ПАРОСТРУЙКАТА СЛЕД ПЕРЕСТРОЙКАТА

Нещо става в Москва. Вече повече от седмица президентът Дмитрий Медведев, смятан за пионка в ръцете на своя ментор Владимир Путин, не подписва указа, с който да узакони раболепното решение на законодателите, с което те одобриха промяната в руската конституция за удължаване мандата на руския държавен глава на 6 години. Наблюдателите са единодушни, че тази поправка цели да позволи на Медведев да подаде оставка, да насрочи нови избори и така да отвори хоризонти за нови 12 години еднолично управление на Путин.

Не знам колко са наблюдателни наблюдателите, но това което наблюдавам, е необичайно забавяне от страна на Медведев. Очакваше се да подпише указа миналата седмица и така да се самоубие политически като президент в угода на шефа, който го постави на поста държавен глава. Но Медведев май не бърза…

Наблюдателният „Файненшъл таймс” пък е забелязал, че е твърде любопитно Медведев да прави забележка на Путин. Защото той е отправил критика към правителството ( ръководено от Путин), че не изпълнява антикризисната програма на страната.

Дали това не е някаква хитроумна игра за заблуждаване на обществото, че властта в Кремъл функционира демократично? Ако пожелае, Медведев има всички законови инструменти на разположение, да изиграе класическия номер на неблагодарното протеже и да откаже да „услужи” на своя покровител с подписа си под указа. Но само ако има характера на Елцин, например. Ще видим.

Вижда се обаче и друго. Обявеното от външния министър Сергей Лавров посещение на президента Първанов в Москва трябваше да се състои, по думите на Лавров, в началото на януари. Това беше заявено при посещението на българския външен министър Ивайло Калфин в руската столица на 19 декември. И до ден днешен от българска страна няма потвърждение. А началото на януари вече клони към средата…

България е най-засегната страна от газовата криза, предизвикана от внезапното, връхлетяло като вероломна икономическа агресия, спиране на руския газ за Европа. Как ли би изгледал Георги в обичайната си роля на близък приятел с Владимир в тази смразяваща ситуация?

Всеки друг, на мястото на Георги , би използвал възможността да постави ребром очи в очи приоритетния си национален въпрос за решаване от същия човек, който публично се похвали, че лично е наредил да бъде врътнато кранчето. Но не и наш Георги-как така ще нарушава рахатлъка на властелина от Москва!

Така че президентът ни или не бърза, или просто не е добре дошъл без санкцията на началството на Кремъл, преди там да решат какво да го правят. Дори и посещението да се осъществи, то вече се бави. И както обикновено, никой не ни обяснява защо. Нито пък се намират смелчаци да питат.

Преди 20 години българите започнаха да проглеждат през мъглата на перестройката към собственото си бъдеще на Запад, По парадоксален начин, историята се повтаря днес. Пак под влияние Русия, започва изтрезняване от „пиарството” на една власт, която се опита да се саморекламира като благодетел на нашето бъдеще със спонсорството на щедрия дядо Иван. Чуждата пита обаче се търкулна надолу и май набира скорост в посоката, указана от Горки: на дъното.

Накъде ще избие пароструйката от новата перестройка, предстои да видим.

36 мнения за “ПАРОСТРУЙКАТА СЛЕД ПЕРЕСТРОЙКАТА”

 1. Г-н Инджев,искрени поздравления за един от най-поливалетните анализи с много напиращи въпросителни,които и в блока,и в държавата и в региона,мъчително бавно…и набирайки скорост,започват,да вдигат мъглата за по-уверено бъдеще на България….без “зловредно” и столетно партийно “пиарство”.Амин дай Боже!

 2. Нека никой да не се безпокои, условните рефлекси на сегашните управници на страната са създадени в доскорошното комунистическо минало:невежото селянче, което се прави на български президент ще съобщи за заминаването си (на същата или друга дата)веднага след предстоящите събития на 14 януари около Народното събрание. След завръщането си е възможно да подшушне на Зорка това, което навремето другото селянче, онова от Правец бе изрекло с понятно облекчение на някой: “Много ни драха в Москва”. И следва Смирненски: “И отново ескадроните летят…” Да се надяваме, че този път – към темната дупка!

 3. “поливалентен анализ”!!! Направо ме убихте! А “”полиномен анализ” как ви се струва?
  Иначе, анализът си е направо “6”! Браво!

