ГАЗ В ПУСТИНЯ

Президентът Първанов отново мина в нелегалност. В столицата се състоя най-бурния митинг от 1997ма насам. Арестуваните и ранените бяха десетки.В този момент премиерът Станишев изчезна в Москва, за да ( не ) решава газовата криза, а колегата му Първанов запази царственото си мълчание.

Междувременно Станишев се завърна с празни ръце, което би трябвало да тревожи държавата и нейния главнокомандващ. Мрачните прогнози за възстановяването на руските доставки от природен газ вече се настаниха трайно в говоренето на премиера и министрите му. А Първанов? Първанов мълчи.

Като говорител по темата, вместо българският президент, се изяви руският посланик Юрий Исаков. Цитиран от „Дарик” радио, той отново предписа лечението на българската абсолютна зависимост от неговата страна да бъде лекувано…с още по-голяма такава. Не че каза нещо ново-напротив, той повтори рецептата за лекуване от газовия махмурлук с ударна и увеличена доза обвързаност, на чиято опаковка пише „Южен поток”. Точно това поиска и Първанов в единственото си изявление по темата, което благоволи да направи преди да се оттегли в покоите на удобното съзерцание. Единодушието, както се вижда, е направо трогателно.

В същото време лондонският „Таймс” отново ни обърна внимание като най-пострадала страна в газовия конфликт. В анализ за газовата криза и агресивната позиция на Москва вестникът за пореден път акцентира върху факта, че спорът с Киев изобщо не е търговски и че Путин ще реши кога да го прекрати ( както и го създаде, нареждайки да бъде „врътнато кранчето”, без дори да остави „Газпром” да обяви това като свое собствено решение). А газопроводите „Северен” и „Южен поток” са обречени на неуспех по финансови причини, предвижда още „Таймс”.

Когато Първанов мълчи, първановите хора взимат думата. Бившият вътрешен министър Румен Петков вдигна ръка от последния чин, изправи се в цял ръст и потупа по рамото държавата, която била победила „лумпена”. Въодушевен от факта, че полицията би и арестува буйстващи младежи, Петков не можа да се въздържи да не триумфира сякаш в тази неравна схватка можеше да има друг „победител”.

Явно му липсват напоследък „добрите новини” и реши да ни ощастливи със своето удовлетворение от тази „победа”. Зажаднял е да види поне един хубав побой, какъвто самият той препоръча за германски журналист Юрген Рот, който, по думите му трябвало да бъде бит не само през устата, но и по всички останали части на тялото.

Така че нашите управници продължават да редуват надменното мълчание с неадекватното напоително говорене и да преливат от пусто в празно, разчитайки, така да компенсират газовата суша в държавата, която се опитаха да превърнат в пустиня без чуваемост за гласа на гражданите.

44 мнения за “ГАЗ В ПУСТИНЯ”

 1. Do izborite ostavat niakolko meseca, vsichko e v rycete na Bulgarskia narod !
  BSP za poreden pyt dokaza che NE e nacionalnootgovorna partia !

 2. Човекът стреля само по мъжко….
  Така, че, какво толкоз…
  Женско не поглежда (аре сиа)..
  Ако ми бъде разрешено, бих добавил, че в момента положението му може да се опише най-добре като… гъз в пустиня ( в най-дория смисъл на тези думи, и най-доброжелатлно, нищо лично ).
  Очаквам изтриване, и то с право, за един президент не бива така да се говори, такива трябва само с мед да си ги мажеме.
  Здравейте биволи, що има глад да падне

