Газ шлем затрива

Шлемник балкански? Голям член байкалски? Или пък беше нещо, пак голямо, ама друго-застраховка каско ли беше, или друг шлем, който ни предпазва от енергиен глад ? Абе нещо голямо беше. И се случи точно преди година.

Помни ли ти някой? А си струва. Имаме годишнина от епохалното посещение на Путин в София, за което руски медии писаха, че оставя следното впечатление: руската делегация май е дошла да си напазарува България. И, уви, не бяха много далеч от истината.

За България – не знам. Все пак не всички сме за продан. Но някои определено се полакомиха. Беше апогеят на скъпия руски нефт и газ. Милиардите от продажбите валяха в руската хазна като порой. И май съвсем бяха отнесли всякакво чувство за мярка сред господарите на лесните пари в Москва и събудиха лакомията на техните другари в София. Така се стигна до онова зрелище с посещението на Путин тук точно преди година, което приличаше на триумфално посрещане на римски император, заслужил овации за победата си над съседно племе.

Картинката днес обаче е колкото различна, толкова и поучителна за това как преминава „световната слава”. Руската икономика, зависима в огромна степен от конюнктурата на световната търговия със суровини ( нещо, типично по-скоро за т.н. трети свят) е сред най-жестоко разклатените от финансовата криза. Вече никой не брои колко пъти там затварят борсите, за да ограничат загубите и фалитите. Залаганията на наблюдателите са за срока, в рамките на който ще се изчерпат натрупаните в щастливите времена запаси в бюджета. Новините от този фронт в Москва са свързани с постоянното обезценяване на рублата, с катастрофалния спад на производството, с отрицателния ръст на доходите, бягството на инвеститорите с темпове и в мащаби, непознати дори на Наполеон на връщане от в Москва.

Ясно е, че в при тази нерадостна ситуация бедният български роднина не е първа грижа на Кремъл. Което обяснява защо така,точно както със слуги, се отнесоха с българските си другари. Изоставиха ги като безпризорни деца сами да лъжат, че били предупредени за задушаващата газова хватка, но, оставени без надзор, българските другари се оплетоха в първосигналното адвокатстване не руския престиж пред българската публика.

И ето че се разшета мравунякът. Цял свят видя как се отнесе с „братушките” си руският самодържец. Нямаше как това да остане скрито и от българите.

Първанов и Станишев изведнъж „откриха” колко лошо е да сме зависими от монополни доставки. Единият заговори,че и една гайка не сме завили от живково време насам в нова и алтернативна тръба, а другият ( о, чудо, невиждано) направо наруши табуто и се обърна към Гърция за внос на газ и така издаде най-голямата тайна: че през всичките години са ни лъгали за липсата на руска алтернатива.

Ако в България имаше свободни и едновременно с това – влиятелни медии, щяха да потърсят сметка за „големия шлем”, който по думите на Първанов бяхме постигнали с договорите, подписани с Путин точно преди година. И тук стигам до причината, поради която ви занимавам с припомнянето на известните факти. Нищо подобно, като търсенето на отговорност, няма да се случи. Задаването на неудобни въпроси е направо забранено. От осъзнаването на този абсурд ще трябва да започне възстановяването на обгазената ни демокрация.

23 мнения за “Газ шлем затрива”

 1. ние сме като в произведението на руската класика “В Навечерието”, но да се надяваме без трагичен край! Има един Инсаров и толкоз! можем безкрайно да си четем какво пише онлайн Иво Инджев и какво??!?!? Ясно е, че трябва да има някаква форма на радикализация. вече се уморихме да променяме системата – 1989, 1997 и сега за трети път пак отначало! Идеи всякакви приемам!

 2. Ами така е, Иво. От 1944г насам в България необезпокоявано управлява съветско-българската комунистическа мафия. Ние сме в ЕС само наужким.До кога ли?

 3. Голям шлем или руска каска?Това е въпросът.

