СЕКТОРЪТ С ГАЗА

Газовият сектор е анклавът в българската икономика, който ни прави зависими от могъщия монополист пред нашата порта. Досущ, както Израел е в състояние да постави икономически сектора Газа на колене, така чрез газа Русия може да задуши в мечешката си прегръдка България с едно врътване на кранчето. И ни го демонстрира най-безцеремонно. Но българските другари, управляващи държавата, никак не се засегнаха от този ритник.

Първанов само затвърди това впечатление с факта, че  ( според неговата служба за дозирано информиране) решил да си поговори по казуса с президента( Медведев ли-нищо подобно) Юшченко. Това е скараният с Путин украински държавен глава, който може да има всякакво отношение към проблема, само не и юридическо.

Решението за спирането на газа за България е лично на Путин-това беше официално съобщено от Москва и е логично да е така по простата причина, че  именно от него зависи.

Спорът между Русия и Украйна се определя от Москва ( както и от ЕС) като търговски, т.е. причините за спирането на природния газ за България са в разногласието им по прочита на договорните отношения. Ако се придържаме към аргументите на Кремъл, можем да направим за себе си само един извод: нямаме разговор с Украйна. Защото с тази държава нямаме какъвто и да било договор за преноса на газ. Договорът ни е с руския монополист „Газпром”, който е длъжен да доставя суровината за българския газов сектор. А не да ни третира като сектора Газа-като някакъв неясен субект без правен статут.

„ГАЗПРОМ” ДОРИ НЕ НИ ПРЕДУПРЕДИ ЗА ГАЗОВИЯ УДАР!

Подстрекателствата на руската страна, според която София трябвало да си търси правата пред Украйна, са нещо като ракетите на екстремистите от „Хамас”, изстрелвани напосоки. Пък каквото ще да става…

Всичко, което можа да роди управленския „гений” на държавния ни глава пред лицето на този газов екстремизъм, беше да поиска от Брюксел да ни позволи един „възродителен процес” за „АЕЦ Козлодуй”. Последва светкавичен отказ…

В момент, когато недоверието към София от страна на ЕС е в критична фаза (преди възможно налагане на предпазна клауза), такова искане е като да гасиш пожар с наливане на газ в него.

„ Инициативата” на Първанов силно напомня идеята му в Студентския град в София да бъде разположена жандармерия. Докато в Гърция, където студентските протести предизвикаха и нещо като техен български аналог, университетите имат статут на абсолютна автономия ( в която със закон е забранена намесата на полицията), нашият главнокомандващ предложи не просто полицията, а в допълнение и жандармерията да се намеси на студентската територия. Което също прилича на разпалване, вместо на потушаване на пожара.

Единственото, което Първанов трябваше да направи, ако наистина искаше да докаже поне веднъж, че България му е по-мила от Русия, е да заяви ясно и на висок глас очевидното: имаме договор с Русия и той е грубо нарушен. Ще си търсим правата!

Толкова ли е трудно?

Не, не е-направо е невъзможно за политик като Първанов.

62 мнения за “СЕКТОРЪТ С ГАЗА”

 1. Дано на 14 януари да спрат парното на софиянци и да ги видим всичките на митинга. Аз ще пътувам от 160 километра, ще си оставя работата за цял ден за да бъда в 11 ч. пред парламента. Излезте и вие, ако не харесвате това правителство, ще загубите 2 часа време.Чакаме ви! Мястото и часът са известни/както казваше едно популярно ченге/.

 2. Ясно е, че “мозъчният тръст”, “червените шамани” и останалите ченгесарско-мафиотски “консилиери” около Гоце Сирищника тази сутрин преди кафето още са подранили с идеята-бум за деня:
  “С каква надежда народът ще приеме Вашия призив за Козлодуй, др. Първанов…Идеално се вписва в актуалната ни стратегия- колко са лоши тези от Брюксел, милост нямат дори към мръзнещите български дечица в забавачниците… И тези украинци, ще подкрепят напук на Русия грузинската агресия! Малко им беше Гладоморът от 1933…- Тук, др. Първанов, акцентът е, че който се опъне на Русия, нали понимаете…, но тъй като няма друг като Вас по приятелски отношения с Володя- като отидете сега в Москва – вот тебе новина :РУСИЯ НИ ПУСКА ГАЗА!!! При Тошо и Венелина на първа страница, нали, БНТ и другите си знаят!”
  Така е било сигурно. Че Сирищника и този път се прояви не като български държавник, а КАТО МОСКОВСКИ ЛАКЕЙ, не е изненада. Изненада е, че още го търпим.