 3. Навремето, когато покойният кинорежисьор Даковски показва на един художествен съвет готовия си филм с епизод на партийно заседание на което заседаващите другари пият вино, му се казва, че така не може и епизодът трябва да бъде отрязан. “Не се безпокойте-отвръща режисьорът – Имам и вариант с лимонада!” Мисля, че нещо подобно има и при сегашната гангстерска върхушка, която ни управлява, те имат готовност за всичко – “Газът спря, но не се безпокойте – имаме и вариант за живот на студено и без фабрично производство!” А вече знаеме скоро какво ново ще последва: “Спряха още милиони от Брюксел!” “Няма страшно – имаме вариант и с рала, мотики и буркани с туршия!” отговорят “ония”. и т.н.
  Само не казвайте: “Горкия народец!” Народецът е обучен на всички варианти, дори и без лимонада… Дори и на варианти като “Чингис хан”, “Боб и зеле”,”Бой до насиране” и пр. Мисля, че е по-точно да се каже: “Горките 70-100 хиляди чувствителни и нравствено унижени хора в тази страна, не им е лесно!”За тях май вече има само още един вариант и то много достъпен и вече известен от изложбата в Брюксел – всеки да си направи по една художествена инсталация на клекало за канеф а ла турка, а в дупката да постави портрета си. Надпис отдолу – “Еgo sum civis bulgaro”.

 4. Странно ми е някак,къде е опозицията в тези събития.Доста такива парии май имаше: СДС,ДСБ,РЗС,ГЕРБ,АТАКА,ЕВРОРОМА ЗЕМЕДЕЛЦИ/всички формации/,Александър Томов,Стефан Софиянски,Николай Камов,Яне Янев и т.н. и т.н.
  Моля Ви г-н Инджев, кажете нещо за това….

 5. “Удивително и ужасно нещо стана в тази страна: пророците пророкуват лъжливо и свещениците господстват чрез тях; и народът Ми – така обича; а какво ще правите след края на всичко това?”
  Еремия 5:30,31

  има времена, в които няма проглеждане. има и народи, при които няма проглеждане. дано Господ има милост към България, но не както го казват свещениците от ДС, нито националистите (също от ДС), а просто обикновена милост, която дава здрав разум в скришното на сърцето.

 6. Здравейте г-н Инджев!

  Когато Ви уволниха от бТВ, аз бях един от хората, които Ви подкрепихме с протестни писма и честно казано сте ми не само по-симпатичен, но макар агент на ДС сте ми по-полезен за държавата от другия агент – Гоце. Ето защо в една дискусия между Вас и агент Гоце, ще подкрепя Вас. Агент Гоце ми е крайно противен по напълно обективни причини, които ние ежедневно дори получаваме като повод от него.
  По отношение на публикаците на “Таймс” ми се иска да не изпадате в ролята на преразказвач. Нито лондонския “Таймс” е еталона за изрядна журналистика, нито пък имат някакви неоспорими аргументи, с които да се бият в гърдите, че каквото и да е написано на страниците им е вярно. Дали един газопровод Русия-България през морето ще е успех или провал за нас ми е трудно да преценя за сега, а и не видях някакви аргументи, освен едно лаконично “финансови причини”. Дано “Таймс” да са правили разчети на тези финансови причини, преди да го напишат така.
  Но проекта “Северен поток” нека поясним е проект на Германия и Русия, който каквото и да си пишат англичаните е проект, по който вече се работи. Освен това е проект, който се подкрепя от ЕС на пук на писанията на “Таймс”. Газопроводът “Северен поток” е проект, който е в интерес на Европа, заяви европейският комисар по енергетиката Андрис Пиебалгс, цитиран от електронното издание ИЮ Обзървър още преди година. Очаква се да влезе в експлоатация през октомври 2011г. И докато ние българите се дървим дали да си парвим преки газопроводи с лошата Русия, Германия вече направи проект и работи по него. А ние си развяваме смешките на “Таймс” и се плашим, с псевдоавторитетни становища. А иначе, колкото пъти видите агент Гоце го заплюйте и от мен. 🙂
  В името на вашата полезност за държавата ни, Ви моля най-смирено да проверявате някои Ваши твърдения и да давате по-задълбочен анализ с някакви аргументи.

  Поздрави,
  Нико

 7. Към ******* teodora:

  Oпозицията беше/е на площада, драга!

  Там бяхме/сме с г-н Инджев и с други

  парии

  между които не/да може фриволно да се поставя знак за равенство.

  Вие къде бяхте/сте в цялата тази странност – газ в пустиня?

 8. Би било нормално, заедно с прощалната реч на Буш, да чуем и тук прощални речи!!!