 4. В България нищо няма да се случи благодарение само на нас Българите. Самите ние като че ли не желаем нещо да се случи. И това го показахме по време на “смешните протести”.Защо от 7 милиона Българи на площада идват 1 000 човека? Защо? Вие да не сте мазохисти бе хора. Как искате нещо да се оправи, като не им демонстрирате вашите искания? Как да стане? Кой да мисли за нашето бъдеще, ако не самите ние? Какво правим? Бля, бля. Ами Славейкова е прав. Стойте си пред телевизорите и гледайте сеира. Ако на площада не излязат 10 000 човека каузата е загубена и ще ни шибат още дълго време. Това ли искате? Утре поне хиляди пред театъра и да им вземете страха. Ама не ми се вярва, че в почивният ден няма да си пиете ракията и да чакате някой друг да свърши вашата работа. Кой каквото си направи……Знаете продължението. От всички нас зависи! Ха наздраве!

 5. С 30 /тридесет/ реда в тази статия е казано всичко случващо се на България столетия….
  Помня,как дядо Пимен в разговор със свой к а т о л и ч е с к и колега изслушваше смирено оплакванията му от граждански власти,които тридест и кусур години преди Ленин били отделили Църквата от държавната власт в неговата страна…
  Ама от КПСС казвали друго….!
  Нашият-в далеч по-благоприятно положение от светската комунистическа власт му
  отговори:
  “Помни братко,какво е казал Петър на римляните с бичовете….бийте но бройте,защото след трийсетте..двойно ще ви се върне!!!
  Едва след дядо Пимен и Негово Светейшество-Господ да го благослови и здраве да му дава-се разшета още повече за срещи със “схизматиците”из Европата…
  Въпроси,както виждате не се задават след думите на дядо юСлавейков!

 6. “Руската делегация май е дошла да си напазарува България” – и си я напазаруваха. А агент Гоце получи задача да ни извади от европейския съюз. И шансовете му са доста над 50% за съжаление…

 7. Нахалникът от Сирищник не отговори, когато го питаха за агентурното му минало.
  Не отговори и когато го попитахте за апартамента…
  Та сега ли ще отговори за „големия шлем“!

  Sic transit gloria mundi.

 8. Гн.Индйев,всичко,което казвате е истина.Но,ако използваме метафори от метереологията,вие казвате къде е било слънчево,къде е било облачно или къде е валяло.Т.е. една метереологична статистика.Все очевидни неща.Не, че това не е нужно,то компенсира скопената ни журналистика, но на хората и особено на мислещите им е нужна метеорологическа прогноза, какво им предстои,какво ги очаква.От нея се нуждаят вопиющо и тя е тази, която ще накара жалките подлоги да треперят.Вие громите явната пета колона.Фатална е скритата, тяе бича за България.Този, който я изкара на светло и я бичува, само той истински ще помогне на българите и ще покаже ефективните начини за спасяването на България, защото тя крещящо се нуждае от такова.България загива!

 9. Неудобните въпроси ги задават неудобните хора.А, как да станем удобни, като отговарящите са се нсарали.Това е непосилна задача.

 10. Г-н Инджев,относно темата,която повдигнахте за икономическата криза в Русия в четвъртък по Канал 3 след репортажа за протеста,който излъчиха тогава започна предаване Жълтини.Останах на канала за кратко да гледам и дадоха интервю с една така наречена бизнесдама Ваня Червенкова(перяща неизвестно чии пари),която се била върнала току що от Москва и според която в Русия нямало никаква икономическа криза,че там едва ли не било рай и тя смятала да се установи там да живее за известно време.Като го чух това си спомних за предишни Ваши коментари относно големите финансови проблеми в Русия и естествено мнението на тази така наречена бизнесдама ми се сториха меко казано смешни.Не знам дали парите,които пере идват от Русия,но определено думите и звучаха като добре платено клакьорство.Почвам да се замислям дали да не се преместя от Ню Йорк в Москва…

