Януарски с бития

Това беше най-голямата антиправителствена демонстрация от разпадането на СССР досега…”Не съм виждал тук нищо подобно”, сподели един младеж…Около 1000 души се опитаха да нахлуят в парламента…Хората са ядосани заради икономическата ситуация…

Горните редове са извадки от съобщения на световните агенции с днешна дата но не отразяват ситуацията в София, а в латвийската столица в Рига. С митинга пред парламента в българската столица нямаме шансове да учудим света. Той не беше нито грандиозен, нито невиждано агресивен. И все пак…

Все пак чудото се състоя. На 14-ти януари гражданите най-после изплашиха властта ( не полицаите, а онези, които са ги инструктирали очевидно да не се церемонят да приложат сила).

Законодателите от мнозинството си бяха дали щедра почивка от близо месец. Държавата им явно беше използвала времето да се подготви за бурното „посрещане”, което беше обещано на отпочиналите депутати още преди Коледа. Тогава, на 19 декември, парламентарният шеф Пирински „финтира” протеста на студентите в последния работен ден на НС като еднолично нареди предсрочно прекратяване на работата и излизане в продължителна ваканция само минути, след като законодателният ни храм беше отворил врати. Целта на Пирински беше да се избегне контакт с митинга, насрочен само час, час и половина по-късно. С което предопредели пък „посрещането” на 14 януари.

Като основен недостатък на протеста почти единодушно се сочи липсата на организация, лидери и ясни искания. Позволявам си да опонирам, че точно в този „вакуум” на лидерство и организираност пролича събуждането на гражданското общество.

Това беше първият истински граждански протест от много години насам. Всички останали бяха ограничени досега в рамките на исканията на студенти, отделни граждански организации, като екологичните, или на браншови интереси, свързани с учители, лекари, металурзи, земеделци и …полицаи.

А най-жалък беше журналистическият протест през септември, на който шепа хора мрачно се разхождахме като мокри кокошки пред църквата „Св. Седмочисленици”, където безмълвно се помолихме под дъжда на „неизвестните извършители”, ако обичат, да не ни бият с чукове, както бяха пребили колегата Огнян Стефанов.

На 14 януари на площада пред Парламента нямаше ясно изразено мнозинство на група, около която другите да се обединят. Имаше млекопреработватели и еколози, студенти и просто активни участници в общуването по интернет. Но масата хора бяха гражданите, решили да подкрепят исканията на протестиращите, които се бяха самоорганизирали по интернет. Твърдя, че такова нещо се случва за пръв път от 1997-ма насам.

Не бързайте да вярвате на триумфиращите „победители” в сблъсъка. Да, полицаите набиха демонстрантите и ги прогониха от площада. Видях окървавените да бягат покрай мен. Хванах се за един стълб на ъгъла на ул. „ Иван Шишман” пред х-л „Радисън”, за да се задържа и да не бъда повлечен от бягащата маса хора, която можеше да ме прегази в масовото отстъпление. Вече очаквах да отнеса боя, но ме подминаха като „безопасен” и продължиха да налагат бягащите младежи.

Ако изключим жестокия побой на полицията над малцината останали граждани на същия площад в малките часове на нощта на 11 януари 1997-ма, това беше най-яростната разправа с демонстранти, която съм виждал в България.

Оставям за края онова, което несъмнено ще бъде извадено пред скоби от желаещите да опишат събитието като провал на гражданския протест: предизвикателството на младежите. Някои маскирани, други не, те явно бяха дошли с твърдото желание да се бият с полицаите. Повече за тях ще научите от властите-те арестуваха десетки от най-активните „дразнители” ( пред очите ми извадиха камък, чудесно веществено доказателство за „вандализма” на демонстрантите, от раницата на едно момче на видима възраст около 15 години).

Дали са футболни хулигани? Не знам. Сигурно. Както е също така сигурно, че техните изстъпления свършиха отлична работа на управляващите, давайки им повод да разгонят демонстрацията, да покажат сила и безкомпромисност с надежда да сплашат гражданите и да охладят желанието им за нови протести.

Уплашените, обаче, са властите. Дългогодишните им целенасочени усилия за смазване на гражданската инициатива се оказаха безплодни-граждани, готови да им се противопоставят, все пак има.

Кой точно е битият и какви са тези събития? Януарски ли са?

57 мнения за “Януарски с бития”

 1. Не ви ли се струва твърде жалко , че именно тази жандармерия, тези полицаи, които наскоро символично протестираха, точно те сега излязоха озверели срещу собствения си народ, който всъщност излезе, за да ги защити.Нима те вече са доволни от живота си, нима те сами щяха да постигнат нещо, не им ли минава през ума, че само ако повече хора се вдигнат на протест – тогава евнтуално ще се случи бленуваната промяна ( е според резултата от изборите,в които е задължително да се участва ). Това си е мойто мнение!

 2. Не видях полицаите да бият, защото при изтласкването отстъпвах на 20-30 м. пред кордона, но пък отнесох няколко снежни топки…

  Останах с впечатление, че полицейските палки се вдигат точно сред групичките с най-агресивни участници. Може да е пострадал и някой, попаднал на грешното място, но като цяло полицаите бяха доста внимателни.

  Гадно е, че има бити, но някои от ударените сами се опитваха да се врежат в кордона.

  Доволен съм от самоорганизацията. Мисля, че си изиграхме картите максимално добре в ситуацията, в която бяхме поставени. Вече е ясно, че властта е от едната страна, а родолюбивите граждани – от другата.

 3. Хубаво го отразихте! Едно от най-обективните описания на протеста, което виждам до сега.

 4. Да, в различни части на площада гледката беше различна и затова различните гледни точки се допълват…
  Оказах се май сред най-големия бой около 12.35, когато настана масово бягство. Ако не се бях хванал за един стълб, щяха да ме стъпчат самите младежи ( имах избор да бягам заедно с тях, но предпочетох да остана). Така се оказах в един момент зад гърба на полицаите, които налагаха всеки, който…бяга.
  Някои младежи отнесоха шутове…Имаше окървавени глави…Един полицай падна, но от подхлъзване точно пред мен…После кордонът се строи край “Радисън” и към него полетяха снежни буци, чиито обект, без да искам, се оказах и аз, понеже бях зад гърба на полицаите…Една метална решетка прелетя над главите на униформените и за малко да ме направи жертва на “приятелски огън”..
  Накрая полицаите се прегрупираха, обърнаха се и започнаха да ни изтласкват метър по метър от площада ( бяхме “нелегитимни” демонстранти, защото митингът вече беше забранен и всяко действие, което можеше да се изтълкува като съпротива, можеше да отприщи съответната “законна” репресия срещу нас).

