прозрял адмирал Ямамото след третата победна вълна на японските ВВС при Пърл Харбър 1942 г. …..?

 24. Честита Нова година на всички в обществото на този блог! Бъдете живи и здрави и все по-решителни в отстояването на каузата ни за по-добра България! За много години г-н Инджев, щастие за мен е да ви познавам лично!

 25. Добре казано!Обществото на този блог,
  което може и трябва,да си извоюва трибуна за своя водещ през февруари-
  март 2009 г.
  Честита Нова година и на Драго Панков!

 26. След като в обръщение бива вкарана думичката “нихилизъм”, очаквам с нетърпение Първанов или някой нему подобен да се сети за “безродните космополити” – и всичко ще си дойде на мястото. Явно наученото от милиционерската версия на “История на ВКП(б)” остава за цял живот неизтриваемо в оскъдното мисловно пространство на екземпляри като гоце седефчов.

 27. „Гражданите на България трябва да са сигурни, че нашата партия ще използва авторитет и капацитет, за да ги предпазва от всичко, което може да се случи по света“ – другарят Станишев, 47-ми конгрес на Партията

  ето това трябваше просто да напомни в новогодишната нощ нашият мил президент. при такова обещание за закрилящия авторитет и капацитет на партията дори съгласие не ни е нужно и никакъв нихилизъм не мож’ ни победи. всеприсъствието, всезнанието и майчината закрила на БСП са онзи покров, под който всички ние инстинктивно ще прибегнем “от всичко, което може да се случи по света”.

 28. Интересно. Чета Георги Марков и намирам един поставен от него въпрос: Ако България и Русия /тогава СССР/ са във война, ти на чия страна ще воюваш?
  Интересно ми е какво биха отговорили на този въпрос президент и премиер? Не че не е ясно де, ама все пак му се ще на човек да зададе този въппрос.

 29. Ний идем бодри партизани…

  Спомени на Атанас Узунов и Крум Семизов от с. Равногор за “подвизите” на партизаните от отряд “Антон Иванов”

  През лятото на 1943 г. Ангел Цветков (Агата) и брат му Кръстьо от Равногор отиват на хармана в местността Осеново над Сухото дере, на 7-8 км от селото. Излизат рано сутринта с кучето и го пускат на лов за зайци зад къшлата. Отнякъде се стреля и Кръстьо пада, ранен в ръката. Брат му Ангел, голям стрелец, заляга и наблюдава да разбере откъде се стреля. Вижда зад един бук насочена пушка и глава на човек. Прицелва се и го убива на място. Оказва се шумкар, чиято цел е да ги убие и да им вземе оръжието, дрехите, храната. Това е обикновена практика на партизаните. Агата раздира ризата си, превързва ръката на брат си Кръстьо и се връщат в селото. Кръстьо остава сакат за цял живот.

  Най-голямата дъскорезница на Балканите тогава се намира в горското стопанство “Кьошка” близо до Равногор. Една зимна нощ през 1943 г. шумкари от отряд “Антон Иванов” нападат и обират магазина и хранителните продукти от стола на работниците. Напълват раниците и отнемат единадесетте коня на каракачаните, натоварват ги с фасул, брашно, макарони, кашкавал, сирене, салам. Запалват дъскорезницата и тръгват за лагера. Преди да потеглят, изкарват всички служители и работници навън, дръпват им кратка реч “в името на народа”. На другия ден по следите на конете жандармерията разбира къде горе-долу се намира бърлогата им “Техеран” и докладва на директора на полицията Гешев. Той прибира сведенията, засекретява ги и чака да падне големият сняг. Гешев има свои агенти в партизанските чети, чиято задача е да ги обединят в един отряд, за да бъдат ликвидирани. Ловните дружини и жандармерията в Батак чакат удобен момент и заповед за обсада.

  На 1.III. 1944 г. пада големият сняг. Заповедта е дадена. Войската подгонва партизаните от землянката “Техеран”. Отрядът наброява 153 -ма души. Насочват се към гръцката граница, но Девинският полк ги пресреща и обгражда. Завързва се бой в Сухото дере. Командирът на отряда Георги Ликин от с. Кръстевич, Панагюрско, с партизанското име Дед, е един от подводничарите, обучен чекист в СССР. Той дава заповед всички да вървят заедно, никой да не се отделя от отряда, да не се пръскат. В разгара на боя пада убит. Страхливите се отцепват от отряда да спасят собствения си живот, успяват да се промъкнат през обсадата на Чепинския и Девинския полк, и така 10-13 души оцеляват. Насочват се към село Фотен. Хващат за водачи неколцина овчари – стопани от къшлите край селото, и едно шестнадесетгодишно турче Реза. Целта им е да преминат пълноводната река Въча, заличавайки следите си. Наближават местността Буквик, землище на Равногор, там избиват възрастните водачи и продължават с турчето. Нахлуват в къшлата на Шикови. Вътре са двамата братя Васил и Димитър със синовете си Атанас и Стефан, 15-16-годишни. Грижат се за овцете си. С насочено оръжие командирът заповядва да съблекат дрехите си и да им ги предадат. Изплашените стопани изпълняват заповедта. След като вземат дрехите и оскъдната им храна, командирът кимва на един от партизаните:

  – Трепи ги!

  – Защо да ги убиваме, бе, Пашка, всичко им взехме?! – възразява оня.

  Тогава Пашката (Георги Серкеджиев от с. Храбрино, Пловдивско), без да каже нито дума, стреля. Жената партизанка (Н. Серкеджиева) му помага. Васил и двете момчета падат убити. Димитър успява да избяга през отворената врата. Стрелят по него, но не го улучват. Той се добира до Равногор и съобщава какво става по къшлите.

  От Буквик шумкарите се отправят към местността Форцово. Стигат до къшлата на Петър Казаков, също от Равногор. Обират и него, заколват кравата му, обръщат кошерите в снега, преяждат с мед, някои умират. Останалите прибират питите с меда в раниците си и отново потеглят, като вземат със себе си и Петър Казаков. Пътьом арестуват и Крум Маргаров, равногорец. Продължават към къшлите на местността Лявовето (Тикленицата). На пътя им се изпречва колибата на Тодор и Софка Томови. Жената е бременна в шестия месец. Зимата тук е по-мека и те прекарват там с овцете си. Бандитите вземат и техните дрехи, навуща, храната и подкарват Тодор за водач. Жената се разплаква, моли да го оставят. Това вбесява садистите и те се гаврят с нея… после подкарват мъжа й по пътя си. Главен герой в този сатанизъм е Георги Серкеджиев – Пашката. Партизаните решават да се отърват от Резата, свидетел на убийствата. Притискат врата му между габъров чатал, халосват го с брадва по главата, той не мръдва – мислят го за умрял. Продължавайки, срещат дядо Димитър Пунчев от Равногор, арестуват и него. Реката е дълбока и пълноводна. Бандитите заставят хората да ги пренесат на гръб на отсрещния бряг. Също, както е било през турско робство – пренасят ги.

  След няколко дни водачите се връщат по домовете си, но мълчат стресирани. Никому дума не казват. Тодор не се завръща. Той е убит. В разградения двор на старото училище са изложени единадесет полуголи тела на избитите селяни от Равногор, някои са от съседните села. Турчето Реза е спасено от равногорци, дошли да приберат убитите си. То на пресекулки разказва какво е видяло и преживяло…

  След погребението на дъщеря си Софка и зетя си, Георги Тонев тръгва с коня и по-малката си дъщеря Кера, 16-годишна, за къшлата да прибере добитъка. На края на селото патрулите го въоръжават с пушка “Маузер” за самозащита, както и всички стопани, които отиват по нивите и при добитъка си. Наближавайки колибата, Георги дочува отвътре разговор. Шумкари! Заповядва на Кера да се отбие встрани от пътеката и да легне на земята, издърпва и коня. Сам той доближава, предпазливо бута вратата, застанал встрани. Моментално отвътре изтрещяват изстрели, куршумите пронизват вратата и извистяват над главата на момичето. Георги е смел, опитен стрелец. Гръмогласно изрича команда:

  – Първи взвод – вдясно! Втори взвод – вляво! Трети взвод – огън!

  Уплашени, бандитите отварят вратата и хукват да бягат. Той стреля и убива четирима. Патроните свършват и докато зареди нова пачка, петият – Никола от с. Мътеница, Пловдивско, ранен в ухото, успява да се скрие в гората. След преврата на 9.IХ.1944 г. е произведен полковник и става командир на пожарната. Георги Тонев е арестуван, заедно с Ангел Цветков, братята Иван и Стоил Славови и Васил Грудев. След зверски инквизиции са зарити полуживи в торище в с. Голямо Конаре.

  Преди няколко години червен кмет угоднически подарява на сина и снахата* на самозвания генерал Георги Серкеджиев (Пашката) общинско място да си построят вила.

  * Мария Серкеджиева от Пазарджик, зам.-министър на правосъдието

  Записа: Надежда ЛЮБЕНОВА

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.