Битката на титаниците

Противно на стандартната практика най-напред да се цитират фактите, а после да се коментират, ще кажа коментарно в аванс: онова, което пише по-долу за някои интересни съвпадения във времето и фактологията може да изглежда като логично взаимно допълване между двама другари на върха на властта. Но, смея да твърдя, става дума за точно обратното: Станишев и Първанов се вкопчват във все по-отчаяна битка за симпатиите на симпатизантите.

Случайно ли е, че в един и същи ден президентът Първанов ни прочете лекция на националната сигурност и за необходимостта лично той да предприеме (изпреварващи спрямо правителството) действия в тази насока, а в същото време, пред журналисти, без да споменава инициативата на Първанов, Станишев оповестява, че кабинетът му има „почти” готова концепция за националната сигурност?

За да стане ясно, с кого се закача, Първанов уточни, че нямало да се обиди, ако правителството го изпревари в тази област…Шегаджия ни е той!

Не минаха и часове, когато Станишев „вдигна мизата”. Заговори за…отваряне на блокове от „АЕЦ Козлодуй”! Същите блокове, който той поля с ледения си коментар в първия ден на газовата криза, когато Първанов предложи реактивирането на тези мощности, но срещна твърд отпор от премиера с думите, че тази работа е „твърде сериозна” ( в превод- „не може да се говорят такива несериозни приказки”).

Някой в обкръжението на Станишев е решил, че не бива да оставят конкурента да печели популистките дивиденти по темата за ядрената енергия. В резултат Станишев, без никакво предисловие, изведнъж „узря” за сериозността на „несериозната работа”. Защо? Защото знае много добре, че помпането на мускули пред ЕС , особено по толкова болезнената тема за българската ядрена комплексарщина ( „ех, завиждат ни на могъществото западняците и затова ни накараха да заглушим реакторите”, си казва Бай Ганьо в кръчмата), е като фръцкането на оскъдно облечена манекенка пред войнишка публика: осъдено е да овации!

Премиерът, съответно, реши да му врътне едно дефиле и да отнеме точки на конкуренцията в лицето на дефилиращия в тази роля от години президент. Ако това заключение ви се струва тенденциозно, запитайте се, защо Станишев се прави на разсеян и не споменава чия е оригиналната идея. Както, впрочем, с нищо не даде да се разбере, че говорейки за почти готовата си концепция за националната сигурност (практически паралелно с Първанов, буквално дишайки му във врата) , е съгласувал това свое изявление, което влиза в остро съревнование за място в новините с идентичната „новина”, произведена от Първанов.

От уговорките, с които Станишев заговори за евентуална процедура за рестартиране на блоковете, особено по отношение на „малката подробност”, че това би станало актуално като мярка само при продължителна енергийна криза, става ясно, че в правителството си дават сметка за сложността на въпроса и за факта, че е малко вероятно нещо подобно да се случи. За всеки случай премиерът се застрахова пред Брюксел с уточнението, че не бивало да се пренебрегва мнението на нашите партньори. А те светкавично отхвърлиха вече предложението на Първанов да лекува газовата ни анемия с ядрена инжекция.

В опитите да се докара пред българите за ядрената енергетика Станишев е в позицията на догонващ в надпреварата с Първанов, но пък с намигването към Брюксел той е по гъвкав, направо дава интифа: „ не се бойте, аз само така си приказвам за пред българските будали”. Първанов, който знае, че е под евроатлантическа карантина заради прекомерното му заиграване с Путин, дори не си прави труда да прави мили муцунки на европейците.

На онези, които ще попитат, какъв е интересът на Първанов да се бори за електорална подкрепа, отговорът е само един: както писаха вече в някои медии, например във в. „168 часа” , президентът очевидно има амбиции да се намеси в изборната борба със свои подставени лица. В този сблъсък двамата другари ще се карат за едни и същи ( като профил) гласоподаватели.

Въпросът е дали може трети да спечели? И кой е той?

