Иде ли?

Нямам договор с украинския президент Юшченко да ме управлява. Имам такъв, като гражданин на България ( макар и не като гласоподавател), с Първанов. Именно по тази причина, точно както в случая с разправията между Украйна и Русия, мога да търся сметка само на онзи, с когото юридически съм свързан.

Нека украинците, ако желаят, да съдят Юшченко, че е обещал газ на България без да има техническа възможност за това. Малко се съмнявам да стане. Украйна не мръзне и едва ли укорява своя президент, че не знае как се подава газ точно за България ( при положение, че през огромната територия на страната преминава също така огромен брой тръби).

За единствено възможната връзка с животоспасяващия газ обаче българският президент Първанов е длъжен да знае. Вместо това, в типичния му популистки стил, той обявява, че е осигурил извънредна доставка на газ от Украйна и само ден по-късно се оказва, че украинският жест не става за консумация-нито реална, нито пропагандна. По технически причини.

Откъдето и да го погледнеш, поредният гаф на държавния ни глава отново демонстрира неговата управленска некомпетентност. В желанието си да блесне, той винаги е готов да предложи някаква глупост ( да , да молиш за доставка на газ, без да имаш възможност да го транспортираш е глупост и подвеждане на сънародниците, както и на партньорите от страната донор).

С тази изява главнокомандващият продължи серията от изблици, зад които не стои елементарна управленска логика. Да спомена само две от най-пресните му неадекватни предложения: лекуването на студентските проблеми да става с жандармерия и на газовата ни анемия с ядрен авантюризъм ( спрямо поетите ангажименти в рамките на ЕС). Такива се рецептите му. Към тях сега се добавя още една-да помолим Украйна за газ, макар че няма как молбата ни да бъде удовлетворена.

Единствената, също изглеждаща като глупост негова успешна идея, беше тройната коалиция-тя съчета в себе си несъвместими ( ако са автентични) политически тела и ги каращиса в едно управленско туловище. Само че, парадоксално, Първанов напоследък не се гордее много с акуширането на този хибрид. Все по-гнусливо си признава ролята за неговото пръкване.

След конфузната ситуация с прошението пред Киев, като изпусната опъната пружина обратно се завърна и ни зашлеви въпросът за абсолютната безалтернативност: само от Русия може да дойде газ. Но пък на нас първи щели да ни го пуснат, обещали от „Газпром”, както твърди пък сега „говорителят” на компанията Сергей Станишев.

Дано да доживеем да видим това чудотворно спасение. Защото положението напомня вица за лудите, които се хвалели, че им построили басейн за водни скокове и те с радост си го ползвали, надявайки се, че при примерно поведение може и да им го напълнят с вода.

18 мнения за “Иде ли?”

 1. Време е вече да изхвърлим боклука!
  Говорителят(Стани-Шеф) и Служителят(Гоце) – в пандиза!!
  Царчето – обратно в Мадрид, но след като върне всичко заграбено и си излежи 800-те дни също в пандиза!
  Доган „Сава“ – да си доизлежи пандиза от Тато за тероризъм, после и за противоконституционна дейност! И също да върне всичко заграбено! Да си задържи чинията – летящата, не тоалетната – в пандиза има само клекала!
  Току-що съобщават, че Медведев обявил договора с Украина за невалиден.
  Честито, братя българи! Голямо мръзнене ви чака!
  А горе-описаните ги чака голям шлем, пардон – БОЙ!
  Грабвайте сопите и всички на площада на 14-ти!
  Време е да ОБУХАМЕ и да ИЗХВЪРЛИМ боклука! Защото не сме социалисти, защото не сме и мърша!!!

 2. то какво пусна фокус.
  Васил Филипов: Няма да има газ от Русия и Украйна

  11 януари 2009 | 18:53 | Агенция “Фокус”

