Кат Гърция няма втора

Как ви се струва съобщението, че всъщност няма проблем Гърция да ни помогне с доставка на природен газ? Каква изненада само: години наред слушаме твърдения на управниците ни, че няма друг начин да се снабдяваме, освен от Русия. Особено интензивни, поради жестоката криза с газа, станаха тези твърдения напоследък.Каквото и да се случи на газовия фронт, всяка поредна пиеска, разигравана с мрачни физиономии от нашите власти, неизменно приключва със заклинанието-това е положението, без Русия, няма газ!

Случаят много ми напомня на един огромен лозунг, който с няколко думи описваше що за „държава” бяхме във времето на съветския колониализъм. Написано с блажна боя, над магистралата край Сливен върху един прелез се мъдреше следното раболепно заключение:

„БЕЗ СССР НЯМА МИР”!

СССР се разпадна, мирът, да ни е жив и здрав, се запази, а надписът остана още много години да „краси” Родината и да ни напомня за нашето минало, които ние дори не смеем да назовем колониално, въпреки всички налични компонентни на това фактическо положение по нашите земи от въпросния исторически период. Толкова бяхме свикнали с него, че глупостите, ако ще и написани с букви в човешки ръст, не ни правеха впечатление.

Като косвено доказателство, че не сме се отдалечили много от онова време, идва „откритието” , че газът бил под носа ни ( да, в недостатъчни количества, но все пак, имало начин). Защото през всичките тези години са ни лъгали в очите и ние сме се примирявали-щом казват, значи е така. Обвързани сме, осъдени сме на „вечна дружба”.

Като водещ на телевизионно предаване многократно съм задавал въпроса за алтернативите на руските газови доставки и винаги неизменно съм получавал един и същ отговор: „без Русия няма газ”. Особено активен в повтарянето на това заклинание беше Румен Овчаров. Сега, както се вижда, беше разобличена поредната лъжа на другарите, за които зависимостта от Русия е нещо като природна даденост, която просто няма как да се промени и направо не подлежи на коментар.

Работата обаче стана дебела и шефовете на държавицата ни започнаха да се тюхкат как досега не било направено нищо да се откачим от прекомерната си зависимост от руския монополист. И, разбира се, това никак не звучи като самокритика, а като упрек в стил „всички са маскари”.

Лекторът Първанов онагледи това наше всеобщо безобразие ( наше, ваше, но някак си – не и тяхно) с изблик на възмущение от факта, че не сме завъртели и една гайка от Тодор Живков насам-нищичко, ние с вас, не сме направили, да потърсим алтернативи на газопроводите от времето на социализма. Ами не е ли ясно, че причината е в далаверата с руските другари, която отдавна са завъртели онези, които ни навиват гайките всеки пък, щом попитаме плахо, дали пък има живот за нас извън руската газова вселена? Авторът на тези редове е понесъл безброй обвинения в „русофобия” просто защото си е позволявал да задава този въпрос.

Чудото обаче се състоя. По възможно най-късия път, през дувара на комшията, било възможно да бликне спасителният газ. Вярно, след толкова много фалшиви фанфари за край на газовия тормоз, ще трябва да почакаме да видим практическите резултати, за да повярваме напълно.

Но междувременно можем да си направим един полезен извод: който търси, намира. И да поръсим алтернатива на сегашното ни управление.

25 мнения за “Кат Гърция няма втора”

 1. Прав е Гоце, да завиваш гайки не е като да раздаваш ордени и да стреляш по защитени архари…

 2. Аз като прагматичен човек все пак питам.КАКВО ЩЕ НИ СТРУВА ТОЗИ ГАЗ ОТ ГЪРЦИЯ.Напомням ви г-н Инджев, бой се от Данайците дори когато ти насят дарове, ще ме извините дали цитирам точно но смисълът е важен.Задайте следните въпроси на вашите събеседници дали е икономически и екологически обосновано изграждане на съответната инфраструктура от Гърция.Според основополагащите закони на пазарната икономика е, че дадена суровина трябва да се купува от производителя, за да не се оскъпява от посредници.А сега какво се получава врякаме срещу “Овъргаз”, а се нагласяме на Гърция, която се явява посредник.Съгласен съм че това в аварийни ситуациие обосновано, но не и като пстоянно поведение.Нека все пак да си гледаме интересите в по дългосрочен план.

