“Тука има, тука нема” газ

След поредните фалшиви фанфари за края на газовата криза, защитниците на властта пак, макар и все по-отчаяно, ще кажат,че не са виновни нашите власти. Нито произвеждаме, нито транспортираме газ. Така ли е?

Да не се връщаме към факта, че сме в положението на сирачето, отглеждано от една мащеха, изоставено от нея насред гората ( Хензел и Гретел поне са „комбина” и така надхитряват вещицата). Нашата обреченост на зависимостта от монополните руски достави е факт, който обикаля новинарските емисии и коментарните рубрики в цял свят ( дават ни за пример как не бива да се „защитават” националните интереси). „България” стана тези дни синоним на „жертва” на свръхзависимостта от руския суровинен износ. Темата за газовата криза е водеща и ние се шмугваме като шушумиги точно по този начин в световните новини.

Като страничен продукт от имитацията на загриженост от страна на ( гузните?) ни ръководители се откроява ентусиазмът, с който те се скъсват да обещават край на газовата суша. Някой брои ли колко пъти вече ни предрекоха щастлива развръзка, само за да се окаже отново, отново и отново, че нищо подобно не се случва? Каквито и да се причините за поредния провал на транзита, по веригата на разваления телефон остава да кънти на кухо последният фалшив глас. Нашите „държавници” час по час изскачат като кукувичка от часовник и с грейнали личица оповестяват, че Русия отново ни е освободила-този път, от газовото ( си ) иго.

Играта на „тука има, тука нема” газ продължава с точно такъв резултат, с какъвто обикновено приключва тази улична шмекерия в полза на тарикатите, на чиято въдица са се хванали лековерни граждани:

Както и да хвърлят заровете се получава, че ТУКА НЕМА!

Ако поне малка част от бодряшкия оптимизъм беше впрегната от властта в търсене на алтернативи, положението днес щеше да е друго-като в нормалните европейски държави. Те си взеха бележка от руския шантаж срещу Украйна през 2006-та и ускорено разработиха ( и приложиха) допълнителни мерки за париране на нов подобен евентуален руски ритник.

И още ли ще твърдят защитниците на нашите впрегнати в руската тройка троянски коне, че няма как да бъде доставен газ по други пътища? Умниците, овластени да ни управляват, изведнъж прогледнаха. Сега вече „откриха” късия път на алтернативата от около само 70 километра до Гърция, както и възможността за внос на втечнен газ. Наложи се френският посланик в София Етиен дьо Понсен да напомни, че Франция отдавна е предложила да съдейства за варианта с втечнения газ.

У нас се случи точно обратното на онова, което стана в Европа след руския рекет срещу Киев през 2006-та. На енергийния форум в Загреб през юни 2007-ма, след дълга среща на няколко чифта очи, Първанов обяви публично, че България ще работи за осъществяване на нов руски проект за транзит на газ. Така повечето българи научиха за „Южен поток”.

Друг е въпросът колцина помнят това и си дават сметка, как сме изпързаляни. Западът се усети, наложи карантина на Първанов за неговото съучастничество в енергийната атака на Путин. Така президентът на България изведнъж взе да скромничи и да бяга от отговорността за личната си роля, когато видя, че сервилността му към Путин се наказва с пълна евроатлантическа изолация на неговата личност.

Всичко, което президентският антураж успява да постигне за нещо като пробив в домашния му арест, е пазеното в тайна, но напреднало вече като подготовка негово пътуване в Япония. Тя, макар да не е част от ЕС и НАТО ( в чиито изолатор Първанов трайно е настанен), е втората икономика в света и ни предстои да чуем големи хвалби по повод планираното посещение на остракирания ни от западните съюзници държавен глава.

А „Южният поток” , да припомня, довлече преди година в София пълноводна руска делегация, начело с Путин и се разля в общо три големи енергийни проекта. Зависимостта от Русия беше подложена на” лечение” с още по-голяма зависимост. Това можеше да се опише като мазохизъм, ако не си е живо национално предателство.

У нас за такива неща няма съд и възмездие. Тодор Живков, след като не успя да подари НРБ на СССР ( гнусливо не ни пожелаха), продаваше независимостта на България срещу евтин петрол и го реекспортираше по капиталистически цени, за да пълни с получената разлика от стотици милиони долари хазната. Но след преврата го погнаха за скъсаните му чорапи.

Така че справедливост „тука нема”.

14 мнения за ““Тука има, тука нема” газ”

 1. Жан Виденов напуска БСП,заради управлението на Сергей Станишев,
  който пък със свръх “багаж” от много милионни загуби до 13.01.09 … се пуска на и към Москва,утре сутринта. 14.01.09….