 9. Защо когато дойдат бившите комунисти на власт, все ни се случват кризи, проблеми и всякакви простотии.Нали сме най умните като народ по изследвания на ООН.А колкото до газа както писах преди изборът на партньори си бе изцяло наш.Нека те сега ни дадат газ, защо трябва да вземаме газ, петрол и ядрено гориво от др. Путин, който управлява авторитарно, убива журналисти, потъпква всякакви права и свободи човешки.Нали вече сме свободни и отричаме всякаква диктатура.Питам аз защо трябва да му помпим икономиката на Диктатора самодържец, а не на свободните страни като САЩ например.

 10. Крайно време е протестиращите граждани и десните опозиционни политици да си подадат ръце – ако искат нещо добро за България да бъде постигнато.

  Вторият ден на протестите (15 януари) премина спокойно и цивилизовано – гледайки случващото се по телевизията, човек има чувството, че вчерашната полицейска бруталност е била само лош, пошъл сън. Същевременно се случи нещо, което е движение във вярната посока: опозиционните десни депутати (ако изключим депутатите на ултралявата “Атака”) напуснаха Парламента и бяха сред протестиращите. Наблюдавайки случващото се, се отдадох, по своя си обичай, на някои размисли, които искам да споделя с вас.

  Първо, за жалост, трябва да признаем, че протестиращите не са много, не са достатъчни, за да се упражни така необходимия за падането на правителството натиск. След вчерашия побой очаквах много повече хора да излязат на улицата, уви, протестиращите се оказаха по-малко. Властта от този момент е значително по-спокойна за бъдещето си, особено като се вземе предвид липсата на единодействие и синхрон в действията на дясната опозиция и на протестиращите. В тази насока могат да бъдат оценени както винаги съвсем неадекватните, но прекалено нагли думи на премиера Дмитрич, завърнал се от Москва, който видимо е по-спокоен след като вече знае, че протестиращите не са достатъчно силни да го бутнат, а пък на всичкото отгоре и намаляват. Даже Гоце се посъвзе от смъртния си уплах, размърда се, и ето, днес ще изнася лекция. Обещавам ви да направя най-подборен разбор на абракадабрите, които мъдрият ни президент-козлоубиец днес ще благоволи да произнесе.

  (Прочети докрая >>>> )

 11. Goce se proqvqva kato absolutno elementaren organizam.Kakvoto kaje tartora ot Moskva i toy kato papagal povtarq. A ina4e edinstvenata mislovna deynost koqto proqvqva e da pardi i da se oslu6va 🙂

 12. Сергей отново спаси народа. След спешна визита в Русия при феодалният му ръководител Путин се завърна със страхотни новини – работим за осигуряване на газ от… Турция и Гърция…!?! Отново няма “аванта” за България от братска Русия. Нямаше “аванта” преди Коледа и от “враждебна” Европа, когато Серго се срещна с Барозо. Това което не разбраха нашите управляващи е, че със сладки приказки и слугинаж не се постига нищо повече от презрение и някой друг шамар по бузата на слугата. Дали ще е само шамар или подкован ритник зависи от възпитанието и културата на господаря на който се “слагаме” – европеец или руснак.
  И това ще продължава докато имаме управенска немощ и мазохистично съзнание да превръщаме държавата и гражданите и в сервилни слуги/ крепостни селяни.
  Трябва ни ново политическо и икономическо управление, което да демонстрира достойнство и очакване за реципрочност и партньорство при решаване на общи проблеми с другите държави. Достойнство, което не трябва да търсим в 1300 годишна история, в 45 годишна (друга) история, а в първите реални стъпки и правилни действия на това ново управление. Това може да започне с един добър анализ и споделено разбиране за участието и ролята на различните държави по отношение на важни проблеми и теми. Например, ако използваме думите на Робърт де Ниро в една от сцените на филма “Ронин” и го приложим по отношение на газовата криза трябва да се запитаме: коя от държавите е част от проблема, коя е част от решението и коя е част от пейзажа.
  Още тук се вижда ТОТАЛНАТА ГРЕШКА на Българското правителство да вижда Русия като част от решението, вместо да прозре, че Русия е (голяма)част от проблема. От тук нататък всички визити, совалки, телефонни разговори и т.н. с Русия са обречени на провал – глупаво слугинско поведение към безцеремонен господар с жажда за власт!