 5. G-n Indjev blagodarja vi za vashata statija! Az sam v chujbina i se macha da sledja sabitijata i posleditsite ot protesta po Internet i s netarpenie ochakvah komentar ot vas.
  Naistina grajdanskto obstestvo se probudi i dano horata da ne se otkajat da protestirat sled politseskija proizvol i poboi. V protiven sluchai i poslednite ostanki ot demokratsija v Bulgaria ste badat zalicheni ot vlastite, koito veche otkrito i brutalno si slujat s pohvatite na totalitarizma. Az sam potresena, a sigurno i Evropa ste ostane potresena ot nachina, po koito bjaha prebiti nevinni hora, v tova chislo vazrastni i nepalnoletni, chast ot tjah, sled kato protestat veche e bil prekasnat i te sa bili dalech ot Parlamenta!(Tova mi kazaha moi blizki, koito sa videli kadri po televizijata, zasneti ot ekipa na S. Dikov).

 6. С голямо нетърпение очаквах датата 14 януари. И понеже не живея в България в продължение на три часа гледах директно по канал 3 излъчването на събитието.Смятам, че протеста от сериозност се превърна в комедия и после в плачка с някоя и друга пукната глава, но не и на тези, които бяха в първата редичка.Слушах и пресконференцията на Миков и Калфин. Мога да си дам и моята гледна точка, но мисля, че просто ще си изгубя времето. До сега бях далеч от родината си само физически и ежедневно се интересувах от състоянието на нещата. Днес когато станах свидетел, на бездушието, липсата на достойнство на моя народ. Овчедушието и примиримиста с тези които го шибат с най големият и чепат уред измислен на земята мисля да спра да се интересувам от това какво става в България. Ако някога нещо се промени ще разбера и може да си сменя мнението. За сега освен съжаление към по- голямата част от заспалият ни народ нищо друго не мога да пожелая. Дано да се пръкне някой водач и да спаси близките ми и приятелите ми от тази власт, която го е прегърнала в смъртоносна хватка и няма пускане, защото жертвата даже и не се дърпа. Ще се моля!Колкото по- малко научава света за нас, толкова позора и срама ще бъдат по-малки.” Нека носим още срама по челото, синила от бича, следи от теглото, нека….”

 7. Били сме на не повече от 30 м. един от друг, но сме станали част от различни случки. Преминах през кордона с щитовете пред Радисън два пъти. Първият път се доближих, обясних защо искам да мина и ме пропуснаха вътре. Вторият път преминах в обратна посока, откъм гърба на полицаите и с лице към летящите снежни топки – пропуснаха ме отново любезно.

  Затова ми се стори, че критиката за лют бой по протестиращите е пресилена. Сега виждам снимки и любителски кадри, на които ясно се вижда как полицаите удрят бягащи хора. Очевидно мнението ми не е обективно и няма как да е, защото виждах какво става само непосредствено около мен.

  Смятам обаче, че са действали по команда, защото не се движиха равномерно, а ни изтласкваха на импулси. Ако някой разбира от жандармерийски стратегии, може да обясни. Вероятно и боят е бил по команда в определени зони.

 8. С една дума, в най-хлъзгавия ден, за който ни предупреждаваха метеоролозите, останахме изпързаляни.

 9. Tozi pyt dyrjavna sigurnost se beshe podgotvila dobre – i maskitanite agresivni lica si biaha kakto triabva, i administratora na sajta sys informaciata za vzrivnoto ustrojstvo, i samodelnite vzrivni ustrojstva, namereni u niakogo (?????), si biaha na lice.
  Ochevidno v putinska Bylgaria veche normalen protest ne moge da se organozira.
  No, gospoda oficeri, ne mislite li che preigravate ??
  Ne se li strahuvate naistina ot gneva na horata, zaradi tova, koeto nat(v)orihte naposledyk ???

  P.P. Maskata na bat,Bojko kato che li padna do zemiata.
  Bedni mi narode,gotvi se za oshte 4-tiri godini razgrabvane na BG-to, tozi pyt vyv variant BSP+BB

 10. Жертва на “приятелски” огън не сте бил и слава Богу….но сред родолюбивата коалиция,обърканата опозиция и с очакваните удари под кръста на истинската и вече “поуплашена Власт…”едва ли ще е така…,когато е в ход активираният процес на р а з м и в а н е на границите….
  Интересно е, дали и как, гражданите ще се разтапят с усмивки пред полицай ..или ще се припомнят след дни строфи на Вапцаров за “строго гледане под вежди!!!”
  Има спотайване и дебнене,което -по-скоро-не е на добре за Мистър Клийн,въпреки старания за “беритба на кестени” в Москва и Киев….
  Може би на някой,свикнал,да борави и с огъня и водата, ще му се чуе гласът,когато и ако поутихнат страстите!

 11. Ангел Андонов, няма да критикувам Вас лично, а думите Ви.

  Протестът беше читав, повечето граждани се държаха достатъчно адекватно на ситуацията и постигнаха нещо много важно: показаха, че полицията охранява не гражданите от вандалите, а управляващите от гражданите.

  Ние не сме предизвикали агресията и не сме станали комични. Напротив, защитавахме достойнството на България през цялото време! Какво по-различно смятате, че трябваше да направим?

 12. Всеки ден ще е така до Победата!
  Червени боклуци!
  Червени боклуци!
  Червени боклуци!

 13. Г-н Инджев,

  Тук добавям една инциатива на приятелите на убитият студент Стоян Балтов. Мисля че тази кауза е част от пробуждането на гражданското общество. Макар и малко “наивни” според мен исканията на тези младежи, съвпадат с част от реформите, които трябва да бъдат извършени. Ако смятате, че това не е просто “използване” на вашия личен блог с голяма и мислеща аудитория, моля да одобрите този коментар.

  Ето го и текста (извинявам се за латиница):

  Neka vsichki se prisuedinim i da dadem svoia glas v znak na suprichastnost i s nadejda za spravedliva prisuda za onezi, otneli jivota na Stoyan Baltov.
  Izprashtaite peticiata do vsichki vashi blizki, za da budem poveche i da ni chuiat!