 2. Не е извън темата!
  Написах “Елена Джелебова” в Google, защото ми обясниха по медите, че това е ЛОШО! Видях и прочетох. Последвах линковете. Колко нормалност има у нас българите – днес и сега, когато е немислима.
  Пародията със Серьожа, Гоце, газа, Путин си е тяхна – това са ТЕ, аз и моите сънародници сме НОРМАЛНИ хора.
  Бурените не могат да закрият слънцето. Те са само воля за буренясване. Ние ще култивираме страната си. Ще наторим бъдещето си с ТЯХ – с отпадъците (от Сирищник или от Херсон – все тая).
  Стоплих се!

 3. Др. Путин цели по-далече. Както се вижда, иска да свали Юшченко и да постигне с Украйна това, което се опита да постигна с Грузия, но без директно нахлуване. И за целта е нужно да накара ЕС да му извади кестените от огъня. Той действа по методите на своя кумир Сталин, както е известно, официално втората световна война почна, за да защити Полша от Германия, а свърши, като между другото Полша попадна в лапите на Сталин, при това със съгласието на тия, които почнаха войната именно за да не пада Полша в нечии лапи. Ето вчера, когато всички протоколи се подписаха така, както искаше Русия, се обяви, че “газта ще тръгне утре, ако не се появят допълнителни пречки”. Тогава си казах, че малко преди газта да тръгне ще се появят такива пречки. Оказах се лош пророк, пречките се появиха малко след като газта тръгна. С целият арсенал от средства, основното от които е, че комисията не е допусната до мястото на контрола, а след това се обявява, че газта върви, но малко по-късно, Украйна е блокирала тока на газта. Разбира се, това не може да се потвърди, защото никой неутрален наблюдател не може да го потвърди. Уж се организира контрол, но ние знаем какво става, отива комисията и портиера не я пуска, не можел да им прочете личните карти, защото са на латиница. Ама имало междуправителствено споразумение. На него никой не му е казал. На него Путин не му е началник, а някой си Хренов, който е в града и не се знае кога ще се върне. А може да е и в отпуск до края на месеца или в болнични до края на март. Като дойде ще му се докладва. И заместника му го няма, баба му е болна. И т.н. и т.н.
  Ние сме пекани в това отношение, много сме видели и много бързо ги схващаме тези неща. Европейските ни партньори обаче трудно ги схващат и все си мислят, че нещата са такива, за каквито се представят. И сигурно ще застанат на страната на Русия в спора и Украйна ще бъде заклеймена официално. С последващата карантина и лошо отношение. И ще заменят Украйна срещу редовни доставки на газ. Единствената ми надежда е че съм лош пророк.

 4. Един друг “южен” поток, или ако не южен, то със сигурност насочен надолу, се задейства всеки път, когато се задейства един определен механизъм, в едно определено помещение, което можете да откриете във всеки български дом. Изключение правят тези, при които помещението е изнесено в кабинка в двора с дупка в пода. Там южният поток няма как да го подкарате.

  Не че не забавно, господа, да измисляме нови и нови форми на “нагнетяване на обществена отрицателна енергия”, както би казал Г. Пирински. Понякога обаче се налага освен чрез думи и чрез действия да покажем на Пирински и на Станишев и министрите в правителството му и на Първанов, че когато “отрицателната енергия” се “нагнети” в достатъчна степен, идва време да задействаме всички “южния поток”, за който ви споменах и всички споменати личности да изтекат по него.

  Очаквам ви утре пред сградата на Парламента 🙂

 5. Вижте, в нашия обикновен човешки живот особено участие взима нещо, което се нарича “опит”. Има не малко случки и събития, които са повод да поклатим убедено глава и да произнесем: О,моля ви, наясно съм – имам вече опит… или добър опит… или дълъг опит… Надявам се, че не казвам нещо спорно,предубедено или болнаво и до тука всички сме съгласни, че е така.Е, добре, след десетки години понасяне на тонове лъжи от могучая-кипучая- советская Москва, винаги опровергавани от последващи събития, днес аз поклащам уморено и напълно обезкуражено глава и в отговор на всичко изречено по повод на газът и Украина от Путин,Медведев, Медведев 2 или който и да е от тях, аз казвам:”Те лъжат!” Не знам, така е може би още от времето на Иван Грозни насам, но откакто аз лично ги помня, те участват в делата на света само лъжейки.Затова без да имам каквато и да е политическа или етническа предубеденост,в тази препирня аз просто вярвам на Киев.И аз, един никой на този свят прошепвам: “Горките украинци”. Сам ли съм?

 6. Не мога да взема физически участие в започващите протести утре, но в сърцето си ще бъда до вас, макар и на хиляди километри от страната. Тези протести са шанс за изчистване на имиджа на Родината. Успех приятели!