 3. Ето и един по-страничен ракурс към проблема: “Търговският” характер на конфликта Путин – Юшченко е такъв за наивниците, гласуващи с червената бюлетина, а всички останали тук сме наясно с политическите предпоставки на сблъсъка на фактическия нефто-газов господар на Кремъл с непослушната “близка чужбина”, както и с политическите цели, които се преследват с това противопоставяне в няколко (европейски) посоки и на няколко (политическо, икономическо, идеологическо) нива. Съвсем случайно (поради ескалиране на някои, вероятно непредвидени първоначално обстоятелства) може би, една от тези посоки се оказаха и Балканите, но съвсем не случайно можем да очакваме важни “странични” политически следствия.
  “Повелителят на азиатската застрашена фауна”, др.Гоце, се беше приготвил през януари да направи поредното посещение при своя ментор в Москва – какъв по-добър момент братската (им) дружба да намери своя знаков апогей… Нали си представяте новините в БНТ/ БТВ в стил “примиерът Путин лично спаси българската икономика, училища и домакинства от студа като възстанови газоподаването, поради топлото си лично приятелство с президента Първанов”, който “с твърда решителност защити българските национални интереси”, които “бяха разбрани с държавническа мъдрост и братска славянска симпатия от руското държавно ръководство”. За разлика от лошите европейци, дето “в тежките дни на изпитания за целия български народ не позволиха да пуснем трети блок на АЕЦ Козлодуй, както разумно предложи преди време нашият президент”.
  Защото идват избори, и в тези географски ширини трябва да си останат послушните проводници на руските имперски интереси на Балканите и в ЕС. Да ни е честито!

 4. “Гърция няма проблеми с газа”

  “За 20 януари е предварително предвидена доставката на течен газ от Алжир, припомня Катимерини.”

  Много ни трябва такъв терминал и на нас…

 5. От месеци (че и години) се въртим във въртележка от критични и кризисни събития. Отминава едно, идва друго. Много е трудно, но трябва да намерим сили и концентрация да мислим и по стратегическите си проблеми. Не всичката ни енергия да отива в отчаяна борба да поемем въздух, преди да ни залее следващата вълна.

  Иво, това, което си написал с главни букви, минаваше през главите на всички интелигентни и информирани хора: зимата е студена, Украйна е голяма страна. След като техните доставки са прекъснати, а тръбите минават през тях, първо е логично да се поддадат на нуждите си и да отклонят газ за себе си. Второ, не могат да отговорят с ответни мерки на Русия, но могат да подпалят чергата на тези след тях по веригата – и то на голтаците като нас, защото по-силните могат с нещо да им отвърнат.

  Не написах това в блога си, защото предпочитам да се фокусирам върху по-фундаментални въпроси, но си мисля, че е пресилено да се правим на изненадани.

 6. Това е поредният удар на Руската империя. След като показа военна сила в конфликта с Грузия, сега Русия демонстрира икономическа мощ. Нашата обвързаност и огромна зависимост от Русия сега ни играе лош номер – видимо е че само за един ден Русия може да нанесе удар върху икономиката и дори върху социалният ни живот (училища, болници, детски градини).
  Краткосрочно трябва да се поиска сметка на доставчика – какви са задълженията за доставки, какъв е SLA (service level agreement) между България и Русия в съществуващите договори, какъв е допустимия процент прекъсвания и за колко време, какви са неустойките за доставчика, ако ги наруши. Ако се окаже, че тези условия са в ущърб на България (мръзнещото население и дискриминиран бизнес) – да се потърси отговорност (вкл. и съдебна) на отговорните лица подписали такъв договор. (Доколкото си спомням този договор бе представен като ВЕЛИКА победа, но все още е една от най-добре пазените тайни в държавата). Дългосрочно трябва да се разработи план за намаляване енергийната зависимост от Русия и намиране на алтернатични доставчици/горива. (Горчивата истина е, че точно обратното правят нашите управници – хем заробване с един доставчик, хем на високи цени, без никакви права и ясно ниво на предоставяне на услугата).
  Наличието на алтернитива във всички сфери на живота ни – комунални услуги, зеленчуци на пазара, политически партии и т.н. е предисловие за свободата. Няма свобода и избор там където има един доставчик. Да имаш газ (от (Газпром) или да нямаш не е избор – това е унизително оцеляване !