 11. Здравейте! За всеобщо съжаление руските управници (които и да са те) знаят накъде отиват нещата. Каквото и колкото да си хортуваме и пишем истината е една – енергоресурсите намаляват, цените им ще се увеличават, а природно-обективно Русия има най-големите залежи в света (конкретно за газа и Иран). Неслучайно, т.е. напълно съзнателно основните газопроводи за Европа (не само за ЕС) са от Русия, а не от Австралия или Мадагаскар. Германия си иска руския “Син поток”, Италия – “Южен поток”, защото, когато се изчерпят по-бедните “диверсифицирани” източници (като например Норвегия, Алжир, Либия, Азербайджан, Туркменистан) конкретно на газ за Европа, ще останат само руските. Може да ни е тъжно, но е вярно – тук няма място за нищо фобско или филско. Затова завършвам с перифраза на последното Ви изречение – от осъзнаването на този факт, обгазена Европа ще трябва да въвежда нови други ефективни енергоносителни системи. Много специалисти свидетелстват, че такива вече съществуват, но умишлено се пазят в тайна, докато междувременно на техните откриватели услужливо им се помага да напуснат този свят. Енергийната зависимост от Русия, както и да се нарича, за ЕС специално е над 40% и ще се увеличава.

 12. Г-н Георгиев, чудя се как са живели хората до преди едно поколение, когато нямаше газ та и течните енергоносители, са били само за екстри……
  Не съм чувал българия да си е внасяла въглища?
  Та и сега природният газ бил екологичен, евтин, син, безцветен, чист……
  Но и той ще свърши и то след 20 -30 години. Бива ли за толкова време “кеф” и други екстри да си продава човек свободата! Ако ви звучи пресилено замислете се , ако човек всеки ден и час зависи от друг единствен човек, това свободен човек ли е?

 13. Всъщност нещата са много прости(трябва да благодарим на г-н Инджев за последователната му позиция). Крадливата, корумпирана, смрадлива, псевдоофицерска, извратена и криминална среда на некадърни и недоучени негодници, чрез изтикания напред уродлив публичен лъжец и забележете “Президент” Гоце, доведе страната до асоциацията КЕНЕФ. Това само по себе си е символ на крайно състояние, след което събитията не представляват смисъл и интерес за никого.Надявам се със сегашните протести , все още не съвсем добре формулирани, да успеем да се оттласнем от перспективата някой да пусне водата и просто да ни замени. А заслугата на Гоце е, че той е пълната противоположност на полезното за България. Всяка мисъл, идея и действие, различно от извършеното или изказано от обществената клоака на президентското обкръжение и от него самия е правилно и полезно. В противен случай възможностите на проекти от сорта “българи”, “кирилица”, “възраждане”, “държава” и т.н. по тези земи ще са изчерпани. Sorry.

 14. Г-н Георгиев,

  Може да има “енергийна зависимост” на някои страни на ЕС от Русия, но от друга страна има доста силна “хранителна зависимост” на Русия от страни на ЕС – Русия не е в състояние да се изхранва, а газът и нефтът не стават за ядене. Така че зависимостта е двустранна.

 15. Да повтарям искрените си комплименти ,че всеки текст на Иво Инджев е удоволствие за хората с критичен интелект (колкото и те да са малцинство в България) е излишно. Твърдият русофоб Д. Маринов е казал преди 100 години “България може да пати от фанатизма на русофобите, но 100 пъти повече ще пати от суеверието на русофилите”. В бетонната обвързаност на т.н. БГ-медии с мафиотщината на Кремъл и нейните БГ-филиали не може да проникне и една дума, различна от двусъставния репертоар: “Не щем Европа-Путин да идва!”, “Костов е изверг-Първанов -гений!”. Можеше просто да се каже:”Русия продава газ, а не фасони и може да продава единствено газ и нефт, защото не е в състояние да произведе и един йогурт”. Да, супермаркетите там днес не са като по СССРско време, но с минимални изключения почти няма едно нещо, което да не произведено някъде другаде.Въпросът е,че никога досега България не се възползува тактически и стратегически от упадъците на Русия (Елциновото време), както направиха това други страни от Източна Европа.Да се надяваме, че и това ще разберат отговорни български политици, ако се намерят.