26 мнения за “Битката на титаниците”

 1. И ако се погледнат новините от последните седмици, основният играч на Гоце ще е Франкенщайнът на Ковачки (поредният политически урод “Напред-назад, наляво-надясно”). Например, гордеещият се с принедлежността си към ДС Кр.Каракачанов днес се е провикнал: “Ето го надпартийният ни президент, той милее за сите българи” и т.н. в същия клакьорски стил.
  В неделя в София хиляди пристигат под строй и по списък (да, по списък, наистина!, има си го в интервютата, които самите “организатори” дават) с десетки автобуси, платени от Ковачки и останалите от енергийната мафия, а екскурзиантите – контролирани от КНСБ и Подкрепа. И понеже живеем в България
  Така че, ето го и сблъсъкът, за който говори Иво Инджев – Сергейчо се опасява, че

 2. (невнимателно натиснах enter, и продължавам горното, sorry)… И понеже живеем в България, никой не забелязва нещо абсурдно – 200 работници от ТЕЦ “Бобов дол” (който Ковачки наскоро купи) ще протестират в защита на …ядрената енергетика?!?!
  Така че, ето го и сблъсъкът, за който говори Иво Инджев – Сергейчо се опасява, че на терена се появява конкурент за същата маса (пасмина, тълпа, както ви харесва) гласо-държатели. И съвсем не е учудващо, че в много спешен порядък днес от БСП предлагат… електронно гласуване?!? Ами да, “за да не се купуват цели секционни комисии”.
  Та, интересен мач се очертава, а битият пак ще е българската клета демокрация.

 3. Hora tova Goce mu hlopa zdravo daskata i go pere zdravo sa4mata.Tozi vidioten komunqga 6te revizira 4lenstvoto ni v Evropa.
  Takava vreda na BG ne e nanasql i Bay Tosho!
  SRAM i POZOR, 4e go tarpim!

 4. Изключително прозорлива статия, много правилно е хванат конфликта в БСП.Двата полюса ясно вече са изразени в публияното пространство.От една страна наследниците на висшата партийна номенклатура т. е. партийните аристократи водени от Станишев и от друга страна кариеристите комсомолци издигнати с апаратни комбинации и блюдолизнечене олицетворявани от Първанов.За мен по добри са първите, защото няма нищо по страшно от амбицирани властолюбиви и комплексирани дребни душици, поставени на възловиместа в управлението на Държавата.

 5. простете за някои печатни грешки

 6. Ако някой може да ми даде линк към точния текст на “лекцията” на таварищ Гоце, ще му бъда безкрайно благодарен. От това, което чух по официалните медии, съдя, че речта му е била същински шедьовър по баналности и тъпизми. Искам да я прочета и да й направя психоаналитичен коментар 🙂

 7. Ако пък никъде не е публикуван пълния текст на неговите нелепици, наречен претенциозно “лекция” (а точно този извод си правя след като толкова време си загубих да я търся) то се питам дали това не е с оглед такива като мен, които искат да се насладят възможно най-пълно на “богатствата на президентската мисъл”, да бъдат отрязани и да не им се даде този късмет и шанс…

 8. В нашия край преди едно мъдро БКП Решение от 60-те на м.в. за изколване на козите “унищожители на листата”,в кошарите “замитаха” овците да последните 1-2 “митиляви”от стадото …
  Такава е и Вашата бройка на нашите титани всеки един от които е толкова незаслужено ощастливен от Съдбата,че би трябвало да се кланя като ходжа и да забрави до втори шанс,/а при Първанов/ до синекурна международна длъжност или “близалка” като тази на Ж.Желев…
  За П.Стоянов не знам,но и той не ще да е изоставено сираче….
  Каква тъжна и жалка гледка,
  вместо,да изоставят суетата,която ще ги довърши безславно…мъчат и Историята и своя народ….
  Така Вие,уважаеми г-н Инджев,незнейно защо…ме доближихте до поетото обещание -мисля пред Меги/ за преглед на някой от “Великолепната” 5,7 …нам коя си “….орка…
  И ще Ви добавя,че сте го казал правилно: “…въпросът е дали може трети да спечели?Да може…и Т Е щ е г о
  п о я в а т,защото има търпението да го дочака…..!!!

 9. Не обичам Първанов, не обичам Станишев, не обичам БСП-то, не подкрепям политиката им и никога не съм гласувал за тях. Като ел.инженер, базирайки се на експертното мнение за сигурността й – на единствените компетентни международни организации по ядрена енергетика, трябва да кажа, че затварянето на АЕЦ 3,4 – беше пълна идиотщина, независимо от това какво говорите вие, журналята и какви политически интереси обслужват нашите управници.
  Национално отговорно решение е реактивирането на централата и само от голата омраза не бива да се съботира.

