България-без противогаз срещу газовата атака

България е най-зависимата държава в ЕС от руския газ, но при липсата на алтернатива се оказва и най-слабо подготвената за газовия удар ( вместо да е нащрек именно заради смъртоносните последици за икономиката от капризите на руския монополист).

България била предупредена от Русия още на 18 декември за възможни проблеми с подаването на газ, но същевременно е била изненадана от спирането на газа. И двете твърдения са на министъра на енергетиката Петър Димитров, който се опива да брани реномето на Русия като предсказуем партньор и за тази цел е готов да жертва престижа на собствената си държава като адекватен участник в търговията с газ.

България не може да се меси в споровете между Русия и Украйна, твърди същият. България ще поиска Русия и Украйна да разрешат противоречията си, оборва го заместник-министърът на външните работи Милен Керемдчиев.

България, пак според Димитров, е най-подготвената в света да се справи с икономическата криза ( която идва от Запад), но се оказа най-уязвима за енергийната криза, връхлетяла от Изток.

България, поради енергийната криза, трябва да поиска да заработи отново Трети Блок на „АЕЦ Козлодуй”, зове президентът Първанов. Тази работа трябва сериозно да се обмисли, опровергава го премиерът Станишев ( солидарно, този път, със светкавичния отказ на Брюксел да обсъжда подобна стъпка).

България е най-проруската страна в ЕС ( според проучванията на общественото мнение на Евробарометър) и има в лицето на Първанов президент – световен шампион по броя на личните контакти с Путин. Същата България със същия (толкова близък на Путин български държавен глава), не получи никакви преференции за „доброто си поведение”. Точно обратното, лично Путин изненадващо е наредил да бъде врътнато кранчето, поради което петдесет хилядният Димитровград за малко да бъде евакуиран посред нощ заради липсата на технологично време за реакция на новата ситуация в местния химически комбинат, заплашен от взривяване на инсталациите.

България е слабото място на ЕС, флангът на руския пробив в западната стратегия на отбрана срещу агресивната енергийна политика на Кремъл, но и мястото, където най-силно беше взето на подбив от Москва, която много добре знае, че наказанието за България ще бъде най-тежко.

България подписа безпрецедентни по брой, мащаб и геополитическо значение енергийни договори с Русия, но само година по-късно този поклон към Путин се оказа без значение: няма милост за българските подмазвачи! С тях се отнесоха като със слуги.

България обаче е страна, в която живеят и други хора, освен управляващите. Именно тези хора трябва да си потърсят правата-и не от Русия ( която по договор е длъжник на България, каквато и да е вината на трета държава), а от онези, които по договора с избирателите трябва да се грижат преди всичко за интересите на собствената си страна и собствения си народ.

24 мнения за “България-без противогаз срещу газовата атака”

 1. Имам чувството че от БСП се държат като руснаци, а не като българи.

 2. Нашето правителство взе решение България да подскача на един крак (разчитайки само и изцяло на Русия). България падна и обели нос в земята. Боли.
  Сега какво, ще се чудим как да продължим да подскачаме на един крак ли? До следващото падане (или умишлено спъване).

  Правителството очевидно няма воля и възможности да предложи друго. Следователно пътят към поправяне на положението е бързо да се отървем от това правителство. И този президент, бих добавил.

 3. Адмирации г – н Инджев!
  Крайно време е това престъпно правителство и най – вече, така наречения Президент на РБ да бъдат подведени под съдебна отговорност…За г – н Р. Овч. няма нужда и от съд – колкото и неевропейско да звучи!
  Благодаря Ви, че изразявате позицията на здравомислещата част от българското общество!

 4. Свидетели сме на поредната криза,сполетяла страната ни по време на мандата на това злополучно правителство.За пореден път то не знае как да реагира,няма капацитет да се справи с проблема и не иска да повярва в своята непригодност.За пореден път българите трябва да ибират-или да вадят пернишки печки от мазетата или да протестират срещу това пагубно управление.Познайте какво ще се случи!Аз лично залагам на пернишките печки.Ами президента да се хваща да лобира за бързото им производство в голямо количество.Поне в Перник той е с връзки.

 5. Статията е превъзходна – и, за жалост, е ужасно правдива! Горко ни че допуснахме тази путинистка напаст да ни управлява!