  Za bulgari peticiata e http://www.bgpetition.com/stoyanbaltov/index.html, a filmchetata sa na http://www.youtube.com/watch?v=bWOxCVlsMTo ili http://www.vbox7.com/play:c51eb7ae.

  Ima i peticia za foreigners : http://www.gopetition.com/online/24467.html, a klipcheto in english go ima na http://www.youtube.com/watch?v=-QOzVPpA_oA

 14. Беше ужасно няколко пъти се разминах на косъм, а до мен пребиха няколко човека, между които и момиче, и нищо не може да ги оправдае. Трябват ни истинска организация, хора които да поведат и обединят останалите и ясни цели – да се махне правителството! До това води управлението на БКП/БСП.

 15. Е, не е ли кенефа на Европа, чиято дупка е управляващото мнозинство, сегашната България?

 16. Понеже вече се зарекох да не коментирам протеста ще ти отговоря с един линк на едно 19 годишно българско девойче. Тук ще разберете защо мнението ми за всички българи без тези на площада пред народното събрание е негативно ( за това иде реч, а не за вас смели и отговорни люде) ето поста http://darkelf.blog.bg/viewpost.php?id=277261

 17. Не бях там, защото смятам, че през 21-ви век тези неща трябва да се решават пред урните…
  Бях там миналия път и съм горд от това, така че знам как се чувстват участниците – особено по-младите.
  Жалко е че в тази държава наистина не си струва да се живее…

 18. Здрасти Иво, не съм знаела, че имаш блог, чак днес го открих като търсех информция за днешното ТВ интервю.
  Искам да кажа на всички пишещи тук, че имах удоволствието да бъда с Иво и приятели заедно на протеста, след което му взеха интервю, окачествено по-късно като “най-доброто интервю за деня в целия ефир” :))
  Протестът според мен беше саботиран, много добре режисиран от пределени структури, агресията дозирана изключително добре и целта постигната – най-големите информационни агенции отразиха събитието. Избори идват все пак!
  Дано се събудим най-накрая от летаргичния си сън…

 19. Начини има много, Иво кой според теб е най-добър, този ли, това ли е формата? Къде отива тогава съдържанието?

 20. Чаках този ден. Благодария на Иво Инджев и Радо за споделените впечатлиния, Задължен сам на всички протестиращи и присаствували на площада вчера. Много съм далече от София, а така бих желала да сам там.
  Вчеращният протест ми давате надежда, че има и будни между милионите спящи и моята надежда днес е малко повече от вчера.

 21. Добър ден г-н Инджев,
  Идеята Ви за заглавие е страхотна.

  Идеята да се показва на полицаите и ония вътре отворена длан е страхотна.

  Бях на Площада около 10.30 часа.
  Учуди ме спокойствието, което видях в очите на полицаите.

  Според мен е важно да се научим бързо да се отръпваме от провокаторите.

 22. Изключително важно е да се поразсъждава над следното: 1. МВР е получило сигнал за предполагаем бомбен атентат на мястото на протестта, който всъщност е в непосредствена близост до сградата Народното събрание. 2. Кметът на София е разбрал за този сигнал около 9:30 ч. 3. Официалното начало на протестта е обявено за 11:00 ч. 4. Същият е прекратен почти час след това, поради заплахата от предполагаемия атентат.

 23. Радвам се, че най-сетне у нас се случва нещо, което не влиза в графата “дирижиран от властта отдушник на напрежение”.

  Фактът, че нито един политик не излезе цяла вечер да се изкаже достойно в националния ефир и да заеме ясна и почтена позиция по гражднаското недоволство, е показателен за уплаха, сковал политическата ни класа. Вместо това, националната телевизия елегантно отразява най-напред изцепките на екстремистчетата.

  Заслужава да се отбележи хвалебственото слово, което министър Миков изнесе в централните новини на Канал 1, за действията на подопечните му и заявката му, че МВР разполагало с много по-големи ресурси от тези, които използвало днес.

  Това последното прозува като заплаха от уплашен човек.

 24. @А. Белов
  Не по-малко озадачаващо беше разяснението на генсека на МВР в “Календар” за начина, по който е била отправена заплахата.

  Получили сигнал, че някой получил от някой друг “по интернет” информация, че ще гръмне бомба и описание на начина, по който е приготвена въпросната бомба. След анализ на алгоритъма за сглобяване на бомбата специалистите преценели, че няма шега, няма измама в тази заплаха, защото описанието било много професионално. Даже издирили единия от двамата някой-ци по веригата на предаване на тази заплаха по интенет. В заключение с излъчване на Душко-Добродушко генсекът призова аудиторията да му повярва, че ако е нямало реална заплаха, никой не би тръгнал да прекратява такъв протест…

 25. Истината е че зрелите Българи между 25 и 50 години ги нямаше пред парламента. А това че, е плащано по 300 лева според мен е инсинуация. По скоро ги е страх, че ако отърват народа на 14 Януари, на 16 вече ще е страшно. Факт е че пребиха хората, голиама част от тях не бяха фенове. Но утре и те ще си признаят, че са фенове на ……. . Хората няма какво да губят, те са загубили още през далечната 1944 г.. Това което се случи през 1989 беше цирк, който продължава и до днес. Срам ме е от тези предатели. Само 8 милиона сме, колко ни трябва за да се оправим. А за тези които не са били днес при децата си просто и думи нямам. Незнам къде погубиха Гражданското самосъзнание за последните 18 години. Няма и медий, не видях сериозно отразяване на това 10 годишно явление. Бареков утре пак ще джафка глупости, и ще кани който трябва. Г-н Инджеж, коя е реалната и обективна Българска медия? Нещо не я забелязвам, само аз ли не я виждам, сляп ли съм, или просто живея в друг свят? Как да помогна и аз и Вие,и други Българи заедно,за да не се загубим като нация? Надявам се да не изглеждат детински бляновете ми. Мечтая да срещам Горди Българи, с високо вдигнати глави. Политически ли е проблема, или е нещо по-страшно?