 7. Ако преди 100 години България и Фердинанд за броени минути усетиха момента и отказаха пилаф на Великия везир,точно сега е и моментът,
  Първанов и Станишев,100 години по-късно,да откажат с достойнство планирани посещения в Москва и да поискат неустойки от “Газпром”.
  От три петилетки чакам среща с г-н президента и тъй като съм насърчен от старшата съветника на приемната му още от м.юни м.г. да сподея, каквото трябва,ще дам предимство,тъкмо на този въпрос.
  Чакам г-н президент!

 8. Добър ден,
  И кризата с газа показва, че проблемите не са политически, а икономически.
  В България търсим полотическо решение.
  И в кръчмата, и на пейката, и в клуба на ония.
  Царят, е добър мениджър.
  Уговори се с тия и ония да му върнат имотите срещу което ще управлява по-добре от други Родината.
  Грозно е да върнат на НВ,
  Господ да го пази,
  и на Синода,
  Господ да им прости,
  отнетото.
  Царят свърши толкова работа за колкото му платиха.
  Той професионално управлява знанията, опита и контактите си !
  Не му гласуваха ново плащане / мандат – не управлява като мениджър, а като политик.
  Политиците не се интересуват от нас.
  Те не знаят да управляват.
  От тях не се иска да управляват.
  Те са разпределители на благата.
  Управителите създават.
  Но искат заплащане.
  По-добро управление – по-голямо заплащане !
  Колко хора в тази местност виждат така нещата ?
  P.S.
  На нас не върнаха повече от 10 – 15 % от заграбеното.

 9. г-н инджев,чета думите във вашия блог с любопитство и съм наясно
  /и резервирано/ с любовта ви към лековатата игра на думи.В този случай обаче ,мисля че въпросните словесни игрички са неудачни и повърхностни и принизяват един тежък геополитически проблем
  /отношенията между Израел и палестинците/до сферата на търговски отношения.Въпреки че отношенията на РУСКА държавна фирма с някого, никога не са чисто търговски. И все пак сравнението ви е крайно нелепо.
  Бъдете здрав.

 10. г-н Инджев,чета думите във вашия блог с любопитство и съм наясно
  /и резервирано/ с любовта ви към лековатата игра на думи.В този случай обаче ,мисля че въпросните словесни игрички са неудачни и повърхностни и принизяват един тежък геополитически проблем
  /отношенията между Израел и палестинците/до сферата на търговски отношения.Въпреки че отношенията на РУСКА държавна фирма с някого, никога не са чисто търговски. И все пак сравнението ви е крайно нелепо.
  Бъдете здрав.

 11. Г-н Михайлов,
  чета лековатите ви изводи за нещо, което явно не разбирате или не искате да разберете: Русия се отнася към България като към сектора Газа-като субект с неясен юридически статут-дори не благоволи да ни предупреди за наказанието, което ни наложи. А е ДЛЪЖНА по договор-нещо, което трябваше да бъде казано от държавния ни глава, вместо да се опитва пак да пали популистки страстите по загасналите реактори на “Козлодуй” .
  За вас това са лековати неща, но на практика те тежат на България като чернобилски облак…
  Колкото до “склонностите” ми, и на вас ще кажа: не се мъчете с тях, четете неща, които ви понасят и които ви допадат

 12. Ако не беше толкова трагично,щеше да бъде смешно.Но е трагично,защото в този момент лъсва и за най-заслепените истината какво представляват тези хора на които сме поверили държавата и живота си.Гаф след гаф,издънка след издънка,ден след ден,ежечасно,ежеминутно,никаква почивка.Не знам идиоти ли са,некадърни ли,корумпирани или всичко това заедно.Не знам,със свещ да ги бяхме търсили,нямаше да ги намерим.А реакцията на Първанов е ясна-като на умрял х..,кон.А можеше поне да нареди на ДАНС да разследва Путин-за да е президент на всички българи,като претендира и да сме капо с ЕС.Ние сме свикнали-що режими на ток преживяхме,Топлофикация още не ни е уморила,преживяхме и Вальо Топлото.Та можем да кажем в навечерието на православната Коледа-Честито Европа,Дядо Мраз дойде-Володя Студеното,заедно със Снегурочка.Да живее Великата Блядска Страна!

 13. елементарно уотсън.
  повтаряте писаното от вас и дори не се замисляте върху думите ми.
  типичен българин.