 3. Ех…, г-н Николов, опитайте се да вникнете в смисъла на иронията…Не става дума да се хвали Гърция…Не е ли ясно, че абсурдът, заради който си заслужава да се коментира изобщо тази тема, е фактът, че след толкова години лъжи за липсата на КАКВАТО И ДА БИЛО алтернатива на руските доставки, изведнъж се оказва, че има и то не къде да е, а на”една ръка разстояние”….

 4. Г-н Николов,Вие още ли не сте разбрали,че ние никога сме нямали директен договор с Газпром?А винаги с посредници-от наша и тяхна страна.Нашите умници-измислени ръководители,понеже като Вас се боят от данайците,ни направиха най-глупавата жертва на конфликта в момента-с руски шлем на вдървената ни от студ и глупост глава вместо данайски.И понеже гърците са в много добри отношения с турците и им имат абсолютна вяра,взимат газ от тях.
  Всъщност прав сте,ние сме енергийният лъв на Балканите.Помните ли Климент Денчев, детското му предаване за тигърчето Спас?Е, сега си имаме проскубаното енергийно лъвче Георги-президент на цялата българска горска фауна,само че това вече не детска приказка.А сега се засилил с другарчето си да пуска АЕЦ-а.Сигурно е намерил някакъв начин да пусне ток по горелките,вместо газ.Той ни е умничък.

 5. Едно нещо не ми дава мира. България е най-засегнатата в ЕС държава от газовата криза. Трябва време, за да се осмисли този факт и какво значи той. Как управляващите на толкова много държави са успели да диверсифицират по един или друг начин доставките? Значи може. И тук следва другият голям въпрос. Не е ли извършено престъпление спрямо националната сигурност на България с това умишлено бездействие?
  Не трябва ли нещата да се погледнат от този ъгъл? Да се потърси отговорност за нарушената национална сигурност, защото именно това се случва. Пределно ми е ясно,че отговорността е размита в годините и правителствата, но това някак си е много удобно за определена група хора… И все пак мисля, че конкретни виновни има и те могат да се намерят, но къде ти такъв кураж и воля в прокуратурата…, а в медиите…?
  Това е грандиозно и безпрецедентно престъпление според мен и ако няма последствия за виновните, значи България и обществото й са наистина загубена кауза.

 6. Господин Инджев,

  Мисля, че не за първи път се повдига този въпрос, в коментарите към Вашите статии.

  Защо не дадете възможност на читателите, които желаят да ви подкрепят, да направят това? Не виждам нищо неудобно или неприлично в това. Дори Уикипедия, един от най-посещаваните и напълно безплатни сайтове, доскоро съвсем открито беше поставил призив за подкрепа и съвсем конкретно – каква сума трябва да съберат, за да продължат да съществуват така, както ги харесваме. Разбира се, намериха нужната подкрепа, съвсем заслужено.
  Накратко, дайте ни шанс, да ви подкрепим.
  Ако имате конкретни въпроси, как да сторите това – просто питайте. Аз (сигурен съм, че и много други) съм готов да Ви помогна.

  Деян С.

 7. По въпроса за прословутата ефектно запомняща се гайка с вложените пари за газохранилището в Чирен,
  С.Станишев /Октавиан!!/ направо репликира,Г.Първанов и това
  е само началото…на друга “Римска баня”….междувпрочем в Страната на изгряващото слънце пазят ли си козлите,щото “ние идем!!!”….

 8. Много ми хареса чисто социалистическият израз, който и Живков и другите често използваха:
  “Кризата ни показа” че досега не е предвидена друга възможност и т.н. …… За малко да стана да си потърся в гардероба червената пионерска връзка, виновно да си я вържа, да изглеждам по-прилично пред другаря Георги !