 26. Възхищавам се на идиотизЪма на “органите” !
  Добре, били разбрали от някъде, че сред тълпата има бомба самоделка ( от тук корабче минава ли ?).
  Добре, нека приемем че е верно..
  И по данни на запознати, предприети са мерки четири часа по-късно, и то как ??
  С помитане на тълпите !!
  Ами ако беше гръмнала през това време “бомбата” ??? Какво би станало ако наистина я имаше, и кой щеше да носи отговорност за жертвите ??
  Ужасявам се, всъщност хилядите полицаи въобще не са се интересували от живота и сигурността на хората на площада.
  Цялата дандания значи е била да се запази недокоснат топлия задник на депутата в уютното кресло.
  В една нормална държава щяха да се предприемат незабавно всички необходими предохранителни мерки от специализирани части за защита живота на хората.
  При нас – изкараха ..кучета….
  Най-тъжното е, че бъдещият министър председател взе първостепенна роля в спектакъла.
  Защото от кабинета си е наблюдавал подставените провокатори (маскирани и с черни ръкавици, за да не оставят следи), за което не отрони нито дума, а след това си свърши работата по сценария,забрани митинга !!!!
  За мен едно е сигурно – бъдещият премиер ще е в коалиция с комунистите.

 27. Не сме ли мазохисти?Не знам.Издържаме на всичко:на студ,на лъжи,на глад и пр.Обрахме всички негативи в ЕС-първи по бедност,по смъртност,по корупция и каквото ти дойде на ум.Чудя се как ни търпят още,вероятно защото сме издръжливи.Мисля,че нашата управленческа далновидност е показателна за Европа,то дипломация на висота,пък за сервилност да не говорим.Станишев бяга ту в Росия,ту в Украйна белким ни стане “топло”от поредните инсинуации.А гражданите нека се газират,така или иначе всичко е под контрол,протестите ще бъдат овладяни,а после накъде…И докато си мислим и държим да се знае,че сме”умна нация”,фактите ще продължават да говорят друго.Ще продължаваме да живеем”екзотично” и да се стопляме от тропичните обещания,че всеки момент газта тръгва за България и скоро пак ще ни стане доволно горещо.Докога ще издържим…”умната нация”?Аз не знам,а вие…?

 28. Комунистите стават все по и по изобретателни, измислят бомби, адски машини. Това говори единствено за страх…дано утре си отидете мръсни червени боклуци!!!

 29. Живея отвъд океана и първото нещо,което си пуснах рано сутринта беше Канал 3 и не останах разочарован от Сашо Диков:отново беше този,който отрази всичко,срам за всички останали телевизии с претенции за национални.Сега пак гледам повторението на кадрите по Канал 3 и просто не знам какво да мисля:от една страна ме е яд че 30-40 лумпени(с неясна цел)практически опорочиха този протест,но от друга страна съм доволен че гражданското общество в София и България се събуди,поне за ден.Надявам се че въпреки насилието протестите ще продължат и ще изхвърлим боклука!Ако наистина на онези хулиганчета им е платено да предизвикат безредиците то срам и позор за тях,но важното е всички останали да бъдат отново там пред парламента и утре,да се присъединят и други,но да покажем най-после че не сме овце и че не сме мърша…

 30. Седя си на терасата отпивам от чашата и едно врабче кацна на стола срещу мен и започна да ми нарежда с човешки глас:
  – Летя си аз безгрижно над улица „Позитано” и понеже се бях уморило кацнах на един прозорец за да си почина. Гледам през прозореца едни господа с червени вратовръзки и единият, който не можеше да произнесе правилно буквата „Л” каза на другите, че докато са били в коледна ваканция неговият екип е работил и няма защо да се притесняват за датата 14 януари. Нали съм си врабче нищо не можах да разбера. Говореше, че са дадени едни 20 000 евро за да се оправи работата и за тях не трябва ( или трябва, не разбрах добре) да се иска фактура ( какво ли е това „фактура” или може би каза „фрактура”!) Друг един чичко каза, че тези пари били много, а чичкото с лошото „Л” му обясни , че като ги раздели на 20 човека са по 1000 евро. Тогава другите чичковци си напълниха чашите с някаква кефлибарена течност и започнаха да се смеят. Явно е било много забавно? След това се разотидоха по големите си къщи при семействата си.
  Нали е врабче аз не му обърнах сериозно внимание и продължих да съзерцавам синьото небе. Днес същото врабче пак ме намери и ми казва отново с човешки глас:
  – Нали ти казах вчера, че са дали едни пари на едни други или по- скоро искаше да ми каже, че едни лоши хора са дали пари на едни още по- лоши хора за да опердашат едни добри хора и първите лоши да продължат да си пият кехлибарената течност и да живеят в големите си къщи без някой да ги притеснява.
  Опитвах се да разбера за какво ми говори това птиче и нали съм далеч от България не съм информиран. Та по съвета на врабченцето взех, че изгледах целият три часов запис на телевизия „Канал 3”, която предавала на живо тетъра пред народното събрание и вече започнах да се досещам за какво ми говори туй мъниче! Ама нали съм „Тома- Невернии”, взех, че прегледах всички възможни записи и попрочетох по какъв сценарии се е разиграла постановката в тетъра „Пред „ Главата на коня”. „Гледам и не мога да повярвам на ушите си”?!
  Хубаво написали сценария, ама ми приличаше на нискобюджетен „Холивудски” филм. Та никой ли не се досети за всичко това, че трябваше врабчето да ме открехва? И като разбрах, колко е умно това пиленце го поразпитах за неговата истина. И то започна да ми разказва:
  – Чичкото с лошото „Л” ( любов, Левски, ласка, люляк, листа…и каквото там се сетите) казал на едни други здравеняци, който получавали заплата от него да отидат пред театъра оборудвани до ушите с най- нова екипировка и да направят „кордон” ( непозната дума за животинчето) . За да пазят народните избранници от народната любов.
  Как се пази любов пиленцето не знаеше. Аз знам, че любов се съхранява с любов. Друг начин до сега не е открит! Но явно чичкото с лошото „Л” знаеше и други изненади и армагани за Новата Година и с охота ги раздаде на глупавите си „поданници”, които си мислеха, че се намираме в „Обединена Европа” и такава любов не може да не се забележи от света. Но да не се отплесвам в мои наблюдения, а да послушаме, какво друго казва пиленцето.
  – Театъра започна по сценарии. След един час чичкото с лошото „Л” казал на някой негов еничар( и тази дума е непонятна за пиленцето), че един администратор на нещо си, което е публикувано вчера в НЕТ пространството се обадил и казал, че Осама Бин Ладен ( това име го знаеше врабчето) поставил атомна бомба под левият крак на вдигнатият от коника такъв. Гледам и виждам, че конника няма вдигнат крак. Значи врабчето ме габарка нещо. Ама се оказва, че не е така. „Л”-то се обажда на кмета на София и му казва, че града ще изчезне от Земята. Защото неизвестната бомба ще избухне и ще нарани почти 170 човека. Кмета неподготвен за каране на „Сърф” точно сега забранява продължаването на постановката, но въпреки всичко тези 170 човека са със смазани глави?! И както предвидил неизвестният „админ” това се случило.
  Питам врабчето, че защо тогава кмета е издал заповед да се спре театрото, като след неговата заповед жертвите пак са дадени? Пиленцето ми отговаря с някаква патешка философия, че гарван, гарвану, око не вади. Мисля, че сме я чували тази философия? Логиката ми убягва и за това продължавам с разказа на пиленцето:
  – Идват другите лоши, дето са им дали парите снабдени с пръти, камъни в раниците, самоделки…”пиратки” или купени от Илиенци за жълти стотинки. Излизат при непозната дума „кордон” и започват наушким да удрят получаващите заплата от чичкото с лошото „Л” по щитовете, а и получаващите заплата започват да им отвръщат с удари във въздуха, но убедително.
  Пиленцето ми казва, че има камери, има лоши и те се знаят кои са. Лошите хвърлят прегради към получаващите заплати, но внимават да не ги наранят. Така е по сценарии. Вярвайте ми това ми го каза врабчето. Чичковците с доброто оборудване вместо да накажат, арестуват, реагират срещу тези, които издевателстват над тях се държат в първият половин час , като истински Европейци. И това е така, защото играят по сценарии. Чакат да се нагнети напрежение и тогава необезпокоявани от никого да направят тест на оборудването си. Направиха го точно по сценария написан от екипа на чичкото с лошото „Л”, който е работил здраво по време на празниците.
  Взимащите заплата започнаха да показват силата си без да подбират. То не бяха невръстни момчета, жени, пенсионери, журналисти и всякакви мирни, разумни и интелигентни хора. Много кърваи глави видяхме.
  Бомбата избухна, но не беше заложена от Осама, а от чичкото с лошото „Л”. Утре ще чакам моето птиченце пак да кацне на верандата и да ми разкаже други подробности дето само то може да ги чуе…