 14. Типичен българин ( това ви се струва обидно)?! Който е елементарен? Като Уотсън?
  Явно имате проблем. Не мога да ви помогна. Не се бутайте в празния трамвай ( на Станишев).
  И понеже пак няма да разберете, да ви попитам ( а отговор не чакам): защо се натрапвате за разговор с някого, когото презирате,освен ако това не ви е служебно задължение или…избивате на комплекси?!

 15. Да.
  Типичен българин ми се струва обидно.
  А се “натрапвам” защото ви четях и гледах много години.
  Не ви презирам, а се огорчавам когато прочета нещо слабо.Все пак това беше една градивна критика,както казваха другарите,за проблем с който съм много наясно.
  Не всеки знае всичко.
  Приемете го без емоции,моля.
  И не сторвайте всеки несъгласен с вас в милиционер.
  И още малко.
  Пускате текст в нашето общо пространство.
  И очаквате мнения явно.
  Иначе защо го пускате.

  А иначе Израел отдавна предупреждаваше.

  Путин-не.

 16. Г-н ( Уотсън?),елементарно е да формулирате презрителните си определения за “елементарност” спрямо автора като “градивна критика”, а да не можете да понесете предизвикания от вас авторски градивен отговор.
  Типично по български ( но само в онзи смисъл, в който комплексарите казват: “българска работа”).
  Освен това “пускам текст”, който вие търсите целенасочено, не е като да ви го натрапвам ( което няма нищо общо с нашето “общо пространство”).
  Точно като във вица за онази, която сънувала надарен преследвач и в съня си го попитала: ” защо ме гониш”, на което той вдигнал рамене: ” не знам, ти ме сънуваш”!
  Освен това, колкото и да се маскирате на възпитан и уж въздържан читател, пожеланието ви “моите съболезнования” към мен, ви издава , като един от онези другари, които ги сърбят …автоматите. По сталински!

 17. Г-н Инджев, поздравления, явно лайнометите клепат и по вашия блог :)Това е своеобразна гаранция за качество 🙂

  Реакцията на президента днес надмина всички очаквания. Ситуацията е патова, а държавният глава явно съвсем е загубил връзка с реалността, понеже повдига въпроса за “краставицата” ни в клин, ни в ръкав. Лошото в ситуацията е, че едва ли можем да очакваме подкрепа от Европа…заслужено, при това.

  А не разбрах този протест, за който пишат някои коментатори, защо пред парламента са го замислили… редно е на друго място да отидат…

 18. Българските другари няма как да се засегнат от този ритник защото чувство за достойнство те нямат, а сметката винаги плаща “народа”.

 19. Za moe shtastie ot Rusia me deli edin okean, za neshtastie na Bulgaria tova ne e taka.
  S tozi si akt Rusia pokaza istinskoto si lice, brutalno i naglo. Nachina po koito Rusia se gavri s Gruzia veche ne e izkliuchenie a praktika. Svideteli sme na “novata” Ruska politika i Bulgarskoto obshtestvo triabva iasno da opredeli mestoto koeto iska da zaema na svetovnata politicheska karta.

 20. “- А как ще коментирате изявлението на президента Георги Първанов за пускане на един от спрените блокове на АЕЦ “Козлодуй”?
  – Президентът Първанов ми е ясен. Той от сутрин до вече се събужда само с една идея – как да осигури допълнителни печалби на групата олигарси около него. Нека Първанов днес като се събуди да мисли за българския народ, а не за г-н Богомил Манчев. Това е единственият ми коментар.”

  http://www.afera.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=3961&Itemid=9

 21. Ужасен, нетърпим гаф на бракониера с международна известност Гоце!!! Моето мнение: Екстремно: по нареждане на Путин Гоце разпалва международен скандал! Гоце трябва да си иде! За национално предателство! Говоря сериозно, този боклук трябва да си иде! Непременно!

 22. Господин Инджев,

  Аз,както и други ваши верни читатели, се питам как издаржате финансово

  Тъй като искам да продължавам да чета сайта ви занапред, моля измислете форма желаещите да можем ви подкрепяме

  За мен (нас) ще бъде удоволствие и чест

  Сърдечен поздрав,
  Константин Попов

 23. Все по трудно издържам…Но това не е толкова важно…
  Все пак Ви благодаря за подкрепата-тя е важна дори като намерение!

 24. Gospodin Indjev,

  Protchetoh tche okolo 50% ot tchetiashtite site-a Vi sa ot Germania.