  София. Една от причините за спирането на газа е, че добивът му в Русия непрекъснато намалява, а консумацията там се е увеличила заради климатичните промени. Ресурсите се изчерпват и затова за нас не стига газ. Това каза бившият изпълнителен директор на „Булгаргаз” Васил Филипов в предаването на Нова телевизия „На четири очи”. Според него вината е и на миналите български правителства заради това, че са отказали през 1997 година да свържат българката газопреносна мрежа с румънската. „В България, в това число и „Булгаргаз, сме виновни, че не стартира навреме изграждането на „Набуко”. Напротив, през цялото време, заедно с част от унгарските социалисти на Ференц Дюрчани, ние шикалкавихме, дриблирахме и оставихме руската дипломация да ни изпревари, да тръгне на югоизток и там, където трябваше да мине „Набуко”, тези територии да бъдат взети на концесии от руски копмании. И ние в момента ще изпитаме дори трудност, когато тръгнем да реализираме това намерение – построяването на трансконтинентален газопровод”, каза още Филипов. Бившият изпълнителен директор на „Булгаргаз” заяви, че България дълго време няма да получава газ от североизток, защото няма откъде да дойде. По думите му, българското правителство е подведено, че са тръгнали доставки за България от Украйна.
  Той прогнозира, че няма да има газ нито от Русия, нито от Украйна, а заплахата до 10 дни да се изчерпи находището в Чирен е реална. Единственият шанс за България, според него, е да бъде получена газ обратно по тръбите от Турция. Филипов посъветва българските управници да започнат преговори с турската страна за доставки на газ, който южната ни съседка получава от „Син поток”, от Иран и от други не-руски източници.
  http://www.focus-news.net/?id=n1109771

 3. УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ИНДЖЕВ,
  Има ли кой да създаде представа на нашия народ за държавно устройство, за морал, за управа на държавата?
  Според мен Има! Със сигурност го може този, който вече го е правил. Той е съвсем различен от хленчещото правителство. И в такъв момент, когато хората са в открита война – на много фронтове, за своето оцеляване, е длъжен да поеме отново кормилото.
  А 2009 година е решаваща за България, за целия народ, за всеки от нас, за мен, за моето семейство за моите приятели, за Вас, за всички Нас ….
  Ако всички ние искаме България да е що-годе бяла държава, днес нормално мислещите хора, вече не само десните трябва да работят за това следващият премиер на България да бъде отново г-н Иван Костов. Вече трябва българският народ да се почувства добре в родината си !

 4. Прилича ми на координирана акция “Първанов-Станищев”, целяща отново:(1) да злепостави в очите на българския народ другата жертва на Русия-Украйна и (2) подло и гадно да акцентира значимостта на Русия.

 5. Не знаех да се смея ли, да псувам ли, когато прочетох, че всъщност газ не могат да ни дадат украинците, дори при най-добро желание. Не знам, как точно е станала цялата работа, защото аз доколкото разбрах Юшченко е предложил това снабдяване от украинските резерви.

  Прозвуча ми възхитително като жест, още повече, че ставаше един ден след като поръчковите синдикалисти “протестираха” поръчково пред не кое да е, а точно пред украинското посолство. Казах си “Явно Юшченко е достатъчно умен, за да се сети, че и у нас руската агентура действа най-безпардонно, както го прави в Украйна”.

  Така че интересно ми е, кой в крайна сметка е дал идеята — нашият или украинският президент? Няма да се очудя ако Юшченко е предложил, нашият е плеснал с ръце от щастие и му е казал, че няма проблеми и чак на другия ден е разбрал каква е работата всъщност.

  Ако Юшченко не се кандидатира за втори мандат през януари 2010, предлагам да организираме инициативен комитет, да го поканив в България, където да му дадем гражданство и да го издигнем за президент. Така, ако го изберем (а ние ще го изберем, най-малкото — българите си падат по това да гласуват за хора с чуждестранен произход) през 2011 за пръв път от 10 години ще имаме про-западно настроен президент, който, идвайки от Украйна, малко европейски дух в поведението и на останалите институции, чрез личния си пример.

 6. “…който, идвайки от Украйна, ще внесе малко европейски дух в поведението и на останалите институции, чрез личния си пример.”

 7. Не мисля, че Юшченко е бил подведен по отношение на технологна възможност за подаване на газ към България. Такава възможност има. Само че тя е трудно осъществима по две причини:
  1. На самата украинско-молдовска граница няма украинско хранилище. За да тръгне газ по тръбата към България, трябва да се използва хранилище отдалечено от границата с Молдова. Но това е по-малкия дерт.
  2. Тръбата през Молдова е собственост на Молдовгаз, който пък е собственост на Газпром. В последния ден преди спирането (6-и януари), на входа на Молдова се подаваха от Украйна 12 милиона куб. метра. А на изхода на Молдова кубиците бяха 0.

  Утре ще надзърна из украинските медии, за да разбера нещо повечко по въпроса.

 8. При толкова президентски съветници, на практика по всички възможни въпроси, Гоце веднъж не можа да направи нещо правилно или каже нещо вярно.
  Какво тези съветници го съветват и как непрекъснато го изтърват, че той се изтичва и сътворява някоя глупост на ръба на закона, лъже в прав текст или в последствие се оказва, че е лъгал нагло?
  Луд умора няма и е крайно време този манияк да бъде въдворен на подходящо за състоянието му място.
  Въдворяването може да направят тези които преди две години и нещо му дадоха втори мандат и защо въдворяването да не започне в сряда, 14 Януари, например?