 31. Съобщиха ,че след няколко дни полицаите щели да протестират отново мълчаливо.Чудя се,защо те не се включиха във вчерашния мирен протест. Питам се ,дали когато те протестират няма да бъдат разгонени от други техни колеги.”Бияч на бияча око не вади”.Затова не мога да разбера тяхното пушене и протестиране.

 32. Ако е имало реална заплаха за бомба пред парламента, защо не евакуираха “ценните” ни депутати, а ги изложиха на такъв голям риск? Разгониха народа, а оставиха парламентаристите под заплаха за бомба да “работят” в сградата?

 33. Жалко за пропиляната, иначе изпълнена с начална доза достойнство, възможност. Във връзка със събитието искам да припомня думи на Махатма Ганди – “Първо си пренебрегнат, после осмиван, сетне бит и накрая победител”. Този велик човек е организирал множество мирни протести, но мисля, че те са били граждански протести. У нас почти няма граждани, показателна е пословицата ни “всяка коза за свой крак” – особено популярна днес. Разберете, че с такава “ценностна система”, малцинството винаги ще манипулира неосъзнатите самостойни и самодостатъчни си индивиди. Такива неуточнени целево “протести” са обречени, защото никой не иска да си зададе въпроса – а след това, утре, какво? То и затова явно, няма и конкретен организатор на мероприятието.

 34. Длъжен съм да призная с удовлетворение,че по по-висши и над БСП-арски партийни съображения интернет връзката ми с двата екипа на Барак Обама-изборният и преходният,не бе смущавана от л ю б о п и т н и и във Вашингтон знаят,дори и мъдрата сентенция на Коондолиза Райс,че ЕВРОПА е тази,която трябва, д а с и в з е м е поука…
  Ако нещо не е станало ясно,поради “тромавост и обремененост на езика” би секил,да се надявам,че при необходимост,дакато съм на смяна….би ми помотнал г-н Инджев….

 35. Футболни хулигани … хм 🙂
  Баткофф, в.”Стандарт” 🙂
  БСП
  орден
  Гоце

  има ли някаква връзка или само ми се струва, че е така ?

 36. Г-н Иджев,задава ли си някой въпроса -като е имало сигнал за бомба тагава защо депутатите останаха в сградата на НС?Те защитени ли са били при условие, че не се е знаело къде е заложена “бомбата”?

 37. Една спонтанна мисъл: А може ли уникалната специфика на българската демокрация да се състои в “пускането на кръв” !? Знам, че звучи цинично, но историческите примери потвърждават такова твърдение … 90-та, 97-ма.

  Тогава залогът в сегашната ситуация е да се върви докрай, за да бъдат принудени комунистите да поемат собствената си отговорност в край на тази от тях започната спирала на насилието. С други думи: протести до дупка, до сваляна на правителството.

 38. Г-н Инджев,
  Вчерашния митинг, както и предшествуващите го събития, станали повод за провеждането му, ме накараха да си направя някои анализи, да ги съпоставя с личните ми спомени. За краткост, се спрам само на “студентската” проява. Смъртта на младежа наистина ме потресе и казах на сина си, че ако сега студентите не излязат на протест, то те не са нито мъже, нито граждани, а мърши. Стана така, че на 10.10.2008 имах работа в МЕИ и докато чаках в коридора се вслушвах в разговорите на мотаещите се студенти. Говореха си за какво ли не – за кой, какво, къде и колко изяли и изпили, как прекарали празника. За съжаление, нито дума за случилото се пред “Амнезия”. Изобщо, пълна амнезия по трагичния случай. Разбира се, че проведеният в следващите два дни протест беше вял и безличен. Свидетел съм на студентските вълнения през май 1968г в Полша, окупационните стачки на университетите във Варшава и Краков. Студентите тогава бяха подкрепени от професорите (в Краков Ян Войтило също им беше застъпник). Въпреки спонтанното им избухване имаше организация – охрана, за да не се допуснат провокатори. Това, което се случи вчера, ми навява само много тъжни изводи, които споделям с Вас.
  1. Няма студентска организация, нещо като студентски профсъюз.
  2. Няма го общественото съзнание в младите – цари пълна апатия към случващото се в обществото и в света.
  2а. Следва, че липсва и човешкото. Нали “човекът е обществено животно” (струва ми се това е дефиниция на Аристотел).
  3. При тоталната аполитичност на студенцията, очакванията за добро бъдеще на нацията са химерични – все пак днешните студенти трябва да бъдат офицерите (мразя “елита”) на обществото. Те са тези, които един ден ще го направляват и управляват.
  Една голяма неорганизирана и без ръководители група хора не е нищо друго освен тълпа. Тълпа, каквато днес сме българите. А тълпата се управлява лесно – стига някой да извика “долу” или “горе” и масата го подкрепя. Задават се избори – за наши и евродепутати, после за президент, после… Обхваща ме тежък песимизъм – родителите нямат време, а често и възможност, да възпитават децата си, учителите са преподаватели, в университетите асистентите си градят кариерата, професорите преподават, няма детски, младежки или студентски организации. Тогава…