 10. Ivo, ne e svarzano s temata, no Dr. Gergov tuk se zanimava s tvoqta osoba, ta sigurno shte ti e interesno. Cqloto interview e v Kapital:

  – А какво се случи с Иво Инджев – в крайна сметка под натиск на
  президента ли беше освободен?
  – Това е абсурд, пълен абсурд. Проблемът с Иво Инджев беше, че той си позволи
  да вземе информация от анонимен източник и я пусна в ефир, без да я провери. Все едно
  да се довериш на писмо, изпратено от Джеймс Бонд. Източникът на информацията
  трябва да бъде поне минимално легитимен. Ако изпратеният до Иво Инджев имейл беше
  подписан от лицето Иван Иванов например, тогава нямаше да има проблем.
  – Но Иво Инджев все пак избра да посочи откъде идва информацията, а
  можеше директно да попита дали президентът има купен мезонет от Манджуков и
  изобщо да не стане ясно кой е източникът на тази информация. Световна практика
  е по време на избори политиците да получават такъв тип въпроси.
  12
  – Това вече зависи от конкретната преценка на мениджърите на медията, те трябва
  да решат дали журналистът може да задава подобни въпроси по време на предизборна
  кампания. Но пак казвам, не може да се пуска в ефир информация, изпратена от Агент
  007. А и в крайна сметка Иво Инджев не беше уволнен. Той сам си подаде оставката.
  – И нямаше да бъде уволнен?
  – Нямаше да бъде уволнен, разбира се. Идеята на Ал Парсънс беше да го извика и
  да го предупреди, че може да го уволни, ако повтори тази грешка. Но Иво Инджев си
  написа оставката и я подаде. Въпреки това Парсънс поиска да се видят, но Инджев
  отказа.

 11. Реактивирането на централата може би щеше да има някакъв шанс, ако не ни управляваха тези, които нямат никакъв авторитет в ЕС, политици, които са предвидими, разумни, на които не им спират фондовете заради корупция, които са съпричастни с народа си, а не такива, които по един месец си развяват байраци по далечни страни като Р.Овч, Масларова или като президента-ловец и т.н. РАЗБЕРЕТЕ, НЯМАТ ДОВЕРИЕ НА БЪЛГАРИЯ! Трябва да се научим да живеем като граждани на ЕС, да се научим на ЗАЕДНОСТ С ТЯХ, а не да ходят тези сами да преговарят за каквото им скимне..И какво видяха европейците в последните дни?-пребити граждани оня ден,днес-духова музика, утре-пребитите ще подкрепят насилниците, вдруги ден-платени ще искат централата..лудост.

 12. Дали ще отворим или няма да отворим АЕЦ Козлодуй зависи не от мнението на експертите или от чувство за национална гордост, а от едно просто нещо, на което трябва да се научат българите: какво гласят подписаните договорни условия с Европейския съюз. Братя невежествени българи, още в древния Рим е изречено: “Спазвай закона за да бъдеш почитан”.Престанете смешно и жалко да подскачате срещу Брюксел – просто спазвайте подписаните договори! Добрият българин днес е само оня, който спазва договорните условия със света.