 13. E niamam dumi za tova koeto pravi Rusia, tova e genocid spriamo celi nacii. Putin poludial li e ???

 14. Ами опозицията (Атака) вчера демонстративно напусна парламента до изборите, много добър ход на Волен Сидеров … 🙂

 15. В предишните коментари загатнах,че “надлъгването” между Русия и Украйна,ще е до момента “кой пръв ще мигне”!
  И у нас, МЪЛЧАНИЕТО,не е само крещящо” ,но се долавя и с национален колорит ” сред най-отбрания елит в “лекционен” план!
  Последното е гарнирано едновременно с многозначително заглавие на “168 часа”.
  От 7 опозиционни ведно със семеделците,Теодора е посочила Томов,Софиянски,Камов,Я.Янев и т.н. но е “забравила” НДСВ-то,които тъкмо сега взели, че си насрочили форум на варненската структура с много участници и по теми за здравето,хората с увреждане,бизнеса,образованието и семейството…досущ като при Барак Обама….че и от успешните му лозунги си взели “на въоръжение…”
  “Атака” просто не е имала ВЕЛИЧЕСТВ/О/ното търпение и направо напуска парламента…
  Както изглежа и на царистите им е писнало от лабораторните упражнения…та като стана въпрос за намигване на първия неиздържал..при Негово Величество това са си много десетилетия…
  Тъй като въпросът в глобален план,а е и триизмерен -случайно -констатирах,че З.Бжежински съветва чернокожия избран президент,а това значи дипломацията на Х.Кисинджър с “пинг-понга” и на К.Райс с “концерти”,освен в Пхенян,вероятнонепо,ще подсигури на САЩ съюзник с азиатска “карма” равна и по-удачна в много отншения с тази на Япония…
  Най-доброто за България би било БКП да изостави “лабораторните” упражнения,защото след време и по-умерените в блога и навсякъде в страната,може да бъде пометени от тяхната простотия и жажда за власт на управници….с пословична некадърност….

 16. Никога не съм бил “агент”, формулровката, която научих през 2007-ма, когато това стана възможно за пръв път, е друга. И съм го написал сам и без принуда отдавна ( за онези , на които това им е толкова важно). Но това е разговор, в който не желая да бъда въвличан за удоволствие на когото и да било…
  Колкото до това какво бива и какво не да цитирам от “Таймс”, позволете , все пак, да имам правото да преценя сам. Както и Вие сте свободен да правите своите интерпретации.
  Интересно, щом “Таймс” е псевдоавторитетен”, “Правда” ли ви се струва меродавен? Там със сигурност мислят като вас за ” Северен поток”.
  И на вас ще кажа: моите анализи са мои анализи-нито имам претенции за изчерпателност ( която е абсурдно невъзможна в такъв формат), нито за “истина” от последна инстанция. Щом не ви се виждат достатъчно задълбочени-свободен сте да задълбавате другаде.
  Поздрави също

 17. Днес чух, че отпуснатото от Газпром количество газ за Европа – Балканите, е технологически невъзможно да се транзитира. Защото в момента украинците черпят от резервите си в западната част по посока на източната – индустриална част. Ако спрат , изключат това подаване за де транзитират газ за балканите, тяхните заводи източната част спират, хората излизат на улицата и свалят правителство и президент. Естествено Украйна няма да спре собственото си газоподаване за да съсипят промишлеността си. Никой не се самоубива да спаси друг. Това е било известно на Газпром.
  Дали пък затова не се отпуска от ГАЗПРОМ толкова малко количество?