 9. Срамна работа е този наш Президент; специално да ги мисли тия простотии няма как да ги измисли, явно му идат отвътре! Резил и позор: гаф след гаф, тъпотия след тъпотия, пълна неадекватност. Да вземеш първия случайно минаващ човек от улицата ще се окаже по-смислен човек от тоя, който някои туриха начело на държавата. Да си му берат те срама, а пък за нас остава едно: пълна гнус и отврат!

 10. Ще има газ! Ама….друг път.
  А аз се питам – Президентът ни е историк и може да си приказва (като историк, но не и като президент на РБ) каквото си ще. И за да не приказва врели-некипели си има съветници. Та въпросът ме и що за съметници са това. Може би се мисли за много велик и всичкознаещ. Ако е така – е… ти президента.

 11. Тройната коалиция ще се запомни като историческата издънка на гоце – другите може и да се позабравят.

  Все пак трябва да се помни, че след изборите 2005 в обществото имаше настроение: “разберете се там някак си партиите, не се циганете, че да ни приемат в ЕС”. E приеха ни и ония “забравиха” да се саморазпуснат. А и ние не им напомнихме.

 12. Ще видим къде ще бъдат споменатите в статията “герои” на 14.І.2009г. 11.00ч.

 13. Znachi kato pusnat gaza pyrvo toi shte doide v Bulgaria i posle v Romania i Ukraina :), takava e logikata na Sergo Stanishev, spored koiato pyrvo na Bulgaria shte se pusne gaza :)))

 14. Г-н Инджев,имаше основателно запитване от колеги в блока,че не сме вземали отношение и по политици като И.Костов,
  А.Доган,Царя споменаха…
  и др.
  Днешните ранни оценки на лидера на ДСБ за ненадежност на партньорите в газовата война,-от една страна – са в унисон и с малко позакъснялото съвпадение на Вашата прозорливст чрез статията “за некомпетентност която се плаща от всички нас”,а от друга – и за една зима кръстена от Станишев със собственото му име…
  Дори и когато лидерът на ДСБ не е уточнил, дали ще учасгва в протеста пред Народното събрание.
  Но ако го направи,ще бъде любопитно повторение на Виденовия Януарски 10,1997 г.
  Разликата е че Станишевия ще е след дърпъне на уши от Брюксел,за харчене пари на собствения си народ….

 15. Вчера ме озадачи протегнатата ръка ог тандема Ангела Меркел-Щайнмайер към Барак Обама като втората група в ЕС,която би трябвало,да го убеди,че с Путин може,да се прави бизнес и блокирането на американските усилия,да се придвижат напред към членството вкрайна и Грузия,би било мехлем за старите генарации от управляващи,в т.ч.и от България,която едва влезе в Съюза и постоянно е обокт на назидание….
  За българските управляващи са важни поуките от саможертвите на владетелите от Третото българско царство,когато им хрумне,да си въ образяват,че гнева на Русия следва,да бъде укротен…
  ЕС може и да остане безмълвен в т.ч.и при византийските номера на германци ,но истинската “пирова победа” от генерираното разединение в Европа,като осезаема “загуба”,ще започне да дава дивиденти от “горчиви плодове”,когато се усети и благодеянието от “данайските дарове”.
  Преживял съм Карибската,
  Малвинската,и много др. кризи,за да си въобразявам,че в 21 в. е допустим и възможен превес в мнооогоо дългосрочен план на Милитаризацияата пред Модернизацията….просто ще си ближем раните,заради некадърници както е било след Ньой и Париж!!!…и пак съседи ще ни пре….ват,когато е даден едва-едва толкова мъчителен старт…

 16. Сега вече “никой”няма да повярва,че не съм “се разбрал” и с “Ню Йорк Таймс”,че “българите охладняват към Русия”

 17. Не е виновен нашия президент г-н Инджев. Объркването е дошло от лошия превод. Нашия президенте поискал от украинците CIF доставка, украинскя му е обещал FOB. Нашия се изкефил, че газа ще е в хранилището в Чирен след 48 часа, а украинския се изкефил, че кораб няма, камо ли борд в BG.

 18. А на Станишев му “обещали газ по телефона”. Дано не се похвали, че е осигурил газ чрез нова технология – доставка по телефона или НАМДА ( Националната АМТ Мрежа на Държавната Администрация) 😉

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Иде ли?