 13. Първо: същият анонимен източник “Джеймс Бонд” разпространи твърдения за агентурно минало на на президента П. Стоянов като “агент Виктор” и тази “новина” беше коментирана на първа страница на “Труд”, “24 часа” и др. подобни ( дни наред).
  Нещо повече, Би Ти Ви посвети на изясняването на твърденията на “Джеймс Бонд” поредица от предавания в сутрешния си блок ( с водещ Бареков).
  Второ: Гергов се издава за пръв път като меродавен коментатор по темата-уж няма нищо общо, уж не бил собственик,уж бил някакъв си консултант, а, оказва се, е много добре запознат с един такъв стар казус по памет…
  Трето: Гергов лъже. Бях заплашен с уволнение. Казано ми беше ясно, че предаването ми се спира ( точно в рамките на предизборната кампания).
  А Парсънс, който беше във Франция и изобщо не беше гледал предаването ( най-вероятно Гергов му го е преразказал със съответното внушение в полза на Първанов) така и не пожела да се види с мен, нито дори да ми се обади по телефона. Беше ми предадено, че ме чака тежък разговор с него, когато се върне и че той иска да ме уволнява защото бил “бесен” ( без да е видял нищо и да е преценил сам?!).
  Напуснах след тази заплаха, от която ми стана ясно, че тези хора играят комбина с президента ( от чието име вече беше прочетена декларация срещу скромната ми особа в най-гледаното телевизионно време в централните новини- от “А” до “Я” ,без никаква редакция, сякаш Държавният глава обявава война на чужда държава) и нито за миг не се интересуват от истината или поне от интерпретацията на техния “верен слуга” .
  Впрочем, Парсънс скоропостижно беше беше изстрелян още същата седмица ( буквално с куфарите от Ница за друга дестинация) на друга работа в чужбина и изчезна завинаги ( поне досега) от България. Дори договореното му голямо интервю на тази тема в “24 часа” така и не видя бял свят.
  Статии в моя защита, като тази на Иван Бакалов във в. “Новинар”, бяха свалени от печат в последния момент под натиска на Първанов. Самият той сметна за нужно още същата седмица да “танцува на гроба ми” в две интервюта в официозите “24 часа” и “Стандарт”, в които се подигра по темата за моето напускане в ролята на шута, който не бил разбрал защо точно съм бил УВОЛНЕН (както се изрази-Гергов не е съгласувал докрай позицията си с началника..), защото съм бил безобиден журналист, както също се изрази…
  Карбовски ( пазя си текста на поканата му), който ме покани в своето предаване по “Дарик”, на другия ден ми се обади да ми съобщи, че му забранили да идвам в радиото и за компенсация му позволили да покани…Иван Костов. Представяте ли си, Костов се оказа по-малко опасен от моя милост!?
  За какво друго, освен за много здраво настъпан мазол, ви говори тази поредица от истерчини реакции?! И не ви ли прилича това на зле прикрито нервничене на хванат на местопрестъплението?
  Последва, 6 месеца по-късно, доклад на държавния департамент на САЩ, в който ясно се декларира, че Иво Инджев е принуден да напусне под политически натиск и че това е нарушение на свободата на слото в България…
  Четвърто: В Би Ти Ви доста хора знаят, че имаше “внимателен” инструктаж да не се критикува Първанов-рано или късно, все някой колега ще се осмели да потвърди и тогава няма да изглеждам като “Мунчо, селският идиот”.
  Пето и най-важно: ВСЕ НЯКОГА ТРЯБВА ДА ГО КАЖА: точно в. “Капитал” направи разследване и на 11 октомври в 12,30 на обяд ми се обади авторът на разследването да ме попита, дали имам нещо да добавя към тяхното разкритие, че Първанов наистина е получил апартамент от Манджуков. Каза ми, че статията му ще бъде публикувана в броя на следващия ден.
  Както знаете, това не се случи. Засега.
  Оставям отворен финал-опитвам се да не навредя на колегите от уважавания от мен в. “Капитал” ( но уважам и истината- дори повече, с извинение).
  Тази история ще бъде дописана от други-не държа на “екслузивността”.

 14. moite uvajenia,ivo-naistina istinata vse 6te izleze na bjal svet njakoi den,no koga???moite uvajenia kam teb!nadjavam se nekoi den da ti stisna rakata!

 15. Драги ewq,
  вероятно ако имате време да прегледате тук :
  http://freeforum.politolozi.com/index.php?topic=1444.0
  бихте променил мнението си.
  На Вас като ел.инженер темата не би се сторила толкова суха, макар че из другите си струва да хвърлят едно око…
  П.П. Аз не съм В.Милославов,но не казвам,че нямаме нищо общо…

 16. Иво просто съм потресен от детайлите около напускането ти, които нау4авам за първи път сега. Възхищавам се на куража ти и затова 4е възпиташ децата си в морал, достойнсво и най-ве4е да не се страхуват в Задунайската губерния. Страхът насаден от комунизма никога не си е отивал.Съдиите се страхуват да осъдят престъпниците защото ще пострадат семействата им или близките им. Комунизма никога не си е отивал. Като гледам как смазаха Иван Костов, който дръзна да им развали рахатлъка, домъкнаха дори “Царя”, 4е готвят и Бойко сега…Аз откровено съм много песимисти4но настроен за цивилизованото бъдеще на България. Много ми липсват Родопите и красотите на България, но комунистите и най-ве4е Гоце лекуват носталгията ми безотказно. Не бих посъветвал никой да се връща в България докато на власт е тая крадлива шайка дребни балкански мафиоти.