 18. Zdrasti Ivo,
  niakade po patia zagubih tvoiat e-mail adres zatova
  ti pisha tuk.
  Sigurno nikoi niama da sajaliava, ako ne vzema ot-
  noshenie po temite, no iskrenno podkrepiam ne lekata
  ti bitka s glavnokomandvashtia i negovite poslushnici.
  Pozdravi i shte chakam da se obadish.
  Tosho Cholakov

 19. 20 минути след лекцията и перефразираното Клинтъново назидание : “Енергетиката,глупчо!”
  съм удивен и се питам,зали пък на г-н президента е останало известно,кои са управавали-в действителност- след 1989 г.
  Добре е все пак,че някои са сетили,следейки блогове в т.ч. този на Иво Шнджев,коментарите – т.ч. и моя-да му включат и темата:
  -за морала в политиката;
  -за за стратегическите интереси…/Вж.малко по-горе!!!/
  -за “назидателния” тон целящ да ни убеди,че от времето на Живков,няма “една нова гайка” а и,у нас нищо друго не се кове , ДСВЕН в интереса на националната сигурпост,….още по-малко в Москва,Киев,САЩ или Брюкксел…
  ….Вервайте ми!

 20. Появи се гоце, прояви се…

  Г-н Инджев, честно казано Ви се чудех защо се занимавате толкова с тоя селяндур, но след последните му изпълнения започвам да разбирам.

 21. Опитите за омаловажаване на протестите от последните дни и сравненията с 19997 г. показват колко сериозна е болестта на обществото. То трудно приема протести преди държавата да е фалирала и никакви по-маловажни проблеми не могат да изкарат самодоволните граждани пред народното събрание и Министерски съвет. Това е ужасно тъжно, няма рефлекс за преодоляване на “по-маловажните” проблеми, на кражбата на голяма част от политиците, на изостаналата и посредствена държава, в която няма европейско здравеопазване, образование, спорт, култура и бизнес… Българските теоретици и практици на прехода пренебрегват всичко това и после реват от боя на хулиганите. Ами кой създаде лумпените, кой остави хиляди деца на произвола на съдбата… Нека питат арестуваните хлапета дали спортуват, пеят, танцуват, учат чужди езеци, дали пътуват в чужбина и кое ги кара да хвърляд бомби срещу 300 лв. Отговорът е жесток заспалото общество произвежда кротки хорица, самодоволни “уж успели активни граждани” и куп асоциални елементи. Сега първите две групи се гнусят от поведението на последните. А онези самозабравили се овластени дребни душици продължават да си разиграват коня и да ни се подиграват, смеят и плюят в очите. Докато си траем, така ще е. В сряда на площада бяхме 3000 души, като станем 30 000 или 300 000 пак ще си говорим…
  Успех г-н Инджев, всеки обоснован протест има смисъл, защото лекува най-острия вирус, който ни мори апатията и летаргията… както се казваше в един любим техен лозунг “Всеки събуден гражданин – удар по посткомунистическия хаос” 🙂

 22. Гоце пожелал да бъде архитект на нова енергийна стратегия/тази сутрин/.Мисля,че единственото нещо,на което той може бъде архитект,е външна тоалетна/клозет/,някъде около Перник.Желая му успех!

 23. Кризата не е само икономическа или политическа,тя е обхванала и ума, и духа на българина,струва ми се това е най-страшното от 20год.насам.Вината за каквото и да било си е лично наша,това явно не го проумяваме още.Иначе,както досега ще си останем в сферата на философията-кое е първо:кокошката или яйцето.

 24. Много е болно обществото,Д.Панков,
  мноого,а събитията….дори могат или да се опорочат или да създадат историически фигури,но не и от страхливи и шантанви комсомолци…
  Убеден съм,че скоро и Иво ще проговори по-убедително даже…
  а и обстоятелствата ще изтласкат на повърхността на мътния поток, когото трябва….защото е болно и обидно!!!

 25. Защо ПРЕМИЕРЪТ на България говори на РУСКИ?! на официална среща с руския такъв?

 26. За протеста:
  И аз бях там, и аз ядох /пердах/, и пих /студена вода/.
  И съм поуплашен и понастинал.

  Най-вече ме възмущава отразяването в нацоналните медии.
  И картината, разбира се – в центъра на вниманието – само екшъна и тупаниците.

  Но най-вече ме възмущават и лично обиждат коментарите и интервютата. Повечето репортери и водещи просто се задъхваха сладостно, когато насочваха събеседниците и подчертаваха провокативната и предимно тяхна версия, че сме били там на протест срежу всички политици вкл. и тези от опозицията.

  Някоя си КАТЯ ЛЕЩАНСКА от БНР нежно гукаше насочващите си въпроси към един млад депутат да признае, че сме били срещу всички политици, защото в опозицията са
  все стари лица.