  Tova sa hora, za koito, kakto za men, Vie ste osnovnia iztochnik na informatsia ot BG.

  Za men, kakto i za tiah, e vajno Vie da mojete da pishete SVOBODNO.

  Te, kakto i az, shte badat shtastlivi da Vi poddarjat.

  Napravete edna smetka v Evro, kam koiato da mojem lesno da prehvarliame sredstva s kreditni karti ili PAYPAL.

  Poviarvaite mi ( ni ) , taka shte se tchustvame pone malko pomagashti na kletata ni darjavitsa.

  Napravete go za nas!

  Goresht pozdrav
  Konstantin

 25. Първанов просто не може да постъпи другояче. Поредицата грешни избори, които е взимал през годините все повече и повече, ,докато не се е превърнал в една марионетка на собствената си предсказуема безпринципност, една проста еманация на греховете, една сянка на човек и имитация на Президент. Всичко това можеше отдавна да се е разбрало, ако не влагаха стотици милиони в PR-а му

 26. За издръжката – можете да монетиризате авторитета и посещаемостта си с контекстно – ориентирана реклама 🙂

 27. БСП получи “исторически” шамар който заслужава!
  Поздравления за Путин!
  Дано газа го пуснат на 1 май, та в главите на лумпените да влезе нещо:)

 28. Посвених се да пусна пръв мнението си по статията, защото не се чуствам достатъчно компетентен, а и бях доста смутен от безумието на лисицоубиецът(овеноубиецът и т.н. безумецът), който говори от името на народа и не носи отговорност за думите си, защото партията поема отговорността(даже Жан Виденов чака още оценка на управлението си…), но човекът който предизвиква и се прави на хрисим(дано не е някаква agent provocateur) ме вкарва в някаква парадигма от рода на Алиса в страната на чудесата, която се чуди, че е в страната на чудесата. Опитвам се да не вкарвам емоции “йордановден”, трудно е, в статията ако се погледне като есе няма словесни игри има препратки и това не е за пръв път(ти твърдиш, че отдавна наблюдаваш автора). За пръв път Овеноубиецът заема открито антибългарска позиция(скоро и Р.Овч. ще я заеме-не всеки знае всичко-нали). Израел не предупреждаваше. Предупрежденията започнаха малко след социологическите сондажи, които показаха, че техния лисицоубиец си отива. Сега, на 10-ти, изборите изглеждат много по-добре, защото по време на война приятелю, първата жертва е истината. По повод писанията ти “йордановден” аз с теб общо пространство нямам, затова и напуснах бг, но когато ме преследваш с безумията си и виртуално се чуствам длъжен да ти кажа: Ходи се пери! Аман от калъфи!
  Путин още по време на олимпийските игри заплаши(помоли,предупреди) Украйна да се държи по руски и да не помага на Грузия, за да няма бой по каската, йордановден. А пилците се броят на есен и аз много се надявам и това правителство да не удържи мандата си. Говори се, че балансьора в коалицията не може вече да пази баланс. И за прощаване “йордановден” всеки автор освен комунистическите и анархистките очакват мнения, градивна и конструктивна критика, която помага да се придвижим една крачка напред.
  P.s. Ако имате нужда от пари г-н Инджев, готов съм дa си платя абонамента. Атака(нямам предвид партията)Viva la Revolution.

 29. Как пък точно сега се случи.Явно доста умело са се допитали до синоптиците. За тях България просто е една провинция с неясна ориентация.
  И те много добре знаят , че нас ни управляват нищожества :D.Предполагам и затова не са си направили труда да ги уведомят за проблеми.

  Съмнявам се дали осъзнават какво правят наш’те комунисти.Те просто са движени от личните ползи ,които ще извлекат.

  Съмнявам се точно тези хора, оставени без връзките си, без всичко дошло на готово,да са нещо повече от обикновенни ватмани(въпреки,че и там има много чесни хора).

 30. Г-н Инджев, от няколко месеца чета блога ви, намирам го за много интересен и полезен. Показва политиката през една друга призма, която няма къде другаде да видя. Не съм писал коментар буквално от уважение към вас, сега гледам че някакъв чичец се е заял хапливо – само бабичките се заяждат така, получило се е нещо като реплики от късометражно сериалче 🙂 Вие сте от хората, които са доказали, че да си истински патриот не значи да се кичиш със знамето, а когато някой го тъпче да ти е болно и гневно! Искам да Ви попитам мислите ли, че бихте имали възможност да превеждате най-коментираните статии на английски и немски? Би било чудесно да имаме и чуждестранни приятели 🙂 Аз също подкрепям Константин Попов за идеята всеки от нас да помага финансово колкото може, за мен също ще бъде чест! Пожелавам Ви от все сърце много здраве и само положителни емоции, нека новата 2009 година удвои и утрои аудиторията на блога 🙂 Стискам Ви ръка!