 16. Не знам дали ви е известно, че Русия през 19-ти век и Съветския съюз след това през 20-ти не вярват на никоя декларирана дори със сълзи на очите любов към Москва.Те винаги са плащали на любещите ги, стига да са фактори в собствените си страни. Ето моето скромно заключение: всички български политици, които щастливо оповестяват големи шлемове, преговарят ухилени с Москва и подписват договори са различни енергии – газови, атомни, петролни – получават тлъсти посреднически “хонорари”.Дали направо в швейцарска банка или чрез акции в руски държавни газови и петролни гиганти, но те джобят и стават богати и то за покололения напред (в това число и “антикомуниста” Бяакърджиев).Не случайно поведението на лица като Първанов, Станишев, Овчаров, Димитров и “остальная сволоч” при контакт с руски политици е поведение на слуги – като всички купени на този свят те се страхуват от боса-купувач. Затова биг-боса Путин може да хвърли папка на слугата си Станишев, а той уплашено да преглътне.Бедни мои братя, нас ни управляват добре заплатени руски измекяри, не хора, които силно и дълбоко обичат т. н. “братушки”.И няма масова реакция срещу това – в нашата тъжна страна дори студентите са деполитизирани. Тяхното искане от властта е само да не ги бият, когато в студентския град “настъпи вечер и месец изгрее”! А това би трябвало да бъде най-будната и най-контестиращата част от нацията, както е навсякъде по света…

 17. Стефан Гамизов тази вечер при при Цветанка Ризова пак хвърли няколко бомби.

  1.На 20 декември някой, който е знаел, че идва газова криза е изкупил държавния резерв. / след това, разбира се го е продал доста по-скъпо /.

  2.Всичко около енергетиката в България, включая 3 и 4 Блок, е една могъща корупционна схема свързана с огромни кражби около изключително остарели технологии.

  3.В България има огромен пазар в енергетиката на черно. Известен е и този, който го ръководи. Долу няколко цитата от други интервюта на Гамизов.

  http://www.afera.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=4032&Itemid=1
  [quote] Това не е никакво пиар надцакване. Както ви казах, президентът Първанов е дълбоко свързан с т. нар. ядрено лоби и той се опита да злоупотреби с тази криза, за да може да им осигури допълнителни печала[/quote]

  [quote] Президентът Първанов е примитивно отмъстителен човек. В момента той търси някакъв реванш спрямо ЕС, защото е отстранен от европейската карта – ако забелязвате, той по никакъв начин не бива канен или почитан от държавите от ЕС[/quote]

  http://www.afera.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=3961&Itemid=1
  [quote] А как ще коментирате изявлението на президента Георги Първанов за пускане на един от спрените блокове на АЕЦ “Козлодуй”?
  – Президентът Първанов ми е ясен. Той от сутрин до вече се събужда само с една идея – как да осигури допълнителни печалби на групата олигарси около него. Нека Първанов днес като се събуди да мисли за българския народ, а не за г-н Богомил Манчев. Това е единственият ми коментар.
  – А смятате ли всъщност, че повторно пускане на блок от АЕЦ “Козлодуй” е възможно?
  – Нито смятам, че е възможно, нито смятам, че е правилно. Но Първанов най-сетне трябва да се досети, че е президент на България, а не шеф на борда на директорите на фирма “Рискинженеринг” АД или на подобните такива, които оперират в енергийния сектор. Не знам – може би на визитката му пише “президент на борда на директорите на
  “Рискинженеринг”, обаче всъщност не е такъв. На неговата визитка трябва да пише “Президент на Република България”.[/quote]

  4.Политиката в България е една огромна корупционна схема.

  5.Утре / 19.1.2009 / Гамизов и няколко други юнака основават гражданско движение “Референдум”, което има за цел до 2 години да смени политическата система в България. / подцел преждевременното сваляне на Първанов /

 18. Благодаря за отварянето на очите, г-н Аврамов, аз наистина съм бил голям будала досега, не знам да се смея или да плача, но ми се изясняват хиляди подробности…