  Каква е тя? Журналист ли е? От небето ли пада. Какъв е председателят на СДС? Стогодишен демократ, омръзнал на всички.

  Вероятно тази КАТЯ ЛЕЩАНСКА, както и повечето нейни колеги от национални и купени медии, ще се преобърнат на 180 градуса само след 6 месеца, ако не и по-рано.
  Но аз като данъкоплатец и участник в първия протест на 14-ти, се чувствам лично измамен от КАТЯ ЛЕЩАНСКА и подобните ней.
  Виждат ми се много по-страшни за демокрацията, дори и от полицията, която ни би и разгони по план, изграден по най-мрачен и старовремски начин, присъщ за партия със стогодишен опит.

 27. Здравейте г-н Инджев,

  Пиша Ви най-добронамерено, доколкото обективността го позволява. Извинявам се за формулировката на думата агент, нямам нужда да си изяснявам нищо там, така че погребвам тази тема, с извинение към Вас.

  Никъде не съм цитирал анализ на “Правда”, никога не ми е минавало през ума, че там правят по-добри анализи от лондонския “Таймс”, беше излишна риторика, а аз просто исках да видя факти, каквито липсваха. Разбира се, ако покажете някакви финансови разчети на твърденията си, аз с радост ще се коригирам.

  Малко ми се струва, че се припознавате в поколенията, за да загатвате, че съм фен на вестник като “Правда”, а и появрвайте не съм Ви враг. 🙂

  Съгласен съм, че формата тук е по-сбит и не позволява големи анализи, затова и не Ви разпъвам на кръст за тази неточност, но вашите или на “Таймс” интерпретации по смислеността на проекта “Северен поток” можеха да споменават, че това е един действащ проект, има определено газово находище от което ще се изнася газ, има реален проект и се работи по него. Виж, за евентуалния проект “Южен поток” наистина можете да си позволите всякакви спекулации, но при проекта “Северен поток” има дори дед-лайн на завършването му. Несериозно звучат по негов адрес приказки от рода, че е обречен на неуспех по финансови причини. Та моля да не ми се гневите, че в тона на свободата, която ми давате, аз си позволих да Ви критикувам за тази слабост на статията.

  Каквито и уроци да се опитваха да дават от САЩ на ЕС, поне Кондолиза Райс не успя явно да схване, че Германия не е сателит на САЩ, а независима държава и ще си прави договори, с който иска, както си ги иска. Нека отново Ви припомня, нещо което и Таймс и Вие премълчавате, че ЕС официално подкрепя изграждането на “Северен поток”.

  Направих си труда да ви прегледам блога, защото ми допадахте искрено като журналист в бТВ и Ви подкрепях, но виждам, че обективността е трудна задача за всеки, дори за нашите идоли. Разбира се, ако не търпите никакви критики не бих Ви тормозил повече с коментарите си тук. Исках да съм конструктвен и да Ви помогна да сте по-изчерпателен.

  С най-приятелски пожелания,
  Нико

 28. Относно събитията, които се сравняват в този сайт с тези от 1997 гз – коментар имаше от страна на президента – каза , че е редно да се проверят всички групировки на пазители на мутрите, да се отличат лицата им и да се провери тяхната система на лицензиране. Това донякъде бе отнесено и до въпроса с газа – само на местна почва разбира се. А Станишев се върна с празни ръце – че какво да носи, нали при ръкуването бе предупреден да не иска нищо. Газ на гръб не може. Работата е далеч по сурова – години наред сме разчитали на тази тръба и толкова. Сега, когато обърнахме поглед към САЩ за по-дърго време, започнахме да се вълнуваме от факта, как чернокож ще управлява Велика сила, хоп – дръпнаха кранчето. Ние си имаме едно лице и то трябва да е обърнато на Изток, за да можем за сметка на това винаги да си останем с гръб към Турция. Толкова. Врели, некипели като агентства, ДС, пръв или последен ред на редичката – нищо. Погледа е важен. Каква е кривата на търговския ни баланс с Русия? Какво ни зове Лъчко Петков от САЩ? Европа – каква Европа? Защо Швейцария може да разчита на други източници при евентуална криза? Предвидливост, прагматичност и практичност – качества, присъщи на българина отразени от времето на Иван Хаджийски – напълно изчезват, когато се лапне власттта. Само лапаница и това е. Всеки би искал да я хване. Единствено с цел облагодетелстване. Толкова.