 31. Мисля, че вече съм наясно: основният недъг на сегашния президент не е нагластта, а глупостта.Ако боше останал деятел в соцпартийната сфера тази глупост нямаше да му пречи, тя там е двигател и другарската традиция им от времето на комунизма е да се изхвърлят по-интелигентничките и да издигат глупаците.Но под републиканския държавен герб тя личи. Все по-натрапчиво.Нали разбирате, аз дори не споря за твърденията му, а просто знам че почти веднага след произнасянето им те се отхвърлят, пропадат, стават обект на смях и пр. Гледам го и се питам само такива работи: дали е окачил вече някъде главата на козела? Или: дали е заразил Зорка със срамната болест? Дали помни кюфте или е кебабче е ял на “почерпката” която му е направил офицера-резидент от ДС? Дали сам си вързва възела на връзката или това прави някой гавазин и той си я нанизва готова на шията? Дали когато Путин му шушне нещо в ухото диша тежко от вълнение и си казва на ум: “Жорка, Жорка виждаш ли докъде се изкачи”? Дали правилно произнася думага “жандармерия”?Дали си мисли, че всички българи – с изключение ня някои реакционери, платени от Брюксел – го обожават? Дали знае наизуст някое стихотворение от поета Иван Гранитски? И пр. и пр.
  й такива въпроси предизвиква у мене човешката глупост.

 32. “ГОЛЯМ ШЛЕМ” за българите ще означава измитането на тези от властта!

 33. Събитието вече не е подвластно на няколко елита и не случайно вече посочих,че като историческо и уникално,ще постави на изпитание мнозина…
  Мен като портиерски охранител,
  нито ще ме убедите,нито изплашите,когато иде реч САМО ОТ НУЛАТА НАГОРЕ…
  Но тъй като подкрепата ми е, не само като намерение,а с точни и практически измерения, направо разчитайте на по няколко часа у дома,когато не съм на обекта,за да издържите….т.е. на всеки трети ден!!!
  Не нужен диалог в блога,знаете как,да ме намерите….

 34. Ще се видим ли там, на площада, пред Парламента, драги ми български търпеливци?!

  (Забележка: Позволих си два особено харесали ми коментара оттук да ги публикувам като отделен постинг в моя блог, на Петър Бродилов и на още един коментатор. Надявам се, че не възразяват, указал съм авторството им, и го правя, за да могат повече хора да прочетат техния смислен и дори мъдър коментар.)

 35. Криза = България или обратното, все тая… … … докато някой не удари с юмрук по масата и не ревне, че правата ни са грубо потъпкани, а договорът – безцеремонно нарушен! И този някой освен власт, трябва да има и топки. Аз такъв не виждам… А вие?!

 36. Благодаря за подкрепата!
  Имам доста познати чужденци, които питат дали не може да има английска версия на блога.
  Теоретично е възможно. Но не е лесно. Имам доста големи изисквания към качеството на езика, за да си позволя аматьорски преводи. Писал съм на английски, но не се чувствам достатъчно добър, за да го правя редовно.
  А професионалните преводи биха били скъпо удоволствие. Да не говорим, че ( пак теоретично) е най-добре евентуална английска версия да живее свой живот, а не да бъде превод от българската-просто за чужденци се пише по-различно по специфичните български проблеми.

 37. Подкрепям идеята на Константин Попов.
  Мисля си, че случващото се, е значително по мащабно от някакво си спиране на газа за България. Мисля си, че ние в случая сме нещо като страничен продукт, по скоро страдаме от осколките от снаряда, който беше изстрелян от Путин към Европа.
  Случващото се си е абсолютна, чиста политика в която Путин показва мускули към Европа и го прави по начина, по който Русия единствено може. Въпросът в никакъв случай не е търговски и икономически./ За решаване на търговските и икономическите отношения, при това, скрепени със съответни договори/ си има съдилища. Русия, в случая, иска да използва Европа като маша, която да и извади кестените от Украйна./ Евала на украинците /като изключвам Серьожата/.
  Не знам, но си мисля, че този път Русия се издъни. Този неприемлив начин на търговия, ще принуди ЕС да стартира колкото се може по-бързо “Набуко”.Европа ще се оправи.
  А ние? Ние ще подскачаме по площадите за да се стоплим в студените януаро-февруарски дни и нощи. Докато не разберем всички, че това е съвременната война в Европа и тази война я обяви Русия, война срещу ЕС. За съжаление, нашето участие в ЕС е само формално и пак ще чакаме в клекнало положение докато ни топли вечната дружба.