 39. Г-н Инджев, пропускате някои съществени факти от протеста на 14 януари. Първо: фалшив сигнал за бомба, подаден от някой си, който пък чул това от свой познат, позволи на полицията да разчисти площада пред Народното събрание. Никой не извести по уредбата или с мегафони гражданите, че трябва да напуснат това място заради извънредна ситуация и хората приеха това като акт срещу митинга.Второ: полицията не беше толкова активна срещу провокиращите ултраси и хулиганстващи футболни фенове, но показа безцеремонност и безумна агресивност към мирни граждани по съседните улици и градинки.Арогантно е изявлението на министър Миков, че органите на реда действали законно и балансирано. Какво законно има в това, трима полицаи да налагат паднал на земята и несъпротивляващ се човек, четвърти да прикрива действието от журналистическите камери с щита си, а пети полицай да удря с палка камерата на “Канал 3”. Трето: Толкова ли е незначително това събитие, което се случи, че националните телевизии по същото време си предаваха филмчета и забавни предавания? Отделяха в новинарските си емисии по няколко минути на протеста с цензурирани кадри главно за действията на провокиращите хулигани. Прави чест, че само Канал 3 излъчваше директно с коментар на Сашо Диков ставащото по площада и улиците. Единствен той прочете в ефир 19-те искания на протестиращите, всички останели медии акцентираха върху сблъсъците и омаловажиха справедливия протест. И четвърто: Защо Бареков от екрана на БТВ си позволи да изрази мнение, че днес на митинга /15 януари/ няма да отидат порядъчните граждани. Не пречи ли той с това изявление на организаторите на митинга и не влияе ли политически на аудиторията си?

 40. Идва ми една идея докато, чета коментарите. Много е възможно протеста на полицаите да не бъде охраняван от тяхни колеги. Дали пък тогава да не се организираме така, че граждани да пазят полицаите в кордон, по време на митинга на хората под пагон. 😉 Нещо от сорта – “да ви върнем жеста”, “ето как се пази”. Този път пазачите може да се девойки с цветя/знаменца, вместо полицаи с палки…
  Независимо дали го реализираме точно така, смятам, че има потенциал в идеята по време на полицейския протест да има и граждански протест – на близко или на друго място…

 41. Здравейте,
  По повод на изказването на някой си Бареков по БТВ (признавам, че не го гледам): не е верно, порядъчни граждани бяхме на днешния протест и за моя радост освен младите хора видях и познати от протестите през 1996-97г. И нека не се вайкаме – тогава протестите също започнаха от малко хора, които в продължение на повече от месец (при много големи студове) тръгваха от НДК и стигаха до площада на Александър Невски.Където стояха упорито. И с всеки ден се увеличаваха. Докато се стигна до 4 февруари. Ако хората са решителни и постоянстват, резултат ще има. Затова утре пак трябва да отидем. Ние, родителите на студентите!

 42. Представете си колко симпатично, но и – о, колко красноречиво би било – ако се съберем около протестиращите полицаи след няколко дена и … просто ги освиркаме!

 43. Г-н Инджев,гледах подробно видеа на присъствали на събитието, както и слушах мнения на протестиращи.Наистина, това е НЕЧОВЕШКО ЗВЕРСТВО.Убедих се, че съм права за всичко, напрежението е ескалирало до краен предел, но Вие най-добре знаете. Възхищавам се на тези смели българи,които знам, че са били не 3000, както писаха, а най-малко двойно повече.Само очевидци биха описали ужаса,който са преживели.Но сте напълно прав-пробуди се гражданското общество, с това доказа наличието си, в което до този момент вече дълбоко се съмнявах.Има някаква утеха за мен, спокойна ще си тръгна от България. Не предполагах, че толкова ще ме заболи, но знам, че с това на никого не съм от полза.Бих се радвала със закон да се забрани на настоящите политици да се кандидатират за народни представители.И това си мисля-по какъв критерий биха могли да се съберат хора да управляват в България без да са подвластни на корупция.Забелязвам, че все повече хора са с по-ниско качество, поради мизерията, в която умираме-не визирам само материалното, най-вече духовното обедняване,но мисля, че имам право да давам мнението сси до тази свещена за мен дата-14.01.09, когато разбрах, че греша.И наистина-победители са ВСИЧКИ ТЕЗИ СМЕЛИ ХОРА, ПРОБУДИЛИ СЕ ЗА НОВ ЖИВОТ.НАЙ-ИСТИНСКИЯТ ПРОТЕСТ В БЪЛГАРИЯ. Това, от което се опасявам е да не се използва този протест в полза на някоя неуспщла дас е домогне до власт част от разклонилото се БСП. Щастлива съм, че открих Вашия блог и имам достъп до обективна информация.

 44. Според Татяна Дончева /Канал1-утринното предаване/разпръскването на митингуващите било с цел -запазване на живота им.А на въпроса защо не бяха изведени депутатите от народното събрание отговори,че живота на гражданите бил по важен!!!

 45. Здравейте господин Инджев! Преди месец- в един от коментарите си по ваше есе ви обърнах внимание на услужливата позиция на Слави Трифонов(“Услужлива” в полза на Първанов). Казах ви, че той играе в един отбор с Първанов и е негова медиина маша. Още тогава предупредих за целта на този “тандем”- да се опитат да снижат избирателната активност на гласоподавателите, от там да компенсират силния отрицателен вот срещу БСП на предстоящите избори. Днешните събития надминаха и най големите очаквания обществото да прозре- платеното угодничество на Сл.Трифонов в полза на президентстващия и БСП! Ето това открих и копирах от Afera.bg!