 29. Благодаря за уточненията, те имат значение…
  За поколенията-няма как да знам.
  За “Правда” споменах като антипод на “Таймс” ( с всички условности).
  А и не става дума за мои “спекулации” за двата потока, а за цитат ( макар и непълен) на това какво пише “Таймс”.
  Бих могъл да продължа полемиката за състоятелността на двата руски проекта ( да, те не са само руски, но какво да кажем за лакомията на някои-след като Путин си напазарува самия Шрьодер, нищо не бива да ни учудва), за чието прогнозно рязко оскъпяване има достатъчно информация в публичното пространство, но намирам този “спор” за ненужен. По простата причина, че само изразявам една гледна точка, а не произнасям “присъди”. И изобщо не държа да съм “прав” на всяка цена. Това е тема в развитие. Ще видим…
  Благодаря за добронамерения тон

 30. Напазарувал ли си е Шрьодер не знам, ще се засмея на закачката Ви. Все пак съгласете се, Герхард Шрьодер бе един успешен администратор, а такъв проект има нужда от добро администриране. Още повече, че и от германска страна, той беше един добър избор за свързваща брънка. Аз живея в Германия и наблюденията ми са, че този проект има широката подкрепа на гражданите и нито дори ЦДУ не са му противници. Така че какви точно интереси имат лондончани може да се спори доста. 🙂

  Аз гледам прагматично капиталистически в случая и не виждам нищо лошо в тези бизнес отношения между Русия и Германия. А в контекста на продължаващото закупуване от държавата на банки и фирми, почвам да се плаша дали САЩ и УК, не се превръщат все повече в леви държави. Така че тревогите на уж десните все по-малко ми правят впечатление, щом виждам механизмите на пазарната икономика да действат при уж левите. В крайна сметка никъде не е писано, че дясно това означава САЩ енд ко.

  Дано да го видите като шега, но май се оправдават предсказанията на Маркс, че комунизма първо ще победи в Англия. 😀

 31. Инициатива за ежедневен протест и искане за оставка и нови парламентарни избори в интернетпространството.

  Призовавам от днес докато постигнем резултати да публикуваме
  долните искания под всеки наш постинг във форумите, в блоговете и
  в коментарите под статиите! Съединението прави силата!

  Настояваме за оставка на некадърната и корумпирана тройна коалиция!

  Искаме нови избори!

  За държава на гражданите!

  За граждански контрол над правителството и институциите!

 32. Във Великобритания си имат “Макр и Спенсър”, ние си имахме ( до неотдавна) само Маркс…
  Истина е, че т.н. научен комунизъм беше измислен на Запад, но белите мишки за неговото експериментиране се оказхме ние. Така че, кой знае, да заповядат и те да се включат в експеримента, щом искат.
  А за прагматичното сътрудничество с големия износител на суровини сте прав, но по принцип. На практика Путин доразвива в наши дни прословутата подигравка на Ленин по адрес на капиталистите: ” те не разбират, че им продаваме въжето, на което ще ги обесим”.
  Въжето днес, разбира се, е енергетиката, използвана като геостратегическо оръжие.
  Впрочем, през 80 години имаше изключително остър спор между администрацията на Рейгън и Западна Европа ( ФРГ, на първо място). Рейгън се опитваше да убеди съюзниците си да не снабдяват Брежнев с “въжето” за енергийното бесене на Запада-технологиите за построяването на нефтопроводите и газопроводите. Рейгън смяташе, че прекомерната зависимост на Запада от руските суровини е голяма геостратегическа грешка.
  Днес, когато в Брюксел се чудят как да се откопчат от суровинната хватка на руската мечка, предупрежденията на Рейгън звучат пророчески. Уви!