 38. Благодаря и на Вас за подкрепата!
  Явно допуснах грешка да отговоря на въпрос във форума по темата за финансите…Дано не съм създал впечатление, че се жалвам.
  Стига ми да знам, че има хора с добра воля наоколо ( в което никога не съм съмнявал-винаги съм изповядвал убедеността, че светът се състои предимно от добри хора).

 39. Ако се сложи следния код на страницата би могло да се получи такъв превод, че да се разбере съдържанието:

  А тези от чужденците, които имат интерес за художествен превод ще могат тогава, евентуално и при интерес, да си го поръчат допълнително.

 40. Благодаря, наистина е щеро предложение-ако трябваше да финансирам медия, нямаше да се колебя и секунда, но за собствения си бюджет не мога да се пресрамя за подобно нещо.
  Аз съм от проклетниците, които са готови да се влачат по корем, но да не пракчват определени собствени представи за достойнство-а и наистина съм далеч от статута на бедстващ, а съм в категорията на хората, които държат да поддържат определен стандарт на живот на семействто си. Това не е лесно, но не е повод за оплаквания…

 41. Когато Ви предложих по няколко часа “подслон” съм имал предвид,не само битовите и др. необходими обстоятелства-за да се закрепите-но главно възможностите като превод и подходяща редакция-достойна за публикуване- на няколко езика
  Така би било възмогно и да отговорите,както на интереса на Вашите приятели,така и на тези, на другите колеги участници.
  Тъй като сме все още ф и н а н с о в о с л а б и ,може да се тръгне със седмично, или друго времево издание,докато се поутвърди английската версия на блога….
  В къщи е “пренаселено” с търпящи се помежду си претоварени от работа заклети преводачи,но социалното ни положение е “неравностойно” с моето на портиерско-охранителна трудова заетост,а “изпипването” на текстовете,ще изисква време и грижливо “не семейно”отношение!!!
  А съм убеден,че за куража,няма да закъснее и финансовата подкрепа…а тогава и броят на кандидатитехще се увеличи,както обикновено става в живота,но за началото “мачосите с кохонес” са малко…..
  Спомнете си за китайската поговорка и да вървим!!!!

 42. Не се ли хвалеха малко преди Коледа някои другари, че 2009-та ще е година на България в Русия?

 43. Гоце и сие “върнаха България в мача”
  Г-н Инджев, поздравления за добрия коментар, както винаги!
  Мога да допълня само, че по неговия израз Гоце и компания за пореден път ни върнаха не просто в мача, а в топ класациите. Освен най-изостанала и най-корумпирана в Европа, България е и най-енергийно зависима, най-неподготвена и недиференцирана в доставките си. Всичко това благодарение на далновидната и целенасочена политика на руските възпитаници, поданици и слуги Сережа Дмитриевич, Р. Овч., Гоце и техните подгласници…

 44. Здравейте господин Инджев,
  Аз също съм си задавал въпрос за това как (се) издържате. Мисля че е назрял моментът да се намери правилния модел вашият талант, които вече е оценен от тази голяма аудитория да осигурява спокойно издръжката ви (вашата и на семейството ви). Това за вашите читатели ще означава да имате повече време и енергия за нас, без да губите време за решаването на ежедневни (базови) въпроси. За вашите зложелатели пък, наличието и прозрачността на един модел, как вие се издържате ще им затвори устата и поле за атака в тази посока.
  Не съм голям специалист точно в тази област (сигурен съм че има и читатели с такъв опит които могат да помогнат), но ето няколко модела, как вашият талант може да се погрижи по-добре за вас:
  1. Самото наличие на голяма аудитория от активни читатели е вече “актив”, за който доста компании биха платили да имат достъп. т.е. поставянето на рекламни банери на някоя организация на вашия блог би носило приходи за вас. Познавайки ви от вашия блог обаче, не мисля, че това е подходящ за вас вариант ;-).
  2. Сигурно има начин да се плаща на кликване или на прочетена статия – но според мен – така става много сложно и тежко за читателите.
  3. Най-подходящ според мен вариант е да се организира достъп, чрез абонамент. Сигурен съм че голяма част от читателите ви, ще са склонни да плащат еднократна сума за определен период (месец, 3-месечие), за да имат достъп и да четат вашите страхотни статии. За някои от читателите, може би конкретни институции, които са заинтересовани да ви “наблюдават” ще заплатят правото за достъп до статиите ви, но това е друг въпрос, в който намирам определен хумористичен елемент.