  До скоро виждане на 14 януари на площада! Нямаме избор, трябва да ги бутнем!

 6. Другаря, Путин, знае какво прави много хубаво си опече работата и доказа несъстоятелността на ЕС който не може да ни защити от никого.Питам аз нали сме партньори за да си помагаме и в трудни моменти, а не само да се държат с нас като строга учителка с палаво дете в класната стая?За мен ЕС доказа двуличната и лицемерна същност.Ореваха света за несъразмерния отговор на Русия спрямо доказания агресор Грузия, а защомълчат за също така несъразмерния отговор на Израел срещу палестинците.Но ние си приличаме с Израел по Това че и ние и те си имаме проблеми с ГАЗА.

 7. Ега ти и късмета!? Всички държави си имат по една криза, а нашето правителство ни сдоби с две едновременно. 🙂

 8. Г-н Инджев, приятели и съмишленици! Каквито и хубави анализи да четем, колкото и точни коментари да правим, като че ли всичко вече е ясно.България се администрира от престъпна шайка, която вече не само дискретно, но явно действува от името и в интересите на кремълската имперщина и подведомствените й мафии. Те никога не са се спирали да тласкат България в азиатска орбита, но ред обстоятелства в момента ги правят още по-нагли.
  Да започнем да коментираме, какво да се прави, за да си върнем достойнството на народ и общество. Не само малкото истински свободни медии трябва да прегряват от нашите гласове.Стига само сме чатили.Който от нас има по-голяма аудитория от роднините и комшиите си- нека не мълчи.Затова, какъвто и да е иначе доста неясният като участници и лозунги протест на 14- трябва да сме там. Но не пред парламента, а пред двата първи номера на ДОНДУКОВ.

 9. В тази връзка ми е интересно да се запозная със съдържанието на Енергийната харта, но очевидно google не може да помогне за откриването му. Ей сега бях в една библиотека за юридическа литература – и там я няма.
  Затова ще замоля ако някой има текста в компютъра си или знае в коя база данни може да бъде открита, нека направи едно пействане.

 10. Заветът на Захари Стоянов: “Време е, когато стане дума за вънкашните неприятели на Отечеството, официалният московец да стои на първо място!”
  Кой въстана срещу нашето свещено дело – съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навлязат в България и да пуснат малко кръвчица на българите? Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата срещу неприятеля? Кой си дръпна от нашата войска офицерите с единствена цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за бойното поле? Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна? Кой настояваше най-много да се пратят турските комисари в Южна България? Ами кой ни открадна княза от Софийския палат в това време, когато на неговата глава не бяха изсъхнали още лавровите венци от Сливница? Кой даваше честно и благородно слово, че ако си отиде тоя княз, то и съединението ще бъде пълно, и правата на България ще да си останат непокътнати, и конституцията ще си бъде в сила, с една реч, България ще да цъфти и вирее?
  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата “освободителка” и “покровителка”!
  Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и . От друга страна пък, твърде е обяснимо тяхното подло поведение, защото те искат да ни направят московци, прочее, правят ни всичките злини и пакости, които може да измисли развратният човек. Но и това е недоволно. Малко ли други държави има, които също така се стремят да владеят над чужди земи и народи. Между това, ние не виждаме тая подлост в техните стремления, тия адски и гнусни средства, каквито руската дипломация употребява над България.
  И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива и изменници, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка!
  Ще ни се смеят ташкенците, авганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Ще ни кълне Полша, тая китка на славянството, която руските железни автократи три пъти хайдушки разделиха помежду три царства, с бесилници и с колове окичиха цели градове и села. Ще ни кълне още нещастна Босна и Херцеговина, която пак руските дипломати харизаха на Австрия, а ние заедно с много още славяни псувахме ли, псувахме Австрия, че ги узурпирала!
  Време е, трябва вече, щото българските деятели, офицери, учители и пр., когато говорят на своите подчинени и слушатели за вънкашните неприятели на отечеството, официалният московец със своите донски и кубански казаци да стои на първо място.