  “Слави Трифонов и екипът му изпратиха открито писмо до президента Първанов и народното събрание, в което настояват за провеждането на национален референдум за промяна на избирателната система. Ето и пълния текст на писмото:

  За национален референдум за промяна на избирателната система

  До Президента на Република България
  До Народното Събрание
  До Министерски Съвет

  Господин Президент,
  Господа народни представители,
  Господа министри,

  Обръщаме се към вас, защото според Закона за допитване до народа, вие сте хората, които може да инициирате провеждането на национален референдум.
  Ние смятаме, че за 20 години стана ясно, че пропорционалната избирателна система позволява в управлението на страната да попадат случайни хора, хора, които са спуснати по партиен принцип и практически не са пряко избрани от народа. Затова ние искаме провеждането на национален референдум за промяна на избирателната система от пропорционална към мажоритарна система.
  Надяваме се да проявите политическа мъдрост и да насрочите референдум, защото политически елит, който не е достатъчно смел да чуе гласа на народа си, е ненужен.
  Слави Трифонов и неговия екип

  Afera.bg”

  Ще ползам един постулат от самия президентстващ, господин Инджев- а именно МНОГО ПОВЕЧЕ НЕЩА НИ СВЪРЗВАТ, ОТКОЛКОТО РАЗДЕЛЯТ! С уважение.

 46. Обръщам се към посетителите на Вашия блог, поради причина, че ми трият постовете в други сайтове, да погледнат ако не са виждали това видео, малко е неясно, но се вижда много добре

 47. Всъщност май започваме да имаме основания да очакваме, че този протест би могъл да се превърне в много важен тест – тест за степента, в която започва консолидирането (бавно, и полека, но по-добре от нищо) на гражданско само-съзнание. Няма да стане изведнъж, но предпоставките вече са налице. И както обичайно се случва в историята, непреднамерените последици са много по-значими от предварителните намерения – и на организаторите на протеста, и на погромаджиите, и на олигархията…
  За мен най-важното, което стана, наред с други също важни неща е, че най-сетне и в България се роди същински опозиционна гражданска медия – блого-мрежата и нейните “граждани” – които не са просто пасивна аудитория, а реални участници в граждански дебат. А това ще расте, и колкото повече расте, толкова по-малки ще са шансовете за контрол и приспиване на будните умове.
  А ето това вече е нещо, което си е ново, токущо родено. На многая лета, тогава! :)))

 48. Едно много показателно изказване в “Часът на Милен Цветков” по телевизия НОВА: На въпроса на водещия към потърпевш участник защо е бил на протеста, младежът отговаря, че демонстрирал, защото бил против правителството, но след това което му се е случило вече не го интересува, защото го е страх. Не е ли това причината за провокациите на митинга и бруталните действия на полицията – да се всее страх в най-младите гласоподаватели, да ги направят аполитични и след това лесно да се манипулират.

 49. Моето мнение е че не сме гражданско общество в никъкъв случай! И една такава малка проява на шепа българи винаги ни кара да мислим позитивно, но може би сме само кукли на конци, а не бленуваните независими и свободни хора. Сега всички жадно търсят началото на реформите, но .. според мен /не че съм песимист, но те и сега няма да дойдат/ скоро попаднах на една статия във вестник на един журналист от 1994 година /мисля че сега работи в Дарик радио Враца/, който бе написал статия след голяма кражба и арестуването на десетина от най-известните бандити във Враца, та журналиста бе писал: “дано това бъде началото на обръщане на българското общество, нека по престъпния свят да бъде ударен с юмрук и……/ Глупости, имената на участниците ги пише още в старите броеве на вестника, пише и какви престъпления са направили, ПОЗНАЙТЕ, сега тези дето са останали живи са най-големите бизнесмени /участват по САПАРД и други европейски програми.. защо ли?/. Малко се отклоних, но няма как! Преди време, когато горях бях патриот и четях славната българска история видях че в “Национално осводобителното движение” активно участие са взели представете си само около 17 000 българи. Дано греша, но и тогава сме водени за носа и сме чакали нещо да се промени.

  Искам да изкажа огромния си негативизъм към цялата българска администрация с малки изключения! Направо полудявам, като покажат кадри от парламента, все едно те не са част от народа. Там има хора готови да правят “виво”, има нацисти, има осъден педофил, една сган,… Вече години ни управляват хора дето не чуват, независимо дали хората ще се борят с рак, с това че искат да си имат бебе, дали ще искат да си запазят работа в някой металоргичен комбинат, или искат по-добри условия на работа в областа на здравеопазването, дали са учители …. човешки съдби подминавайки се вече с лека ръка.

  Простотии говорени от министри Петър Димитров да не си идват българите работещи на запад че ще трябва да ги лекуваме и да им плащаме пенсии. Нещастен човек! А знае ли този червей тъп, какво е да не виждаш родителите си 2 години въобще и че когато настъпи момент чакан от години, вече сте очуждени и толкова различни че трудно си говорите, знае ли че когато отидеш В БЪЛГАРСКО ПОСОЛСТВО в чужбина не те ПОГЛЕЖДАТ…., знае ли как се посреща НОВА ГОДИНА САМ ДАЛЕЧ ОТ твоята плът и кръв само защото те са неграмотни, като управници. Може да ви изглежда първично, и крайно но ако имам власт бих им потърсил съдебна отговорност, но те не ни пускат там на високо, затова ако го видя сами на улицата ще постъпя по един по-първичен начин, а то е да му наритам задника тъп(колкото и да съм противник на този метод).

  Политиците все са в криза, спират газа, те на са те виновни(предишните били), чакаме, то все някога се оправя положението или ние свикваме, пада сняг от хиляди години, в БГ сме в бедствено положение правим репортажи и горещи точки, чакаме да дойде пролета, пада дъжд ние сме в бедствено положение – чакаме да се оттече някаде, пътищата са в дупки на кого му пука, те си сменят лимузините с нови, земеделците протестират – защо да говори с тях земеделския министър не го интересува, да се оплакват на арменския поп, европа ни казва че имаме висока корупция и престъпност – спокойно Румен Петков дава томове с документация, как сме неутрализирали престъпноста, (а там си пише никак, мажем очи) но пък имаме документи че се борим……..