 9. В последното изречение на статиятя е принципното решение на повечето проблеми на Балгария, другото е навлизане в подробности, като:
  От спирането на доставките на газ името на Румен Овчаров почти не се споменава. Защо никой не го потърси този кагебеец и да го поразпита за това-онова, така като разпитваха оня немец, с книгата?
  Правителството с недораслия ни министър председател и депутатите им в народното събрание, поне до тук като да внимават повече в това, някой да не вземе и каже лоша дума за братската руска страна и другаря Путин, отколкото да предприемат реални действия за намиране на изходи от форсмажорната ситуация в която като цяло е страната.
  Гоце е изпаднал в поредната амнезия и пристъп на ненормалност. Тоя човек е толкова неадекватен, че ще вземе да пропусне уникалната възмойност, в тези сибирски студове налегнали България, да гръмне бяла мечка в Симитли или някое друго сгушено ловно местенце в разнообразната ни с фауна и красиви заснежени планини родина.
  Икономиката изпада в колапс, народа очаква всеки момент да остане отново на студено и не се сеща, че сега е момета да покаже и каже на стараещите се да го затрият Гоцевци, Станишевци, бесепари-енергийини иманяри какво мисли за тях и какво иска от тях, като се включи масово в протеста на студенти, земеделци, еколози.
  Чака някой да му каже какво да прави. Чака нялой да го поведе! Чака някой да го стопли. Чака някой да му каже, че е станал европеец. Чака да заживее по-добре. Чака да цъфнат налъмите.
  КГБ/ДС е инструктирало агентите си в опозицията същата да стои настрана от протестите и те “претворяват решениятя в дела” и скоро тази опозиция ще останат само с агентите си и без членска маса.
  Бат Бойко почти се уплащи, че може да изскочи заяк от студентският храст и да обърка плановете им за плавно преминаване на властта от “троица” на “двоица” или друга осветена от ловец #1 “света троица” като деликатно приклекна зад широкият гръг на мъстита софииска зам. кметица.
  Водача на първият кагебейски проект в Българиа (казват вторият бил ГЕРБ) наречен “Атака”, вместо да атакува, се изнесе от парламента из кръчмите около него.
  Нали се сещате за кого ще гласува на следващите избори този наш чакащ балгарски народ? В интерес на истината, той няма и кой знае какав избор, освен да направи поредния предварително определен от бившите КГБ/ДС “правилин” избор. Преди осем години беше НДСВ, а сега ГЕРБ и Атака.
  Защо ли си губя времето с това писане?

 10. Да ви кажа честно, предложения като Вашето, които получих напоследък, започнаха да променят някои мои устойчиви представи, с които не се гордея особено-все си мислех, че солидарността не е най-силната ни страна!
  Предстои ми да взема решение по въпроса. Просто защото се налага.
  Имам уговорена среща с “консилиум” от корифеи в понеделник ( с които се съветвам как да постъпя , защото за мен е страшно важно да не подведа хората, които са ми повярвали и да не се изтъпаня изведнъж като някакъв печалбар). Всеки с комплексите си…
  Благодаря за подкрепата!

 11. Аз също мисля, че ще е справедливо и че си струва. Само че нямам подходящия тип банкова сметка в момента… ще трябва да направя нещо там.

  А иначе, нещата отдавна са ясни — Първанов е за затвора, не само заради престъпните си връзки, предателството на националните интереси, а още в момента, в който е оставил да бъде прикрит от комисията по досиетета.

  Правителството и президентът ни или самите не са особено умни или смятат, че ние сме пълни гьонове да им вярваме на приказките които от едно денонощие до другото си противоречат по смисъл, а понякога си противоречат дори в рамките на едно и също денонощие.

 12. Г-н Инджев, по повод вашите думи по-горе си спомних едни други:
  – Ще правя, каквото мисля за правилно. Да говорят, каквото си щат.
  И още едни на един друг литературен герой.
  – Да става каквото ще. Само да не кажат нещо лошо.
  Та,… послушайте себе си! Успех!

 13. Ей, Николов ти още ли си тук?В главата ми напират всички нецензурни думи по твой адрес, но от уважение към Инджев няма да ги напиша.Марш при твойте съпартийци-червените боклуци!

 14. само да не стане като “Казаци пишат писмо на Султана”!