Нямам договор с украинския президент Юшченко да ме управлява. Имам такъв, като гражданин на България ( макар и не като гласоподавател), с Първанов. Именно по тази причина, точно както в случая с разправията между Украйна и Русия, мога да търся сметка само на онзи, с когото юридически съм свързан.

Нека украинците, ако желаят, да съдят Юшченко, че е обещал газ на България без да има техническа възможност за това. Малко се съмнявам да стане. Украйна не мръзне и едва ли укорява своя президент, че не знае как се подава газ точно за България ( при положение, че през огромната територия на страната преминава също така огромен брой тръби).

За единствено възможната връзка с животоспасяващия газ обаче българският президент Първанов е длъжен да знае. Вместо това, в типичния му популистки стил, той обявява, че е осигурил извънредна доставка на газ от Украйна и само ден по-късно се оказва, че украинският жест не става за консумация-нито реална, нито пропагандна. По технически причини.

Откъдето и да го погледнеш, поредният гаф на държавния ни глава отново демонстрира неговата управленска некомпетентност. В желанието си да блесне, той винаги е готов да предложи някаква глупост ( да , да молиш за доставка на газ, без да имаш възможност да го транспортираш е глупост и подвеждане на сънародниците, както и на партньорите от страната донор).

С тази изява главнокомандващият продължи серията от изблици, зад които не стои елементарна управленска логика. Да спомена само две от най-пресните му неадекватни предложения: лекуването на студентските проблеми да става с жандармерия и на газовата ни анемия с ядрен авантюризъм ( спрямо поетите ангажименти в рамките на ЕС). Такива се рецептите му. Към тях сега се добавя още една-да помолим Украйна за газ, макар че няма как молбата ни да бъде удовлетворена.

Единствената, също изглеждаща като глупост негова успешна идея, беше тройната коалиция-тя съчета в себе си несъвместими ( ако са автентични) политически тела и ги каращиса в едно управленско туловище. Само че, парадоксално, Първанов напоследък не се гордее много с акуширането на този хибрид. Все по-гнусливо си признава ролята за неговото пръкване.

След конфузната ситуация с прошението пред Киев, като изпусната опъната пружина обратно се завърна и ни зашлеви въпросът за абсолютната безалтернативност: само от Русия може да дойде газ. Но пък на нас първи щели да ни го пуснат, обещали от „Газпром”, както твърди пък сега „говорителят” на компанията Сергей Станишев.

Дано да доживеем да видим това чудотворно спасение. Защото положението напомня вица за лудите, които се хвалели, че им построили басейн за водни скокове и те с радост си го ползвали, надявайки се, че при примерно поведение може и да им го напълнят с вода.

4 мнения за “Иде ли?”

 1. Сега вече съвсем я втасахме,та сал остана: “Не пей ми се,не смей ми се…!
  Още Еврипид си го е рекъл,човекът:
  “Управляващите трабва да помнят три неща:че управляват хора,че са длъжи да ги управляват според зяконите и че няма да управляват вечно”

 2. Путин предложи ощетените държави да съдят Украйна за спрения газ в специален трибунал
  http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=612431

  Аз пък предлагам Путин да ни се издължи за загубите и след това да съди Украйна да го компенсира ако иска и без специален трибунал.

 3. Със страна в която Президентът-министър-председател-разузнавач носи името Путин, командващият до неотдавна Северния флот (атомните ракетни подводници)пък се зове Куроедов, а лицето с гордото име Медведев е с размер 161 см., не може да разчиташ на договори. Тук нещата са по-интимни, по-освободени така да се каже, телесноосезаеми – абе, перверзна история!
  :)))

 4. С това заглавие Иво ми припомни едно мое старо стихотворение от цикъла “Криминална поезия”, което пускам вместо дискусия:

  Мотовилката

  Пароструйката на сифилистичната
  проказа затегна газа,
  почисти зъбния му камък –
  дъха затлачи се от пламък.

  Коронарната захватка
  на локомотивната предавка
  подръпна яко цялата редица
  подложила задъхан глът – глутница.

  Партенката е наводнена
  мирише на Диор и свири Лепа Брена
  кост заседнала напряко:
  “Костов е лайно двуяко”.

  Лъкатуши сребропитейник,
  между джипове, таз и врат прекупен
  от онзи дет го свари да джиросва
  за свян предаден – ресто – мостра.

  Барабаните с опънат гъзоластик
  забиха ритъм за глиганите
  заграбил кой квот можал –
  с прискърбие – народа кучето го ял.

  И правителството се показа
  не трепна и не се пропука
  въпреки че пароструйката на газа
  на мотовилка мушната отзади втаса.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.