 33. Г-н Инджев,в кореспонденцията с Щаба и преходния екип на Барак Обама,доколкото е било възможно и удачно са дадени примери за: -находчивост у Линкълн,Рузвелт и Кенеди,и отказ от противопоказна риторика спрямо имперската изобретателност на Русиям
  -отделно е даван и пример с държавническите способности на Рейгън,който след Кенан,пръв осъзнана – посочваната от Вас и разбрана от него-геостратегическата грешка..
  Едноименната Доктрината Кенан,е на обикновен служител в посолството в Москва,който пръв след Втората световна война косвено показва,че Сталин е надхитрил Рузвелт за сметка на Чърчил
  А,поради традиционния американски либерализъм до степен на идеализъм,в т.ч. за свръх самокритичност и т.н.,и т.н.се развихря и “борбата срещу империазма” в която десетилетия сме въвлечени и ние,макар цар Борис ІІІ,да поправя последствията но баща си /от 1919 до 1939 г./,когато дори изпреварваме Финландия….
  Току що приключи интервю на Кмета в което той по-безцеремонно бие по популизма….и некадърността…
  Но и се вижда,че Развръзката чука на вратата!!!!

 34. Карла Ройо Вилянуева,информира чрез испанското сп.”Ола”,че състоянието на княз Кардам,първороден син на лидера на НДСВ Симеон Сакскобурготски се подобрява и дори вече “движи ръцете и краката си” след тежката автомобилна катастрофа на 15 автуст м.г.

 35. Проблемът на потоците – Северен и Южен не е злонамереността на САЩ, търговска изгодност, тревогата на страни като Полша и прибалтийските републики, а само един и до болка ясен за всички момент: несигурния в много аспекти партньор Русия. На всичко отгоре това в настоящия момент се доказва пред очите ни! Желанието, амбицията, страстта на руснаците да третират цяла Европа като “братушки” е съвсем очевидна.Нека да ви цитирам нещо, произнесено от един не съветски, а предреволюционен руски министър на външните работи: “Най-добрата граница за Русия е тази, на която от двете страни има руски войски”.Адепти на потоците – моля ви, мислете отговорно!Аргумента ми не е русофобски, той е аргумент на здравия разум.

 36. za6to se gnevim,4e njama gas?ami po dobre-pravim ikonomii-mai 4e ja pla6tame i bez tova mai po-skapo ot zapada!!!samo dano ne sme si ja platili predvaritelno?!?

 37. Кой ли е упорито аинтересованият,на 17 януяари българите да отговарят с “да” или “не” на въпроса: “Има ли Станишев реална власт в БСП и управлението?”
  И аз като г-н Дончо Аврамов ще кажа,че е и този и другия въпрос около най-скъпата предиззборна “ядрена” кампания!!!! си остава “догадка”на здрав разум
  През мъглата на вековете съзирам един хитър селски “оптимат”,по-овладял играта “с огъня и водата” и един блед,привидно болнав и гърчъв “Октавиан”….
  Те ти булка Римски Спасовден….!!

 38. Предлагам А н т о н о в д е н да стане Октавиановден по примера на онзи виц за Тато,който в дискусията,как,да се преименува “Оборище”…..с типичния си смях рекъл:”Ам,че най-добре “Тодорище”.

 39. Искам да се обърна към уважаемия инж. Николов, в чиито коментар прозира иронията му към нашия избор на съюзници, а също и към справедливите обвинения спрямо Русия за неспазване на човешките права:
  Значи, инж. Николов, просто сте страшен, трудно намирам думи, но все пак! Това че Европа (не само ние, за жалост) е попаднала в енергийната хватка на Русия е факт, с който трябва да се съобразяваме. Това че в Русия управлява самодържец и човешките права са само празна фразеология също е факт и също трябва да се съобразяваме с него. А след като вземем предвид фактите, да вземем и да решим какво да правим! И това решение не биваше да е Големия Шлем на Гоце…
  Разбирам радостта Ви от безизходицата в която Русия ни поставя (барабар с останалите ни СЪЮЗНИЦИ), но аз лично предпочитам да решавам такъв тежък проблем, вместо народът ми да е съучастник на др. Путин в реализацията на имперските му болни амбиции… Ако Вие предпочитате да беше обратното – еми съжалявам – не е!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.