 15. Солидарността, господин Инджев, е понятие, което придобива съвсем други измерения в наше време. Тепърва предстои да падат ограниченията, наложени от печатни медии, издателски компании и т.н.
  Това е един музикален поздрав, който подкрепя моята теза:
  http://www.youtube.com/watch?v=_A_ma2h0idk

  Деян

 16. Г-н Инджев,
  Предложението на Деян С. за даване на възможност за подкрепа от страна на Вашите читатели ми изглежда много приемливо и съвсем нормално. Уикипедианският начин (и според мен) е много удачен. Не мога да предположа колко Ваши редовни читатели биха се включили, но съм сигурна, че ще има такива. Аз бих била сред тях.
  Не съм Ви коментирала досега. Чета Ви редовно от много месеци и искам да Ви благодаря за интересните и вълнуващи четива, които ни подарявате всеки ден.

 17. “Aз също бих помогнал на Г-н Инджев. Кажете ни как.”

  Първо, като кажем на такива като пишещият в отговор Николай В. Николов, че Инджев , а не Николов има право и зареди това го четем!
  Второ, като се замислим, че Инджев имаше право и когато заговори за апартамента подарък на президента. Защото, данайски дар е също да приемаш нещо от бизнесмени.
  Трето, а може и да е първо, като видим как да помогнем на себе си! А не някакви ураджии, дето ни направиха “енергиен център” като изиграло голям шлем. Защото излиза че са го изиграли за наша сметка.
  И най-смешното, като видят че са ни завряли в кюшето, да ни обясняват колко лошо е да се стига до там да нямаш алтернатива.

 18. Най-простичкото би било да се въведе абонамент.Но пък тогава разни дзифти ще се ослушат и ще престанат да четат блога,което на пръв поглед е уж да си го преместиш,ама на втори означава,че словото на апостола/казвам го с цялата сериозност,за мен г-н Инджев е апостол на справедливостта и истината,е,май звучи малко патетично,но си е така,нали?/няма да достига до много тикви.Затова по-добре сметка или адрес за пощеснки запис,или и двете,тогава ние,тесният кръг от спомоществуватели ще се намесим в помощ на Иво,а останалите тикви ще го четат,та белким уврат един ден.След написаното дотук нали е ясно,че приемам всеки ред и думичка на г-н Инджев за свой?

 19. Не обиждайте “дзифтите”,само защото не разполагат с достатъчно средства и във вашите очи стават “тикви”!

 20. ОК,моля за извинение.Как да го разбирам:имате пари за компютър,интернет,време,но не разполагате с “достатъчно средства” и се обиждате на “тиква”?А става дума примерно за 10 лева на месец,или 15,нямам представа колко и какви са читателите на блога на Иво.Или се застъпвате за някакви съвсем изпаднали нещастни люде,но те какво отношение имат към случая?Честно,не ви разбирам.

 21. Ех, момчета, не разбрахте ли, че с Гърция сме почти една държава … там вече са го рабрали и така и гледат на нас …

 22. @ Николов:

  Газът от Гърция няма как да ни излиза изгодно. Просто не е възможно.

  Като си купувам зеленчуци и мляко от комшиите до селската ми къща, те ми ги дават почти без пари. По комшийски. Но свободният пазар си е свободен пазар, а и Гърция все пак си е Гърция.

  Тъй че газът сигурно ни излиза около максималната цена, над която бихме се отказали да го купуваме дори и при сегашната ситуация. Хората си имат експерти за тази цел – и със сигурност ги използват по предназначение. Ако направим алъш-вериша с Турция, и там няма да е по-различно. И с Румъния ако можехме да се вържем, пак би било така.

  Освен това комшиите си трупат актив от точки, които после ще трябва да им връщаме И като политически жестове. Това не е безкористният комшулук на село. В този смисъл загубите от кризата не са само преките загуби в страната и свръхцената на газа, която без съмнение ще плащаме; те се простират и доста нататък в бъдещето.

  Примерно, не бих се учудил никак, ако след малко “тиха дипломация” отведнъж у нас започне да се разсъждава, че името “Република Македония – Скопие” си било много хубаво, в края на краищата, кво пък толкоз…

  Едно е хиляда процента сигурно: ако алтернативите през съседните държави бяха договорени предварително (пък макар и само като евентуални аварийни решения), комшийската взаимопомощ със сигурност щеще да ни излезе значително по-евтино. отвсякъде.

  Но това би могло да стане, ако имахме политици.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.