 17. Гледам в “Сега” (където ме баннаха, както и от стария форум на Монитор) Петьо Цеков е подпукал Гоце яко.

 18. Моят коментар по вчерашната “лекция” на любимия ни Президент: Президентът Гоце Първанов се побърка окончателно: българино, глупчо, разбра ли това най-после?! Смятам, че добре се свързва с темата и дискусията тук и дава оценка на случващото се и от един друг ъгъл…

 19. Има една порода хора- нарича се СВИНЯРИ- ЧЕНГЕТА. Не казвам СВИНАРИ, защото колкото и мръсна да е тази професия тя е почтена, защото човек получава възнаграждение за своя труд. СВИНЯРИТЕ- ЧЕНГЕТА са много опасна порода хора. Тази порода не е генетична грешка на природата или науката, а по-лошо! Тя е в жалките сърца на някои дребни, жалки човечета. Тези СВИНЯРИ обичат да създават нечистотия, а не “история”, както се опитват да ни убеждават.Това е порода продала душите си на мрака и в замяна получила много мръсотия, с която се опитват да опръскат чистите, създавайки интриги, манипулации и още повече мръсотия.
  Много е опасно когато тази порода се съвкупи с власта. За тази порода ВЛАСТТА е невероятен фитиш за изживяване на поредица жалки душевни оргазми, съчетани с ярка политическа еякулация наречена ПОПУЛИЗЪМ.Но явно е, че генома и генофона на тази порода е доста устойчив, защото е още по- явно , че е формиран в тайните лаборатории на НКВД, КГБ или ДС(няма значение, те и без това не се различават в генетичните си алели, но и НАЙ- ЯВНО е, че чистите хора изпитват към тази порода природна непоносимост, а това ядосва СВИНЯРИТЕ и те с още по- силна злоба и омраза се опитват да изсипват помия по адрес на ЧИСТИТЕ. Това е то- СВИНЯРСКИ прийоми и маньовъри!
  Господин Инджев,
  На Вас е дадена силата на перото за да громите тази порода и да разкривате нейните мерзки дела!
  Успех, а аз с каквото мога ще сам полезен в това дело!

 20. Ще спечели Турция.
  Която учуди селяните, че е толкова добър съсед и ще ни даде газ !
  Светът вижда, че не е коректно да се оправдаваме с турско, руско, византийско иго.
  Ние сме си такива.
  Хората променят една земя в Държава.
  По тези земи не е имало война 300 – 400 години.
  Това отслабва гена!
  Затова ни ритат сивите селски говеда.

 21. Петтата точка малко ме разстрои,смути, обърка или по-точно заличи последната ми заблуда от Прехода, относно т.нар. агнешки главички от М.Михнева, но все пак е хубаво човек да живее с илюзии, въпреки че един ден всичко излиза наяве! God Bless You!

 22. “Връщам ти чадата !”
  казва / цинично / на площада, командир,
  Първа Българска армия

  “Връщам централата”
  казва / патриотично /, командир,
  Първа нова Българска армия

 23. Нали БТВ е западна телевизия.Собствеността и е западна и по презумпция в нея трябва да се установят Западни стандарти на ЖУРНАЛИСТИКА.А според действителността не се ли спука балона на прехвалената свобода на словото в западните медии.Оказа се че и при тях интереса клати феса и те са угодници на управляващите.

 24. Г-н Инджев, ще се радвам ако може да публикувате писмото на Карбовски, тъй като следя неговите изяви и като цяло смятам, че е почтен журналист. Но това с интервюто не го знаех и би ми било интересно да видя това писмо.

 25. Става дума за Ес Ем Ес, с покана от редактора на предаването , който си пазя като ” спомен”.
  И се оказа, че съм бил прав да го направя-Карбовски мълча три месеца по въпроса, след което излъга при Коритаров, че сам съм се бил отказал, защото съм се бил изплашил да говоря в неговото предаване, защото съм имал “картонче” ( доста тъпа лъжа, като се има пред вид, че в същата тази неделя на 15 октомври 2007-ма говорих по въпроса в “Инфорадио” и по “Хоризонт”).

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.