 19. Газовата криза би била много полезна и би представила нови възможности за България, ако.
  .
  Ако имаше някакви мислещи и не продажни политици. Ако имаше гражданско общество което да зададе въпроси и да не се задоволи с половинчати отговори. Но боя се, че нито едно от двете условия не е изпълнено.
  .
  Газовата криза ще бъде използвана от Българските слуги на Газпром и Кремъл да настоят още веднаж за по-скорошното изграждане на Южен Поток (зер оттам ще дойде новия газ), Бургас-Александруполис и нова съветска атомна централа (за да станем енергиен център на Балканите!).
  .
  Българското обществено мнение, под дитирамбите на официалната преса и телевизии ще приеме това като още един ангажимент на братска Русия за нашия просперитет. Шепата хора, които поставят въпроса защо ще гасим пожара с бензин, ще бъдат осмени като профани.
  .
  Лъжете се ако си мислите, че като приходите на Русия от експорт на нефт намаляват, бюджета им за възнаграждения на слугите им у нас се е съкратил.
  .

 20. От изложените мнения настръхвам като си помисля какви пари са взети и от такива като Иван Костов за Нефтохима, и за неотварянето на досиетата, от Бакърджиев и Надежда Михайлова, от хората в НДСВ, та се стигне до сегашните и Бойко Борисов и Волен Сидеров.Поинтересувайте се и от една непарламентарна партия – Нова зора и т.н.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Газ шлем затрива

Шлемник балкански? Голям член байкалски? Или пък беше нещо, пак голямо, ама друго-застраховка каско ли беше, или друг шлем, който ни предпазва от енергиен глад ? Абе нещо голямо беше. И се случи точно преди година.

Помни ли ти някой? А си струва. Имаме годишнина от епохалното посещение на Путин в София, за което руски медии писаха, че оставя следното впечатление: руската делегация май е дошла да си напазарува България. И, уви, не бяха много далеч от истината.

За България – не знам. Все пак не всички сме за продан. Но някои определено се полакомиха. Беше апогеят на скъпия руски нефт и газ. Милиардите от продажбите валяха в руската хазна като порой. И май съвсем бяха отнесли всякакво чувство за мярка сред господарите на лесните пари в Москва и събудиха лакомията на техните другари в София. Така се стигна до онова зрелище с посещението на Путин тук точно преди година, което приличаше на триумфално посрещане на римски император, заслужил овации за победата си над съседно племе.

Картинката днес обаче е колкото различна, толкова и поучителна за това как преминава „световната слава”. Руската икономика, зависима в огромна степен от конюнктурата на световната търговия със суровини ( нещо, типично по-скоро за т.н. трети свят) е сред най-жестоко разклатените от финансовата криза. Вече никой не брои колко пъти там затварят борсите, за да ограничат загубите и фалитите. Залаганията на наблюдателите са за срока, в рамките на който ще се изчерпат натрупаните в щастливите времена запаси в бюджета. Новините от този фронт в Москва са свързани с постоянното обезценяване на рублата, с катастрофалния спад на производството, с отрицателния ръст на доходите, бягството на инвеститорите с темпове и в мащаби, непознати дори на Наполеон на връщане от в Москва.

Ясно е, че в при тази нерадостна ситуация бедният български роднина не е първа грижа на Кремъл. Което обяснява защо така,точно както със слуги, се отнесоха с българските си другари. Изоставиха ги като безпризорни деца сами да лъжат, че били предупредени за задушаващата газова хватка, но, оставени без надзор, българските другари се оплетоха в първосигналното адвокатстване не руския престиж пред българската публика.

И ето че се разшета мравунякът. Цял свят видя как се отнесе с „братушките” си руският самодържец. Нямаше как това да остане скрито и от българите.

Първанов и Станишев изведнъж „откриха” колко лошо е да сме зависими от монополни доставки. Единият заговори,че и една гайка не сме завили от живково време насам в нова и алтернативна тръба, а другият ( о, чудо, невиждано) направо наруши табуто и се обърна към Гърция за внос на газ и така издаде най-голямата тайна: че през всичките години са ни лъгали за липсата на руска алтернатива.

Ако в България имаше свободни и едновременно с това – влиятелни медии, щяха да потърсят сметка за „големия шлем”, който по думите на Първанов бяхме постигнали с договорите, подписани с Путин точно преди година. И тук стигам до причината, поради която ви занимавам с припомнянето на известните факти. Нищо подобно, като търсенето на отговорност, няма да се случи. Задаването на неудобни въпроси е направо забранено. От осъзнаването на този абсурд ще трябва да започне възстановяването на обгазената ни демокрация.