 11. Казано е точно и няма да повтарям установеното от експерти. Наскоро се заканваха да търсят отговорност за запасите от газ , който щели да оскъпят парното. А сега може да се ползват до 90 дни. Да ни спасят докато трая спорът. Все пак е изход, но страхът си е реален. Кои е виновен се знае. ЕС трябва да го разреши. Вече всички са единодушни, че трябва да има по вече тръбопроводи, Да не ни рекетират, а да имаме избор. Нали доброто предстои?

 12. Уважаеми,
  и е прав Стамбо, и не е прав. Не е прав, че дискусията, свободното слово и споделените ценности посредством новите медии (вкл.и този блог) в крайна сметка не водят до промени – водят, като консолидират обща позиция и осъзнаване на принадлежност към по-голяма общност, и то обикновено от силни, експертни индивидуалности, а за това като че ли друг път няма.
  Прав е обаче, че това не е достатъчно, че трябват и конкретни действия. Не е прав, струва ми се, като залага особени надежди на един протест (на 14.01.), който – като чета форумите и блоговете, където се популяризира това събитие – по-скоро би се превърнал в една поредна възможност на БСП и компания да насъскат овчедушния и масов зрител, особено в провинцията, срещу всякаква възможна промяна, аргументирайки се с очакваните (а следващата седмица – и много вероятно реализирани) изстъпления, които, както знаем, чекистите ще подработят да се случат, ако трябва. Прав е, обаче, че ВСЪЩНОСТ протестът трябва да бъде насочен на друго, много по-подходящо място и с много по-адекватни адресати – СРЕЩУ президентството и правителството на бул. Дондуков.

  Та, добре е да упорстваме в консолидирането на истинска опозиционност на престъпното ни управление – в рамките на блогосферата, и е наложително да упорстваме в гражданските си действия срещу това престъпно управление, еманация на което са правителството и президента – на 14.01. пред техните покои.

 13. И Бродилов, и Стамбо не сте прави!
  И президента, и правителството се пръкнаха от ТОЗИ ялов парлам(а)ент!
  И всички ялови и недодялани БГ “закони” от там се пръкнаха!
  За туй – обсада на парламента и никакво излизане на дебелогъзите от там, преди да приемат нов избирателен закон – избори за ново Велико събрание, което да приеме нова – Европейска конституция на България!
  И непременно – отстраняване на ТОЗИ президент! Президент без пълномощия на България не е нужен! Или парламентарна република, или президентска такава – това ще е работа на Великото Народно Събрание да реши. И на неговите ИЗБИРАТЕЛИ!
  Искам да гласувам за ВНС !!!
  А ВИЕ?

 14. Цитат от писмото на Левски до Любен Каравелов:
  ” Баьо Либене, дочувам, че ти и онази луда глава Ботьова искате да докарате миризливият казашки ботуш в Булгорско! Ако туй е тъй то аз с мойте кунки ще ви отрежа чепките!” В. Лъвскии
  Ето това е мнението на дякона. И интересно защо не го официализират толкова години?

 15. Г-н Инджев, ей-сега прочетох за прозрението на любимия ни президент, че нямало да е зле ако бяхме построили отклонение от газопровода между Турция и Гърция. След приказките му за “Големия-какво-точно-беше-там” да чуем такова изказване, мога да го приема единствено като самопризнание в държавническа некадърност. Не знам, да беше министър — да му поискаме оставката, ама той президент, какво да му поискам? Освидетелстването?

  Мисля, че ако експерти официално докажат олигофренията на Георги Първанов имаме големи шансове да бъде отстранен от длъжност (което на първо време поне ще ни донесе спасение):

  от Конституцията:
  чл. 97
  (1) Пълномощията на президента и на вицепрезидента се прекратяват предсрочно при:

  1. подаване на оставка пред Конституционния съд;

  2. трайна невъзможност да изпълняват правомощията си поради тежко заболяване;

 16. Честита 2009 Г-н Инджев. Вашия блог е като самотен фар в комунистическата мъгла. Поздрави от Питсбърг, САЩ. Това което пишете е истината и дано повече хора тази година влизат в този блог. Азлично ще пратя линк на приятелите си. Да сте жив и здрав! Честит имен ден!!!!

 17. ТЛ, прав сте, че е нужна европейска конституция на България. С това недоразумение на съдебна система (за което Конституционният съд се произнесе, че не може да се оправи при сегашния основен закон), далеч няма да стигнем.