 4. Пиша не съвсем по темата, но в момента един народен представител срича от трибуната на Народното събрание. Срича на развален български… Нека да си избираме хорау соито поне могат да четат гладко на български

 5. Пароструйката трябва да измие всичката мръсотия от сегашното ни политическо пространство. Важно е обаче да се осигури, че няма да се натрупва пак (толкова много) мръсотия. Видимо е, че вървим към януарските събития от 1997 – дано постигнем най-малко същия резултат и това правителство да си иде бързичко. Ние обаче трябва да сме готови и с други важни искания – какво трябва да се промени в Конституция, Избирателен закон, Закон за държавния бюджет, Закони свързани с финансирането на партиите и други важни закони и да го отвоюваме от този парламент/ правителство – СЕГА.
  Ако не направим тези промени и не променим законодателната структура, която ни докара до този хал, цялата тази енергия може да отиде на(хал)ост. Другарите дори да сдадат власта – ще си починат, ще се подготвят и на следващите избори с финт пак ще се намърдат във властта – с лека(или по-голяма промяна в конфигурацията).
  Трябва да гледаме по-дългосрочно и да поставим правилните искания за промени, които да осигурят нови и прозрачни правила на правене на политика и ясни отговорности по наболели проблеми – икономически, корупционни, финансови, социални. Времето е малко и не знам има ли готови топ 10 промени, които трябва да се направят сега – за да не останем в сферата на романтично-либералните “нежни” революции – с много (положителни) емоции и без много практически резултати!

 6. нещо не мога да си изясня.Какво да прави наш Георги в Русия.Там са вероломци не спазват търговски договори, не спазват уговорките си.Нека отиде в ЕС нека те да ни дадат газ, нека те да ни топлят нали са ни партньори.Нали се побратимихме с тях за да си помагаме.

 7. Veni, merci mnogo za saveta ot sega natatak shte cheta samo originalni ruski stenogrami i avtenctichnite izkazvania na politicite! Vie sashto prodaljavaite s interesnoto chetivo, viarvam che skoro shte ni udostoite otnovo s Vashite madri razsajdenia.

 8. „Засега системата работи и всичко случващо се в България има много лесно обяснение.“- каза Вени Марковски.

  Абе, Вени, абе, Марковски, седиш си нейде на топло и „системата“ ти работи ли работи.

  Ама газопреносната система до територията южно от Дунав НЕ работи!

  Системата „Народно“ събрание от 1 месец не работи! (че то пък и като работи – какви ли ги е изработило??)

  Правителството (горкото) и то не работи – вместо да се съберат спешно на 1-ви януари, те не могат още да се приберат от Гърция, Алпите, лазурния бряг и прочее работещи дестинации.

  Работи само дезинформационната служба на Гоце и „ризус сардоникус“ на малкия Станишев!
  На последния това му отива – преди 14.01 !

  И когато деветата вълна помете останките на корабокруширалия кораб на червено-жълто-турскосиния триумвират – искам да чуя твоите лесни обяснения, другарю Марковски!

 9. Кога българската пароструйка ще отнесе драскачи като горният?
  Факта,че между Путин и Медведев има разногласия или че президент Медведев критикува Путин е нормално за една ДЕМОКРАЦИЯ! И е едно отрицание на изводите за зависимост на президент Медведев от Путин! Но всеки пише това което му поръчат или по-точно казано за което се плаща повече!

 10. Господин Инджев, извинете ме ако съм пропуснал, но ще бъдете ли на протеста на 14 и какво е мнението Ви за него?

 11. Не мога да разбера цинизма на хората избягали от красива България/примерно в Ню Йорк/ и от дистанцията на времето и нищетата да преподават морал и обективност.
  И не е ли по-добре Москва отколкото Ню Йорк.