  Сигурен съм и че организацията, която поддържа блога ви ще може да даде идеи, как може да се организира всичко това, но моето лично мнение е че моментът за това е назрял.

  С уважение,

 45. Честит Имен Ден, Иво
  да си жив и здрав още дълги години,
  пожелавам ти да продължаваш да ни радваш с безупречните си коментари и позиции по най-наболелите и актуални проблеми на днешна и утрешна България.
  Пожелавам ти винаги да бъдеш така принципен,непоколебим и безстрашен в дейноста и каузите, които отстояваш и защитаваш.
  България винаги е имала нужда от хора като теб Иво, така че успех и не се отказвай…..

 46. Моля ви, не забравяйте че както за всичко, така и за тази криза е виновен само Иван Костов!

 47. Благодаря Ви, но за мен е доста объркващо ( макар и изкушаващо) -ако търсех някаква печалба, щях още да си стоя (и да се гърча). на екрана.
  Но все пак съм искрено благодарен за подкрепата-тя ми е напълно достатъчна в този вид.

 48. Г-н Инджев,
  Тук не става въпрос за печалба, говорим за едно нормално възнаграждение за вашият труд и талант. Дай боже да стигнем дотам добрите журналисти да “правят” и печалба от уменията си – защо не! За съжаление в нашата държава от талант и новаторство не се правят пари (все още) – вижте писатели, музиканти, артисти и художници..
  Разбира се аз уважавам вашето мнение и не искам да ви натрапвам неща, които не са напълно в съответствие с вашите разбирания, но все пак помислете за този или някакъв друг вариант.
  Поздрави и продължавайте все така напред !

 49. Извън темата и не е нужно да го публикувате, но

  Честит Имен Ден!

 50. Поздрави г-н Инджев!Бъдете здрав!

 51. Da Vi e 4estito imeto,da ste 4estit i Vie!Produljavaite da ni “zarejdate” s istinata-imame nujda ot neq i ot vas!Nazdrave!

 52. Ako iskame da 4etem redovete – a ne “mejdu redovete”- 4etem IVO INDJEV . I az se prisaediniavam kam jelanieto na g-n Konstantin Popov . Честит Имен Ден i zdrave , zdrave i pak zdrave !!!

 53. Честит имен ден господин Инджев!!!

  С удоволствие чета статиите в блога и за мене е изключително важно Вашият глас да бъде чуван от разумните и мислещи хора. Не знам защо но вече не сте включен в блогосферата на Дневник, ще се радвам ако се върнете там, така ще се чувате повече!

  поздрави, много здраве, щастие и късмет през новата 2009
  Виктор

  p.s. Надявам се в най-скоро време ориентираното на изток гЪзоподаване на нашите управляващи да бъде преустановено от разумните хора

 54. Честит имен ден на домакина! Да е жив и здрав – и да си остане все така благороден!

  Boabab, благодаря ти за идеята, за 2 минути си сложих бутон и сега блогът ми може да се чете на 20-тина езика! И за Иво е решение на първо време…

 55. Честит имен ден! Да сте жив и здрав и все така скромен,остроумен и да продължавате да ни радвате с прекрасните си,точни и навременни статии,които очаквам с нетърпение!

 56. Deputati i pr.stiaha da tarsiat kompensatcii ,tu ot Rusia,tu ot Ukraina.Ministar Dimitrov se proiznese nai setne;dogovor na darjavno nivo-niama.T.e.dogovora bil sliuchen s posrednicheska firma.E,pitam togava;-zashto e zasekreten tozi dogovor;zashto se razigrava tozi szenarii chak sega;koi shte plati komsensatsiite na Balgaria?B tozi labirint niama izlizane,Koi e vinoven,ako nashite polititsi ne sa….Ne razbiram ot politika,no se interesuvam,kakto ni predloji Dogan na edna preskonferentsia;Ako ne se interesuvash ot politikata,tia se ineresuva ot teb…Gorko ni na nas ,koito sme potarpevshi.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.