 18. Драги ТЛ, ако все пак се върнете тук отново:
  Не е важно кой за каква конституция бил искал да гласува, проблемът е другаде – при настоящата политико-партийна ситуация
  (вкл. и нагласите на онези, които основно гласуват по избори) и при действащия изборен закон за НС, изборите за ВНС най-вероятно ще съберат на манежа следния парламентарен цирк:
  1. огнегълтачи (водени от бивш гавазин) – около 145;
  2. жонгльори с ножове (с фалшиви червени носове) – около 130;
  3. азиатски фокусници – около 50;
  4. странни палячовци в черни и кафяви униформи – около 50;
  5. гимнастическо трио “напред-назад; наляво-надясно” (в съпровод на патриотични песни) – около 25.

  Продукцията, която този цирк може да изпълни е ясна – не европейска, а балканско-азиатска конституция – урод без подобие в съвременната конституционна европейска практика.

  Е, хайде сега си помислете тази навалица от 400 героя (припомням, че конституция се гласува с мнозинство от 2/3) каква европейска конституция ще спретне…

  Малкото, което може да се направи, е категорично да се покаже най-вече на сегашните, но и не по-маловажно и на бъдещите (скоро) властници, че имат за противник социални групи и индивиди, които ще ги държат отговорни за проваленото им европейско бъдеще, и които искат, могат и ще бъдат основен двигател на европеизацията/ нормализацията на България. Другото (това, което май се очаква на 14.01. пред НС) е различен протест, в който (ще?)преобладават таксиджии и футболни агитки (брррррр!), твърде, твърде удобен противник на престъпната шайка, която е на власт сега.

  Та накъсо – мислещите и работещите: пред сградите на президенството и правителството, там е основният проблем. Другото са поредните подарени избори на същата шайка. Уви.

 19. Г-н Инджев,
  уважавам ви, но мисля, че сте тенденциозен само и само да оплюете настоящите управляващи независимо по какъв повод. Моля, отговорете ми на следните въпроси, за които, признавам, не съм много компетентен:
  – Носи ли България отговорност за конфликта между Русия и Украйна?
  – Ако бяхме отказали Южен поток, щеше ли днес да бъде по-розова ситуацията?
  – А ако се построи Южен поток, няма ли да е по-добре, тъй като няма да има посредници между нас и Русия?
  – Ще има ли Набуко, ако да – кога, доколко зависи от България?
  – Русия само на България ли направи поразия, или и на Гърция, Сърбия и т.н.?

 20. Г-н Ники, и аз ви уважавам ( макар да не знам кой сте), но така е по дефиниция: хората трябва да бъдат уважавани, преди да дадат доказателства за противното. Поне аз се придържам към това правило…
  Не съм съгласен с определнието ви за “плюенето”-то съдържа оценка, която ви прави “оплювач” на автора, който има претенцията да коментира, а не да “плюе”.
  А това, че коментарите му са критични към властта би трябвало да се възприема като най-естественото нещо в една демократична страна( щом ви се ще да ги хвалите, обърнете се другаде, има къде в България-не в личното пространство на един блог, а в т.н. “големи медии”).
  Колкото да задаваните от вас въпроси, те съдържат толкова много “ако”, че както казват децата в първи клас, “акото мирише”.
  В тези “ако” се съдържа отговорът: ако всичко , за което питате, беше направено ( може и без “Южен поток”, там еднолично решава др. Путин), нямаше да има нужда да питате. Защото нямаше да има криза, в която България отново е номер едно…по неадекватност.
  По-скоро се запитайте, защо беше направено така, че България да е на всяка цена най-зависимата държава в ЕС в енеретиката от монополните доставки на Русия. И понеже тази завсимост беше “малка” , бяха заложени още повече зависимости с подписването на планина от обвързващи договори със същия монополист. Но планината, г-н Ники, роди мишка. Зъзнеща българска мишка…
  Или тази констататция вие се вижда “плюене”?

 21. Може би откривам топлата вода, но все повече започвам да си мисля, че ставаме част от план на Русия за превръщането на България в троянски кон в ЕС. От друга страна, другарите съвсем целенасочено се стараят евросъюза да ни изгони. Не знам кое е вярно, но и в двата случая сме губещи. За кой ли път…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.