 12. Като казваш “всеки пише това което му поръчват или по-точно за което се плаща повече” ( б.р. запазвам “правописа”), явно това на първо място се отнася до ВСЕКИ като теб, Петков. Защото натрапници, като теб, не могат да си представят, че има хора, различни от тях.
  А това, че наричаш “ДЕМОКРАцИЯ” Русия, те разконспирира като много, много зле информиран ( или деформиран).
  И още нещо, запомни от мен: цензура има в медиите…А дори и там не всеки отказ от публикуване на злобарщините на графоманите може да се определи като “цензура”, а по-скоро като елементарна хигиена и превенция срещу агресията в интерес на читателите.
  Тук, Петков, пиша без цензура. Но на такива , като теб, не съм длъжен да давам трибуна. Направи си блог и си ме плюй там…

 13. Драги Вени, благодаря ти, че си ми спестил дългите си тълкувания в моя блог. Радвам се, че си се наел да тълкуваш как тълкувам фактите. Дано да си успял да си защитиш тезата, но, прощавай, не ми е интересно как го правиш. Защото, Вени, струва ми се, ( с доста голяма доза вероятнос) ти го правиш не от любов към истината, а към твоята политическа кауза. Тя, разбира се, е част от реалността, но аз съм избрал друг път. И не ми се влиза в препирни.

 14. Интересно ми е господин Марковски, от коя политическа клика е ? И след като е нещо като “шеф” на Българско интернет общество, дали е тя дясна или лява. Мирише ми на дясното …

 15. В т р и с а н е т о е и при мастити бивши МВР шефове,и при “ипотекирани” политици с “дясно” и набързо рендосано мислене и “буквета” уж не разбрали вменяван на самия президент от баш авторитети “поливалентен политически курс…
  тъй де”за да звучи тежко и “авторитетно”…
  Нещо като бездетните Пена и Йванка и слухенето им до вратата на гинеколога,който загрижено редял исконните детеродни женски органи…при което Пена рекла отчаяно:
  “Ама Ивано,ааа си одим ма,глейтаа гражданка щу работи си има…та нии ли с тиа.. две голи…пу…ки щ,моам да родим ..ма!!”

 16. Вени Марковски е пръв приятел със Станишев, смятай от кои е… Дори в неговия блог някой беше писал, че Станишев му е кум

 17. цяла седмица ми говорят-за газ, газова криза газинсталации,газкранчета,ще ни пуснат газа,-не го пускат газа,пуснаха го вече.до кога не знам?!кой го пусна пак не знам де?путин или медведев?за да им благодаря.а пък дето спряха м….им.сега идва очакването за компенсации-може и във валенки,самовари и ушанки.едно ми е чудно и отново се питам-не му ли е голям на ГОЦЕ двойния шлем!? ами той го захлупи чак та се не видя повече.на Р.ОВЧ.не му ли е много горещо в бразилия?ще го пита ли някой за голямата изгода от дългосрочния договор?какво ще правим ако пак завърти крана студеното лице на КГБ(ДЖУДИСТА)ами БЕЛЕНЕ?какъв ни чака и там? при едно друго правителство не угодно на кремъл-край изгоряхме.(не изстинахме). оставам да си мисля.!!??

 18. Поправка: в бързането съм написал дясното а съм имал в предвид ЛЯВОТО, т.е. г-н Марковски вие ляво ориентиран ли сте политически ?

 19. Идеята за пароструйката е добра.
  Прочетох мнението на Вени Марковски, от там отидох в блога му, попрочетох това-онова. Ами, начетен си е човекът,което,не значи, че съм съгласен с него, просто защото живея в България и се мъча да оцелявам.
  Прочетох Вени Марковски, позачетох се и в руския сайт “опер.ру”.
  Тези две четения ми дават повод да поднеса извиненията си на г-н Ангел Грънчаров за неотдавнашните разменени реплики. Просто си е страшничко. За някои хора думата “демокрация” все още е мръсна дума, а това е плашещо.

 20. Мисля си, че ако Путин искаше конституционни промени, които да му дадат възможност да управлява още 16 години, можеше да направи това по време на втория си мандат. След като се организира формалността “президентски избори в Русия” за четвърти път и “спечели” Медведев, всичко това, според мен поне, би представлявало излишна маневра, ако Медведев идва само за да направи той (защо именно той?) конституционните промени, след което тутакси да си подаде оставката.

  Моето очакване е, че Медведев или ще изкара докрай първия си мандат, който няма да бъде последван от втори, поне не веднага след първия, или че Медведев ще бъде “принуден” от “обстоятелства” да подаде оставка — например ще получи заболяване, което ще му попречи да продължи да изпълнява президентските си пълномощия.