 7. Spored men triabva da se zadeistva procedura po otsraniavaneto na Pyrvanov. Triabva da se provede i razsledvane kolko pari e poluchil toi za taka narechenia goliam shlem.

 8. За мен ЕС е символ на прогреса и пазарната икономика на свободата и солидарността между хората.Надявах се те като по умни и модерни да ни помогнат на нас като по глупави да се “цивилизоваме”.Но какво се оказа спряха ни реакторите на АЕЦ “Козлодуй”, спряха ни парите за усвояване за да могат те да си ги усвоят (откраднат), затвориха си трудовите пазари, унищожиха ни селското стопанство за да си продават техните стоки.Е кога българският народ ще прогледне, че ЕС е един балон от медийна пропаганда.ЕС за мен е символ на ретроградното, на лицемерието, на двуличието.Така че му е време на нас българите да му бием “Шута” и да си гледаме интересите без външни помагачи и “Акушерки”.

 9. Не сте сам Дончо, на мен също ми е мъчно за Украйна – те май ще бъдат изкупителната жертва, но ние – дано все още има полезен ход за нас.Макар, че нашия тръгна за Русия да моли и да се подмазва, пак сбъркахме, не мислите ли?

 10. Уважаеми г-н Николов,
  ЕС е нистина символ на прогрес, на пазарната икономика и личната свобода! Това е един от малкото примери, които демонстрира, че съществува работещ модел, където просперитета на отделния човек зависи до голяма степен от него самия, а не от това къде се е родил и на кой е роднина.
  Нима сте толкова сляп да видите, че институциите на ЕС са единствения двигател на нашето развитие напред и в правилната посока. Болно ми е да го кажа, но ние нямаме вътрешен ресурс, които да стимулира това развитие. Достатъчно видяхме от това как си гледаме интересите и на къде ни водят “отговорните фактори” в страната – към пълна зависимост, към пошлост, феодален манталитет, алчност и пълна социална и духовна разруха! Абсолютно нормално е България и ЕС да имат както противоречиви интереси по определени теми, така и еднакви интереси по други такива. Но аз съм убеден, че по темите, по които имаме общи интереси, можем да използваме ЕС да постигнем резултати, които са важни за цялото ни общество (в момента се сещам за няколко – ниска корупция, вътрешна сигурност, ниска криминалност и мафия, свободен пазар и т.н т.н). “Да си гледаме интересите” има много силен емоционален заряд, но малко рационалност, по отношение как ще го постигнем. Затова ни трябват и двата елемента.

  П.С. Надявам се, че приликата на името ви с една друга личност (в момента министър) е напълно случайно. Иначе с Вас бихме имали други теми на разговор – за спечелени тръгове, за натиск върху комисии, дори промяна на стратегически приоритети и програми, за да се осигурят достатъчно приходи за “наши фирми”.

 11. Съгласен съм с мнението на г-н Николов, но не съм сигурен, че имаме необходимия ресурс да се справим сами. А че “безплатен обяд” няма е повече от ясно. Нито Русия, нито ЕС, нито който и да е друг би ни помогнал ей така – от добри чувства. От нчколкото злини трябва да се избере най-малката.

 12. Има две мнения,които поне за мен, са показателни наредо с други:на меги и на koss:
  1/ В предишни коментари-могат да се намерят-казах,че ако искат да останат с добро в историята,сега е моменът за управляващите,поне за едно м н о г о з н а ч и т е л н о отлагане….единят го п р о п у с к а/?/,а другият търчи към Кремъл/!/,когато украинската газопреносна мрежа вероятно и взета на “буксир” от американски компании…а имаха шанс!!
  Дори помня/1997/,че мъжкото поведение на Н.Добрев …бе на мъж и пич…
  Казал съм го много пъти на този тъжно-известен “комсомолски”елит,но макар помежду си да се “дебнат” приближаващите събития ги тласкат в една лодка и сплотяват, а в това е и нашата орис….
  2/koss е другият точен анализ,с който просто няма как,да не се съгласиш….
  3/Сега когато децата са на улицата,е добре -ако пожелаят- и др.участници в блога,да преценят кой къде застана…!!!
  По поведението им ще ги познаете на кого и как служат…..

 13. Както виждате аз се подписвам с името си и не се страхувам да си кажа мнението.По образование и призвание съм строителен инженер и нямам нищо общо с юпито министър, за когото намеквате, като прагматичен човек смятам, че е редно сега ЕС и НАТО като наши партньори да ни помогнат като ни осигурят газ, ток и финансов ресурс.Ние им дадохме бази, свободен пазар да си продават стоките, бели роби да им работят безплатно.Прав е др. Путин като казва, че те сега са наши партньори така че от тях да си търсим нужните ресурси, изборът си бе изцяло наш.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.