4 мнения за “Газ шлем затрива”

 1. Г-н Инджев,относно темата,която повдигнахте за икономическата криза в Русия в четвъртък по Канал 3 след репортажа за протеста,който излъчиха тогава започна предаване Жълтини.Останах на канала за кратко да гледам и дадоха интервю с една така наречена бизнесдама Ваня Червенкова(перяща неизвестно чии пари),която се била върнала току що от Москва и според която в Русия нямало никаква икономическа криза,че там едва ли не било рай и тя смятала да се установи там да живее за известно време.Като го чух това си спомних за предишни Ваши коментари относно големите финансови проблеми в Русия и естествено мнението на тази така наречена бизнесдама ми се сториха меко казано смешни.Не знам дали парите,които пере идват от Русия,но определено думите и звучаха като добре платено клакьорство.Почвам да се замислям дали да не се преместя от Ню Йорк в Москва…

 2. Г-н Инджев, това, което казвате е истина. Но, ако използваме метафори от метеорологията, Вие казвате къде е било слънчево, къде е било облачно или къде е валяло. Т.е. една метеорологична статистика. Все очевидни неща. Не, че това не е нужно, то компенсира скопената ни журналистика, но на хората и особено на мислещите, им е нужна метеорологична прогноза, какво им предстои, какво ги очаква. От нея се нуждаят вопиющо и тя е тази, която ще накара жалките подлоги да треперят. Вие громте явната пета колона. Фатална е скритата, тя е бичът за Българя. Този, който я изкара на светло и я бичува, само той ще помогне истински на българите и ще посочи истинските начини за спасяването на България, защото тя крещящо се нуждае от такова. България загива!

 3. Търсенето на отговорност предполага съзнание за обвързаност с другите в общо житейско пространство, в което има взаимна зависимост между индивидите и групите. Тогава твоето поведение неизбежно засяга живота на другите, които – морално, но и легално (чрез ефективни правни правила) – те държат отговорен за това дали и как им ограничаващ настоящото житейско пространство и бъдещия им живот.
  Кое от това присъства у нас!?! Има ли нещичко поне, което да прилича на това, тоест на общество?
  Как можем да очакваме един простоват кариерист като Гоце, измъкнал се от миризливата махала Шиликош (Шиле-кош) на село Сирищник (имената казват почти всичко – клети козари и овчари, които по-далеч от ШИЛЕтата в КОШарата и от под-СИРването (заквасването) на млякото не виждат), да има такъв хоризонт, в който отговорността да е значима?!?!
  Това, че мнозинството от потомците на клетите овчари и козари си избраха за президент човек от своята черга, не е трудно за обясняване. Също толкова лесно разбираемо е и че без да е агент, простоватият кариерист се подмокря от щастие от снизходителното внимание на един автократ като Путин, и при ТАЗИ биография нашенецът и без пари, и отвъд идеологическата си близост, а само от едната гордост (“докъде стигнАх, ей!”), ни до(в)кара в кошарата на имперската (енергийна, а оттук и политическа) зависимост.
  А отделно от това той е комунист, агент на ДС, получил е вероятно не само апартамент от своите благодетели, но действията му – в нашата си кошара – не значат нищо, остават без отговор, и без търсене на отговорност. Засега.
  А ние, за които отговорността е реална житейска категория, какво правим срещу това, освен че споделяме сходно мнение и за овчарските срамотии на резидента (без П), и за тези на Овчаров (и неговата енергийна шайка)?! Политическата бруталност, както и полицейщината от 14.01., която е само нейно продължение, остават без отговор, което ще ги увековечи.
  Имаме необходимост от това да реализираме наш отговор, и чрез него – тяхната отговорност, който да не е само в споделянето на общото ни мнение. Какви да са ДЕЙСТВИЯТА ни? Нека да обсъдим това.

 4. Да, но и те ни четат и имат в ръцете си огромен ресурс.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.