  Не би имало смисъл Медведев да идва само за да се изгласуват поправки в конституцията. Това можеше и Путин да си го направи. Освен ако идеята не е в това Медведев и Путин да изиграят поредно действие на постановката: “Той не ще, но народът го иска” (датираща от 1564 г. и Иван IV), и Медведев да е бил нужен единствено като персонификация на волята на “народа” противопоставена на “скромния” Путин. Тогава бих могъл да разбера идването на Медведев и въпреки това мисля, че би било прекалено, дори за руската действителност Медведев да си подаде оставката след приемането на промените. А колко нанагорно би им дошло на европейските общества и правителства от такъв ход, можете да си представите. Е, не, чак толкова тъпи не вярвам да са Путин и Медведев.

  Ако ми дадете източниците на подозренията ви за дрязги между двамата, с интерес ще ги разгледам, за съжаление нямам физическо време да ги следя отблизо и съм ги пропуснал, но най-вероятно също става дума за постановка, пред вид колко силно са свързани Путин и Медведев в своите финансови интереси…

 21. о,ужжжааассс!газ пак няма!пак няма да има и виновни.

 22. ХА СЕГА ДЕ!?КОНФЛИКТЪТ С ГАЗА И В “ГАЗА”СЕ ЗАДЪЛБОЧАВА!

 23. Само едно не ми харесва на коментарите на Иво Инджев – че са само по един-два на ден…

 24. И Путин и Медведев са марионетки – фронтмени. Това, че Путин е по-старщата марионетка не значи, че той взема решенията кой и колко дълго ще бъде президент. За тези решения си има ръководство на посткомунистическата мафия. Ако двете марионетки не решат въпроса с падащите приходи в мафиотската хазна ще бъдат отсвирени и двамата и ще бъде назначен нов “ръководител” на оскотялото руско природонаселение. Същото важи и за Първанов. И той е редови служител на същата тази мафиотска организация назначен от нея чрез бутафорни избори на съответния пост. Ако двамата със Станишев не удържат положението в задунайската губерния и се стигне дотам да бъдат застрашени руските интереси, ще бъдат подменени и двамата. Резервите вече загряват.

 25. Нещо за най-новия писък на правителството – забрана за демонстрации,протести и т.н.Това не е ли противоконституционно.Пак ще ни похвалят ЕС и не само те.

 26. Иво,
  явно не сме се разбрали по трасето (както често става в Интернет). Ако искаш, не одобрявай това съобщение. Аз не защитавам политическа кауза. На този етап все още не съм член на партия, не съм политически ангажиран, говоря си еднакво добре и с БСП, и със СДС, и с ДСБ, и с НДСВ, и с ДПС. Дори и с ГЕРБ се случва да си поговоря.

  Аз искам сериозните журналисти (а ти си такъв, мисля) да не изпадат в нелепи ситуации, като тази да се прави цяла публикация за (не)посещението на Първанов в Русия и оттам да се правят погрешни изводи.

  Ако ти не се засягаше толкова лесно (а мисля, че в случая си се засегнал?), щеше да направиш това, което правят другите блогъри, аз вкл. – да добавиш един-два реда под оригиналното си съобщение, като зачеркнеш грешната информация, но така че да се вижда, че си сбъркал, а след това си се поправил.

  Иначе, като не го правиш, почваш да губиш уважението на читателите ти, които могат да проверяват информацията.

  Нищо лично – надявам се, че ме разбираш.

 27. Вени,

  честно казано, няма нужда да се разбираме . Достатъчно е, че си говорим без лични нападки.
  А за Първанов съм свободен да си правя изводи. И не само аз…
  Дали той е сериозен президент?
  Не е ли това по-важен въпрос, отколкото сериозността на който и да било журналист?
  Така че, пиши му.
  Ти знаеш как.
  Той наистина има нужда от съвети ( защото е неадекватен по много въпроси).
  Аз, като някакво си маргинализирано блъгоръче, не заслужавам чак такова внимание .
  И още нещо: толкова ли е срамно да си признаеш политическите предпочитания? Поради что се срамиш?

 28. Аз лични нападки не си спомням да съм използвал дори и срещу хора като покойния Димитър Калчев, който дадох на съд за клевета 🙂

  Аз не се срамувам да си призная политическите предпочитания, но откакто се занимавам с частен бизнес и обществена дейност (паралелно, понякога ту с едното, ту с другото), съм забелязал, че с който и да си говоря, винаги избива към политически предпочитания. Не случайно изброих по-горе партиите. Но нека съм по-конкретен – аз съм поддръжника на Хилари Клинтън и Барак Обама. Мисля, че те имат възможност да променят доста неща.
  В България политиката по отношение на бизнеса на сегашното правителство също ми харесва – намалиха данъците до 10%, намалиха и ДОД на 10 %. Вкараха най-сериозните инвестиции през последните 20 години у нас.
  Не ми харесва (и съответно съм пуснал сигнал до Главния прокурор) това, че МДААР купува скъпо и прескъпо софтуер на “Майкрософт” чрез посредника ЦАПК “Прогрес”. В този смисъл сам виждаш – има министри, има и министри.