  Бих отишъл да свалям тези дето заслужават зандан, но не ми е все едно кой ще дойде след това, не виждам разлика между Станишев и Жан, между Костов и Симеон, между Мозер и Сидеров, Бойко Борисов и Доган, и хилядите други стоящи и лижещи гъзове за кой и на следващите избори да гласувам че било важно. ДА ВАЖНО Е!! АМА ЗА МЕН Е ПО ВАЖНО ДА НЕ ГИ ИЗБЕРА ТЕЗИ МАСКАРИ, дето срамят мен и всички ни …. Може да се каже още много, НО ИМА ЛИ СМИСЪЛ. ДА ИМА: “КАЗА КУКЛАТА НА КОНЦИ И ТРЪГНА В ТЪПИЯ СИ ЖАЛЪК И МАЛЪК ЖИВОТ”

  По този начин мисли един 28 годишен младеж, учил в Германия работещ в една от големите международни компании с добра позиция.

 50. Снежко (снежен човек) наистина ли мислиш, че акъла на всички е колкото на снежни човеци…
  Познаваш се от километри бе другарю агит-проп. Нямало разлика между….
  Нямало да избере тия МАСКАРИ. …..
  ТАЯ СМЕ Я СЛУШАЛИ!

  Аз бях на площада, към 14 ч. Просто трябваше да го пресека. Имаше множество кордони и останали 300-400 човека стоящи в плътна маса около паметника които продължаваха да протестират. Попитах неколцина полицаи отстрани от къде мога да премина (към Радисън също бе заградено) Само ме гледаха злобно и никой не ми отговаряше. Отидох на друго място същата реакция? Върнах се назад и обиколих по Аксаков до подлеза пред ректората. Станах свидетел как полицията подгони 50 хлапета които викаха по бул. Руски .
  По-нагоре пред Ректората станах свидетел как полицаи арестуваха просто минаващ младеж ей така! Само спрях да погледна и заръмжаха заканително и срещу мен. Не ме прибраха мигновенно, защото не отговарях на нужния за прибиране профил. Но момчето прибраха, в рейса имашще и друг арестуван. На това място – до ректората от към бул Левски нямаше и следа от протестиращ, само редки минувачи.
  Полицаите бяха НАХЪСАНИ И ОЗЛОБЕНИ. После говорих с познати от ректората които ми казаха че излезли когато е започнало всичко и по микрохфоните на полицаите се чувало как имало ранени полицаи. Далитова не се е викало високо за да чуват полицаите и да се настройват!?
  Това беше към 14,30!-15 ч.

 51. Този снежен човек по-горе слага всички в един кюп и начина по който ги е подбрал силно ме смущава. Това е като да смесваш различни мерни единици. Напр. 1 метър плюс 1 декар плюс 1 кг плюс 24 карата равно на 27. Двадесет и седем какво?

  Не е извинително за младеж учил в Германия.

 52. Не агитирам никого, просто изказвам мнение! И най-малкото съм комунист! Също така не смесвам мерни единици, а смесвам еднакви по-вид бездушни политици, към обществените и важни въпроси, както и към работата, която вършат за народа. Всъщност ще си защитя тезата към вас, направил съм сравнение между отделни различни личности и техните видими и еднакво неуспешни резултати, а Вие събирате мерни единици .. не го разбирам, за мен имаме две гледни точки. Слагането на всички в един кюп е защото съм убеден че в България всичко се манипулира, за това, как изглежда България отвътре и отвън. Трябваше отдавна да имаме силна и добре работеща икономика, стандарта да е двоен от сегашния да сме забравили за комунизъма и да вървим напред, така както това е станало в всички останали европейски държави. Всъщност няма много голямо значение, мисля че повечето хора искат промяна, дано се събудим и да можем да си върнем власта, да я използваме да бъде обърната към народа и за народа. След толкова трудни години, нека си изградим сами по-добрия и заслужен живот. Не знам за Вас, но аз работя по 8-10 часа на ден и не искам един ден да се окажа в капана на пенсионерите от 20 години насам, хората сега са на никъде. В европейските държави пенсионерите ходят на море на Майорка, на Канарските острови на много хубави места, биват едни активни хора и много забавляващи се, щасливи. В България от 15 години гледам съседите, бабите и дяовците как живеят в недоимък, бедни, хранещи се с мизерна храна, лъгани и обиждани, сврели се в овехтелите си жилища, без радост.. Ако нещо зависи от мен е да не забравя тези хора да се потърси отговорност от управниците ни до сега и колкто е възможно по-бързо да се оправят нещата, но не с тази система. Но за тази цел не само трябва да се събуди обществото, а първо да се събуди морала, отговорноста добродетелите в хората и тогава ще станат нещата.

 53. >”Дългогодишните им целенасочени усилия за смазване на гражданската инициатива се оказаха безплодни-граждани, готови да им се противопоставят, все пак има.”

  Опасявам се, че всъщност усилията им са успешни – протестиращите бяха много по-малко от ’97-а година, а след побоя, вместо да дойдат двойно и тройно повече хора, както би станало в други страни, дойдоха много малко.

  Общо взето тия протести са индикатор за обезличаване на обществото и на превръщането му в стадо.

 54. Искам да кажа нещо.Властта наистина презира народа.Наистина се изявяват ,като недосегаеми.Народа ти ,този ,който ти плаща заплатата и от който крадеш,да пращаш биячи срещу него.А ти да гледаш кино от прозореца?Това ли заслужават тези младежи?Това ли заслужават да бъдат бити и потъпквани ,за да можеш ти Станишка или ти Първанка или ти гаден депутю ,да си живееш добре?
  На всичкото отгоре гадната БТВ беше викнала двама лекарина да ни се плюнчат и да ни обясняват надълго и на широко,че тия младежи аджеба не били наред.
  Че щом като били облечени добре не било редно да са там.Че по семействата си не получавали емоции и тръгнали да си ги търсят по митинги.Ами кой е виновен ,че това момче едва ли е видяло баща си и майка си доволни и весели?Кой?В борбата за хляба и за дрехите наистина забравяме децата .Но ако майката и бащата живееха в по-уредена държава ,нямаше и децата да тръгват да ви подпалват чергата ,гадове!
  И ще ми се пенявят половин час двамата малоумни психари да изсмучат от пръсти ,че тия деца ги било страх.А позорно ли е да те е страх?С такива управници като вас,които проливат кръв ,когато защищават кокала си?
  БОГ да ви накаже!
  В Библията е писано-да не угнетяваш сиромаха в бедността му ,да не би от скръбта си да те прокълне.Сигурна съм ,че изядохте милиони клетви,пършива сган,гадна!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.