  Не мога да разбера защо, ако някой друг има конкретни данни за далавери, не стори същото като мен – да пусне сигнал, после да дава показания, да организира събирането на доказателства и т.н.?

  Иначе да – лесно е да се критикува, лесно е да се правим на герои, докато не опре работата до конкретни неща.

 29. Впрочем, явно в Кремъл четат твоя блог: http://interfax.ru/politics/txt.asp?id=56596

  Пак да кажа: не е нужно да се измислят сензации. Сензациите или ги има, или ги няма. Ако се опитваме да ги измисляме, винаги ще се окажем в положението на хора, които представят желаното за действително.

 30. Вени демонстрира типично комунистическо великодушие към Иво. Няма нужда другарю Марковски. Всички знаем кой е Вени Марковски и кой е Иво Инджев. По делата им ще ги познаете. То е ясно, че Вени не защитава политическа кауза, както високомерно пояснява. То такава няма и никога не е имало. Каузата е мафиотско-икономическа и тази на комунистическата далавера от стъпването на миризливия Руски ботуш през 1944, чак до сега.

 31. Без връзка с материала, но във връзка с очакваните шествия, митинги и прочие днес, които авторът на блога, както и мнозина от нас, има намерение да посети.
  Вчера в София, комплекс “Младост”, бе разлепена бележка от топлофикация, че днес (14.01) ще минават на ИЗВЪНРЕДНО отчитане на топломерите и ще е добре да си седим по домовете, за да не ни надпишат сметките (последното е имплицитно изразено).
  Това, че съм параноик не значи, че не ме следят и не ме препятстват да изляза на улицата, нали? 🙂
  Просто бях бесен, а няма къде да го споделя. С което затварям спама.

 32. Драги Вени, понеже ме съветваш разни неща, да те посъветвам и аз да си проверяваш източниците.
  За възможен разрив между Медведев и Путин, макар и не много вероятен, разсъждаваха западни и руски ( !) коментатори още миналата пролет. Причината бяха информациите за негласно състезание при формиране на техните екипи, които даваха основания за подобни предположения. Така че това, което на теб ти се вижда “сензация” ( поради неинформираност), за други отдавна е сюжет, който заслужава да се анализира.
  И още нещо: ти може и да нямаш нужда от такива “сензации”, но, повярвай, не всички мислят като теб. Аз сам решавам дали има нужда да пиша нещо, или не.
  Впрочем никъде в текста не съм произвел “сензации”. Цитирал съм “Файненшъл таймс”, където акцентират върху необичайния факт, че Медведев се “кара” на Путин за неизпълнение на антикризисната програма. И съм оставил отворен въпроса какво ли би могло да означава това ( а би могло да означава и обичайното в света на политиката еманципиране на протежето от покровителя, ако Медведев имаше характера на Елцин, както подчертавам).
  Така че , извинявай, но забележките ти са , меко казано, любезно ( но) некомпетентно заяждане.
  Между нас казано аз не бих се осмелил да ти давам съвети в областта, в която си силен- как и какво да правиш в твоя бизнес. Но ти явно смяташ, че разбираш и от моя “бизнес” повече от мен и то д такава степен, че да ме поучаваш как и какво да пиша. Това е доста надменно, защото надхвърляш границите на своята компетентност. И не говори добре за твоята самопроценка.
  Иначе винаги е по- лесно да търсиш грешките у другите, отколкото да напишеш и обосновеш някаква своя теза. В това отношение ти си обаче “дребосък”: имам си постоянни клиенти, които кълват всяка моя буква и дебнат да ме затапват по трогателно малоумен начин, защото не разбират, че с тази фанатична дейност, без да искат, ме признават за адски важен фактор ( в собствения им живот, от който отделят толкова време и усилия да се борят със “злодей от световна величина”, като мен).

 33. Ей, това комунягите се пръкват навсякъде-като ракови клетки са! А, бе Марковски, а,бе Николов!Що не си ходите по червените блогове ами замърсявате пространството тук!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.